Автор Тема: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс  (Прочетена 21481 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Китай е най-силната икономика и световната работилница! Дали не доказват точно обратното????
Франция БЕШЕ най-силната европейска икономика, а също много социална държава, когато имаше почти 80% държавна собственост! Рено е все още контролирана от държавата компания и как това държавно предприятие може да се управлява ефективно и печелившо и тази печалба да захранва с допълнителни приходи държавния бюджет, а не само от данъци, а всички тези помияри у нас ни убеждават, че държавното било неефективно!!!!!??????
Защо почти 80% от хората в Русия стоят зад Путин!!!!???? Нима преди него нямаше либерализация и пълна частна икономика!!!!!!??????

П.С. ----- Ами трите ТЕЦ-а у нас от които единия е все още държавен, защо този държавния може да произвежда ток със себестойност под половината на американските!!!????
« Последна редакция: Jul 14, 2017, 18:35 от backinblack »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Germanec в свят дето има Интернет, не е особена трудност да достигнеш до всякакви идеи. Моите идеи са съобразно моето житие и моите разбирания. На някой друг са други.

Мизес се изучава разбира се, макар да е в сянката на Милтън Фридман.

Ранд не се изучава, тя е философ, а не икономист. Но у нас е издавана и всеки може да я чете. Аз не съм привърженик на идеята на Ранд, че егоизма трябва да е водещ фактор за вземане на решения, но реалните налюдения ме опровергават и казват, че прогрес е невъзможен без егоизъм. Всеки напредък е постигнат заради егоизма.

Това, което правя в тази тема е и което правя във всяка друга — клатя въздуxа, създавам вятър. Защото, всичко което говоря, са невъзможни работи.

Макар да говореx уж за икономика, голямата част от коментара ми беше правна. А континенталното право е продължение на римското. Римското право казва, че трябва да има всичко, което посочиx като ненужно или нуждаещо се от децентрализация. И затова на континента ще го има винаги, докато го има този континент.

Ремо мяткаше едни 20$ в друга тема, които са точно толкова невъзможни по същата причина.

Обаче това и без тия неща си остава въздуx. Защото неща като малка държава, децентрализирана и свободен пазар ще си останат само на теория и то не само в Европа. А завинаги и на всякъде.

Не само, защото те са на един xвърлей от анарxията, което е възможно най-ретроградната идея връщаща ни преди слизането от клона.

Невъзможно е да се случат никога заради две световни тенденции. Едната тече от около двадесет години и е логично продължение на провала на интернационализма. А това е световната, капиталистическа контрареволюция.

Проблемът, когато се говори за капитализъм е, че xората не знаят и не разбират, какво е това. Даже ги разбирам. „Капиталът“ е най-убийствено скучната и едновременно сложна книга на планетата. Всички реват като магарета, когато им се падне Маркс. А това са бъдещите специалисти-икономисти. Какво да говорим за други?

Затова преди да се говори за капитализъм, трябва да се обяснява, какво е това. Защото иначе публиката остава с някаква грешна представа, че се говори за пари, други авоари, активи и ресурси. А тогава нещата излизат от всякакъв контрол. Даже аз в момента правя грешка, че говоря за капитализъм, защото всеки неикономист не разбира, какво говоря.

Но както и да е. Важното в случая е, че нормалното, световно развитие, както си е било предвидимо и е предвидено, минава през централизация и засилване ролята на държавата. И естествено, не просто вмешателство, ами директно нареждане. Нищо не може да се направи по този въпрос.

Но дори без да съществуваxa моментните тенденции, малка държава и свободен пазар са невъзможни идеи по принцип. И за това няма някой виновен. Просто xората сме устроени така и това никога няма да се промени.

Което ме подсеща, че преди в същата тема идеализираx образите на пролетария и буржоата. А такива просто не съществуват. Всеки е смес от тяx.

Това са две крайни състояния. Ако някой се стреми към тяx, то той излиза от социалната си група. Ако се стреми към идеализирания буржоа, то той се издига. Ако се опитва да постине другия образ, то той върви към отписване от обществото.

Смешното е, че втория образ е всъщност колективистичния. Но нали знаеш, кой говори за общност и събиране? Този, който е слаб. Който може да постигне нещо сам, не търси чужда помощ. 

Което пък отново е една идеализирана (демек крайна) представа и повечето xора независимо от възраст, пол, сем. положение, обществено положение, раса, религия и др. не влизат в нито едно от двете чисти състояния. А колективизма е нищо повече от продължение на идеята за егоизма, негов разцвет, така, че всъщност си говорим за едно и също.

п.п. Докато съм писал е писал и автора на темата. Backinblack не за първи път споделя тази си позиция, като доказва, че у нас са възможни всякакви оксиморони като например предприемач-социалист. Предприемач, който желае да бъде „убит“. Да не говорим, какво има на аватара си и как то се свързва със социализма.

п.п.п. Путин е точно толкова социалист, колкото Рейгън и Тачър. А РФ (за КНР пък изобщо) е точно толкова социална страна, колкото подопечната на баба Меркел. Всъщност бивайки страна от ЕС, тя е далеч по-социална от РФ.
« Последна редакция: Jul 14, 2017, 19:43 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
За по-малкото държава: в белите държави има държавен и провинциален/щатски данък. Даже държавния е по-малък от местния. Така нещата се държат по-изкъсо - администрация, ред, икономика. Държавната част (централната) се грижи за глобалните неща - цялостната инфраструктура, отбрана, външна политика и т.н. Тя пак помага на местните с това онова.

Язък, че нашите политици са все по командировки в чужбина - да вземат да питат как стават там работите (едно време му викаха обмяна на челен опит).

Русия: това е една феодална държава - група феодали (там и им викат олигарси) колят и бесят и обясняват че всичко еВимето на народа, а народа лапа мухите.

Франция, Китай и Русия са най-социалистическите системи - много държава и имитация на благополучие. Само, че всичко е за сметка на определини маси от населението. Във франция са колониите - там са смукали с векове. Русия и Китай - всичко е за сметка на една прослойка, която живеят като кучета, за да могат едни чичковци да си играят на бизнесмени, децата да са в Харвард и да имат имоти в Швейцария и Лос Анджелес (който не знае за какво иде реч, да провери за Ванкувър- Канада - жълти маймунки с партийни куфарчета).

Какви бизнеси вървяли в БГ: "единствените работещи бизнеси у нас са тези с гарантиран държавен монопол като енергиини дружества, ВиК, и др. подобни и тези с голям процент сива икономика)" : вижда се вече от десетилетия, че партийните другари не могат да управляват, а камо ли да създават бизнеси. Дори и с тоновете откраднати пари и предприятия - всичко се изпозатвори и фалира. Те стават само да правят партийни конгреси, жалко, че изгониха маса народ в чужбина и още сме в преход.

Проблема на народа (и щастието за капитала), е че народа е неориентиран, неорганизиран и горе долу задоволен. С интернета започва да се получава повече информация, технологиите развързват повече ръце, народа търси вече някакви решения (макар и засега само на чашка в кръчмата).
Някои търсят алтернативни методи за плащания и трупане на активи (криптовалути). Други минават на възобновяеми източници (да се оттърват от Енергото, ВиК и ТЕЦ-а), някой работят онлай от къщи - къде за някой, къде за себе си, сменят се държави  и т.н. А трети са минали на Линукс и ги боли х-то.

Дори богатите се осъзнаха, че от много доене на кравите (народа), няма да има кинти за да им купуват боклуците - трябва на народа да му се пуска малко гювеч от време на време иначе стават революции. Роботите изместват работници - ама роботите не купуват стоки и услуги. Дори развити държави (капиталистически) взеха да умува и да експериментират Универсалният базов доход (UBI). Милионерите станаха милиардери, като гледам още малко ще имаме трилионери, а средната класа зачезна.

При ГПЛ се набляга основно на услугите с добавена стойност и много компании започнаха да узряват и да се възползват. МС почнаха да предлага Линукси - в техните облаци, във В10, вече и в Апп. Стора, защото клиентите искат. Хубавото е, че гигантите плащат на умните пичове да пишат код и да им решават проблемите, а покрай тях и ние облажваме.
« Последна редакция: Jul 15, 2017, 00:05 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Джет само да питам — нали правим разлика между социална и социалистическа държава. Защото от трите изброени само Франция е социална. А социалистически останаxа само Беларус, Виетнам и Куба.


п.п. Иначе, много силно включване с много въпроси, които маса народ си задава. Само не съм убеден, че на някой му пука, че „няма да има, кой да купува“.
« Последна редакция: Jul 15, 2017, 00:17 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Дори богатите се осъзнаха, че от много доене на кравите (народа), няма да има кинти за да им купуват боклуците - трябва на народа да му се пуска малко гювеч от време на време иначе стават революции. Роботите изместват работници - ама роботите не купуват стоки и услуги. Дори развити държави (капиталистически) взеха да умува и да експериментират Универсалният базов доход (UBI). Милионерите станаха милиардери, като гледам още малко ще имаме трилионери, а средната класа зачезна.

Още са на вълна, че планетата била пре-населена и нямало ресурс за всички и трябва да се редуцира населението! И едва ли не, като се редуцира и икономиката ще литне! От 2008-ма година кризата в световната икономика рязко се задълбочи и точно това рязко увеличение на световното неравенство е причината и кризата няма да премине, ако неравенството не се намали, защото в момента една част получават толкоз, колкото не могат да изконсумират няколко живота напред, а друга дори гладува. Единствения вариант е ББД, а не тъй наречената супер либерална икономика в която монополите стават буквално робовладелци. За Русия си в много грешна заблуда и още май не правиш разлика между Русия и СССР, но това е съвсем друга тема. Обзалагам се, че точно Русия или Китай ще въведат първи ББД!
В момента се въвежда на няколко места пилотно, но, като гледам какво и как го правят е с единствената цел да докажат, че това нещо не работи!
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Само не съм убеден, че на някой му пука, че „няма да има, кой да купува“.

http://bultimes.com/poslushajte-miliardera-vizhdam-razgnevena-talpa-i-idva-za-nas-plutokratite/

Цитат
Събудете се, хора. Това няма да продължи дълго. Ако не направим нещо, за да поправим гигантското неравенство в икономиката, разгневената тълпа ще дойде пред вратите ни.

И ще си носи вилите.
Ник Ханауер: https://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Hanauer
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW

От 2008-ма година кризата в световната икономика рязко се задълбочи и точно това рязко увеличение на световното неравенство е причината и кризата няма да премине, ако неравенството не се намали, защото в момента една част получават толкоз, колкото не могат да изконсумират няколко живота напред, а друга дори гладува.


Ами това е нищо повече от един много малък и незначителен етап (но все пак вероятно ще присъства в учебниците под линия) в това, което нарекоx контрареволюция.

Ще се опитам нещо по-просто, за да не налага да обяснявам що е то капитализъм, особено неокапитализъм, който даже не е и формулиран в учебниците.

Сега живеем във време, когато в следващите да речем триста години ще се случват наобратно неща от предxодните триста. Или както казва класика Нютон — равно по сила и обратно по посока.

Няма да е точно равно по сила, защото историческото развитие е спирала, а не права, но съотношението ще е същото, защото при нарушаване на съотношенията се разваля спиралата.

Роботите и ИИ се връзват прекрасно в тези събития, защото в крайна сметка, трябва да изчезне една обществена класа. Но това нито ще стане бързо, нито лесно, най-малко пък безкръвно.

Оттук и приказките за пренаселеността. Този „проблем“ най-вероятно ще се решава пак по класически образец. И май е започнало. Но, за да е наистина в класически стил, мащабите са прекалено малки. Случващото се в момента е незначително.

=*=

ББД е едно от възможните временни закърпвания на ситуацията, но то е възможно само в контекста на западната цивилизация, развитите държави, богатите икономики. В тоя контекст, че Русия или Китай щели да въвеждат нещо — напълно нелепо. Да, те са част от западната цивилизация, но са притурка към нея. Това не са развити държави и не са част от метрополията. А социален (мек) тип мерки не са възможни в колонии.

ББД не е нещо, което може да се въвежда пилотно, частично или експериментално. То или се въвежда или не. Но понеже според мен, няма да се въведе, затова и не се надявам много — макар лентяй като мен да са единствените облагодеталствани от него.

п.п. Добре Jet. От 7 млрд. се намерил един боязлив. Трябва да кажа етичен. Нищо не значеща, но модерна думичка, която се лепи на всякакви въздуxари.
« Последна редакция: Jul 15, 2017, 09:03 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3871
    • Профил
Backinblack:
"Франция БЕШЕ най-силната европейска икономика" ...
 
   Пич, Франция НИКОГА не е била най-силната европейска икономика.
   От 16-ти до средата на 20-ти век най-силната европейска икономика
е Англия.Оттогава насам най-мощната е Германия.
   Това лесно може да се провери.
   А за "голямата работа" Айн Ранд, пък изобщо няма смисъл от коментар...
   Стегнете се бе,какви ги пишете !  :D
« Последна редакция: Jul 15, 2017, 10:04 от spec1a »
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
От бизнес модел на ГПЛ отидохме политиката да оправяме :)
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Backinblack:
"Франция БЕШЕ най-силната европейска икономика" ...
 
   Пич, Франция НИКОГА не е била най-силната европейска икономика.
   От 16-ти до средата на 20-ти век най-силната европейска икономика
е Англия.Оттогава насам най-мощната е Германия.
   Това лесно може да се провери.
   А за "голямата работа" Айн Ранд, пък изобщо няма смисъл от коментар...
   Стегнете се бе,какви ги пишете !  :D


Англия е много важен, ако не най-важния представител на западната цивилизация, но е прекалено спорен въпроса дали е европейска страна (второто се отнася също за Уелс, Шотландия и Ирландия). И отговора много трудно може да се натъкми да е — да.

Освен това тя и другата дето си споменал са били всичко друго, но не и силни икономики след първата, че и след втората световни воини. Нищо, че едната от тяx ги печели, а другата губи.

Айн Ранд е най-важния теоретик на западното общество в цялата история и завинаги. Нищо чудно след xиляди години (ако света съществува, в което не вярвам) западната цивилизация да не се нарича така в учебниците, а айнрандова по примера на евклидовата геометрия.


п.п. Бек, оправяме икономиката и правото, защото ти каза абсолютно всичко за модела на печалба около ОПЛ. Ние просто нямаме, какво да добавим.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3871
    • Профил
go_fire:
"Айн Ранд е най-важния теоретик на западното общество в цялата история и завинаги. Нищо чудно след xиляди години (ако света съществува, в което не вярвам) западната цивилизация да не се нарича така в учебниците, а айнрандова по примера на евклидовата геометрия."
 
Ъ !?
   "Произведенията" на  Айн Ранд са пропити с брутален егоизъм (дори и
това е меко казано).Ако светът възприеме нейните модели,ще се възцари
феодална олигархия. Това общество ще е силно неустойчиво(революциите
са неминуеми) и довчерашните баровци ще имат сериозни проблеми.
   Имаше навремето една кифла,която казваше: "Ами като няма хляб,
яжте пасти !". Да ти обяснявам ли за коя кифла става дума,и какво и
се случва впоследствие...
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Англия е много важен, ако не най-важния представител на западната цивилизация, но е прекалено спорен въпроса дали е европейска страна (второто се отнася също за Уелс, Шотландия и Ирландия). И отговора много трудно може да се натъкми да е — да.

Да избиваш цели народи и култури и да го представяш като велики географски открития, това ли е определението за цивилизация!!!!!!??????
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3871
    • Профил
   Че ингилизите не са стока,не са. Просто по-горе констатирах факта,че няколко
века Англия е била водеща икономика.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
   Че ингилизите не са стока,не са. Просто по-горе констатирах факта,че няколко
века Англия е била водеща икономика.

БИЛА, докато е влачела от колониите! Днес САЩ са водещата икономика и пак по същата причина!
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Apple и останалите корпорацийки просто се възползват от законите. Затова и плащат такива данъци. Законите така са нагласени, че да обслужват гигантите. т Правят понякога и магарии, но те са по ръба. Ако ги забележат, си плащат соленичко, но едва ли ги бърка толкова. Пресметнали са "риска".
Затова, ако ще правиш нещо, за да изкарваш повече пари, направи си фирма, наеми си и счетоводител. Второто е задължително дори и да нямаш фирма, а да си самонает или на свободна практика. Може да му плащаш, но този човек ще ти спести много таксички и данъци, които можеш да дадеш на "държавата" ненужно. Има доста трикове, които най-малко ще намалят размера на плащанията към хазната.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.