Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Лаптопи => Netbooks => Темата е започната от: milkonoj в Jun 05, 2009, 13:26



Титла: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: milkonoj в Jun 05, 2009, 13:26
Има доста решения за операционни системи са нетбуци. Може да се каже, че на върха е Ubuntu Netbook Remix или модификацията му Easy Peasy ($2). Но това не са единствените решения - OpenSuSe или Linpus(изключвам Moblin засега щото е много бъгав). А пък предполагам, че хората могат да си харесват повече Windows XP Home Edition ($2). Очаквам вашите мнения.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: b2l в Jun 05, 2009, 17:29
А пък предполагам, че хората могат да си харесват повече Windows XP Home Edition ($2). Очаквам вашите мнения.
Това някаква гавра с форума ли е?


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: m0rph в Jun 05, 2009, 17:51
Windows 7 Starter Edition  >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D




П.с.: Това на базик...да не вземе някой верно да го качи, че ще се караме...  [_]3


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: ЗибелтБг в Jun 05, 2009, 18:54
milkonoj - това е форум за хора, които ползват Линукс, а уиндоус само по принуда и с пистолет в главата ... :D


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: milkonoj в Jun 05, 2009, 18:59
Знам, че е за Linux, ама имам чувството, че само аз пиша тука. Нали трябва да Ви накарам на пишете по темата, иначе никой няма да й обърне внимание. В тоя форум само някой като спомене прозорците и винаги ще се намери някой да му отговори. Това беше целта. Мерси за участието.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: go_fire в Jun 05, 2009, 19:18
zibeltbg бъди спокоен и milkonoj ползва като нас боза само с опрян в главата пистолет (моя пистолет е социален и му викат заплата). На човека му е интересна темата за нетбуците, като на много от нас и се опитва да я лансира. Но все се появява някой, я мъртъв американски президент, я основна входно-изходна система и почва да му спами с нерелевантни коментари.
------------------
Това беше офф.

За мен е Ксандос системата. Най-добре е нагодена, макар доста глупава в някой отношения и с орязани възможности. Нетбук ремикса е замислен добре, но не подържа корекно хардуера. Има едни зачатъци и в LXDE средата, но няма кой да ги развие. Моблина изглежда най-обещаващ, ама май Интел не го вземат много ериозно. Интересна новина от днес е, че ще може да подкарва нативно андроидски приложения. Имайки предвид, че нетбуците са звеното между мобилните устроиства и компютрите, това крие множество нови възможности. И така нататък, и така нататък...


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: milkonoj в Jun 05, 2009, 20:42
Та да продължим,

Ами Netbook Remix на Ubuntu, е всъщност много добър. Обаче има два сериозни проблема. Първият е гадните драйвери за интелски видео карти. Нещата бяха зле при 8.10. При 9.04 се подобриха малко, но пак си има проблеми и като се позова на тестовете на Phoronix ($2) за алфата на 9.10 нещата още не изглеждат добре. Втория основен проблем, е че Убунтуту яко яде батерията. Моя MSI Wind издържа повече с XP, отколкото с Ubuntu.
Мисля да пробвам Linpus в скоро време. Ако някой го е пробвал на мъниците, моля да сподели.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: tarball в Jun 05, 2009, 21:53
Наскоро четох в интернет стъпка по стъпка как се инсталира Arch linux на нетбук.Арч ми е стара краста ама нещо ме хвана мързла да го инсталирам на моя нетбук и така загубих сайта,където даваха как се инсталира.Мисля,че и в официалния сайт на арч имаше нещо писано ама не съм сигурен


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: go_fire в Jun 05, 2009, 23:43
Има една интересна Мандрива Мини, но и тя като Ксандроса не е общо достъпна, а само с определени модели, които май ги няма по нашите ширини.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: mishot в Jun 06, 2009, 09:57
За мен е EeeDora(Fedora). Няма никакви ограничения и не е орязана откъм възможности. Качил съм я на Asus EEEPC 7" (първият който излезе) и работи много добре.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: go_fire в Jun 06, 2009, 11:17
Тук е основния проблем. Повечето да не кажа всички дистрибуции с еее* в името си подържат добре само седмицата, като и тук има пропуски. Обаче това е най-стария модел, вече дори не се произвежда. А освен Асуса се нароиха десетки и стотици още модели. За дистрибуторите на софтуер е добре, че повечето от тях (да решим 85-90%) са почти едентични хардуерно, но все пак имат разлики. За съжаление нещата не се подобряват много. Може да злорадстваме, че при ХваниПътя и особено Вкиста положението е дори по-зле.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: tarball в Jun 06, 2009, 16:15
Скоро четох,че има донякъде успешни опити за инсталация на FreeBSD  на нетбук.Успешна е,но е нужна прекомпилация на ядрото с поддръжка на драйвери за камерата,лан-а и уай-фи-то.Иначе дебиан също се инстлира на нетбук


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: e01 в Dec 25, 2009, 22:02
Да се включа и аз,
отскоро съм собственик на dell 9 mini, и да ви кажа много се чудех какво да бъде под капака,
с кашона му дойде един диск на убунту 8.04 някакъв mini standart edition, явно някакъв опит за минита,
книжка с упътвания за убунтуто :) До тук добре, само където вече има 9.10 netbook remix, но не е болка, че диска бил със стар софтуер.

Ако някой е тествал нещо ново, нека сподели

Весела коледа!

Описвам и преживяването ми с някои дистрибуции.

Опит 1#
Отдавна бях хвърлил око на моблин, дори мислех да го мъча на десктопа със някаква емулация, колкото да си начеша крастата, но много ме мързеше, е вече имах подходящ хардуер, та го започнах,... инсталира се лесно и бързо. Като зареди за първи път след инсталацията и ме попита за потребителското ми име, дориси лепнах една чаровна голяма усмивка ;D. Викам си 'баш кат на клипчетата в ютуба', и почнах да ръчкам горе табовете, оказа се че няма чак толкова неща колкото си мислех, и дори е леко (да не кажа доста) неудобно.
Проблем 1# Интересно, wifi-то небачка, затова пък отнякъде съм пуснал някаква музика без да знам откъде, явно някакво демо вградено такова (това ме накара да се ухиля още по яко), баща ми цъфна в стаята, и вика 'ааа... тая играчка пеела', много смешно. Върнах се към уифито. Чудих се какво да правя, и реших да питам в mydellmini.com, оказа се, че не съм единствения с такъв проблем. Явномоблина неможел да работи на тоя етап с wifi, домързя ме да правя разни магии и да се ровя докато го подкарам.

Опит 3#
Изтеглих си jolicloud, скоро в сайта на Linux-bg.org видях новина с това име, изтеглих си го ведна от сайта,
мислех си че като е .exe, ще има някаква опция да ми направи флашката спешъл със него, да ама к*р.
То взе, че иска да се инсталира на десктопа. Да си гледа работата, изтрих го. И без това мяза на меню на телефон. После видях че имало и исо, но пък ми мина мерака за него.

Продължих нататък, всичко вече сочеше към прословутото убунту нетбук ремикс, но пък никак не съм фен на убунту, а никак не ми се занимава да си глася слакуера за нетбук. Та, така, търсих търсих, и си изтеглих убунтуто накрая :( какво пък, нека се поглезя и аз малко :)

Опит 5#
Тука вече е ubuntu netbook remix 9.10, голям зор видях докато бърнна както трябва тая флашка, но пък ми стана много готино като успях все пак  ;D
Инсталацията мина както трябва и всичко точно. Започнах да разцъквам шела (десктопа) или там каквото е, интересна работа, ама омръзна, викам си да свърша нещо по-така, и отварям браузара по инерция, без да се седя че ми трябва интернет. МДААА... йокнет, wifi-то ме взима на подбив, блутута бачка, уифито не, а сега де, голяма ръчка голямо чудо, тъкмо започнах да си мисля че точно моя му е прецакано уифито или пък просто няма такова, и си викам, чакай да го вържа към етернета и да пробвам да ъпдейтна (някъде бях чел из форума, че се оправяло уж). Ммм... красота, взе че тръгна само където пък съм прекалено далеч от моя рутер, че исках паролата на комшията да влизам през неговия  ;D
Продължавам нататък, сложих една брутална тъмна тема да мяза на хакерски лаптоп  ;D и пускам скайпа да се чуя с мойта, камерата ток и жица, чувам всичко перфектно, само където тя не ме чува. А сега де....
И така вече се мъча трети час да разбера къде всъщност му е микрофона на това чудо (в момента докато пиша този пост, му се зарежда батерията). После ще го разръчкам.

План# slax, puppy,
от доста отдавна имам желание да пробвам леопард-а, избрах именно делл-а, не защото съм фен на марката, ами защото според разни таблици за сравнение по блоговете, едиствено този модел има максимум по показатели спрямо другите. Та... като набарам по-голяма флашка или достъп до usb dvd, смятам да го пробвам, освен ако не ми се свъшри 16 гигабайтовото SSD дотогава.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: bulg в Dec 26, 2009, 03:31
Всеизвестна, огромна информационна база, не само за нетбуци:
http://tuxmobil.org/mylaptops.html

Други:
http://distrowatch.com/search.php?category=Netbooks&origin=All&basedon=All&desktop=All&architecture=All&status=All

За леки дистрибуции, стартиращи се от USB:
http://distrowatch.com/search.php?category=Old+computers&origin=All&basedon=All&desktop=All&architecture=All&status=All

Промяна: Определено, отдавам пристрастия на eeebuntu ($2).


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: go_fire в Dec 26, 2009, 15:59
На твоята машина най-добре ще върви Мац ОС. Майтапя се. Най-добре е да ползваш това, с което е дошла, защото то специално е пригодено и изпитано за нея. С всичко друго, освен Дебиан подразбира се ;) , ще имаш проблем.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: e01 в Dec 26, 2009, 16:57
Продължавам напред с kubuntu netbook remix 9.10 :)


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: pastora в Dec 26, 2009, 21:44
Имам Lenovo IdeaPad S10е. Ползвам на него Debian Lenny и всичкия ми хардуер върви като пушка. :)
Е, качих бекпорт ядро и се обърнах към http://wiki.debian.org/ за съвет за  WiFi-то, но от тогава дори нямам спомен какво точно не е тръгнало "из коробки".
За мен Ленито бе удачния избор. Преди това пробвах и Сусето с което си дойде машинката, както и едно ХР и Убунту ремикса 9.04, но Дебианчето най ми пасна.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: Ipolit в Dec 27, 2009, 09:11
Може да пробвате Ubuntu Moblin Remix
http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-moblin-remix/releases/karmic/release/ ($2)
Има една програма - http://unetbootin.sourceforge.net/ ($2) - има я и пакет за убунту и може да се инсталира директно от репозитори, която прави от ISO image bootable USB, така, че не пречи да тествате.
А за Dell Mini 9 - само леопард, иначе за ко си го купил.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: go_fire в Dec 27, 2009, 11:37
Moblin remix-а е такава дивотия, че не е истина. Самите Дел казват, че не го препоръчват на никой!


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: Ipolit в Dec 27, 2009, 12:08
Мене страшно ме кефи Моблина. Тествал съм към 5 разновидности, даже имам един инсталиран на лаптопа си.
Пробвал съм интелския, убунтувския, на СуСе и съм си инсталирал на Федора 12.
Убунту моблин ремиксчето хич не е лошо и на всичкото отгоре си е нормален Кармик, тъй че си имаш сичко. Тоя на Федора и той важи, обаче няма уеб браузъра, което не е болка за умиране, ама менюто отгоре изглежда някак празно без него.
Тряба да му се даде шанс


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: tarball в Dec 27, 2009, 16:15
Мен също ме кефи класическия moblin.Качих го на една флашка и бях удивен колко бързо boot-ва.Начина му на работа също е готин,въпреки,че ми е малко странен,но се свиква.Ще изчакам още някоя и друга версия и определено ще го инсталирам на моя нетбук най-вече защото бързо зарежда и бързо стартира всичко.Сега съм с убунту и не съм доволен от бързодействието,особено на Adobe AIR приложенията.Инсталират се цяла вечност и са бавни и тромави като цяло.Причината е в убунту,защото съм ги виждал как работят и под уин и там работата е коренно ралична ;)


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: tyuio в Dec 27, 2009, 18:19
момчета според мен не сте ползвали достатъчно дълго моблина. Много е як разбира се и като стане баш стабилен и аз ще си го сложа и то с две ръце на сърцето обаче иманяколко голееееми проблем. Сяосвен с интелски карти и някои нвидии направо не върви а ако имате старо ати направо се откажете няма да стане и тияприказки че драйверите за 2.6.32 че с ок  са си чиста лъжа.
Аз има предложение за въпроса ти но трябва малко да пипнеш иначе няма да стане и то е : убунту сървър и след това си добаваш които програми ползваш под Х но не инсталваш нито кде нито гноме а средата която ползва маемо5 а тя е мачбокс : много е лека и моя лаптоп ИБМ х31 надскача полагащото му се време с 20 минути спрямо всички останали. просто средата не харчи ресурси а си остават за приложенията. е наистина иска настроика като за начало но няма да ти отнеме повече от 1-2 часа това. Може да ползваш ion3  ако си маняк и искаш средата да ти е обтимизирана само за работа с клавиатура но не е за средни потребители накар че ползваш всичките си познати приможения просто прозоречната концепция емного различна от познатата.
ползва се и от olpc освен от нокиа ето ти да разгледаш
http://matchbox-project.org/screenshots.html


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: e01 в Dec 28, 2009, 17:56
 Така, вече втори ден съм с кубунту нетбук ремикс,
за моя изненада се оказа, че бутва по-бързо от убунтуто (незнам защо), но докато претака сплаша на кде-то и времената им се изравняват  ;D
Отново същия проблем с wifi-то, но вече бях подготвен за него, интерфейса му е доста фрапиращо и садистично настроен (особено за хора които за пръв път го виждат), но се преглъща и след няколко команди си имаш стандартен кде4.

Незнам може би ще поостана малко с него, докато не се докопам до заветните (голяма флашка|usb dvd) че да се захвана с леопарда.

Чудя се дали да непробвам и слака, но пък тъкмо някак си започнаха да ми харесват тия глезотийки с apt-get и разните му други автоматизрани действия на тия *бунтута.

Наздраве  [_]3!


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: tarball в Dec 28, 2009, 19:02
Leopard и аз в най-скоро време ще опитам да инсталирам само чакам да се обзаведа с по-голяма флашка ;D ;D ;D.Притеснява ме само прословутия проблем на тези мъници с wi-fi под Leopard ;)


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: e01 в Jan 07, 2010, 20:09
Първият ми опит със snow leopard, завърши с явен неуспех (kernel panic) ... за сега оставям нетбука без каквата и да е ОС и ще почета явно повечко.
И все пак ако някой от тук пишещите е успял да го подкара на подобна машинка може да сподели опит :)


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: Ipolit в Jan 08, 2010, 08:24
Нали знаеш, че от 10.6.2 е махната поддръжката на Atom от ядрото, тъй че или 10.5.х или 10.6.1 и после като ъпдейтваш четеш как да ползваш неговото ядро. А предимствата на Snow Leopard пред нормалния май са само в намаления размер на операционната система.


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: Ipolit в Jan 08, 2010, 08:32
по въпроса за флашката има едно решение, но не съм сигурен че работи на 100 процента.
Продават едни кабели - IDE или SATA към USB и по този начин можеш да ползваш всяко CD DVD като външно. Има отделен кабел за захранване. Обаче аз не можах да буутна Леопарда с него, а чете диска. Ама има разни коментари, че Делл мини 9 бил претенциозен към ДВД-тата. Иначе тоя кабел струва под 20 кинта.
(http://images.marketplaceadvisor.channeladvisor.com/hi/61/61482/pcabusbx0017_es_l.jpg)


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: e01 в Jan 08, 2010, 19:00
Абе и аз четох нещо подобно за 10.6.2, но пък после намерих статия, че веднага след това хакинтоша бил хакнат и това ограничение било премахнато. Иначе с DVD-то се оправих, просто ползвам служебното ни  ;D

Да си кажа и честно, нещо ентусиазмът ми секна, откакто и сегашната ми флашка (пета за 3 години) сдаде багажа, та се замислих сериозно да не му свърша циклите на запис на тоя 16 гигабайтов солид стейт ??? , все пак досега си поекспериментирах малко с няколко различни дистрибуции...


Титла: Re: Най-добра OS за нетбук.
Публикувано от: go_fire в Jan 09, 2010, 10:30
Имам такива джиждавки от три години. Поне при мен не стават за тръгване. Ползвам си ги за пренос на инфо на 2.5 инчови дискове. Компакни са и не изискват захранване. Последната такава джиджавка подържа и сата, и е 35 кинта в Жар.