Автор Тема: Проект - Q4  (Прочетена 146203 пъти)

bot

  • Гост
Re: Проект - Q4
« Отговор #345 -: Feb 02, 2019, 14:18 »
 При FPGA понякога нарочно се прави последователна комбинаторна логика за да се избегнат гличове на изхода. Когато софтуера опроводява матрицата (place and route) се случва така че някои от логическите елементи (гейтове) се падат малко по-отдалечени от входа и изхода и сигналът до и от тях пристига по-бавно в резултат на което изходът се превключва няколко пъти докато се установи. Това довежда до по-голяма консумация и евентуално може да обърка логиката нататък по веригата.
« Последна редакция: Feb 02, 2019, 14:27 от bot »
Активен

zxz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #346 -: Apr 13, 2019, 01:42 »
Здравейте отново!
След доста изминало време(уж идеята беше този процесор да стане бързо :D) ето че отново пиша тук. Намерих един човек който се занимава с проектиране на фотоматрици и като цяло се оказа че може да направи процесора и на чип. Още по-интересното е че му трябва и на него някакъв елементарен вид процесор, при което на мен очите ми светнаха веднага като лампа 12в захранена с 20в :D. За момента не съм почнал да го разработвам, тъй като и той има доста занимавки, но в бъдеще ще работим заедно най-вероятно. Иначе за по-стара технология, доколкото разбрах 10-тина чипа излизат около 10-20хил евро. Това значи че за да се направи такъв проект, трябва да има сериозна обосновка - т.е да е приложим.Тъй като тази година завършвам(живот и здраве :D) и след това съм по корабите(за начален капитал и не само), ако всичко мине както трябва би трябвало след 2-3 години да имам необходимото време и средства за подобен проект. Наскоро видях една статия в hackaday за някакъв тип, който успял да пусне линукс на atmel контролер, при което на мен ми стана много интересно. Замислих се дали след като интел и амд започнаха да вкарват доста стабилни backdoor-ове, няма необходимост от естествена конкуренция на open source тип процесор, при който всичко да си е черно на бяло и да няма шмекерии. Мисля че подобен тип проект си заслужава, пък и ще отвори доста врати за бъдещи разработки - представете си. Както атмел продават микроконтролери, така да има някакъв евтин процесор специално направен за линукс т.е да се пуска много лесно на него, но да не е като АРМ тип процесорите, защото те пак изглеждат доста сложни. Трябва да е нещо с минимален брой крачета, да може да се запоява лесно и да работи със всякакъв вид рам памет. Тук не говорим за производителност като цяло, а за истинска open source архитектура, която би се приложила и в индустрията. Распбери и олинуксино(и другите подобни) са нещо подобно на моята идея, но при тях пак е това че човек не може да реши да си запои колкото иска рам памет(и каквато иска) и въобще е доста трудно да се запоява подобен тип процесор - т.е пак за любителска изработка е много трудно да се направи. Това което не разбирам е основно как може да се портне линукс на дадена архитектура, кои са минималният брой инструкции на които може да работи и дали изобщо линукс е добър вариант(може да е *BSD базирано) тъй като напоследък новите ядра нещо ми се струват тежички и като цяло не ми харесват, но това е лично мнение. Ще ми е интересно да чуя какво мислите и вие за тази идея. За сега варианта с обучителния процесор мисля че отпадна, поради липсата на достатъчно интерес(пък и всеки може да направи симулация в сумати програми, включително и игри като майнкрафт).

//Off
Като цяло по тая идея се запалих от книгата "Иноваторите" - препоръчвам я на всеки любител на компютрите и електрониката. Това което не ми харесва сега е че вече форумите почти западнаха(освен тия от типа въпрос-отговор), а групите във фейсбук са пълни с псевдонаука и хора дето не разбират. Именно в тази книга разбрах, че за да успее човек трябва да си сформира някакво общество(примери Bell Labs, Apple, Microsoft) било то затворено или отворено. А в момента ми се струва че изобщо няма такива общества, особено за най-интересните теми като физика, електроника и програмиране. Жалко че и тук форума доста западна - няма много нови теми. В момента съм се захванал с два проекта които ръководя и за сега се получава много добре. Много по-интересно е и освен това има много по-голям шанс човек да успее да направи нещо.
Единият проект всъщност може да ви се стори доста интересен - свързан е с Бобината на Тесла и то лишена от всякаква псевдонаука и фантазия. Близо 2 години вече я правим с момчетата и имаме резултати. Всъщност идеята е за пренасяне на енергия. Наскоро ми попаднаха едни записки на Тесла, от там и в комбинация от други места открих реалният принцип по който работи цялата система. Говорих с няколко професори и доктори от университета ми, ходих до техническия на консултация и до сега всички приемат положително идеята - няма причина да не работи. Принципът е доста различен спрямо това което правят хората. Ако има интерес мога да пусна тема тук и да обясня каква е основната идея - не крия нищо.

Поздрави,
Георги
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #347 -: Apr 13, 2019, 08:28 »
Здравей Георги,

Относно процесора не мога да кажа нищо (машинен инженер съм  ;D).

Мога да предложа за ОС вместо Линукс да погледнете  Minix (http://www.minix3.org/).
Ядрото е микроядро/microkernel (май беше "само" 10-12000 реда код) направо нищо в сравнение с другите ядра.
На база микроядро май бяха и някои ОС за телефони или RT-OS  ::)

Има цяла книга (три издания вече, може да се намери в нета или да се купи) как се прави оп.система, автора това преподава  :o.
Пише че работи на x86 и ARM. Има пълен сорс-код и диск към книгата.
BTW, аз лично съм я  инсталирал няколко пъти (x86), не е много бърза, но си работи съвсем прилично.

Като алтернатива може би става и NetBSD (нали е портнат за доста архитектури). Миникс използва неговата пакетна система и портове.

По въпроса за Тесла определено би ми било интересно, но нека и други кажат ако имат интерес, да не пишеш за един човек само  8)

PS: пък нали и Линус е базирал Линукс на тогавашния Миникс  :P

Поздрави,
Румен
« Последна редакция: Apr 13, 2019, 08:30 от ray »
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #348 -: Apr 13, 2019, 11:07 »
Трансформатора на тесла за друго не става освен да прави ефектни искри като на Дарт Вейдър.
След това връзката между първичната и вторичната намотка е толкова мижава че ако трябва с него да предаваш мощност ще имаш ефективност нула....

То ако беше толкова хубаво досега всички щяха да я използват.....ама  tesla  coil никой не я ебава за нищо.
« Последна редакция: Apr 13, 2019, 11:08 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

zxz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #349 -: Apr 14, 2019, 14:30 »
Мога да предложа за ОС вместо Линукс да погледнете  Minix (http://www.minix3.org/).
Ядрото е микроядро/microkernel (май беше "само" 10-12000 реда код) направо нищо в сравнение с другите ядра.
Като цяло и аз си мислех за този вариант и ми харесва доста. Чел съм книгата донякъде, доста интересно беше описано всичко. Проблемът всъщност е в това да се направи компилатор. Намерих един който твърди че може да компилира линукс ядрото - Tiny C Compiler. Има доста опростена вид, но пак си изисква доста време да се проучи и направи за дадената архитектура. Много ме кефи това че като се напише както трябва може само да компилира себе си и да работи на дадената архитектура. В крайна сметка това всъщност е магията на езикът C.

След това връзката между първичната и вторичната намотка е толкова мижава че ако трябва с него да предаваш мощност ще имаш ефективност нула....

Това и аз си го мислех преди да попадна на едни записки на тесла и документи които описват как работи системата. В комбинация с четене на 10-тина научни доклади на пръв поглед на различни теми доста неща се изясниха относно цялата система. Всъщност той дори е измислил два начина за предаване на енергия. Първият е чрез бобината. Като казвам чрез, това не значи че мощността минава през бобината и така се предава. Тук е голямата тънкост - предаването на енергия няма нищо, ама нищо общо с обикновения принцип(с електромагнитни вълни) между две намотки. Затова и на много хора им се вижда глупава цялата идея. Принципът е различен - идеята е да се възбуди плазмен канал по който да мине тока. На практика се оказва че плазмата има много добра проводимост, но това е друга тема. Същия процес може да се осъществи и с лазер, но не знам до какво разстояние. С бобината нещата са в кърпа вързани, стига да се използва напрежение над 10MV (не както повечето хора си правят макети с макс 1MV). Има още много тънкости и нерешени проблеми по цялата идея, но това е друга тема.
Още една подсказка за това как работи системата: https://www.youtube.com/watch?v=gEEFBhQoOyo
Трябва първо да си отговориш на въпроса от къде идват светкавиците, с какво напрежение са и на какво разстояние падат. Колко ток тече през тях и как точно се образуват. Като си отговори човек на тези въпроси всичко става ясно.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #350 -: Apr 14, 2019, 15:14 »
Нещо да уточним. Говорим за две различни неща. За предаване на мощност между две бобини на тесла и за предаване на мощност между първичната и вторичната намотка на всяка една отделна бобина. Е за това последното имах в предвид че мижаво. Ти за кое говориш.
И изобщо не се занимавай с тези неща че са много опасни. Теоретично може колкото си искаш да ги разглеждаш.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #351 -: Apr 14, 2019, 17:45 »
Ти хубаво ще направиш плазмен канал, ама колко дълъг мислиш, че ще го направиш - няколко милиметра - голямо предаване на енергия ще падне. Мълниите са хубав пример, но и никой не успял да ги оползотвори, ако и на Тесла метода е същия  - пак става само за светлинно шоу.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

bot

  • Гост
Re: Проект - Q4
« Отговор #352 -: Apr 14, 2019, 19:35 »
@zxz преди 5 години те посъветвах да се ориентираш към матриците и VHDL езика, ако ме беше послушал тогава, сега нямаше да се занимаваш с глупусти а щеше да бъдеш специалист в една от най-търсените и най-добре платени професии на пазара на труда. Значи връщаме се там, откъдето почнахме: вземи една матрица или кит, започни да учиш VHDL, започни с да експериметираш с логически компоненти, като напреднеш си изтегли един soft-core процесор, такива са Microblaze на Xilinx и Nios II за Алтера (сега насрания Интел). Има и отворени архитектури на Арм, има някакви проекти на Xilinx разрови се и проучи. Инсталирай си процесора на матрица и експериментирай, ако не ти хареса го орязвай както си искаш ама накрая ще работи точно като орязан процесор. Ще трябва да прераробиш (портнеш) и Линуь за да върви на орязания ти процесор, между другото за Линуь се иска 32битов, на 4 битов няма да подкаваш дориMBasic 52 на Интел.
 пп Ако си решил да почваш от нулата ти препоръчвам един кит на Lattice, всичко е на платката - програматор, самата матрица има флаш, рам памет и вградени I2c и SPI шини - https://www.latticesemi.com/Products/DevelopmentBoardsAndKits/MachXO3LFStarterKit
 Изтегли си развойният им софтуер - http://www.latticesemi.com/latticediamond
и за под 50лв си готов да започнеш да проектираш процесори  ;D
« Последна редакция: Apr 14, 2019, 19:41 от bot »
Активен

bot

  • Гост
Re: Проект - Q4
« Отговор #353 -: Apr 14, 2019, 19:45 »
Мълниите са хубав пример, но и никой не успял да ги оползотвори...
Имаше един период на плазмени екрани, ама си отмина, както и процесора ЦМ601  ;D
 Плазмата си има бъдеще, много се инвестира в токамак-реакторите и ядрения синтез - да не се бърка с ядрения разпад на чиито принцип работят съвременните ядрени реактори.
« Последна редакция: Apr 14, 2019, 19:48 от bot »
Активен

zxz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #354 -: Apr 14, 2019, 20:12 »
Нещо да уточним. Говорим за две различни неща. За предаване на мощност между две бобини на тесла и за предаване на мощност между първичната и вторичната намотка на всяка една отделна бобина. Е за това последното имах в предвид че мижаво. Ти за кое говориш.

Говоря за предаването на разстояние. А иначе ти говориш за магнитното куплиране k, което за тесла бобината е от 0.01 до 0.2. Това се прави с цел да могат да се произвеждат големи пикови напрежения. Ако сложиш някакъв вид магнитно проводяща среда тя би се пренаситила и би действала като обикновено дърво. Да не говорим за ненормалната изолация която трябва да се прави при конвенционален импулсен траф за такова напрежение.

И изобщо не се занимавай с тези неща че са много опасни. Теоретично може колкото си искаш да ги разглеждаш.
Всъщност това е част от професията ми. Освен това тези опити ги правя в сертифицирана лаборатория.

ама колко дълъг мислиш, че ще го направиш - няколко милиметра
Точно тука грешиш много. Ама много. Виж пак клипчето с мълнията. Мълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дори. А колко е максималната стойност на мълнията? Около 100MV. Според закона на Пашен - https://en.wikipedia.org/wiki/Paschen%27s_law за 1m пробив трябва около 3.4MV. Как според теб светкавиците падат от километри, а са със максимална стойност 100MV?

@zxz преди 5 години те посъветвах да се ориентираш към матриците и VHDL езика

Преди 5 години изобщо целта на процесора не беше такава. Прочети отново темата в началото. Целта беше да се ползват 74 серия елементи. Сега е занимавам по един проект с VHDL така или иначе, но това е друга тема.

нямаше да се занимаваш с глупусти а щеше да бъдеш специалист в една от най-търсените и най-добре платени професии на пазара на труда
А от къде знаеш че не съм специалист в друга област? Пък и точно за тази област съм говорил с приятели които работят това и за Европа заплащането не е толкова космическо колкото всички говорят. Нито пък е толкова интересно - даже е доста натоварващо на моменти.
Колкото до тези примерни платки може да ги разгледам, изглеждат обещаващи.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #355 -: Apr 14, 2019, 21:08 »
Цитат
Мълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дориМълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дори.

Това за лидера е така.. Мислих да го спомена но ти ме изпревери. Доколкото си спомням лидера хвърчи в обратна посока от земята към небето, пък след това следва светкавицата. По спомени го четох някъде много отдавна, май беше във 2рият том на файнмановите лекции по физика..... И при бобината на тесла ли е така? Пак с лидер?
Но има големи разлики, светкавицата е постоянен ток, а бобината на тесла е променлив с честота мегахерци... Ще има ли лидер при променлив ток???

Но всико това, незавимо как е, само пак показва, че бобината на тесла не става за нищо практически, освен за светлинно шоу, както каза jet-a

« Последна редакция: Apr 14, 2019, 21:23 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

zxz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #356 -: Apr 14, 2019, 21:37 »
Идеята на неговата система е бобината да възбуди светкавица с високото напрежение като за тази цел се използва бобината. Вместо това може да се ползва и лазер(евентуално защото не се знае колко ще се разсее) и да свърши същата работа. Пример с лазер ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=c20tz17SD0c Има и доста доклади по тази тема с ключови думи заглавието на клипа. В япония дори има идеен проект за реално създаване на такава система за разреждане на мълнии но това е друга тема. Дали този канал ще се йонизира с лазер или с ток е все едно.
Всъщност има различни видове светкавици. Някои се разреждат по няколко пъти за части от секундата и ни се струват като едно цяло, но това е по-скоро импулсно разреждане. Колкото до лидера - чуй звука от клипчето в предишния ми пост. Спектрален анализ показва че е между 5-8кХц.
Бобината на тесла не работи с мегахерци, а на колкото я направиш. Обикновено колкото е по-голяма, толкова по-нискочестотна става. При нас тази която правим е на 126кХц. Също пак отбелязвам че тя НЕ ПРЕНАСЯ енергията. Тя просто създава лидера по който да минава тока. Веднъж създаден такъв лидер само трябва да се поддържа за да стане проводник. Целта е лидера да стигне чак до йоносферата където съпротивлението е много ниско. От там може лесно друга станция отново с бобина на тесла или лазер да си направи лидер(където и да е по света) до йоносферата и да черпи ток от другата станция. Тук не става дума за свободна енергия или всякакви други глупости. Имаме източник имаме и консуматор. Йоносферата е много добър проводник.
Отделно покрай цялата тази идея има и друга. Кълбовидната мълния. Доста интересна и неизследвана област от физиката. Но за това друг път.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #357 -: Apr 15, 2019, 16:04 »
Ей, ще подпалите йоносферата...
Да не говорим, че направо оставяте братя Мангасарян без работа, а... енергото няма къде да си монтират електромерите.

П.П. те май точно заради това са го ...изчезнали сънародника с теслата, па и спонсора се занимавал сал с една мед и жици  :P
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #358 -: Apr 16, 2019, 02:39 »
Направо фасулска работа вадиш бобините и лазерите и 500км нагоре, 1000 по хоризонтала и 500 надолу и няма вече жици.
Тесла е "виждал" разни работи, но не ги е разбирал и се е опитвал да ги натамани визуално.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

bot

  • Гост
Re: Проект - Q4
« Отговор #359 -: Apr 16, 2019, 10:38 »
"Ready Player One", готин филм, в стил "Алита", на всичко отгоре пипнат от великия Спилбърг.
Активен