Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: Zvezdichko в Jul 12, 2008, 21:17



Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 12, 2008, 21:17
Взето от блога ми:

http://spacesceptic.blog.bg/viewpost.php?id=211321

След като споделих негативните си впечатления от Mozilla Firefox, редно е да споделя тези и от "сблъсъка" ми с KDE 4.

Преди всичко трябва да кажа, че използвам Linux от години. KDE - също. Инсталирал съм си всички версии от 1.0 до 4.1. И винаги съм бил доволен от тази десктоп среда - до появата на 4-ката.

Трябва да призная, че в 4-ката има някои хубави неща. Например - новото kickoff меню и търсачката, която ми позволява бърз достъп до програмите. Но май с това хубавите нововъведения се изчерпват.

Ще се абстрахирам от това, че KDE 4.1 като бета версия все още не е стабилно за ежедневна употреба. Но KDE 4.0 вече трябва да е, защото са минали месеци от появата му! Все пак аз направих една елементарна статистика - използвах KDE 4.0.5 в продължение на няколко часа, след което преминах на последната версия на GNOME. Резултатът беше поразяващ - при използването на KDE 4.0.5 X-сървърът се срина близо три пъти, докато при използването на GNOME- нито веднъж! Изненадващо, нали?

И още нещо - искам да допълня, че когато един софтуерен продукт се опитва да прилича на боза, той се превръща в боза! В случая KDE 4 се опитва да прилича на Windows Vista с неговите Gadget-и. Да, в KDE 4 има аналог на Gadget-ите - така наречените Widget-и. И цветовата схема е същата - черни панели ... Но - така и не разбрах как мога да създам икона на работния си плот. Така и не разбрах как да създам Menu Launcher-а си в левия ъгъл на панела - той упорито се появяваше в десния при всеки опит да бъде създаден. Защо KDE 4 се опитва да ни усложни живота, при положение че повечето потребители търсят простотата? Добре, хайде - да приемем, че аз съм невежа и не знам как да създам икона в KDE 4 на десктопа. Но нали компютрите трябва да ни улесняват? Е за какво са ми всички тези уиджети, плазмоиди и глупости, при положение че не мога да извърша едно елементарно действие?

Като резултат - KDE 4 беше поредното разочарование в софтуерния свят. Докато тази десктоп среда все повече и все повече затъва, GNOME все повече и повече се издига в очите ми като това, което бих искал да видя в Linux дистрибуциите.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: gat3way в Jul 12, 2008, 21:37
Звучи много гадно :) Аз съм КДЕ потребител от време оно (от миналият век дефакто :) ). Но не обичам да експериментирам много с уиндоу мениджъри. В момента ползвам 3.5 и съм много доволен. Ако наистина толкова са го развалили, би било много жалко. А гнома ми е много неудобен, напомня на старите макове с това тъпо меню отгоре и не можеш да си го нагласяш никога както искаш, има едни отвратителни големи икони и тем подобни гадости.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dvasilev в Jul 12, 2008, 21:58
@zvezdichko: Виждам, че си написал поредното "компетентно" впечатление за kde4. Ето нещо, което може да ти е интересно
http://www.groklaw.net/article.php?story=20080710131440951


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Warstomp в Jul 12, 2008, 22:00
Zvezdichko написа това, което исках да кажа.
Мога да добавя, че декстоп картинката не може да е различна за различните десктопи. Аз също се нервирах и замалко да сложа гнома като теб. За сега само reboot-нах в 3.5 :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dedmin в Jul 12, 2008, 22:00
Ти с какво спомогна за развитието на KDE! С пари, с код, с идеи или превод! Виждам, че основно наблягаш на безсмислена критика! И за коя мечта става въпрос - твоята или на разработчиците! Бла, бла,бла ...


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: winman в Jul 12, 2008, 22:01
Цитат (Zvezdichko @ Юли 12 2008,22:17)
Все пак аз направих една елементарна статистика - използвах KDE 4.0.5 в продължение на няколко часа, след което преминах на последната версия на GNOME.

Звездичко, ти си много смел. В съседна тема, аз писах, че след 10 месечно ползване, си позволих да кажа, че съм разочарован от стабилността на една дистрибуция. Тоест десет месеца търпях и страдах. Ама аз съм си мазохист. А ти с какво право за няколко часа сложи присъда на KDE? Това си е гнусна долна провокация. И глей кфо ше стане сега!

Иначе, аз отдавна писах и се аргументирах защо, че KDE е исторически свършило! Добре, че има Gnome. Все пак искрено съчувствам на KDE феновете. Всяка миграция е болезнена! Но те са силни и ще го преживеят!!! Ние сме с вас и се молим за вас, братя!

P.S. Да не се начишка някой от любопитство тази вечер. Коментирах стабилността на Debian Testing.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 12, 2008, 22:05
Цитат (dedmin @ Юли 12 2008,23:00)
Ти с какво спомогна за развитието на KDE! С пари, с код, с идеи или превод! Виждам, че основно наблягаш на безсмислена критика! И за коя мечта става въпрос - твоята или на разработчиците! Бла, бла,бла ...

Ами да го кажа така - мисля, че прекалено дълго се чакаше излизането на KDE 4. Да го кажа по-иначе - не желая да чакам още, докато си изчистат бакиите и направят софтуера съвместим! Понеже има други десктопи като GNOME, които предлагат същото без да чакам - минавам на тях!


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: winman в Jul 12, 2008, 22:12
Цитат
Да го кажа по-иначе - не желая да чакам още, докато си изчистат бакиите и направят софтуера съвместим! Понеже има други десктопи като GNOME, които предлагат същото без да чакам - минавам на тях!
Welcome brother! Рано, или късно, човек проглежда!


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 12, 2008, 22:15
Радвам се, че някой ме разбира :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dedmin в Jul 12, 2008, 22:34
Все повече се убеждавам, че за да оцени човек нещо никога не трябва да го получава даром!


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 12, 2008, 22:38
dedmin: Съжалявам, подобна стратегия беше опитана в Windows Vista и не беше успешна.

dvasilev: След малко ще напиша статия към линка, който ми даде...


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: jivkojj в Jul 12, 2008, 22:53
Аз също се надявам КДЕ 3.5 да бъде поддържано и актуализирано още поне 1-2 години. 4-та колкото и да се мъча, виждам че засега е негодна за сериозна работа. Тепърва ще се разработват нещата и ще се променя, но като гледам процеса ще е проължителен.

Що се отнася до Гноме - на няколко пъти съвсем непредубедено го слагам и ползвам и след седмица работа обратно на КДЕ. Сигурно работи бързо на старите машини, но на мен не ми е удобен и това е.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 12, 2008, 23:18
Единадесетте мита за KDE 4 – едно различно гледище

Пиша това по повод статията ето тук:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20080710131440951

Тази статия ми беше дадена от очевидно недоволен фен на KDE. Прочетох я, имаше някои интересни моменти, но като цяло нищо не успя да промени по отношение на това, което мисля.
Не желая да оборвам всеки един от аргументите срещу „митовете“. Ще засягам само тези, които са ми направили най-силно впечатление.

1.KDE 4 е завършен. По отношение на този „мит“ хората от проекта казват: „Всъщност, KDE 4.0 e само началото“.

След шест години все още твърдите, че това е само началото?!?!? Не смятате ли, че е малко неуместно, като се има впредвид, че от излизането на KDE 3.0 до 4.0 са изминали цели ШЕСТ ГОДИНИ!!! Аз не бих желал да чакам още! И това не променя факта, че съм напълно разочарован.
„Това е само началото“ се говореше и за Windows Vista. Може да проверите ето тук: http://cws.internet.com/article/3545-.htm . Въпреки това изявление потребителите също не харесаха това „Начало“ и бягат към XP, нали? По същия начин хората продължават да си работят на KDE 3.5 или търсят алтернатива в GNOME и XFCE...

2. Пускането на KDE 4 беше грешка.

О, да, наистина беше. Един интересен контрааргумент в статията е: „Един от основните принципи е да бъде публикуван софтуера веднага щом стане полезен за останалите...“
Но KDE 4.0 все още не е полезен! Да не кажем, че до версия 4.0.5 си остана за мен на равнището на недотествана бета версия – нестабилен, постоянно сриващ се. За какво може да ми е полезен такъв продукт? И за какво може да е полезен, при положение че много от програмите все още не са съвместими? Аз ли съм тъп или...
Ако сте разчитали ние, крайните потребители, да сме ви публични бетатестери – грешите! Бил съм бетатестер на други проекти и съм свидетел как посочените бъгове тънат в архивите без да бъдат коригирани!

3. KDE 4 трябва да се раздели с „Плазма“.

Никъде в контрааргументите не се спомена и дума за SuperKaramba! Със Karamb-ите и старите технологии бях много по-щастлив, отколкото с Plasma-та! Те наистина работеха, бяха лесни и нямаше нужда от всичките тези глупости, които са въведени сега.

4. Не мога да копирам файловете на Десктопа си.

За този „мит“ има опити да бъде оборен с това, че  са въведени „плазмоидите“, които визуализирали файловете на десктопа и можело да работим с тях като във файлов мениджър. И за кво ми е това?!!??!?????? Първо на първо – аз нямам навика да слагам всякакви файлове на десктопа, а само линкове към програми. Второ – дори и плазмоидите да могат да бъдат използвани по този начин, това е абсурдно! Защо ми е да проучвам как работят плазмоидите, как да създавам символни връзки към програмите, като има далеч по-елементарни методи, които работят в GNOME и KDE 3.5! Съжалявам, наистина. Крайният потребител обича ОПРОСТЯВАНЕТО, а не УСЛОЖНЯВАНЕТО!

5. Принуден съм да работя с новото kickoff меню.

Да, сред контрааргументите ми се предлага как да го сменя. Само че, веднага след като го смених, и рестартирах KDE – самият бутон „K“ изчезна!!! Всичките ми усилия да създам ново меню и да го позиционирам в долния ляв ъгъл бяха неуспеши.

6. KDE 4 и KDE 4.0 са объркващи понятия.

Пак казвам – аз съм краен потребител, не ми пука от понятията. Държа на функционалността, която няма нищо общо с тях!


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: jet в Jul 12, 2008, 23:37
Ще карам като вистаджиите- прескачам 4, ще чакам кде 5
четворката на конгреса ще я отчетат като грешка
Дано само да си крепят 3.5 - за мене е перфекния десктоп





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 12, 2008, 23:45
Ти си луд. Толкова ли няма какво да правиш, че си загуби времето с КДЕ 4.0 Извинявайте, но трябва да си сляп, за да отречеш ,че КДЕ 4.0 още не е готово, а и едва ли ще бъде скоро, всъщност не ме интересува, един път като те разочарова нещо и повече не се занимавам с него, поне аз. Не може нещо да ти гърми през половин час, да ти яде паметта като невидяло, да има бъгове, които не ти позволяват да го използваш или ти пречат, а ти да търпиш, щото си с новото КДЕ и уважаваш труда на олигофрените/да, те са тъпаци, смешници, нападайте ме, но сами знаете, че тези хора не могат да програмират, освен изгъзици/. Това е мазохизъм.
Така че Звездичко е напълно прав, даже е твърде мил и умерен в критиките си.
Свинявайте, но това е моето мнение, не съм длъжен да ги боготворя, като правят хубави работи казвам, защо да не го правя като некъдърничат.
fluxbox и в краен случай xfce, това е моят избор.
Браво още веднъж на звездичко, че си няма работа и си прави опити :)
Всъщност кде 3.5.9 е доста добро, но не достатъчно :D :huh:
Не че аз съм някой, който е постигнал нещо, но като потребител, реших да се изкажа :D


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dvasilev в Jul 12, 2008, 23:52
@zvezdichko: Очевидно е, че не познаваш kde4.  Вместо да си замълчиш и да си ползваш каквото ти е удобно (тъй като не си в целевата група на kde4.0 потребителите) , ръсиш глупости. И то доста големи.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 00:01
Да, не съм в целевата група. Нито съм тестер, нито съм програмист, нали? Но шест години са твърде много време. Освен това при излизането на тройката нямаше такива идиотщини като сега.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lunarvalleys в Jul 13, 2008, 00:15
ебати якия флейм ще стане  :D
интересно ми е за КДЕ4 -- бе колко РАМ гълта?  :huh:  :)  :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: triplek в Jul 13, 2008, 00:55
И аз с удоволствие бих се изплюл на тази нова, голяма, грозна, неудобна, бъглива и алчна карамба. :p

С удоволствие ползвах кде до версия 3.5.8, след която явно пичовете наблегнаха на карамбата и манията за бъгове започна.

Въпреки всичко се радвам, защото попаднах на мойта среда - Xfce. Имаше разбира се няколко жалки едноседмични опити за миграция към гноме. Харесва ми перспективата, функционалността и лекотата на тази среда. Единствената за която бих я сменил е "стабилно" Е17.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dedmin в Jul 13, 2008, 01:09
Бла, бла, бла


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 13, 2008, 01:13
Цитат (lunarvalleys @ Юли 13 2008,01:15)
ебати якия флейм ще стане  :D
интересно ми е за КДЕ4 -- бе колко РАМ гълта?  :huh:  :)  :)

Ми колкото му дадеш яде, то по-нахално от файърфокса и скайп наедно. Така става като всеки почне да програмира с некви пайтъни, рубита, виджети и некви там юзърфрендли среди, където се предполага, че всеки потребител може да пише програми, без да му е ясно къде е лево къде е десно. Ми не, не става така, колкото и да го абстрахират, накрая става една боза. Днес като се зачетох за регистрите, стака, покрай асемблера, стигнах до този извод, не че си съчинявам свободно.
Няма да пиша за c++ сега, качих кръвното на чичковците достатъчно.
Благодаря за търпението и извинете за вниманието. :D
p.s.На фосдем имаше една презентация на гномаджиите и тяхната десктоп среда, може да го гледате.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: tonitochev в Jul 13, 2008, 06:46
Да, хората забравят, че КДЕ не им е длъжно за нищо. И правят аналогии с Виста, обаче там е друга бира. Виста ти продават продукт, който евентуално може да се подобри със някой сервиз пакет. А КДЕ още официално не е излязло като подразбиращ се десктоп и се вдига врява. Тези, които бързат, очаквайки много, естествено се разочароват. А това не е нормално. Никой не им е продал нещо завършено, че да се разочароват.
Да вярно е, КДЕ4 не е завършено поне до базова функционалност, и съвсем правилно в Дебиан няма как да си го инсталираш лесно. За целта го ползвам в Suse 11, където се държи сравнително стабилно и става за работа. За разлика от Федора или Кубунту, където е голямо лайно, общо взето. Ама за това не е виновно КДЕ, а дистрото.
Да, няма засега няколко полезни функции, като например да местиш аплетите в панела. В 4.05 го имаше, но като обнових на 4.1 това изчезна. Обаче му хванах цаката как все пак да си подредя аплетчетата както аз искам. Възможно е.
Е, иконите както са направени също не ми харесват. Но всичко тече и се променя - в следващите издания съм сигурен, че много неща ще бъдат добавени и изгладени. А който се чувства, че е преебан - еми има си и кде 3.5.10. Или Гном (пълна отврат) или xfce или даже lxde (нещо взе да ми харесва). Няма нужда от сърцераздирателни стонове и вопли, нали?

A, порче, нищо че си ми от екипа на вестника, ама това твоето изказване:

"Ти си луд. Толкова ли няма какво да правиш, че си загуби времето с КДЕ 4.0 Извинявайте, но трябва да си сляп, за да отречеш ,че КДЕ 4.0 още не е готово, а и едва ли ще бъде скоро, всъщност не ме интересува, един път като те разочарова нещо и повече не се занимавам с него, поне аз. Не може нещо да ти гърми през половин час, да ти яде паметта като невидяло, да има бъгове, които не ти позволяват да го използваш или ти пречат, а ти да търпиш, щото си с новото КДЕ и уважаваш труда на олигофрените/да, те са тъпаци, смешници, нападайте ме, но сами знаете, че тези хора не могат да програмират, освен изгъзици/. Това е мазохизъм.
Така че Звездичко е напълно прав, даже е твърде мил и умерен в критиките си.
Свинявайте, но това е моето мнение, не съм длъжен да ги боготворя, като правят хубави работи казвам, защо да не го правя като некъдърничат.
fluxbox и в краен случай xfce, това е моят избор.
Браво още веднъж на звездичко, че си няма работа и си прави опити :)
Всъщност кде 3.5.9 е доста добро, но не достатъчно :D :huh:
Не че аз съм някой, който е постигнал нещо, но като потребител, реших да се изкажа :D" няма как да не го коментирам.

Та както казах, няма как да не те разочарова, като е ново и новаторско прекалено много. За стабилност даже не говоря, а за принципите в него. Това, че Десктопа вече не е десктоп, а само място за плазмоиди и т.н.
А тея хора, дето ги наричаш олигофрени, те същите са създавали и 3.5, което си е най-добрият десктоп засега. Не може веднъж да са перфектни, а в следващият момент да са олигофрени, нали.
Отделно, ти така или иначе не харесваш КДЕ, а по умрели десктопи. Лично на мене новото КДЕ4 в началото много ми замириса на Гномизация, което ме разочарова страшно, но все пак му дадох шанс и се поразрових в него, та все пак ми хареса. Засега съм основно на 3.5.9 когато върша някаква работа, поради проблеми със системният буфер. Когато тоя проблем се изчисти, скачам окончателно и безвъзвратно на четворката. Амин.





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 08:35
Аз пък лично не виждам никаква съществена разлика между това:

http://img187.imageshack.us/img187/5708/ubuntukde41iu8.png

и това:

http://img90.imageshack.us/img90/491/uuntu804gnomeje4.png

Като се има впредвид какво показват горните два шота... и двата десктопа са на едно ниво на визуалност.
От гледна точка на функционалността, обаче виждам голяма разлика. Може би правилното решение за мен е да си ползвам любимите KDE програми в GNOME.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dvasilev в Jul 13, 2008, 09:02
@zvezdichko: И кой те излъга, че kde4 се разработва от 6 години, при положение, че qt 4.0.0 излезе преди 3? Портвал ли си qt3 приложение към qt4. Мога да ти кажа, че работата е далеч от тривиална и браво на kde тима, че успя за 2 години да направи прехода в основните библиотеки. Да, счупиха API-то и доста функционалности се загубиха (още не са портнати), но това е неизбежно, ако искаш да имаш по-голям потенциал за развитие в бъдеще.

Като не си разработчик или тестер, защо се навираш между шамарите? Изчакай есента да излезат дистрибуциите с kde4 за обикновените потребители или изчакай още една година да се появят достатъчно шаренийки за леймъри и тогави ни заливай с "компетентни" review-та и болежки.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 09:08
dvasilev: Защо имам чувството, че си типичния линуксоид тип "Санчо", който веднага нарича другите леймъри?

Това се нарича синдрома "ти не си тестер или девелопер, върви на майната си и не изказвай мнение щото си по-долен от останалите". Понеже използвам Linux от някъде 8 години, аз смятам да си изказвам мнението, дори и да не ти се вижда много компетентно.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: dvasilev в Jul 13, 2008, 09:42
@zvezdichko:
1. Аз не съм те нарекъл леймър. Това, че ти така си го възприел, си е твой проблем.
2. Коментирай каквото ти душа иска, но гледай преди това да опознаеш обекта на твоите коментари. Как може да коментираш нещо, за което и хабер си нямаш?


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 10:00
Не мисля, че и хал хабер си нямам от KDE, понеже, както споменах, използвам го от версия 1.0 насам.

Нали сам казваш - QT 4 e различно животно от QT 3. А KDE е базирано на тези библиотеки. Така че - рано или късно трябва да пренапишат всичко отново. Е не е ли това стъпка назад, а не напред? Защото вмомента има малко функциониращи приложения...

Искам също така да те уверя, че съм тествал KDE 4 повече от всеки може би в този форум. Изпробвах binaries за SuSE, после си сложих за Kubuntu. Накрая реших, че проблемът може да е в моя телевизор (дистрибуция) и сложих едно Gentoo, за да компилирам всичко от qt до средата. И предположението ми, че KDE 4 още не става не само не се промени, но й се задълбочи...


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: gat3way в Jul 13, 2008, 10:55
Абе голяма драма. Ако е само до това, че не можеш да си слагаш икони на десктопа, аз лично бих го преживял. Някой ден ще го сложа да видим как ще изглежда - когато дебианците официално си го сложат в репо-тата разбира се. Засега нито имам мерак да го билд-вам, нито имам голям мерак да го пробвам. Ако е толкова много отвратително, ще си стоя на 3.5, но все мисля, че ще се свикне. Свиква се с доста по-големи гадости, та това да ми е проблема, така че не знам. Колкото и да съм консервативен, със всичко си се свиква. Единствено това дето се твърди че крашвал Х-а е неприятно. Като се замисля, само с тва няма да се примиря, защото е досадно. Така ми крашваше Х-а с гугъл earth на работа и това толкова ми бъркаше в здравето че спрях да го ползвам.

Графичните среди не им разбирам и предпочитам като най-простите юзъри да си кютам там и да се примирявам.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 12:24
Ще взема да му дам още един шанс на това KDE 4...

Опитвам се да си разсея негативните мисли, като експериментирам с уиджетите и възможностите на Plasma. Би могло да се развие в бъдеще тая идея, ама ... иконите, десктопа... много отблъскващо. Някак си все още ми се струва, че GNOME+някоя хубава тема+gDesklets е по-добра комбинация отколкото KDE4+Plasma+Widgets...


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: tonitochev в Jul 13, 2008, 12:29
dvasilev ясно го каза:Изчакай есента да излезат дистрибуциите с kde4 за обикновените потребители или изчакай още една година да се появят достатъчно шаренийки за леймъри .

Разработчиците да не са богове, че всичко да им върви по мед и масло. Ако не тая, другат година КДЕ ще узрее. Хората се бъхтят здраво и накрая ще го докарат до "вкусен вид". Така или иначе, проблемите със стабилността ще бъдат решени, остава на потребителите да преглътнат новите идеи - десктопа не е вече още една директория в домашната директория, а място за плазмоиди. Кофти е, че тепърва ще трябва да се сменят навици, това е проблема.

Колкото до:

 Аз пък лично не виждам никаква съществена разлика между това:
http://img187.imageshack.us/img187/5708/ubuntukde41iu8.png
и това:
http://img90.imageshack.us/img90/491/uuntu804gnomeje4.png
Като се има впредвид какво показват горните два шота... и двата десктопа са на едно ниво на визуалност.
От гледна точка на функционалността, обаче виждам голяма разлика. Може би правилното решение за мен е да си ползвам любимите KDE програми в GNOME.

Разликата във функционалността е огромна. Основната слабост на Gnome (лично мнение) е умрелият Nautilus, който въобще няма начин да ми замени Konquerora, както главното разтроено меню.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 12:37
Тони,

ти за какво ползваш Nautilus-a? За файл мениджър ли?
Защото като дрът бивш слакаджия аз си карам на команди и рядко mc... И такова нещо като Nautilus не съм пипвал...

За Web browser характеристика мога да кажа, че Epiphany е на светлинни години пред Konqueror. Първо, Epiphany е Gecko базиран, доста лекичък, визуализира страниците коректно. Второ, Konqueror има друг engine, визуализира коректно 90%... използвам го също, но рядко.

И още нещо: мисля, че това е най-големия ми проблем - да преглътна новите идеи за десктопа! Трудно ми е все още и не мога да разбера - защо трябваше да се стига до тук? Десктопът със сигурност ще узрее - факт... Но някак си... да имам на десктопа плазмоид, който да ми обещава функционалност на файлов мениджър... Ох, много ми е неудобно...


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: mikis в Jul 13, 2008, 12:59
Цитат (tonitochev @ Юли 13 2008,13:29)
Разликата във функционалността е огромна. Основната слабост на Gnome (лично мнение) е умрелият Nautilus, който въобще няма начин да ми замени Konquerora, както главното разтроено меню.

Абсолютно.
А да се ползва чужд файлов мениджър в GNOME среда не е най-доброто решение според мен. Също така в GNOME са ми много странни диалоговите прозорци за отваряне и записване на файл. Въобще малко "стандартизация" в това отношение би било добре.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: saejoh в Jul 13, 2008, 13:15
За добавянето на нови икони на десктопа в КДЕ 4.0 - новоинсталираните програми се показват в Application Launcher-а (К-Менюто), след известно време се наместват сами в съответните подменюта, а оттам с десен бутон на мишката се пращат на десктопа (плазмата). Това е единият вариант. Вторият вариант - отваряте Home папката (отваря се по подразбиране с Конкърър, не че не може и с Долфин), влизате в подпапка Desktop, там са ви повечето :) икони с разширение .desktop, и тук с десен бутон на мишката стигате до добре познатото изскачащо меню, в което ще намерите "Link to application". Чрез Долфин се стига до същото, но явно Конкърър е за предпочитане все още, за да е по-плавен преходът в новата среда.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: liktion в Jul 13, 2008, 14:48
Значи наесен KDE 4 ще е по подразбиране, а 3-ката отива в небитието...
Така ли?


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lunarvalleys в Jul 13, 2008, 14:58
айде да си кажа и аз мнението  :)

смятам, че Konqueror е адски объркан, с безброй дразнещи бутони, дето само трябва да се чудя как да ги разкарам. Освен това, въпреки че се стартира много бързо, за web-browser не ми харесва, защото не показва някои от страниците както трябва. И кат натисна на бутона Home и ме откарва в домашната папка  :D  пробвал съм там различните профили и ми скъсаха нервите. Менюто на КДЕ си има мноо убав едитор, ама самото то е малко омешано -- едни и същи работи ги има на 5 различни места.

Epiphany е супер, ползва gecko engine, ама четох на страницата на Гнома, че щели да го мигрират към webkit. Nautilus става, почти ми е идеален, но Thunar ми харесва малко повече. Той пък не може да отваря ftp.

та тъй.. аз съм с xfce но ми е любопитен gnomeslackbuild проекта..  :)

оф, поолекна ми  :p  :p


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: senser в Jul 13, 2008, 15:01
@mikis & toni

бихте ли споделили за какво ползвате Nautilus и той не ви е удобен (не ви върши работа)

не се заяждам изобщо, ако сте си го помислили, просто наистина ми е чудно кое му е толкоз куцуто на наутилус-а


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lisik в Jul 13, 2008, 15:56
Браво 4 страници за един ден!!!
Поне ще се разбере кой каква графична среда харесва и  кой обича и умее да приказва глупости :D
KDE4  :ok:


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: liktion в Jul 13, 2008, 16:11
A?


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: tonitochev в Jul 13, 2008, 18:16
Конкуера го ползвам единствено и само за файлов браузер и ftp клиент. За уеб бразер лисицата си върши перфектно работата, има множество незаменими адони и глезотии. нищо че е тежка.
Кое му е по-хубавото на конка ли? Поработете малко с него, свикнете му и всичко друго ще ви се струва плява след това. Най му ценя все пак възможността да си разделя интерфейса на няколко полета. А има и доста други функции, които не ползвам, но те не пречат.
И на мен ми харесваше xfce, нищо че е gtk, но поне менюто е докарано да подобява кде- йското. А и можеш да си инсталираш qt програми на воля.
Обаче LXDE доста набира сили в последно време - лека десктоп среда на gtk основа и ползва openbox. Отново може да се ползват qt програми и стартира konquerora светкавично.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ivanatora в Jul 13, 2008, 19:14
Колко ми е готино че открай време си ползвам Fluxbox и се чувствам по-пълноценен потребител от всички фенове на KDE/Gnome.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Jul 13, 2008, 19:16
Fluxbox, Icewm и т.н. твърде опростени...
Трябва да има някакъв баланс между графика и функционалност


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: e01 в Jul 13, 2008, 19:21
Тази тема се оказа интересно четиво :)

към Zvezdichko, като неможеш да свикнеш с KDE 4, просто не го ползвай, или спри да говориш лоши работи за него и се опитай да помогнеш на авторите му.

PS. Да си кажа честно, на мен KDE 4 ми харесва, не го ползвам за ежедневна употреба (наистина е доста нестабилно на моята система), но като за начало ми се струва, че има потенциал да стане една удобна графична среда.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lunarvalleys в Jul 13, 2008, 20:46
флеймът потръгна по мед и масло, при това доста културно (ако изключим ... изтрито ..., ама не може без пикантерии, нали така?) :D

иначе -- всеизвестно е, че да ползваш *box е ултра-хипер-мега куул  :)  :)  и аз съм го ползвал за 2 седмици -- мноо 1337 беше  :p  я ми кажете, пиуенца, у флъксбокс -- къф файлов мениджър ползвате? mc?

ПП> редактирах пълния член -- да не стане флейм и за правописа  ;)





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 13, 2008, 21:21
mc+{a,e,x}term
друго не ми тряба, lunnarvalleys
Не е заради "куул", просто е много удобно и бързо и най-вече леко.
Знам, че го казваш с ирония, но конкуерър никога няма да е толкова мощен колкото midnight commander-a, според мен разбира се :D


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Warstomp в Jul 13, 2008, 21:40
Аз искам да попитам, защо пуснаха KDE 4.0 stable, а не си продължиха с бета и RC? Според мен всички негативни реакции идват от това.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lunarvalleys в Jul 13, 2008, 22:32
Цитат
Не е заради "куул", просто е много удобно и бързо и най-вече леко.


то че е бързо и леко спор няма, виж за удобството..  :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: edmon в Jul 13, 2008, 22:36
Цитат (lunarvalleys @ Юли 13 2008,21:46)
флеймът потръгна по мед и масло, при това доста културно (ако изключим ... изтрито ..., ама не може без пикантерии, нали така?) :D

иначе -- всеизвестно е, че да ползваш *box е ултра-хипер-мега куул  :)  :)  и аз съм го ползвал за 2 седмици -- мноо 1337 беше  :p  я ми кажете, пиуенца, у флъксбокс -- къф файлов мениджър ползвате? mc?

ПП> редактирах пълния член -- да не стане флейм и за правописа  ;)

не бих го казал на всеки това с акотата
ама все пак поста е на звездичко :))





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lisik в Jul 13, 2008, 22:55
Цитат (MaX_Ass @ Юли 13 2008,21:40)
Аз искам да попитам, защо пуснаха KDE 4.0 stable, а не си продължиха с бета и RC? Според мен всички негативни реакции идват от това.

Линка Groklaw
беше посочен по-нагоре в темата. Прочети т. 2, а защо не и цялата статия :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: strandvata в Jul 14, 2008, 07:50
Ами то може да се прочете и на официалната страница:
Цък.
   Те си го казват хората:
Цитат
Table of content
    * KDE 4.1 Beta 2 (will become first 4.x-release for users)
    * KDE 4.0.5 (release for developers)
    * KDE 3.5.x (current release for users)

   За потребители си пише версия 3.5.x. Аз се имам за потребител и ползвам 3.5.9. Няма да си сложа 4.x.x като работна среда, докато не влезе в portage на Gentoo.
   Разбира се, че има много ентусиазти, които искат да пипнат, да се почовъркат с новото, но не гледайте на него като нещо завършено.
   Според мен критиките са винаги от полза, но не в стил "крашна ми 5 пъти за половин час", а отиваш на bugs.kde.org и пишеш "като цъкна там и там, и бум". Много сме свикнали да мрънкаме и да се оплакваме, защото така е най-лесно.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Agent_SMITH в Jul 14, 2008, 07:57
Цитат (edmon @ Юли 13 2008,23:36)
не бих го казал на всеки това с акотата
ама все пак поста е на звездичко :))

Другия път му го прати САМО на него в лично съобщение, за да сме сигурни, че пишеш на него, защото модераторите го приемат лично, като цапаш форума с глупости (накратко спазвай правилата и добрия тон).
 :xclam:


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: kennedy в Jul 14, 2008, 08:46
Аз като един дългогодишен потребител на линукс и кде (в частност) хич не ми дреме да ли 4.0 става за работа. Аз чакам 4.2 за да го използвам. До тогава 3-та ми върши работа.
Подкрепям написаното в статията за 11-те мита и не виждам защо трябва да се хабят толкова много емоции за толкова незначителни работи ...


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: smelkomar в Jul 14, 2008, 10:05
KDE vs Gnome е отдавна чесана тема м/у мен и познатите ми. Всеки хвали едната или другата de, ама като спомена bbox и въобще по-леките почват да ми се смеят. Ок, правя лека демонстрация на bbox-а пред 3-ма и след 5мин ме гледат сякаш съм им изял супата с вилица :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: luda_glawa в Jul 14, 2008, 10:22
Цитат (smelkomar @ Юли 14 2008,11:05)
KDE vs Gnome е отдавна чесана тема м/у мен и познатите ми. Всеки хвали едната или другата de, ама като спомена bbox и въобще по-леките почват да ми се смеят. Ок, правя лека демонстрация на bbox-а пред 3-ма и след 5мин ме гледат сякаш съм им изял супата с вилица :)

Кажи ми как да изкарам нещо, което да ми показва активната клавиатурна подредба? Не искам обаче, да е чрез gkrellm и от сорта приложения. Трябва да е нещо, показващо се в лентата.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Vatman в Jul 14, 2008, 10:59
До тук си правя извода, че с Линукс се занимават предимно хора с много свободно време, като под "занимават" разбирам да пишат по форумите.
Моето мнение по въпроса:
1.Супер големите очаквания провалят проекта в тази си фаза. Моят опит метафорично казано е "Виста само след SP1". Всеки нов софтуер трябва да мине време да се шлифова, да не говорим, че никой не казва, че КДЕ 4 е готов.
2.Високо ниво на КДЕ 3 е основание за още по високо очакване за 4, но както написах по-горе последното не е готово. Новите идеи ще бъдат добре приети. Навикът и инерцията на потребителите си казват своето, но всичко ще си дойде на мястото след време.
3.Ако някой не е доволен мога да му кажа да си реши проблема - да не го ползва просто.

П.П.
Пилците се броят на есен.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ANTIADMIN в Jul 14, 2008, 11:31
Цитат (luda_glawa @ Юли 14 2008,11:22)
Кажи ми как да изкарам нещо, което да ми показва активната клавиатурна подредба? Не искам обаче, да е чрез gkrellm и от сорта приложения. Трябва да е нещо, показващо се в лентата.

!="и от сорта на приложения", не знам дали тези спадат към тях, но:
http://bbtools.sourceforge.net/
Другият вариант е чрез дописване в xorg.conf и като смениш на бг, да речем ти светва скроллока.
Другият вариант е fbpanel - показва си в лентата.
Като цяло има как, само да има желание и да не се страхуваме от Гошо. (:-]
Не забравяй, че това е мениджър на прозорци, а не десктоп среда. Сигурен съм, че правиш разлика. Единственото, което ме дразни в боксовете е, че нямат сешън миниджмънт, но къде нещо е на 100%?
Или го писа, за да се заядеш с боксаджиите :D :p


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lunarvalleys в Jul 14, 2008, 11:49
luda_glawa,

е нема да е в лентата, ма аз през един далечен период ползвах тфа

http://freshmeat.net/projects/wmxkb/

 :)


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Nikolavp в Jul 14, 2008, 17:41
Странно как на автора му крашва дори X-a, а аз на Debian-a от около два месеца ползвам само kde4 и нямам проблеми... А всъщност сега се сетих, че имам проблем с dolphin и kmplayer, когато иска да даде preview ми crash-ва, но ще го преживея :)(а и не съм сигурен дали не е от kmplayer-а защото е от троиката). Като цяло ми харесва накъде вървят нещата... Не знам как стоят нещата при другите дистрибуции обаче, защото сега покрай изпитите съм зарязал gentoo-то и не ми се занимава да ми грее стаята ;). Като не ви харесва новата версия ходете на gnome. Аз така и не можах да намеря читави алтернативи на доста приложения там, а не ми се ползва KDE/Qt с GTK, защото дразни.





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: smelkomar в Jul 14, 2008, 20:06
Цитат (por4e2 @ Юли 15 2008,11:31)
http://bbtools.sourceforge.net/
Другият вариант е чрез дописване в xorg.conf и като смениш на бг, да речем ти светва скроллока.
Другият вариант е fbpanel - показва си в лентата.
Като цяло има как, само да има желание и да не се страхуваме от Гошо. (:-]
Не забравяй, че това е мениджър на прозорци, а не десктоп среда. Сигурен съм, че правиш разлика. Единственото, което ме дразни в боксовете е, че нямат сешън миниджмънт, но къде нещо е на 100%?
Или го писа, за да се заядеш с боксаджиите :D :p

В момента съм с добавен ред в xorg.conf

fbpanel-a понякога бъгва, все пак е съвместим предимно с оpenbox. А за сешъните си имаше няк'ъФ плъгин, но точно сега не мога да се сетя... :(

И да, това е wm, не de.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: elfenlied в Jul 14, 2008, 21:38
Цитат (jivkojj @ Юли 12 2008,23:53)
Аз също се надявам КДЕ 3.5 да бъде поддържано и актуализирано още поне 1-2 години. 4-та колкото и да се мъча, виждам че засега е негодна за сериозна работа. Тепърва ще се разработват нещата и ще се променя, но като гледам процеса ще е проължителен.
Що се отнася до Гноме - на няколко пъти съвсем непредубедено го слагам и ползвам и след седмица работа обратно на КДЕ. Сигурно работи бързо на старите машини, но на мен не ми е удобен и това е.


edit by neter: Това надолу е ярък пример за лош правопис и големи дупки в граматиката:

Аз съм работил до скоро ( преди 7 месеца) на моята машина която най накрая я смених де... та тя бе 300мхз П2 и1280Мб рам и бих казал ,че Гноме се валчеше и измъчваше... а и на 800Мхз Процесор разликата бе малка голяма мъка си е!
Може би као се оптимизира макара аз не смеех да го прекомпилиран тези машини( аз и без тва и нз как ама и не се и занимавах щото щеше да отнеме дни) та Гноме никак не лек на маини под 1Гхз процесор.
А относно КДе3.5 си работеше по добре...
НА мен Кде3.5 ми нахресва макар ,ч лично не ме радват някои приложения в него много м ие бе шарено...
А относно гонем менюто горе ми баха предкалено огромни иконките и ги махнах за по хубав за ме н углед...
Та на машина съм шпроблва всички известни графични среди само без Е17. И бих най-добре вървеше FluxBox i Xfce4.
Та реших сега на новата машиан тя не е нова е на годинки де да пробвах Кде4 и при самото пускане плазмата на 4.0.х версия буквално се размаза...
Гадгетите се побъркаха след 5 мин опит да наглася нещата и да разгледам опциите.
НЕ видях как може нов панел да сложа... много неща ги нямаше много се разочаровах и си бе доста забавено.
Както каза звездично само менюто е добро ама наистина прави опити да заприлича на бозата.
Та напълно подкрепям звездичко (всек иси има вкус)
За мен Гноме менюто не ми е красиво  неудобния фаил мениджър.
ПОлседн осе спрях на Хфце последната версия и бих казал, че всички лети на всякакви машини.
Както казах по горе всеки със своя вкус!
Успех на всички.


edit by neter: Драги elfenlied, срамота! Мислех да изтрия поста ти, но в последствие се отказах и реших да го оставя, за да може хем да си се изказал, хем да се даде пример колко грозно може да изглежда безхаберието. Опитай се друг път да не газиш така българския език ;)





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: senser в Jul 15, 2008, 13:19
elfenlied

много добро ще си направиш, ако ползваш софтуер за проверка на правопис

по темата:
не смятам, че е сериозно да сравняваш работата на софтуер работещ върху хардуер от преди 10-15 год.
ако толкова държиш да сравниш коя от двете среди е по-лека/по-бърза направи го на съвременни конфигурации


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: nplus в Jul 30, 2008, 01:39
//флейм
Бях с гном за около три години, ако не броим няколко месеца миналата година, когато реших да пробвам e17. Ползвах KDE 4.0.0 за два дни, не ме кефеше - минах на 4.devel. От тогава съм така. Изтърпях и счупената плазма през март/април - когато я портваха за Qt 4.4 - не помня кога точно беше. Тогава ползвах за последно гном. Скоро след това го изчистих (почти) напълно от системата, оставих си само file roller докато ark почна да се държи нормално с rar. Та много ли съм тъп, че съм се "мъчил" цялото това време? :D
Gentoo amd64 с paludis за package manager.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Ivshti в Jul 30, 2008, 09:46
Айде и аз да си кажа мнението...
Тъй, първо, тук виждам много хвалене на FluxBox. Наистина, FluxBox става, но все пак, няма файлов мениджър. Ми да, ползвате mc. Как търпите това нещо, и аз незнам. Предпочитам bash+xterm пред mc+xterm.
Второ, обвиненията по Nautilus са безумни според мен. Това си е много добър файлов мениджър, много по-удобен от объркания Konqueror. Thunar също удобен и изчистен.
Смятам, че KDE 4 ще стане добро. Има доста положителни черти, като Dolphin и глезещите widgets ;) Kickoff менюто също много радва, макар че може да се сложи и на KDE 3 (както и Dolphin може, това е друг въпрос).
Но в KDE като цяло има много дразнещи неща, които в Gnome са оправени, и за това ползвам Gnome. Контрол менюто на KDE не ми харесва, да го бяха направили с малко по-готин интерфейс. Също ориентирането в Konqueror е много гадно (говоря за намирането на файлове с клавиатурата), това се сещам сега, но иначе има много досадни неща. А, да не забравяме, че никъде немога да намеря как се прави да се превключва layout на клавиатурата с shift и alt. Май чичо Google не помогна. Също дразнещо нещо в KDE е, макар и лично мнение, че долния панел прилича на Windows по дефаулт (разбира се, може да се кустумизира).
В същото време има много готини програми като Amarok.
От леките десктоп среди предпочитам Xfce, съществуват ултра-леки като IceWM (което не е десктоп среда, води се Windows Manager), които все пак стават за използване след инсталиране на няколко допълнителни програми. Наскоро намерих една готова графична среда, казваше се LXDE. Спрях се на нея, много ми хареса. Ползвах я и ми хареса, макар че беше неготова още.
http://lxde.org/
Enlightenment е много странна за мен, така и не я ползвах повече от 10 минути.
И сега случайно се замислих, както върви KDE 4... дали някога ще го включат в Slackware?


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: lunarvalleys в Jul 30, 2008, 11:40
ivshi,

в КДЕ3 аз си нагласях смяната на клавиатурата да е с Alt+Shift в самия xorg.conf

след това инсталирах този индикатор за клавиатурната подредба> http://kkbswitch.sourceforge.net/

така става малко кат смяната на клавиатурата в Xfce, ма нейсе..


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Warstomp в Jul 30, 2008, 13:16
Цитат (lunarvalleys @ Юли 30 2008,12:40)
ivshi,

в КДЕ3 аз си нагласях смяната на клавиатурата да е с Alt+Shift в самия xorg.conf

след това инсталирах този индикатор за клавиатурната подредба> http://kkbswitch.sourceforge.net/

така става малко кат смяната на клавиатурата в Xfce, ма нейсе..

А този индикатор защо показва само цифри 1 и 2 и не мога да сложа флаг или абревиатура?

Edit: Аха оправих се! Change icon.
Благодаря. Откога си търся алтернативен kbswitcher.





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ЗибелтБг в Jul 30, 2008, 17:39
То човек като почне да разбира - много често губи общия поглед върху нещата.Таман другата година през есента ще е готово да се прехвърлиме от KDE 3 на  KDE 4 !





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Nikolavp в Jul 30, 2008, 17:47
Цитат (zibeltbg @ Юли 30 2008,18:39)
То човек като почне да разбира - много често губи общия поглед върху нещата.Таман другата година през есента ще е готово да се прехвърлиме от KDE 3 на  KDE 4 !

Най много до октомври, когато дойдат digikam и amarok :). Чак пък още година ... :huh:


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Aug 02, 2008, 17:43
Аз вече съм на KDE 4.1.0 stable. Бих казал, че KDE 4.1 е много по-добра от KDE 4.0. Дори вече си го ползвам за ежедневна употреба и не ми е толкова гаден, колкото беше...

Но... както винаги има едно НО!

Прочетете тази статия:
http://practical-tech.com/operating-system/kde-its-time-for-a-fork/

Цитат
My real problems with KDE 4.1 is far more fundamental. The developers believe that they have a better way of handling the desktop. For them, I’m sure they do. For users, this user anyway, the new desktop fails at a desktop’s main job: enabling the user to get their work done as easily as possible.


Те това е, което го дъвча и дъвча. Начинът, по който се работи на десктопа не ме удовлетворява. Чакам все още възможността да си слагам иконки.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Emooo в Aug 02, 2008, 21:07
Добре е че след толкова години някой хора почват да виждат че има неща които куцат. Линукс рулс само не помага - колкото повече хора виждат проблемите толкова по добре защото може да се работи във посока на отстраняването им. Преди години като пишех в тоя форум че КДЕ смърди бях набеждаван за агент на майкрософт сега след 3 години хората които ме набеждават казват същото. Искрено се надявам да се нялеят малко пари в разработката на КДЕ и да има подобрение от това печелим всички дори тези които не ползват Линукс защото от конкуренцията печелят потребителите. От времето когато се регистрирах в този форум ползвам Линукс само през конзола надявам се скоро това да се промени. Наздраве.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Aug 03, 2008, 00:07
Emooo: Фанатизмът никога не води до нищо добро. Аз пък ползвам X и харесвам някои среди (от гледна точка на потребител, не програмист) и ме удовлетворяват повече от Windows GUI. Така че става въпрос за личен избор.

Джафкането на тема KDE 4 е че не виждам особен напредък, а назадък... дори и при 4.1.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: bnight в Aug 08, 2008, 12:24
Тука темата е абсурдна КДЕ4 не е готово и както каза gat3way няма да си го сложа докато не влезе официялно в Дебиан репо-тата. Иначе КДЕ 3.5.9 си е доволно добър избор. И в крайна сметка всичко е въпрос на навик. Нормално е да ти се вижда кофти защото КДЕ4 не се държи като 3.5. Виста не се държи като XP и това е нормално тъй като поколенията са различни просто KDE4 излиза 6 години след КДЕ3 нормално е да има разлики днес на мода се графичните изгъзици а не простотата на интерфейса но тук идва и проблема с 6-те години навик в ползването както на КДЕ3 така и на XP и този навик си казва думата. Но в името на прогреса трябва да преудолем някой неудобства. Вече дори хардуера е различен от онзи който е бил преди 6 години когато излезе XP. И е нормално нещата да са други а нашите навици да трябва да се променят аз ползвам компютър от win 98 тогава cpu-то беше 300 Mhz днес е 3Ghz и нещата се променят. Нормално е.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ЗибелтБг в Aug 08, 2008, 13:07
Цитат (Nikolavp @ Юли 30 2008,18:39) Най много до октомври, когато дойдат digikam и amarok :). Чак пък още година ... :huh:



Ми VLC не товари "професорът" както Amarok - а звукът е на дистанция Linux-Windows - и чудно - как това галениче - Amarok  е софтуер по "подразбиране" във най-добрата операционна система ! :crazy:  :p  :xclam:





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: bnight в Aug 08, 2008, 14:05
аз също като теб не харесвах amarok в началото но се оказа най-добрият избор за плейър на МП3 в Linux Отварям големи MP3 листи с стрймове и просто XMMS-a се чупеше тогава сложих amarok и нещата завървяха като пушка. Много съм доволен вярно по различен е от стандарта WinAmp но пък е доволно добър и си струва. Мисля си че за това е стандартен плейър.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: jivkojj в Aug 08, 2008, 15:03
Който схване идеята амароК му става незаменим. Иначе за качесвото на звука -  има си различни библиотеки - сменяш докато ти хареса.
И по мое мнение това е най добрата програма която съществува изобщо за организиране и просвирване на музика.


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: bulg в Aug 08, 2008, 15:26
Не предпочитам да ми се зареждат kde-приложения в Gnome и затова, лека-полека, минавам изцяло на gtk applications.
http://www.gnomefiles.org/


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ЗибелтБг в Aug 08, 2008, 17:02
Цитат
Който схване идеята амароК му става незаменим. Иначе за качесвото на звука -  има си различни библиотеки - сменяш докато ти хареса.
И по мое мнение това е най добрата програма която съществува изобщо за организиране и просвирване на музика.
Много ми е интересно, дали Amarok може да свирне като VLC -ако някой го е правил тоя номер с библиотеките - да сложиме библиотеки на VLC във Amarok - (дали ще е толкова лесно) - моля да го сподели, защото звукът на Amarok е не е най добрия ! Благодаря


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: m0rph в Aug 08, 2008, 19:23
Amarok - лош звук  :crazy:  :crazy:  :crazy:
VLC - ама той може ли звук да издава?  :crazy:


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ЗибелтБг в Aug 08, 2008, 20:21
Цитат
VLC - ама той може ли звук да издава?
Приятелю - за да не мисля, че само аз съм прав - пусках едни и същи  звукови пасажи на музиканти - без да гледат към монитора - даваха явно предимство на VLC. Компютрите не са само математика и програмиране! И на програмистите им трябва някакво забавление в концертна зала например - според собствения им кеф. Прави впечатление, че много хора не могат да отличат звука на WAV , MP3 и  OGG. Слушането само на цифров звук профанизирва слуха - казвам ти го от личен опит.Като имаме претенции, че сме с най - добрия софтуер - нека да вървиме докрай!


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: m0rph в Aug 08, 2008, 21:59
Виж сега. Всичко зависи от прекалено много фактори за да се говори за това че един плеър вади по-добър звук от друг. Това е като сравенението че образът под Уиндоус медиа плеър е по-лош от същият при мплеър под линукс. Ами реално погледнато е един и същи просто контраста по подразбиране на мплеър е малко по-нисък което доста изчиства картината. Но пак зависи от това какъв ти е монитора и най-вече какви са ти драйверите. Колкото до това дали може да се различи звука от уав, тр3 или огг зависи от това с какви колонки разполагаш... при голяма част от тях качестовото не може да се различи дори и при разлики от рода на тр3 на 128 и някой flac например. Трябват ти някакви колонки за по над 500 кинта за да различиш двата формата. Същото важи и за разликата от аудио плеърите. Пак всичко зависи какво правят с звука след декодирането и какви драйвери се ползват, защото те са нещото което казва кое как да звучи.
 :D


Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: jivkojj в Aug 08, 2008, 22:57
Първо търсене с Гоогле ми върна това:
VLC engine for Amarok
Не се отваря линка за теглене който е вътре в страницата, но сигурно и на друго място ще го има, щом съществува вече. А иначе който иска наистина качество, не залага на mp3.





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: bozho в Sep 07, 2008, 19:10
Айде и аз да си кажа мнението.
Пробвах kde 4.1, което е пуснато в slackware - testing.

Най-напред да кажа, че не видях някакви такива страхотни провали, за които се пише.

Патрик е написал за два проблема - amarok и k3b - трябва да се инсталират по-старите версии. Направих го и работят.

Самото kde 4 стартира много бързо и приложенията работят по-бързо.

Неприятно ме изненада, че firefox 3 гърми. Обаче приятна изненада беше, че като натиснах Alt+F2 и написах firefox , kde ми предложи да стартирам и двойката, която не беше инсталирана от пакет, но въпреки това инструментът за търсене на програми я беше открил!

Пиуснах я и се оказа, че двойката работи много стабилно и по-бързо отколкото в kde 3.

Това, което не ми хареса е, че не открих начин да настройвам системния панел и да местя нещата по него. Не открих и меню за бърз избор. Начинът по който е организиран въпросният панел и невъзможността да си го редя по мой кеф е единствената причина за сега да се върна към kde 3, докато  не го оправят.

А друго, най-после е оправен инструментът за смаяна на клавиатурната подредба и работи както трябва. Повече не се налага да се ползват външни средства.





Титла: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: Zvezdichko в Sep 07, 2008, 23:59
Такам... връщам се на темата... Лелеееее, като се чета какви съм ги писал в началото, се ужасявам. Ама явно трябва да съм бил доста ядосан, че да го кажа. И доста недоволен от KDE.

Понеже ме попитаха с какво съм допринесъл за проека? Написах си wish листовете :)

Така... излезе 4.1. Пробвах binaries за OpenSUSE - не бях особено очарован. Пробвах тези за Slackware - отново не бях особено очарован. Накрая пак се ядосах и компилирах десктоп средата. Само че направих още една фатална грешка - вместо да компилирам KDE 4.1.1, дръпнах от Trunk-a. Така изтеглих нестабилна версия, която някой ден ще бъде KDE 4.2. Както и да е. При мен работи и съм я компилирал половин ден, така че няма да я трия. Дори и да е от trunk-а.

Така... Очевидно KDE е изминал доста път от 4.0 (когато се правех на трол из форумите и се оплаквах от всичко, което ме изнерви).  И така. Неща, които ми харесаха:

1. Plasma-та е станала по-зряла. Плазмоидите стават все по-интересни и по-интересни. Харесва ми.
2. Customisation-а става все по-зрял и по-зрял. Все още не съм се научил как да променя цвета на панела, но въпреки това ми харесва, че новата среда има повечко функции.
3. Хареса ми, че средата зарежда бързо и е доста удобна. Постепенно свикнах и с новото меню, промених навиците си и вече не мога без него.

Да, вече мога да похваля KDE.

Има обаче и някои неща, които не ми харесаха:

1. Все още binaries, които се предлагат, не ме удовлетворяват. Докато не влязат официално в Slackware, например, аз ще компилирам от сорс.
2. Това за десктопа и фолдър плазмоида все още ми е непонятно... Абе защо трябва да се усложнява живота ми?


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: mat в Dec 05, 2008, 15:41
Звездичко (а и тези които са останали с лошо впечатления за новото КДЕ)... ти си като жената на един мъж който и е построил нова къща. Къщата е почти готова, но навсякъде около нея е пълно със строителни материали. Трудно се минава за да се стигне до вътрешността. Тази жена не вижда съществената част - тя не вижда чисто новата си къща, тя вижда боклуците и вместо да се зарадва, тя започва да мрънка колко лошо било всичко (грозно черно меню), как нямало къде да стъпи (как да си сложи иконата на десктопа) и как се спънала три пъти (X-a забил три пъти)...

Звездичко - това не може да бъде мнението на един стар линуксджия като теб. Ти би трябвало да виждаш същината и би трябвало да знаеш, че скоро боклуците ще бъдат изринати и къщата ще блесне в пълния си вид.

Освен това говориш малко противоречиво - хем казваш, че новото КДЕ приличало на Вистата, хем не можеш да си изкараш иконата на десктопа, което показва колко далечно е това КДЕ от Вистата. Като изключим черния панел (и то не панела, а само цвета на панела), който мен много ме кефи и изобщо не ми пука дали приличал на Вистовия.

Новото КДЕ е яко! Кой каквото ще да ми говори! Само от няколко часа съм с него и повече не мисля да го заменям с нищо сруго!


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: m0rph в Dec 05, 2008, 17:22
mat, проблемът е, че ти сега го ползваш няколко месеца след последният пост на Zvezdichko. Истината е, че с последната си версия KDE-то доста изгря за тези няколко месеца. В началото наистина си беше зле, но както каза - " боклуците вече за изринати и къщичката блести". Вярно трябва малко боя тук там и някой гвоздей да се дозабие и ще си е перфектна. :P  [_]3


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: believer в Dec 05, 2008, 19:34
Нека бъдем търпеливи KDE става все по хубаво. :) Нужно е време да се свикне с всяко ново нещо.
Който не харесва новата визия и политика на KDE4 може да си остане на KDE 3.5.10
А на тези, които дръзнаха да се закотвят на KDE 4 честито. :)
Феновете на Kubuntu ще имат следващата весия през януари а по нетърпеливите могат да се включат в тестването на първата бета. :)

http://www.kubuntu.org/node/58

http://kde.org/announcements/announce-4.2-beta1.php


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: believer в Dec 05, 2008, 19:35
Нека бъдем търпеливи KDE става все по хубаво. :) Нужно е време да се свикне с всяко ново нещо.
Който не харесва новата визия и политика на KDE4 може да си остане на KDE 3.5.10
А на тези, които дръзнаха да се закотвят на KDE 4 честито. :)
Феновете на Kubuntu ще имат следващата весия през януари а по нетърпеливите могат да се включат в тестването на първата бета. :)

http://www.kubuntu.org/node/58

http://kde.org/announcements/announce-4.2-beta1.php


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: edmon в Dec 06, 2008, 02:39
едно пиаснко мнение...
фуцк тхе фуцкинг фуцкерс
кде рулира
кде 4.2 е напрао върхъ
какви гномоове какви арео теми какви бози....
очарован съм от това което дава кде и много доволен.


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: e01 в Jan 03, 2010, 23:39
едно пиаснко мнение...
фуцк тхе фуцкинг фуцкерс
кде рулира
кде 4.2 е напрао върхъ
какви гномоове какви арео теми какви бози....
очарован съм от това което дава кде и много доволен.

И какво дава КДЕ?


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: m0rph в Jan 04, 2010, 09:53
Цитат
И какво дава КДЕ?

Готин интерфейс който е не само красив, но и удобен за ползване.


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: A4o в Jan 04, 2010, 12:34
Откакто ползвам линукс искам само да ми е удобно - Гнома е - на 2 клика от всяко нещо което ми трябва. За това и не го сменям. А и монитора ми е достатъчен, та да не ми пречат 2 черти.


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: danaildr в Jan 04, 2010, 16:10
Аз пък си харесвам КДЕ. Гнома ми е някак ... постен.


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: tyuio в Jan 04, 2010, 17:10
 не се карайте деца! аз харсвам ion3 по як от него нема! :)


Титла: Re: Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от
Публикувано от: ЗибелтБг в Jan 04, 2010, 19:25
  KDE 3.5.10. - заради 192000 Hz 24 бита на Саундбластера.