Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 338 339 [340] 341 342 ... 587
5086  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Nov 30, 2016, 19:01
Има вариант да бъде с SysVInit и да имаш XFCE (но не и производни на Гном 3), тогава се използва триклетия Consolekit2. Не е само това. Има версия с LXDE, може Е17 (както си е в официалния Дебиан). Между другото години наред съм ползвал комбинацията Pekwm с tint2 (Openbox e бая тежък Sawfish, Icewm, Fvwm, Flwm, Fluxbox, W9wm, Wmii, Wmaker и разбира се TWM, но без Tint2 стават), защото имах само една гъбка памет. Сега имам две и се глезя с Trinity и E17, които също си работят прекрасно, а предполагам също MATE.

NM не ползвам. Във връзката е описан начин с конзола. А понеже част от гадостите могат да се запазят, Wicd-gtk също е вариант. Прекрасния WiFi Radar поне при мен отказва да работи по неизвестна ми причина. Не ми плюе грешки, за да ме наведе защо.

Да не забравяме, че като има Init, то и Qingy също ще си работи.

Тъй, че свобода не като да няма. А пустите шиндошизми Гном3 и КДЕ 4/5, ако пък толкова са необходими, винаги могат да се пуснат от затвор.
5087  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Nov 30, 2016, 12:42
Свободата за дебианци идва:

https://git.devuan.org/dev1fanboy/Upgrade-Install-Devuan/wikis/devuan-talk-version

Все още е втора β, но аз няма да чакам. Само се добирам до по-качествен Интернет (предполага се след две седмици ще успея) и веднага го правя.


п.п. Противопоказно е за почитатели на КДЕ 4/5, Гном 3 (с  производните) и Мишленко (XFCE).
5088  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Най-изчекнатата и готина добавка за Хрома, а надявам се и за лисицата скоро -: Nov 30, 2016, 12:38
Е-хе-е-е това емаксарите го имаме от незапомнени времена с простичкия Xembed. А освен това ни се намира и Conkeror :P

Честито все пак [_]D
5089  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Книга за Qt -: Nov 29, 2016, 13:58
Ами гледам, че са ме изпреварили. Единствената книга на български е тази на Ваньо. Курсовете ги водеше Кирчо с баща си. Те са двамата най-големи експерти по Qt (след нашия Task, разбира се) у нас. Но мисля, че вече не се провеждат, защото бяха спонсорирани от Нокия, а тя вече няма общо с Qt. Иначе той си го преподава в НБУ, ама да запишеш там си е бая пачка, а целта да ти е Qt е направо немислимо.

п.п. Отворих qt.io да видя до де са я докарали, ама българската страница изглежда е свалена. Пише, че е запазена за клиент на Host.bg ли беше, Host Gator и толкова. Иначе преди там имаше откъслечни статии, които ставаха за хора, които вече са проумяли, какво е Qt, а не го започват сега.
5090  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Команда, с която от потребителското пространство да се включва видеото -: Nov 12, 2016, 14:28
Да март месец пак трябва да се плаща. Последния път преди две години го платих сам (вече бях безработен от половин година). Защото в модераторската секция, единия човек каза, че това със събирането била просешка работа. Но пък успяхме да минем на по-тънък план (160 лв. на година), защото те качиха видеата в тубата. Онези спестявания още не са ми  свършили и ще имам и за тези две години (или пък три, ако се договоря с хората за повече, ако можех направо за десет). Държа ги за зор заман. А живеем от заплатата на жената и детските. Оправяме се криво-ляво. Всеки трябва да оцелява. Тя добре, че жена ми не знае за тия пари и за какво ги харча, че ще полудее.
5091  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Команда, с която от потребителското пространство да се включва видеото -: Nov 11, 2016, 17:13
Благодаря Лест.  ;D Явно няма да го бъде. В моя град дори да има такива, не ги познавам.
5092  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Команда, с която от потребителското пространство да се включва видеото -: Nov 02, 2016, 18:59
Чак скаран, няма как да бъда. Който се занимава с компютри, трудно може да го избегне и да не го ползва. Не ми е матерен де, но се справям.

Решението, което бях измислил днес, се провали. Вдигна използването на професора и пак взе да гаси.

Иначе и аз разсъждавах по въпроса да изключа управлението на захранването, но то идва от ядрото и не съм убеден, че ще има ефект. Утре ще пробвам, че бавно става, а имам само едно зарядно.

Днес тръгнах пак да чопля стария проблем, защото ме сполетя поредното горене на USB-та. Тоя път три накуп и останах само с едно. А ми трябва едно за външния диск, защото твърдия диск ми е тридесетка и на практика не стига дори за Дебиан, камо ли мой неща. Така вече не мога да закачвам влашки, включително тази, която ми подари ДДангуин за мобилната връзка, не мога да закачвам зарядно за телефона, не мога нищо.

На тоя лаптоп по-доброто му е, че е с по-бърза памет (DDR2), но пък екранчето е малко (12 инча), процесорчето му е 1,2 (онзи е с 2,1 от същото семейство), на посочващото лостче му работи само лявото копче и още един куп други проблеми. Онзи е по-тежък и обемен, но по-малко изстрадал, защото почти не съм го ползвал, все се явяват хардуерни проблеми. Този съвсем ще стане скоро неизползваем и заради неназованите проблеми.

Утре ще се занимая с ACPI и ако има ефект, ще пиша, но не съм убеден.

п..п. Реално аз искам обратното. Не да кажа на компютъра да не прави нещо, защото на BIOS-a нищо не мога да кажа. Искам да се надцаквам с него. На всеки код изпълнен от него да изпращам обратен. Трябва да е възможно, защото ядрото го прави. Въпроса е потребителя дали може и как. Затова се насочих към sys, защото заедно с proc са изнесени псевдо файлови системи, за разговори с ядрото.

п.п.п. 4096 преди около две години ми се обадиха да ми предложат бяла карта. В момента, когато споменах, че съм безработен, момичето си глътна езика и ми затвори. Никога не съм имал забавяния по кредити и нямам неизплатени такива. Следам строга финансова дисциплина.
5093  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Команда, с която от потребителското пространство да се включва видеото -: Nov 02, 2016, 16:38
Не съм объркал раздела, проблема е хардуерен, но търся софтуерно решение.

Работата е там, че се докарвам до лупост. Имам под ръка един стар лаптоп, на който търкалям стара версия на Дебиан (6.0.10) и всичко си вървеше отлично. Ама това беше докато и последните капки свежест на батерията изфирясаха. И понеже машинката е на IBM има най-умния BIOS, който съм срещал. А знае се, което е умно, създава проблеми. Специално този ми е създавал много проблеми, но последния не мога да преборя.

Работата е там, че щом усети, че батерията е на нула (а тя няма как да не е), то моментално гаси видеото. И го прави всяка секунда. Още една от безбройните причини да попържам платформата 8*86. Най-лесно е да сменя батерията. Но това не е никак лесно за мен. Нови сигурно има в EBAY, но на безработни никой не издава кредитни карти. Опитах да намеря някоя от безбройните софийски фирми, които рециклират, но щом подам питане с модела (t42p) и глас в пустиня.

Като видях, че няма да стане програмно. Номера изобщо да махна батерията не води до нищо. Изръшках целия BIOS (а те възможностите му не са кой знае колко големи), изключих всички възможни умнотии, но и това не подейства.

Последната ми надежда беше да се опитам да се разбера с ядрото. Мислех, че е много гениано да направя нещо от сорта:

Код
GeSHi (Bash):
  1. echo 0 > /sys/devices/virtual/backlight/thinkpad_screen/bl_power

Което не даде никакъв ефект. И трябваше да помигам умно докато се сетя, че съм тъп и BIOS-a не гаси задното осветление, а самото видео. Тогава се обърнах, към него:

Код
GeSHi (Bash):
  1. echo 0 > /sys/bus/pci/devices/0000\:01\:00.0/enable

Може да ми е горе-долу единствената възможност да пипам нещо, но явно не ще да е.

Сега тук има една врътка. Преди да предаде управлението на операционната система, успявам за малко да включа видеото, като си играя с копчето за преминаване от вграден на външен монитор. След като ядрото поеме контрола тогава шанса ми за „малко светлина“ е да прехвърлям от конзола на XWindows. В резултат, на което ядрото гордо рапортува в messages, kern.log и dmesg:

Код
GeSHi (Bash):
  1.  
  2. [ 8096.104103] agpgart-intel 0000:00:00.0: AGP 2.0 bridge
  3. [ 8096.104115] agpgart-intel 0000:00:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
  4. [ 8096.104132] pci 0000:01:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
  5. [ 8096.104160] [drm] Num pipes: 1
  6.  

Опитах се да намеря начин да правя същото от потребителското пространство, но стигнах до нова задънена улица. Мога единствено да го подам като параметър на ядрото при стартиране. Но това е безсмислено. Първо ядрото си го прави само. И второ това е еднократна операция, а на мен ми трябва да е нещо, което мога да изпълнявам всяка секунда през cron.

Засега намерих заобиколно решение. Намалявам яркостта на екрана до нула и  BIOS-a се съгласява да не ми гаси насилствено видеото. Така вече се работи нормално, но пък се напрягат очите. А аз де съм си недоскив, де нямам резервни очи.

И така, някой има ли някоя хитра идейка, някой хак под ръка? Защото аз се бламирах и нямам други ходове. 
5094  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Има ли алтернатива на адоб флаш? -: Nov 02, 2016, 16:08
Преди около година Google обяви проект, с който превежда swf на js. Не знам доколко е добра идея, но не съм видял дистрибуция да е приела нещото.

В следващата версия на Лисо ще има поддръжка за paper, което си е геройство при факта, че е програмния интерфейс е писан специално, за да не е съвместим с него. Но пък благинката е, че се ползва ускорение от opengl.

Къде ти се наага да ползваш фалш? Аз не съм го виждал от години.
5095  Нетехнически теми / Коментар / Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва... -: Oct 08, 2016, 02:12
Настана събота.
===============

А сега дисекция.

Цитат
За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...

...да бъде осиновен от големите производители/асемблатори на хардуер, и да се продава заедно с хардуера.

Ами това вече беше факт. Двата най-големи тайвански производители го бяха осиновили. Това бяха Ацер (Ейсър, Acer) и Асус (Ейсъс, Asus). Но това не помогна. Специално историята на Асус е много поучителна.

Цитат
Другият вариант е да спре да гони широк кръг потребители, и да се ограничи само до технологичните маниаци.

Ами това просто няма как да се случи. Юникс винаги е бил ОС за „шир потреба“, казва го дори името му. Столман през 1983-та год. не случайно се насочва точно към него.

Но случая на Линукс е още по-тежък. Той от първия си ден е писан, създаден, за да е домашна ОС. Това, че става за сървър е просто страничен ефект от наследството, на което стъпва и избоялия Интернет. Още преди първия си ден това ядро е досифицирано. По-късно се шиндошира, за да стигнем до днешните времена, когато се омацва. Точно срещу тези неща и скачаме непрестанно. В действителност например неща като Авахи и Sd са резултат на омацването. Sd не е svhost, както Linux Journal се опита да внуши.

Цитат
Искам Linux да бъде платформа, която е на първо място в списъка на разработчиците на софтуер.

Това е платформата, точно поради страничния ефект на Линукс. Тези един до 2% дето стабилно поддържаме почти 20 години са точно от разработчици/администратори.

Цитат
Мисля, че обществото на свободния софтуер вече само няма капацитета да се конкурира с технологичните гиганти до степен, която би му позволила да натрупа критична маса потребители, и да започне да трупа пари, с които да поддържа ръста си. И няма как да го има, при положение, че често това се разглежда като странична дейност, и дори когато е основна такава - резултатите не се възнаграждават, или пък са твърде скромни, за да оправдаят налетите в тях пари.

Ако беше журналист, щяха да ти дърпат ушите. Такива дълги, объркани изречения, не трябва да съществуват. Нищо, че аз имам и по-зле.

Тук навлизаш в територията на моите дипломи. Въпроса е много прост. Поробването носи винаги повече лична полза. Това си е аксиома. Просто е така. Но алчността не е толкова безпроблемна и безоблачна. Проблема е, че тя е дарвинизъм, „закона на джунглата“. Винаги ще има някой по-алчен от теб и ти ще пропаднеш. Уилям Гейтс Трети има какво да изплаче по този въпрос. Съперника му Стивън Джобс също щеше да реве гороломно след някоя друга година, ако небесата благосклонно не ни бяха лишили от присъствието му. Всъщност той вече го бе изживял.


Цитат
Няма кой да потърси отговорност от разработчиците на свободен софтуер, няма и основание да търси подобна отговорност. Няма ангажименти - днес всичко може да върви добре, утре със същият успех може да спре.

Това изказване със сигурност не се отнася до начина на разработка.

Цитат
Както съм казвал и преди, големите асемблатори не губят, а напротив - печелят от продажбата на OEM Windows. Компании като HP или Toshiba получават отстъпки от цената на OEM Windows, понякога до 50%. Какво те правят с тези отстъпки аз не знам, т.е. дали правят отстъпка от крайната цена, или си ги прибират като печалба. Предполагам обаче, че е второто.

Това доста отдавна не е факт. Цената на тази ОС е вече отрицателна. Това не е в смисъл, че М$ не прибират пари. Напротив. Но целият шпионски боклук, който ти инсталират прави компютъра ти субсидиран. Точно същия случай е и на Андроид, с разликата, че в Андроид е доста по-трудно да го премахнеш, а и обходното действие, като преинсталация, не е нещо много лесно.

Цитат
Друга издънка например, може да бъде ако Microsoft пуснат своя линия компютри, и големите асемблатори се почувстват застрашени. Лично на мен не ми се вярва точно това да направят, но пък знае ли човек.

Ами те го направиха. Мислиш в категориите на деветдесетте, когато настолен компютър беше еквивалент на ПК. Днес далеч не е така. И дори думичката настолен вече не е така читава за описание на събитията. Друга се набива — мобилно устройство.

Цитат
Някой друг беше предложил преди време, че проблема на Linux е рекламата.

Рекламата е нещо, което винаги има само временен ефект. И да лаптопи с ГНУ/Линукс има буквално на всяка крачка.

Цитат
Тогава обаче ще се увеличи и нуждата от поддръжка, а Canonical нямат капацитет.

Има! Но това е най-малкия проблем. Службите по поддръжка винаги бързо могат да увеличат капацитета си при нужда.

Цитат
Между другото съм изненадан, че KDE не е подкрепена от никоя голяма компания, като в същото време е най-голямата и най-развита графична среда и екосистема от потребителски софтуер.

Спонсорите на КДЕ не са по-малко, малки или различни от тези на Гном.

На „лелките“ нищо не им харесва, защото всичко им е чуждо и натрапено. Те страдат от собствената си нормативна еволюция.

Цитат
Хах, онзи ден четох една глупост, която ми се иска да коментирам - "разработчици на софтуер, например 'анти-вирусни' и други програми, плащали на асемблаторите да го включват в лаптопите, и за това лаптоп без Windows бил по-скъп". Това в никакъв случай не може да бъде вярно - най-много да го предоставят без пари, с надеждата, че потребителя на следващата година ще продължи абонамента.

Напротив истина е. Вече го коментирах.

Цитат
Потребителите имат нужда от някой, който да контролира разработчиците на софтуер и да гарантира, че те си вършат работата.

Тук се сещам за една хубава картинка, в която потребителя иска една гума закачена с въже към клон и какво си мислят всички останали, много далеч, дори изглеждащо абсурдно. Потребителя никога не е можел и няма и да може, да контролира, какво да е.

Цитат
Потребителите трябва да се научат, че за да изискват нещо от някого, трябва и те да му дадат нещо.

Това е горе-долу първото нещо, което се научава в живота. Друг е въпроса, че, какво трябва да даде, всеки разбира различно.

Цитат
Потребителите обаче са научени, че щом нещо може да се копира, значи за неговото копиране не дължат пари.

С това си изказване уби свободата. Свободата е възможна само в среда на разпространение. Колкото повече е затруднено то, толкова по-малко свобода има.

Цитат
Единственият начин да бъдат накарани да дадат тези пари е, когато софтуера идва заедно с хардуера.

Хич, ама хич не е единствен. Програмите освен нужда от инсталация имат такива от поддръжка и развиване.

Цитат
Когато производителите на хардера започнат да носят отговорност и за софтуера - тогава ще имат и стимул да плащат на разработчиците на софтуер, и правото да ги контролират.

Никога няма да може да им се натрапи такава отговорност. И към днешна дата плащат. Контрола е нещо условно. Въпрос на преговори.

Цитат
Аз лично смятам, че стратегията на Google с Android е добра, и е приемлива за мен, като потребител. С какво е по-добра от стратегиите на Apple и Microsoft - няма един android, а има много Androids - всеки производител на телефони си разработва собствено разклонение. Да, Android има проблеми, но те не са породени от Linux, а от липсата на каквато и да е прилика с екосистемата на GNU/Linux.

„Стратегията“ на Андроид е точно същата като на една от споменатите от теб ОС-и до нейната „десета“ версия, но не римско десет. Приликите му с ГНУ/Линукс стигат до там, че споделят едно ядро. Но ядрото е като „бога“. Знаеш, че го има, знаеш, че е някъде там, но никога нито си го виждал, нито ще го видиш. Присъствието му е известно само по странични признаци. Никога не е осезаемо. Християните, мохамеданите и евреите вярват в едно и също божество, но това не пречи в религиите им да няма нищо общо. Същото е и Андроид. Той може да има, каквото си поиска ядро. Същото е и за ГНУ. Същото е за всичко.

Цитат
Защо толкова са искали да избягат от GNU/Linux, за мен е загатка.

Две думи — Жаба и различност. Жабата има дълбоки традиции в телефоните, а на пазара точно преди излизането на Андроид има стотици телефони с ГНУ/Линукс, повече от кой да е друг в историята.

Цитат
wheiland

Няма да ти е излишно все пак да научиш истинското му име, ще ти трябва около 25 до 30 год. съдейки от предтечата му.

Цитат
Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани.

Вече ги изместиха. От години.

а стотици телефони с ГНУ/Линукс, повече от кой да е друг в историята.

Цитат
wheiland

Няма да ти е излишно все пак да научиш истинското му име, ще ти трябва около 25 до 30 год. съдейки от предтечата му.

Цитат
Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани.

Вече ги изместиха. От години.

Цитат
А и потребителя все пак обича на всички устройства да му е едно и също. Лошото представяне на Microsoft тук е добър предвестник на заслужената им смърт.

Лошото им представяне, показва да не лежат на това ухо. На потребителя не му пука. Той еднакво не разбира, кое да е.

Цитат
Google обаче може да изпреварят всички, като слеят Android и Chrome OS. Разбира се, това въобще не означава, че новата им единна операционна система ще се представи на desktop по-добре отколкото Chrome OS се представи до сега.

Направиха го преди две версии. Не се забелязва някакво раздвижване.

Цитат
Не само  е нужна агресивна реклама на Linux, но са важни и лицата зад тази реклама. Например Asus, Lenovo, Dell според мен са доста добри кандидати.

Всички изброени вече са били замесени в „агресивна реклама“ на Линукс (ГНУ/Линукс). За рекламата — по-нагоре.


Цитат
Честно казано, не ми пука много за приложният софтуер, но когато операционната система е под контрола на един субект - тогава коня е нагазил много сериозно в ряката.

Обективно погледнато ГНУ/Линукс е под пълното попечителство на Ред Хат горе-долу от как последния съществува. И диктата на Ред Хат далеч не спира до ГНУ и Линукс, а и цялата екосистема, ако мога да ползвам този американизъм.


Цитат
Според мен по-скоро липсва правилната мотивация.
 

„Мотивацията“ на всяка компания, независимо, с какво се занимава от копане на нефт, през препарати за растителна защита до електромобили и ракети, си е все една и съща.

Цитат
Разработката на Windows, до колкото си спомням, е около $10 милярда годишно. Изобщо не мисля, че това е много, но пък и от резултатите не съм особено впечатлен.

Мога да приема този бюджет само, ако е за цялата ОС, включително рекламния и всички странични разходи, и да — още една половин след нея. В никакъв случай за една ОС, само за разработка и за една година. Наливаното в ГНУ/Линукс, не е по-малко.

Цитат
Има и друг възможен сценарий, който също е вероятен, и който и друг път съм споменавал - всичко да се премести в уеб пространството.

Не просто е вероятен. Почти се е случил. И основен виновник е Линукс, както написах неколкократно нагоре. Това обаче означава едно от три неща:

① Ще се самоубия, защото няма да преживея това крушение;
② Ще си намеря особено тежък чук, с който да натроша цялата си техника;
③ Ще си купя калашник и ще хвана гората.

Най-безболезнено е първото.

Цитат
Всъщност, това не изключва първият сценарий, при който основната част от софтуера се продава заедно с хардуера - просто го допълва.

Отново мислиш в категориите на деветдесетте год. Вече апаратурата е притурка на програмното обезпечение, доколкото апаратура съществува изобщо.

Цитат
Това обаче са единствените два начина, при които разработчиците на софтуер могат да си получат парите

Разработчиците винаги са получавали пари за едно нещо и то няма да се промени докато съществува предмета на занятието им. С други думи — те се занимават със софтуер и ще получават пари за разработката му.

Цитат
Това е бъдещето, и тъй като обичам Linux, искам Linux да играе централна роля в него.

Линукс играе централна роля и сега. И ще продължи поради инерцията си. Дали обаче това бъдеще ще е добро, е съвсем друг въпрос. Но той си зависи от нас.

Цитат
Аз нямам проблеми да плащам за софтуера в случай, че самият не съм допринесал за него, и мисля, че така е правилно - така е справедливо. Не разбирам защо някои хора имат. Не мисля, че цените са чак толкова високи, че някой въобще да не може да си ги позволи.

Малко странична тема, но за последните 6 мес., цифром и словом съм спечелил 15 лв., като надеждите ми са до края на тоя месец да спечеля още толкова. ⅘ от човечеството живеят с под долар на ден. Както казах обаче, по-нагоре, независимо, какъв хардуер си купуваш, в него участва и цена на софтуер, понякога доста сложен, почти винаги доста сложен. Проблема изобщо не е в плащането. Докато има нужда от програмно обезпечение, ще има и хора, които получават заплати, за да го разработят и поддържат.

Цитат
И тези проблеми все повече се увеличават, и ще продължават да се увеличават, ако Microsoft продължават да доминират на пазара за операционни системи, а приложният софтуер се изнесе в мрежата.

Първо най-малко от десет години, компанията, която цитираш, не е доминант на пазара, който визираш. И второ „заоблачаването“ само влошава проблема ти.

Цитат
Не мисля, че е реалистично (а дори и справедливо) да се очаква Microsoft сами да се откажат от предимството си и да започнат да разработват собствена Linux дистрибуция за крайният потребител.

Аз пък по косвени признаци твърдя, че те се занимават с това поне от декада, ако не и по-назад. Юникс не им е чужд. Да не забравяме Xenix. Да не забравяме случая Free BSD.

Цитат
Това, което аз най-много искам, и страшно бих се радвал, ако бъде сложен край на пиратството на интелектуална собственост, или в случая - да бъде сложен край на пиратството на Windows. Това би било най-голямата предпоставка за скок на Linux, но и не мисля, че Microsoft биха загубили в този момент, освен, че наистина ще им се наложи да се конкурират.

Виж тук съм съгласен. Когато трябваше да излезе Москвич Седмак, Микрософт ни го обеща. И аз като последен балък се вързах. И каква бе изненадата ми. Бръкнах в един прочут „маймунски“ портал и намерих няколко страници с резултати за все още не излязлата тогава „ОС“.
5096  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 02, 2016, 20:18
Олеле, колко си писал. Явно ще го чета чак другата събота, защото сега нямам време.

Ъпстарт беше възприет от всички, включително Сус Ентерпрайз и Федора. Но Ред Хат взеха решение да сложат ръка и на това. И така не остана технология, която да не е под техен контрол.

В предния коментар забравих да напиша за Пулс. На пръв поглед е напълно ненужен, но вече живеем във времена, когато трябва да пускаме звук по мрежа или да включваме външни звукови платки. Например, ако имаш колонки на USB, те със сигурност имат своя платка. Пък е и подобно на setx, който може да ти настрои подредбите, но не може за всяко приложение поотделно и тук е същото за звуковите потоци.

Нека не се разбирам грешно. Продължавам да съм трол на тема Пулс, просто обяснявам, защо и къде е неизбежен. Живеем в нова ера. ALSA никога не беше върха на технологията, но работеше(ти). Просто нямаме капацитета за по-добро. За съжаление. Още едно следствие от муровщината.
5097  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 02, 2016, 16:36
SysV/BSD Init са нищо повече от bash scripting files организирани по определен начин и с имена следващи уговорена конвенция. В този смисъл няма какво да им се разработва освен стандарт, какъвто/каквито има от осемдесетте.

В първите резултати видях едно добро описание от LFS:

http://www.linuxfromscratch.org/hints/downloads/files/bsd-init.txt

Сега, BSD е по-простичко организиран, а Бел са решили, че като понацепят, ще им е по-гъвкаво и четимо.

Каноничните в едно от малкото си добри решения, бяха решили да продължат традицията и така се роди още по-сложния, но за сметка на това близък до Юникс — Upstart. Е след това го убиха. Подобен е и Open RC. А има и още по-екзотични, като на основата на Daemon Tools. Те са по-прости, не толкова объркани и са бързи.

По принцип съхранението в двоичен вид не е проблем, ако съществуват инструменти за обръщането им до чист текст. Очевидно в Sd има наченки на подобно нещо. Просто трябва да се доразвие.

Иначе бързото писане на регистри е донякъде неизбежно. Работата е там, че съвременните сървъри стават все по-големи прасета, вършат все по-огромна работа, все повече неща, с все повече данни. Така още преди десетина години стандартния Syslog взе да им отеснява, което роди системи като Syslog NG и rSyslog. Е, те също взеха да отесняват дори при наличие на твърдотелни дискове (SSD).
5098  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 02, 2016, 12:35
Подчертах, че във времето на PII беше отделна платка, защото можеше да се появи спор, част ли е или не е от ядрото. Това, за което говори Наката е истинските дву и многоядрени процесори. Макар дори в тоя случай пак многопроцесорна машина да е за предпочитане, защото двете ядра, макар напълно отделени, продължават да делят обща транспортна шина.

Споменатия Хипер Трейдинг е това, което позволява „паралелно“ изпълнение на инструкции. То е точно по идеята на DRAM и разликата е същата като от SRAM. Сиреч, когато електрическия импулс е на половината път, се подава новата инструкция. Представяме си го като завод. Идва камиона, слагат се материалите на производствената линия, но преди да са излезли на изхода, като готова продукция, за да ги подеме новия камион, се вкарват следващите материали. За да е възможна тази работа, защото устройството на професора е много по-сложно от паметта, то от гледна точка на ОС се представят като два логически професора.

Иначе варианта без него едва ли забързването е чак толкова осезаемо, защото в един момент се изпълнява само един процес. И колкото и добре да се справят днешните компютри с времеделението, сиреч бързото преминаване между процесите, все пак си остава един. Което ме подсеща, че 8*86 е толкова скапана архитектура, че дори си няма апаратен часовник, а той се симулира програмно.
5099  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталация на Ubuntu server 16.04 LTS -: Oct 01, 2016, 19:09

 Имайте предвид, че при всеки линукс преди инсталация трябва добре да се помисли какво ще бъде разпределението на дисковото пространство.

LVM?
5100  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 01, 2016, 14:05
Ами почти. Всяка „ядка“¹ си има свой регистри, има собстени аритметични блокове, има и свой такива за дробни изчисления. Но например делят обща временна памет от трето равнище или дори второ. Знаем, че исторически, не бе отдавна времето, когато тази от трето равнище не бе част от ядрото, напротив, бе отделна платка или изобщо я нямаше. Но след тези времена интеграционните процеси се задълбочиха, като Интел включи северния мост в професора си, а АМД стигна дори по-далеч, като сложи целия схемен набор. А днес вече (и двете компании) включват в него дори графичния ускорител.

Така, че да, „ядката“ е почти самостоятелен професор, почти самодостатъчен, но не съвсем.





------
¹/ Или ядро, както приемаме у нас, но създава обърквания с ядрото на ОС.
Страници: 1 ... 338 339 [340] 341 342 ... 587