Автор Тема: Dual Boot проблем - вин ХР и УСУ 4 - възможен проблем с MBR  (Прочетена 2983 пъти)

carnelino

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте
ето на какъв проблем се натъкнах!!!
направих си дял само за вин ХРисто и го инсталирах - първи партишън в началото на харда
след това сложих диска с УСУ 4 и си направих един swap дял веднага след тоя с вина, след него партишън за root, следва дял за НОМЕ чак до края на харда. До тук всичко е идеално. Идва моментът, когато избирам на кой дял да ми се инсталира grub и избрах да е в този, където е root(сиреч третия), защото преди пак бях така - вин ХР на първи дял, втори слап, трети root, но grub го бях сложил в дяла на вина и след като преинсталирах уйна вече не ми излизаше екрана, в който да си избирам ОС а директно зареждаше вин. Та и сега положението е същото. Сиреч имам вин, имам УСУ, но не ми зарежда grub, а директно тръгва вина. Въпроса ми е как да го оправя така че да се зарежда grub и да нямам проблеми с него след като пак преинсталирам вина?

та значи
направих глупостта(после разбрах, че е такава) да инсталирам ГРУБ в sda3(sda1-дял за вин, sda2-слап, sda3-рут, sda4-хоме - всички са главни или бутващи), не в MBR и от там насетне проблеми си имам...не ми излизаше началния екран на ГРУБ за избор на ОС....прочетох горната статия и въведох командите от диска с УСУ ето така
sudo -i
mount /dev/sda3 /mnt
grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda
и до там...при рестарт черен екран без избор на ОС и надпис ГРУБ и като натиснеш там ти излизат всички възможни команди...после викам си чай да зема аз да преинсталирам УСУ 4, та да му дам МБР, по подразбиране както си е. Преинсталирам, форматирам наново дяловете за линукс стигам до стъпката където се задава ГРУБ, оставям си го по подразбиране, рестартирам и НИЩО, един черен екран с надпис ГРУБ РЕСКУ с възможност за писане на комнади.
Въпросът ми е, какво е положението Тъжен , какво съм му направил :sweat: и как да го съживя ;(Ъ??
има ли някакво спасение от това отново да инсталирам вин на sda1, да му оправям всички настройки и програми, след което да инсталирам УСУ 4!!! Не мисля, че ще преживея отново преинстал на вина щото ми е на една седмица. Не може ли нещо да се върне назад или да се презапише??? Няма ли начин???

е добре де, но да речем че си имам вин и УСУ на един диск, след време се налага да преинсталирам вина(щото му се налага) и това означава ли, че ще ми скапе ГРУБ и после няма да мога да си стартирам УСУ. Сигурно има решение но всеки път ли трябва да се прави, няма ли друг вариант и какво е решението.


има ли такъв вариант за поправка - слагам инстал сд-то на вина и бутвам, но вместо инстал му давам R репеър на вина и по този начин той си копира всичко нужно и по този начин ми оправя мбр-то, или пък вземам от някъде тия файлове и ги слагам там където траа.
важното е да ми тръгне вина, защото е по-труден за преинстал и нямам нерви, а пък УСУ ще се оправи за 20 минути - ето в такива ситуации се виждат предимствата на опън сорсъ, разбира се кой е по-гъвкав.
дайте съвети и решения

Благодаря ви и помагайте, че положението не е много розово
Активен

40VEK

plandz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Ами аз точно затова си работя с два буут-мениджър-а - единия в МБР,а другия - ГРУБ,но инсталиран в първия сектор на дяла ми с Дебиан.Разточителство е,но си струва и пази нервите от стресиращи ситуации.
Основния ми буут-мениджър е XOSL (но може да бъде който и да е).Вече ми беше казано,преди време,че това е буут-мениджър,който не се поддържа от много време и може да доведе до проблеми именно поради това.Аз го ползвам от 6 години (и понеже съм много твърдоглав,продължавам да го ползвам) и досега никога не ми е правил ни най-малък проблем.Точно обратното.Заделил съм му един мъничък дял в края на диска си,около 15 МБ и там си стоят настройките му,т.е. инсталирал съм го с метода "on dedicated partition".С него именно зареждам ОС,които са ми на диска.
Втория ми буут менажер (Груб) е инсталиран в първия сектор на дяла,където ми е Дебиан.Той ми служи САМО за зареждане на Линукс.
По този начин,каквото и да правя,нищо не се губи никога.А ако се загуби XOSL,което се е случвало 2-3 пъти поради мои грешки,си имам Ultimate Boot CD,в чието меню го има и с опцията за възстановяване на XOSL нещата пак си идват по местата.

Знам,че сега пак ще се намерят хора,които пак ще кажат,че "е много опасно да се ползва буут-мениджър,който не се поддържа и който не познава нищо съвременно и т.н.".Бля-бля.Работата е там,че опознава всичко и си работи прекрасно.Напук на всички тези мнения.Както и да е.

Идеята ми беше,и е да се използват два буут-мениджъра.

Според мен,това е схемата,с която няма проблеми при дуал-буут Win-Linux.

Успех!
« Последна редакция: Jan 23, 2010, 23:34 от plandz »
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Мисля, че Windows ти е наред и не си го скапал, единственото, което трябва да направиш е да въстановиш grub в MBR. От там на татък ако в menu.lst на grub имаш описан Windows, то той ако е наред би трябвало да ти се стартира. Най-лесния начин е бутваш CD с Линукс, отваряш конзолата и инсталираш grub в MBR чрез изпълнение последователно на следните команди:

1) Първа стъпка в конзолата е да влезнеш в grub:
Код
GeSHi (Bash):
  1. grub

2) После като ти се появи командния ред на grub описваш на кой диск ти е root директорията (доколкото схванах от поста ти това е sda3, което преведено на езика на grub e hd0,2 ):
Код
GeSHi (Bash):
  1. root (hd0,2)

3) Инсталираш grub в MBR, което значи, че ще зареждаш чрез grub инсталираните операционни системи:
Код
GeSHi (Bash):
  1. setup (hd0)

За разлика от plandz смятам, че grub е супер добър и гъвкав boot мениджър, който лесно се поправя като се скапе заради преинстал на Вин или по някоя друга причина. В такива случаи аз винаги си имам едно Линукс CD, с което си възстановявам grub бързо и лесно. Преди да почна да ползвам Линукс интензивно и аз правех същите простотии с трика с dd да стартирам Линукса с boot лоадера на Вина, но след като видях колко по-гъвкав и добър е grub си го ползвам него и съм много доволен.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

angie_bg

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
    • WWW
Към казаното от arda_kj и при условие, че искаш да запазиш windows loader-a (особено ако често преинсталираш), можеш да направиш следното:
1. Зареждаш от инсталационния диск на Windows
2. избираш от менюто поправяне (repair) и в появилата се конзола пишеш
Код:
fixmbr
. След рестарт можеш да заредиш нормално Windows.
3. редактираш boot.ini. От работещ windows не можеш директно да го направиш, но може да стане чрез System..Advanced..Boot.. и добавяш ред, в който посочваш местоположението на grub.
Успех!
Активен


Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Dual boot от /boot. Конфигурация на GRUB.
Настройка на програми
mandor 1 3668 Последна публикация Feb 28, 2006, 09:37
от
Помогнете ми за dual boot-a
Настройка на програми
kLo 7 4225 Последна публикация Mar 23, 2006, 19:21
от holographa
Проблем с dual boot
Настройка на хардуер
ks 4 3079 Последна публикация Oct 28, 2006, 12:34
от cartman
Dual boot
Настройка на програми
freaker 3 3444 Последна публикация Jan 18, 2009, 16:32
от tokopan
Dual boot
Настройка на програми
steef 1 1977 Последна публикация Sep 16, 2009, 13:58
от steef