Покажи Публикации - v_badev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 93
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Форматиране на /home -: Aug 31, 2012, 14:11
И между другото при всички операции си бях логнат като root. Просто се е бъгнало нещо, софтуер - какво да го правим :)
То това с ползването на компютъра като root си е лоша идея по принцип.
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Да ги подкараме игрите -: Aug 30, 2012, 11:08
Ами примерно кода на Aquaria е там - http://hg.icculus.org/icculus/aquaria/, но като го компилираш ще получиш само изпълнимите файлове. Пакети за Linux за играта са се появявали само като част от Humble indie bundle. Начина да я играеш на Linux е да си купиш версията за Windows, да си компилираш или намериш някъде готови изпълнимите файлове и да ги сложиш на правилните места. Инструкции има във форума на разработчика. Горе долу както се пускат игрите на Id Software (Quake 4 и Doom 3).

При повечето нови игри, портвани за Linux ситуацията е малко по-добра. Някои ги има в Desura, други могат да се купят от официалният им сайт (например Trine 2), обикновено пак през Humble Bundle. Има и такива които се продават само през Ubuntu Software Center, като Bastion.

Най-неприятният случай са тези които имат порт за Linux, пускали са го като част от Humble Bundle, но не го продават никъде след края на промоцията, например Shnak и Psychonauts (Icculus е портвал и двете). Самите портове не са изоставени и даже се пускат ъпдейти от време на време за съществуващите клиенти.

Силно се надявам когато се появи Steam за Linux това да се стандартизира малко и да мога да напиша само „има ги в Steam“.
33  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Да ги подкараме игрите -: Aug 29, 2012, 16:13
Повечето игри портнати от Icculus липсват на icculus.org, така че не виждам смисъла на поста. За малкото на които кода или линукските изпълними файлове са там, трябва да си купиш отделно играта, за да получиш дата файловете.

А и той е работил върху доста игри, които не могат да минат за кежуал. Например Unreal Tournament 2004, Serious Sam 1 и Psychonauts.
34  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Mеждуплатформен троянец краде пароли в Linux и Mac OS X -: Aug 29, 2012, 14:10
То преди време имаше един троянец за Windows, който освен че беше няколко мегабайта, ползваше и .NET. След като зарази компютъра проверяваше дали има инсталиран фреймуорка и ако няма сам го изтегляше и инсталираше (тогава беше около 25MB). В наше време един мегабайт нищо не е. А и трябва да си написал адски много код, за да ти стане толкова голям изпълнимият файл. Нещо, което само проверява дали са налични разни експлойти и евентуално ги ползва може да е много по-малко.
35  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Как да стигна до Инсталация на Debian 6.0 squezze? -: Aug 29, 2012, 10:35
Това със знаенето на всичко е трудна работа.
36  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Как да стигна до Инсталация на Debian 6.0 squezze? -: Aug 28, 2012, 09:37
Беэ да се налага да слагам диск и така нататък . Може ли да се получи примерно като дръпнеш няколко файла , слагаш ги на точното място , рестартирваш компа и има вариант эа инсталация на Дебиан 6.0 squezze ?

Ако темата не е във правилният раэдел моля да бъде преместена .
Не точно както си го написал, но има инсталатор на Debian, който се пуска под Windows - http://goodbye-microsoft.com/ :)
37  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Mеждуплатформен троянец краде пароли в Linux и Mac OS X -: Aug 27, 2012, 10:24
Е как кой, всеки ползващ BackTrack, щото е мноо як :)
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Пачване на wine, нужда от помощ. -: Aug 17, 2012, 10:03
И кое ѝ е недостатъчно на командата? И в документацията на Wine пише да се инсталират зависимостите точно по този начин.
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Пачване на wine, нужда от помощ. -: Aug 16, 2012, 09:33
Лесният начин да си инсталираш зависимостите за компилиране на дадена програма, която е налична и в хранилищата на Ubuntu е „sudo apt-get build-dep име–на–пакета“. В случая с wine ще стане „sudo apt-get build-dep wine“.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Съвет за Българско-Английски речник -: Aug 15, 2012, 09:55
Другата седмица ще съм далече от компютри, а за тази не съм сигурен че ще ми остане време, но след това ще се опитам да помогна.
41  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Вградената клавиатура и видео таг. -: Aug 15, 2012, 09:23
Ако се прави нещо по виртуалната клавиатура ще е добре да се добави възможност за изключването ѝ. Абсолютно всеки път докато пиша ми се превключва поне веднъж без да искам. Докато пиша много често ползвам Ctrl + Shift + стрелки за да маркирам цели думи, но заедно с маркирането ми се превключва и клавиатурата.
42  Игри за Linux / Общ форум / Re: Как да стартирам файл с разширение .i386 -: Aug 14, 2012, 09:37
Другият вариант е дяла е монтиран с noexec. Пусни тук изхода от mount за да видим дали това е проблема.
43  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: P2P VoIP Messenger ?? -: Aug 14, 2012, 09:33
@maxich - може да си пуснеш прост jabber сървър, няма нужда да го разработваш. Такива има написани десетки. Също така може да ползваш много от свободните такива, което не е е по-различно от начина по който работи Skype. А и никой не те задължава да настройваш всички акаунти, които си си направил.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Съвет за Българско-Английски речник -: Aug 14, 2012, 09:23
Всъщност как се заместват символите от транскрипцията? Преди време бях търсил такава информация, но не намерих. Например в gbgoffice транскрипцията на foul-tongued излиза като ['faul,t§¤gd], както е и в базата данни, докато в онлайн версията излиза коректно - ['faul,tʌŋgd].

При последната дискусия за речниците бях направил един скрипт да извади всички символи от транскрипцията от базата и примерни думи в които се появяват, но не намерих еднозначна транслация. Най-вероятно грешката е била моя и скрипта не е работил коректно, но това ме отказа да се занимавам повече с bgoffice. В резултат на това упражнение си написах един малък скрипт за goldendict, който търси думите в eurodict и ползвам него.
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Съвет за Българско-Английски речник -: Aug 13, 2012, 09:51
Ekspert здравей!Няма да се занимавам повече с този речник.
Имам  един въпрос към всички от форума понеже от 2 години разучавам Линукс все неможах да разбера дали както при Уиндоус когато ъпдейтвам или инсталирам нови програми трябва да затварям всички други отворени приложения както при Уиндоус.Някой може ли да ми каже каква е точно концепцията за тези неща при Линукс.
Благодаря ви предварително
Няма нужда да затваряш всичко. Само ако се е ъпдейтнала дадена програма, която работи в момента, ще е добре да я рестартираш, в противен случай може да се счупи. Иначе и в Windows няма нужда да затваряш всички програми. Това е просто глупав текст останал от първите версии на Install Shield. В общият случай, ако е нужно да се спре някоя програма инсталатора ще си каже коя е.

@bot - проблема не е в шрифта, а в самата база данни. При конвертирането на базата данни на SA Dictionary за първата версия на KBE някой е решил да ползва windows-1251 енкодинг и съответно е счупил транскрипцията. В 1251 няма нужните символи и те са заменени с произволни глупости. Понеже наследниците на KBE - gbgoffice и kbgoffice ползват същата база същият проблем го имат и те.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 93