Автор Тема: update на сайта?  (Прочетена 62449 пъти)

NorthBridge

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: Slackware-current
  • Window Manager: Enlightenment E17
  • Mad Tinkerer
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #30 -: Nov 19, 2014, 13:14 »
Този портал за рецепти изглежда приятен и класически. Демек няма да се напъваме от към дизайн :) Зареди ми ≈200 КБ, което изглежда много по-приемливо от твоят половин мегабайт, който е точно 1‰ от общият трафик, с който разполагам и който би ми се зареждал половин минута при средна скорост от около 7 Кб/с .

В същото време тия 200 КБ са около три пъти повече от форума и четири от портала, чийто основни килобайти вярвам, че отиват в отвратителният банер горе. Това е добре. Има места, които с цялата си наглост ми зареждат цял мегабайт, а са едни смотани пощи.

Ако сървъра праща хедърите за кеширане като хората (т.е. някой е вложил малко мисъл), зареждаш статичните ресурси веднъж, и след това се рефрешват на седмица, две или колкото сложиш. Нататък зареждаш само текст.

Цитат
Мен разбира се, че кучета ме яли, но адски много хора влизат в паяжината от телефони и изпитват моят проблем, че уебърите са се самозбравили.
 
По между другото влаченият стил, срещу който скачаш, е измислен точно за хората с телефоните. И понеже те са повече от нас и ще стават все повече, то все повече ще го виждаш ивсе повече ще изчезва неедностраничният стил.

Там е работата, че ако това е удобно за телефон, за десктоп обикновено е ужасно направено - много обичат да ти вадят очите с огромни картинки и бутони "Изпробвай сега", или "Купи само за 5 пари". Идеята е да продава, а не да е удобно за използване. Макар че аз примерно мразя да зареждам 3 секунди за да видя някаква смотана картинка на цял екран и да търся къде е бутона с който да отида на страницата която ми трябва.

Цитат
Когато говорим за буутстрап в действителност под приятното име говорим за жабаскрипт, на който съм твърд противник. Проверих, странно, при мен не съм сложил нищо такова, но има хора, които влизат с Линкс, Дило или подобно. С bootstrap, какво ли ще им се покажа? Защото най-редовно  забравят за обратна съвместимост, а леля Гошовица направо декларира, че ще я премахне изцяло.

Признавам си че никога не ми се е налагало да правя сайт съвместим с Lynx и компания, затова дръпнах един за боза и разгледах онзи сайт който ти пратих по-горе. Изглежда доста прилично в интерес на истината. В гитхъб имаше един commit за трета версия с който специално са си играли да го направят по-достъпен от тази гледна точка. Ако си направиш кадърен progressive enhancement, не мисля че ще има проблем.

Цитат
п.п. Северн мост забравих нещо. Казваш, че портала не ти изглежда добре на телефон. Вероятно, защото е статично подреден (с добрите стари таблици, а не извратеният каскаден стил) и ти излиза извън екрана, трябва да превърташ настрани? Поне предполагам, че така се случва. Нямам умен телефон. Последното, което сториха оригиналните създатели (не знам кой от тримата), беше да направят изглед за телефони. Той е доста красив и аз бих го използвал по подразбиране, ако не съдържаше някоя и друга грешчица. Най-големият проблем при него е, че чупи кодировката при коментар и той излиза с йероглифи. Но ако не коментираш, а само гледаш, е доста файски.
Всъщност го погледнах през Google Page Insights. Под не бих искал да го изполвам от телефон имах предвид че мобилната версия която създават автоматично фреймове като BS е по-удобна и по-приятна за ползване.

@4096bits, вярно е, но абсолютно нищо не ти пречи едновременно да си фокусиран върху съдържанието, и да имаш малко шарения да радва окото. Виж примерно сайта на Linux Mint - без излишни глупости, и все пак приятно изглеждащ. А масата сайтове са шарени, защото шареното се продава, а продуктивното не. Народа мисли че като има красив сайт ще има повече посещения от нормален сайт с повече съдържание.

Всъщност така и не разбрах има ли някой отгоре интерес да се направи нов сайт или редизайн на стария?
Активен

I did a 'zcat vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard God...

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: update на сайта?
« Отговор #31 -: Nov 19, 2014, 13:57 »
Норд Брич, признавам се за победен, обори всичките ми възражения. Дано само следващата версия да не е с EmberJS ;)

На един Install fest във ФМИ, на който любезен организатор беше Мария, се запознах с Мирчо. Оказа ми се градски. Но има проблем. Човека има дете и много задължения. Затова мислеше да мине по наклонената права и да използва Вордпрес. Спря ми сърцето като чух, но пък от практична гледна точка, е най-доброто. Но явно времето му не стигна дори за това. С него се мотае някакъв Бойчо, но явно той не е техническо лице, а помага в самото сдружение, мероприятията и така нататък. Зеридон е админ, не се занимава с разработка. И остана наш мил Нетер, който обаче отново е админ и всъщност задълженията му свършват с форума. Никой не му е давал права за старото корито. Останалите особи като Мирон, Агента и т.н. отдавна се загубиха някъде и никой не знае, живи ли са, здрави, какво правят.

Единственият шанс нещо да се промени, е да се инстанцира от форума. Засега живите секции от портала, като не броим форума, са в общи линии галерията и новините. Викито е дееспособно, но май никой не му се пише. Кибер коп се пробва на дистрибуциите, понаписа доста, но си е сама лястовица.

Та в общи линии като начало може да се работи в тази посока — да се подобри галерията, новините да станат по-достъпни (хората писали новини, казват,че редактора е ужасен) и карето с интеграцията на форума най-после да се оправи.

Има го и варианта, не да се кърпи старото, а да се прави на ново. Прието е в практиката, че е по-чистият вариант. Но тогава остава проблема с именуваните пространства, защото леля Гошовица е индексирала портала доста добре, разхвърляни са връзки по знайни и незнайни места и ако в новото по-човешко именуване на пътищата, не се запази и старото за съвместимост, всичко това ще се счупи, последното, което желае един стар проект. Но и доста потно за направа.

Каквото и да е, ако не се започне от доброволци от форума, то още 10 или повече години ще си гледаме, това което съществува от шестнадесет насам.
« Последна редакция: Nov 19, 2014, 14:03 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

NorthBridge

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: Slackware-current
  • Window Manager: Enlightenment E17
  • Mad Tinkerer
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #32 -: Nov 19, 2014, 14:22 »
Сега видях всъщност че сайта си има отделна мобилна версия която съм пропуснал - http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=templates&act=change_look&look=mobile

Иначе имах предвид дали някой отгоре е съгласен при достатъчно желание и работна сила да се реализира цялата идея. Знае ли човек, може пък те да не искат да се пипа нищо. Ако са съгласни, и популацията на форума е съгласна (все пак тя ще го ползва основно), нататък си правим отделна тема, всеки заинтересуван казва какво умее и с какво може да помогне, и да се действа по въпроса. Примерно аз мога да се заема директно с правенето на layout-a (мамка му, нямаме български думи за 90% от ит термините...), някой друг хваща и кодва HTML-a на новините, трети прави CSS с различни цветове, и т.н. (примерно). Стига да има достатъчно навити разбира се, не мисля че мога да направя всичко сам без съдействие.

Ще пиша повече довечера, че сега съм полузаспал и главата ми е мъгла.

В този ред на мисли, пусни едно съобщение на нетер или някой от другите ако имаш връзка с тях и ги питай какво мислят по въпроса.
Активен

I did a 'zcat vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard God...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #33 -: Nov 19, 2014, 14:25 »
Може тук едно елементарно нещо да се направи. Ширината е на максимум и аз както съм с x1080 и дребните букви, реда на текста ми идва в леко повече, случвало се е, не често разбира се, да почна да чета същия ред отново или пък друг. Мога да увелича големината на текста, за да стане по къс реда, но това води до други неудобства. Може да се направи една фиксирана или поне да е съобразена спрямо ширината на видимата област, ако е по-малка резолюцията
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: update на сайта?
« Отговор #34 -: Nov 19, 2014, 15:42 »
Ширината е на максимум и аз както съм с x1080 и дребните букви, реда на текста ми идва в леко повече
В такива ситуации, вместо да се мъчиш, може да намалиш широчината на страницата от твоя браузър. Най-лесният вариант - смали прозореца на браузъра. За такива гимнастики има и най-различни добавки за браузърите. Можеш да регулираш ширината на страницата и от вградените разширени инструменти в браузърите. Ако ползваш Firefox, цъкни десен бутон на страницата, избери "Изследване на елемент" и от иконките в горния десен ъгъл на появилото се прозорче избери "Гъвкав дизайнерски режим". Ако бутонът липсва, добави го от бутона "Настройки" (зъбно колелце). Ако си с Chrome/Chromium, цъкни десен бутон на страницата, избери "Проверка на елемента", включи емулацията от иконката на телефон (втората в горния ляв ъгъл на появилото се прозорче) и въведи желаната разделителна способност в полето "Resolution". Някой ден този сайт може да стане с фиксирана ширина, но все някъде пак ще попаднеш на сайт с плаваща ширина и трябва да си имаш решение ;)

пусни едно съобщение на нетер
Аз чета всички постове във всички теми, така че няма нужда. Проблемът е, че за момента за промени по сайта можем да си говорим само теоретично. Е, може и да се разработи нещо, но за момента няма възможност да се приложи. Обърнал съм внимание и не съм забравил желанията на много от вас за промени и да помогнат, но за момента единственото, което мога да обещая, е да говоря за това на Мирчо и zeridon.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

NorthBridge

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
  • Distribution: Slackware-current
  • Window Manager: Enlightenment E17
  • Mad Tinkerer
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #35 -: Nov 20, 2014, 07:03 »
Ебаси. Крастата била голяма работа.

Мислех да направя набързо една примерна начална страница с Bootstrap за демо, но мирясах чак преди малко >:D

Както и да е, прикачил съм архива с html, css и js. Просто разархивирате и отваряте index.html. Зверски дървена е, но виждате каква ми е идеята.

На който не му се сваля архив, ето и съшит с бели конци от Paint шот:

Активен

I did a 'zcat vmlinuz > /dev/audio' and I think I heard God...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #36 -: Nov 20, 2014, 11:11 »
Не е за изхвърляне. Имам някои забележки. Първо, хубаво е часта от галерията да се сложи като хедър, че да има нещо красиво в началото на страницата. "Последните новини" е добре да е със скролване, а не да цъкаш с мишката на следващите 5-10. По-удобно и по-бързо е за преглед. Повече за новите хора, които посещат страницата, защото ние сме ги чели последните и ни интересува само последната. Същото и за статиите. Вертикална подредба със скролване. Дисплеите са с достатъчна ширина, че да се сбиват статиите така вертикално. Също ще трябва да се разработи една галерия с разни свободни картинки, мацаници, че ако някой трябва и картинка да качва към статията всеки път, вместо просто да я напише.... Може да се разделят на теми. Линукс, php, Майкрософт и прочее, за да е адекватна картинката към темата на статията и когато тя се пише да се задава категорията към която се отнася и картинката да се прилага автоматично.
"Вие сте тук" нещо не ми се върза със изгледа на страница, защото ми казва, че съм в галерия пък виждам статиите, новините и е малко объркващо.
« Последна редакция: Nov 20, 2014, 11:12 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: update на сайта?
« Отговор #37 -: Nov 20, 2014, 11:15 »
Ебаси. Крастата била голяма работа.

Мислех да направя набързо една примерна начална страница с Bootstrap за демо, но мирясах чак преди малко >:D

Както и да е, прикачил съм архива с html, css и js. Просто разархивирате и отваряте index.html. Зверски дървена е, но виждате каква ми е идеята.

На който не му се сваля архив, ето и съшит с бели конци от Paint шот:



Е то е ясно, че е мега по-атрактивно и много повече ни допада от сегашното. Влизаме в ⅩⅩⅠ-и век. Защо казваш paint? Не го ли правиш в шоплук/гимп и после да режеш?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

lunarvalley

  • Гост
Re: update на сайта?
« Отговор #38 -: Nov 20, 2014, 12:34 »
Цитат
Както и да е, прикачил съм архива с html, css и js. Просто разархивирате и отваряте index.html. Зверски дървена е, но виждате каква ми е идеята.

на мен ми харесва  :) [_]3
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: update на сайта?
« Отговор #39 -: Nov 20, 2014, 12:50 »
Разбира се. Новото си е ново.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

lunarvalley

  • Гост
Re: update на сайта?
« Отговор #40 -: Nov 20, 2014, 13:15 »
Цитат
Новото си е ново.

ама не... аз съм много закостенял човек и като цяло не обичам промените, стига старото да работи добре и да съм доволен от него.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: update на сайта?
« Отговор #41 -: Nov 20, 2014, 13:43 »
Глей' с'га, при мен новото се чупи, ама то 'щото са ми стари интернет-навигаторите и явно пустият буутстрап е правен с някаква по-нова версия на ECMAscript, дето при мен е неподдържана. Та старият изглед работи за мен по-добре. Но! Новият му личи, че не е от деветдесетте, като старият.

А относно работата, аз бих се усъмнил много в тази на това отдолу. Ти ползваш ли например проектите? А порталите? То половината ги няма де. А изобщо нещо от разширените функции? Rdp? М-не. Минаваш като бързият влак, хвърляш око има ли нови коментари, картинката отдолу дали ти е позната, ако ти хване окото я нацъкваш и продължаваш към ./forum/infex.php?action=tisiizbira6.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #42 -: Nov 20, 2014, 14:24 »
Аз от кога казвам че един лайк бутон липсва.
Сега ако имаше поне 2 кофи мастило щяхме да икономисаме.
Активен

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #43 -: Nov 20, 2014, 14:40 »
Сега видях всъщност че сайта си има отделна мобилна версия която съм пропуснал - http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=templates&act=change_look&look=mobile

Иначе имах предвид дали някой отгоре е съгласен при достатъчно желание и работна сила да се реализира цялата идея. Знае ли човек, може пък те да не искат да се пипа нищо. Ако са съгласни, и популацията на форума е съгласна (все пак тя ще го ползва основно), нататък си правим отделна тема, всеки заинтересуван казва какво умее и с какво може да помогне, и да се действа по въпроса. Примерно аз мога да се заема директно с правенето на layout-a (мамка му, нямаме български думи за 90% от ит термините...), някой друг хваща и кодва HTML-a на новините, трети прави CSS с различни цветове, и т.н. (примерно). Стига да има достатъчно навити разбира се, не мисля че мога да направя всичко сам без съдействие.

...


layout -- макет на разположението (на каквото там правиш)  ::)
Активен

the lamer's team honourable member

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: update на сайта?
« Отговор #44 -: Nov 20, 2014, 14:55 »
Аз доколкото разбрах, въпроса е за визията. Или не е. Ако е само за визията, малко css и js ще свършат работа.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Update на KDE
Настройка на програми
Al_Kapone 10 6485 Последна публикация Apr 13, 2004, 18:07
от kicker
KDE update?
Настройка на програми
Al_Kapone 1 3132 Последна публикация Apr 20, 2004, 19:40
от empty
update kde 3.1.4
Настройка на програми
drakar 1 3106 Последна публикация Apr 27, 2004, 16:31
от
iso update
Настройка на програми
didddd 5 3898 Последна публикация Aug 11, 2004, 11:18
от the_real_maniac
update на библиотеки
Настройка на програми
worthless 6 3741 Последна публикация Jan 24, 2005, 22:41
от bsurgery