Автор Тема: Dual boot от /boot. Конфигурация на GRUB.  (Прочетена 3665 пъти)

mandor

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Имам въпрос относно конфигирирането на GRUB. Но нека първо опиша ситуацията - един диск, рзделен на шест - прво 64 MB ext2 за /boot sda1. После 512 MB swap - sda2. После NTFS за Windows XP - sda3, след това ReiserFS за линукс - sda5, след това още един NTFS с общо предназначение sda6 и накрая FAT32 за транфер - sda7. Последователността е по сектори, разделено с Акронис. Първите три са primary, другите логически (то е ясно, ама аз да кажа'<img'>. Първо инсталирах Windowsa на sda3. След това линукс на sda5. Въпросът е как точно да конфигурирам и инсталирам GRUB, така че да имам dual boot, като използвам отделния буут партишън. Имам обща представа как се конфигирира menu.list (май така беше '<img'> ), но  имам някои неясноти:

1. Къде да инсталирам самия GRUB - в дистрибуцията, която инсталирам (Arch) това не е автоматично - на sda1 (т.е. /boot) или на sda (предполагам това означава в MBR) и ако направя второто какво се случва с Windowsa. Това води до втория въпрос:

2. Къде е boot рекорда на Windows-a (кое трябва да посоча в menulist) - sda3 или sda (MBR).

Надявам се, че ситуациата е ясна. Предполагам, че за някой който е наясно, отговорите ще са по същество ред-два.

Благодаря предварително.
Активен

  • Гост
Dual boot от /boot. Конфигурация на GRUB.
« Отговор #1 -: Feb 28, 2006, 09:37 »
Беше време, когато grub се държеше "особено". От доста време насам е отличен boot manager. Препоръчам ти да го инсталираш в MBR.
Какво става с уиндоус? Ами ще го зареждаш с менюто на grub. Търсачката върна ТЕЗИ РЕЗУЛТАТИ за grub AND menu.lst - ще видиш примери и дебати за настройки на grub и особеностите на описване на М$.

Успех '<img'>
Активен