Автор Тема: Ех този линукс ...  (Прочетена 3953 пъти)

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1449
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #15 -: Jan 26, 2006, 20:03 »
Здравейте,
Нещо не мога съвсем да разбера някои хора ;-)
Има няколко фундаментални разлики и те са важни (лично мнение).
1.Наличието на сорс-код, който (ако искаш и можеш) може да променяш и усъвършенстваш (дай Боже '<img'> и се препоръчва да дадеш на общността.
2.Написаният до сега код е защитен, не може да вземеш нещо и да го затвориш и след това да искаш и пари за него (кражба на чужд труд).
3.Защо не се замислите защо е измислено антимонополното законодателство, винаги е добре да има поне две а още по-добре 4-5 фирми защото става по-трудно да се постигне негласно корпоративно споразумение, отделно се стимулира конкуренцията.
4.Някои може ли да каже какво има във всички продукти със затворен код (освен че вършат някаква работа) и за какво може да се използва това.
Света (и хората) стават все по-зависими от компютрите, следователно и от програмите.
5.Отделно стои въпроса за цената и съвсем отделно правото на избор на всеки един.
6.Защо някои не се замисли (поне за малко) а само се сърди че няма проекти 100% съвместими с NTFS/Win-sharing (Samba) и други затворени протоколи.
7.Дали може да съществува свободно общество от несвободни хора?
PS:вземете пример с патентите - някои от тях са чиста кражба на чужд труд, но защо ли таксите са > 10,000 USD и нещата изискват години и много адвокати (патентни). Примери бол.
Айде засега стига толкова.
Румен
Активен

hafte

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 215
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #16 -: Jan 27, 2006, 07:17 »
В крайна сметка благодаря за отговорите :-).
Разбрах защо, и получих отговор на повечето въпроси.
Линукс изостава защото не се комерсиализира, което никой не иска да направи.

Който е удовлетворен от него, го ползва до такава степен, до каквато може. Другите които разбират го използват като си напишат сами това което им трябва, а трети като мен използват и двете ОС и мрънкат.

Имам щеланието и пожелавам скоро Линукс да е масова система и да не се сещаме за Windows а до тогава пожелавам на всички да си помагат.

П.С. Някой има ли преведени на БГ hоwto или поможни материали и от къде мога да намеря да прочета за тънкости в настройката и т.н. на системата.

Благодаря ви момчета супер сте   '<img'>
Активен

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #17 -: Jan 27, 2006, 10:22 »
Цитат (hafte @ Ян. 27 2006,07:17)
В крайна сметка благодаря за отговорите :-).
Разбрах защо, и получих отговор на повечето въпроси.
Линукс изостава защото не се комерсиализира, което никой не иска да направи.
Не си прав има компании които сериозно работят в тази посока, например RedHat, Novel и Canonical.

Цитат (hafte @ Ян. 27 2006,07:17)
П.С. Някой има ли преведени на БГ hоwto или поможни материали и от къде мога да намеря да прочета за тънкости в настройката и т.н. на системата.
Например на d.linux-bg.org? във форума също много пъти е отговаряно на този въпрос. Ако беше потърсил щеше да намериш този сайт например.
Активен

  • Гост
Ех този линукс ...
« Отговор #18 -: Jan 28, 2006, 00:03 »
На въпроса "защо Линукс не е много популярен" - лично мое мнение е, че това вече НЕ е проблем на Линукс! Защо? По следните причини:
 Линукс е операционна система! А хората не работят с операционни системи. Те работят с приложен софтуер и именно приложният софтуер е този, който върши работата. Работа на операционната система е да осигури връзка между приложният софтуер и хардуерът. До сега не съм чул някой да е написал електронна таблица с Уиндоус, или да е редактирал графика с Уиндоус, или да е конструирал електронни схеми с Уиндоус. За тези дейности трябват приложни програми, като офис пакети, графични редактори и т.н. В този смисъл наличието на приложен софтуер за съответната операционна система я прави популярна и съответно липсата на такъв софтуер я прави НЕпопулярна. Това според мен е основната причина поради която една операционна система, която е хем свободна, хем с отворен код, хем стабилна, хем сигурна има едва три-четири процента пазарен дял.
Пример: Представи си една проектантска фирма, която се занимава с проектиране на жилищни сгради. Архитектите чертаят схемите си на АутоКад /който няма версия за Линукс/, пишат документите си на Майкрософт Офис /който също няма версия за Линукс/ и недай си Боже имат специализирани програми, които смятат механичните параметри на разни конструкции /които програми естествено пак нямат версии за Линукс/. Сега си представи, че ти имаш фирма, която предлага инсталация и поддръжка на Линукс-базирани системи и искаш да спечелиш въпросната фирма за клиент. Какво ще й предложиш? Линукс, до тук добре. Ами после? АутоКад-а няма версия за Линукс, следователно трябва да предложиш алтернативен продукт, който да се доближава до АутоКад и по функционалност, и по външен вид, както и да е 100% съвместим с файловите му формати. Да се сещаш за такъв продукт? Дори и да има трябва да осигуриш курсове по преквалификация, които курсове да не са скъпи, да са кратки и ефективни защото тази фирма също я гонят поръчки и не могат да си позволят забавяне в работата. А и на самите архитекти няма да им се иска тепърва да учат друг продукт, който вероятно също ще е комерсиален и по цена ще се доближава или дори надхвърля тази на АутоКад. Тук забравих да спомена за кусовете по преквалификация за самия Линукс, понеже да прехвърлиш един клиент от света на Уиндоус в света на Юникс-базираните ОС не е лесна работа.
А какво правим с Майкрософт офис? Предсави си, че тази фирма съществува от няколко години, и че цялата документация в нея се води на Майкрософт офис, което прави поне няколко десетки хиляди документа във затвореният им собственически формат. Но Майкрософт офис НЯМА версия за Линукс, което означава, че трябва да осигуриш офис пакет, който хем да наподобява този на Майкрософт, хем да е също толкова функционален и най-важното да разчита на 100% файловите формати на МС Офис. Ще кажеш ОпенОфис - мощен, функционален, съгласен съм. НО! Не разчита на 100% файловете на МС Офис или поне не във всички случаи. За това разбира се ОпенОфис вина няма, но прави миграцията много трудна и с много условности.
За другите специализирани програми, които смятат механичните характеристики да не говорим. И в крайна сметка в много случаи се получава така, че за да мигрират хората от Майкрософт към Линукс трябва да изхабят много време, много усилия и много пари или по друг начин казано, по-евтино им излиза да си платят рекета на Монополиста. Това в Майкрософт много добре го разбират и затова техните продукти са възможно най-несъвместими с Линукс и свободния софтуер.
Кои са основните изводи от цялата тази работа? Че клиентите трябва да внимават да не се качат на влакчето на Монополиста! Защото веднъж качат ли се, после слизането се превръща във филм от типа "Мисията невъзможна". И по възможност, когато се закупува комерсиален софтуер той да бъде мултиплатформен, което да осигури повече свобода и повече гъвкавост.
И пак казвам, основна вина имат производителите на комерсиален софтуер, които упорито не искат да адаптират продуктите си за Линукс, като по този начин силно ограничават интереса към тази иначе много добра операционна система. А защо не искат е друг въпрос. Според мен пускането на версии за Линукс би ги направило трън в очите на Монополиста, а малко от тях са готови да рискуват пазарен дял 97% заради такъв от 3%.
Това е в общи линии.

Малко встрани от темата, наскоро четох изказване на представител на Майкрософт, че изходният код на Уиндоус бил най-скъпата интелектуална собственост на корпорацията. Не е вярно! Най-скъпата им собственост това е монополът. Именно той е причината да жънат такива космически печалби и в този ред на мисли от Майкрософт винаги ще се стремят да ограничават свободата на потребителя за да запазят монополното си положение.
Активен

hafte

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 215
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #19 -: Jan 28, 2006, 10:21 »
Разбрах :-)
Но все пак според мен би било добре ако се направят нещатата така, че да има 99% съвместимост поне на офиса, майл, дривери и .т.н., за да може да се работи на ниво малък офис, а специализираните програми ще си доидат постепенно. Това обаче незнам кой и как ще направи.

Благодаря Ви. Направих си Win  да чете и пише на ext3 а СуСе 10 чете NTFS и сега съжителстват ръка за ръка на моето компютърче с по 200ГБ място за всяка ОС. дано скоро М$ да изчезне изцяло.
Активен

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #20 -: Jan 28, 2006, 10:35 »
hafte, според теб има ли пречка да се осъществи 100% съвместимост с MS Office например?
Активен

hafte

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 215
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #21 -: Jan 28, 2006, 11:21 »
Да определено пречката е в М$, поради факта, че е монопол, но би било възможно да е и 100% съвместимо ако пуснат платен Офис за линукс (което няма да съм жив да видя).

Иначе ОО е добър и ще стане още по но на линукс и програмното му осигуряване им трябва още време. Надявам се да да не е цяла вечност и ще го ползвам до където мога. Сега имам място на Комп. така, че двете ще се съревнуват на равни начала :-)
Активен

smelkomar

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 429
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #22 -: Jan 28, 2006, 11:56 »
Цитат (hafte @ Ян. 28 2006,11:21)
дано скоро М$ да изчезне изцяло.

Постовете от темата ти трябва да те наведат на мисълта ,че Майкрософт няма да изчезнат '<img'> А в момента доживяхме това http://www.reactos.org/xhtml/en/index.html Жалко че секцията DOWNLOAD не работи в момента. За мен пътят е ясен - ОС, вградена в онези "РАМ-ОС", които се слагат PCI слот в компютъра... графичен интерфейс Win, стабилност Lin, функционалност като MacOS... Ех, мечтиии
Активен

Ползвам т'ва, к'вот ме кефи

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Ех този линукс ...
« Отговор #23 -: Jan 28, 2006, 12:24 »
Цитат (smelkomar @ Ян. 28 2006,11:56)
За мен пътят е ясен - ОС, вградена в онези "РАМ-ОС", които се слагат PCI слот в компютъра... графичен интерфейс Win, стабилност Lin, функционалност като MacOS... Ех, мечтиии

Какво и е толкова функционалното на MacOS? Аз не съм я ползвал активно от версия 8, но според това което съм виждал и съм чел предимствата и са основно в интерфейса. Кои програми я правят по функционална от Linux и Windows?

Също ми е интересно какво представлява "РАМ-ОС"?
Активен