Покажи Публикации - Regia
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 20
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Vasiotsosed - hacked -: Jun 01, 2007, 23:59
Не се радвайте:
http://vasiot_sosed.blog.com.mk/

Не му е нито форума, нито времето за това, само искам да вмъкна, че тези от Македония с подобно мислене са по-малко от 50 000.
Лошото е, че държат 95% от медиите и Интернет сайтовете и създават мнение, че това е македонското отношение към българите.

Който се интересува от тази тема, има други форуми...
17  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Аналог на cooledit pro под Линукс? -: Apr 11, 2007, 10:16
Здравейте,

майка ми работи в радио, рядко работи с компютър, но са ги "дигитализирали" и иска да си прави монтаж в къщи.

Дали са й CoolEdit Pro, за която знам, че не се спогажда с Линукс.
Затова се интересувам някой знае ли нейн аналог под Линукс?

Знам за Audacity, но не знам дали е подходяща за монтаж.

Целта й е да "праща mp3-ки до радиото".
18  Нетехнически теми / Коментар / Линукс - България / Македония -: Mar 24, 2007, 19:57
Опитах се да им предложа да правим Линукс дистрибуция заедно - отговорът беше, че те сами ще си правят. До колкото знам, няма резултат до сега.  '<img'>

А за форума на Тиликс - явно няма нужда от английска секция, тъй като няма нито една тема там. Ще я махна другата седмица.
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Softphone за Линукс с g729 или g723? -: Feb 19, 2007, 22:25
Idefisk е само за IAX.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Softphone за Линукс с g729 или g723? -: Feb 19, 2007, 18:03
Не стават. '<img'>

Linphone -audio with the following codecs: speex (narrow band and wideband), G711 (ulaw,alaw), GSM, and iLBC (through an optional plugin)

XLite не поддържа тези два кодека, само комерсиалният им EyeBeam за Windows.

KPhone също не ги поддържа. '<img'>
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Softphone за Линукс с g729 или g723? -: Feb 19, 2007, 13:52
Здравейте,

знаете ли за някой softphone под Линукс, който да поддържа  G729 или G723?
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въпрос за инициативата "домейн .бг" -: Dec 21, 2006, 15:40
Сложих *** на момента, за да си скрия домашното IP.  '<img'>

И минутка за размисъл и за теб - защо хората в Китай, Русия, арабските страни изпадат в "телешки възторг  '<img'>" като стане въпрос за домейни на техния език, а само у нас срещам предимно коментари като твоя.

Според мен защото искат да се откъснат от ICANN. Това лошо ли е?

Цитат
А кой ги е проверил, кой ти е сертифицирал техниката, кой ти е сертифицирал специалистите, това някак си остава неясно. Защото аз лично на такива хора не мога да се доверя.


Най-много у нас да има един slave сървър на I-DNS. И щом смяташ, че не трябва да се докосвам до DNS, има кой да го пусне.  '<img'>

И последен въпрос - смяташ ли че е по-добре западна компания да получи правата върху .бг?
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въпрос за инициативата "домейн .бг" -: Dec 21, 2006, 15:12
Бързо се уча.  '<img'>

И затова поддържам един от сървърите на Cesidian Root.  '<img'>
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въпрос за инициативата "домейн .бг" -: Dec 21, 2006, 14:57
Цитат
Кореновият сървър за имена, известен сред хората завършили с отличие българска филология като "root" сървър, не е просто някаква машина, сложена някъде и облепена с надписи "root server" и домуваща в някоя мрежа в Евронет или друг култов доставчик на порно, филми и музика, а е инфраструктурна мрежова единица, при изграждането на която трябва да се имат предвид голям набор особености. Не знам защо някои индивиди си представят коренов сървър за имена като огледален файлов FTP сървър, който всеки може да си направи.


Примерен код
ilia@bulgra:~$ dig . any

; <<>> DiG 9.3.2 <<>> . any
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 920
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 5, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;.                              IN      ANY

;; ANSWER SECTION:
.                       172800  IN      SOA     ***.maxmv.org. hostmaster.bulgra.com. 2006122002 86400 10800 2505600 86400
.                       279560  IN      NS      d-root.maxmv.org.
.                       279560  IN      NS      e-root.maxmv.org.
.                       279560  IN      NS      f-root.maxmv.org.
.                       279560  IN      NS      a-root.maxmv.org.

;; Query time: 2 msec
;; SERVER:***#53(***)
;; WHEN: Thu Dec 21 14:41:48 2006
;; MSG SIZE  rcvd: 170


Аз съм на ***.maxmv.org (скрито за всеки случай '<img'> )- другите ги поддържат "други аматьори" в Германия, Англия, Италия и САЩ.

Цитат
Целта на кореновият сървър е да поддържа сигурно и надеждно особено важна информация, която е решаваща за интернет услугите, доколкото повечето са базирани на информацията в системата за имена. Следователно към изграждането на кореновият сървър има много строги изисквания, които стриктно трябва да се следват.


Да, имам цял наръчник, от Public-Root.

Цитат
Влизането на автономната система на кореновия сървър в anycast режим позволява локализирането на DDoS атаки и свеждането им до ограничени по значимост DoS атаки върху разпределени възли. Това е решение на транспортна задача по разпределяне на транспортно чрез метод на сортирова на трафика.


Примерен код
NSA.I-DNS.NET.            1D IN A         64.62.142.131
.                       1D IN NS        NSA.I-DNS.NET.
NSB.I-DNS.NET.            1D IN A         195.161.113.189
.                       1D IN NS        NSB.I-DNS.NET.
NSC.I-DNS.NET.            1D IN A         211.169.245.170
.                       1D IN NS        NSC.I-DNS.NET.
NSD.I-DNS.NET.            1D IN A         203.81.44.47
.                       1D IN NS        NSD.I-DNS.NET.


Цитат
Да сложиш коренов сървър за имена в LAN доставчик е мега простотия и неуважение към потребителите в Интернет. Това е не само смешно, това е жалко. Човек правещ това не може да е нищо повече от квартален окабелител.


По какво съдиш, че бих направил такова нещо? Затова се въздържам и търся решения като Cesidian Root, Public Root или I-DNS а не съм тръгнал да си стартирам на домашния компютър сървър за нещо повече от тестове.

Цитат
Освен това кореновият сървър за имена не е никога една машина. Това са две или повече машини (възли), които се виждат като една навън. Така, ако някой от възлите отпадне поради технически проблеми, другите поемат натоварването. За целта вътре в автономната система на кореновия сървър се използват динамични протоколи за маршрутизация, които да са "link state" или да се обвързани с работособността на процеса на DNS демона (щом процеса на демона спред да общува със сокета, се спира анонсирането на възела - ако всички възли са неналични, се спира BGP анонса). Ако се изпълнят тези условия, то услугата е на практика непрекъсваема поради локални технически проблеми. Подобна тестова структура беше градена в мрежата на СУ "Климент Охридски" с учебна цел.


Само част от root-servers.net са така. Някои са единични машини. Или тук бъркам?

Цитат
3. Въпросът за доверието. Кой може да е оператор на коренов сървър за имена?


Public-Root, на която са се доверили турските компании, или I-DNS, която използват китайското правителство.

Цитат
Освен това оператора трябва да бъде нестопанска и неправителствена организация, а не фирма с глупав имидж, оперираща в квартален LAN и ненадскочила тинейджърския манталитет.


I-DNS имат хора в комитетите на ICANN и в ITU ( International Telecommunication Union).

Цитат
Там регистърът трябва да осигури AS ентропия на точките на пристъствие на своите сървъри за имена така, че те да са в различни автономни системи и да няма простотии от типа "един канал паднал и ccTLD сървърите за имена ги няма". Примерно, точно това ще стане с фирмените DNS сървъри на фирма bulgara, защото те са в една автономна система (тази на Евронет) и даже в един мрежови сегмент вътре в автономната система. Всяка уважаваща себе си фирма, особено ако има някакви претенции, дори по-малки от тези за регистър, не може да си обвърже DNS услугите с една автономна система, защото има ли проблеми с връзката, никой няма да знае, че домейнът на фирмата съществува. Ако някой изпрати поща до нейния домейн и няма връзка до сървърите за имена на фирмата, то всичко ще изглежда така, все едно домейнът е проблемен или несъществуващ.


IP-то ми е от ICN.bg за проекти като Тиликс и само сайт на Bulgra. Виж горе за сървърите на I-DNS, които ще се ползват.

Цитат
Какво ли да говорим за хора, които имат претенции за каквото и да е, а са се обвързани с доставчик, който има автономна система (че и LIR бил, хехе) и електронните пощенски адреси на техническите лица за контакти са ... в abv.bg и yahoo.com. Не вярвате:


Да, но на това няма да разчитаме, както казах вече.

Цитат
Само да спомена, че Теодор Петков няма нищо общо с Register.BG, а е технически персонал в Online.bg. Нормално е да се пита преди да се пишат наизуст глупости и да се изпада в телешки възторг от написаното.


Тук съм в грешка. Извинявам се на засегнатите.

Цитат
Това за компанията и ICANN ме изкефи'<img'> А в Пентагона компанията има ли свои хора, които да помогнат? Или компанията държи с компромати известни личности в Конгреса'<img'> А вестник за конспирации компанията ли?


I-DNS имат хора в ICANN и ITU. Дори сутринта ми предложиха да ми "помогнат" да вляза в ICANN, което ми се видя странно. (Гледах точно така, както ти би гледал като четеш тези редове).

Цитат
А обявяването на инициатива за създаване на регистър във форум с читателска маса съставена от 80% технически инвалиди и пълни идиоти, чупи от оригиналност! Признавам си. Колкото пъти дойда тук, толкова пъти ахвам. А да, трябваше да има патриотизъм.. да бъдело българско. Супер елементарно, но в този форум нивото е такова. Не се мисли в стил "да се управлява по-добре", а "кенеф да е, ама да е наш, български". Хайде да не си излизаме с номерата "да не го хванела чужда компания, да било българско".


Точно тук е идеята - да е БЪЛГАРСКИ. И не виждам къде е проблема - точно това е идеята и в Китай, и в Русия.

Цитат
Другарят Вени Марковски добре се е погрижил да е лоби на Affilias в ICANN. У нас масовката му с ДАИТС по опитите за предаване на контрола на TLD BG в ръцете на Affilias беше много ефектна, само дето много хора я разбраха и ще му е много трудно сега, като не е шеф в ICANN да мъти така водата.


Предупредиха ме, че това не трябва да става.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въпрос за инициативата "домейн .бг" -: Dec 21, 2006, 13:01
Цитат (vesselinkolev @ Дек. 21 2006,12:37)
Благодаря на Тодор Петков, че ме насочи към тази тема, изпълнена с толкова "хумор".

Извинявам се, ама как хора, които понятие си нямат от DNS и пишат в този форум мега глупости по темата, имат наглостта да искат да бъдат регистър на ccTLD БГ.

Аз съм първият, който ще напише писмо до ICANN, защо не бива на тези хора да се дава подобно управление. И причината е до болка ясна и се нарича "АМАТЬОРСТВО".

А кой да получи правата? Register.bg? Ще си замълча какво е мнението в ICANN за тях.
Или американска компания? Не е редно за български TLD.

Второ, по какво съдиш че не разбирам от DNS? Поддържам DNS сървър на любителската root мрежа Cesidian Root.

А и да напишеш писмо, от компанията имат хора в ICANN - те ще помогнат.

Целта е единствено да се стартира преди ICANN и да го получим ние, а не някоя американска компания.



26  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въпрос за инициативата "домейн .бг" -: Dec 21, 2006, 12:17
Цитат (icobgr @ Дек. 21 2006,12:12)
-- offtopic ---
можеш ли да споделиш как ще се изненадат .info притежателите защото аз съм един от тях и не ми се иска да съм неприятно изненадан. Ако искаш може и на лични.
-- offtopic ---

Здравей,

компанията собственик на .info е получила право да определя сама цените на .info домейните без граници - т.е ако разбере за популярен .info сайт, може да поиска и 1000$ годишно като включи домейна в резервирания списък. Някои членове на комитети в ICANN (този с който говорим за .бг е един от тях) са отложили влизането в сила на решението до феврурари.

Ако не вземем до тогава .бг, може да му се случи същото!
27  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Ако можете подкрепете Натура 2000 -: Dec 21, 2006, 12:14
Категорично против Натура 2000 в този й вид. Имотите ще се изкупят на безценица и пак ще се строи в тях - ДПС са главните виновници.

Тук има повече информация: форум на ВМРО
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Въпрос за инициативата "домейн .бг" -: Dec 21, 2006, 11:17
Здравейте,

тези дни се обсъжда стартирането на домейн .бг (примерно линукс.бг) от същата фирма, която работи с Русия, Китай и други държави с различна от латиница азбука.

В момента проблемите, които стоят са основно необходимостта от промяна на настройките на DNS сървърите на доставчиците в България. Имаме съгласието на две фирми, но всяка от тях обслужва няколко квартала в София, което е недостатъчно.

Идеята е този вид домейни да стартират сега, за да може пред 2008, когато ICANN стартират със същите домейни, да дадат .бг на нас, тъй като вече ще сме стартирали, а не на някоя американска фирма, която да се разпорежда и да слага цени, каквито иска. (В този ред на мисли е МНОГО ПОГРЕШНО собствеността на .bg да се прехвърли на Affilias, а собствениците на .info домейни с популярни сайтове може да останат много изненадани от догодина).

Идеалният вариант е да се сформира група от хора, с подкрепата на Интернет доставчиците и hosting компаниите и тази група да получи правата върху .бг след старта му в ICANN.

Цените можем да ги определим ние - компанията взима 5$ или 20% на домейн (което е повече). Първата година или първите 6
месеца могат да се дават безплатно, за да се привлекат клиенти.
Можем да си изберем освен .бг, и други TLD, които не се повтарят в Русия -
.биз, .инфо и т.н.
Можем да препродаваме от руснаците и .ком, .нет и .орг (но те вече са
определили цена от 20$ на година)

Въпреки, че те имат 4 главни DNS сървъра, от компанията предпочитат у нас да има 1 машина в slave режим.

Човекът от I-DNS, с който обсъждаме нещата смята, че капиталът, изискван от ICANN ще се събере от първите няколко
хиляди  продажби на .бг домейни, а такива ще има.
**********

Въпросът ми е бихте ли подкрепили подобна инициатива. Това може да стане по няколко начина:
* ако работите в Интернет доставчик, да се опитате да го убедите да направи промяната по DNS сървърите си.
* Да се включите в групата, която да поеме .бг при официалното му стартиране.

Освен с промяна по DNS, .бг домейните могат да се виждат с plugin (само за IE) или с прокси, което обслужва само заявките към .бг (контролирано от proxy.pac скрипт).



29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Може ли bind да се "насили" да си актуализира кеша -: Dec 06, 2006, 16:55
В крайна сметка го взех с dig @MASTER_SERVER . axfr > root.zone

Засега работи.

Благодаря за съветите.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Може ли bind да се "насили" да си актуализира кеша -: Dec 06, 2006, 16:51
Хмм.

sudo rndc retransfer root.zone
rndc: 'retransfer' failed: partial match

sudo rndc -s 212.97.45.53 retransfer root.zone
rndc: connect failed: connection refused

Това е с името на файла, съдържащ зоната.

А със зона "." става:
Dec  6 16:49:22 bulgra named[2348]: [ID 866145 daemon.error] transfer of './IN' from 212.97.45.53#53: failed while receiving responses: permission denied
Страници: 1 [2] 3 4 ... 20