Автор Тема: За NSA с любов  (Прочетена 6961 пъти)

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
За NSA с любов
« -: Aug 28, 2013, 15:19 »
Предварително се извинявам за фермана :D

Вчера гледах филма Terms and Conditions May Apply и ми изплуваха доста мисли за това как може да провалиш живота на някого, когото си избереш. Отделно от това се сетих как може да се провери голяма част от услугите дали ни подслушват/предават информация подобаващо.

Но да започнем първо с темата за разрушаването на един човешки живот, защото това е "най-драматичното". В филма дадоха примери с 2, 3ма "потърпевши", които са споделили даден тип информация в социалните мрежи и след това са имали среща с качулатите приятели (спец отряди, федерални служби и т.н.).
След това дадоха как пак заради подобни съобщения в мрежата, може да те задържат на летището за неопределено време (в филма беше 5-6 часа).

Отделно от това всеки знае, че не е много добре да се хвалиш в социалната мрежа, че отиваш на почивка, защото едни други приятели може да посетят публичния ти адрес от профила ти и да се обзаведат за твоя сметка :D (това го споменах просто между другото)

Нека продължим по същество. В филма имаше пример как се съсипва бизнес на човек, а също така дадоха как качулатите правят проблеми дори на дете, което е споделило определена информация в социалните мрежи. И т.н. и т.н. - има още много такива примери.

До тук сигурно се питате, "и това какво общо има с нас?".
Ами това има общо с всички ни. Я си представете че някой реши да ви съсипе точно по този начин. Реално погледнато нито е скъпо, нито коства прекалено много усилия. Нека започнем първо с Щатите. Ако сте жител и някой се реши да ви съсипе, какво би могло да стане?
Първо вие сте средно заможен американец с къща, две деца и добър собствен бизнес (имате дори командировки).
Вашият "палач" разбира, че нямате социална активност или дори и да имате, профила ви може да бъде хакнат сравнително лесно.

Вариант 1: Прави фалшив акаунт на ваше име (реалното ви име от личната ви карта) или хаква акаунта ви и започва да пише скрити съобщения (т.е. пуска постове през ноща докато вие спите и след на сутринта ги трие - т.е. споделя информация от ваше име, която вие бихте забелязали трудно). Тук отварям една малка скоба - за да е наистина правдоподобно, ще е добре палача да споделя информацията от вашата домашна мрежа и/или от вашия subnet. За целта трябва или да хакнете мрежата му или просто да му станете "съсед по интернет връзка". Това не е толкова трудно да се постигне от човек с знания, а се предполага, че палача е точно такъв.

След като е споделил информацията, в която има всевъзможни думички от рода на dеstrоу, кill, Обamа, Аmеriка, USА, bомb, аnthrах, информация за нови оръжия, детска порнография и т.н. и т.н.
След това се захваща с бизнеса ви и прави страница за него, като публикува всевъзможна информация съдържаща думи като наркотици, пране на пари, убийства на ключови престъпници и т.н.
Накрая се захваща с децата ви и съпругата ви по еквивалентен начин.

Само си представете колко жалко ще се получи, когато ги навестят черните батковци, чичковците в костюми или ги задържат на летището и започнат да задават въпроси всякакви въпроси...
Или когато ги викнат в училище, за да им съобщят за "социалната активност" на децата им. Или пък да разследват жена му за убийство, защото е търсила/споделила определена информация/данни за публичен неразкрит смъртен случай чрез нейния профил?

Вариант 2: Ти не си американец, но все пак си решил да отидеш до САЩ и/или ти се е случило същото като Вариант 1. Най-малкото което може да ти се случи е да те задържат на летището за неопределено време, вече да имаш досие в Америка. Или пък ако не смяташ да ходиш скоро към САЩ, американските служби да поискат съдействие от държавните ти служби във връзка с терористична информация и/или контрабанда с наркотици/трафик на хора и .т.н. и т.н. Америка има не малко сключени спогодби за съвместно сътрудничество и т.н.


Тази тема е толкова обширна, че един пост не може да събере и една хилядна от изобретателността, която може да се постигне, но това не е въпроса. Въпроса е защо могат да ти очернят живота за нула време и това не се отнася само за американците!

И какво се получава, това е една много малка част от това, което може да те сполети. И тука може да се навлезе в теорията за конспирацията - 11-ти септември, глобалното господство, и т.н.
Та да попитам аз - как стигнахме до тук?
Как е възможно човек да изрече думите "аз нямам какво да крия" и след това да му съсипят бизнеса и съответно целия му живот?
Интересно ми е какво мислите вие по темата. Много може да се говори или пък да не се говори, но ще се радвам да дадете по един коментар.


За втората част от това как може да проверим услугите, дали споделят такава информация и изобщо има ли услуга, която да не споделя информацията на потребителите си, ще го оставя за някой друг път :)
« Последна редакция: Aug 28, 2013, 15:30 от !ntel »
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #1 -: Aug 28, 2013, 15:38 »
За да излезеш от лабиринта успешно има 2 варианта:

1. Да го познаваш;
2. Да ползваш алгоритъм (примерно на лявата ръка) и да успееш да излезеш преди да умреш.

При големи лаборинти успешен реално е само 1.

Приемам всичко казано от теб с един въпрос забележка:

Защо мислиш, че всичко това се случва само там?

Общо взето все си стоим на нивото - А ПАЗАЧИТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ПАЗИ?
Активен

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #2 -: Aug 28, 2013, 15:51 »
До колкото мисля, че ти разбрах коментара - споменах, че става дума не само за американците и то многократно.
Това за лабиринта/алгоритъма не го разбрах много добре :D Някаква далечна връзка с "Матрицата" ли загатваш или ???

И какво точно приемаш - приемаш въпросите ми? Писал съм само факти и ви питам за вашето мнение, относно възможността да провалиш живота на някого, защото просто имаш такава възможност? Способа/начина/средата чрез, която го постигаш са интересни технически теми, но не са най-важното или?
« Последна редакция: Aug 28, 2013, 15:55 от !ntel »
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #3 -: Aug 28, 2013, 17:09 »
Ето ти го и светлото бъдеще! Като го въведат това, а има доста материали които сочат, че се работи усилено по въпроса и ще има да бачкате и все повече да ви се увеличават данъците и като минават през банките да няма никакви възможности за укриване/съпротива и ще влезем в едно още по–голямо робство от робовладелството което познаваме от историята.
Продължавайте да ми спорите, че било много хубаво да се плащат данъци и да злобеете срещу всеки който има някаква възможност да укрива и да бъде самостоятелен!

Цитат
В филма имаше пример как се съсипва бизнес на човек, а също така дадоха как качулатите правят проблеми дори на дете, което е споделило определена информация в социалните мрежи. И т.н. и т.н. - има още много такива примери

Отиват към едно времешния наш комунизъм дето ти не го помниш щото си малък!
На времето бях металист(и все още съм си) и слушахме на ВЕФ-а DW и Свободна Европа които ги заглушават, а по морал и право учехме за системата и ни разправяха, каква била идеологията на комунизма и като влязах в спор с даскалката, че това било невъзможно, щото тези с най-малки възможности имат най-големи потребности, че викаха родителите ми, че в милиции ни разкарваха, че от къде съм го бил чул това, че куп проблеми си имаше баща ми!
Говоря за 85-6-та година!
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: За NSA с любов
« Отговор #4 -: Aug 28, 2013, 17:31 »
 :)
ти въртиш и сучеш и все то тез данъци опираш.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #5 -: Aug 28, 2013, 17:42 »
Ами много е елементарно Уотсън! Тези неща се финансират от данъците които смъкват от всички, но не отиват за неща които са в наша полза като пътища, паркове и други подобни. Никой не те и пита съгласен ли си с размера им, нито пък дали си съгласен за начина им на харчене!
Като укриваш, ще харчат все повече за персонал който да ги събира и други такива глупости, но в твоя джоб ще остава повече, а за нещата които са от полза за теб, и в двата случая винаги няма да стигат.
Допълнителен + ще ти е това, че няма да изгубиш уменията си да се грижиш сам за себе си.
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: За NSA с любов
« Отговор #6 -: Aug 28, 2013, 17:49 »
ндам  :)
ти си живуркаш укривайки данъци, па нека другите балъци си плащат техните, от които "ще харчат все повече за персонал който да ги събира и други такива глупости"  :)

Цитат
Допълнителен + ще ти е това, че няма да изгубиш уменията си да се грижиш сам за себе си.

аха, а тея дето си плащтат данъци, на тех уменията им се губят (умения да укриват данъци, явно нема, щото са балами, ахахаха, а не тарикати) и естествено те не могат да се грижат за себе си
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: За NSA с любов
« Отговор #7 -: Aug 28, 2013, 17:49 »
абе всъщност, какво се занимавам...
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: За NSA с любов
« Отговор #8 -: Aug 28, 2013, 18:06 »
Така е, не трябва да се делегира на държавата правото да слухти, трябва да вземем нещата в наши ръце и да слухтим ние. Ще излезе по-евтино.

Това обяснява защо Цецо, Трактора и тем подобни индивиди, имат всякакви умения.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #9 -: Aug 28, 2013, 18:32 »
Всеки сам си взема решенията в живота и от това пИчели или губи след време!
Спора сме го водили прекалено често тука, за да го водим отново. Аз друго спасение от това което става не виждам.
Активен

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #10 -: Aug 28, 2013, 18:41 »
Също така е интересно дали вече има работещи системи с квантови процесори работещи в NSA, за разбиване на криптографски системи.
Реално погледнато, това е единственото, което им трябва, за да няма нищо скрито на тоя свят за тази организация :)

Може би  са намерили и някакъв начин да прескачат ТОR наподобяващите системи. Май TOR не е напълно децентрализирана система за proxy връзка, което реално ще е слабото място на такъв тип системи.
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #11 -: Aug 28, 2013, 20:44 »
@ !ntel

Приемам притесненията ти.

Не съм разбрал, че говориш не само за ТАМ.

А обяснението с лабиринта е по повод задачата да се спасиш от такива неволи които описваш. В същност задачата може да бъде и лесна - но ако знаеш как работят службите!

И ползвах алегория.
Активен

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #12 -: Aug 28, 2013, 20:53 »
Ма аз нямам притеснения. Просто се питам как стигнахме до тук. Нито имам врагове, които да ми направят подобно нещо, нито ме е грижа особено дали ще ми го направи правителството. Ако ще става ще става. Но ми е интересно как еволюцията ни е насочила точно по този път.

Я си представете щом аз като едно никакво лайно се досещам за подобни неща и вие като нормални хора го осъзнавате, какво остава за умните хора с власт (не всички са такива, но все пак). Да не споменавам факта, че нямаме добра алтернатива. Ако не искаме да живеем в такъв свят, какво ни остава? Нищото, което е равносилно на смърт. Няма как да идем на друга планета, където евентуално нещата да са по друг начин.
« Последна редакция: Aug 28, 2013, 20:55 от !ntel »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #13 -: Aug 28, 2013, 21:15 »
Хехех,
някой (правителства а и не само) вече работят по този въпрос
само дето си или пък те са объркали (с една буквичка само - то било NASA)  ^-^

http://community.topcoder.com/longcontest/?module=ViewProblemStatement&compid=32632&rd=15761

This contest is brought to you by: NASA's Center of Excellence for Collaborative Innovation and Harvard Business School in association with the Institute of Quantitative Social Sciences.
...
Mass atrocities are large-scale attacks against innocent civilians, offending our morality and threatening global security.
...
The task you will need to solve in this contest is the following: given data about various sociopolitical activities around the world and information about past atrocities, develop an algorithm to predict where and when atrocities will happen in the near future (within the next 30 days).
...демек да имаме време да се подготвим, армия, полиция, бели автобуси и т.п. че тежка е държавната машина и бавно се задейства

* the total amount of lines of sociopolitical activities data
интересно е още какви неща замерват т.е. поне са включени в данните (за обучение)
17. Media coverage
18. Media sentiment

Въобще интересно четиво...
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За NSA с любов
« Отговор #14 -: Aug 28, 2013, 23:42 »
Цитат
Да не споменавам факта, че нямаме добра алтернатива. Ако не искаме да живеем в такъв свят, какво ни остава? Нищото, което е равносилно на смърт. Няма как да идем на друга планета, където евентуално нещата да са по друг начин.

Ами Пич, ако станеш малко от компютъра, може и да се сетиш, че хората преди не чак толкоз време и без него и мобилните телефони са живяли доста добре!
И в днешното време на и-нет, гсм.... има хора които си живеят не лошо и без тези неща. Обработват си малко земичка, отглеждат си малко животинки и работят няколко месеца интензивно и през другото време ядат, пият и се веселят. От днешната гледна точка, не да ми харесва този начин на живот, но пък в сравнение с този от клипа по-горе е за предпочитане(поне за мен)!
Активен