Автор Тема: Конфигуриране на потребителски десктоп  (Прочетена 9348 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Моят е с 15.6 "  дисплей и има цифров блок.
За ThinkPad-ите не зная, щото не съм работил с такива, та за бързина мога да съдя само по моя модел. Друг Леново засега не съм имал.
Всяка покупка на каквото и да е, трябва да се разглежда като инвестиция. И дали ти е актив или пасив. Тези две понятия много се бъркат от повечето хора. Лаптоп, компютър, кола, жилище, скъп телефон, голям телевизор... Нищо от това не е оправдано, ако не си го съобразил с нуждите си, а си се сдобил с него, просто защото искаш. Причините за желанието за придобивката не са важни. Някога Ябълките оправдаваха цената си, защото много се ползваха за графика, видео и музика. Бяха еталон. И софтуера им беше писан за хардуера им специално, който също си беше техен. Общо взето, бяха перфектни за работа. Но това отдавна свърши. Та човека, дато се хвали, че има такова... Ами съжалявам, но ако си го купил, само за да имаш Апъл в ръцете, си постъпил не много интелигентно. Остава да се похвалиш сега, как си купил допълнително всякакви кабелчета с преходници и за какви безумни пари за малко мед, ламаринки и полимер, щото иначе не можеш да свържеш повече от едно устройство към единствения usb порт.

А относно конфигурирането, и Уиндоус, и ОС Х, и Линукс можеш да аги ползваш още с инсталирането. Настройките ги правиш по желание. Е, в Уиндоуса липсват основни пакети, които просто са нужни за нормален десктоп, но това се добавя.

Ще ти кажа, че за разликата в парите, които си дал за машината си могъл да си купиш още една за играчка или игрова конзола, ако играеш. Но, българите трябва много вода да изпием, преди да се научим, как да управляваме финансите си.
« Последна редакция: Jun 03, 2018, 11:47 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Причината да се позахиля е, че съм учил и се храня с икономика. Още на 14 научих, че в счетоводния баланс всяко нещо се записва и като актив, и като пасив. На това се казва „двустранно счетоводство“. Демек всичко има записване и от двете страни. А тези две страни трябва да са равни. Ако си спазил правилото, няма как да не са.

Това, за което говориш ти, е една от онези модерни книжки за личностно развитие. А специално тази не е и нова. Там „актив“ и „пасив“ са чисто условни понятия. Под тях се разбира, че, ако нещо, което купуваш, ще ти донесе пари, то е „актив“, ако ще ти вади пари от джоба, то е „пасив“.

Сиреч това, което се разбира под актив е всъщност инвестиция. Но става и логическо омешване, защото показано с такова условие, значи все едно инвестицията не ти носи текущи разходи, а само първоначални. Което не е вярно. Може да се задълбочи и с това, че глезотията , която е отнесена за „пасив“, не е нужно да носи само разходи, може да донесе и приход.

Съвсем елементарен пример. Купуваш си Еърбук и си продаваш стария. Него си го ползвал, ще го продадеш за по-малко, отколкото си го купил, но ще си върне част от парите. Или твоя пример с телевизионната игра. Отиваш при М$, Сони, Нинтендо, Атари, Валв, там някой и си купуваш. Голям си почитател на футбола, купуваш си ПЕС или Фифа. Обаче, ти да видиш, задобряваш доста и почваш да ходиш по турнири, правиш клипчета, сключваш рекламни договори. Твоята страст почва да ти носи пари. Носи ти много повече отколкото си дал в началото за играчката плюс играта. И се отплащат даже загубените часове в игра.

Връщайки се на твоите думи, по твоята логика, излиза, че целта все пак е важна. Освен, ако не си имал друго предвид, което не съм разбрал.

И все пак хората не сме роботи. Не можем да правим само инвестиции, трябва и да поживеем между тях. И пак за последно. Не само повечето българи, 90% от световното население няма търговски нюх и не мисли в търговски, а в житейски категории. Но това не е лошо. Трябва да има всякакви хора.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
go_fire, ме е разбрал...  [_]3

Отностно "двата пръста", е не са баш два, но един по вертикала има, ето примерна снимка: https://i.ytimg.com/vi/qv6HD2fMzb8/maxresdefault.jpg (снимката е съпоставка, която изрових между Дел XPS и Мак, за съжаление тези са 13-ки и разликата не е толкова видима, при 15-ките си е около 2 пръста)

16:10 дава малко повече място по вертикала, което за работа е добре, не и за зяпане на филми, в смиъл филми се гледат идеално, но се получава "черна линия долу и горе, което не е проблем ако си с хубава матрица с deep blacks(тогава си изглежда като част от рамката).

И да, Леново наистина са в двата свята - този на лукса и безнеса и този на евтинджоса. Истината е, че всички купувате лаптопи втора ръка, които са много здрави, но цената им, когато са били нови е била сходна на Макбукска, явно това не го пресмятате, просто качеството = цена. Няма как. Жената още бачка вкъщи с макбук от 2011-та, които е в идеално състояние и клавиатурата е с качеството на тинкпадска(е без клитора) и може да бъде почистена. Има и един в офиса от 2007-а, но той е бая бавен та не го броим. (Лично мен ме притесняват новата макска, но това важи и за делската, само леново все още пазят старите клавиатури, но се чудя до кога)

Идеята ми беше, че прикючих с линукса, когато осъзнах колко ми е скъпо времето, което инвестирам за да настроя нещо, както и всички последващи драми. За това съм благодарен на Микромеките, че мога да си начукам ГНУ юзърспейса и да ползвам каквото ми трябва, а Мак-а... ми той си е BSD... Като цяло няма нещо, което да ми липсва от линукският свят. Той е можеби най-добрият "хибрид" между света на микромеките и линукският. Имаш софтуер, както и неговото качество, в същият момент можеш да ръчкаш каквото искаш.  [_]3

Интерфейса е както казах, Гноме 2 + юнити, ако се замисли човек. Само трябва да свикнеш, че вместо контрол ръчкаш command. Т'ва е.  :)

А пък 4096bits не осъзнава какъв плюс са 4-те Тъндърболт порта на мак-а... Всеки един от тези 4 порта е 40Гигабитов и с директен достъп до PCIe шината! Сега давам пример:

Нов монитор, 5К резолюция с Тъндърболт на него, включен с един кабел към мака, по този кабел захранваш лаптопа с до 100вата (от монитора!), минава видеосигнала + имаш 4x УСБ3.0 интерфейса. Един такъв порт спокойно подава сигнал към 2х4К монитора и ти остава банд за УСБ интерфейси, лан порт, сериент порт и к'вот се сетиш още. Всичко това е само с един порт, а имаш още 3 свободни. Всички бъдещи устройства така или иначе минават на USB-C. За външните ми дискове, просто отидох и купих един кабел USB-C -> Micro-B, който струваше 10 кинта.

На него можеш да начукаш външно eGPU( вмомента са модерни :))) )

Също е и удобство да си зареждаш лаптопа от всеки един порт, ляво или дясно... ;) Аа да, можеш да го зареждаш и през зарядно за телефон, бавно е, но ако закъсаш става. [_]3

Лично аз не мисля, че една приставка с размер 8х2 см., на която имаш 3 УСБ3.0 + ЛАН + HDMI интерфейс е толкова фрапантна, ползвал съм я точно 3 пъти без друго.

Иии да добавя, относно активите и пасивите, обезценяването на маковете е в пъти по-малко от на всяка друга марка. Като гледам пазарните цени, при факта, че съм успял да си възстановя ДДС-то, ако след две години отпиша машината под параграф "амортизация", ще мога да я продам почти на цената и без ДДС, което за мен е възстановяване на 90+% от инвестицията. ;)
« Последна редакция: Jun 03, 2018, 12:23 от vyrgozunqk »
Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Да, най-добре е, ако можеш да изкарваш пари с това, което ти харесва да правиш. Но при колко души се случва? Не зная, но са много малък процент.
Ясно е, че купуваш Ябълки, щото си им свикнал.

Лаптоп втора ръка още не съм купувал, но нямам нищо против. По-голямата част от работата по разните офиси спокойно може да се върши на машини втора ръка, просто, защото производителността им е достатъчна за пощата, електронните таблици и интернет, някоя счетоводна програма и туй то. Точно за това и бизнесът с такива машини е толкова голям. Имах идея нещо такова да правя във Англия преди време, но просто не можеш да се вместиш на пазара. Не говоря за пазара на дребно. Купуването на машина втора ръка е оправдано във много, много случаи.

Явно ти си свикнал да работиш на Мак и това купуваш. Аз съм малко по-практичен. Търся качество, което да задоволи нуждите ми, но гледам и цената. Също тази и на сервизното обслужване. За мен тези марка е надценена. И като казваш, качеството струва пари, така е. Но и не е толкова просто. Поинтересувай се, специално за тези неща при Апълите. За политиката им за сервиз на устройствата, за това, че използват доказано дефектни чипове и за следващи модели. При повечето хора си работят, да. Иначе нямаше просто да са на пазара. Тук в Европа има повече регулации и правила за продажба на техника и сервиза, но оттатък океана, просто си купуваш нова, щото те сервиз нямат. Ако това се е случило на втория месец си е болезнено. Парите са си пари, колкото и да ги имаш.

Като казах, че са надценени, имам предвид, че всичко, което можеш да получиш от устройство на Апъл, можеш да го получиш и от друга марка, а също и като качество на изпълнение и при това на по-ниска цена. Самсунг ги задминаха при телефоните, със същото качество на по-добри цени. Хуауей също ги им диша под опашката, а с камерата на P20 Pro удариха всички други в земята. Ксиаоми е с ръст на продажби, който може само да гледат със завист.

Не зная, колко са устойчиви Ябълките на заливане с напитки, но аз станах фен на Леново след инцидента с моята. Също, ако ще се работи на компютъра, дисплея трябва да е матов. Но това е лично предпочитание.

Конфигурирането на линукса ми? Сменяне на темата и иконите, махането на тези на десктопа, да ми е чисто, добавянето на два-три индикатора в панела, инсталираане на вино, защото софтуера, който ползвам го няма за линукс. инсталиране на една, две програми за кодене, кирилицата. Това е всичко. Обикновени неща, които ще трябва да се направят при всяка система, ако искаш малко по-различна визия и английския не ти е роден език.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
Тука отиваме в оффтопика:

Не е вярно, че няма сервиз, всичко се сервизира или т.нар. Refurbish... Работата е там, че ако имаш дефект по дъно, дисплей или клавиатура, се заменя цялата машина с нова, а старата отива за сервиз в щатите, там я оправят и я пускат в онлайн магазина им като рефърб. Важно е да се отбележи, че на рефърба се заменя стъклото на екрана и всички външни шасита, според условията им рефърба не трябва да има никакви разлики с чисто нов продукт. Потребителят не трябва да може да разбира по нищо, че е рефърб, освен по опаковката.

Същото важи и за айфоните, реално като ми се раздрънка единият говорител на айфона, го смениха за 3 дни с нов.(целият телефон) :) Като това стана 10 месеца след покупката.

Всъщност епъл са известни точно с гаранционното си обслужване, до скоро се водеше най-доброто в света, вмомента го пооакаха и дел дръпнаха, но като цяло са добре нещата. Фабричната гаранция е 1 год., но срещу доплащане става 3. с право на 50% отстъпка при счупване на екран или шаси.

Всъщност това ми е първият личен Мак, за пълната смяна ми отне около седмица и половина период на "свикване" и разучаване. До преди това бях от ТинкПад юзърите. Но след като исках да купя ThinkPad X1 Carbon + 4K HDR матрицата или ThinkPad P52/72 и ми беше заявено, че не могат да ми ги покажат и трябва да чакам 10-15 дни доставка, им заявих да си гледат работата, не мога да купя нещо, без да го видя. Отидох в магазина отсреща и за същите пари купих напомпан мак. Видях екрана, шасито(мобилността), тъндърболтовете и се влюбих. : )))) После гледах ревюта и съпоставки около седмица и така.

В офиса има няколко мак-а, които са на по 3-4 години и като цяло са базови конфигурации и тромави, честно казано ми лазеха по нервите...

Сега съм един много доволен потребител.

Просто се оказа, че само Епъл имат най-високият си клас машини, заредени в България, които можеш да отидеш, да пипнеш и да разцъкаш. Делл и леново се насраха.

Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Нито Дел, нито Леново са се насрали. Има си дистрибутори и в договорите им явно липсва клауза, всеки продукто който се произвежда от мараката да е наличен на склад.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
Нито Дел, нито Леново са се насрали. Има си дистрибутори и в договорите им явно липсва клауза, всеки продукто който се произвежда от мараката да е наличен на склад.

Имат таратанци, само по-ниските модификации... Ако мислиш, че не съм търсил.  [_]3 Питах и IBS(Lenovoexclusive) и други дилъри. За новите XPS-и 15 инчови с 8-о поколение прроцесори, нещата седяха по същият начин. Като гледам, за леново още няма най-високият клас на склад. А клавиатурите на XPS-a са също толкова проблемни, колкото и маковските.
Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
От де да зная, какво имат. Скоро не ми е трябвала нова машина.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
От де да зная, какво имат. Скоро не ми е трябвала нова машина.

Е казвам ти, че нямат и явно договорите им не ги задължават да имат всичко в наличност, а правят поръчки. Висок клас машини - няма. Имат евтинджоси до 3000 лв. Другото явно не върви на родният пазар.  ::) :D
Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Ще имаш да вземаш, но три хиляди не е евтинджос. Това са повече от хиляда и петстотин евра. Дори за чужденците си е една заплата. Че и повече. Кой среден човек дава десет-дванадесет процента от годишния си доход за машина, ако няма да му изкарва пари?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Не мога да дишам Гноме и може би затова мразя МакОС, а и маковете винаги ми се струват лагави - на по-новите машини по-малко личи, но на няколко годишни става доста осезаемо. Дори "тежкото" ми КДЕ се чуства по-респонсив.
В магазините на Епъл чат-пак поразцъквам най-новите им отрочета и нещо ме дразнят. Аз искам компа ми да хвърчи (затова и Уиндоус изобщо не е в полезрението ми - 8 часа в службата са ми достатъчни за него). Обработки на мултимедия и игри изобщи не ме вълнуват - но филмите са ми важни, щото съм кино и меломан.
Може би затова и ПЦ лаптопите ме дразнят, че са бавни - само декстоп ПЦ сглобено с части които аз съм избрал

Епълци правят много бавно развоя и докато им излезе новия компа става така, че процесора е вече слаб (като пакетите в Дебиан стейбъл или Центос). Когато машината постои на пазара някоя друга година и е вече стара. От там и голямоте реване на Епъл феновете, че много бавно се обновяват моделите им.


В офиса има няколко мак-а, които са на по 3-4 години и като цяло са базови конфигурации и тромави, честно казано ми лазеха по нервите...
След 3-4 години и твоя новичък ще почне да лази, ама явно кинтите не са ти проблем.

На маковете само ме кефят резолюциите на мониторите, но това се "оправя" лесно на десктоп ПЦ-тата с по-големи и няколко монитора.
За 5000лв цените дето ги давате - може да са сглоби десктоп "ракета" със сторидж и мрежа от сървърен клас.
А за саунда и клавиатурите на лаптопите дори не ми се помисля.
Не знам на Линукса какво точно му настройваш толкова - правиш го веднъж и забравяш.
« Последна редакция: Jun 03, 2018, 19:58 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Ами за шест бона мога да си сложа на работното място що-годе сносна машина, която ще ми улесни работата осезаемо.
И познай! И дума не може да става за сравнение на производителност и параметри. Не говоря за онези геймърски измислици. Не, че не са добри, но.... Девет хиляди долара за лаптоп... Не, благодаря!
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
Не мога да дишам Гноме и може би затова мразя МакОС, а и маковете винаги ми се струват лагави - на по-новите машини по-малко личи, но на няколко годишни става доста осезаемо. Дори "тежкото" ми КДЕ се чуства по-респонсив.
В магазините на Епъл чат-пак поразцъквам най-новите им отрочета и нещо ме дразнят. Аз искам компа ми да хвърчи (затова и Уиндоус изобщо не е в полезрението ми - 8 часа в службата са ми достатъчни за него). Обработки на мултимедия и игри изобщи не ме вълнуват - но филмите са ми важни, щото съм кино и меломан.
Може би затова и ПЦ лаптопите ме дразнят, че са бавни - само декстоп ПЦ сглобено с части които аз съм избрал

Епълци правят много бавно развоя и докато им излезе новия компа става така, че процесора е вече слаб (като пакетите в Дебиан стейбъл или Центос). Когато машината постои на пазара някоя друга година и е вече стара. От там и голямоте реване на Епъл феновете, че много бавно се обновяват моделите им.


В офиса има няколко мак-а, които са на по 3-4 години и като цяло са базови конфигурации и тромави, честно казано ми лазеха по нервите...
След 3-4 години и твоя новичък ще почне да лази, ама явно кинтите не са ти проблем.

На маковете само ме кефят резолюциите на мониторите, но това се "оправя" лесно на десктоп ПЦ-тата с по-големи и няколко монитора.
За 5000лв цените дето ги давате - може да са сглоби десктоп "ракета" със сторидж и мрежа от сървърен клас.
А за саунда и клавиатурите на лаптопите дори не ми се помисля.
Не знам на Линукса какво точно му настройваш толкова - правиш го веднъж и забравяш.

Тия макове в офиса са МакМини-та с Intel U двуядрени процесори и механични дискове на 5400 оборота. Ползват се само за тестове и некво постно кодене. Дори на кошницата на жената със санди бридж i7-ца, няма лагове. Ммм та даже и има и хардуерно ускорение в браузърите, което все още е рядкост в линукският свят и крета с определени драйвери, а т'ва е машина на 7 години.  ;D

Тая десктоп машина иначе, тури си я на рамото и иди да бачкаш от някъде с нея... :D Аз си бачкам от балкона, двора на офиса, градинката пред блока, кафето отстрани и като цяло, където ми е кеф.  :D

Стана ми интересно, колегата с 10-те процента от годишната заплата при 5000... Ако 5 бона са 10 процента, т'ва значи че работи за 4К +, тогава каква е драмата ? ;) Една заплата и малко. Щом вадиш пари с него не е такава драма.  :P  8)  Ако пък имаш и жена, която също работи, не мисля, че натоварва толко семейният бюджет. 4-5 месеца, предполагам можеш да скъташ по едни 1000 кинта.  ;) Или ако си по-готян и имаш кредитна карта с висок лимит и 60 дни гратисен период, направо купуваш и бухаш 2 месеца по 2500лв., без лихва.   8)


Ааа забравих да добавя, относно развоят, закъсняват с около 6 месеца, обикновено изчакват малко, за да има голямо количество произведени бройки, ужким тестове... Като цяло винаги се представят на WWDC(което е утре).  ПЦ-тата ги пускат веднага с процесорите на пазара, епълите чакат WWDC, Юли. Тия 4-6 месеца забавяне не са такава драма. Само 2016-та се насраха, че пуснаха Skylake, вмосто Kaby Lake, щото Интел забавиха много пускането на процесора, поради производствени затруднения. За т'ва пък рефреша 2017-та стана по-бързо. : ))
« Последна редакция: Jun 03, 2018, 22:05 от vyrgozunqk »
Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Хайде, да не ми обясняваш, как не мога да си тура настолната машина на рамо или да бачкам, където искам.   :) Това го зная. За тази работа си имам лапи. Настолната бачка постонно. Почти. Тя е за това. Лапито е тъпо да ти бачка постоянно.

Три хиляди лева, ако речем, че е заплата на среден човек на запад от нас. На много места, ако взимат за нормално бачкане хиляда и петстотин евро, са щастливи. Неквалифициран труд. Това са грубо десетина процента от годишната заплата.
« Последна редакция: Jun 03, 2018, 22:49 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

vyrgozunqk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
Хайде, да не ми обясняваш, как не мога да си тура настолната машина на рамо или да бачкам, където искам.   :) Това го зная. За тази работа си имам лапи. Настолната бачка постонно. Почти. Тя е за това. Лапито е тъпо да ти бачка постоянно.

Три хиляди лева, ако речем, че е заплата на среден човек на запад от нас. На много места, ако взимат за нормално бачкане хиляда и петстотин евро, са щастливи. Неквалифициран труд. Това са грубо десетина процента от годишната заплата.

Еми хубаво де, тоя клас машини не са гастербайтерите, дето берат гъби и работят за 1500 евро. Или склададжията в Nestle... За тях си има Асуси, леновота и разни други боклуци до 2 бона, на тях могат да си зяпат филми с относително качество, на екраните им с относително качество, могат и да чатят около година - 2, преди клавиатурата да хвърли боба, после нова. К'во.  ::)

Лично аз съм противник на десктопите, освен ако не компилираш на него и не ти трябва нещо клас уъркстейшън.
Активен

Macbook Pro 15" 2017, Intel Core i7 @2.9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB nvme, Radeon Pro 560, Mac OS X High Sierra