Автор Тема: евтин интернет?  (Прочетена 14441 пъти)

ice4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
евтин интернет?
« -: Dec 01, 2006, 18:48 »
Предполагам, че доста от вас са си играли да ползват internet for free, както се казва. Малко се притеснявам да пиша понеже незнам кой чете и все пак..ако някой знае форумче където може да се обменят съобщения без да има публичност в нашата държава или да е private, нека сподели на private.
Идеята ми е да престане тази мания за величие - аз съм твоят интернет доставчик! Ти ще ми се подчиняваш или няма да имаш интернет! Някъде тук из форума бях чел “...интернет-а не е на баща ти! Като отидеш за хляб не ти казват – хляба няма да го делиш нали?...” и много ми хареса. Ако има и други на които им звучи нелогично да ти казват как да си ползваш интернет-а нека се включат.
Идеята за форум-а ми дойде, защото от няколко дни търся алтернатива на обикновенно ръчно сменяне на Media Access Control и Internet Protocol, но не намирам скрипт в интернет. Скрипта представлява интелигентна система за слушане на определен порт за определено съобщение, като при получаване сменя Internet Protocol-а с неактивен от мрежата. Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос.
===
Същността е да се споделят проблеми свързани с интернет доставчика ви, примерно моят ограничава сесиите според тарифния план - което е глупаво според мен и да се намери вариянт за преодоляването им. Все пак интернет-а им е все едно 1стотинка на mbps и при положение, че си плащаш ти вкарват 1000 условия. За пример вижте Визио в ПЛД.
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #1 -: Dec 01, 2006, 19:27 »
По начало, евтин и интернет малко не вървят заедно'<img'>

Иначе си прав, много "доставчици" наричат услугата си интернет, но всъщност доставят само www, "мирка" и mail, а някои дори и третото не правят. Позволяват си да забраняват протоколи, портове, услуги... Все неща, които би трябвало да влизат в понятието интернет.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

misho_cg

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 350
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #2 -: Dec 01, 2006, 21:45 »
По принцип мисля че проблема е в липсата на стандартизация и държавен контрол. Виждал съм такива изпълнения по дърветата  в квартал "Лозенец", че съм съжалявал че нямам цифрова камера '<img'> . За да пуснеш кабелна телевизия например в едно село с 3000 жителя се изисква лиценз, честотен план, трябва сигналът да отговаря на стандарта, идват от време на време и измерват от ДКД или КРС или както сега там се нарича. Това при сегашните "интернет доставчици" - липсва. Всеки си прави някаква самоделка, нарича я доставка на интернет и си кара кефа. Ако не си доволен иди при другия и третия те са се уговорили в този район да спестят уплоад трафик от Bittorent например. Понеже мрежите са им несиметрични от "икономически съображения" например. Евтин интернет няма, ако намериш доставчик без филтриране на портове и услуги той ще е по скъп от тях, защото ще прави по големи инвестиции.

edit: забравих да кажа че искат и пълен проект на мрежата изграден в/у кадастър. '<img'>



Активен

раят за котките, всъщност е адът на мишките !

jumboframe

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #3 -: Dec 01, 2006, 22:45 »
ice4o, според мен въпросът ти трябва да бъде преместен в секция "психически проблеми".. Няма ли ? Ами тогава ще ти отговоря тук. Първо след като си толкова умен, БИ трябвало да можеш да си напишеш сам скрипчето.. Обаче... Не си първият които се е сетил за това.  Също така има закон за  Авторските права (или каквото е там) в който неоторизирано проникване в компютърни мрежи е квалифицирано като криминално дяние, Това е доста по-сериозно престъпление от разнасянето на торенти от видеотеката и  се следи...И се наказва. Не твърдя че ще те бутнат зад решетките,нито че ще те хване доставчика веднага... В жилищен комплекс ще му отнеме максимум 3 дена, колкото и да е некадърен. Според мен, ако не си доволен от доставчика си спри да му плащаш и си намери друг. Колкто и да е кьопав,  поддръжката на мрежата му, външния канал и т.н. не са без пари.
Активен

malone

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 269
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #4 -: Dec 02, 2006, 00:29 »
Юридически неграмотен доставчик [ISP].
Не смятам краденето на интернет за почтено занимание, но не ми е приятно също и да чета някакви абсолютно неграмотни експликации на тема Закони, Наредби, Криминализиране и т. н.
Първо.
В Българското законодателство съществуват следните видове компютърни престъпления:
.: Престъпления, включващи проникване в компютри и повреждане;
.: Измама и кражби;
.: Фалшификации;
.: Хазарт и други престъпления срещу морала;
.: Престъпления срещу правителството;
.: Несексуални престъпления срещу личността;
.: Сексуални/полови престъпления.
Кажи ми уважаеми ISP или разносвачо на кабели кое точно ще съм извършил, ако си сменя MAC и IP. Е като го направя, това незаконно ли е? Еми ще имам интернет, така е, но това ще в резултат на интервенция на нещо мое, в случая компютърни компоненти и софтуер, които са мои. Направи така, че да нямам.
Второ.
Въпросните престъпления се разглеждат в НК, а не в Закона за авторското право и сродните му права.
През 2002 г. бяха приети специални поправки в НК и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с компютърните престъпления. В НК бе създадена специална глава - 9 "а", озаглавена точно "Компютърни престъпления". В нея бяха инкриминирани нерегламентираният достъп до ресурсите на компютър, както и копирането на компютърни данни без разрешение. В НК бе предвидена дори санкция - макар и само глоба до 3000 лв., и за лице, което въведе компютърен вирус в компютър или информационна мрежа. Беше въведен и затвор за разпространяване на компютърни или системни пароли, от което е последвало разкриване на лични данни.
До момента обаче не е известно в съдебна зала да е влизало дело по тези текстове.

Освен това, след като сме вече с единия крак в Европа е редно да се подчертае, че Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа бе приета от Комитета на министрите на СЕ и открита за подписване в Будапеща на 23 ноември 2001 г. В същия ден тя е подписана от България, но и до момента нашата страна не я е ратифицирала (т.е. не е одобрена със закон от българския парламент). До момента документът е ратифициран само от 6 държави - Албания, Хърватия, Естония, Унгария, Литва и Румъния. За тях той е в сила от 1 юли 2004 г. Други 38 страни, сред които е България, са подписали конвенцията, но все още не са я ратифицирали. Независимо че конвенцията е на Съвета на Европа, тя е подписана, но все още не е утвърдена от Япония, САЩ, Канада, ЮАР. За всички е ясно, че без участието на първите три държави (в които ползването на компютри е фактически най-голямо) нейното действие ще е периферно и донякъде безсмислено.

Така че, айде ISP попрочетете малко Законите, вижте какви задължения имате [извън описаното в Договора] и тогава плашете хората с нормативната уредба.
99% от доставчиците са на ръба на законодателството, като по голямата част от дейността им е ... да я наречем нередовна. Като почнем от преносната среда, минем през софтуера и т. нар. free servers и стигнем до счетоводството.
Така че по полека го давайте с цитирането на Закона.



Активен

Безмислено е да даваш съвети на този, който не иска да ги използва. Каква е ползата от свещника в ръцете на слепеца.

jumboframe

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #5 -: Dec 02, 2006, 01:55 »
Малоне,
Юридически неграмотен съм, признавам си. От това което прочетох по-горе, става ясно че е съвсем редно да се вършат следните неща:

1. Да се закача за телефона на съседа и да прасна един-два разговора до китай

2. Да се закача за електромера на съседа и така цяла зима с 3KW калорифери

3. Да се закача за кабелната на блока, и да скапя сигнала на целия вход

Отново подчертавам че не става въпрос какво е напрежението в мрежата в случая с електромера,  дали съм доволен от услугите на телефонната компания или сигнала на кабеларката. Никой не го кара насила да си плаща, нали ?
Като не му харесва Визио, има БТК АДСЛ, Кабелни модеми, оптики и т.н. Само защото не му харесва дадена услуга трябва да се троши цялата мрежа, и това е редно ?

По въпроса за софтуера, преносната среда.. Лично аз смятам че моята си е наред. Това което не е ще се оправи в разумни строкове, съгласно ЗУТ, МУТ, МАЗУТ и квото и да било там. Софтуера не ми е GPL, ако махнем ОО, но има и други лицензи, така че по-полека. Във всеки случай във цитираните 99% попада не само моя бранш и всички останали "Малки и средни бизнеси", за големите не говорим, там е друга история.

По въпроса за промяната, "Твоето Нещо" се нарича IP адрес, който е даден за ползване на определен клиент и това нещо не е на клиента а е дадено за ползване и е част от услугата за която си плаща, докато някой не му отусне PI space /RIPE в нашия случай/, но дори тогава пак ще опреш до един или повече разносвачи, от които можеш да  изискваш каквото си прецениш SLA и да станеш клиент на тези, които ти го предложат за сумата която си склонен да дадеш.


Още нещо, ако на въпросня умник, в един момент му изгасне ICQ-то например защото аз, от своя страна променя конфигурацията на софтуера при мен, и в резултат на това му се смени паролата, какво правим ?

Това че работя разносвач на кабели е просто частен случай,  не ми харесва идеята обаче, някой независимо колко много разбира да се възползва от стока или услуга за която  съм си платил. В случая не е толкова важно че той ще си спести 20 кинта на месец за нет, а това че с тези си действия пречи на останалите които са си платили,  и понеже те са моите клиенти, е нормално в случая да съм на тяхна страна. Въпреки че иде реч за това че въпросният скрипт трябва да подменя комбинациите така че да не да не пречи, нещо ми подсказва че няма да стане точно така. А това че доставчика му го  е оставил включен физически в мрежата, без да му е клиент е съвсем друга история. Ако той не се е вързал сам, естествено.



Активен

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #6 -: Dec 02, 2006, 02:30 »
Уффф...
 Айде, стига в този форум сме се делили на "ланаджии" и др. Предполагам, че поне половината хора в този форум са имали вземане-даване с конфигуриране на LAN ISP-та. Е, другата половина не са.
 Само не мога да разбера какъв е поводът за тези постоянни натяквания от втората половина - има ISP-та и ISP-та, както има хора и хора. Стига с тези общи знаменатели.
  Да не говорим, че без тези "омразни" LAN ISP-та още щяхме да кретаме примерно на 256Kb за 25 лв. на месец. Колко от вас помнят времената, когато се плащаше 25 лв. на месец за неограничен достъп през dial-up ??!?! И помните ли фантастичната скорост от 33.6Кb и прекъсване през 5 минути и то когато успеете да се свържете?
 Да, и аз съм се нагледал на простотии от страна на LAN доставчиците, но не мога да не им призная съществената роля, която те изиграха в ценообразуването на пазара - вие можете ли?
 Всеки път ми беше смешно като чета подобни коментари, но този път - човекът съвсем отявлено иска да КРАДЕ Internet достъп (при това регулярно), а един от модераторите му отговаря невинно?!?!
Другите мнения ще ги пропусна ...
Правилата на форума не важат за по-равните май ...



Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #7 -: Dec 02, 2006, 04:12 »
Цитат (misho_cg @ Дек. 01 2006,21:45)
1. Понеже мрежите са им несиметрични от "икономически съображения" например.
2. Евтин интернет няма, ако намериш доставчик без филтриране на портове и услуги той ще е по скъп от тях, защото ще прави по големи инвестиции.

3. edit: забравих да кажа че искат и пълен проект на мрежата изграден в/у кадастър. '<img'>

По 1. - и при четиримата "ланаджии", за които съм работил, наистина достъпът беше несиметричен от "икономически съображения" - след като им показах, че download-a е 4 пъти по-малък от upload-a (за междунар. трафик), хората просто казаха: ок, вдигни скоростите за download-a 4 пъти. В резултат - несиметричен канал, от което най-много "пострадаха" потребителите - 4 пъти по-висок download и НЕПРОМЕНЕН upload ...
По 2. - Това с рязането на портове е пълна простотия (не говорим за любими портове от сортa на 137-139 и т.н.). Още не разбирам защо услугата да става по-скъпа, ако не се режат?!?
По 3. - хм, кадастър?!? Виждал съм топологична схема на ЛАН мрежа за пред КРС - доста далече е от поняитето "кадастър".



Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

misho_cg

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 350
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #8 -: Dec 02, 2006, 09:25 »
@vladsum
Говорех за изграждане на кабелна телевизия, преди 8 години съм правил проект за Две могили (Русенско) и беше върху кадастър, може изискванията да са се изменили вече. '<img'> Може и да съм забравил вече ама тая карта доколкото си спомням беше специална и се взимаше от общината, може и да не се нарича кадастър, не си спомням вече. '<img'>



Активен

раят за котките, всъщност е адът на мишките !

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #9 -: Dec 02, 2006, 10:09 »
Е, сега искат просто някаква карта на района, като единственото специално изискване е мащаб да се вижда на копието. Останалото - взимаш маркери и си рисуваш.
Кадастър не ти искат.
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #10 -: Dec 02, 2006, 10:28 »
Цитат (VladSun @ Дек. 02 2006,05:30)
Всеки път ми беше смешно като чета подобни коментари, но този път - човекът съвсем отявлено иска да КРАДЕ Internet достъп (при това регулярно), а един от модераторите му отговаря невинно?!?!

А как да му отговори? виновно? Или да вземе да морализаторства - нещото, което най-много ненавиждам.

Т. нар. "ланаджийници" също крадат и дори базират целия си бизнес на кражбата. Като започнат от това, че мародерят клиентите си за какво ли не, като това да плащат за "реални" IP-адреси, и стигнем до "атрактивните" услуги като arenabg.com и data.bg. Много моля, кражбата е родила бизнес-модела на българските доставчици, така че не ми приказвайте за морал и принципи.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #11 -: Dec 02, 2006, 11:00 »
Това изказване като на виден политик по никакъв начин не отговори на въпроса ми - пуснатата тема противоречи ли на правилата на форума и мястото й в тази секция ли е?



Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

gvend

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 128
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #12 -: Dec 02, 2006, 12:48 »
Цитат
Т. нар. "ланаджийници" също крадат и дори базират целия си бизнес на кражбата.
Тук никой няма да противоречи. Но все пак аз мисля, че както в този форум не се поощрява споделянето на т.нар. "пиратски софтуер" или пък crack-oве, така трябва да се постъпи и в конкретния случай.
Ланаджийниците крадат, потребителите крадат. Нека се надхитрят, за да видят кой е по - гявол, нямам нищо против, ама не в този форум.
Активен

vstoykov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #13 -: Dec 02, 2006, 15:06 »
Държавата трябва по-малко да пречи на доставчиците на Интернет и на кабелна телевизия. На държавните органи изобщо не им е работа да мерят какъв е сигнала вътре в кабелите - тях трябва да ги интересува само кабелите да не излъчват сигнали, които да пречат на някой и да са закопани (или висящи) така, че да не пречат. Другите глупости с плащане на ненужно високи  суми за "лиценз" са ненужни (изключение: само при безжично предаване на данни трябва да се изисква разрешение - за да не се замърси ефира; освен това трябва да има достатъчно широка честотна лента, която да не се контролира).

Накратко: държавата трябва да пречи по-малко на хората. Качеството на услугите трябва да се регулира от пазара, а не от държавата - държавата трябва да помага за това като не пречи т.е. като не се намесва (и да се намесва само когато има монопол).

Струва ми се, че с влизането в ЕС повече се отдалечаваме от идеята за свободния пазар - европейската бюрокрация твърде много влияе на пазара (нямаш право да произвеждаш над определено количество, нямаш право да държиш на склад стока над определено количество, плащат субсидии и т.н.), като този процес доста напомня централно-плановата икономика от близкото минало.



Активен

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #14 -: Dec 02, 2006, 15:23 »
@vstoykov
http://www.linux-bg.org/cgi-bin....1;st=10
виж посл. два поста '<img'>

А, по темата за лицензите - преди време имаше едни "Индивидуални лицензии" - 10'000 лв. От разни хора чух, че според наредбата към тази лицензия трябва да описват ежегодишно (доколкото си спомням) марките и моделите на всички крайни устройства ...
За "Общите лицензии" - 2'000 лв. - оплакаха ми се, че всяка година трябва да се представят копия от всички договори с клиенти ... малко конфиденциална информация май '<img'>
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P