Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 99
1081  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Секюрити питане -: Feb 03, 2006, 21:21
Здравей,
Значи страницата на ACL е (сега погледнах за проверка и май нещо не е наред, това е за XFS): http://oss.sgi.com/projects/xfs
Оттам би трябвало да се свали самият пакет и да има някаква информация.
Пачове имаше за ядрото и различните файлови системи (погледнах тук там и вече не виждам пачове). Може нещата вече да са интегрирани.
Съжалявам но не съм със Slack (Gentoo).
PS: май трябва и в /etc/fstab да се зададе 'acl' атрибут на файловата система.
ПС2:имаше и друга страница:http://acl.bestbits.at/ - Тази е ! но ти преди това трябва да инсталираш и "attr" пакета.
Успех.Румен
1082  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Секюрити питане -: Feb 03, 2006, 17:47
Здравей,
Виж "ACL" - access control lists (сега не ми се рови за сайта).
Тук (сайта) имаше (преди време) и една много добра статия за ACL.
Успех.Румен
1083  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с харда -: Feb 03, 2006, 17:44
Здравей,
Специално за Gentoo виж опциите при стартиране на инсталационния диск.
Има ги във файл на диска. Потърси и в Google (gentoo+sata) или нещо друго
Успех.Румен
1084  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталирането на KCDemu -: Feb 03, 2006, 08:21
Здравей,
Според бързата справка, която направих "/usr/bin/moc" е част от QT.
Предполагам, че вероятно вече имаш инсталирано 'QT' така че по-добре виж дали имаш и "qt-devel" пакета (дали е инсталиран).
Ако не е - го инсталирай и опитай пак.
PS:по принцип не е лошо да се пише и каква е дистрибуцията ;-)
Успех.Румен
1085  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Зареждане на програми в паметта -: Feb 02, 2006, 21:29
Здравейте,
Не е съвсем същото но може да погледнеш описанието за "sticky bit" (за файлове) а също и "prelink". Виж в Google за тях.
Успех.Румен
1086  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / update на Gentoo -: Feb 02, 2006, 21:20
Здравейте,
Мисля пак да погледна, но май разликата е че при "-F" се теглят и всички пачове и др. файлове, независимо от зададените USE флагове.
Така целият сорс необходим за компилиране другаде ще бъде наличен независимо от зададените (другаде) различни USE флагове.
Успех.Румен
1087  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / resize2fs -: Feb 01, 2006, 22:10
Здравей,
Да само за reiserfs e, незнам защо но като отговарях мислех че въпроса е за reiserfs, а то командата е била 'resize2fs' sorry, тя е от: e2fsprogs.
Румен
1088  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / resize2fs -: Feb 01, 2006, 19:11
Здравей,
За да промениш размера на дял първо увеличи/намали самият дял (може с qtparted, май и с parted) имаше и други но сега не ги помня.
Чак след това променяш размера и на файловата система (resize_reiserfs).
Виж man страницата за опциите.
Пробвано е, работи (дори и с LVM2 дялове ;-)
Успех.Румен
1089  Нетехнически теми / Коментар / SOURCE vs. готови пакети -: Jan 31, 2006, 21:58
Здравейте,
Мисля това да ми е последенo мнение по тази тема.
В предните си писания покрай другото се опитах да защитя избора си като обърнах внимания не толкова на бързината (това честно казано почти не ме интересува нито го ценя, особено ако разликата е в рамките на 5-7 дори и 10%).
Това което на мен (лично) ми харесва е пакетната система, USE флаговете и лесната промяна на почти всички параметри, но почти никога само с цел някакво състезание по бързо бягане ;-)
Има си достатъчно добри настройки (по подразбиране) така че те могат и да не се пипат.
При определени ограничения дори могат да се ползват (инсталират) бинарни пакети и не само в началото.
PS: отделно факта че Gentoo от години е в първата десетка на distrowatch.com също би следвало да се вземе предвид. Това обаче нито ме радва безкрайно нито ме разочарова просто потвърждава (за мен) избора ми.
Румен
1090  Нетехнически теми / Коментар / SOURCE vs. готови пакети -: Jan 31, 2006, 09:18
Здравей,
Преди време също имах duron (после athlon-xp) но компилирах за i686 и нямах особена нужда от -march.-mtune athlon-xp. но не така стоят нещата примерно с i383/i486 (рутери и/или някои embedded системи).
Обратната съвместимост обаче безспорно си има своята цена и тя се увеличава колкото по-назад във времето се отива. Някои дистрибуции вече изискват минимум i686 за да работят (се инсталират).
Темата за OpenMosix е достатъчно специализирана за да бъде давана за пример, по скоро пример би могло да бъде "mplayer,xine" където това безспорно ще има значение.
По третата част - да но ако се компилира с флагове гарантиращи по-голяма обратна съвместимост може да не се използват някои от тези предимства (или поне ще се използват непълно). Защо са иначе флаговете в GCC? ако не за да използва напълно този хардуер?
Румен
1091  Нетехнически теми / Коментар / SOURCE vs. готови пакети -: Jan 31, 2006, 08:55
Цитат (vesselinkolev @ Ян. 31 2006,01:28)
Тук си личи тоталната непросветеност на много хора. Не се чудудвам обаче от заливащата ни простотия.

1. Митове и легенди за любители на късия разказ са измислиците-премислици за това как като си компилираш пакет на своята си машина и той залепвал за нея и работел супер по-бързо и т.н. Освен за малък борй пакети, които са свързани с периферия, всичко друго е турбо безмислено да бъде компилирано за конкретна машина, защото зависи единствено от архитектурата на процесора. Не ми казвайте само как компилирате пакети за Celleron или за Via C3, че ще почна да се хиля истерично.

2. Дори в рамките на PC архитектурите е доста спорно кои пакети да се компилират за i686 и i386. Общо взето компилацията на пакетите glibc и kernel за i686 има смисъл, доколкото се поддържат архитектурни функции. Опитайте се да намерите записи от лекциите на Алън Кокс и там човекът подробно обяснява защо това е така. Да компилираш обаче glibc на Celleron или на Duron няма никакво значение.

3. Анти системната администрация в стил Gentoo намира своя апогей с компилиране на пакети върху критични работещи системи. Да компилираш пакети на критична система е признат за турбо небрежност и непукизъм към сигурността. Няма да говоря за причиненото натоварване върху системата вследствие на компилация. Ще кажа само, че ако утре излезе "експлоит" в glibc или kernel, докато пакета се компилира може вече системата да я няма. glibc се компилира с часове, същото се касае и за много други пакети. През тези часове можете да палите свещи и да изпълнявате молитвени ритуали с надеждата никой да не се възползва от пробива. Да държиш компилатора на система с много потребители пък е факт, достоен за съжаление. Сетете се защо, ако не се сещате ми дайде шел достъп за да ви подсетя.

Сигурно е хипер модерно да си компилираш пакетите и да се правиш на гъзар или на сорс хипар. Сигурно в средите на лесно впечатляващите се хора това може да е плюс. Но реално погледнато в над 90% от случаите това е едно въртене на цикли и загуба на процесорно време. Вече гледам е въпрос на престиж да използваш дистрибуция, която била само изходен код и сам си компилираш всичко. Иначе те имат за изостанал и непросветен. Направо да паднеш да се хилиш... селяния до несвяст се шири и в линукс средите.

И аз компилирам цяла дистрибуция. Ето ви я:

<a href="" target="_blank">ftp://fedora.lcpe.uni-sofia.bg/redhat/el4-compiled-by-me/</a>

но за целта си имам "build host" и пакетите се компилират само веднъж върху него и се разпространяват от там в бинарен вид. Далеч съм от жертвоприношения свързани с масови компилирания на пакети където и както ми падне.

Здравейте,
Не съм съгласен с @vesselinkolev, сега по ред:
1.Защо ли тогава в GCC има въобще някакви опции за различните архитектури? Я да ги махнат!
2.Тук сигурно искаш да кажеш, че разликата между i386 vs i686 сигурно е само в честотата на процесора, няма такива неща като "mmx,3dnow,sse". Въобще защо ли ги слагат тези хора, да усложняват живота на другите.
3.Не знам защо но си спомних за няколко критични дупки, за които имаше само пач (в рамките на няколко часа, ден) и трябваше ръчно да се приложи и *компилира* за да се *стегне* системата, иначе ще си чакаш д а излезе поправен пакет от разработчиците.
За натоварването на системата си има частичен изход - niceness.
Не мога да не си спомня че преди време имаше една машина с shell достъп, и дори целта бе някой да я свали (седя поне около седмица).
Вярно не беше с source-базирана дистрибуция (не че няма и такава ;-)
4.Може пък да искам *да хабя цикли* е цел да направя така че даден пакет да поддържа примерно само postgresql (без mysql) може и обратното. Или да имам поддръжка (гр.интерфейс) за Qt но не за GTK, или пък само за ncurses/slang. Някои от тези неща се решават (от бинарните дистрибуции) но за другите някой разработчик прави преценка и всички го ползват така.
Няма да споменавам въпроса за нуждата (често) от преинсталация при излизане на нова версия (нови glibc, GCC и т.н. проблеми).
Леко отклонение: защо пък ще искам да се доверявам на *теб* (с твоя CHOST, CFLAGS и т.н.) като мога да си сложа мои?
Естествено има трудности при поддръжката на много компютри с Gentoo (например), но и за това има частични (не лоши) решения, отгатни какви.
Хайде стига толкова.Румен
1092  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Manual boot -: Jan 29, 2006, 22:06
Здравей,
След като е тестинг релийз за разработчици предполагам, че тестването става в отделен дял (иначе някой да си омаже основния дял/ове не вярвам).
В този ред на мисли вероятно се предполага че вече има друг дял с Линукс и някакъв boot-loader (Grub,Lilo) и може от тях да се стартира. Може да греша ;-)
ПС:защо искаш да ползваш толкова нестабилна версия? Какво точно искаш?
Успех.Румен
1093  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с K3b -: Jan 29, 2006, 07:23
Здравейте,
Има още една команда за правене на ISO-та: mkisofs, но наистина е по-добре да стане с 'k3b'.
Не ми се рови защо не става, но ето информация за размисъл:
...BEGIN...
app-cdr/k3b-0.12.10:
    ||              =x11-libs/qt-3.3*        x11-libs/qt-3.3.4-r8
                    >=app-cdr/cdrdao-1.1.7-r3 app-cdr/cdrdao-1.2.1-r1
                    >=kde-base/kdelibs-3.3   kde-base/kdelibs-3.5.0-r2
                    >=media-sound/cdparanoia-3.9.8 media-sound/cdparanoia-3.9.8-r3
                    >=sys-devel/automake-1.7.0 sys-devel/automake-1.9.6-r1
    dvdr?           app-cdr/dvd+rw-tools     app-cdr/dvd+rw-tools-6.0
                    dev-lang/perl            dev-lang/perl-5.8.7-r3
                    dev-util/pkgconfig       dev-util/pkgconfig-0.20
    alsa?           media-libs/alsa-lib      media-libs/alsa-lib-1.0.11_rc2
    flac?           media-libs/flac          media-libs/flac-1.1.2-r4
    mp3?            media-libs/libmad        media-libs/libmad-0.15.1b
                    media-libs/libsamplerate media-libs/libsamplerate-0.1.2
    vorbis?         media-libs/libvorbis     media-libs/libvorbis-1.1.2
                    media-libs/taglib        media-libs/taglib-1.4
                    media-sound/normalize    media-sound/normalize-0.7.6-r2
    hal?            sys-apps/dbus            sys-apps/dbus-0.60-r3
    hal?            sys-apps/hal             sys-apps/hal-0.5.5.1-r3
                    sys-devel/autoconf       sys-devel/autoconf-2.59-r7
                    sys-devel/make           sys-devel/make-3.80-r3
    !bootstrap?     sys-devel/patch          sys-devel/patch-2.5.9-r1
                    virtual/cdrtools         app-cdr/cdrtools-2.01.01_alpha01-r2
                    ~kde-base/kde-env-3      kde-base/kde-env-3-r4
...END...
Тук ги има всички (дано) зависимости на 'k3b'.
По-специално погледнете/проверете за - cdrdao,cdrtools,dvd+rw-tools.
Може и някой друг пакет да има значение.
PS: там където има ключова-дума и въпрос след нея това са незадължителни зависимости, ако са активни този пакет също ще се компилира и използва по-късно от K3B. Както се вижда повечето са свързани с различните кодеци и DVD поддръжката.
Успех.Румен
1094  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Непозната грешка... -: Jan 28, 2006, 22:09
Здравей,
Трябва да е нещо останало след форсиран рестарт или някаква грешка - опитай да изчистиш (изтриеш) всичко от "/tmp" и "/var/tmp" директориите.
Някъде има информация че даден ресурс е зает, а той не е а пък друга програма (или друго копие на същата) иска да го ползва. Виж и PID-a дали има процес с такъв номер (9426).
Успех.Румен
1095  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с K3b -: Jan 28, 2006, 22:01
Здравей,
Мястото за ISO-то е колкото е обема на записаната на диска информация, за CD максимум 700 MB а за DVD - 4.7 GB. Естествено че трябва да имаш толкова свободно място, иначе не става ;-)
С торентите нямам проблеми но за теб (поне на първо време) е по-добре да ползваш нещо графично - azureus (например + иска java) сега за друго не се сещам но има още доста подобни. Аз ползвам само bittorrent (последна версия).
PS: само за пояснение - не съм с Mandriva (gentoo).
Румен
Страници: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 99