Автор Тема: Опции за пускане на виртуален сървър! Чуденка!  (Прочетена 981 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил


Група, ползвам Виртуалмин и в Убунту 16.04 има една нова опция за домейните и, ако може малко съвет за какви случаи е по-добра или някакви предимства и недостатъци за ориентир.

За другите 3 опции пише следното:
Цитат
PHP script execution mode
This option determines if PHP scripts are run as the Apache web server user (typically httpd or apache), or the Unix user who owns the virtual server. The former is faster as it means that no additional processes need to be started to execute PHP code, but less secure as scripts read and write files as a user other than the domain owner.

If your system supports it, the FCGId option is the best, as it runs PHP scripts quickly and as the domain owner. Otherwise, unless your system is heavily loaded or security between users is not an issue, the CGI wrapper option is recommended.

Горе-долу го разбирам и ползвах до сега режима FCGId, но не разбирам каква е разликата между FCGId и FPM (run as virtual server owner) и кое от двете е за предпочитане. На сървъра ще има няколко(4-5) наши си домейни с поддомейни и други версии на ПХП, освен 7 няма да има.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Докато чаках отговори, намерих нужната информация. Доста просто като за малоумници смляна :)

http://svobodnaplaneta.com/story/22951
Активен

pgmgm

  • Гост
Цитат
Огромният недостатък е, че всички файлове, които се генерират от самото PHP, ще са с owner „nobody“, а не на потребителя. Това прави невъзможно те да са директно видими в уеб. Алтернативата е файловете да са с привилегии 777, за да може Apache да има права за писане върху тях.

Това е брутално невярно!!!!!
Ама много брутално! Това е вярно, ако оставиш нещата по default....

Настройката на апачето е елементарна - във виртуалхоста се слага:

Код:
RMode config
RUidGid username group
RGroups apache

И си готов без много гимнастики.
Не знам как можеш да зададеш тези настройки през разните виртуалмини, те са прекалено омазани и сложни.... но иначе е елементарно. Ако някой те лъже, че апаче се конфигурира трудно с промяна на конфигурационен файл - не му вярвай, това са измекярите, които искат да изкарват едни пари за минимална свършена от тях работа.


Ей ти примерен конфиг за домейн, който ще работи с правата на "domainowner" и група "domaingroup":

<VirtualHost *:80>
RMode config
RUidGid domainowner domaingroup
RGroups apache

        ServerAdmin username@domain.com
        ServerName domain.com
        ServerAlias http://www.domain.com

        DocumentRoot /data/www/vhosts/domain.com

        <Directory />
             Options FollowSymLinks
           AllowOverride All
        </Directory>

        <Directory /data/www/vhosts/domain.com>
                Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
                AllowOverride All
                Order allow,deny
                allow from all
        </Directory>
        ErrorLog /var/log/httpd/domain.com-error.log
        LogLevel warn
        CustomLog /var/log/httpd/domain.com-access.log combined
</VirtualHost>

Ето и друг пример:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Apache,_suEXEC_and_Virtual_Hosts

Ако наистина държиш всичко да става през разните виртуалмини и т.н. нямам идея как се прави от там... просто в тия софтуери нещата са много яко омазани.

Бих те посъветвал ако искаш без проблем да добавяш сайтове, мейли с виртуални домейни и т.н. щом не искаш да ги правиш на ръка - да инсталираш един ISPConfig. Той не пречи на виртуалмина, ако държиш и на него.
Аз по принцип не харесвам разните такива панели, по-лесно ми е да си оправям нещата с промяна на конфиг файловете, но всеки си има мнение и начин на работа, който за нрго е най-лесен :)
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Това чудо на чудесата ISPConfig съм го разглеждал, може би преди година! Прави същото като Виртуалмин, но доста по-добре! Доста време ми изгуби докато го инсталирам, не са ми чак толкоз понятни нещата, ама се подведох от шаренкото и прегледния дизайн, ама си е пунта мара работа. Деинсталирах на момента в който ми забрани конзолата, а не можах да намеря в него опция за инсталиране на пакети, а във виртуалмин/уебмин, няма нещо, което да не можеш да направиш без конзола, само от графичен интерефейс! Конзолата е ползвам само, когато инсталирам нещо по написани инструкции.
Но, както и да е! Въпроса ми беше съвсем друг. Че не първите три опции разбирам за какво става въпрос, а четвъртата, защото е нова и няма описание. Мятам всичко на пхп-фрм.
Активен