Автор Тема: Христос воскресе! Честит ден на труда! Бизнес секция в сайта  (Прочетена 15819 пъти)

Antoaneta79

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 49
    • Профил
Здравейте! Казвам се Антоанета, и от известно време, от време на време посещавам Вашия хубав сайт. Тъй като съм жена завършила Стопанско управление, това, което ме интересува е да намеря приложения под Линукс, приложни програми, които в момента биха могли да ми улеснят работата, като примерно Счетоводен софтуер, ТРЗ, Складови програми и въобще всичко свързано с една дейност. Запозната съм, че има фирми работещи точно под Линукс, но ето, че когато набера в търсачката "Гугъл" ключова дума, винаги ми излизат приложения за други ОС. т.е. Идеята ми е да включите раздел където фирми да предлагат продуктите си и да се популизират.
« Последна редакция: Aug 20, 2016, 22:31 от Antoaneta79 »
Активен

stealth01

  • Гост
Здрасти,
това, за което е сещам е Microinvest Warehouse Open - основно склад. Мисля, че има няколко ERP-та (преведени!?) на български, но не съм тествал. Общо взето, комерсиалният софтуер за linux е кът.
Има фирми, които са си платили за собствено решение и си го ползват само за вътрешна употреба. Обслужва точно нуждите на конкретна фирма и е възможно да не може да се приложи директно при друг бизнес. Това, разбира се, е скъпо за малки фирми...
А и web интерфейсите навлизат все повече. Кой ще тръгне да прави приложение само за linux, когато това би могло да е web базирано и достъпно от всеки (що годе нормален) броузер под каква да е операционна система.

Има такива решения, но поне тези, за които знам, не се продават масово по една много проста причина - хората, които са ги направили нямат ресурс да ги разпространяват и поддържат активно.
Активен

Antoaneta79

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 49
    • Профил
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8769
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Понеже сама си вдигна темата, която съм пропуснал, когато е била, та сгреших да пиша в нея, та да си продължа.

Първо към Стелт. Човек, въпреки, че самият аз ѝ предложих в „истинската“ тема приложение, което е основано на интернет-навигатор, искам да ти кажа, че те не стават. И би ми се искало да кажа, че заради това не се купуват. Но не е така. Харчат се като топъл хляб, а традиционните програми са мъртви. И въпреки, че пак аз ѝ предложих точно приложение от класа на управление на ресурсите, пак бих ти казал — не ги предлагай.  Изброил си сам някои от недостатъците, но има още доста.

Е защо тогава съм ѝ го предложил? Ами защото, това, което предложих е доста компромисно, затова. Повечето недостатъци липсват, а наличните, на нея едва ли ще ѝ попречат.



Антоанета, какво точно искаш да правиш и в какви обеми, че да можем да разговаряме? Какво точно работиш? Защото казваш, че си завършила за „шефче“, но въпросът ти някак не предполага да работиш като управител в някое предприятие. Най-малкото не е работа на шефа, каква счетоводна програма ще се ползва, ТРЗ, складово стопанство, свързаното (обикновено) с него фактуриране (от другата тема) и т.н.

Та да питам пак! Какво точно работиш и какви са ти потребностите?

Идеята ти за раздел посветен на „business“ в портала е по принцип добра. Но да го кажем така. Нямаме хората. Тук са повечето хора компютърждии, има двама журналисти и един пишман икономист, който е хронично безработен, щото е некадърен.

Та само до преди няколко години под изкарване на пари с ГНУ/Линукс се разбираше да се направи квартален доставчик на Интернет (по-скоро свързаност с български не до там легални услуги) или поддръжка на сървъри по разни предприятия, с евентуално малко сервизче. С окрупняването на бранша и излизане от времената на нерегулиран пазар, първото отпадна, а второто се специализира в да речем производствена автоматизация, телефонни централи (разбирай Астерикс, а не хардуерни, които умряха) или нещо такова.

Програми в България се пишат или по поръчка или като някакви подизпълнители, като второто може да се нарече повече от преобладаващо.

Сиреч от всичко това следва, че нашият „пазар“ не е нещо докрай нормално и шир потреба, а по-скоро нишово ориентиран и разпокъсан. Та така. Хем конюнктурата е  такава, хем тук такива хора няма, та затова и няма такъв раздел. Отделен въпрос е, че това място на практика в последната декада си е на доизживяване. Името ЛЗБ се използва за някакви сравнително неуспешни и редки инициативи, но самото място не се развива.

Тук сме някакви стари кримки, които докато си пият ракията вечер, вместо да гледат мача (в момента дават Бразилия-Германия) и да бият жена си, висят тук и си трошат клавиатурите.

В контекста на темата трябва да кажа амортизират, макар най-точен да е термина изхабяват. А мислех да пиша „изпробват ергономията“.

Последното, за което се сещам, е да не бъркаш предложението ми от другата тема с erp.bg, защото нямат нищо общо, а и онова не е свързано никак с ГНУ/Линукс.

« Последна редакция: Aug 21, 2016, 01:33 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Далеч съм от тъй наречените компютърджии. Почти всички тук разбират и знаят повече от мен. Имаше време, когато бях като вманиачен, но отдавна разбрах, че смотаните машини са просто по-усъвършенствана версия на колелото. Тъп инструмент. Върши толкова работа, колкото може да го накара ползвателя му. Също като колелото. Единственото хубаво и неоценено все още от повечето хора е, че си на една крачка от всякакви човешки постижения. Като познание. Ако знаеш как да отсяваш плявата де, щото и тук вече се задръсти с боклук.
На Антоанета бих и отговорил сама да си сглоби, каквото и трябва за счетоводството, но тепърва да открива топлата вода, няма смисъл, а и далеч не всеки ще се хване тепърва да се занимава с елементарно кодене. Брат ми имаше фирма и се цъкаше някаква програма, но не зная, какво ползваше. Вървеше благодарение на Wine. Та повечето хора тук са наемници и едва ли се занимават със счетоводен софтуер. А имаше някакви дискусии по едно време, ма убий ме, не мога да си спомня за какво точно ставаше въпрос. Май някой търсеше отзиви и ентусиасти да му подкрепят произведението.
На мен, ако ми дотрябва счетоводство, ще си наема счетоводител. За времето, което ще се ръчкам в програмата, ще изкарам повече пари, отколкото ще му платя. Ма за момента данъци не плащам. Мойта дейност нещо не попада под никакви закони и правила.  ;D

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.