Автор Тема: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс  (Прочетена 21163 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Покрай една друга тема тук във форума, стигнах до извода, че това е основното което не се разбира и от тук вече се изкривяват много нещата в следващите разбирания. Искам в тази тема да изясним това кое колко и как се разбира, защото е в основата на по-следващите ни разбирания за нещата.

За масовия потребител, компютрите са просто една машина за производство или забавление. Масовия потребител не желае да знае кое как работи, а просто да го ползва! Да го ползва така, както му е удобно и да работи безпроблемно и да му е лесно. Масовия потребител вижда само интерфейс, а интерфейса е нещото което прави един софтуер предпочитан пред друг, заради леснота на ползването си. Всички тук изтъквате предимството конзолата и отричате графичния интерфейс, но всички имате смартфони! Някой ползва ли си смартфона конзолно!!!????

Писането на софтуер е образно казано производство в най-чистия си вид, но на интелектуален продукт! Софтуера прави от една щайга машина с различно предназначение! Машина за производство или за забавление и за целта просто трябва да се инсталира настрои необходимия букет от софтуер. Е да, ама преди това този софтуер трябва да бъде произведен от някой, а той за да седне да го пише, трябва да има стимул, защото всички къща храним и имаме материални потребности, а не само виртуални, а за материалните потребности трябват пари. Всички виждате как се търсят програмисти и как този труд е доста скъп. Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие! За едната свобода на сульо и пульо :) .
Някои от вас може и да са чели историята на развитие на операционните системи и софтуера. В началото са били малки фирми и ентусиасти, които са си разменяли свободно софтуера в изходен код и са споделяли знанията си, като по този начин са развивали нещата. После по-големите фирми с цел постигане на монополни позиции са забранили размяната на софтуер и споделянето на сорс код. От тук вече се ражда и буната на малките, които виждат в това монополизиране на бизнеса им от големите и създават новия бизнес модел чиито основни постановки са залегнали в ГПЛ лицензирането, което определя основните правила на софтуера и бизнес модела на развитието на този софтуер.
Всички знаете как се печели от затворен софтуер! Създаваш една програма и продаваш копие за ползване! Инвестираш в разработката, дизайн, реклама, маркетинг и още куп други неща и печелиш. Нищо по-различно от производството на който и да е материален продукт! Ако има търсене се произвежда някаква къса пилотна серия с която се тества пазара и, ако се продаде се реализира ново производство в по-големи количества. Ако продукта е добър се пръква конкуренция с по-ниска цена и така продукта става масов и цената му спада. По същия начин е в производството на софтуер. Тези продажби захранват освен с печалби за фирмата още куп други специалисти по дизайн, реклама, маркетинг, защита на авторски права........!
Как се случват нещата със свободния софтуер, който е хем безплатен, хем всичките знания са споделени, но и трябва да носи също печалба за тези програмисти или фирма разработчик на софтуер, че да имат стимул да го развиват! Изключваме от това уравнение специалистите по системна и мрежова администрация, защото преди да си влязат в ролата, някой трябва да им напише нужния софтуер, без значение по какъв бизнес модел/лицензиране.
За разлика от пропиетарния бизнес модел, тук вече се използва обратния метод! Някой програмист или фирма създава някаква малка програмка, в повечето случаи за лични нужди и я споделя за общо ползване. Друг, който има същите нужди я разглежда и решава да я ползва и си я ползва, но той не е програмист, а има нужда от някаква дребна функционалност с която да се допълни тази програма и се свързва с програмиста, разбират се колко ще му струва да се допише и я получава. Или, ако разбира, може сам да си я допише и да предаде кода на собственика на програмата да го вложи в новата версия. Така тази функционалност става достъпна за други ползватели на софтуера и се появява и друг, който е склонен да плати за допълнителна функционалност и така вече софтуера се развива, а програмиста си осигурява един сигурен и постоянен доход, но, ако идеята му е била добра, популаризирала се е и е възприета от повечето потребители. Ако не е била добра, проекта отива в забвение и умира. Както често се случва и е неизбежно, след като се създаде нещото си и се развие идеята се получават и спорове относно развитието на първоначалната идея и технологиите и тогава вече се появяват и форкове на проект. Форковете обединяват нуждите и желанията на различни групи и първоначалния проект тръгва в различни посоки.
Често нови в Линукс света коментират, че за Линукс нямало богат избор от софтуер! Да, наистина няма и за това от изложеното до тук си има причина! Че безплатен обяд няма, а хората се групират около една или няколко идеи и ги ползват и развиват заедно.
Общото между производството на физически продукти и интелектуални продукти е, че се прави с цел реализиране на печалба, но няма вариант първо да се плати, а после да се покаже и произведе! Винаги някой първо трябва да вложи труд или средства за да реализира нещо, а после, ако правилно е преценил желанието на пазара да получи и печалба или труда му или вложените средства да отидат на вятъра.
От едно известно време ни се налага, че бизнес се финансира само с кредити, но в доброто старо време, когато имаше по-силна конкуренция на идеи, всеки бизнес се развиваше чрез ре-инвестиране на част от печалбата за развойна дейност или увеличаване на производството. Няма вариант да се направи собствен бизнес без инвестиция на труд или средства! Най-логичното е, че ако би могло и наистина се получи, то какъв е смисъла после да се инвестира, след като и без инвестиции бизнеса си печели!!!????
Не всички, които се занимават с компютри развиват и бизнес, но тези принципи най-основни трябва да се знаят и разбират, защото в последствие спестяват много нерви. Ако софтуера се ползва за бизнес, то разработчика на този софтуер в малка или по-голяма степен се явява и партньор на бизнеса и трябва да се отчитат и неговите интереси.

Аз лично, в днешното глобално производство и търговия, за малки и прохождащи субекти в този голям бизнес виждам най-големи периспективи в ГПЛ бизнес модела, но трябва да се разбере, че лицензирането не е просто някаква защита на някаква си интелектуална собственост, а преди всичко бизнес модел! Бизнес модел в който някой печели и трябва да печели за да има стимул да развива продукта/проекта, а този, който го ползва под една или друга си плаща за това, че ползва нещо на пръв поглед безплатно и, ако иска допълнителни функционалности или подобрения, трябва под една или друга форма да си плати, защото безплатен обяд няма!

От всичко казано до тук, целия този спор Линукс вс Уиндоус става просто излишен! Това са 2 еко системи  със напълно противоположен бизнес модел и със съвсем различна насоченост! Уиндоус е възникнал като десктоп система, персонален компютър, а в последствие му се добавят функции за предоставяне на услуги, а Линукс е възникнал като система за предоставяне на услуги, а в последствие му се добавят функции за десктоп. Още дълги години Уиндоус ще е по-добрия десктоп, а Линукс ще е по-добрия сървър!
Тук вече можем да намерим и друго логично обяснение за това, защо Уиндоус е по-разпространената ОС! Бизнеса е този, който развива и инвестира в развитието на софтуера. В една фирма примерно, всеки един компютър е машина със строго определено предназначение на която се извършват малко на брой операции, но с голяма интензивност и за много от работните места Линукс десктопа вече приложим, защото има достатъчно добри алтернативи на софтуера за Уиндоус, но има и приложения за които Уиндоус е незаменим, но в домашни условия, където един компютър се ползва с много предназначения, Линукс има още много да догонва, а и да не пренебрегваме създадените навици. Масовия потребител не може нито Линукс-а, нито Уиндоус-а да си настрои сам и ползва услугите на специалисти, а те са платени. Масовия потребител не го интересува каква е ос, когато си плаща на специалист да му я инсталира и настрои за да си я ползва удобно. Докато Линукс потребителите и специалистите съветват новите потребители да ползват конзола, дори и добрите идеи заложени в системата ще бъдат отхвърляни и хората ще си ползват Уиндоус дори и за неща за които Линукс е по-доброто, а не по-евтиното решение!


П.С--- Цял ферман написах и дано повечето не само го прочетат, а и вникнат в нещата! Още много може напише и обсъди, но ще го оставя за после.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ей това е мой тип човек! Едно време Инжинера на това му казваше — стабилни потребители. Ако ще сядаш да пишеш, пишеш. И пишеш изчерпателно. Няма хък, мък. Какви са тия теми по едно изречения?!

Жалко, че няма кой да я закачи тая тема най-отгоре  :'(  :'(  :'(

Само се намесвам да кажа, че те големите компании и на това му намериха колая за монополизиране. Казват му облаци. Затова и оная другата ОС дето споменаваш, взе да се изтегля от „класическия“ си модел.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Гога, облаците не са панацея на всички желания и проблеми :) .
По принцип, всеки софтуер, както и бизнес услугите в началото предлагат най-търсените неща, а в последствие допълват. Ето примерно УП, а и други имат много приложения, които допълват личните желания с това, което се предлага в облака безплатно. Примерно конектор с гугъл драйв, оне драйв, дропбокс.....
Винаги ще има различни желания и бизнеса ще е все повече свързан с и-нет.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Цитат
Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие!
Аз.

Изобщо всичко измислено и открито до сега се движи точно от такива подбуди. И не само в програмирането. Ами и в науката, математиката изкуството..... 
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

PaperNick

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 291
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Цитат
Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие!
И аз вярвам.
Като погледнем историята, Линус просто си е цъкал някакво проектче в университета за собствени цели. След това малко хора започват да допринасят за проекта, докато накрая стигаме до по-големите риби и корпорации, които също се включват.
Активен

Practice

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие!
И аз вярвам.
Като погледнем историята, Линус просто си е цъкал някакво проектче в университета за собствени цели. След това малко хора започват да допринасят за проекта, докато накрая стигаме до по-големите риби и корпорации, които също се включват.

Дааа, много правилно! Започва с една идея, която, ако се подеме и от други потребители и се развие и изкристализира се включва и бизнеса, който вече е готов да инвестира! Но, все от някъде и някой трябва да се нагърби със започването :)  и развитието на Линукс еко системата показва съвсем ясно, че бизнес модела работи :) .
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Нещо май си противоречиш ???

Никой от тези не е мислил за успех нито за бизнес. Просто сега са изненадани от успеха на линукс в света.

А бизнеса е бил много тъп та не се усетили навреме да им тикнат в ръцете на Линус и  Столман некакви мизерни стототина хиляди долара та да престанат да се занимават с глупости.   
« Последна редакция: Jul 13, 2017, 15:52 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
А бизнеса е бил много тъп та не се усетили навреме да им тикнат в ръцете на Линус и  Столман некакви мизерни стототина хиляди долара та да престанат да се занимават с глупости.

Бизнеса и сега не е по-различен :) ! Никой не вярва в идеята ти, докато не види резултат и когато види резултата, тогава желаещи да се присъединят под една или друга форма към меда има много, но ти като си изял сам лайната не желаеш да делиш меда с другите :) . Ако Столман и Торвалд са имали добре платена работа, едва ли точно с това щяха да се захванат :) .
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Ако Столман и Торвалд са имали добре платена работа, едва ли точно с това щяха да се захванат :) .

Не добра платена работа а работа която им е кеф. И много пари да вземат пак ще ги тегли към идеите им.
Хем да им плащат за това коете им е на сърце да правят, хем собвеника на продукта е друг.

Но си мисля,  че сега много опън соурсе проекти точно така ги финансират. Плащат хубави заплати на няколко ключови девилопъри   и по този начин контролират проекта. Уж е гпл а реално някоя скрита фирма е собственика.

« Последна редакция: Jul 13, 2017, 17:15 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

stealth01

  • Гост
Преди известно време, в една друга тема доста се изписа, преди някой добър човек да се сети и да даде връзка към Катедралата и базарът. Та, нека си го припомним.

Масовия потребител не го интересува каква е ос, когато си плаща на специалист да му я инсталира и настрои за да си я ползва удобно.
Тук съм повече от съгласен, но...
Докато Линукс потребителите и специалистите съветват новите потребители да ползват конзола, дори и добрите идеи заложени в системата ще бъдат отхвърляни и хората ще си ползват Уиндоус дори и за неща за които Линукс е по-доброто, а не по-евтиното решение!
Конзолата не е 9-тият кръг на ада. Конзолата е възможност да надникнеш под капака на автомобила, да видиш как работи в действителност, да го усетиш по-добре. Има хора, които въртят волана, натискат газ или спирачка, и колата се движи. Има хора, които искат да разберат КАК се задвижва колата. Не е нужно висше образование, не е нужно да станеш специалист авто-монтьор. Единствено ти трябва желание, да научиш нещо допълнително, за да можеш да управляваш колата се по-ефективно. Конзолата ти дава възможност, да си говориш със системата, да подобриш комуникацията си с нея. За да ползваш linux не ти е нужна конзола, но ако искаш да вършиш по-ефективно работата си с компютъра, то трябва да придобиеш повече знания за това как той работи и как да разговаряш с него - да му обясниш какво искаш да направи, а той да ти каже какво е нужно за това - ето затова имаш ВЪЗМОЖНОСТ да ползваш конзолата.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW

Плащат хубави заплати на няколко ключови девилопъри   и по този начин контролират проекта. Уж е гпл а реално някоя скрита фирма е собственика.

Хич не е скрита, много добре си се знае, коя е. Написал съм безброй теми в тоя форум за нея. Е вярно, батко Нетер повечето ги е изтрил, с което пък ми спестява автокомпромати срещу мен самия.

Сега гледам, че пак е наминал. Явно DSP ме е докладвал. Само не знам дали ще се размина с масово триене и дърпане на ушите или ще налапам огромен банан, като тия дето се возят с тях по морето.

В близките часове ще разберем.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил

Плащат хубави заплати на няколко ключови девилопъри   и по този начин контролират проекта. Уж е гпл а реално някоя скрита фирма е собственика.

Хич не е скрита, много добре си се знае, коя е. Написал съм безброй теми в тоя форум за нея. Е вярно, батко Нетер повечето ги е изтрил, с което пък ми спестява автокомпромати срещу мен самия.

Red Hat ли визираш?
Активен

the lamer's team honourable member

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Red Hat ли визираш?

Че кой друг :P

п.п. Е добре. И голямото синьо и няколко рискови фонда зад тях. Но те са лицето.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Всяко производство, включително и софтуера минава през различни етапи от развитието си!
Първо се започва като свободен предприемач, който сам си е работника и началника. Ако се справи с това и бизнеса му порасне се стига до първите 1-2-3 работника, които да му помагат, но основната работа си я върши сам и, ако всичко продължава да се развива и разраства изниква нуждата от наемането на още работници и тогава, този основния работник няма физическа работа възможност да бъде част от работния процес. Неговата работа става да координира работата на работниците, да търси начини за излизане на нови пазари или издигане към по-скъпа ценова група и още куп други неща но това не променя бизнес модела под който се развива продукта му или софтуера. Дали е фирма заела се с нещо ново за което е наела работник програмист или програмиста, който е започнал проекта е постигнал голямо търсене и е наел работници, а той само координира работата им не е от значение.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Всяко производство, включително и софтуера минава през различни етапи от развитието си!
Първо се започва като свободен предприемач, който сам си е работника и началника. Ако се справи с това и бизнеса му порасне се стига до първите 1-2-3 работника, които да му помагат, но основната работа си я върши сам и, ако всичко продължава да се развива и разраства изниква нуждата от наемането на още работници и тогава, този основния работник няма физическа работа възможност да бъде част от работния процес. Неговата работа става да координира работата на работниците, да търси начини за излизане на нови пазари или издигане към по-скъпа ценова група и още куп други неща но това не променя бизнес модела под който се развива продукта му или софтуера. Дали е фирма заела се с нещо ново за което е наела работник програмист или програмиста, който е започнал проекта е постигнал голямо търсене и е наел работници, а той само координира работата им не е от значение.

A бе тук съм готов да поспоря. Все пак да кажа като преди, че мнението ми е спекулативно.

Според мен световната (че и българска в частност) тенденция е точно обратната. Тръгва се от скъп продукт с огромна надценка. Хващат се малко, но платежоспособни клиенти с грамадни маржове между производствена цена и цена на придобиване. Ако това проработи за десетина години, може да се почне да се мисли за експанзия на по-неплатежоспособните пазари, където маржовете ще са малки, а необходимоста от много нови служители — огромна.

Ето сега описа на онзи фатмак ЕРъПъ-то. То е тъй. Преди сме си говорили за Odoo и то тъй. Тия дето ще разклоняваш от тях — същата работа. Всеки търси на хляба мекото и да не си дава много зор.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear