Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: 4096bits в Nov 06, 2017, 16:52



Титла: Скриване на дялове
Публикувано от: 4096bits в Nov 06, 2017, 16:52
Имам една флашка с няколко живи системи на нея. Въпроса ми е, ако дам тази флашка на някого, за да си копира нещо от нея, което е на съвсем друг дял, как да направя така, че като пъхне флашката в РС-то, да не ми форматира всичко? Windows направо ти предлага да форматираш дяла, щото му има има нещо. Може ли нещо да се направи на тези дялове, че това да не се случва?

Видях, че в gparted мога да вдигна флаг, наречен hiden, обаче не мога да тествам сега, че нямам Windows под ръка.


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: PaperNick в Nov 06, 2017, 21:50
Не знам за hidden флага, но единственото което се сещам е да пробваш да отделиш част от свободното пространство в отделен дял, и да го форматираш във FAT32. Тогава windows би трябвало да види само този дял и успееш да копираш файловете. Не съм сигурен обаче дали тези операции по оразмеряване на флашката, няма да прецакат boot-ването на линуксите.

Нека някой който има опит, да каже дали в момента говоря глупости ;D


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: malin в Nov 06, 2017, 22:14
М-да, една флашка струва колкото един биткойн, че и отгоре...
Ем жива, ем в нестандартна (за флашка) файлова система, ем нещо важно на нея..., че и отгоре ще е наистина.

Каква е вероятноста да се изпържи, ако хардуерното ключе е залепено със силикон?


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: 4096bits в Nov 07, 2017, 13:01
Какъв хардуерен ключ. Не искам да я отварям, а отвън няма нищо подобно на това. USB thumb drive е, не SD card


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: Acho в Nov 07, 2017, 13:18
На някои от флашките (ама много малък е процента) има отстрани едно малко ключенце, което я заключва за запис. Демек ако е щракнато, можеш само да четеш от мея, става ReadOnly.

Ако е цъкнато на другата страна, флашката е достъпна и за четене и за запис в нея. Ама не знам дали това ще помогне в конкретния случай. Аз да съм видял две-три такива флашки досега. Виждал съм и такива SD карти памет с такова мини-ключенце.


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: lunarvalley в Nov 07, 2017, 14:42
Цитат
Ем жива, ем в нестандартна (за флашка) файлова система, ем нещо важно на нея..., че и отгоре ще е наистина.

милата!  :'(


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: malin в Nov 08, 2017, 07:03
И тъй, имаме флашка на която може да се запазва и Уйн не я разпознава - значи има запазващ дял или файл и на нея няма дялче във fat32 или ntfs. Простия начин е да се потърси и ползва такава със ключе, което предотвратява механично каквото и да е действие, важното гарантирано (в някаква степен) ще има защита.
Човешкия фактор обаче по никакъв начин не може да се пребори и когато се сблъскаш с него виждаш със страшна сила действието на няколко Закона на Мърфи случващи се едновременно.

И сега - скриваме дяла/дяловете, Уйн пак не ги разпознава, камо ли да ги види и най-учтиво ни моли да поставим друг носител и ни черпи с кифличка и каничка кафе?

Как да вкарваме ново съдържание в заключената флашка го няма в конспекта подразбиращо, има как да я опазим.  ;)


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: 4096bits в Nov 09, 2017, 11:15
не, има флашка с няколко системи на нея. Работещи. Има и отделен дял на флашката, в която си държа разни други неща. Ако реша да я дам на някого да си копира нещо от нещата, като я пъхне в windows машина, системата ще му предложи да форматира дяловете, които не може да прочете. Искам да скрия тези дялове, да не се виждат от системата.


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: lunarvalley в Nov 09, 2017, 14:17
въпросът е много интересен (казвам го без капка ирония)

но да ти задам интимния въпрос: що не си я пазиш за няколкото системи на нея, пък си вземи втора да я даваш на сульо и пульо?


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: 4096bits в Nov 09, 2017, 20:48
Нормално, това е първото, което ще хрумне на човек. Мога да го направя, но не всякога решавам нещата по най-лесния начин


Титла: Re: Скриване на дялове
Публикувано от: lastcyrol в Nov 15, 2017, 09:40
Извинявам се, че се включвам чак сега. 4096bits сигурно вече е проверил това, за което пита, все пак ще го напиша тук, ако на някой може да му е от полза. Направих точно това, което беше във въпроса. На една USB-памет сложих DOS-дялова таблица, на първия дял някакъв жив Linux, a втория направих FAT32 и после сложих флаг hidden на живия дял. Да, във файловия управител на Windows, този дял не се показва, съответно и няма предложение да се форматира. Но дали може да се зарежда операционната система от него, не мога да кажа, тъй като файловата система беше ISO9660 и за да работи май трябва да е записан от нулевия сектор на паметта, а не на дял. Т.е. не знам, кое при мен му попречи да зареди.