Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: stealth01 в Jul 09, 2018, 21:26



Титла: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: stealth01 в Jul 09, 2018, 21:26
Здравейте,
Ако трябва да сканирате няколко (в частен случай може и един) документи, съберете в един компактен (евентуално) .pdf файл и изпратите нанякъде, ето бърза възможност.

1. Сканирате. Това е хардуерната част и не е интересна. По-бързо става, ако имате скенер с ADF (автоматично подаване на документи). Резултатът под формата на няколко файла (.jpg, .png...) изсипвате в една директория.
2. С идеята да намалите големината на файловете може да свършите няколко неща:
Код:
mogrify -threshold 70% *png
- с threshold получавате черно-бял документ, където всички пиксели под границата от 70% стават черни, а над нея - бели. Може да експериментирате с тази стойност в зависимост от сканираният документ. В моя случай, файловете са .png.
Код:
mogrify -resize 1080 *png
- картинките са преоразмеряват на 1080 пиксела в ширина. В моя случай, файловете са .png.

!!! mogrify всъщност е convert, но без указване на изходен файл. Внимавайте, файловете се презаписват.

3. Създаване на .pdf файл:
Код:
convert *png dokument.pdf
- всички .png файлове се събират в един .pdf

П.П. В друга тема видях go_fire да се удивлява на въпросният convert, па се зачудих как ли си събира той ГФО-тата... Но пък може да е интересно и полезно, и на други.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 09, 2018, 22:27
<OFFTOPIC>

Никога не съм се удивлявал от Image Magic, освен може би, колко кадърно парче софтуер е. От как се занимавам с ГНУ/Линукс, той винаги е бил наоколо. А дълго време беше единствената програма за преглед на графика. Само дето в Дебиан 3 се казваше нещо друго и имаше друга картинка. Нещо пак с правата беше.

Не се учудих и, когато дойдоха времената на масовия Интернет, а той стана предпочитан инструмент. Не се учудих, че в следствие на това се появи негово разклонение. Някой помни ли го? А то си е живо и здраво:

http://www.graphicsmagick.org

Та не му се чудя.

=*=

Аз в действителност не съставям годишни, финансови отчети. Само помагам при изготвянето им. Въпреки, че името им е доста помпозно, то в тях няма нищо интересно. Дори за счетоводителите не са интересни. Единствено са интересни за държавната статистика. Всяка цифра вътре говори и то много, но са достатъчно обобщени, че да не казват нищо конкретно. Просто намекват. И много рядко са верни, макар приблизително да са.

Виж теорията зад това що са и защо се правят е много интересна. Но в днешно време си е просто теория, една красива, занимателна приказка, нямаща нищо общо с реалността.

Някой тук, наистина ли иска да получи курс по счетоводство? Наистина ли има хора, на които живота им толкова да е досадил, че нещо такова да им се стори смислено? Чак толкова ли сте безгрижни?


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 09, 2018, 22:45
Май не съм разбрал точно въпроса. В Агенцията по вписванията всяка година до някакво число всички търговци предоставят отчетите си.

В днешно време не се изготвят (или много рядко) специално за целта. Просто се публикуват годишните, статистически отчети (или познат като Годишен отчет на дейността, ГОД). Те вече си идват в pdf. Към тях се добавят разни адвокатски глупости като общи събрания и т.н.

За това си има логично обяснение. Няма логика в това да вършиш едно и също два пъти, само, за да се потупаш по гърдите, че си съвестен. Не е правилно държавата да ти иска втори (пети, десети, петдесет и пети) път информация, която вече си предоставил. Отделно, че не би трябвало да има право да получава никаква информация. Всяко парче данни, което получава, е пряко в ущърб интересите на лицата.

Обаче многократното предоставяне на една и съща информация не помага на никой с нищо, освен едни хора да взимат заплати. А обратното. Батака става по-голям. Така всеки който отказва да прави ГФО наново след ГОД, в действителност извършва родолюбиво дело.

=*=

Налага се сравнително често да се пращат какви ли не документи в pdf на кого ли не. Не е чак всеки ден, но не е пресилено да се каже всяка седмица. Обикновената практика е изобщо да не се преминава през формати за изображения. В днешно време всеки скенер може да сканира директно в pdf и всеки компютър може да отпечатва в pdf. С картинки никой не се занимава.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 10, 2018, 08:40
Обикновената практика е изобщо да не се преминава през формати за изображения. В днешно време всеки скенер може да сканира директно в pdf и всеки компютър може да отпечатва в pdf. С картинки никой не се занимава.

Това ти го бях обяснил в онзи, бастисания отговор, но явно ще трябва поне него да повторя, защото виждам, че нещата не са ти ясни.

Всеки един скенер разбира само от растерен формат. Какво е растерен формат се надявам да знаеш. Опаковането на сканираните изображения е глезотия, предоставяна от софтуера към скенера, така че използването на pdfimages или друга подобна програма в онзи случай, за който говореше в онази тема, е просто наложително.

И да се твърди, че скенерът сканира директно в .pdf формат не е съвсем точно. Не е точно така.

Та при сканирането на разни документи, всъщност всички се „занимават“ с картинки, макар и в неявен вид.

PS Освен pdfimages, за конвертирана на файл в .pdf формат може да използваш и командата mogrify:

Код:
[nick@amasing ~]$ mogrify -format png scanned/books/math/Счётная\ линейка\,\ Д.\ Ю.\ Панов\,\ М.\,\ Наука\,\ 1964.pdf

Ако избереш tiff за изходен формат, имай предвид, че ще получиш един файл с много страници вътре и ще трябва да решиш как да го преозразмеряваш ::).


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 10, 2018, 18:59
За един лаик най-интересната част от компютърната наука е безспорно графиката. Нищо не може да се сравни с нея. А, ако по-душа не е художник, а математик, то бързо ще установи, че за никакво изкуство не става въпрос и ще е дваж по-доволен.

Първото, което вижда всеки е графиката. Може да е Каратека и E.T.I. Така е с мен. Може да е дори по-назад, ако е още по-дърт пергиш. Но първото неизменно е графиката. Става влюбване.

Това е единствения начин да се превърне в любител. Говоря за онзи един процент от световното население, за който технологиите не са нещо безкрайно чуждо, студено и дори извънземно, каквото и да се опитват да направят от Ред Хат.

След това повечето от този процент ще станат професионалисти. Една част от тях ще са си извратени по душа и ще наричат себе си „визуални кучки“, но целокупното човечество ще ги познава като gamers. А една много малка частичка, може би промил от тоз' процент, ще си останат лаици и мечтатели. Не, че останалите също не могат и да са мечтатели. Звезделин (опа, май беше Златин, sorr'-ка) е повече от нагледен пример.

Та всеки дори любителя се прехласва по графиката. А не може подрапал дори само отгоре да не навлезе много надълбоко в историята на Postscript.

=*=

С този дълъг увод исках да ти кажа, че ме подценяваш (или по-скоро надценяваш???). Аз много добре знам, какво е това подмножество на Postscript оформено като файлов формат в най-добрите майкрософтски традиции. И не ми казвай. Знам, че е на адобци. Всеки кретен го знае. А аз съм от заслужилите.

Прекалено отдавна се знаем с тая неописуема свинщина pdf. И всеки, ама наистина всеки произволен полу- или цял компютърен идиот знае що е това растерна графика, виждал е векторна и дори може да цитира с точност в години и имена авторите на тези неща. Може да каже, кога и защо са се зародили, защо са две и дори, какво налага до днес и завинаги да са две. Поне до Страшния съд.

=*=

А сега бърз и крайно неизчерпателен курс по това що за животно е икономиста.

Икономиста е човека на хартията. Той борави с хартия, гума, молив и елка. Друго на света не съществува. Всичко друго е досадно несъвършенство на света, с чието изкореняване трябва да се бори. На света трябва да съществува единствено хартия, молив и по възможност гумичка. Всичко друго трябва да умре в ада. Добре де. Може да му оставят и елката, ама не е задължително. Просто е удобно.

И да не забравят линията. Най-ценният предмет на света след молива. Че ръката му трепери от толкова кафета, а погледа му е замъглен и изкривен от толкоз цифри. Освен това, за да не фръкне под напора на климатика (или вентилатора) някой лист, най-добрите оръжия са линия, перфоратор и телбод. И елката.

За икономиста печатащото устройство е просто онзи вълшебен предмет, който му доставя така желаната хартия в този отвратителен свят.

А скенера е онова причудливо нещо, което му позволява да транспортира хартия без да му се налага да се разкарва вън, далеч от рая. Непросветените души наричат рая с обидното име „бюро“ и „стол“.

=*=

А ето и извода.

Икономиста опитно е установил, че това jpg и png са някакви много кофти измишльотини, които не позволяват хартията да блесне. Всяко шибано печатащо устройство си го изкарва, ама как си му дойде. Документ е това, а не глупотевина.

Единственото възможно състояние е А4 с плътно съвпадащи краища и нищо друго. В Америка предполагам е letter. Не по-голямо. Не по-малко. Не две, четири, осем на лист. Само А4. Другото да ходи в ада и да не ни трови живота.

Tiff е нещо отвратително. Не става за пощата. Получателя го отхвърля с грозни съобщения. А това значи да го носиш на крак. С други думи далеч от рая. Да гори.

Pdf и нищо освен pdf не съществува. Аз съм пратил хартия и искам същата хартия без микрон разлика да може да си разпечати блажения получател. Не ме занимавайте с глупости!






Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: getqwerty11 в Jul 11, 2018, 10:08
Юнак, това HOWTO ако го предложиш на секретарката на предприятието, тя ще те уволни, не собственика. При условие че ВСЕКИ скенер вече има опции за директно сканиране в pdf и изпращнето му по мейл, качване в папка или в облака, ти да хабиш човекочаса в мъдренето на такива неща, не си ползотворен за предприятието. Сега очаквам и да го автоматизираш в скрипт и секретарката да го налива в конзола. В други времена живеете болшенството тук.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ray в Jul 11, 2018, 11:46
Юнак, това HOWTO ако го предложиш на секретарката на предприятието, тя ще те уволни, не собственика. При условие че ВСЕКИ скенер вече има опции за директно сканиране в pdf и изпращнето му по мейл, качване в папка или в облака, ти да хабиш човекочаса в мъдренето на такива неща, не си ползотворен за предприятието. Сега очаквам и да го автоматизираш в скрипт и секретарката да го налива в конзола. В други времена живеете болшенството тук.

Вярно, живели сме и в други времена, но защо мислиш че не сме извлекли някаква ползва от тези времена, все още живеем и в сегашното време ;-)

Това което предлагаш е някаква автоматизация, при това дори не знаеш как работят нещата зад сцената (класика - цъкаш на телефона/компа и това е всичко).

Не случайно статистиките за функционална неграмотност отчитат все по-високи проценти (няма мислене, само механично запомняне и забравяне след това).

Като ти харесва живей си така, но ако нещо стане (...) не се оплаквай :-)

Само още едно мнение нищо повече !

Поздрави,
Румен


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 11, 2018, 12:24
//offtopic
Цитат
Той борави с хартия, гума, молив и елка.

Ама каква хубава дума си имахме - елка. Стана нарицателно за калкулатор също като Xerox и Памперс.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Acho в Jul 11, 2018, 12:48
ЕЛектронен КАлкулатор от Оргтехника Силистра.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 11, 2018, 13:10
Брей те още произвеждали ЕЛКА....Само дето това не е калкулатор :'( ами е касов апарат.  >:(


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 11, 2018, 15:43
Юнак, това HOWTO ако го предложиш на секретарката на предприятието, тя ще те уволни, не собственика. При условие че ВСЕКИ скенер вече има опции за директно сканиране в pdf и изпращнето му по мейл, качване в папка или в облака, ти да хабиш човекочаса в мъдренето на такива неща, не си ползотворен за предприятието. Сега очаквам и да го автоматизираш в скрипт и секретарката да го налива в конзола. В други времена живеете болшенството тук.

Юнак, а вие да четете с разбиране можете ли?!


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 11, 2018, 18:25
Елка сега се казва Еликом, а софийската е Дейзи технолоджи.

КА не са нищо повече от елки с карти SD, модем със SIM и няколко допълнителни копчета, плюс от нова година и гадните менюта, против които не веднъж сме роптали, че взеха да ги слагат навсякъде. Вече няма кодове, има навигация. Ричард Драйфус, както би се изразил Светльо Хиподила.

=*=

Това е проблема, против, които роптая тук от седмица, ама по принцип половин живот. Хора, за които компютрите са нещо невменяемо, не трябва да минават и на километър околовръст около тях. Замърсяват ги само с присъствието си.

А сега сме в ситуация, когато една шибана секретарка може да навие шефа да те уволни и то без да е той тоя, дето я шиба. И защо? Защото си я накарал да напише една команда. Нейната работа се състои в това да пише, нейната мамка.

Аз моите на работа много обичам да ги шашкам с изказвания против мишките. Колко са гнусни, колко неудобни, колко не мога да работя с тях. Последното е вярно. Отнема ми час да налучкам нещо и да го нащракам. А преди това половин час, какво точно трябваше да щракам.

И обичам да подчертавам, че първата си мишка съм купил през 1994-та. Това ги смущава дори повече, защото част от тях тъкмо са били родени и са пълнили пелените.

Но и тук нещата отиват на зле. В Усхадуя Хващай Пътя почти няма нещо, което да не може да се направи само с клавиатура. Да говорим си за противните му клавишни комбинации. Но ги има. А в КДЕ 5 почти не мога да се сетя нещо, което мога да направя без мишка.

=*=

Много харесвам масовите медии. Най-важната причина е, че посредством тях се насажда нищо-говорене. Това е, когато казваш нещо, но това нещо е лишено от всякакъв смисъл.

Масовите медии ги разбирам. В тях работят журналисти, а журналистите са порода, която е лишена от мозък. Техни гости са предимно политици, футболисти и звезди, чиято житейска роля също е лишена от мислене. Но не мога да разбера, защо по тези моди се хваа иначе интелигентния, български народ?!?

Думи като „четене с разбиране“, „функционална неграмотност“ и други подобни словосъчетания просто не съществуват в природата. Четенето има една единствена функция. Сетихте се! Разбиране. Ако няма разбиране, просто не е четене!!! Няма полу, цяла, функционална, нефункционална, някаква грамотност. Човек или умее да чете, пише, прави аритметични сметки, или не е умее. Или е грамотен, или не е. Няма средно положение.



Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: jet в Jul 11, 2018, 20:26
Обикновената практика е изобщо да не се преминава през формати за изображения. В днешно време всеки скенер може да сканира директно в pdf и всеки компютър може да отпечатва в pdf. С картинки никой не се занимава.

Това ти го бях обяснил в онзи, бастисания отговор, но явно ще трябва поне него да повторя, защото виждам, че нещата не са ти ясни.

Всеки един скенер разбира само от растерен формат. Какво е растерен формат се надявам да знаеш. Опаковането на сканираните изображения е глезотия, предоставяна от софтуера към скенера, така че използването на pdfimages или друга подобна програма в онзи случай, за който говореше в онази тема, е просто наложително.

И да се твърди, че скенерът сканира директно в .pdf формат не е съвсем точно. Не е точно така.

Та при сканирането на разни документи, всъщност всички се „занимават“ с картинки, макар и в неявен вид.

PS Освен pdfimages, за конвертирана на файл в .pdf формат може да използваш и командата mogrify:

Код:
[nick@amasing ~]$ mogrify -format png scanned/books/math/Счётная\ линейка\,\ Д.\ Ю.\ Панов\,\ М.\,\ Наука\,\ 1964.pdf

Ако избереш tiff за изходен формат, имай предвид, че ще получиш един файл с много страници вътре и ще трябва да решиш как да го преозразмеряваш ::).
Твоя скенер сигурно е от времето на Ботев сватбата.
Сегашните скенери могат да генерират директно .pdf и секретарките си ги получават по имейлa. Ако им подадеш един .tiff - първо няма да могат да го отворят щото ще им крашне дифолтния майромек вюър, ама дори и да го отворят ще го гледат като голям камък. Ако се опитат да го принтнат ша крашнат и принтера (при сегашните резолюции и обеми на файловете).


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 11, 2018, 20:38
Но и тук нещата отиват на зле. В Усхадуя Хващай Пътя почти няма нещо, което да не може да се направи само с клавиатура. Да говорим си за противните му клавишни комбинации. Но ги има. А в КДЕ 5 почти не мога да се сетя нещо, което мога да направя без мишка.

Common Keyboard Shortcuts ($2)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 11, 2018, 20:39
И (секретарките) няма да могът да си го атачнат pdf-a в мейла ами ще ти го шернат във фейса. В краен случай ще ти пратят по вайбъра.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 11, 2018, 20:40
Обикновената практика е изобщо да не се преминава през формати за изображения. В днешно време всеки скенер може да сканира директно в pdf и всеки компютър може да отпечатва в pdf. С картинки никой не се занимава.

Това ти го бях обяснил в онзи, бастисания отговор, но явно ще трябва поне него да повторя, защото виждам, че нещата не са ти ясни.

Всеки един скенер разбира само от растерен формат. Какво е растерен формат се надявам да знаеш. Опаковането на сканираните изображения е глезотия, предоставяна от софтуера към скенера, така че използването на pdfimages или друга подобна програма в онзи случай, за който говореше в онази тема, е просто наложително.

И да се твърди, че скенерът сканира директно в .pdf формат не е съвсем точно. Не е точно така.

Та при сканирането на разни документи, всъщност всички се „занимават“ с картинки, макар и в неявен вид.

PS Освен pdfimages, за конвертирана на файл в .pdf формат може да използваш и командата mogrify:

Код:
[nick@amasing ~]$ mogrify -format png scanned/books/math/Счётная\ линейка\,\ Д.\ Ю.\ Панов\,\ М.\,\ Наука\,\ 1964.pdf

Ако избереш tiff за изходен формат, имай предвид, че ще получиш един файл с много страници вътре и ще трябва да решиш как да го преозразмеряваш ::).

Твоя скенер сигурно е от времето на Ботев сватбата.

Сегашните скенери могат да генерират директно .pdf и секретарките си ги получават по имейлa. Ако им подадеш един .tiff - първо няма да могат да го отворят щото ще им крашне дифолтния майромек вюър, ама дори и да го отворят ще го гледат като голям камък. Ако се опитат да го принтнат ша крашнат и принтера (при сегашните резолюции и обеми на файловете).

Ето още един писатель, а не читатель.

Ще прочетеш ли пак какво точно съм написал на go_fire или ще продължиш с троленето?


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: new_2k в Jul 11, 2018, 21:05
"Сегашните скенери могат да генерират директно .pdf".

Да, в офиса има един скенер Canon, който чрез собствената си програма MP Navigator EX има опция за така нужния multiple pdf, като има още куп други полезни опции. Та, и аз се замислям за такъв скенер, но както винаги, за Линукс няма версия на продукта. В този смисъл, да попитам тук форумците - знаете ли дали има скенер, производителят на който да е помислил и за Линукс-потребителите?


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 11, 2018, 21:15
Ddantgwyn много държи да ни подчертае факта, че скенерите всъщност ни сканират в jpg, които за наше удобство се пакетира като pdf. Убеден съм, че той знае, че този факт е известен на всички ни. И смятам, че осъзнава, че е абсолютно маловажен. Но въпреки това, акцентира именно на него.

А, ако трябва да сме точни, скенерите не сканират дори в jpeg. Това е поредното преобразуване. Те записват поточкова информация, която водача ни дава в подходящ за понататъшна обработка вид. Именно това се случва в онези няколко секунди след, като мотора се връща в изходно положение, а на екрана обикновено тече някаква красива анимация от тип „изчакване“ или „(пясъчен) часовник“, както бе известна във времената на 3,11 и след това.

Даже най-вероятно тази обработка тече във вграден процесор ARM или друг RISK, затова се случва толкова бавно. Другата възможност е да я предава по бавните връзки тип USB 1,1. Но това е по-малко вероятно от гледна точка, че това може да бъде подслушано и съответно мръсните тайни на производителя – разкрити. А всеки производител на апаратура крие скелети в гардероба.

И изобщо се занимаваме с някакви крайно несъществени неща.

=*=

Това е много занимателно четиво за KDE. Имам две задачи за теб. Първата е да си пуснеш KMenu. Втората е да навигираш между отворени подпрозорци щеш в Делфина, щеш в Завоевателя. Като ги изпълниш, ще дам още. Кейт също е бая интересен вече.

=*=

А бе я кажете как си чистите праха под клавиатурите? От как съм с Дел, нещо все влиза отдолу и колкото и да му духам, не излиза. Най-много да се премести под друго копче. Отначало си мислех, че пустите му клавиатури са износени и просто не правят връзка. Не си спомням, такова нещо да ми се е случвало с Тинкпади.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 11, 2018, 21:21
"Сегашните скенери могат да генерират директно .pdf".

Да, в офиса има един скенер Canon, който чрез собствената си програма MP Navigator EX има опция за така нужния multiple pdf, като има още куп други полезни опции. Та, и аз се замислям за такъв скенер, но както винаги, за Линукс няма версия на продукта. В този смисъл, да попитам тук форумците - знаете ли дали има скенер, производителят на който да е помислил и за Линукс-потребителите?

SANE е отговорен за скенерите в ГНУ/Линукс. Каквото поддържа той, това е. Никога не съм сканирал под ГНУ/Линукс. Но примерно от 20 год. може да се сканира по мрежа (което не знам, колко е полезно), а под друга по-популярна ОС, това не става и до днес.

Като казах за нея, в по-новите нейни версии, може да се сканира в pdf от подразбиращия се прозорец, без допълнителните програмчета на производителите, които най-често (винаги) са пълна скръб. Още в Хронично Резистентната ОС предпочитах там, как се казваше Fax and Scanner ли, какво беше онова от аксесоарите вместо свинщините на производителите. А много скенери са ми минали през ръцете на май, май всички марки.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 11, 2018, 21:36
Цитат
знаете ли дали има скенер, производителят на който да е помислил и за Линукс-потребителите

Epson. От край време имат драйвери за линукс, които обаче са затворени. И работя със Xsane  а не с неговата му програма.

Epson са много хубави защото са оптични - имат оптика, огледала итн. Заради което са по дебели. Резултата е че даже и да не напълно прилепнал листа имаш винаги перфектно сканиране.
А другите са едни много тънки. (щото нямат опика) Това е голямо Л защото имат само една тънка матрица дето минава директно под листа без никакво фокусиране.

Ако искате качестево никога не си купувайте тънък скенер.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 11, 2018, 21:42
Цитат
знаете ли дали има скенер, производителят на който да е помислил и за Линукс-потребителите

Epson. От край време имат драйвери за линукс, които обаче са затворени. И работя със Xsane  а не с неговата му програма.

Може би съм бил твърде дълго под влиянието на PCW, но и за мен Epson е класата в този вид изделия (имам предвид и печ. у-ва). А Canon никога не съм обичал особено. Но това си е до лични предпочитания.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 11, 2018, 22:11
  Което ме подсеща че трябва да го опитам  (Epson perfection V10) дали ще тръгне под Strech. Че последните му затворени драйвери са от 2015. Пишат че работи под Jessie. В момента работи под Центос6.

А на него има 4 бутона с картинки за емайл, принтер..... , които са софтуерни и никога не съм ги ползвал. Та мисълта ми е че такъв софтуерен бутон може да се върже към някой ала   imagemagic скрипт и секретарката да е доволна.

А може и към фейсо да се върже и направо да шерва.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: jet в Jul 11, 2018, 23:15
ddantgwyn: когато няколко души имат проблеми с писаниците ти, не мислиш ли, че случайно проблема може да е в теб.

go_fire Много правилно го е описал - казва се CCD елемент (Charge-coupled device) който сканира и прави битова карта на изображението, файловите формати идват после.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 12, 2018, 07:35
Джет, той по-скоро е леко разстроен от моето поведение през последните седмици.

От една страна се изказвам доста ламерски. Може би не възприема това, защото знае, че съм способен на повече. Знаем се отдавна в тоя форум. Обаче разстроилите го изказвания, не са точно от „мое име“. В тях казвам това, което би казал случаен потребител.

Това, което му е дотежало повече (според мен), е, че наред с такива „наивни“ изказвания редувам изказвания за пуританство. Те вече наистина са си от мое име.

В последните се крие парадокс. Ако технологиите са само за хора, които поне малко са привлечени от тях, то те ще са скъпи и недостъпни. Ако са масови, то тогава ще могат да достигат не само до тези, за които са пречка в живота, но и до любителите им.

Последното обаче променя предназначението им. Сега например е най-лесно да се сдобиеш с планшетен компютър. Може да ти струва лев, а може направо да ти го подарят.

Това е така, защото мобилните оператори осъзнават ползата от бизнеса с масовото шпиониране, в който са нагазили дълбоко. Затова спонсорират тези играчки. От друга страна в този бизнес мобилните оператори са някаква пионка. Много по-могъщи компании (а твърди се дори правителства, като американското, китайското, руското) са вътре. А те могат да си позволят да пробутат евтина технология (ARM) в КНР, където да се бълва масова продукция. Защото операторите, колкото и да спонсорират, не могат да го правят до безкрай.

За да могат и клиентите да са съгласни да влязат в играта, трябва да има и гювеч за тях. Затова тези играчки са изцяло ориентирани към техните нужди. На практика граничи с невъзможното да свършиш нещо смислено с тях. Може, но е толкова трудно и неудобно, че не си струва.

Съответно същата тенденция върви и при компютрите. Но те са вече в залеза си. Колкото роботозацията върви, толкова повече ще станат ненужни настолните компютри. Все още са нужни, но все още маса работа се върши ръчно. Когато започнат сървъри да общуват със сървъри и роботи, ще изчезне нуждата от тях. Не случайно от ден на ден поскъпват.

Само преди десет години, всеки със средни доходи в най-бедната европейска държава, можеше да има до няколко компютъра без проблем. Сега това не е възможно. Най-доброто, което може да направи е да си вземе лаптоп на втора ръка, който ще е почти толкова добър, колкото новия. Но това е, защото Интел умишлено задържат технологиите. Но тези процеси текат и там. Лаптопите втора ръка удвоиха както цените си, така и възрастта си. Което пак е по-добре от настолните (нови), където нарастването на цените е между пет и десет пъти, а спадането на качеството (физическото) е неустановимо.

Това са причините за негодуванието ми. Технологиите се масовизират, но компютрите се елитаризират. А компютрите са моето нещо от технологиите. Тях харесвам. И понеже съм избрал грешния кон, днес съм в страдалческа позиция. Разбира се мога да изкарам да речем, още едни десетина години, преди да изляза от страстта си. Тогава вече ще съм станал и дядо на внуци и може би това за мен вече ще е без значение.

п.п. Забравих нещо забавно или по-скоро тъжно. Преди няколко седмици децата ми снимаха няколко снимки с телефоните си, които майка им поиска да ѝ ги прехвърлят. Те нито знаеха как се ползва bluetooth, нито искаха да знаят. Това, което направиха беше да ѝ ги изпратят през messenger. Точно така го наричат. За тях други чатове не съществуват.  Затова вероятно трябва да е The Messenger. Мисля, че имаха за малко и Viber, но беше отдавна.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 12, 2018, 12:38
Цитат
Но това е, защото Интел умишлено задържат технологиите.
А може и да не могът повече.

Гигахерците удариха още преди 10 години максимума си около 3Ghz. Нищо повече от 3.8G не могът да пуснат? Интеграцията и тя е на свършване = кой беше казал 7nm?
Оптимизациите на процесорорите (кешове, pipeline-ове, Out-of-order execution и т.н.) вече всички ги знаят тези работи и всички ги правят - и там няма на къде.

Остава многото процесори в едно коре....Ама не всички алгоритми са много процесорни - повечето не са! Остава графиката - тя си е по естеството многозадачна - да ама тази многозадачност я вършат видео картите - там са многото корета.

Та си мисля че ще дойде време когато всички процесори в света ще се изравнят по-производителност.


Цитат
Което пак е по-добре от настолните (нови), където нарастването на цените е между пет и десет пъти,

Ай стига де 5-10 пъти :o. Приемам че е хипербола.
Паметта наистина се вдигна повече от 2 пъти. Ама цените на процесорите са си същите, на дъната пак също. Хардовете са много паднали. Захранванията са скъпи...

А видео картите са много скъпи. Но не ти трябва да слагаш видео карта. На бизнеса не му трябват игрални карти. И си мисля че високите цени на видео картите са такива защото вече всички процесори си имат вградени. И бързи карти трябват само на геймърите.

Като цяло да има да поскъпване.
Много си мисля какво правят сега фирмите ако трябва да си купят компютри? Асемблаторски фирми почти няма. Готовите маркови ще ги набутат с дебели цени и не толкова добри конфигурации. Най-евтиното и най хубавото е сами да си ги сглобят - ама като не знаят с какво и как?



Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 12, 2018, 15:44
Ddantgwyn много държи да ни подчертае факта, че скенерите всъщност ни сканират в jpg, които за наше удобство се пакетира като pdf. Убеден съм, че той знае, че този факт е известен на всички ни. И смятам, че осъзнава, че е абсолютно маловажен. Но въпреки това, акцентира именно на него.

А, ако трябва да сме точни, скенерите не сканират дори в jpeg. Това е поредното преобразуване. Те записват поточкова информация, която водача ни дава в подходящ за понататъшна обработка вид. Именно това се случва в онези няколко секунди след, като мотора се връща в изходно положение, а на екрана обикновено тече някаква красива анимация от тип „изчакване“ или „(пясъчен) часовник“, както бе известна във времената на 3,11 и след това.

Даже най-вероятно тази обработка тече във вграден процесор ARM или друг RISK, затова се случва толкова бавно. Другата възможност е да я предава по бавните връзки тип USB 1,1. Но това е по-малко вероятно от гледна точка, че това може да бъде подслушано и съответно мръсните тайни на производителя – разкрити. А всеки производител на апаратура крие скелети в гардероба.

И изобщо се занимаваме с някакви крайно несъществени неща.

Всъщност, акцентът беше върху „растерен формат“, ама кой да внимава.

И не, обработката се извършва на компютъра. В скенера са сензорите, които приемат информацията от отразената (или преминала) светлина и я предават към компютъра.

А и нещата не са несъществени, а от жизнено значение за схващане на идеята ::)

Ей ти и статията ($2) от Wikipedia — може да се използва като начало на ползотворно търсене по темата ::)

PS Има и версия на български ::)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 12, 2018, 15:47
… знаете ли дали има скенер, производителят на който да е помислил и за Линукс-потребителите?

Да, Epson — ImageScan! for Linux.

И опита ми със Xsane не е в негова полза. За разлика от колегата, аз ползвам софтуера на Epson, когато сканирам. А не сканирам малко или инцидентно.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 12, 2018, 15:53
ddantgwyn: когато няколко души имат проблеми с писаниците ти, не мислиш ли, че случайно проблема може да е в теб.

В случая не е в мен, а във вас.

Аз коментирах конкретна ситуация, описана от go_fire и дадох идея за решаване на проблема, който се е появил след използването на скенер, който е записал сканираните документи най-вероятно директно в .pdf, тоест и двамата с него много добре знаем, че скенерите могат да го правят. Но не ставаше дума за това, а за нещо друго.

Та как предлагаш да възприема твоето и на другия умник включване? След като очевадно сте чели ако не през дума, то поне през две или три?


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 12, 2018, 16:12
  Което ме подсеща че трябва да го опитам  (Epson perfection V10) дали ще тръгне под Strech. Че последните му затворени драйвери са от 2015. Пишат че работи под Jessie. В момента работи под Центос6.

И под Centos 7 ще работи. Аз го ползвам под Fedora.

За по-нови драйвери — преди ги правеше външна фирма (не мога да се сетя за името и), после Epson се хванаха да ги правят сами и сега ги има на сайта ми, но са от 2016 година (http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/searchModule), но и моя скенер не е нов — Epson Perfection V200 Photo.

Ако не си гледал там, погледни — може да има нещо по-ново ::)

PS Няма, погледнах :(

За твоя модел са си точно от 2015 година.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 12, 2018, 17:11
Тръгна без забелжки  под дебиан strech точно за 10 сек работа [_]3
и даже вече успях да сканирам.
Код:
root@maria:~# lsusb
Bus 001 Device 003: ID 04b8:012d Seiko Epson Corp. GT-F650 [GT-S600/Perfection V10/V100]

Код:
root@maria:/home/maria/INSTALL/Epson-V10/iscan-gt-s600-bundle-1.0.0.x64.deb# ./install.sh
Selecting previously unselected package iscan.
(Reading database ... 373067 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../iscan_2.30.1-1~usb0.1.ltdl7_amd64.deb ...
Unpacking iscan (2.30.1-1~usb0.1.ltdl7) ...
Selecting previously unselected package iscan-data.
Preparing to unpack .../iscan-data_1.36.0-1_all.deb ...
Unpacking iscan-data (1.36.0-1) ...
Selecting previously unselected package iscan-plugin-gt-s600.
Preparing to unpack .../iscan-plugin-gt-s600_2.1.2-1_amd64.deb ...
Unpacking iscan-plugin-gt-s600 (2.1.2-1) ...
Setting up iscan-data (1.36.0-1) ...
Setting up iscan (2.30.1-1~usb0.1.ltdl7) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.23-1) ...
Processing triggers for menu (2.1.47+b1) ...
Setting up iscan-plugin-gt-s600 (2.1.2-1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.13.3-9) ...
Processing triggers for mime-support (3.60) ...
Processing triggers for man-db (2.7.6.1-2) ...
Processing triggers for udev (232-25+deb9u3) ...
root@maria:/home/maria/INSTALL/Epson-V10/iscan-gt-s600-bundle-1.0.0.x64.deb#

Интересното е, че имат сорсе на пакетите тук http://support.epson.net/linux/src/scanner/iscan/ обаче изисква само един затворен плъгин iscan-plugin-gt-s600_2.1.2-1_amd64.deb който явно въпреки че от 2015 работи и не се оплаква. А вътре в него има някаква библиотека /usr/lib/iscan/libesint66.so.2.0.1 и фирмверът /usr/share/iscan/esfw66.bin


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: new_2k в Jul 12, 2018, 22:35
Благодаря Ви, че чрез Вас открих Еpson и си харесах най-обикновен, за домашна употреба скенер, който смятам да закупя в близко бъдеще. Драйвърът му е от вчера.
Perfection V19
Scanner Driver    Linux
1.3.32    
All-in-one package    
All language
07-11-2018

Поздрави!


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: jet в Jul 13, 2018, 00:02
Ddantgwyn много държи да ни подчертае факта, че скенерите всъщност ни сканират в jpg, които за наше удобство се пакетира като pdf. Убеден съм, че той знае, че този факт е известен на всички ни. И смятам, че осъзнава, че е абсолютно маловажен. Но въпреки това, акцентира именно на него.

А, ако трябва да сме точни, скенерите не сканират дори в jpeg. Това е поредното преобразуване. Те записват поточкова информация, която водача ни дава в подходящ за понататъшна обработка вид. Именно това се случва в онези няколко секунди след, като мотора се връща в изходно положение, а на екрана обикновено тече някаква красива анимация от тип „изчакване“ или „(пясъчен) часовник“, както бе известна във времената на 3,11 и след това.

Даже най-вероятно тази обработка тече във вграден процесор ARM или друг RISK, затова се случва толкова бавно. Другата възможност е да я предава по бавните връзки тип USB 1,1. Но това е по-малко вероятно от гледна точка, че това може да бъде подслушано и съответно мръсните тайни на производителя – разкрити. А всеки производител на апаратура крие скелети в гардероба.

И изобщо се занимаваме с някакви крайно несъществени неща.

Всъщност, акцентът беше върху „растерен формат“, ама кой да внимава.

И не, обработката се извършва на компютъра. В скенера са сензорите, които приемат информацията от отразената (или преминала) светлина и я предават към компютъра.

А и нещата не са несъществени, а от жизнено значение за схващане на идеята ::)

Ей ти и статията ($2) от Wikipedia — може да се използва като начало на ползотворно търсене по темата ::)

PS Има и версия на български ::)
Пак си дъвчеш нещата и замъгляваш още повече гледната си точка- та се и налага да дообясняваш
99% от скенерите които ползвам (мрежови) дори не са свързани с компютър - какви обработки на компютър говориш - имат вграден мейл агент и ти доставят скана по е-маил-а, или пък имат ФТП сървър и си взимаш готовия файл, някои имат Самба сървър

Иначе за new_2k може да погледне и за такива опции като си купува скенер - много са удобни.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 13, 2018, 07:45
Ddantgwyn много държи да ни подчертае факта, че скенерите всъщност ни сканират в jpg, които за наше удобство се пакетира като pdf. Убеден съм, че той знае, че този факт е известен на всички ни. И смятам, че осъзнава, че е абсолютно маловажен. Но въпреки това, акцентира именно на него.

А, ако трябва да сме точни, скенерите не сканират дори в jpeg. Това е поредното преобразуване. Те записват поточкова информация, която водача ни дава в подходящ за понататъшна обработка вид. Именно това се случва в онези няколко секунди след, като мотора се връща в изходно положение, а на екрана обикновено тече някаква красива анимация от тип „изчакване“ или „(пясъчен) часовник“, както бе известна във времената на 3,11 и след това.

Даже най-вероятно тази обработка тече във вграден процесор ARM или друг RISK, затова се случва толкова бавно. Другата възможност е да я предава по бавните връзки тип USB 1,1. Но това е по-малко вероятно от гледна точка, че това може да бъде подслушано и съответно мръсните тайни на производителя – разкрити. А всеки производител на апаратура крие скелети в гардероба.

И изобщо се занимаваме с някакви крайно несъществени неща.

Всъщност, акцентът беше върху „растерен формат“, ама кой да внимава.

И не, обработката се извършва на компютъра. В скенера са сензорите, които приемат информацията от отразената (или преминала) светлина и я предават към компютъра.

А и нещата не са несъществени, а от жизнено значение за схващане на идеята ::)

Ей ти и статията ($2) от Wikipedia — може да се използва като начало на ползотворно търсене по темата ::)

PS Има и версия на български ::)

Пак си дъвчеш нещата и замъгляваш още повече гледната си точка- та се и налага да дообясняваш
99% от скенерите които ползвам (мрежови) дори не са свързани с компютър - какви обработки на компютър говориш - имат вграден мейл агент и ти доставят скана по е-маил-а, или пък имат ФТП сървър и си взимаш готовия файл, някои имат Самба сървър

Иначе за new_2k може да погледне и за такива опции като си купува скенер - много са удобни.

Този, който дъвче и мъгляви нещата пак си ти. Аз, каквото съм искал, съм го казал на go_fire още в първата ми пращулка по проблема, споменат от него.

Всичко останало след това е флейм с неразбралите и упоритите.

И за да продължа с флейма — кое точно му е удобното на един мрежови скенер, ако и да има в себе си вграден пощенски клиент или FTP сървър? Ама ако може кратко и ясно и без лирични отклонения.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2018, 08:06
Цитат
Но това е, защото Интел умишлено задържат технологиите.
А може и да не могът повече.

Напълно вероятно е. Още около 2010 год. трябваше да видим 5 ГХц, но сме ги „виждали“ само на течен азот. Май официално над 3,8 не е произвеждано.

Че технологията на „фотографските плаки“ е на предела си, се говореше още 90-те. От тогава се измислиха доста хитрости и стигнахме до заветните 7 нанометра. Но, както училите повечко физика тук хора обяснихте, не може да се слезе много под това, защото си говорим за подложка от един, два атома, а „бягството“ на електрони е ужасяващо. На всичкото отгоре почва да се намесва и квантовата неопределеност.

НО ДОРИ само в съществуващата технология има резерви и то доста. Истината е, че Интел прекалено много са инвестирали в 8*86 (CISK). Останалия свят също е силно обвързан с него. За тяхна чест да кажем, че те се опитаха да направят нещо по въпроса с Итаниум, който беше принципно нов. Но паднаха в своя собствен капан.

Според мен те самите не са решили още, какво да правят. На мен, като страничен наблюдател, всяко решение ми изглежда грешно.

Може би все пак квантовите компютри ще са спасението. Другия вариант е да почнем почти от начало. Но това ще е катастрофа за всички. Каквото и да е решението за следващите десетилетия, то трябва да дойде в следващите десет да речем. Ще бъде интересно.


Ай стига де 5-10 пъти :o. Приемам че е хипербола.
Паметта наистина се вдигна повече от 2 пъти. Ама цените на процесорите са си същите, на дъната пак също. Хардовете са много паднали. Захранванията са скъпи...

Добре с десетте пъти попреувеличих, но и до тях ще стигнем. С петте обаче почти не съм.

Може би дъната наистина са нещото, което си е запазило цените (да се надяваме и качеството в ерата на RoHS и премахването на почти всичко, което не е чип, чак до кондензаторите, които също вече са твърдотелни).

Процесорите определено са си вдигнали цените над пет пъти. Интересно е за отбелязване, че преди процесорите с вградена графика, бяха най-евтини. Имаше за по осемдесет лева. Това бяха и най-бавните. Вградената графика беше бюджетно решение и кажи-речи всеки бягаше от нея, дори хората, които не играем игри или тези игри се ограничават до неща като Kpat, дребни аркадки, симулатори на стари платформи от детските и юношеските години.

Сега е точно обратното. Почти не можеш да намериш процесор без вградена графика. А евтини модели на практика няма. Днес долната граница на цените е тази, която беше горна преди. Не говоря за сървърни решения, а потребителски. Днес горната граница на потребителските е на практика сървърни, ама продавани под друга марка. И вероятно не са минали изпитанията за издържливост.

Твърдите дискове нямам наблюдение да са паднали. През 2013-та (бях все още на високата заплата) си купих външен диск 2 ТБ. В момента цената му е същата. И трудно се намира. Вече има и шест терабайтови модели, преди пет години стигаха до три-четири, но реално цените не мърдат.  А шестте са на някаква умопомрачителна цена.

Това, което ме изненадва е, че лаптопските дискове им се срива цената. Те паднаха под настолните модели. А бяха повече от два, три пъти по-скъпи за равни обеми. Какво стана с фино и трудно производство?

Мина и поредното консолидиране, отпаднаха още играчи. И стана така, че вече няма марки и модели, на които да се довериш. Всички могат да са дефектни и не добре направени, дори да са изправни. Показателите им се влошават.

Междувременно стана и друга революция. Навлязоха големите влашки прикрити като дискове. Те от ден на ден растат, а цените им падат. Не са стигнали по размери традиционните дискове (малко им остава), но по бързина са ги оставили далеч назад. Нищо не се върти, няма претърсване. По-надеждно. С това падат цените и на нормалните влашки и карти, а обемите им растат.

Чак след като се случи тази революция разбрахме, защо ни пробутаха SATA. PATA беше повече от достатъчна за традиционните дискове дори тези на 10-15 х. оборота. Гадовете са знаели, какво ни готвят и затова рязко вдигнаха скоростите на пренос.

Пък и твърдите дискове наистина бяха най-слабия компонент, които задържаше общата производителност най-много. От поне 15 год. чакам да навлезе FeRAM (магнитна, енергонезависима памет) и да премахнем дисковете изобщо. Макар хората с ГНУ/Линукс да страдахме минимално от това. Подочувам, че Интел вече ги пробват в реално производство. Явно най-после узряха и излязоха от лабораториите.

Че дисковете трябва да си ходят, подсказват и споменатите влашки прикрити като твърди дискове. Твърдия диск вече не изпълнява собственото си предназначение: пазител на информацията. Във всеки момент можеш да останеш без нея, дори да е изваден от компютъра и заключен в каса. А, ако случайно го и ползваш, умира много по-бързо. Старите влашки поне нямаха проблем с четенето, само със записа. Новите и това вече е проблем.

Паметта. Тя също поскъпва. И задържа размерите си. Задържа се и технологията. За мен има две причини. Първата е, че хората вярват, че сегашните обеми са достатъчни и бързината също е наред.

Първото мога да приема за вярно. Над четири гигабайта, не знам, за какво мога да ги ползвам. А ако не са включени всички тия анимации и джиджавки, и два е добре.

Второто е вярно само привидно. Това е защото не знаем, колко абсурдно бързи са всъщност процесорите и как само в един процент от времето вършат нещо, защото през цялото останало време чакат данни.

Ако паметта заработи на честототата на процесорите, още днес ще имаме смазваща революция в производителността, която ще стигне за следващите сто години. Без да е необходимо да се измислят нови хитрости при процесорите. Какво правят основно Интел, освен, че слагат още процесори? Ами същото. Увеличават вградената памет в процесорите.

Втората причина, която мисля, че влияе лошо на паметите е графичните платки. Там се ползва много и по-добра памет. А техните цени растат бурно. Нормално е и производителите на памети да искат да намажат.

И като казахме, останаха видео-ускорителите. Кутии и захранвания няма да коментирам. Джет спомена, че китайците имат проблем с металите и от там идват проблемите.

При графиката моите десет пъти вече са си напълно верни. Най-скъпия модел на nVidia, Voodoo и ATI струваше по 300 лв. Сега няма проблем да извадиш и повече от 3 000 за върхов модел. Вярно е, че и чисто физически включват да речем три пъти повече елементи.

Тук масово се твърди, че за последното са виновни два факта. Според мен по-маловажния е „копането“. Това за мен е лудост и все някога трябва да свърши. Подточка на „копането“ е, че днешните ускорители не са ограничени само до графика. Могат да се използват за много други неща. В тях е и науката. Щом говорим за наука, значи имаме предвид феноменални бюджети.

По-важната според мен причина, която влияе на тези пикове в цените, е така наречената игрална индустрия. Тя надмина киното отдавна по мащаби. В шоу-бизнеса са по-големи само телевизията и футбола. Всичко останало, включително тениса, голфа, книгите, периодиката (включително комиксите), са далеч назад. Може да не е очевидно, но футбола и телевизията освен, че са свързани, също използват много графична мощ. Колкото повече, толкова повече мед за мечо Пух или зрителя.

Значи трите най-големи индустрии в шоу-бизнеса използват много визуални елементи, за които си трябва апаратура. Само третия елемент още не е напълно интегриран в първите два, но това от ден на ден се променя.

=*=

Тъкмо се чудих, каква е ползата от мрежовото сканиране, а такава се оказа, че имало. Не като да не се чудя отдавна. Явно просто трябва да го видя, за да го разбера. Сигурно работя в прекалено примитивна обстановка.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 13, 2018, 09:37
Цитат
99% от скенерите които ползвам (мрежови) дори не са свързани с компютър - какви обработки на компютър говориш - имат вграден мейл агент и ти доставят скана по е-маил-а, или пък имат ФТП сървър и си взимаш готовия файл, някои имат Самба сървър

Въпрос. На мрежовите скенери трябват ли им линукс драйвери?
Все пак трябва да имат някакъв интерфейс - поне да им покажеш, коя част искаш да сканираш.

Благодаря Ви, че чрез Вас открих Еpson и си харесах най-обикновен, за домашна употреба скенер, който смятам да закупя в близко бъдеще. Драйвърът му е от вчера.
Perfection V19

Значи този няма да е много качествен в сканирането, защото е от тънките и сензора му е CIS (contact image sensor)

Виж например  Perfection V37 - Там пишат че e CCD сенсор и изглежа също като моя, само че е черен.

интересното е че тези си имат братчета  V10 ->V100 V37 ->V370 и т.н и разликата в трицифрените са абсолютно същите само че имат транспарента приставка отгоре.

Но това си е твой избор, но ако искаш кaчество гледай обезателно да пише  CCD sensor.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: makeme в Jul 13, 2018, 12:43
Цитат
Въпрос. На мрежовите скенери трябват ли им линукс драйвери?
Все пак трябва да имат някакъв интерфейс - поне да им покажеш, коя част искаш да сканираш.

Ако е мрежово и вдига сървиси, значи има някаква ОС. Следователно драйвери не са нужни. Обикновено достъпът е web. Като при рутерите, камерите и тнт. За това и Jet казва, че не ти трябва да ги връзваш към компютър.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Acho в Jul 13, 2018, 14:00
Е  то сега знае ли се аджеба какво е устройството ? Скенер менер там некво си мултифункционално, мрежово ли е, не е ли и т.н. И вече като се знае какво е точно, да се мисли и да се дават предложения за конкретната реализация.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: new_2k в Jul 15, 2018, 21:40
Избраният от мен модел скенер ще се използва за сканиране на документи. Качество не се търси кой знае какво, но все пак благодаря за предложените и други модели от същата марка, които са с по-висока цена.

P.S. Ще ме прощавате, че се включвам в темата без активно да участвам в дискусията, защото нямам задълбочени познания - аз съм обикновен потребител на потребителска техника, поради което нямам по-големи очаквания за техниката от тези да ми върши работа и да е сравнително надеждна, и това е достатъчно, за да съм доволен като потребител.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 19, 2018, 20:37
Юнак, това HOWTO ако го предложиш на секретарката на предприятието, тя ще те уволни, не собственика. При условие че ВСЕКИ скенер вече има опции за директно сканиране в pdf и изпращнето му по мейл, качване в папка или в облака, ти да хабиш човекочаса в мъдренето на такива неща, не си ползотворен за предприятието. Сега очаквам и да го автоматизираш в скрипт и секретарката да го налива в конзола. В други времена живеете болшенството тук.

Вярно е, на Мак-а само цъкаш десен бутон, където и да е, върху какъвто и да е текст и имаш - Export to PDF.  :P [_]3

Па и мяза на ГНОМ 2.  8)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: new_2k в Jul 20, 2018, 10:34
Да кажа и аз нещо. По-нагоре в темата някой посочи, че скенерът "тръгнал" на Stretch. Добре, че е тръгнал. А вижте при Linux Mint 19 какъв проблем се появи със скенер Canon Lide 200 - дебела черна лента по средата дори при сканиране на празна страница. Оказа се, че и други са имали този проблем:
https://askubuntu.com/questions/996666/canon-canoscan-lide-200-scans-with-a-black-bar

Последвах препратките и прочетох следното: "this bug is caused by the new ibsane1 1.0.27-1~experimental packages. Предлага се връщане към по-стара версия на пакета.

P.S. Опитах, разбира се, но като заваляха едни редове в командния ред, та не спират. По-късно ще пиша за резултата - дали е изчезнала черната линия при сканиране.



Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Naka в Jul 20, 2018, 12:48
Едно време, доста отдавна като четох за подръжката на такива устройства - скенери, фотоапарати под линукс хората казваха че Cannon им създавал най-много проблеми и била най-затворената фирма.

В случая драйверът за въпросният канон се подържа вътрешно от сане.
Сега дали е отворен драйвер или е правен в резултат на reverse engineering не знам. Но много е вероятно в случая на канон да е изцяло reverse engineering.

С Епсон е друго. Сането не подържа драйвер за него, обаче Епсон правят техен затворен драйвер за сане. В резултат от което работи и Xsane и техният си ImageScan.

http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: new_2k в Jul 23, 2018, 00:12
Черната лента продължава да излиза.
Изведнъж се сетих да провам с Vuescan и всичко беше ОК.
Някой може да каже, че това е лесният, нетипичен за Линукс, вариант, при който проблемът се разреши по уиндоуския начин, ако мога така да се изразя, а именно: чрез независима от операционната система и драйвъри програма.
 
Както и да е. Въпреки някои несгоди при използването на Линукс, аз не съм мислел да се върна към онази ОС, а ще продължавам да свиквам с това, което се предлага от и за Линукс.



Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: getqwerty11 в Jul 25, 2018, 20:32
Цитат
Но това е, защото Интел умишлено задържат технологиите.
А може и да не могът повече.

Напълно вероятно е. Още около 2010 год. трябваше да видим 5 ГХц, но сме ги „виждали“ само на течен азот. Май официално над 3,8 не е произвеждано.

Че технологията на „фотографските плаки“ е на предела си, се говореше още 90-те. От тогава се измислиха доста хитрости и стигнахме до заветните 7 нанометра. Но, както училите повечко физика тук хора обяснихте, не може да се слезе много под това, защото си говорим за подложка от един, два атома, а „бягството“ на електрони е ужасяващо. На всичкото отгоре почва да се намесва и квантовата неопределеност.

НО ДОРИ само в съществуващата технология има резерви и то доста. Истината е, че Интел прекалено много са инвестирали в 8*86 (CISK). Останалия свят също е силно обвързан с него. За тяхна чест да кажем, че те се опитаха да направят нещо по въпроса с Итаниум, който беше принципно нов. Но паднаха в своя собствен капан.

Според мен те самите не са решили още, какво да правят. На мен, като страничен наблюдател, всяко решение ми изглежда грешно.

Може би все пак квантовите компютри ще са спасението. Другия вариант е да почнем почти от начало. Но това ще е катастрофа за всички. Каквото и да е решението за следващите десетилетия, то трябва да дойде в следващите десет да речем. Ще бъде интересно.


Ай стига де 5-10 пъти :o. Приемам че е хипербола.
Паметта наистина се вдигна повече от 2 пъти. Ама цените на процесорите са си същите, на дъната пак също. Хардовете са много паднали. Захранванията са скъпи...

Добре с десетте пъти попреувеличих, но и до тях ще стигнем. С петте обаче почти не съм.

Може би дъната наистина са нещото, което си е запазило цените (да се надяваме и качеството в ерата на RoHS и премахването на почти всичко, което не е чип, чак до кондензаторите, които също вече са твърдотелни).

Процесорите определено са си вдигнали цените над пет пъти. Интересно е за отбелязване, че преди процесорите с вградена графика, бяха най-евтини. Имаше за по осемдесет лева. Това бяха и най-бавните. Вградената графика беше бюджетно решение и кажи-речи всеки бягаше от нея, дори хората, които не играем игри или тези игри се ограничават до неща като Kpat, дребни аркадки, симулатори на стари платформи от детските и юношеските години.

Сега е точно обратното. Почти не можеш да намериш процесор без вградена графика. А евтини модели на практика няма. Днес долната граница на цените е тази, която беше горна преди. Не говоря за сървърни решения, а потребителски. Днес горната граница на потребителските е на практика сървърни, ама продавани под друга марка. И вероятно не са минали изпитанията за издържливост.

Твърдите дискове нямам наблюдение да са паднали. През 2013-та (бях все още на високата заплата) си купих външен диск 2 ТБ. В момента цената му е същата. И трудно се намира. Вече има и шест терабайтови модели, преди пет години стигаха до три-четири, но реално цените не мърдат.  А шестте са на някаква умопомрачителна цена.

Това, което ме изненадва е, че лаптопските дискове им се срива цената. Те паднаха под настолните модели. А бяха повече от два, три пъти по-скъпи за равни обеми. Какво стана с фино и трудно производство?

Мина и поредното консолидиране, отпаднаха още играчи. И стана така, че вече няма марки и модели, на които да се довериш. Всички могат да са дефектни и не добре направени, дори да са изправни. Показателите им се влошават.

Междувременно стана и друга революция. Навлязоха големите влашки прикрити като дискове. Те от ден на ден растат, а цените им падат. Не са стигнали по размери традиционните дискове (малко им остава), но по бързина са ги оставили далеч назад. Нищо не се върти, няма претърсване. По-надеждно. С това падат цените и на нормалните влашки и карти, а обемите им растат.

Чак след като се случи тази революция разбрахме, защо ни пробутаха SATA. PATA беше повече от достатъчна за традиционните дискове дори тези на 10-15 х. оборота. Гадовете са знаели, какво ни готвят и затова рязко вдигнаха скоростите на пренос.

Пък и твърдите дискове наистина бяха най-слабия компонент, които задържаше общата производителност най-много. От поне 15 год. чакам да навлезе FeRAM (магнитна, енергонезависима памет) и да премахнем дисковете изобщо. Макар хората с ГНУ/Линукс да страдахме минимално от това. Подочувам, че Интел вече ги пробват в реално производство. Явно най-после узряха и излязоха от лабораториите.

Че дисковете трябва да си ходят, подсказват и споменатите влашки прикрити като твърди дискове. Твърдия диск вече не изпълнява собственото си предназначение: пазител на информацията. Във всеки момент можеш да останеш без нея, дори да е изваден от компютъра и заключен в каса. А, ако случайно го и ползваш, умира много по-бързо. Старите влашки поне нямаха проблем с четенето, само със записа. Новите и това вече е проблем.

Паметта. Тя също поскъпва. И задържа размерите си. Задържа се и технологията. За мен има две причини. Първата е, че хората вярват, че сегашните обеми са достатъчни и бързината също е наред.

Първото мога да приема за вярно. Над четири гигабайта, не знам, за какво мога да ги ползвам. А ако не са включени всички тия анимации и джиджавки, и два е добре.

Второто е вярно само привидно. Това е защото не знаем, колко абсурдно бързи са всъщност процесорите и как само в един процент от времето вършат нещо, защото през цялото останало време чакат данни.

Ако паметта заработи на честототата на процесорите, още днес ще имаме смазваща революция в производителността, която ще стигне за следващите сто години. Без да е необходимо да се измислят нови хитрости при процесорите. Какво правят основно Интел, освен, че слагат още процесори? Ами същото. Увеличават вградената памет в процесорите.

Втората причина, която мисля, че влияе лошо на паметите е графичните платки. Там се ползва много и по-добра памет. А техните цени растат бурно. Нормално е и производителите на памети да искат да намажат.

И като казахме, останаха видео-ускорителите. Кутии и захранвания няма да коментирам. Джет спомена, че китайците имат проблем с металите и от там идват проблемите.

При графиката моите десет пъти вече са си напълно верни. Най-скъпия модел на nVidia, Voodoo и ATI струваше по 300 лв. Сега няма проблем да извадиш и повече от 3 000 за върхов модел. Вярно е, че и чисто физически включват да речем три пъти повече елементи.

Тук масово се твърди, че за последното са виновни два факта. Според мен по-маловажния е „копането“. Това за мен е лудост и все някога трябва да свърши. Подточка на „копането“ е, че днешните ускорители не са ограничени само до графика. Могат да се използват за много други неща. В тях е и науката. Щом говорим за наука, значи имаме предвид феноменални бюджети.

По-важната според мен причина, която влияе на тези пикове в цените, е така наречената игрална индустрия. Тя надмина киното отдавна по мащаби. В шоу-бизнеса са по-големи само телевизията и футбола. Всичко останало, включително тениса, голфа, книгите, периодиката (включително комиксите), са далеч назад. Може да не е очевидно, но футбола и телевизията освен, че са свързани, също използват много графична мощ. Колкото повече, толкова повече мед за мечо Пух или зрителя.

Значи трите най-големи индустрии в шоу-бизнеса използват много визуални елементи, за които си трябва апаратура. Само третия елемент още не е напълно интегриран в първите два, но това от ден на ден се променя.

=*=

Тъкмо се чудих, каква е ползата от мрежовото сканиране, а такава се оказа, че имало. Не като да не се чудя отдавна. Явно просто трябва да го видя, за да го разбера. Сигурно работя в прекалено примитивна обстановка.

Това е пълна лудница, какви са тези писания, какво е това чудо. Жена ми и без да разбира от компютри, подкара мрежови скенер без да се замисля. Тук са бетер мислители и дървени философи.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: jet в Jul 25, 2018, 23:04
На мрежовите скенери не им трябват драйвери - те са си фтп сървъри.  [_]3


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Yasen6275 в Jul 26, 2018, 15:00
... Тук са бетер мислители графомани и дървени философи псевдо тролове.
Извинявам се за корекциите но мисля че са наложителни.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 26, 2018, 16:48
... Тук са бетер мислители графомани и дървени философи псевдо тролове.
Извинявам се за корекциите но мисля че са наложителни.

Не, че разбрах, защо си задраскал „дървен философ“. По-голямата част от тукашните влизаме в тая група. Или може би в твоя речник пише нещо друго? Нали не бъркаш „философ“ с „дървен философ“? Той големия ми син тая година ще учи „Философия“. Дай адрес да ти пратя един учебник. Още не знам, какво има вътре. Дали са само представители на плеядата или има по-нови неща като Волтер, Маркс, модерния Кант.

Псевдото си го оцветил в червено? Мислеше, че няма да го видя или какво? Псевдо та 'севдо. Повтаряш го като латерна. Приятно ми е: Георги, не се казвам Севдалин :P

По-добър трол от мен си нямаш, затова ще се задоволяваш с мен. А и в България сме малко, та нямаш особен избор.

п.п. А бе и аз бачкам, ама много са ти забавени реакциите. Какво става? Лятото ти влияе, мислиш си за бира? Хе-хе, хайде остани със здраве!



Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: 4096bits в Jul 26, 2018, 19:22
Няма много смисъл да се занимаваш. Съмнявам се, че пича може да се надсмее над себе си. Твърде често го прави с другите. Лош признак. Някой ден може и да оцени живота и да се научи и да се усмихва по малко. До тогава... Ще слага етикети на всички други, ще ги оценява, ще им прави анализи, колко са интелигенти и колко знаят или не, без да може да види себе си. Без да осъзнава, че така само се показва. Като бозаджия, бутащ каручката си по чаршията. Без да знае, че човек вижда света и другите така, както вижда себе си.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 26, 2018, 23:07
Няма много смисъл да се занимаваш. Съмнявам се, че пича може да се надсмее над себе си. Твърде често го прави с другите. Лош признак. Някой ден може и да оцени живота и да се научи и да се усмихва по малко. До тогава... Ще слага етикети на всички други, ще ги оценява, ще им прави анализи, колко са интелигенти и колко знаят или не, без да може да види себе си. Без да осъзнава, че така само се показва. Като бозаджия, бутащ каручката си по чаршията. Без да знае, че човек вижда света и другите така, както вижда себе си.

Още един философ?


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 27, 2018, 00:12
Още един философ?

Много сме, силни сме! Оле!


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: 4096bits в Jul 27, 2018, 00:14
Още един философ?
Нещо подобно. Любопитен съм обаче, как ще наречеш онзи, който започва с грубостите и нарича който си хареса с разни именца и епитети? Ясно е, че не е дървен философ или само философ? Какъв е? Само дървен?


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 27, 2018, 07:30
Още един философ?

Нещо подобно. Любопитен съм обаче, как ще наречеш онзи, който започва с грубостите и нарича който си хареса с разни именца и епитети? Ясно е, че не е дървен философ или само философ? Какъв е? Само дървен?

Човек с нисък праг на раздразнителност ::)

И бих се замислил с какво толкова съм надхвърлил този праг ::)

Но от теб не очаквам чак такива възвишени неща ::)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 27, 2018, 07:31
Още един философ?

Много сме, силни сме! Оле!

Ти не беше ли „дървен философ“ ::)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 27, 2018, 08:21

Човек с нисък праг на раздразнителност ::)


А-у-у човека се бил дразнел. Той е някакъв принц от Мароко и всички трябва да обръщаме внимание на настроенията му.

И днес в какво настроение беше? Добро? Не искам да му виждам лошото.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: go_fire в Jul 27, 2018, 08:22
Още един философ?

Много сме, силни сме! Оле!

Ти не беше ли „дървен философ“ ::)

Карай! Важното е да можеш още да го дървиш.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: lunarvalley в Jul 27, 2018, 08:40
то и аз се дразня на много работи, ама ме мързи д апиша... пък и вече одъртявам за караници по форуми.  :D :D :D


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 27, 2018, 10:45

Човек с нисък праг на раздразнителност ::)


А-у-у човека се бил дразнел. Той е някакъв принц от Мароко и всички трябва да обръщаме внимание на настроенията му.

Ще ме цитираш ли къде съм го казал това?

Цитат
И днес в какво настроение беше? Добро? Не искам да му виждам лошото.

Ами попитай го. Аз обикновено така правя ::)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 27, 2018, 10:46
то и аз се дразня на много работи, ама ме мързи да пиша... пък и вече одъртявам за караници по форуми.  :D :D :D

Ами него явно не го мързи ::)

А и ако не е толкова стар …


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: lunarvalley в Jul 27, 2018, 11:18
момче младо, с буен характер


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: 4096bits в Jul 27, 2018, 11:47
Още един философ?

Нещо подобно. Любопитен съм обаче, как ще наречеш онзи, който започва с грубостите и нарича който си хареса с разни именца и епитети? Ясно е, че не е дървен философ или само философ? Какъв е? Само дървен?

Човек с нисък праг на раздразнителност ::)

И бих се замислил с какво толкова съм надхвърлил този праг ::)

Но от теб не очаквам чак такива възвишени неща ::)
Не говорех за теб, а за персоната с графоманите, дървените философи и псевдотроловете. Май имаше и още нещо.
Писнало ми е и се чудя, как хората могат да отделят енергия, за да си развалят деня или част от него с такива глупости. Ако някой де дразни, игнор, млъкваш и всичко приключва. Като го наричаш с някакви неща, това няма да се случи. Уморен съм от тези работи.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: lunarvalley в Jul 27, 2018, 12:16
Цитат
Ако някой де дразни, игнор, млъкваш и всичко приключва.

абе за съжаление не може винаги така. Аз поне се дразня да видя някой, който плямпа на едро за неща, които очевидно не разбира. Ма сега ми е все тая и всичко е чудесно :)


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: 4096bits в Jul 27, 2018, 15:10
Сигурно...
Предполагам, че егото на повечето хора няма да им позволи последната дума, да е на друг. И се почва. В интернет е лесно да говориш, каквото ти скимне, щото не виждаш човека отсреща и мислиш, че никога няма да го срещнеш. Ма излизаш на улицата или отиваш да си налееш вода или кафе в офиса и някой си го изкарва на теб, щото той пък афектиран от друг такъв. Луда работа. А съм сигурен, че същите тези хора учат децата си да поздравяват с "Добър ден", да казват "довиждане", да не говорят лоши думи. Не се ли усещат, колко лицемерие има в тях понякога?!


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: lunarvalley в Jul 27, 2018, 16:15
Цитат
В интернет е лесно да говориш, каквото ти скимне, щото не виждаш човека отсреща и мислиш, че никога няма да го срещнеш.

и аз съм на това мнение. Малко като с шофьорите дето побесняват на пътя и излизат да се бият.

Примерно, ако с тебе се видим за по бира, каквито и спорове сме имали в тоя форум ще ги избистрим културно и разговорът ще завърши добре. Поне така предпочитам да смятам.

та тъй. [_]3


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: 4096bits в Jul 27, 2018, 16:52
Ако сме на по бира, няма да има спорове. Човек не се държи така пред други хора. В повечето случаи. Трябва наистина някой да сгази лука, да мине всякакви граници на цивилизовано поведение или отношение към теб, за да си позволиш резки изказвания.


Титла: Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи
Публикувано от: Bogo в Jul 30, 2018, 05:14
CamScan за айфон