Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 162 163 [164] 165
2446  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Езикови речници -: Apr 30, 2009, 19:24
@bop_bop_mara stardict ползва речниците на kbgoffice.
@lastcyrol Аз съм потребител и на GNOME ponqkoga.
Stardict ползва на бг-офис българо-английски и английско-български речник. Доколкото "ползва" означава ползва това, което ти си сложиш. Там речниците много често се сменят и разменят, преди мисля, че имаше и някои други. Българо-руски речник не помня дали съм срещала, но английско-руски (руско-английски) има поне 1-2 варианта.
2447  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Езикови речници -: Apr 30, 2009, 12:34
Никой ли не ползва Stardict? Аз лично много го харесвам. Той е речник-програма, въвеждаш му дума и я търси из всичките си речници, независимо от кой на кой език са те. На сайта му има линкове към речници, най-различни при това, които са свободни или безплатни. Дърпа се архива и се разархивира в /usr/share/stardict/dic/ (с администраторски права, разбира се). Нямам идея как са му руските речници, английско-български и българо-английските са прилични, засега има свободни за сваляне големите английски тълковни речници на Оксфорд и Лонгман; така де, срещу всеки речник пише колко думи е, човек може да прецени. Програмката е cross-platform.
2448  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Minix -: Apr 30, 2009, 12:27
Европейският съвет за научни изследвания (European Research Council) отдели 2,5 милиона евро за разработчиците на една Unix подобна операционна система, Minix.

Операционната система Minix е създадена в Амстердамския свободен университет (Vrije Universiteit Amsterdam). Тя се позиционира като по-безопасно и надеждно решение от Microsoft Windows, както и от други системи, базирани на ядрото на Линукс.

Над Minix в университета работят трима научни работници и двама програмисти. Получената сума ще обезпечи финансирането на тази група минимум за пет години.

Новата версия на Minix е базирана на микроядрената концепция. Това означава, че операционната система ще се състои от няколко компонента, които действат независимо един от друг. При възникване на грешка на един от компонентите, той ще бъде блокиран, но това няма да се отрази на останалата част от системата.

Minix се явява като една от най-старите операционни системи. Нейната първа версия се появи преди около 20 години. Тя служи като модел за много операционни системи, базирани на Linux ядрото.

източник: Калдата

Кой е писал тази статия? На мен поне ми изглежда изключително изпълнена с неточности.
"една Unix подобна операционна система, Minix" - това звучи, все едно има 30000 Юникс подобни ОС и на онче-бонче са избрали някаква си Миникс. Миникс наистина е създадена в Амстердамския Университет от проф. А. Таненбаум и едно от основните й предназначения е учебно. От това, което аз разбрах, четейки обявата, все едно Миникс е разработен като алтернатива на Уиндоус... което не е така... За твърденията, че била по-безопасна и сигурна от някои Линукс дистрибуции... нека да кажат пример, защото поне според мен, имайки пред вид доста минималистичните възможности на Миникс и ограничения хардуер, на който върви засега (пак повтарям - предназначението й е хората да се учат как да пишат ОС по нея) не е много вероятно.
Никъде не се казва, че кодът на Миникс е свободен (което аз лично мисля за много важно) и дори върви с учебника по ОС на проф. Таненбаум.
Микроядрото - "Новата версия на Minix е базирана на микроядрената концепция" - всяка една версия на Миникс е с микроядро. Едно заради по-лесната имплементация (говорим за основно учебна ОС все пак) и второ заради личните предпочитания на Таненбаум към тази структура, които са толкова силни, че дори с Линус Торвалдс са имали един дебат на тема микроядро (Миникс) срещу монолитно ядро (Линукс).
Твърдението, че Миникс е една от най-старите ОС, защото е на около 20 години... без коментар, всеки знае кога започват Unix, BSD, Macintosh, та дори и DOS-овете. За една от най-старите свободни ОС по-може да се каже.
"Тя служи като модел за много операционни системи, базирани на Linux ядрото" - всъщност Миникс служи като пример на Линус Торвалдс за Линукс ядрото. Линус е искал въщи да си ползва нещо като Миникс и е решил да си го напише. Самото начало на Линукс е в мейл-групата на Миникс с въпроса "Какво искате да видите още в Миникс?". В началото дори Линукс (ядрото) се е bootstrap-вал от Миникс. Другите основни части на ОС - командният интерпретатор, командите, основните програми и X-а идват от GNU и X.org. Доколко над тях е имал влияние точно Миникс нямам идея.
Извинявам се, ако съм досадила на някой с тази "справка", но пък мисля, че Миникс наистина има важно място в историята на ОС и е лошо да се представя на хора, които не са чували за нея, по такъв ужасен начин.
Иначе самата новина е доста "интересна", какво ще очакват от Миникс срещу толкова пари? Странно защо не биха инвестирали в някоя европейска Линукс или BSD дистрибуция... Може пък след няколко години да се окаже, че с 2,5 млн. евро Миникс се е развила много над учебното ниво и този форум вече да се казва "Миникс за българи"  ::)
2449  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблеми с драйвери за Lenovo -: Apr 25, 2009, 17:03
Остава да кажеш каква е звуковата карта и кое е ядрото на Дебиана (също и кой Дебиан). Ако не си знаеш звуковата карта, кажи изхода на
lspci | grep -i audio
2450  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Интернет настройки ? -: Apr 18, 2009, 01:18
//offtopic (ама не съвсем)
Само да вметна едно нещо, което забелязах за Убунту 8.10. Преди време го инсталирахме на една приятелка и много се чудихме защо не й тръгва нета, конфигуриран с ifconfig (включително със смяна на МАК-а, защото доставчика й го пазеше, а пък още не се беше обадила за смяната), със route add default gw и DNS-ите в resolv.conf. Оказа се, че Firefox (който ползвахме за индикатор за връзката, не знам защо, не че не знаем ping  ;) ) има някакъв add-on, който ти казва, че нямаш нет, ако не е конфигуриран с network manager-а. Спряхме го и нета потече.
Някъде чух някой да обяснява как в Убунту вече не се конфигурирал нета с ifconfig, или имало нещо друго за конфигуриране, което "отдолу" правело различно нещо от ifconfig, честно казано изобщо не схванах и ми се стори нелепо.
Така или иначе за това с Firefox add-on-а съм сигурна. Ако някой следва съветите за конфигурация от конзолата и/или конфигурационните файлове (което е препоръчително), да има едно на ум за браузърите  :)
2451  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как мога да генерирам поредица само от единици. -: Apr 18, 2009, 01:03
Дай по-добра дефиниция на "поредица само от единици".
Ако имаш пред вид файл, от който искаш да четеш байт по байт и да ти връща 1 за всеки байт, значи тази единица трябва да ти е символа '1'  (тип char na C). Но тази единица ти заема 1 байт, т.е 8 бита и битовата последователност е според ACII кодовата таблица.
Ако ползваш числен тип, то той ще ти заема поне 1 байт и двоичното (битовото) представяне на 1цата ще е 00..01 Т.е. ако изпълниш дял на харда по някой от тези начини битовото съдържание ще бъде последователност от комбинация на 0ли и 1ци.
Хард, изпълнен само с 0ли, би трябвало (предполагам) да е изпълнен само с 0леви байтове, което значи, че и всички битове са 0ли. Ако искаш всички битове да са 1ци - избери си числен тип и запълни дяла със максималната му стойност (тази, която има двоично представяне 11...1).
2452  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: UNIX и Pascal -: Apr 11, 2009, 22:11
Еее, хора... не пращайте човека по другите езици, преди да му отговорите на въпроса  ;)
Значи GCC означава GNU Compiler Collection, но като изпълним файл gcc е компилатора за C (чисто).
Изпълнимият файл на GNU Pascal Compiler мисля, че се казва gpc. Т.е. компилацията трябва да бъде нещо като gpc -o executable_name source.pas (виж в man gpc все пак).
Ако пък искаш да компилираш C++ код, gcc също няма да стане, изпълнимият файл на компилатора за C++ се казва g++.
Free Pascal наистина е по-популярен от GPC, може да пробваш и него (изпълнимият файл на компилатора е fpc).
Поздравления, че искаш да си компилираш от конзола файловете, не се поддавай на агитациите за IDE-та  ;)
2453  Нетехнически теми / Коментар / Re: какъв текстов редактор ползвате и защо? -: Apr 11, 2009, 07:12
Аз ползвам gedit/kate по малко и вече се преориентирам почти напълно към vim, обаче един много добре конфигуриран, оцветен, допълващ кода vim, при нужда дори с map-нати клавишни комбинации за компилация и пускане на C или C++ файлове 8). А за Rails плъгина е просто велик, слага в джоба всякакви тежки джаварски IDE-та ;D. И всичко това с не повече от 10 МБ РАМ... защо ми е да ползвам друго  [_]3
2454  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да шерна -: Apr 03, 2009, 12:53
Не трябва ли в nat-а да има и -s (сорс адрес)? Поне при мен има (казаха ми наизуст вълшебната команда).
iptables -t nat -I POSTROUTING -s 192.168.0.2 -o ppp0 -j MASQUERADE
Aдресът в -s може да е и на конкретен хост (за което ми трябва на мен), и на мрежа (за което предполагам ти трябва на теб).
Ако ти трябва и настройване на ttl:
iptables -t mangle -I PREROUTING -i ppp0 -j TTL --ttl-set 4
Това преди самото рутиране го прави 4, освен --ttl-set има и опция --ttl-inc value, която просто ще го увеличи с value, за да може да излезе от теб.
Всъщност бих те посъветвала да си сложиш и едно бърникане на ttl, защото поне моя доставчик понякога ми пуска ttl 3, a понякога само 1.
2455  Нетехнически теми / Коментар / Re: Отворения код не е сред приоритетите на ГЕРБ за IT сектора -: Apr 03, 2009, 01:55
Всеки може да си ползва каквато си иска ОС. Защо ги съдите че не следват модната линия да се "преминава на линукс"?

Парите за държавната администрация не си ги произвеждат те, нали? Освен това, като накупят измислиците със затворен код, после тези измислици ще могат ли да бъдат контролирани, както другите с отворения?


Абсолютно!!!
Днеска си говорим с мама по телефона и тя ми разказва, как отишла да подаде 2 данъчни декларации (на частно лице, не на фирма). И служителката се размрънкала защо били в хартиения формат, а не на дискета и колко много време щяло да й трябва да ги въведе!!! На всичкото отгоре имала наглостта да препоръча услугите не просто на счетоводна къща, а на някаква конкретна. Ние храним такива хора с данъците си, ние им купуваме софтуер (и хардуер), за да може да ги мързи да ги ползват и да зарибяват клиенти за свои частни интереси!!! На всичкото отгоре електронните бланки с в екселски формат и нямам гаранция, че дори и да си ги попълним вкъщи с Опън офис, ще излязат като хората в техните компютри. Да не говорим, че за едното подписване ще трябва и електронен подпис (не че ще й угодим на госпожата, та да има повече време за педикюра си ;) ).
Имам и още един пример: на баща ми му дават диск с разни данни, който трябва да си е за него. На диска има 1 файл във формат, който все още не знам какво е точно. Знам само, че е нещо от мс аксес, но не е пълна база данни. С Опен офис не можах да отворя нищо смислено по него. За какво ми е такъв диск? Да си го въртя на пръстчето? Защо трябва да се ползват такива нестандартизирани програми и файлове???
Ако ще правят министерство за ИТ, могат да се погрижат за администрацията и нейната грамотност и мотивация. Също така може да направят свестен сайт на Министерския съвет. И да се научат да ползват преносими документи.
Когато съм във факултета ми и виждам какви хора има там (и колеги студенти, и преподаватели), се чувствам страшно горда, че уча там и че уча Компютърни науки. Когато се сблъскам държавната администрация и видя за какви "ИТ технологии" става въпрос... се срамувам, че държавата ми може да нехае и да окуражава такива неща :(
2456  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталация без GRUB - проблем -: Feb 18, 2009, 15:34
Чакай, чакай... значи искаш да boot-неш Линукс без да имаш какъвто и да е Линукски bootloader инсталиран, нито в MBR, нито на съответния дял, нито на някакво външно устройство (диксета, флашка)... ??? Защо мислиш че това е възможно??? Нали bootloader-а е този, който ти намира ядрото и го зарежда в паметта... Ти дори и Уин не можеш да заредиш без неговия си bootloader, това което Grub прави като натиснеш реда за Уин не е да го зареди, а да препрати към Уин bootloader-а.
И в крайна сметка, след като инсталацията ти е fresh, какво толкова за 30тина минутки да преинсталираш нещата като хората... [_]3
2457  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Автоматично стартиране на машинката в определен час -: Feb 14, 2009, 19:02
[_]3 Честит празник на всички, кой каквото празнува ;)
Благодаря! Като изтрезнея от любов ще си разчвъркам БИОС-а. ::)
2458  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Автоматично стартиране на машинката в определен час -: Feb 14, 2009, 15:41
Здравейте!
Искам да настроя компютъра си да се пуска самичък всяка сутрин примерно в 8 часа. Как може да стане това?
Използвам Debian Lenny.
2459  Игри за Linux / Общ форум / Re: Пролем с wine при дебиан -: Feb 10, 2009, 19:10
Аз ползвам lenny (testing) само с репозиторита за него от debian.org и едно за КДЕ4 за Дебиан.
Код:
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux LennyBeta2 _Lenny_ - Official Beta amd64 NETINST Binary-1 20080608-11:10]/ lenny main

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ testing main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free

## KDE 4 Debian repository
deb http://kde4.debian.net/ lenny main
Това е. Open arena няма неразрешени зависимости. Ако имаш конфликтни пакети, кажи кои са, в 90% от случаите с ъпгрейд или отърваване от някой пакет се оправят нещата. И да, някой беше питал, имаш ли драйвъри за видеото (3Д)?
2460  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: променяне права на директория -: Feb 09, 2009, 13:51
Възможно ли е проблемът да бъде mount point-а? Не се сещам за специална причина това да е така, но нормално дяловете за "музика и видео" си ги монтираме не директно в поддиректория на /, а в mnt  или media. Ако пробваш да зададеш да се монтира в /media/data (създай я тази директория преди това) и там съответните опции (defaults, users и евентуално за да не се бърникат правата umask=0 или bsdgroups).
А иначе, как създаде този дял и му зададе да се монтира в /data? Ръчно, автоматично, при инсталация?
Страници: 1 ... 162 163 [164] 165