Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: 4096bits в Jun 02, 2018, 23:52



Титла: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 02, 2018, 23:52
Защо имам чувството, че ако това се случи, на следващия ден ще провъзгласят новият световен ред и епохата на Оруел ще започне?
http://www.businessinsider.com/2-billion-startup-github-could-be-for-sale-microsoft-2018-5

Почти всички опен сорс проекти, а и не само са там. Огромен ресурс. А каквото пипне бандата на МС след две години вече не става за почти нищо.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 03, 2018, 00:41
Първо НСР е тук от има, няма 100 год. Ако помня точно, е тук от 104 год. Второ това няма (или почти няма) общо с утопичния (предполагам нямаш предвид антиутопичния, защото той свърши) ред предсказан от батко ни. В него живеем едва от 17 год. Все още не се е разгърнал съвсем, докато НСР в общи линии свърши или почти.

И съвсем трето, няма нищо кой знае, колко невероятно в това една частна компания да купи друга. А забележи, че това е втори опит. Така работи пазара. По-богатия купува по-бедния. На това старите хора у нас му казват — пари при пари отиват, малките при големите.

Забавното е, че навремето М$ купуваха, превземаха, съдеха, договаряха се с компании, за да пречат на опънатия сос. Например превзеха Корел, съдиха Линдоус и се договориха с Оракъл (вероятно под заплаха) да унищожи ОО.о. Сега правят същото, за да се покажат, колко са опънали соса.

На първо четене имат поне три печалби от придобиването на гитовия концентратор. Първата е потребители. Във времената на Гългъл и Спайбук това е жизнено важно. Скъпия чат и той затова беше купен. Тогава шпионите им отговориха с още по-умопомрачително скъпа сделка за чат. Чудя се, сега, какво ще е. Но пък на покупката на Линкендин не отговориха.

Втората е разработчици. М$ винаги и по всякакви начини са искали, тласкали, молили дори, разработчиците да са на тяхна страна. Това винаги е бил коза им за оцеляване. Ако независимите не са с теб и ти си никой. Точно те най-много знаят това, защото затова ги има.

Третото очаквано е пари. Основния доход на тази компания е, бил и ще бъде (ако продължи да ги има) от корпоративните клиенти. На основата на концентратора могат да се предложат много неща. Единствено се опасявам, че той е писан на Рубин, явно ще се пренаписва. Ама не ги мисля, това едва ли им е проблем.

Уникалното на концентратора са потребителите му. А те до един са програмисти и администратори, хората, които М$ винаги е желаел на своя страна. Това са хората изградили и смачкали не една звездна история. Помним ДЕК, помним Новел, помним Палм, помним Блекбъри, помним дори шибаната Нокия и техния Симбиан, умрял заедно с тях.

А вече имат Линкедин. Каква по-логична следваща стъ-ъ-ъ-ъпка?

За концентратора сам по себе си, от една страна ми е жал, от друга не. Безплатни гитови хранилища да иска човек. Само на един списък дето попаднах случайно, бяха стотина. Освен това гитовия концентратор не е и никога не е бил свободен. Няма да ми липсва при най-лошата перспектива, че бъде затворен. Не, че го вярвам.

От друга страна, хич не долюбвам сочените им за главен конкурент украинци. То това е все едно да кажем, че Дерби е конкуренция на Кока Кола. Но нали тяхното нещо е свободно?

Така е действително, но то е направено да е луксозна версия концентратора. Не ми допада. Но истинската причина да го ненавиждам е, че шибаната смет не работи с изключен джиес. Да го еба в боклука не един.

Още повече, че тия хорица убиха Джиториус, а него го харесвах и то доста.

За сравнение концентратора си работи отлично. Лекичък е дори с включен js. Не е убивал никого. Напротив приюти в себе си архивите на непрежалимия Берлиос. И не само тях. Приюти кода на Гългъл, както им се казваше смешната услуга, недоклатен опит за SF. И приютиха и нещата на майкрософското нещо, че забравих, то как се вревише¹.

=*=

В обобщение, според мен нищо страшно и чак толкова неочаквано не се е случило. И още не се е случило. Може да не се случи. Но и да се случи, не очаквам трагедия. Най-страшното възможно е, една мощна общност да се разбие. Но това не значи, че ще изчезне. И без това тази общност е събрана от мода, не от нужда, не от идеи, не от нищо. Просто мода.

¹/ Това е диалектна дума, значеща „казване“, предполагам произтича от „врява“, което значи „глъчка“.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: jet в Jun 03, 2018, 03:52
Надявам се създателите на Github да последват примера на Michael Widenius - продаде MySQL за 17 млн. Евро на Sun и после направи fork c MariaDB, която пак е свободна и безплатна.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 03, 2018, 09:07
Надявам се създателите на Github да последват примера на Michael Widenius - продаде MySQL за 17 млн. Евро на Sun и после направи fork c MariaDB, която пак е свободна и безплатна.

Сситуацията с Монти е различна. Той е мечтател, но слаб, до никакъв бизнесмен. Слънцата го купиха в опит да спасят бизнеса си. Оказа се, че не става. Една от причините Оракулите да купиха Слънцата, е в опит да убият Мъсял и реално успяха. Монти направи нова компания, но тя също фалира. И сега Монти щеше да гладува, ако не бяха Скай, които са пак от котилото, но умеят да правят прагматичен бизнес.

Значи Мъсял поначало си беше свободен, разклоненията му също са свободни и в това няма драма. Но драмата практически е, че Мъсял реално е убит, а Мария не може да направи нищо по въпроса, защото (заради бизнес модела си) се старае да е съвместима с оригинала. Може само да пудри. Това и прави. Ама никой не харесва бабичка с пудра. Всеки предпочита млада кака без грим. И без гащи съответно.

Сигуацията с Гитхъб е коренно различна. Това поначало е предприятие от тип обещаваща, високорискова инвестиция (т. нар. startup). Смисъла на тези предприятия е да са инкубатор за идеи. Ако тези идеи се окажат жизнеспособни, то те се прибират обратно в гигантите (изкупуват се). Това е схемата, по която работят.

Забележи, че по правило работят на загуба, в името да открият и експлоатират нов пазар. Да са първите успели. Ако успеят, им се дава главозамайваща оценка и се продават, за да се компенсират инвеститорите. Ако пък са станали прекалено големи, прекалено бързо, то изкупуването им върви през борсата. Обаче Гитхъб е от първия тип. Малко са от втория.

По правило те не съдържат опънат сос, защото трябва да имат нещо, което да бъде продадено. И с Гитхъб случая е такъв. Създателите му могат да направят нова компания, ако не са подписали стандартната клауза против конкуренция. Но тази нова компания няма да е опъната, както не е опъната старата. Няма да има успеха на старата, защото старата вече има тоя успех.

Както написах в предното си мнение по темата, то Гитлаб си съществува и сега. Той е рисково предприятие, което експлоатира идеята може ли Гитхъб да е опънат и да носи приходи. Дава всичко, което дава той, но в повече и не дава нищо повече. Например не дава нещата, които дава Фабрикатор. Не дава нещата на ТВики. Не дава нещата на Бъгзила или Трак. Не дава нищо различно. Ако аз инвестирах в нещо подобно, щях да дам това.

А какво всъщност дава Гитхъб? Дава един Spybook за разработчици, ей това дава. И Гитлаб не е успешен, защото дава същото, но няма потребителите. Затова прикотква всеки свободен проект, който намери, само и само, заради идеята за свобода и той да вземе потребители. Но си остава Spybook.







Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: petar258 в Jun 03, 2018, 10:48
Подозирам че следват правилото "ако не можеш да победиш врага си - купи го" . Така че е твърде вероятно такава покупка да не донесе нищо добро за потребителите.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 03, 2018, 11:44
Github не е враг на М$. Но да, те са използвали многократно тази тактика, както всеки друг, който може да си го позволи.

Ако говориш, че опънатия сос е враг на М$, може би имаш историческо право. Но света е нещо променливо. Обаче физическите закони са си едни и същи. Работата е там, че не можеш да постигнеш световна доминация сам. Добре нека не е световна доминация, нека просто е постигане на някаква цел. Дори дете не можеш да си направиш сам. Трябва ти помощ. В днешно време се откри, че опънатия сос е много добър инструмент за колоборация между организации със сходни цели.

Търговските организации не са нещо водено от идеали, а от интереси. Интересите на М$ не са се променили, но вече виждат нови методи за постигането на целите си. И бързат да се качат на влака. Това е простото обяснение, защо за М$ опънатия сос беше враг, защото виждаше заплаха в свободата и защо днес да искат да са приятели с опънатия сос, без М$ да се е променила. Просто променя методите си в движение, в опит да оцелее в новата ситуация.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 03, 2018, 12:25
Там е работата, че не виждам, как ще оцелее. Реагират твърде бавно на промените и са недалновидни. Казвал съм го и преди тук. Най-простичкия пример. Не направиха собствен браузър дълго време, защото мислеха, че няма бъдеще в нещото наречено интернет и дори го бяха заявили публично. Докато Нетскейп не показа обратното. Такива примери за тази компания не са един и два. Не играят според пазарните правила, а задкулисно и под масата, което им прави лоша услуга. Вместо да разчитат да печелят пазар с иновативно мислене, качествени услуги и продукти, те разчитат да правят бизнес наполовина в сянка. Също, никоя уверена в това, което прави и предлага компания, няма да даде милиард и половина, за антиреклама на продукт на конкурент. Да ти обясняват през цялото време на рекламата, колко е зле чуждия продукт, вместо да изтъкват предимствата на своя. Ако конкурента не беше опен сорс, щеше да им струва страшно много пари. Не слагам съдебните разходи. Също, има едно нещо наречено маркетинг. Но от Майкрософт изглежда изобщо не се занимават с това, защото предприеха прекалено големи стъпки в една и друга посока, без да се съобразят с това, какво искат и какво харесват потребителите. Виста - тотален провал. Уиндоус 8. Много голям провал и пълна смехория. Може би има нещо в идеята, но реализацията... Десета версия - официално заявено, че има отворени врати за разни трибуквени агенции. Не съм си говорил за това с никой, който съм видял да ползва тази версия за работните си машини, нито съм питал, спокойни ли са в това отношение. Всеки си има акъл. Лично за мен това е притеснително и не бих ползвал нищо подобно за работа, ако мога да го избегна. Направиха със Скайп безобразия, в добавка към това, че и него го отвориха за разни агенции. Веднага, щом стана ясно, че връзката между клиентите минава през сървърите им, почнах да търся алтернативи. Вече всяко приложение за комуникация има и възможност за гласова такава, не само чат и хората не ги интересува много, какво ползват. Нокия... Там е излишно дори да се говори.
Та, може всичко това да е незначително за много хора, но за мен показва начин на мислене и правене на бизнес, който не се съобразява с пазарните принципи. И това не се променя. Няма индикации поне засега. Да, случило се е, че са завладяли огромен пазар и са били на точното място в точното време, което им е позволило да се превърнат във великан, който няма кой да го събори. Но така са мислели и за Голиат, преди да се появи Давид с примитивната си прашка. Та за мен те са си мутри. Такова им е поведението. Не можеш да действаш от позицията на силата с големите си мускули, защото един от простичките факти в тази вселена е, че всяка сила задължително среща по-голяма сила. Трябва да се развиваш със средата около теб, ако искаш да те има дълго време. Не ти да определяш средата. Това не работи.

Защо Github стана това, което е. Защото позволи по лесен начин хората да могат да работят заедно, ако имат интерес и желание. Който иска да допринесе за някой проект, просто се включва. Типично за мутренското мислене на Майкрософт, те се опитват да завладеят това, което им се струва привлекателнено. Не го използват в своя полза, за това, за което е предназначено. Не, то ще е мое! Вместо да пуснат например Notepad там и да оставят хората да си играят с него и да включват добрите идеи в приложението, те правят нещо, за което са показали, че не ги бива. Купуват чужд бизнес и почват да налагат върху него вижданията си. Крайния резултат сме го виждали всички, а тук дадох един-два примера.

Не ме притеснява това, че е възможно да го придобият. Притеснява ме това, че една платформа, която спомогна страшно много за развитието на много-много проекти, може да я съсипят и докато вакуума се запълни, ще се затрудни работата по много качествени неща. Хората свикват с нещо и да се преориентират към друго, не е лесно.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: vyrgozunqk в Jun 03, 2018, 12:40
Там е работата, че не виждам, как ще оцелее. Реагират твърде бавно на промените и са недалновидни. Казвал съм го и преди тук. Най-простичкия пример. Не направиха собствен браузър дълго време, защото мислеха, че няма бъдеще в нещото наречено интернет и дори го бяха заявили публично. Докато Нетскейп не показа обратното. Такива примери за тази компания не са един и два. Не играят според пазарните правила, а задкулисно и под масата, което им прави лоша услуга. Вместо да разчитат да печелят пазар с иновативно мислене, качествени услуги и продукти, те разчитат да правят бизнес наполовина в сянка. Също, никоя уверена в това, което прави и предлага компания, няма да даде милиард и половина, за антиреклама на продукт на конкурент. Да ти обясняват през цялото време на рекламата, колко е зле чуждия продукт, вместо да изтъкват предимствата на своя. Ако конкурента не беше опен сорс, щеше да им струва страшно много пари. Не слагам съдебните разходи. Също, има едно нещо наречено маркетинг. Но от Майкрософт изглежда изобщо не се занимават с това, защото предприеха прекалено големи стъпки в една и друга посока, без да се съобразят с това, какво искат и какво харесват потребителите. Виста - тотален провал. Уиндоус 8. Много голям провал и пълна смехория. Може би има нещо в идеята, но реализацията... Десета версия - официално заявено, че има отворени врати за разни трибуквени агенции. Не съм си говорил за това с никой, който съм видял да ползва тази версия за работните си машини, нито съм питал, спокойни ли са в това отношение. Всеки си има акъл. Лично за мен това е притеснително и не бих ползвал нищо подобно за работа, ако мога да го избегна. Направиха със Скайп безобразия, в добавка към това, че и него го отвориха за разни агенции. Веднага, щом стана ясно, че връзката между клиентите минава през сървърите им, почнах да търся алтернативи. Вече всяко приложение за комуникация има и възможност за гласова такава, не само чат и хората не ги интересува много, какво ползват. Нокия... Там е излишно дори да се говори.
Та, може всичко това да е незначително за много хора, но за мен показва начин на мислене и правене на бизнес, който не се съобразява с пазарните принципи. И това не се променя. Няма индикации поне засега. Да, случило се е, че са завладяли огромен пазар и са били на точното място в точното време, което им е позволило да се превърнат във великан, който няма кой да го събори. Но така са мислели и за Голиат, преди да се появи Давид с примитивната си прашка. Та за мен те са си мутри. Такова им е поведението. Не можеш да действаш от позицията на силата с големите си мускули, защото един от простичките факти в тази вселена е, че всяка сила задължително среща по-голяма сила. Трябва да се развиваш със средата около теб, ако искаш да те има дълго време. Не ти да определяш средата. Това не работи.

Защо Github стана това, което е. Защото позволи по лесен начин хората да могат да работят заедно, ако имат интерес и желание. Който иска да допринесе за някой проект, просто се включва. Типично за мутренското мислене на Майкрософт, те се опитват да завладеят това, което им се струва привлекателнено. Не го използват в своя полза, за това, за което е предназначено. Не, то ще е мое! Вместо да пуснат например Notepad там и да оставят хората да си играят с него и да включват добрите идеи в приложението, те правят нещо, за което са показали, че не ги бива. Купуват чужд бизнес и почват да налагат върху него вижданията си. Крайния резултат сме го виждали всички, а тук дадох един-два примера.

Не ме притеснява това, че е възможно да го придобият. Притеснява ме това, че една платформа, която спомогна страшно много за развитието на много-много проекти, може да я съсипят и докато вакуума се запълни, ще се затрудни работата по много качествени неща. Хората свикват с нещо и да се преориентират към друго, не е лесно.

Ти продължаваш да живееш в 90-те и ранните 2ххх...  :P Нито шефовете там са тези, които бяха до преди 4-5 години, нитова нещата седят така, както си го мислиш.  :)


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 03, 2018, 13:43
И как стоят нещата?


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: jet в Jun 03, 2018, 20:20
Github дали шпионира или събира проекти мен толкова не ме вълнува. Достатъчно е хората да имат място да качват и свалят проекти безплатно и лесно.
Проектите са с отворен код така, че се шерват - няма скрито покрито (голяма работа, че като разработчик МС ще ми научат IP-то и ника). Не ме вълнува и дали имат премиум/платинени и не знам какви си платени опции - за навалицата е важна безплатната, но и да е надежна (тук са вече съмненията и за Майкрософт).
Като искат да събират отворени проекти - няма нужда да ги хостват, а да ги търсят онлайн. Аз мисля, че по-скоро си търсят нов облачен продукт за продаване и ще скопят безплатната версия.
Когато МС го о**серат, народа ще си направи друга седянка - това вече се е случвало многкратно (ако помните FreshMeat, SourceForge...).


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: vyrgozunqk в Jun 03, 2018, 23:35
Най-вероятно вече са го купили: https://www.theverge.com/2018/6/3/17422752/microsoft-github-acquisition-rumors [_]3


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 04, 2018, 00:26
Е, ще се произнесат утре.
След това трябва и Търговската комисия да се произнесе. Стискам палци да не се случи.  ::)
Нашио вече бира черпи  :D


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: lunarvalley в Jun 04, 2018, 15:49
(https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/eldzmWiERFxxBOykpjXJ_oEQlAU=/0x0:1920x1279/920x613/filters:focal(807x487:1113x793):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/59938659/microsoftloveslinux.0.0.jpg)

(https://vignette.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/0/00/BillGatesUbuntuLinuxPrpleeeee.png)

 ;D ;D ;D


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Odido в Jun 04, 2018, 16:36
Айдее,честито:
https://news.microsoft.com/2018/06/04/microsoft-to-acquire-github-for-7-5-billion/


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 04, 2018, 17:13
Проклятие!  :'(
Купиха скайп за осем милиарда, много близка цифра до тази - лоша поличба.
И сега? Да купуваме ли акции на Майкрософт или да продаваме?  :D

Цитат
Acquisition will empower developers, accelerate GitHub’s growth and advance Microsoft services with new audiences
Верно?!  :D

Програмистите хич не са радостни! Как онези изобщо мислят да задържат хората?! Чета вече петнадесет минути тук и там и почти само отрицателни реакции.
https://www.reddit.com/r/technology/comments/8oc3vc/report_microsoft_has_acquired_github/

Почва се още от началото. Да, някой каза, че парите им не идват от дребния бизнес, но реакцията говори достатъчно.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Naka в Jun 04, 2018, 21:16
Ами  да свършва света. То пък един свят. Ще дойде нещо по убаво.


В тоя гитхъб колко процента от проектите са windows-ски насочени, колко са линукски и колко са веб проекти?

Ако процентът на линуксните проекти е само 2-3% колкото е делът на линукс десктопите  - тогава какъв е проблема за МС. И нещата тогава не са такива каквито си ги представяме.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: jet в Jun 04, 2018, 23:16
Дори и Уиндоус софтуера да е 99%, пак за какво им е? Ще седнат да си ги компилират ли или да си правят хранилище? Тоя всичкия софтуер там си е наличен така или иначе за всички.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Naka в Jun 04, 2018, 23:39
Как за какво. За да се фукат.

За да кажат ето за нас работят най-много девелопъри... Ние сме най- големият разрабочик на опен соурсе в света и все в тоя дух.... . Знаете ли колко голям процент от хората ще повярват на това.

Гледайте да не купят ГНУ-то или Кърнела, че тогава наистина ще свърши света.




Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 05, 2018, 00:18
Има и BSD.
Ако се наложи, ще се научим да си пишем и операционни системи.  ;D


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: jet в Jun 05, 2018, 02:20
Как за какво. За да се фукат.

И за това удоволствие 7.5 млрд долара?!
за тези пари ако купят Торвалдс ще е най-голямата реклама.
Тогава ще минем на РеактОС (оня ден излезе нова версия май вече с жив диск).
Тоя сайт сега трябва да го дундуркат, да наемат хора, да го пазят от хакери (че ще отиде рекламата в рЯката).


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: mystical в Jun 05, 2018, 07:41
Има и BSD.

Разработката на bsd е много хаотична. Оправят се бъгове или добавя нова функционалност, без да се взимат под внимание цялостната оптимизация на кода. Имам чувството, че разработват хаотично.
Кода на мрежовия стек е пълен с близки променливи, труден за четене и писане, всякаш всичко е писано на парчета.

Не ми харесва как се разработва и развива FreeBSD.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 05, 2018, 14:25
Остава да почакаме малко и да видим, накъде ще тръгнат нещата. Давам им две години. Любопитен съм, кои от големите проекти ще си тръгнат от Github.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: jet в Jun 05, 2018, 19:47
Давам им две години. Любопитен съм, кои от големите проекти ще си тръгнат от Github.
частните и корпоративните хранлища ще са първите


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 05, 2018, 20:01
Зная, че всички криптовалути и блокчейн проекти се местят.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: spec1a в Jun 05, 2018, 22:36
Има и BSD.

Разработката на bsd е много хаотична. Оправят се бъгове или добавя нова функционалност, без да се взимат под внимание цялостната оптимизация на кода. Имам чувството, че разработват хаотично.
Кода на мрежовия стек е пълен с близки променливи, труден за четене и писане, всякаш всичко е писано на парчета.

Не ми харесва как се разработва и развива FreeBSD.


   Аз лично нямам проблеми със FreeBSD, като изключим факта,че няма
читава алтернатива на iptables .
   Всичко си работи,което пусна: Apache,MySQL,LibreOffice ...


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 05, 2018, 23:28
Не съм си имал работа с BSD, но съм чувал, че е стабилно нещо. Нагласяш го и го забравяш, че съществува. Казвал ли съм, че щях преди време да направя грешката да започна работа в БНТ. Като ми видяха огромното желание и как ми светят очите, ме питаха, дали мога да чета по 50 страници документация на английски на ден, щото бачкаха с BSD, пък аз само от линукс отбирах. Та, като поразпитах и като разбрах, колко неща се следят и управляват 24/7 и ми се издигна в очите. Винаги съм искал да го пробвам, но все не намирам време даа седна да почета, поне как се инсталира.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 06, 2018, 07:03
Github дали шпионира или събира проекти мен толкова не ме вълнува. Достатъчно е хората да имат място да качват и свалят проекти безплатно и лесно.


Под Spybook и Гългъл, нямах предвид шпионирането. Щом си на линия е ясно, че на поне 20 места знаят повече за твоето майчино мляко от теб самия. Знаят го и за нас, дето сме тук. Само, че понеже от световна, регионална и локална гледна точка, никой от нас не е важен с нищо, то данните за нас се ползват единствено за общата статистика и поведенчески модели.

Под Spybook и Гългъл имах предвид налагания от тях начин на живот. Всичко да става на линия. И това не значи просто да си свързан с Интернет и да обменяш данни по мрежата, а изобщо цялото ти битуване да се пренесе в паяжината.

С телефоните това почти успя да се случи, но все още има липси. Например тук има много разработчици. Все още кода масово се пише в редактори и среди, които са инсталирани на локалната машина, нищо, че 99% от него все пак пътува през Интернет. В този смисъл Атом е една много важна крачка това да се промени. Смисъла на цялото упражнение е да не остане нищо, което правиш на машината си (домашна или служебна), те да са просто един терминал към web.

Но Github не е закупен заради Атом. Не само заради него. Закупен е, защото той цялостно се стреми да направи същото за разработчици и админи, което правят Spybook и Андроид.   


Дори и Уиндоус софтуера да е 99%, пак за какво им е? Ще седнат да си ги компилират ли или да си правят хранилище? Тоя всичкия софтуер там си е наличен така или иначе за всички.

В предния си коментар (или по-предния???), казах, че не им е единствена цел да си имат още потребители, при това най-важните за тях (програмисти и администратори), защото им водят най-важните клиенти (корпоративни). Като всякак компания, те имат за цел все пак да вадят и пари.

Вие казахте Скайп, но той вече се предлага на корпоративни клиенти. И за разлика от вас, те нямат напротив новия му вид. Новия му вид е дизайнерски и радва очите на „народонаселението“.

М$ имаха услуга за корпоративни клиенти подобна на Гитхъб, организирана около тяхното нещо. Обаче нея я продаваха „извън линия“, сиреч като нещо, което да си инсталираш върху собствени сървъри в собствена частна мрежа (VPN). За реклама на нещото имаха безплатна, орязана версия и евтина версия с по-малко ограничения, като и двете работеха на принципи подобни на Github (като дори имаха резервен вход по протокола на Гит). Това безплатното го закриха и пренесоха архивите в Гитхъб, точно както направи и Гългъл.

Сега на негово място имат самия Гитхъб, който обаче вече могат да предлагат като облачна услуга в Лазура (azure), с което да допълнят гамата услуги там. В облака на Гългъл има и Гит (че мисля и svn, и други). За големите си клиенти те предлагат „неналична“ версия на Ейжър, демек собствена инсталация. Така вече ще допълнят картината. Ще имат нещо за инсталация, но ще имат и за облака. Това обаче ще стане най-рано след две, три до пет години, защото трябва да го пренапишат на нещо дотнетско и да го вградят в цялостната си визия.

Скъпия чат кога го купиха? Аз твърдя, че имат още работа по него. Не е напълно във вижданията им. Да кажем на 90%.



Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: spec1a в Jun 06, 2018, 09:32
   За шпионирането в общи линии е така.Има натиск от страна и на
мобилните оператори да си качваме файловете в "облаци", като ни
баламосват със сладки приказки колко сигурно и удобно било.
   Обаче аз им показвам среден пръст  ;D


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: lunarvalley в Jun 06, 2018, 11:58
Цитат
За шпионирането в общи линии е така.Има натиск от страна и на
мобилните оператори да си качваме файловете в "облаци", като ни
баламосват със сладки приказки колко сигурно и удобно било.
   Обаче аз им показвам среден пръст  

тва нищо не е! 4096 пък дори няма смартфон! [_]3


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 06, 2018, 13:04
Аз пък имам, но в него няма SIM и му е забранен WiFi. Ползвам го за будилник. Най-добрия, който съм имал. Ако искате добър будилник си купете еротичния Леново Вайб, но в никакъв случай не правете друго на него и не му давайте достъп до никакви мрежи.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: lunarvalley в Jun 06, 2018, 13:39
Цитат
няма SIM и му е забранен WiFi
това е страхотна идея [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: michael1960 в Jun 06, 2018, 13:59
Е купиха го, но за щастие, светът не се свърши !


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Naka в Jun 06, 2018, 17:44
Цитат
няма SIM и му е забранен WiFi
това е страхотна идея [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3

А микрофона? а лепенка на камерата а? един път ще се излъжеш да му пуснеш вифи-то и всичко ще си разкаже. >:D
Най добре ще да е в една кофа със студена вода.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 06, 2018, 17:53
Не го изнасям от вкъщи. Много не може да разкаже. Сега за сега може единствено да разкаже за навиците ми за спане. Все още Андроид не може да пуска сам камера и микрофон без заповед отвън. Разбира се, аз нямам никакво намерение да казвам на Гългъл, ЦРУ, китайското правителство и ДАНС кога, колко и къде спя, как се будя, и будя ли се. Поради тази причина, този телефон ще остане без връзка към света.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: vyrgozunqk в Jun 07, 2018, 00:21
Не съм си имал работа с BSD, но съм чувал, че е стабилно нещо. Нагласяш го и го забравяш, че съществува. Казвал ли съм, че щях преди време да направя грешката да започна работа в БНТ. Като ми видяха огромното желание и как ми светят очите, ме питаха, дали мога да чета по 50 страници документация на английски на ден, щото бачкаха с BSD, пък аз само от линукс отбирах. Та, като поразпитах и като разбрах, колко неща се следят и управляват 24/7 и ми се издигна в очите. Винаги съм искал да го пробвам, но все не намирам време даа седна да почета, поне как се инсталира.

Четат те, тия тъпанари им трошех паролите на рутерите всяка седмица... Ползваха WEP, вместо WPA2 до 2014-та по мрежите на половината студиа... чат-пат ме ловяха и сменяха паролата. После пак. Като се логнех в IRC през тяхната мрежа, хората си мислеха, че съм сисадмина на "Bulgarian National TV", щото така излизаше хоста и имаше безумни възклицания... хахахаах А аз си праех ташаци. ;D

И т'ва БСД е като линукса, ама с 5 команди със сменено име и други имена на у-вата, т'ва е кат' цяло. Абе все едно ползваш Мак бе... хахахахахаахах



Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 07, 2018, 07:09
Тъй де. То Апъл е причината там нещо изобщо да се случва. Иначе отдавна, ако не да са умрели съвсем, то да са на дереджето на другите биесдита. Да са с едни десет години назад и увеличаваща се дистанция.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: vyrgozunqk в Jun 07, 2018, 23:14
Тъй де. То Апъл е причината там нещо изобщо да се случва. Иначе отдавна, ако не да са умрели съвсем, то да са на дереджето на другите биесдита. Да са с едни десет години назад и увеличаваща се дистанция.

Т'ва, ако го прочете някой БСД фен, ще откачи... аххах  ;D :D


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: rado84 в Jun 07, 2018, 23:18
Защо имам чувството, че ако това се случи, на следващия ден ще провъзгласят новият световен ред и епохата на Оруел ще започне?
И после ще стане ето това:
(https://s20.postimg.cc/bkmu8i27h/Plague_Inc_Evolved_Screenshot_2018.06.05_-_21.31.26.54.png)


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: backinblack в Jun 09, 2018, 23:01
Аз пък имам, но в него няма SIM и му е забранен WiFi. Ползвам го за будилник. Най-добрия, който съм имал. Ако искате добър будилник си купете еротичния Леново Вайб, но в никакъв случай не правете друго на него и не му давайте достъп до никакви мрежи.

Голяма работа, че ще разберат какво порно гледаш, че ти друга май не е я вършиш  ;D ;D ;D


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 09, 2018, 23:08
Бончо, случайно да имаш някаква друга работа? Иди си я върши и не се занимавай с нещастни порнографи.

В контекста на друг разговор, щеше да е интересно що за сбърканяк би гледал порно на телефон, та ако ще и десет инча да му е екрана. Не, че знам такива телефони и толкова смотани хора.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Jun 11, 2018, 15:41
Цитат
За шпионирането в общи линии е така.Има натиск от страна и на
мобилните оператори да си качваме файловете в "облаци", като ни
баламосват със сладки приказки колко сигурно и удобно било.
   Обаче аз им показвам среден пръст  

тва нищо не е! 4096 пък дори няма смартфон! [_]3
Нямам смартфон. Все още не ми е нужен. Телефона, с който съм в момента ми върши перфектна работа. Говоря, само като ми се наложи, не въртя за глупости или празни приказки. Който иска да си говорим, да ми звънне и ще си уредим среща. Предпочитам живото общуване. А, ако ми трябва мобилен интернет, ще си купя таблет или някое супер леко десет-инчово нетбуче.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: malin в Jun 11, 2018, 17:59
От около месец се мотивирам да си взема "дамския модел" на Еволвео - Z1. Има здраво фенерче! Какво повече да искаш от телефон? (Е, вероятно и ако има запалка ще е добре, ама няма.)


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: stealth01 в Jun 11, 2018, 19:06
В контекста на друг разговор, щеше да е интересно що за сбърканяк би гледал порно на телефон, та ако ще и десет инча да му е екрана. Не, че знам такива телефони и толкова смотани хора.

(https://i.imgur.com/ALMObBv.jpg)

п.п. картинката не голяма, ето я и като връзка - https://i.imgur.com/ALMObBv.jpg


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Jun 11, 2018, 19:43
В контекста на друг разговор, щеше да е интересно що за сбърканяк би гледал порно на телефон, та ако ще и десет инча да му е екрана. Не, че знам такива телефони и толкова смотани хора.

(https://i.imgur.com/ALMObBv.jpg)

п.п. картинката не голяма, ето я и като връзка - https://i.imgur.com/ALMObBv.jpg

Това е много яко! Евала!


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: rwk в Aug 22, 2018, 16:27
интересно, все пак!

ако индивидуалните разработчици и фирмите закрият акаунтите се в github, дали няма да останат някъде копия по някои сървъри под формата на backup архиви и така всичкия написан код да е на разположение на ms за доразработка!?

обаче,  ms можеха да ползват и да доразработват кода от github и преди да го купят.

сега ми е интересно да разбера след като ms са купили github дали са придобили и всичките права в/у всичкия качен код на сайта, а разработчиците да нямат право да продават нищо от това, което са качили на github  ... ако в един момент поискат да продадат някакъв soft, базиран на код, който е бил качен на github за определен период от време.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Yasen6275 в Aug 22, 2018, 17:58
Тотална неграмотност на тема лицензи и авторски права.

Първоначалните права върху кода са на автора или, с доста условности, фирмата която го е наела. Свободата да се разпространява(или не), да се променя (или не) се определя от лиценза който автора(или фирмата) му е сложила.

Това че някой е придобил мястото на което се пази копие от кода не дава на този някой каквито и да е права.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Naka в Aug 22, 2018, 18:19
Цитат
Първоначалните права върху кода са на автора или, с доста условности, фирмата която го е наела
Ако работиш за някого и пишеш код за който получаваш заплата собственика на кода е фирмата която те е наела а не ти. Нямаш никакви права върху кода. Или друго имаше в предвид?

Мс купуват само едно хранилище. Правата на проектите които са били там си остават на собствениците им - тези които са ги създали, било то фирми или отделни разработчици. Това ли искаше да кажеш?
Така мисля аз.

Тотална неграмотност на тема лицензи и авторски права.

Ти да не си юрист?


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Yasen6275 в Aug 22, 2018, 20:42
Цитат
Първоначалните права върху кода са на автора или, с доста условности, фирмата която го е наела
Ако работиш за някого и пишеш код за който получаваш заплата собственика на кода е фирмата която те е наела а не ти. Нямаш никакви права върху кода. Или друго имаше в предвид?
Тост ако си програмист на заплата си роб на фирмата и всичко което напишеш е тяхна собственост. Дообре

Мс купуват само едно хранилище. Правата на проектите които са били там си остават на собствениците им - тези които са ги създали, било то фирми или отделни разработчици. Това ли искаше да кажеш?
Не виждам как казаното от мен може да се интерпретира по друг начин.
Така мисля аз.
Радвам се че сме на едно мнение.

Тотална неграмотност на тема лицензи и авторски права.

Ти да не си юрист?
Нали знаеш, че в правото има една максима. Не познаването на закона, не те освобождава от задължението да го спазваш. Или като неадвокат това не те засяга?


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: rwk в Aug 23, 2018, 17:44
попитах за правата в/у soft-та по две причини:
1. понеже съм неграмотен по въпросите на авторското право и
2.понеже чета ей такива неща
https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b5%d0%bb-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%be%d1%84%d1%82%d1%83%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-291592.html ($2)


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Aug 24, 2018, 09:50
РВК, първо започвам с предупреждение.

Не обръщай внимание на Ясен. Той смята, че в тоя форум прекалено сме се изпедерастили и не се държим достатъчно грубиянски. Да си грубиян, е някак по-деветдесетарско, по-истинско. Съгласен съм, но това време, както помним, беше времето на борческите групировки. Не знам, защо да им подражаваме. От друга страна можеш да кажеш на някого истините, които не иска да чува и без да подчертаваш, колко е инфантилен.

На мен лично ми е интересен спора му с Наката. Доколкото и двамата са прави. Наката е прав, ако си в САЩ, Ясен, ако си в Европа. Затова например проекта ГНУ настоява за писмено разрешение от работодателя ти, ако даряваш код.

=*=

Относно твоето питане. Вече макар и доста грубиянски ти беше отговорено. М$ не е собственик на кода в Гитхъб. В днешно време е от все по-малко значение, на какво количество код си собственик, а какво влияние упражняваш. Макар влиянието все още да идва посредством код, то това в бъдеще едва ли ще е толкова задължително. Всеки ден се измислят нови методи за влияние въпреки конкретен код.

Това, което пише в Калдата за Израел, не е задължително да е това, което четеш. Аз например го чета, като Натаняхо да се пазари да му дадат собствен Лазур по-евтино или направо да му го подарят. По-скоро ги изнудва за директен подарък. Защото за парите дето става въпрос в статията може да си го купи за собствена употреба и да не се „страхува от изтичане на данните“. Обаче и М$ не могат да му го подарят без пазарлък, защото тогава и останалите правителства ще искат аванта.

Понеже е все пак Израел, то няма къде да ходят и ще направят компромис. Но това ще стане тайничко и няма да го пише в Калдата.

Както виждаш в тази новина няма нищо технологично и всичко е политика. Щом в една новина пише думата правителство, независимо, какво пише в новината, никога не става въпрос за технологии, а винаги за политика.

Ти нали следиш случая с търговския регистър? Какво ти е мнението? По държавното радио един тон глупости се изсипаха, вярвам е същото в националните телевизии и spybook.

=*=

Да обобщя с две думи. Продължавай да се интересуваш по тези въпроси, но това няма да ти донесе обезателно просветление. По-скоро водят до горчивина. Не знам, какви са ти заниманията, но наистина Наката е прав и, ако не мислиш да ставаш адвокат и да припечелваш космически хонорари, то по-добре се занимавай с друго.

Може обаче твоята мотивация (а аз мисля, че  е така) да е стремежа към истината. Следващото изречение, което ще напиша, отменя последните 7-8 хил. години цивилизационно развитие. Истината не е в книгите.

Ако търсиш истина по някакъв въпрос то е добре да следваш правилото на доктор Хаус. Наистина всички лъжат. Когато работиш с постановката, че нищо не е истина, то сам ще изградиш механизма за търсене на истината. Какъв е, не мога да ти кажа. Аз също не съм го открил.




Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: 4096bits в Aug 29, 2018, 13:17
Между другото, камерата и микрофона на устройство с андроид могат да се пуснат отвън и без да имаш пуснат нет или да си закачен за безжинча мрежа. Достатъчно е от клетката, към която си свързан да ти пуста един по-специален смс. Телефона няма да те уведоми, че си го пулчил, но ще изпълни командите в него. Дори андроида няма да разбере, какво става.


Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: Naka в Aug 29, 2018, 18:53
Цитат
Затова например проекта ГНУ настоява за писмено разрешение от работодателя ти, ако даряваш код.

Това не го разбрах. Я раздухай малко че ми стана интересно.

И защо в европата. Кое е различното.



Титла: Re: Ще свърши ли света, ако MS купи Github
Публикувано от: go_fire в Aug 29, 2018, 20:03
Цитат
Затова например проекта ГНУ настоява за писмено разрешение от работодателя ти, ако даряваш код.

Това не го разбрах. Я раздухай малко че ми стана интересно.

И защо в европата. Кое е различното.

Ами защото европейското право за авторството е малко по-различно от англо-американското. Според тукашните норми, каквото и да напишеш си остава твое за вечни времена, дори да са ти платили, за да го сториш. Можеш само да го преотстъпиш и то временно. Това трябва да бъде парафирано, подпечатано и така нататък.

В англоезичния свят авторството се разглежда по-скоро като стока, а не някакво произведение. Затова то е на този, който плаща. И е негово всичко, което правиш докато работиш за него, независимо в коя част на денонощието или, че си отпуска например. Всичко е негово.