Покажи теми - tarator
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Междуличностни спорове? -: Jan 02, 2009, 18:20
Струва ми се, че някои хора във форума имат проблем да различават междуличностни спорове от спорове изобщо. Цялата история ми напомни разказаното от един колега преди около година...

Та значи ние живеем в село, в което над 80% от хората се занимават с научна дейност или поддръжката й.
 
Колегата ми трябваше да прекара известно време с майка си, защото чичо му умрял и трябвало да я закара до селото където живеел и да помогне да уредят разните истории с наследството. Колегата ми се държал както обикновено -- когато майка му кажела някоя глупост, казвал "Това е глупаво, защото ..." и давал обяснение. Само че майка му не чувала "Това е глупост", а "Ти си глупава", т.е. приемала всичко лично.

В научните среди е нормално нещата да се наричат с истинските им имена, стига да можеш да се аргументираш. Но очевидно някои хора тук приличат повече на майката на колегата отколкото на него :)

И да напомня на цензорите, наричащи себе си с благозвучното име модератори (и мислейки че лъжат някой така) да напомня, че затварянето на устите на инакомислещите е най-лесния начин за маргинализиране на дадена общност. Никой няма полза да бъде обграден от yesmen.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Майтап на getacoder.com или защо не трябва да се използват фрийлансъри -: Nov 26, 2008, 01:05
http://www.getacoder.com/projects/bug_finder_92913.html

П.П. Ако някой не схваща шегата да пита :)
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / автоматично генериране на .config? -: Sep 28, 2008, 20:20
Днес се чудех дали има някаква програмка, която автоматично да генерира .config за ядрото в зависимост от хардуерната конфигурация в момента. Мисля, че е сравнително лесно да се познае за кой процесор да се оптимизира ядрото, кои драйвъри задължително са необходими и т.н.

Не вярвам някой да не е писал нещо подобно. Сравнително често ми се налага да компилирам ядро по 20-30 пъти на ден на различни машини, а ме мързи да режа на ръка модулите които не се използват (и които разбира се са различни за всяка машина).
4  BSD секция / Системни настройки / автоматично генериране на .config? -: Sep 28, 2008, 20:20
Днес се чудех дали има някаква програмка, която автоматично да генерира .config за ядрото в зависимост от хардуерната конфигурация в момента. Мисля, че е сравнително лесно да се познае за кой процесор да се оптимизира ядрото, кои драйвъри задължително са необходими и т.н.

Не вярвам някой да не е писал нещо подобно. Сравнително често ми се налага да компилирам ядро по 20-30 пъти на ден на различни машини, а ме мързи да режа на ръка модулите които не се използват (и които разбира се са различни за всяка машина).
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Parents: talk to your kids about linux -: Aug 03, 2008, 06:04
http://www.xkcd.com/456/

'<img'>
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво стана сега, olpc се прехвърлят на windows -: May 16, 2008, 05:22
Ето едно добро есе от човек напуснал OLPC.

http://radian.org/notebook/sic-transit-gloria-laptopi
7  Хумор, сатира и забава / Хумор / Не само разработчиците на Линукс ядрото са идиоти -: Dec 19, 2007, 18:11
Всеки който е разглеждал кода на разни драйвери в ядрото знае, че качеството им не е кой знае колко добро (меко казано). Въпреки, че пиша предимно за Линукс, когато трябва да портвам драйвер за друга операционна система, обикновено използвам някой от *BSD драйверите (ако има такъв) и само сверявам с кода от Линукс драйверите. Та, израза че Линукс разработчиците са идиоти си е частна шега между хората с които работим заедно.

Това е имейла, който изпратих вчера до някои от тях (преведен на български):

От atheros драйвера в OpenBSDs, sys/dev/ic/ar5xxx.h:

Примерен код

   #define AR5K_REG_WAIT(i) \
       if (i % 64) \
           AR5K_DELAY(1);


Макросът се използва в цикли, които записват стойности в регистри, нещо като:

Примерен код

   for(i = 0; i < len; i++) {
       AR5K_REG_WRITE(reg, val);
       AR5K_REG_WAIT(i);
   }


Възможностите са две:

1. Разработчиците на OpenBSD са идиоти защото си правят труда да "икономисат" една микросекунда за всеки 64 записа/микросекунди.

2. Разработчиците на OpenBSD са идиоти защото не знаят как да използват оператора %. (т.е. искат да направят пауза от 1 микросекунда на всеки 64 записа, но са оплескали условието в if-a).

Коя от двете възможности избирате? '<img'>

П.П. Предимствата на отворения софтуер се виждат ясно в този случай -- драйверът за Линукс има същия бъг '<img'>
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Поздрави от the unix room в bell labs -: Dec 05, 2007, 17:08
Създателите на Unix вече не работят тук, но стаята все още си е the Unix room '<img'>
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Configfs -: Nov 09, 2007, 17:05
Правя нещо, което може да има configfs или sysfs интерфейс към userspace. Експертите твърдят, че configfs e по-правилното решение. На мен лично ми е безразлично, но не съм сигурен колко от дистрибуциите имат configfs стандартно монтирана.

Как е в тези, която вие използвате?
10  BSD секция / Системни настройки / Network "ring" topology -: Oct 14, 2007, 18:10
Имам 4 машини с по две етернет карти. Машините трябва да имат по един "публичен" адрес, да кажем 192.168.1.33, 192.168.1.34, 192.168.1.35, 192.168.1.36. Трябва да вържа машините в "пръстен",  така че ако свържа външна машина на първия интерфейс на първата машина да мога да имам достъп до публичните адреси на всичките 4 машини. Т.е. ако свържа машина 192.168.1.1 към eth0 да мога да правя ping 192.168.1.36.

Какъв е най-лесния начин да направя това? Ако може да стане само със /sbin/ip ще е идеално, на машините няма iptables или ebtables.

Всъщност машините са 16 и трябва да се вържат в един 5-портов switch, но това не променя по-простата задача за 4-те машини в пръстен '<img'>

Благодаря.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Колко тежите :) -: Jul 05, 2007, 18:23
На път за Ottawa Linux Symposium, на летището в Отава, заради някакъв идиотски закон проверяваха дали на лаптопите няма детско порно. Аз минах сравнително лесно, митничарката успя да се справи с MacOSX достатъчно бързо.

Но после в кръчмата един познат на познат от IBM Germany разказва за неговата проверка. След като пуснала лаптопа и се чудила известно време какво да прави, митничарката попитала каква е тази операционна система. На отговора "Линукс" се изненадала много и казала, че за първи път вижда потребител на Линукс, който да тежи по-малко от 200 паунда (грубо 100 кг. '<img'>

Та кажете колко тежите, за да видим доколко е вярно наблюдението '<img'>
12  Програмиране / Общ форум / Google summer of code -: Mar 25, 2007, 20:31
Темата не е съвсем свързана с Линукс, но ми е интересно дали много студенти от БГ участват в GSoC.
Страници: [1]