Автор Тема: Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?  (Прочетена 21289 пъти)

danaildr

  • Гост
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #60 -: Aug 29, 2007, 11:52 »
Да вземем пак да подновим темичката а?
Мен ме дразни че какъвто и проблем да изникне все някой го е разрешил и го е написал как по-точно е станало '<img'>.
Другото което ме дразни е че е адски функционален.
 ':ok:'
Активен

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #61 -: Aug 29, 2007, 16:17 »
Ами като ще я подновяваме и аз да се включа:

Мен ме дразнят много неща, не че са болка за умиране ама заради това трябва да влизам и да ползвам повечето време тъпия Вин. Какво ме дразни или какво ме е дразнело на моменти в Линукса:
1) апт - много хубаво нещо, но тия зависимости ме дразнят, т.к. в повечето случаи, когато инсталирам нещо с него идва един тон боклук от който нямам нужда. Аз лично предпочитам Вин логиката, когато най-базовите зависимости за да работи пакета Линукса си ги има по дефолт, а останалите по-дребни зависимости са си в инсталационния пакет, и чак ако при това положение пакета не тръгва да се инсталитрат и някакви други допълнителни пакети;

2) Дразни ме, че в kdm към КДЕ 3.5.5 са махнали опцията за конзолен логин, а аз често я използвах (имаше я в КДЕ 3.3.2 мисля). Сега трябва ръчно да се логвам в конзола и да спирам графиката с "/etc/init.d/kdm stop";

3) Не съм удовлетворен от качеството на звука, въпреки че съм с АЛСА и ядро 2.6.18 и звуковата карта ми се разпознава коректно. Просто нещо има леко доловимо пращене при по-силен звук, което е малко дразнещо. Също ме дразни, че за да мога да слушам музика в конзола трябва да поне веднъж да съм се логнал преди това в КДЕ (после мога и да излезна от КДЕ-то звука в конзола си бачка, но ако не мина през КДЕ-то не става), т.к. иначе звук липсва. Не знам КДЕ-то какво зарежда но така и не успях да се оправя с този проблем.
Също XMMS няма опция при минимайз да отива в systray, а ми заема място на таск бара, което ме дразни.

4) Дразни ме, че Линукса за нормална работа в графика стартира >80 процеса, като те понякога при по-голямо натоварване стават >100. Не мога да разбера откъде идва този феномен на многото процеси, при положение, че съм пуснал минимален брой услуги; В допълнение ме дразни, че при стартиран top в конзолата ако процесите са >40 не могат да се видят останалите, т.к. на екрана няма толкова място, че да покаже всичките процеси. В хелпа така и не намерих начин да преодолея това ако въобще е възможно, питам се какво пречи на създателите на тази готина програмка да добавят команда, която да ти извежда и останалите процеси примерно на някаква следваща страница/ци;

5) Много ме дразни, че Конкуерор не отваря като хората всички сайтове и съм принуден да ползвам Лисицата или Опера. Също ме дразни, че фонтовете на Опера и Конкуерор, които харесвам най-много ми се струват някак си гадни и натоворващи очите и каквото и да правя не мога и не мога да ги загладя и да ги направя да изглеждат нормално, иначе Лисицата ги изкарва на задоволително ниво, ама нея не я ползвам често, т.к. не ми е от любимите браузъри, а пък и съм свикнал с Опера и Конкуерор.

6) Понякога много ме дразни, че GUI софта изглежда много дървено и също е организиран като меню и разположение много зле, все едно е правен от пълни аматьори, даже аз сигурно бих го направил по-добре;

7) Дразни ме, че има един милион дистрибуции и всеки си прави каквото си иска, и не се спазва никакъв стандарт (тука не го приемайте буквално) за организация на софта, директориите, конф. файловете и т.н. При това положение за всяко дистро трябва да се прави отделен пакет, което ми се струва, че утежнява излишно работата на разработчиците и потребителите. Иска ми се като си дръпна някой пакет поне в 80% случаите да мога да го инсталирам и да работи на мойта система независимо от дистрибуцията, която се ползва.

8) Няма свестни езикови речници за Линикс или поне до сега не съм видиял такива, 99% са абсолютен шит и ги ползвам, т.к. няма друго. Това не е проблем на Линукс, но ме дразни. Това е и една от основните причини да си кисна на тъпия Вин;

9) Като цяло ме дразни, че още не всичко е доизпипано, както трябва в Линкса, особено що се отнася до графиката и GUI и понякога трябва много зор и време, за да си решиш някой на пръв поглед дребен проблем ако въобще успееш да разбереш каква е причината;

10) Компилирането - понякога е пълен ужас. Последния път преди 4 мес. като се мъчих да компилирам ядро нищо не стана - прекъсва с някаква грешка и край неще и неще, три седмици по много часове на ден се мъчих и така и не успях да се оправя, то беше четене, то бяха безсънни нощи и накрая го зарязах.

Обаче всичко това не ме плаши. Линукса си има много хубави черти и в момента нямам намерение да го зарязвам за нищо на света.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

saskosabbath

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 11
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #62 -: Aug 29, 2007, 19:37 »
Знам ли ... доста неща.
Като за начало, ще кажа, че съм пробвал няколко дистрибуции - Gentoo, Ubuntu, Redhat, Fedora, Mandrake и след това Mandriva, Suse и естествено ... Slackware.
С инсталация и кофигуриране /след доста ядове/ да речем, че всичко е ОК. Да кажа само, че Слака най-много ми допадна - скоростта.

НО!

Има едно /или няколко/ НО!

Като оставим настрана недодялания интерфейс, има подобрение само ако успееш да си инсталнеш XGL и подобните. Другото е дърво, въпреки средняшкия хардуер, с който разполагам - Asus P4P800E-Deluxe, P4 3.2GHz HT, 1.5 GB RAM, HDD: 250 GB - 16MB cache, XFX GeForce 7600GT.

Когато почна да ъпдейтвам - Пернишката трагедия.
Е как не видях от горепосочените дистрота, едно да се справя както трябва ... все някакви конфликти, все някакви грешки ...

С две думи реших, че тази огромна борба всъщност е за хора без работа /или с много свободно време/ и ще трябва да изчакам, докато за някоя дострибуция почне да се плаща както трябва и се носят съответните отговорности за качество. Всичко друго е майтап работа.

Както се казва: за хубаво и евтино - пари не жалим, ама хубаво и евтино - НЯМА.


п.с. Съжалявам ако съм ободил някой от членовете на форума, но според мен, такава е истината.
Активен

saejoh

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 271
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #63 -: Aug 29, 2007, 21:46 »
@arda_kj
Цитат
В допълнение ме дразни, че при стартиран top в конзолата ако процесите са >40 не могат да се видят останалите, т.к. на екрана няма толкова място, че да покаже всичките процеси. В хелпа така и не намерих начин да преодолея това ако въобще е възможно, питам се какво пречи на създателите на тази готина програмка да добавят команда, която да ти извежда и останалите процеси примерно на някаква следваща страница/ци;

Потърси и пробвай htop, или atop.
Цитат
Иска ми се като си дръпна някой пакет поне в 80% случаите да мога да го инсталирам и да работи на мойта система независимо от дистрибуцията, която се ползва.

При тези строги изисквания не вършеше ли работа инсталирането от сорс '<img'>
Иначе и мен ме дразнят някои неща. Наскоро ми се случи да ми изчезнат главната лента (там където са КМенюто и Системния поднос) и допълнителната лента (където се минимизират отворените прозорци). Както и да е, намерих някакво решение, което описах в един друг форум. Замалко този безобиден проблем да ме накара да се откажа тотално от Лин. Цял ден кажи-речи ми отне. Един тръгна да ми помага, но твърдоглавието ми надделя... Опитът му да ме вразуми не ми повлия. '<img'>  ':p'
Активен

SUSE Linux, Ath XP 1700+, Biostar M7NCG, More pictures at http://www.snimka.bg/album.php?album_id=20268

saskosabbath

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 11
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #64 -: Aug 29, 2007, 23:10 »
Цитат (n_antonov @ Дек. 05 2006,01:19)
Ужасно ме дразни това, че работи. Понякога ми действа потискащо: каквото и да пусна, тръгва и работи, без да спира. Това е направо непоносимо.

ХЕХЕХЕХЕЕХХЕ '<img'>
Отдавна някой не ме беше развеселявал така ...

 '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>   '<img'>
Активен

tonitochev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
    • WWW
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #65 -: Aug 29, 2007, 23:25 »
арда, това дето де дразни, хич не разбрах защо ти е проблем:
1.apt си е перфектен, и при тея цени на хард диск не виждам какъв е проблема със зависимостите. Какво от това ,че е качило няколко мегабайта софт, който само ти се струва че е излишен. Точно с apt въобще не те интересуват зависимости (лично теб), защото за това се грижи програмата.
2.Странно защо на моя Debian test такава липса не откривам(имам си логване през конзола),КДЕ 3.5.7
3.Звука ми е перфектен (поне за моите уши), а защо ми е xmms при положение че има amarok?
4.Какъв ти е проблема, че процесите са еди колко си.Нали си работи стабилно системата ? Колкото до top , винаги можеш да пренасочиш информацията да се запише в текстови файл и ще ги видиш всичките процеси.
5.Тук нищо не мога да кажа, явно си много капризен.Че кой ли ползва konqueror за браузване, като firefox си е перфектен за целта и дава над 1000 удобства.
6.Тук няма какво да се спори.Това си е лично твое мнение.
7.Не виждам защо те дразни разнообразието.Никой не те принуждава да ползваш всичките.А ако си с Дебиан пък, просто няма нужда да се тревожиш за съвместимост.
10.Това, че не можеш да си компилираш ядрото, си е лично твой проблем. И аз, като почна да отмятам каквото ми падне по конфигурацията на ядрото и то вземе да не стане.Ама за това Линукс не ми е виновен, а липсата на знания .

Лично мен нищо в Линукс не ме дразни. Дразня се ,когато нещо не мога да направя или не знам и не мога да намеря точно в този момент подходящата информация.Знам, че съм мяркал нужната ми статия някъде, но точно когато ми трябва - няма намиране.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #66 -: Aug 29, 2007, 23:44 »
Нищо не ме вбесява, много неща ме дразнят. Понеже предпочитам да използвам компютъра си вместо да го "поправям", за типично десктопски дейности (т.е. всичко освен програмиране) използвам MacOSX.

Искам _аз_ да избирам за какво да чета, а не да чета за инсталиране на принтери, драйвери за Х и други подобни защото съм нямал късмета да си купя правилния хардуер.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

ghost

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #67 -: Aug 30, 2007, 00:18 »
Дразни ме шибания clipboard в X !
Уж работи само със маркиране на текст-а, ама не винаги. Понякога трябва да натиснеш ctrl+c. Понякога обаче въпреки че натискаш ctrl+c пак не става. а понякога трябва ctrl+ins.
Понякога работи само със маркиране на текста който ти трябва. Понякога въпреки, че си натиснал ctrl+c в момента в който маркираш нещо друго ( например текста, който искаш да overwrite-неш ) той се копира автоматично в шибания клипборд .
Просто не мога да му схвана шибаната логика ! това ме вбесява  ! Винаги ме е вбесявало и винаги ще ме вбесява, докато някой ден не седна и не се позанимавам да го разуча как се ползва. от 6-7 години ползвам линукс интензивно като десктоп и ме вбесява тотално '<img'>
Активен

phantomlord

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
    • WWW
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #68 -: Aug 30, 2007, 00:33 »
хъх... интересно защо нямам такива проблеми.
Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #69 -: Aug 30, 2007, 00:59 »
@tonitochev

1. Нищо лошо не казвам за апт, бачка си перфектно, просто идеологията на зависимостите не ми харесва, освен това понякога имам проблеми с конфликти и т.н. В допълнение ако искам да инсталирам нещо по-ново на стейбъл от хранилище на тестинг, по-нов пакет може да се наложи да обновя половината система, а последствията от това са непредсказуеми за здравето на системата, та това ме дразни. И затова това вече не го правя.
2. Тук не знам дали си ме разбрал правилно, имах предвид, че логин скрийна на kdm в предишната версия на КДЕ, която ползвах (мисля 3.3.2) имаше опция "Console login" и като я избереш ти затваря графиката и те праща в конзола. Това много ми допадаше, сега в КДЕ 3.5.5 трябва ръчно да го правя това, т.е. първо трябва да се логна в конзола и тогава да затворя графиката, а не обратното както беше с по предната версия на КДЕ. Освен това, тази по предишна версия беше доста по-стабилна и видимо по-бърза сравнение с 3.5.5, с нея не помня да съм имал крашове и зависвания за разлика от 3.5.5 (нея спокойно мога да я нарека бъгава, даже по едно време исках заради това да се връщам към по старата версия, но си викам свърши вече) - е та такива овапцвания на софта много ме дразнят също.
3. Ползвам XMMS за сега, т.к. xmms/winamp изглеждащите плеари ми харесват повече, т.к. в нормално състояние не заемат целия екран на компа, а и както казах просто ги предпочитам и съм свикнал с тях. Но може и да пробвам Аморок въпреки, че не вижда какви предимства повече може да има в сравнение с xmms.
4. Ами многото процеси забавят системата малко или много, намаля се бързодействието и това понякога се усеща и затова се чудих защо са толкова много сравнение с Вина примерно. А пренасочването на Топ-а към файл е за мен половинчато решения особено ако искам да следя нещата в реално време.
5. Ами мен Конкуерор ми харесва и ако отваряше както трябва сайтове даже и Опера нямаше да ползвам. Лисицата взе да става много тежка, а и с многото си секюрити бъгове май надмина Експлорара по степен на несигурност.
7. Нека го има разнообразието, но като чели ако беше по малко щяха нещата да се развиват по-добре вместо да се прахосват сили в какви ли не посоки и после нещата да се зарязват щото няма кой да съпортва - просто съм против прахосването на сили и за по голяма съвместимост между диструбуциите, а сега всяка дистрибуция си е кажи речи отделна Операционна система със свои си строго специфични особености. Но всяко зло за добро, може пък това да е правилния модел, въпреки, че аз съм по-скоро против такъв модел.
10. Може би да ми липсват достатъчно знания, но три седмици го мъчих, четох ли четох - howto-та, половината интернет пребродих, уж правя всичко както трябва, а не става, все избълва една и съща гадна грешка. Ако ми дойде пак музата някой ден ще пробвам да компилирам ядро отново, надявам се този път успешно.



Цитат
Дразня се ,когато нещо не мога да направя или не знам и не мога да намеря точно в този момент подходящата информация.Знам, че съм мяркал нужната ми статия някъде, но точно когато ми трябва - няма намиране.

Да познато ми е това много, но аз бих казал не дразнещо, а изнервящо.



Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

phantomlord

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
    • WWW
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #70 -: Aug 30, 2007, 01:45 »
1. А когато под Уин инсталираш едно едничко ехе, имаш ли представа къде, какво точно и с каква цел ти се инсталира? Здравето на системата в хранилищата на тестинг не е под заплаха. Можеш да си качиш версията на цялата система на тестинг спокойно.
2. Никой не те кара да ползваш KDM, като не ти харесва, слагай GDM. Аз съм така, ползвам KDE и влизам в него през GDM. Няма точно конзолно логване, но има fail safe terminal сесия. А пък и какъв ти е проблема докато си под графична среда да натиснеш ctrl+alt+F2 и да влезеш във виртуална конзола?
3. Цитираните (д)ефекти не съм ги срещал при мен, и аз ползвам XMMS.
4. Правил ли си сметката колко от тях ползват процесорно време и общо колко памет заемат?
5. Конки го ползвам само като файлов браузър, не мога да му свикна. Това за лисицата и сигурността е далеч от истината.
6. Мда, това си е твое мнение. За мен GUI-то на KDE е много разчупено и гъвкаво. Настроил съм си го така, че да ми харесва.
7. Това си е факт. Все пак особеностите не са кой знае колко дефиринцирани. Повечето дистрибуции са подобни на Debian, Red Hat, Slackware и Gentoo. Някой може да ме допълни, ако съм изпуснал нещо.
8. Какво му е на gbgoffice? Очудвал съм се на думите, които съм успявал да намеря там.
9. Много е относително.
10. Ами първия път като тръгнах да си компилирам ядро ми отне към 4 часа, щото май не запали от първия път. Бях прекалил с рязането на модулите. От тогава готови ядра не ползвам, а само такива, които сам съм си компилирал. Вече заедно със самия процес на компилирането ми отнема не повече от 2 часа. И ти можеш да се научиш. Погледни и това.



Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

kostadinz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 197
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #71 -: Aug 30, 2007, 04:24 »
-дразни ме гтк приложенията под кде са много дървени.
-печата е малък ужас- гномските приложения не знаят нищо за инсталираните принтери под кде. ОпънОфиса си има собствено мнение за печат-а, опера-та пък трето.
-печат в пдф - в едни програми го има, в други не.
-звуците отвреме на време се оплакват, че е захапан дсп от друг процес например xmms или audacity-то.
-харесаш си някоя програма (apt-cache search), инсталираш я (apt-get install), обаче изпълнимия файл има различно име от това на пакета което няма как да знам и се почва едно дебъгване-как да пусна току що инсталираната програма.
-drag & drop-а тук там куца ама дано в новото кде са го оправили.
-клипборда се дъни отвреме на време (например - копираш текст от текстов редактор, затваряш редактора, като идеш да пействаш някъде другаде...боза - някакво старо съдържание. Ако не затваряш редактора всичко си е ок. ...Новото кде '<img'>
Иначе дебиана рулира, аз вече не помня виндовса. Ама ей такива дребни проблемчета идват в повече на обикновения юзер.



Активен

aaaaaa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 971
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #72 -: Aug 30, 2007, 07:19 »
Тук са посочени основните проблеми на линукс.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #73 -: Aug 30, 2007, 10:04 »
На мене всичко си ми харесва че даже и в повече. Само малко не ми харесва поддръжката на тв тунери и фотоапарати.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Кои проблеми в Линукс ви вбесявят?
« Отговор #74 -: Aug 30, 2007, 10:27 »
Цитат (saskosabbath @ Авг. 29 2007,20:37)
Когато почна да ъпдейтвам - Пернишката трагедия.
Е как не видях от горепосочените дистрота, едно да се справя както трябва ... все някакви конфликти, все някакви грешки ...

Ми аз със Федора никакви проблеми не съм имал. А пък ъпдейтите си вървят като по мед и масло. Има си 3д, берил компиз. графика, игри, офис всичко си му е наред.
Ти щом си пробвал Федора и не ти е харесала значи яко си бъзикал и омазвал нещата явно.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.