Автор Тема: Linksys WRT54GL v1.1 и скоростите по кабел и радио  (Прочетена 9389 пъти)

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
А с домата имаше ли подобрение на производителността?

Стана ми интересно:

Да на правим някакъв списък на ползваните от нас рутери, ос с които са ползвани резултатите. Хем ще е полезно - хем има забава  [_]3

Хайде от хостинг копанията (linux-bg.org) да дадат едно свободно кьоше да си ги споделим тези познания.
Активен

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
Не се кахъри толкова. Доста рутери са минали през ръцете ми. Щом е B/G в съвременната ситуация не търси повече от 20-25 mbps реално при G. И ефира е пренаселен, и картите не дават повече, лаптопите пък антените им са все някъде около дисплея и е много важно как ще го завъртиш спрямо антената на рутера .... Абе 1001 причини реалността да е доста далече от лабораторните показатели.
Сега, малко (ама наистина малко) по-друго е когато си с карта с външна антена. Там може да има леко подобрение. Ако има някой смята, че греша - нека да си изкаже мнението.

Сменил съм 3-4 вифи рутера в това число и въпросния WRT54GL, един Асус, друг Линксис, не го помня вече, а в момента съм с Routerstation от Ubiquiti и на него съм експериментирал с различни карти на базата на Атерос и Бродком най-вече. Антената ми е някаква чешка, плоска. Само с този т.нар. wifi съм успявал да прекарам около 30МБит по въздух, но както казваш при определено положение на капака на лаптопа спрямо антената на вифито. С предните устройства реално повече от 20МБит не са минавали, но не са ми и трябвали честно казано, та може и да са имали повече възможности, но аз не съм ги мъчил.

Та накратко - подкрепям казаното от теб де :)
Активен

alex_c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 122
    • Профил
Абе хора, не мога да разбера за какво спорите?
Вместо да сменяте фърмуери, рутери, доставчици и т.н., някой направил ли си е труда да поразгледа описанието на 802.11 стандарта?
По принцип 54-те Mbit-a се разпределят в двете посоки (upload & download), като никъде не е казано, че процентното разпределение е в зависимост от моментното състояние, т.е. най-честия случай е 50/50. Така че е напълно нормално да имате скорост на download 20-22 Mbit/s (като махнем overhead-a в радиоканала).
Ако искате от 802.11 g връзка да изкарате повече, ще трябва да използвате фърмуери с нестандартни драйвери, оправящи се по-добре с т.нар. "несиметричен трафик" - напр. mikrotik, Trango, OSBridge ... Друг е въпросът, че няма как да ги инсталирате на настолното си PC или на лаптопа без значение от дистрибуцията, която ползвате :)
По същество - правил съм тестове и максимума, който може да се изстиска от WRT 54GL със някоя от стандартните дистрибуции dd-wrt, tomato, white russian и т.н. е 20-22 Mbit/s в една посока (през wireless-a, разбира се). Ако искате в даден момент да получите повече, закачете се на LAN порта, свършете си работата и се откачете - не вярвам да се случва много често.
Очаквам сега някой да захапе темата за Draft N стандарта - предварително да кажа, че си е "Draft" все пак. Е, ако някой даде реални графики на натоварване със скорости, отговарящи на описанието на стандарта, ще променя мнението си за него.
И за финал - Linksys WRT 54GL е добро желязо и не съжалявайте, че сте го купили - ще ви се отблагодари в много ситуации, в които други рутери няма да могат.
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Ако пак разгледаш темата ще видиш, че за разлика от други теми в сайта в тази никой не спори. И общо взето емпирично се стига до извода, за който ти даваш техническото обяснение.

Аз лично не знаех всичко от това което ти сподели но ти вярвам, че е така - това явно обяснява резултатите на всички ни.
Ако имаш познания и по "N" стандарта - моля сподели ги тук!

Хубава седмица на всички!
Активен

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Да кажа и аз; не точно по темата, но нали става въпрос за рутери.

Аз също исках да префлашвам един асус ( wl500gp ), но избрах по-добър вариант с един mini ITX борд.
Сега той ми е рутера. Отделно имам рутер който играе ролята на на AP (пирелито на БТК) + модем/рутер в бридж мод - демек само модем заради ADSL-a.

Към БТК съм и сега реално е малко по-добър като качество нета. Отваря страници които преди много рядко успяваше.
Аз големи скорости не гоня.

ПП: Преди БТК даваха zxdsl 531b. Ако някой го пази и е на БТК веднага да си го връща. Исках и аз така, но го брикнах жестоко. Пирелито на БТК е голям боклук. На около 2 Гб трафик трябва да се рестартира.
« Последна редакция: Jun 20, 2011, 13:38 от clovenhoof »
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Wireless router w access point linksys wrt54gl
Идеи и мнения
divak 2 4545 Последна публикация Sep 01, 2006, 20:45
от divak
Linksys wrt54gl + dd-wrt може ли да се сложи iptra
Настройка на хардуер
polkpo 4 4476 Последна публикация Feb 03, 2007, 23:57
от sharan4o
Wrt54gl
Настройка на хардуер
Krlozanov 3 3058 Последна публикация Mar 07, 2007, 21:49
от alex_c
Друг проблем с wrt54gl
Настройка на хардуер
Krlozanov 3 2771 Последна публикация Mar 09, 2007, 12:59
от sharan4o
Продавам рутер Linksys WRT54GL v.1.1 и TP-Link TL-WN551G
Предлагане
raymen 0 3519 Последна публикация Feb 21, 2012, 19:40
от raymen