Автор Тема: За и против свободния софтуер etc.  (Прочетена 10296 пъти)

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #15 -: Jun 12, 2003, 11:39 »
Ето как става при мен:

http://debian-nikola.homelinux.net/screens....ing.png

Това мисля, че го има още от KDE 2.2. Всъщност, ползва се шрифтов сървър, а тази настройка се записва във файл .xftconfig в твоята /home директория и представлява следното:

match any size > 8 any size < 13 edit antialias = false;

Рестартираш Х-а и като си влезеш в профила, вече трябва да действа. Може да се зададе и глобално в /etc/X11/Xftconfig.

P.S. Просто тонът ми към момчетата е по-остър, защото знаят само да се оплакват, а не питат това става ли или не става. Защото под Windows може да е добре антиалайзинга, но казва ли ти някой как става. А той става така - забранява се от 13 до 8 пункта и всичко заспива. При Линукс тези настройки са съвсем прозрачни и добре документирани.

Нямало мениджъри за сваляне. Има KGet, който се интегрира напълно с KDE, а глупавите трикове, които уж ускоряват тегленето под Windows, на Линукс изобщо не са му необходими, защото неговият TCP/IP стек просто е написан по-добре и като му кажеш да дърпа, захапва целия възможен канал и нищо не може да го спре'<img'>



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

jojopara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 106
    • Профил
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #16 -: Jun 12, 2003, 15:18 »
Здравейте на всички,
   Прочетох писанията ви от край до край.
   Първо да търсим трешките в себе си, а не в "Линукс" или "Windows".Аз съм начинаещ и ми е много трудно.  Например, не можех да си пусна звука с Mdk 9.1.  Писах по форума, само човекът от "Биотроника" се обади.  Накрая неволята ме научи (описал съм във форума).
   Трябва на потребителя да му е лесно.  Мен ме интересува дали има топла вода, а не как се подгрява.  Трудно инсталирам софтуеър.  Повечето пъти просто не става.  Но мисля, че аз не умея.  Иначе защо са тези tar.gz?  Затова съм с Mdk, защото там е по-лесно.  Месеци наред преди не можех да си инсталирам Java.  С 9.1 просто щракаш върху rpm-то и готово.  Наистина трябва някакъв инсталатор за прости хора като мен.  bglinux обаче е лесен за инсталиране!
   Аз съм си инсталирал само KDE.  Това с Gnome и KDE не ми се струва добре - малко би- ми звучи '<img'>
   Моля ви като обяднявате по форума, правете го с думи прости и примери.  Не го обяснявайте на себе си, а на мен  '<img'>
Активен

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #17 -: Jun 12, 2003, 17:18 »
Nikola az imam font server, no KDE ne iska da raboti s nego. Tochno taka sym napravil nastroikite, kakto kazvash, no ne zarezda shriftovete prez nego, a si gi zarezda direktno. Shte probvam da redaktiram tezi failove koito kazvash. Samoche az RGB-to ne moga da go pusna zashtoto se preckva i stavat sys zylti senki bukvite. Pod Phoenix si raboti idealno sys syshtia font server i syshtite shriftove.
Активен

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #18 -: Jun 12, 2003, 17:52 »
Според една стара поговорка, някои войни траели толкова дълго, че войскарите и най-вече генералите заббравяли защо се бият.

Тази дискусия заприлича на нещо такова.

Знам за какво ми трябва OCR на мен, който имам доста книги и изрезки от вестници и списания, които ми задръстват къщата. Знам за какво трябва на някои специфични юзери от бизнеса. Но не мога да си представя за какво ще му е в една средна дистрибуция на обикновения млад потребител, който иска най-добрия десктоп - темата на тази дискусия. Защото новите прозорци имали добро подобно приложение? Не е аргумент.

По-добре е за обикновения потребител да си инсталира една базова система с най-нужните неща и после да си сваля и OCR програми - впрочем, в KDE на Knoppix, с който работя точно в този момент, си има подобно приложение, и каквото още иска. Става дума за равнища, за "слоеве" ако щете, които ясно да са разграничени за новака.

Въпросът е ключов. Това, което не ми харесва в Линукс е например, че няма достатъчно точна градация по "равнища" и на знанието и документацията. Прочетете някой учебник за новаци. Започва като за незнаещи, но след една-две глави така се променят нещата, че да го прочетеш докрай е драматично изпитание за нервната система .

Именно това е то голямата беда и на Windows. Техните учебници и справочници в повечето случаи също са претрупани с уж "най-необходима" информация - тук съм съгласен с онези коментари, в които се пита колко сме изчели, докато проработим с тях. Когато пък са по-прости и нагледни справочници, стават толкова опростени и скучни, че за нищо всъщност не ги бива   '<img'> Но за Windows в момента и пет пари не давам, да си се оправят, ако направят нещо добро - ами ще им го призная, с риск да ме намразите още в тая минута.

Обаче ми се иска да се промени този недостатък в Линукс. След като има толкова подробна документация например за инсталирането на Debian GNU/Linux, защо някой не се заеме да напише един опростен и нагледен справочник за инсталиране на български език, предназначен за най-обикновения потребител?

Видях книгата, която пишете и предлагате на хората - и с Ваше участие, г-н Антонов. Прочетох я. Днес даже я изчетох пак. Поздравления, добре работите. Но става прекалено подробно на места и има неща, за които четете още тонове документация! Не може ли да се направят кратки извадки от нея, вместо да се губи толкова време?

Знаем, че  в Линукс общността хората отделят от свободното си време, ако желаят, за да пишат софтуер, статии, книги и т. н. Зная, че Debian може би е прекалено голяма лъжица за мене и новаците. Зная, че който му трябва по-прост десктоп, може да си сложи някоя от многобройните графични дистрибуции. За съжаление обаче, когато един ден човек тръгне към по-високото равнище установява, че му върши най-добра работа точно Debian! Е, какво да прави? Почва пак да чете. Също като при Windows, моля да ме извините. Минаваш от '95 на '98, 2K и XP и всеки път четеш наново. Четеш, четеш и купуваш книга след книга. По двайсетачка парчето, най-често. Твърде слаба приемственост! И какво, на тях ли ще приличаме?

Ами да свършвам, че се разбъбрих...
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #19 -: Jun 12, 2003, 19:35 »
Малко пояснения...

Книгата за Debian е проект на sf.net, в който участвам съвсем скромно. Този проект не е за начинаещи и има съвсем други цели, всъщност описани са ясно вътре. Това, което сте видели, е версията, която се компилира автоматично на машината ми през cvs всеки ден в 22:40'<img'>

Всъщност, онова, което пиша аз, е свъсем друго нещо, именно предназначено за общо ползване от начинаещи, написано на език, подходящ за тях. Работното заглавие е "Първи стъпки с Линукс". Замислено е като поредица от малки книжки. Не мога обаче да го публикувам, защото имам договор с издателство. Предстои печат.

Относно проблема на Уебмастера за шрифтовия сървър. Да си провери /etc/X11/XF86Config-4 или /etc/X11/XF86Config дали Х-а също няма описани пътищата към шрифтовете и ако ги има, да ги коментира, като остави само пътя към шрифтовия сървър:

   FontPath   "unix/:7100"   

После да си отвори /etc/X11/fs/config и да види дали в конфига на шрифтовия сървър са описани пътищата към шрифтовете. Да рестартира последователно шрифтовия сървър и Х-а.



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #20 -: Jun 12, 2003, 20:24 »
За OCR и ABBY Fine Reader... Защо мислите няма Fine Reader за Линукс? Защото много трудно се портва? Много разходи ли отнема? Или в ABBY нямат качествени програмисти, които да го направят? Дрън дрън! Просто ако ABBY пуснат Fine Reader за Линукс с него ще се случи същото, което стана и с Нетскейп. Нали знаете за OCR възможностите в MS Office? Просто ще ги доразвият, разкрасят, рекламират и с ABBY е свършено. Да не са луди заради пазар от 3% да рискуват такъв от 97% (Линукс/Уиндос). Това е причината и Фотошоп и Аутокад и много други големи комерсиални продукти да нямат версии за Линукс!
Иначе Fine Reader е наистина прекрасен продукт. Руснаците са си свършили добре работата.
Активен

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #21 -: Jun 12, 2003, 21:56 »
Без да искам да го убиждам това момче CybeRed доста глупавичко ми се вижда. Аз до сега съм се снабдил с точно две книги за Windows това е за няколко години - едната ми я подариха (и съм я отварял веднъж) другата я намерих в къщи и съм я преглеждал(но тя е за Dos и Windows 3.11). Това е положението. HELP за Windows съм отварял веднъж, за да го видя какво представлява. Не знам как така под Линукс поне 75% оъ времето ми минава в четене на ръководства, how-to и всякакви други документации. Кажете ми моля, аз ли нещо бъркам или работата с Линукс отнема 75% повече време отколкото с Windows?
Активен

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #22 -: Jun 12, 2003, 22:14 »
колкото до книгите и аз не съм си купувал литература за дос и вин. вярно следил съм всички списания "Компютър за вас", както и сега си купувам 2-3 други. за линукс съм си купил 2 книги, които се оказаха безполезни, защото са тясно свързани с определена дистибуция. Полезните неща се оказаха много малко '<img'> липсва нещо кратко и ясно, въпроси и отговори
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #23 -: Jun 12, 2003, 23:13 »
Da, za presata e taka - i az ne sym spiral da si kupuvam spisania i vestnici redovno. Syglasen sym za tova. Az i za Linux bih si kupil, no te iskat da se aboniram. Syzaliavam no niama da se aboniram, prosto niamam tolkova pari nakup. Syshtoto e i s knigite - ne sym si kupil knigi za Linux ne zashtoto ne mi se nalaga, a zashtoto niamam pari. No na Nikola poredicata shte si ia vzema, dori da se nalaga da se izharcha ot spestiavaniata za nov GSM i to ne zashtoto imam niakakvo specialno otnoshenie kym Nikola Antonov(viarno e che go uvazavam mnogo i sym smiatam che e mnogo dobyr specialist), a zashtoto sym siguren che negovite knigi sa napisani na razbiraem ezik, zashtoto dokolkoto go poznavam vinagi mi e pomagal tochno i iasno, za razlika ot niakoi drugi Linux specialisti koito me otriazvat s dumata "man" .
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #24 -: Jun 12, 2003, 23:46 »
Благодаря на Уебмастера за високата оценка, която изобщо не заслушавам. Не съм никакъв специалист (т.е. съм, но съвсем друга област). Просто описвам нещата като един обикновен потребител, какъвто съм и ще си остана. Като автор на подобни помощни текстове аз съм постоянно поставен пред затруднението да пиша "по принцип".

"По принцип" за Линукс не може да се пише, обвързването с конкретна дистрибуция в даден момент на писането е неизбежно. Достатъчно е само да си спомним колко различен е дизайнът в системата на зареждане (init) при дистрибуциите от типа Mandrake, Debian... и Slackware. Но това е изборът и той е много ценен.

Няма специалист по Линукс, човек, който да е сертифициран "по принцип". Има сертификати за конкретни дистрибуции и конкретни области в работата на тези дистрибуции, така и трябва да е. Затова, хващате си една дистрибуция и я изяждате с парцалите'<img'> Като я изядете с парцалите, ще имате задълбочен поглед в една област, а оттам - цялостна представа за работата на линукс-дистрибуциите въобще.



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #25 -: Jun 13, 2003, 13:56 »
Nikola napravih tochno kakto kazvash, no pak ne stava. Prosto v RedHat tezi failove sa syvsem razlichni. Vmomenta sym naglasil shriftovete tochno kakto kazvash, no KDE pak ne gi vzema ot font syrvyra, a si gi polzva direktno. Ne znam dali, ako v ~/.fonts.conf mu vyveda kato direktoria adresa na font syrvyra niama nai nakraia da proraboti. Sega shte probvam.
Активен

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #26 -: Jun 13, 2003, 16:17 »
Изобщо не се обиждам, драги ми господине Webmaster, който и да сте. Доста ми е забавно, всъщност. Дори не се и Убиждам.

Е-е сега я втасахме, нали така. Излизам аз да поразтуша морно тяло по сенките в тия летни горещини, които в София миришат на мно-о-го солено и далечно море. И не щеш ли, наблизо била любимата ми книжарница. Влизам. Я, що да видя! Че то било пълно с дебе-е-ли книжчици за Windows. Всякакви! Много тлъсти. Тънинки. За 24 часа. За 168 часа. "Библии". Стъпка по стъпка. "Научи начаса как" да ти четат всички пощата в Интернет с Windows и файловете от Word кога им падне. MS Windows nx за новаци. MS Office nx за не-знам-какви-си там.

Рай. Всичките написани някъде си там и преведени някъде си тук. Богат избор на цени: 4, 5, 10, 12, 15, 20 лева и нагоре. Всичките издадени от наши мили, родни и прекрасни компании, които цакат луди пари от това. Провеждат курсове. Обявяват, че сами ще ти отпечатат литературата, понеже на другите не бива да им се доверяваш. Без курс, драги ми господине, няма сертификат. А сертификатът ти трябва, като тръгнеш да търсиш солидна работа в компания, в която не са чували за нищо друго, освен за Microsoft.

Нищо лошо, просто бизнес.

Всички тези компании са членове на БАИТ и на другите сериозни сдружения, вземат държавни поръчки, сключват яки договори с крупни корпоративни потребители. И всички са за лицензиран софтуер. Както и ние, но по друг лиценз.

И всички регистрират нелоши печалби.

И всички са за доказано квалифицирани служители, които да представят документ - сертификат, MSCA например, при интервю за постъпване на работа.

Ама вие сте си чел само 2 книжки за Windows, понеже сте гениален? И сте отваряли Help на Windows само колкото да му разгледате картинките, понеже другото го научавате по телепатия?

Може.

Но обикновеният потребител не е. И чете. А за да чете, купува. Подарените книжки на MS Windows са за по-специални хора. На другите не ги подаряват, а ги продават.

Колкото за Линукс - в момента на пазара има достатъчно литература за Red Hat Linux (v. 6.0 и 7.x) с отлични качества и добър превод, за SuSe, общо за Linux администриране, работа в мрежа,  защита и сигурност и т. н. За другите дистрибуции няма почти нищо. От най-добрите учебници и нагледни помагала бих споменал това на Харолд Дейвис, което и в този сайт преди време бе давано като награда. На мен лично ми беше много полезно. От умните и интересни обзорни книги бих споменал тази на Питър Нортън, който обаче не е "отвътре", не е от видните лица на Linux общността и поради това не се възприемаот всички. Зная, че има български фирми, които предлагат курсове за обучение, но нямам представа дали при това се използва литература и каква.

Можете да прецените сам, Webmaster, дали има бизнес и печалби във всичко това, къде трябва да се чете повече, кой взема парите и кой на кого е за момента по-нужен и полезен.

Можете също да напишете в този форум, драги господине, дали вярвате в България, където всички си похапват здраво на трапезата на Microsoft, включително чрез огромно количество книги и публикации, учебна литература, демонстрационен софтуер, сертификация и т. н., точно сега ще престанат да атакуват Linux.
Активен

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #27 -: Jun 13, 2003, 21:04 »
Така, сега кой колко печели от Windows не ме интересува и не ме е интересувало. Само дано издателите на компютърна преса(списания и вестници имам впредвид) да престанат да печелят от Microsoft, че е много неприятно. Добре че има и PC World, в което рядко можеш да срещнеш реклама на гиганта.
Сега дали съм гении или не, не мога да ти кажа, по скоро не. Самия факт, че с Линукс не се оправям никак даже говори достатъчно. А това как са щели да минат еди кои си фирми и организации на Линукс не ме притеснява. Проблема не е в това да минат на Линукс, а да останат на Линукс. Защото лесно ще направим реклами, готини сайтчета тва онова и ще тръгнат нещата. А после? Като започнат потребителите да се оплакват че няма звук, че не могат да пуснат графичен сървър, че не могат да си инсталират един речник...ще им кажем напишете "man" в конзолата ли? Това ли ще им кажем? Или ще им кажем накупете си книги за специалисти от по над 20лв. за софтуер от преди няколко години, който е доста далеч от настоящето. И до там. Веднага ще инсталират Windows, като в онази игра X-bill ако сте я виждали и става лошо. Защото да ги накараш втори път да се пробват на Линукс не е никак лесно. За това аз искам да има вестници и списания за Линукс, да има хубави, малки, съвременни справочничета, самият Линукс да стане по-интуитивен. За това се боря. Защото имаме съвсем пресен пример от Матрицата - сложиха няколко Линукса и какво? Погледнали ли сте какво пишат потребителите във форума на Матрицата? "Всичко е съвсем различно, не мога да се оправя с това нещо, игрите не вървят като преди, не ми харесва..." И после как да искаме хората да минат под Линукс? Те да не са мазохисти. За това има проекти като XPde на който не съм му рекламен агент и ако някои си мисли, че му правя реклама да се гръмне. Аз ако можех да пиша на Kylix до сега да съм направил поне глупавия FlexТъпе и някакъв аплет за контрол на саунда. Ама българските програмисти какво правят? Обясняват колко глупав е проекта, колко глупав съм аз защото съм допуснал правописна грешка, колко са глупави хората които не искат да ползват Линукс и т.н. Няма ли в тая наша България един програмист на Delphi/Kylix бе? Вие Pascal не сте ли учили? Аз от хората с които поддържам връзка мога да посоча само трима които правят нещо - Ангел Димитров от Микрофон&Мишка, Никола Антонов и Николай(Kennedy). Естествено има и други, но аз не ги познавам сигурно. А от #linuxhelp има не повече от пет човека които помагат, а останалите задръстват общия канал с изказвания от типа на "Кога ше се съберем да пийнем по бира", "Как си" и т.н. Е за тва процента на Линукс в БГ е не такъв какъвто трябва.
Активен

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #28 -: Jun 14, 2003, 09:27 »
вярно, за да накараш някой да си инсталира наново линукс е голяма мъка. аз докато се реша да го пробвам пак минаха 2 г.
колкото до добрите програмисти,  тези които знаят точно какво и как са хора заети, които работят в някоя фирма с/у добро заплащане. тези хора им е писнало от писане на програми на работата и не им се занимава с това. кой остава да пише софтуер за линукс? по-свободните хора, като ученици, студенти, разни любители като мен например и резултата се вижда - бавно развитие на приложния софтуер, много грешки, зарязани проекти след 1 година. (винаги има изключения, но за жалост незнам да има български проект от ранга на phpMyAdmin). и като още примери, проекта за кирилизация на КДЕ, добра идея направили нещо, направили и сайт .... ама забравили да укажат в заглавната страница че е UTF-8 и който отиде просто така от любопитство какво вижда ... нищо, до тук що годе нормално, но не разбрах защо, след като им писах не го оправиха, явно не го движат вече този проект и защо ? защото няма полза/време/желание , затова. ако получаваха пари за тази работа, досега да бяха превели КДЕ, ГНОМ и 99% от документацията.
следващ пример
сайта за превод на ГНОМ
" Последно обновяване на сайта: 2001/07/31 13:22:25 " това е достатъчно
сайта за превод на Мозила - N:1
"Not Found
The requested URL /bozhan/mozilla.html was not found on this server."
(айде някой от админите на сайта да си провери линковете)
сайт за превод на мозила - 2
тук добре
(превода е обновен на 12 Юни 2003 г.).
Registered: 2002-05-28 09:36
Activity Percentile (last week): 0%
даже е минал 1 година !!!! браво , но дали ще продължи по-дълго? да се надяваме.
щях да пиша още, но по-късно.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

  • Гост
За и против свободния софтуер etc.
« Отговор #29 -: Jun 16, 2003, 11:11 »
Webnaster, извинявам се, ако съм те накарал да мислиш, че искам да те засегна заради допусната правописна грешка, или заради това, че схващаш по-бързо от хиляди други хора.

Аз изобщо не съм имал това предвид. Както можеш и сам да видиш, в моя постинг има повече грешки, включително правописни!

И също не се интересувам, нито злобея поради факта, че фирмите печелят от издателска дейност, учебници и курсове. Даже точно обратното!

Мисля, че за Linux е много полезно повече хора да минават през някакво обучение "стъпка по стъпка". Статистиката показва, че подготовката на компютърни спецове - включително и в Apple, Sun, Linux и т. н., макар че това не си личи и без да коментирам качеството - е дял от ИТ бизнеса, който се развива може би най-добре в България.

Имам само един протест. Докато компаниите печелят, да не забравят, че са направили в България много по-либерална и далеч по-конкурентна, даже бих казал "диво конкурентна" пазарна икономика. Това нещо може да бъде много опасно за всеки бизнесмен, който опитва тоталитарни, монополистически хватки и да му причини страхотни поражения.

Всъщност, дори не се старая особено да изразявам тези опасения. Трудно се помага на самоубийци и аз нямам такава подготовка.

Колкото до "Матрицата", не им ли направихте вие разкошен подарък, като предложихте свободния софтуер за решение? Хайде сега, всички знаем, че Linux още не е най-добрата платформа за игри. Аз лично смятам, че беше нещо като чудо за условията на България, че можахте да направите такъв семинар и да предложите работещо решение. Извинявай, но повече днес едва ли може изобщо някой да направи. "Матрицата" нямаше просто никакъв изход, вие им дадохте някакъв! От публикации в "Дневник" тези дни си личи, че най-вероятно просто са ги нарочили предварително.

Дали причината не е, че в един от клубовете на "Матрицата" се проведе първият Линукс демо Фест?

Някой заблуждава властите в България, че Линукс са хакери (с което искат да кажат крекъри, но те не го знаят), както и че по този начин се води борба за информационна сигурност и за повече печалби. И освен това защитават частната собственост, капитала и правото на лична инициатива.

Всичко това са елементарни лъжи. Те говорят много зле за умствените способности на онези, които са готови да им повярват, така както говори зле за моите умствени способности, че чета за Windows, за да го използвам.

Но на кой му пука. Докато на широките маси им се изясни как ги будалкат, хората вече ще са си изплели кошничката и ще са си я напълнили с благинки.

Какво да прави Линукс общността? Да помага на хората да проумеят истината, включително и с книги. Пък ще видим как ще се развият нещата.
Активен