Автор Тема: Тролене по Майкрософт  (Прочетена 17216 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #30 -: Feb 08, 2015, 23:59 »
Сигурно има някаква страхотна награда, та всички се надпреварват, кой е по-глупав.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #31 -: Feb 09, 2015, 00:32 »
Кое точно е глупавото? Ползването на облачна услуга или ползването на майкрософтска такава?

Че е противоречиво съм съгласен, но живеем в крайна сметка във време в което религията е да се радват божествата, демек stakeholder-ите - там акционери, собственици и т.н. и религиозните ритуали са свързани с оптимизирането на разходите и всичко се върти около тая парадигма. Да си държиш данните на чужда инфраструктура не мисля че е толкова идиотска идея - да, някак губи се контрол. В замяна на което ти излиза по-евтино и за последното абсолютно няма спор. Та оттам, секюрити аспекта на цялата работа дето някои хора го правят на голяма драма. Това което много хора (ужасяващо, много голяма част от технически-ориентираните хора отказват да разберат) е че най-добрият подход към секюрити проблемите е да ги разглеждаш като риск мениджмънт проблеми. Абсолютно ненужно е да хвърляш безумни средства, за да защитаваш нещо, което ако бъде компрометирано, загубите ще бъдат в пъти по-малко отколкото средствата, които си хвърлил за да го пазиш. Така, за една малка фирмичка от 5-10 калпака, която не разработва свръх-секретна технология към която имат интерес от няколко служби и която не разполага с дебело финансиране от разни богати фондове, ползването на office365 примерно срещу подкарването на собствени exchange сървъри, AD сървъри и тем подобни глупости, определено пести пари. Полу-интелигентен човек след известен crash-course ще се научи да цъка по уеб интерфейса и ще прави същото което прави уиндоуския админ за поне 2000 лева на месец барабар със in house хостнатия хардуер. А месечната такса за office365 е далеч по-малка от тези 2000 лева, това тук, смятай в по-нормална държава как е.

Та такива работи, в крайна сметка целият замисъл е хитър и аз не виждам кой е прост - не бих казал че майкрософтците са прости или пък клиентите им. Похвалното е че алтернативи има, някак нещата не са толкова монополизирани както беше преди 10-20 години.
« Последна редакция: Feb 09, 2015, 00:36 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #32 -: Feb 09, 2015, 02:51 »
Не съм казал, че някой е прост. За мен обаче си остава глупаво, да сложа бизнеса си в ръцете на някой друг, върху когото нямам контрол. Дори не става само въпрос за изтичане на данни или продаването им. Какво се случва, ако нета се срине и нямаш достъп до нещата си. За един ден. Какво става, ако скоростта на връзката се срине двойно или тройно. Щото между теб и документите ти, нещата с които работиш кабели, машини, кабели и още машини и така. Та бизнеса ти вече не зависи само от пичовете с облака, ами и от тези, дето утъпкват пътечките до там и обратно. А това, което аз съм се убедил е, че ако нещо може да се случи, то се случва. Е тогава вече, човек отново ще преосмисли, дали е толкова изгодно да ползва такива услуги.

Не съм ползвал такова нещо и се надявам да не ми се налага. Не говоря за парите, макар че за бизнеса уж това е най-важното. Какъв е процента на възвръщаемост. Разходи, срещу приходи. Говоря за чиста прагматичност и принципи, които се изкривяват до незнайно къде. Първо, разчиташ на служителите си, че са квалифицирани и могат да вършат работата, за която си ги наел и няма да провалят бизнеса ти. В днешно време е трудно да намериш способни хора. Не знаеш, дали някой няма да те краде, защото и това съм виждал и то с десетки хиляди. Трето, данъците, които могат да те затрият само те. Та на фона на всичко това и сигурно не е само това, в опит да намалиш още разходите, се оставяш в ръцете на още някого. Ето това не разбирам. Не е ли погрешен принцип, не е ли мислене на губещ и бедняк, да се чудиш как да пестиш, вместо да се чудиш, как да изкарваш повече.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8768
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #33 -: Feb 09, 2015, 10:43 »
Виждал съм и други защити на облаците. Например на всеослушание се разправя, че облаците те освобождавали да твориш. Сякаш има нещо творческо да накодиш някаква простотия на Руби или Нод джи ес. Разни админи пък от модерните времена като Крокодила и Гигаволт разправят, че в дългосрочен план ти излиза или същото или по-скъпо. По-бързо стартираш. Последното може да се каже, че е важно. Над 80% от започващите не стигат никога петата си година, повече от петима персонал и повече от сто хиляди годишен оборот. Това, което обаче не го пише в учебниците по икономика, а се подразбира, е че нямат и кой знае, какви кадри. Облачната услуга може наистина да им излезе по-евтино.

Има интересен термин, който се опитват да наложат в науката за управлението и това е свръхконкуренция. Не съм съвсем съгласен, че достъпа до технологии и улесненото влизане на пазара могат да се характеризират така. Но пък и от пазарната свобода имаме невиждан подем в предприемачеството, за което въпросните облаци могат да са полезни.

4 кб даде много добра отправна точка. Към нея трябва да се добави и това, че самият облак не е сигурен. Може да избяга по всяко време. На всеки доклад по облаците се казва и подчертава с дебела, червена черта, че не можеш да си сигурен. Машината може да умре от само себе си по всяко време и ти нищо не можеш да сториш, освен да вдигнеш нова и да започнеш отначало. Има и цели три вида облачни услуги. Например обсъжданият Office359 попада  в третият. Това си е старата концепция — програми като услуга, която се опитват да анонсират може би вече 20 години, но досега не беше стигала разцвет. И да, ако плащаш всичко, което ползваш, този вариант ще ти излезе много по-евтин. Проблем е, че не за всичко става. Да има вече такъв шошопал, много преди него има Гимп. Но сам Гейт казва, че няма такъв САПР. Autocad/Solid Works едва ли ще ги видим облачни. Или ако ги видим ще са куци, както и споменатият шошопал между другото.

Неприятно ми е да го кажа, но ако се върнем на първият вид облачна услуга, то Лазур се оказва едно много балансирано решение и пълнофункционално. Като никога са свършили работата добре и изобщо не са спрели, непрекъснато го подобряват. И о да, имат дори ГНУ/Линукс, може би вече от година. Приятно ми е да признават отдавна очевидното превъзходство, но от друга страна, това означава, че ще си останат големи още дълги години.

Не на последно място има още един нюанс, който много смятат за най-важният и вече го споменахте. Регулация на данните. Това е свързано и с горе разглежданата „свръхконкуренция“. Пример. Да, ако бяха излезли данни в публичното пространство за действителното състояние на ПИБ, той щеше да е фалирал още първият път, независимо колко млрд. му налива БНБ от нашият джоб, лихвите за които ще плащаме пак ние, защото това е държавен дълг. Работата е там, че всички банки в света са във фактичесески фалит. Това може би звучи странно, но е така от векове. Това е, което Гейт нарича оценка на риска и което така старателно го учим в стопанските ВУЗ. Проблема е, че при такова положение лесно се изпада под тази рискова граница. Изобщо не е само ПИБ, много банки са под нея. И съвсем не само български, а и множество транснационални банки. Причината да не банкрутират наистина е, че това не се знае от клиентите им. Информация има. Дори по телевизията казват за така наречените „стресиращи опити“, които централните банки правят периодично.

Давам пример с банки, защото това е най-уязвимият сектор и там е най-нагледно. Но подобна ситуация, макар далеч по-мека, може да се намери в множество пазари. Всичко се крепи на доверие. Буквално.

Обаче има и друга страна. Дали собственият персонал със собствен ресурс, може да опази данните по-добре от облачната услуга? Отговорът е едва ли. Защото и хора и инфраструктура, каквато могат да си позволят огромните, не е по силите на никоя друга организация. И истината е, че когато изтича неприятна информация, тя почти никога не е свързана с пробиви в сигурността на системата, а с човешки грешки, небрежност, злоумишленост. Този фактор не се променя от това, каква ти е инфраструктурата — собствена или наета.

Облаците имат своето приложение, най-вече при светкавичното започване на начинание, което днес е много важно. А ако имаш информация, която не искаш да се появи, най-добре не я записвай на компютър. А дори още по-добре — не я записвай изобщо дори на хартия.
« Последна редакция: Feb 09, 2015, 10:45 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #34 -: Feb 09, 2015, 11:22 »
Освен това флаш плеера макар и малко използваем за firefox както винаги си е антикварна версия.
Желаещите да не ползват антикварна версия във Firefox под Linux могат да пробват Fresh Player Plugin. Има някои проблемчета, които вероятно ще се изчистят с времето, но и сега си е напълно използваем.

Не е ли погрешен принцип, не е ли мислене на губещ и бедняк, да се чудиш как да пестиш, вместо да се чудиш, как да изкарваш повече.
Спрямо западната култура, проповядваща трупане на капитал - да. Според нея колкото повече имаш, толкова по-щастлив си. Източната философия учи, че щастлив може да е този, който има нужда от по-малко. Въпрос на гледна точка ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #35 -: Feb 09, 2015, 12:00 »
Ти пък къде набърка щастието. Исках да кажа, че когато започнеш да пресмяташ баланса отново и отново и нещо не ти харсват числата, повечето хора гледат как да смъкнат разходите, вместо да вдигнат приходите си. Та е и с фирмите. Не добро решение от всяка гледна точка. Колко можеш да съкращаваш разходи, без това да започне да ти вреди.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8768
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #36 -: Feb 09, 2015, 12:10 »
Зависи, колко ти е оптимизирана организацията. Ако не е, то можеш да спечелиш много. Трябва си анализ, кое е раздуто, кое не и без кое може да се мине. Намирането на нов пазар не винаги е лесно.

Но точно аз съм най-лошият съветник как да се увеличават приходите, защото правя точно обратното, намалявам ги. Но каквато и да е източната философия на свой ред, ще ти кажа, че това е лошо и не ме следвай :(
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #37 -: Feb 09, 2015, 12:41 »
Ти пък къде набърка щастието. Исках да кажа, че когато започнеш да пресмяташ баланса отново и отново и нещо не ти харсват числата, повечето хора гледат как да смъкнат разходите, вместо да вдигнат приходите си. Та е и с фирмите. Не добро решение от всяка гледна точка. Колко можеш да съкращаваш разходи, без това да започне да ти вреди.
Точно за това става дума, но реших да съкратя описанието на възгледите. И сега няма да съм подробен, така че само ще обърна внимание, че именно на тясно материалния поглед над нещата се дължи свръхпотреблението на ресурси от страна на текущо богатите икономики, което създава все повече бедстващи хора и/или все по-голяма нужда от няколко планети за удовлетворяване на нуждите. Позицията "не е ли мислене на губещ и бедняк да се чудиш как да пестиш, вместо да се чудиш как да изкарваш повече" е правилна от гледна точка на егоцентризма и трупането на личен материален капитал, но е пагубна за нематериалното в човека и за следата, която ще остави след себе си. Това сега пък е въпрос на избор ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #38 -: Feb 09, 2015, 13:20 »
Цитат
Спрямо западната култура, проповядваща трупане на капитал - да. Според нея колкото повече имаш, толкова по-щастлив си. Източната философия учи, че щастлив може да е този, който има нужда от по-малко. Въпрос на гледна точка ;)

Значи и западните, и източните компании следват една и съща философия - и тя е колкото повече, толкова повече.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #39 -: Feb 09, 2015, 14:04 »
Ти пък къде набърка щастието. Исках да кажа, че когато започнеш да пресмяташ баланса отново и отново и нещо не ти харсват числата, повечето хора гледат как да смъкнат разходите, вместо да вдигнат приходите си. Та е и с фирмите. Не добро решение от всяка гледна точка. Колко можеш да съкращаваш разходи, без това да започне да ти вреди.
Точно за това става дума, но реших да съкратя описанието на възгледите. И сега няма да съм подробен, така че само ще обърна внимание, че именно на тясно материалния поглед над нещата се дължи свръхпотреблението на ресурси от страна на текущо богатите икономики, което създава все повече бедстващи хора и/или все по-голяма нужда от няколко планети за удовлетворяване на нуждите. Позицията "не е ли мислене на губещ и бедняк да се чудиш как да пестиш, вместо да се чудиш как да изкарваш повече" е правилна от гледна точка на егоцентризма и трупането на личен материален капитал, но е пагубна за нематериалното в човека и за следата, която ще остави след себе си. Това сега пък е въпрос на избор ;)
Заговори се за по-високи доходи, само защото се спомена и за намаляване на разходите. Трупането на капитал не е задължителна цел. Когато правиш нещо, което зависи почти изцяло от теб, естественото желание за развитие и растеж идва от самосебе си. В природата е същото. Растежа на банковите сметки е следствие.

За свръхпотреблението съм съгласен. Не помня, какъв точно беше филма, но едни пичове показаха, колко отпадък изхвърля годишно само един западняк американец в случая. Като се започне от торбички, опаковки от дъвки и кенчета от бира, та какво ли не. Купчината беше впечатляваща. Само един човек. Там са 300 милиона. Та нормално ли е градско сметище да е толкова голямо, че да се вижда от орбита?! В Азия е много по-зле. Тези там много скоро ще имат сериозни проблеми, защото възприеха западния модел, а икономиката на Китай например е с двуцифрен растеш всяка година.
« Последна редакция: Feb 09, 2015, 14:07 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #40 -: Feb 09, 2015, 14:23 »
Значи и западните, и източните компании следват една и съща философия - и тя е колкото повече, толкова повече.
Дам :) Ефектът от глобализацията. Аз не съм антиглобалист, дори напротив, много съм за обединяване на човечеството, но откровено съм разочарован от цивилизацията, която човечеството е избрало да гради с текущата си глобализация.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #41 -: Feb 09, 2015, 18:23 »
Да, сигурно човечеството избира!  :D Натикват го там в коловоците и то си върви в начертаната посока. Към затриване
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #42 -: Feb 09, 2015, 23:11 »
Е кой го навира в коловозите, извънземните?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

programings

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 221
  • Distribution: Arch Linux, BunsenLabs Linux, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE, MATE, Openbox
    • Профил
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #43 -: Feb 09, 2015, 23:50 »
Просто за повечето индивиди моделът за живеене, така, както са го дефинирали милионите преди тях в периода раждане-смърт с купищата must do събития и неща, е удовлетворяващ вариант за оправдаване на времето през което съществуват.  :)

Никой не ги тика, просто се следват по коловоза, като овчици на опиум (или някакви гъби), подхранващи илюзията.
« Последна редакция: Feb 09, 2015, 23:52 от programings »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8768
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Тролене по Майкрософт
« Отговор #44 -: Feb 09, 2015, 23:59 »
Нищо не ти разбрах  :-[ Сега, ако може на български език.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear