Автор Тема: Разни от "Смях"  (Прочетена 4353 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8769
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Разни от "Смях"
« Отговор #15 -: Feb 08, 2015, 01:56 »
Чудих се как да я подхвана тази тема, защото сериозно излезе извън това, което си говорихме отначало.

Виждаш ли, ти излизаш с презумпции породени от общоприетото възпитание. Има точки по които мислим еднакво, но самоограничението ти до каноничното (и то не в религиозен смисъл) ти пречи да разбереш, какво казвам. Започвам да звуча като Нетер на моменти, но това е риска да не се осланяш на ортодоксални порядки.

Още се чудя по въпроса дали изобщо да подхващам, защото трябва да отговарям на въпросите ти, а това не са правилните въпроси и съответно и отговорите са грешни. Но все пак ще опитам, дал съм обещание.

Цитат
…обобщенията винаги са грешни…

А дали е така? Моята професия е построена изцяло върху обобщения. Тя се състои изцяло в набиране и обобщаване на информация. По това много си прилича на твоята. Журналистите също като нас икономистите се занимават с обобщения. Резултат има. Дали е грешен? Опасявам се, че само †Бог е безгрешен, но е в нашите нагласи да се стремим да избягваме грешките, а не например да ги потулваме.

Цитат
…когато науката обясни света…

Тук никъде не намесихме наука. Ти защо го правиш?! Или искаш да кажеш, че митологията на библията е не по-малко лишена от адекватност от научната митология? Ще се съглася. Но в действителност погледа ми върху библията беше много по-глобален и несвързан с определена конкретика.

Цитат
…чувстовото за хумор не е доказателство за правота…

Имам проблем, проблем в общуването. Минавам за много общителен, а се смятам за асоциален. Незнайно защо хората си мислят, че се шегувам, когато говоря сериозно и си мислят, че съм сериозен, когато се майтапя. Вероятно е свързано до нейде с нестандартните ми нагласи към света. Една от многото ми лоши черти е сарказмът, но той не е хумор. Хуморът е одухотворено чувство и е хубаво да го има в повече, както и добрият вкус.

Цитат
…да иронизираш нещо, защото не го възприемаш или разбираш е агресия към този/тези за които това е нещо важно…

А аз бих казал, че безкритично да отбраняваш нещо е фанатизъм, тесногръдие и… агресия. Обвинението в неразбиране е много удобно на такива хора. Пример: ти не разбираш важността на смъртното наказание, затова нямаш право да се изказваш. Или: ти не разбираш божественият произход на монархията, затова нямаш право на мнение. Още: ти не разбираш августианските постулати, затова не можеш да ги осъждаш. Неразбиране и не възприемане са различни неща и ползването на първото като довод е догматизъм. Най-лесният отговор на това е — ами обясни ми, като толкова го разбираш.

Ето написах 12 абзаца, а изобщо не казах нищо, също, колкото и ти в петте си точки. Но и аз ще споделя нещо. Живеем в нова ера, в която ограниченията си отиват. Времее на най-класическото от всички ограничения, а именно — религиите — да се споминат и да ни освободят от своя ад на сатанинско подтисничество. Ще се моля †Господ да прости греховете на чернодрешковците. Амин!

---

Малински, много често се хващам, че като напишеш нещо съм в ситуацията на жена ми, когато си говоря с приятели за комптри. Нищо не ти разбирам. И това е може би защото съм прекалено изостанал. Никога не съм чувал за Хорхе Букай. Едно време манекенките четяха Паоло Куельо. Не, че съм чел нещо и от него. Към книгите отношението ми е почти същото като към най-видната им представителка. Още повече, че четенето на книги е отличителното качество на най-непоносимата ми обществена група — интелигенцията. Това е тяхното определение. Понякога хващам и прочитам някоя книга. Този месец четох две. В книгите истината не може да се открие, защото тези, които ги пишат, не я знаят. Нещо повече, писателите по дефиниция преиначават истината. Наричат го въображение, художествен поглед, субективна оценка и много други имена. Единственото, което може да даде една книга е емоция. Което пак не е малко. Това е вид споделяне, а споделянето е добро. Но книгите също така са целенасочено оръжие за заблуда. И резултата е налице — имаме една гротесктна шайка, която се самонарича елит, хора на изкуството и духовен водач на нациите, а иначе са самовлюбени негодници.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear