Автор Тема: Как са гарантирани инвестиците в свободен софтуер?  (Прочетена 9648 пъти)

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Много ме интересвува как концепцията за свободен софтуер се връзва със нуждата от стабилност и предвидимост в развитието му?
Ясно е че всяка сериозна и уважаваща себе си фирма и организация ще си зададе следните въпроси:
1. Каква е гаранцията че този и този софтуер ще продължи да се разработва?
2. Каква е гаранцията, че скоростта в това развитие ще се поддържа на ниво?
3. каква е гаранцията, че софтуера ще се развива съобразно необходимостите на нашата фирма и пазара като цяло, а не съобразно хрумванията на разработчиците?
4. Доколко е предсказуем свободния софтуер?
5. каква е гаранцията, че форматите, които се поддържат сега ще се поддържат и за вбъдеще?
...
Гражданин Х си слага редхат 7.3. Прехвърля си 35 CD-та музика във формат mp3.
И изведнъж в по-новатат версия на РХ се оказва , че mp3-ки не вървят? След НЯКОЯ И ДРУГА СЕДМИЦА излиза плъгин за целта.
...
Министерство разполага с няколко милиона страници преведени нормативни актове на страни членки и кандидат членки на ЕС. Документите са в DOC формат.
В един красив момент от Open Office решават,че  този формат няма да се поддържа или поне няма да се подобрява неговата поддръжка. Примерно - за да се инвестира в развитеието на коренно различни, много по-съвършенни формати.
...
в голяма болница списъци с пациенти, графици за операции, ценоразписи, заявки, лекарствени списъци и др. данни са записани във файлове XLS формат. Не щеш ли госпожа Х отваря един такъв файл и....излизат йероглифи щото шрифта няма аналог в ОО.
...
Веско Дечев си пише дипломната работа на MSOffice 2003. Влиза веско под линукс и...една таблица по незнайни причини вместо Lаndscape излиза Portrait. Това води до промяна в структурата на текста и... като резултат имаме следният избор:
1. Разпечатване на целия текст от олко 150 странци 150х10ст=15лв
2. рестарт и влизане под Виндоус
...
Гражданин си слага fedora core 1 и Wine, прави неколкомесечни проучвания за това как се настройва програмата и как се работи с нея.
не щещ ли излиза wine-20031212. И изведнъж не може да се инсталират Уиндоус програми.
Гражданина изаква ошще един месец и...се оказва чв версия wine-20040121 има същия проблем. След разследване из интернет се оказва че от екипа на Вине са направили разни промени, които засягат федора и рхес3
Предлаганите из интъернет "решения" на разни хора са съмнителни  и правени с манипулации, компрометиращи сигурността и стабилността на системата. Гражданина с едопитва дао разни форуми но с дни хората там мълчат като гъзове, а времето лети...
...
та въпроса е какво следва:
1. Дали е нормално няколко седици да не слушаш музика
2. Трябва ли в министерството ръчно да отварят и пренастройват всеки файл?
3.Следва ли пенка да може да открива, сваля и инсталира шрифтове? ако въобще усети че от това е проблема?
4. Можеш ли нещо да кажеш на екипа на вине, прио положение че проблема е многократно докладван при тях а за 2 месеца реакция НИКАКВА. Въобще длъжни ли са да реагират или гражданина да вземе да сложи Х на федора и целия труд по инсталации и настройки и да си сложи друга дистрибуция.
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

Emooo

  • Гост
niama smisal nai dobre teia vaprosi da gi zadavash na neutralen forum

aa i oste nesto toia vapros kak ste se reshi
"Microsoft патентова Office форматите"
Активен

kostadinz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 197
    • Профил
че аз и сега имам проблеми с отварянето ба документи писани на различни версии на мс офиса. Ела да видиш какъв цирк е кирилицата на документ писан с офис 97 като го отвориш с офис 2000. ОО се справя по добре от самия МС.
Нали това е идеята да се използват отворени стандарти, а не фирмени.
МС се опитват да наложат doc като стандарт който дори те не спазват.
И какъв е този велик стандарт дето док писан на 97 е 30KB записан в 2000 става 220KB.
ДА ще трябва да си инсталират на всеки комп  и 4те ли офиса 95/97/2к/хп за да работи със собствената документация
Активен

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Питам, защото това са важни въпроси, които за вбъдеще ще се задават многократно на всички, които предлагат свободен софтуер.
Важно е да иам някаква позиция
...
Много ще се радвам да чуе всякакви мнения '<img'>
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Моите уважения, но мисля че пишеш тук само за да "разлайваш кучетата", без всъщност да те интересува тази материя и на практика да имаш нужда от помощ. Пробвай да ме разубедиш и ще ти отговоря конкретно по това, което питаш.
Това, което си написал ме убеди, че си пълен лаик в областта, защото дори човек с твоето образование (разбирай икономическо), който "от година и половина се занимавал с Линукс" щеше да си отговори на повечето от въпросите сам. Но разните там твои "проекти" са ме заблудили '<img'> Да ти кажа за "година и половина знимаване с Линукс" не си напреднал много. '<img'>
А това, което си написал по-горе много прилича на копирано от ввв.микрософт.цом - на пръв поглед логични въпроси, които обаче нямат за цел да получат отговор, а само да хвърлят някой камък в градината на СС.

Все пак смятам, че няма да е лошо да се напише една статия, която да обобщава тая материя, така че следващия път, когато някой новобранец се разфилософства да му се даде линк за да се образова.

В момента нямам желание да се занимавам, така че ще ти обърна повече внимание утре '<img'>
Активен

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
OK
аз питам защото:
1. Това което знам са частични подхвърляния
2. Не съм прочел нещо достатъчно задълбочено на тая тема
3. В момента се сблъсквам с подобни въпроси тъй като аз ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯМ НА ТЯХ
4. не мие  ясна тази не толкова техническа страна на свободния софтуер

В този форум повечето въпроси са технически.
Липсва информация за тези по-глобални въпроси
както бях дал по-горе примери - аз не знамкакво да отговарям на хората, защото и аз не съм наясно
Можеби по просветените да отделят малко внимяние да посочат литература или да напишат някоя статия по въпроса, за което ще бъда много благодарен.
...
не мисля че разлайвам кучетата
Просто захващайки се с моя проект осъзнавам, че трябва да се отговори на много въпроси.
Тези въпроси си ги задава всеки ,който има някаквао отношение към свободняи софтуер.
Смятам че  еполезно да се обясни надълго и нашироко единпът завинаги кои са плюсовете и кои минусите на инвестирането в свободен софтуер, а после да се преетеглят и съпоставят с желаното ниво на риск на инвестициите,. Трябва да се изчислят алтернативните разходи и позитивня ефект за да може да се защити ползването на свободен софтуер
....
Ако  ти участваш в едно телевизионно предаване и те попитат същите работи какво ще отговориш? И то с език и стил какъвто и баба пена и бай Иван Орача да разберат
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
доколтото виждам проблемът е, не че Линукс не поддъжа това или онова от Вин, а че Вин не иска неговите продукти да бъдат поддържани или имат точна алтернатива под друга ОС, за това са затворени, за това ще излизат ейроглифи и обърнати презентации и т.н.Вин не желае да го направи, защото вече е монополист и се страе да се запази това място и да пръдалжава да печели луди пари.От икономическа гедна точка може да се каже, че те просто не инвестират в продукт, който явно ще им донесе загуба.
Ако необходимите минимални промени се направят при следващата версия на вин тези приблеми ще изчезнат или ще са сведени до минимум.Линукс не е виновен за тях, той работи с това, което му върши работа - типичен пример е, че един Линукс потребител не знае какво е DirectX - просто, защото такове нещо не му е потребно, но вин като монополист го е наложило и печели пори от него.
И поради други подобни причини се нясат слухове,че Линукс не бил добър особено за десктоп потребителите - защото не можел това и онова като вин.Ако се замислим ще видим че не Линукс е виновен и той полага усилия да се угодят глезотиите на капризните вин потребители, защото те посто са свикнати така и а останали с грешното впечатление, че така е правилното.
Във всяка ситема има бъгови и проблеми - просто при Линукс хората имат свободата да претендират тези проблеви дабъдат отстранени час по скоро, защото имат ан разположение хиляди разрабитчици, тестери и програмисти, дакото при вин ако имаш бъг то просто стоиш и чакаш и знаеш ,че нищо не зависи от тебе и да се оплакваш и не - това е.
Днеска ако слуша предаването с Ники и Антон по Дарик стана ясно, че производителите правят продукти ориентирани към печалбата а не към нещо руго, правят ги ненужно сложни за да оправдаят високата цена и т.н
Надявам се да съм ти изяснил поне малко, но в заключение ща кажа без да се заяждам, че тове то мислене е типично за M$ - чака се наготово, а не се седне да се помисли по прогбема въпреки, че отговорът му ще те удари в челото.
Между другото - на същия принцип каква е гаранцията, че утри M$ няма да фалира.Това е просто едан компания а Линукс - това са малаони хора по цял свят.
И за замиси защо се пише M$...
бау бау
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Започвам да мисля като mikis относно тези безнадежно тревожни постинги на г-н Дечев. Дори, още по-тревожния Ви постинг (след този на mikis) не ме убеди в противното.
Относно решенията на хората и инвеститорите, спокойно г-н Дечев - не се очаква в скоро време голям катаклизъм, а и обикновения потребител не е толков глупав и мързелив колкото се мъчат да го изкарат.
Ако искате един пример: Преди около осем месеца инсталираха Мандрейк в един офис (по програмата за инсталиране и подръжка на свободен софтуер за неправителствени организации - инсталираха Мандрейк на КДЕ). Потребителят който познавам е жена с минимални знания по софтуер, хардуер и операционни системи. (аз също имах малък принос с инсталацията на тема за xmms и КДЕ) Естествено използваше ОО за офис и го ползваше без никакви проблеми.
Преди около месец им се наложи да сменят компютрите и защото нямаше кой да им инсталира дори Мандрейк, си сложиха пак бозата. Какво беше учудването ми когато моята позната каза следното: "Искам си линукса, направо съм бясна, че съм на виндовс." На моя щастливо учуден въпрос "Защо?" - отговора беше - нямам вируси, не рестартирам и ми беше по-удобен, нищо че работеше по-бавно!!!
А спомням си какво й бяха инсталирали - всички програмки си бяха последна версия. Дори няма и година от тогава, а е вече безднадежно остаряло и заменено от нови версии.
Та такива ми ти работи, г-н Дечев с риска в инвестирането в свободен софтуер. виндовс се оправдаваха, че българизирането на бозата им и на офиса им (вече и той патентован) им струвало 3 млн. долара, а и проекта им траеше май повече от година. Мисля си че е ясно кой се развива по-динамично, въпреки типичната постоянна заплаха редмъндци да натиснат отново производителите на хардуер и да са необходими нови усилия за разработчиците на всички останали системи.

P.S.: И по-полека с определения като "сериозна, уважаваща себе си фирма". Спомняте ли си колко подобни фирми се оказаха точно противоположното на това което изглеждаха на външен вид при скандала "Енрон" и поредицита подскандали и скалндалчета все с подобни тежки, реномирани и с богата история фирми.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
това е полезно, но не знам дали е точно за тази тема:
http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20021005002&back=ok
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Благодаря много за изказаните менние
Все пак бих искал да конкретизираме малко дискусията
В смисъл да не я разширяваме толкова
По-скоро бих искал да ми отговорите каква е стабилността и предсказуемостта в развитието на платения и съответно свободния софтуер.
Съгласете се, че това ще е един от главните въпроси на всяка фирма или организация, която сериозно част от работата й минава на компютри.

т.е нека ключови думи да са
СТАБИЛНОСТ,  ПРЕДСКАЗУЕМОСТ и РИТМИЧНОСТ( на развитието)
...
alabal, няма нищо тревожно във въпросите ми
Аз винаги съм задавал въпроси - не само тук. А и 4 години съм заемал такава длъжност, че не съм свикнал да си премълчавам и да се авртоцензурирам. Мисля че по тоя начин помагам и на всички нас, защото помагам да се изяснят нашите позиции като линукс общество по редица важни въпроси.
...
аз се занимавам  година и поовин ас линукс, но съм горазучавал поредимно на техниоческото  му ниво. И за да не стоя в неведене и следващите 2-3-5 години питам ТУК и СЕГА. Все пак никой не се е родил научен нали?
...
Даже защо да не се направи някакъв сравнителен анализ от сорта:
платен софтуер                                                 свободен софтуер
система за контрол на качеството  във фирмата      голям брой разработчици, по-нисък контрол
забавяне на ъпдейти и фиксове за бъгове         светкавично излизане на ъпдейти и патчове
рядко излизане на нови версии            често излизане на нови версии
възможност за spyware вградени функции         няма spyware и др. поради отворения код
...
но както казах това е ДРУГА ТЕМА
аз бих искал да кажете за предсказуемостта в развитието на софтуера        
...
sebastianz55 мерси за линка. В момента нямам достъп до редица БГ сървъри. Като ми оправят проблема провайдърите ще го видя
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
ще ни улeснош много ако си зададш въпросите номерирани а не толкова размити, защото ми е непроятно да четеш тук и после там, докато разбереш какво питаш.
Събери си въпроса в едно изречение, за да можем да ти дадем конкретен отговор.
аз се нагърбвам до края на следващата седмица да напиша някаква статия на тази тема и да я пусна тук за допълване и обсъждания, корекции и т.н за да се сложи после в портала и да има огтовор на въпроси като твоите.
а за развитието на софтуера всичко е непредсказуемо - но виж това - MS е компания с един шеф и каквото каже той - това става - например днеска се казва .dll утре .bla, може всичко моментално да се промени в сроковете на един месец - трудно но не невъзможно - така, че от M$ може да очакваш изненади всеки час, дакото при СС това не е телкава лесно - всички хора, които работят по даден проект се събират обсъждат, сондират мнението преценяват и тогава пряват новото или нанасят някакви корекции.Структурата на СС е много по-устойчива, защото тя е общност - не фирма!
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

Mitaka

  • Гост
Ползвам Линукс на комптъра си вече малко повече от 1998-ма, и мога да кажа едно:
В момента Линукс не може да се сравнява с Линукса, който беше тогава.
Мит е, че Линукс има проблеми с кирилицата.
Мит е, че Линукс не поддържа достатъчно хардуер.
Мит е, че няма свестен офис пакет за Линукс.

DOC форматът на М$ - подържа се от ОО, без проблем. До сега съм отварял хиляди файлове, писани на какви ли не версии на М$ Офис, и не съм имал проблем. Съшото важи и за познатият ни Ексел... дори курсовият проект, който по задание трябваше да правя на Ексел, го направих на ОО. И даскала даже не разбра.

Ако в ДА започнат да използват ОО, вместо М$ Офис - няма да имат проблем. Не е нужно някой да се занимава да конвертира всеки файл - просто когато се наложи даден файл да бъде отворен за четене, нищо няма да коства на чиновника да натисне едно "Sava As.." и да запише файлът в ОО формат.
Ама те са свикнали всичко да им е наготово - там е проблема.

Свикнали са софтуера да им казва като на малоумници какво трябва да направят, например "Ако искате да принтирам страницата, натиснете бутона 'Принтиране' "
и те пак питат къде е тоя бутон принтиране (действителен случай в една пловдивска болница)

Докато разните там чиновници и незнам си какви не сметнат, че е нужно поне малко да си напрегнат мозъците - няма да има промяна... ще си ползват Джама...
Активен

Emooo

  • Гост
Митака,
ако не си разбрал скоро ОО няма да подаржа ДОС формата. Второ компютрите са създадени за да улесняват работата не е нужно да се напъваш мозака за да работиш с компютър. Тва че ти се напъваш не означава че така е правилно.
Мисля че да за влезе Линукс кадето и да е трябва да почне да се прави качествен софтуер за него такав сега има много малко Апача, Самбата и още някои може би. Всичко друго е някакъв буклук направен недоправен. Това дали една ОС ще просперира зависи не толкова от хората които я ползват а от програмистите които съсдават софтуер ако линукс успее да хване големите софтуерни фирми да правят софтуер за него, аз ще бъда първия които ще сложа в на майка ми в офиса линукс. Зависи от програмистите защото като добрия софтуер е за дадена ОС потребителите щат не щат ще ползват Линукс както сега е с Уиндовс, но МС го знаят това затова всеки сериозен програмист уважава МС защото създава програмна среда документация и нови програмни технологии които се развиват. Не казвам нищо добро за МС знам че е забранено но ако Линукс изка нещо повече от 5-10 % пазарен дял трябва да върви по стъпките на МС.
Това естествено се вижда от всички че така трябва да бъде затова графичната среда вече прилича много на Уиндовс. Доколкото безплатния софтуер....
това е автогол на Линукс, ако нямаше безплатен софтуер много фирми щяха да правят офисе пакети и щяха да прехвърлят продуктите си на линукс, но тъй като има безплатни такива те няма да имат конкурентно способност и анализаорите в софтуерните компании решават че това не е изгодно а безплатните софтуер са некачествени, така се получава че линукс остава с един офисе пакет които не струва и няма надежда някои да направи нещо добро но платено. Също така това че МС лицензира ДОС формата не означава че няма да е достапен, просто трябва да се плати за да се ползва това няма да е проблем за комерсиалните компании но за ОО ще е голям и се съмнявам че някои от вас ще се внесе за благото за да се вземе лиценз. Така че не очаквайте голямо развитие на свободния софтуер пазара няма да толерира дълго тази идея и тя ще умре както умряха и голяма част от безплатните услуги по интернет, разбира се това не означава край на Линукс, бъдещето е в компаниите които щр продават софтуер за Линукс, тогава можем реално да мислим да вкараме Линукс в администрацията и кадето и да е.
Активен

Emooo

  • Гост
Цитат
MS е компания с един шеф и каквото каже той - това става - например днеска се казва .dll утре .bla, може всичко моментално да се промени в сроковете на един месец


оффф просто тука всеки говори без да мисли... Точно там МС имат предимство това се нарича стандарт .длл е стандарт. Това което го каза може да стане под Линукс но никога под Уиндовс, шефа на МС затова е богат защото никога не би направил такова нещо (и МС не се оправлява от един човек ти май съвсем не си в час). Точно там е и проблема на Уиндовс не може просто така да стане като Линукс трябва да се подържат тези стандарти. Знаеш ли колко години планиране е трябвало само за да се смени драйвър модела в Уиндовс, зашито сега ХП е драйвер модел на NT. Без стандарти не може да съществува каквото и да е, затова и се създаде и Линукс стандарт бейс, но просто мноо назад се движи Линукс, така че според мене все още не може да става дума да заменяме всичко с Линукс рано е....
Активен

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
малко сякаш се отклоняваме от въпроса
Емооо би ли отговорил на следния въпрос:
Доколко е предвидим свободния софтуер в сравнение с платения? И ЗАЩО?
Доколко стабилно е решението на МС и съответно ОО да поддържат doc формата в частност?
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България