Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: zxz в Dec 15, 2012, 09:37



Титла: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 09:37
Здравейте,
от няколко месеца работя по един проект наречен ку-4 . По-нататък ще разберете от къде му дойде името. Проекта представлява отворен хардуерен проект както ардуино например, само че това е не микроконтролер а процесор. От името си личи ,че е 4-битов. В момента го правя и искам да разбера дали има хора който се интересуват от ТТЛ електроника и цифрова схемотихника. За сега набавям елементната база след още няколко седмици го почвам. Ще споделям идеите си , надявам се да има хора разбиращи от тая електроника.
Целта ми е да запозная хората с хардуера и да не мислят всички ,че това е нещо кой-знае колко сложно .
Поздрави,
Георги.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Dec 15, 2012, 10:09
Т.е., с образователна цел, искаш да проектираш и изработиш процесор, като използваш интегрални схеми от 74-та серия. Правилно ли съм разбрал?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 10:10
Точно така !  [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Dec 15, 2012, 10:24
Ще използваш ли специализиран софтуер (напр. това, което е включено във Fedora Electronic Lab ($2)) за целта? И каква ще е целта на обучението? Използване на средствата за проектиране или чисто хардуерен проект? Ако е първото, ще е много интересно и приложимо в рамките на форума, ако е второто, ще е интересно, но малко трудно ще гледаме къде кое да запоим :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 10:36
Ще бъде и на двете. Само че няма да ползвам такъв софтуер а направо ще чертая на някоя програма. Същевременно ще го правя и на платка. Не ползвам такъв софтуер за симулиране, защото след като схемата бъде направена на платка, не всичко върви както е на емулацията. Целта ще бъде да си размърдаме мозъците не само от към софтуер, а и към хардуер. Мисля ,че за всеки от тук и не само от този форум, ще е интересно да разбере как действа процесора , не чрез блок схеми а чрез реални схеми ,който работят. Като за начало ще почна да обястнявам за някои прости елементи - как работят и устроиството им. Накрая след като всичко е готово ще го даря с документацията на училището ми, за да бъде по-лесно обучението.

ПП Ще ползвам Eagle Light - http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/?language=en


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: backinblack в Dec 15, 2012, 11:19
Цитат
Не ползвам такъв софтуер за симулиране, защото след като схемата бъде направена на платка, не всичко върви както е на емулацията.

За да не върви всичко в реалното устройство така както е в емулацията, проблема е в технологичната дисциплина при изработката или в грешни данни или методика заложени в софтуера за емулация!
И двете причини са отстраними ;) . Особено пък, ако се ползва свободен софтуер който активно се разработва.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: neter в Dec 15, 2012, 11:58
Единственото, с което мога да се включа засега в темата, е да ти предложа, ако искаш, да се свържеш с хората от Olimex ($2). От двете техни лекции, на които бях, останах с много добри впечатления, както за продукта им, така и за идеологията им. Може да сте си полезни заедно :) Ако не си присъствал или не си ги гледал, тук ($2) и тук ($2) са видеата от двете им лекции на октомврийската конференция и на OpenFest, да добиеш някаква представа за тях. По-горе има линк към сайта им за още информация и контакти.
А, да, мога да помогна и с искрените си пожелания за успех в начинанието. Дръж ни в течение за всичко ;)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 12:26
Ще им погледна лекциите. За сега съм направил "Терминала"  :D. ето малко снимки .
 (http://www.picvalley.net/u/2072/14694620736763025961355566553qE9bTSXxBgSwXe8Gw99b.JPG) ($2)
 (http://www.picvalley.net/u/1911/155386131798985533513555665625RDcIib9CxnAADxWm4Il.JPG) ($2)
Не ми стигна тинола, заради това в понеделник ще направя другите части.Това е командния пулт. Рейката с превключвателите ще е за входовете на процесора а диодите ще са за изходите. 4-те зелени са за кода който процесора изпълнява - събиране, умножение, проверка и др. От другата страна зеленият и двата червени диода идват от изхода на сравнителя. Респективно някой от диодите свети ако едното число е по-голямо, ако е по-малко и ако е равно. Равното е със зелено. Другите диоди са същинските изходи на процесора. Дисплея е за същите изходи но в десетично число. Ще има опция и да се закачи някъде другаде. Диода най-открая е клока. Т.е показва честотата на процесора. Ще има една рейка за входа на РОМ паметта т.е за нещо като хард диска, и един потенциометър за честотата на процесора. Това е за сега.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: backinblack в Dec 15, 2012, 12:57
Според мен, да започнеш нещо из основи има смисъл само, ако нямаш намерение да го споделяш, но при положение, че има толкоз свободни неща, да се влага излишен труд за започване от нулата е загуба на време. Техниката се създава с някакви цели, а не заради самата техника. Съмишленици се събират около обща идея и колкото е по-добра идеята събира още повече.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 13:56
Е да това си е чиста загуба на време, ама мене не ме бърка щото съм ученик  :). Пък и искам да придобия повече опит. Забелязах ,че някои още не са разбрали какво правя. Аз не правя някакво пц със съвременни елементи нито някакъв контролер. Това което правя е подобие на един от първите компютри - http://en.wikipedia.org/wiki/Altair_8800 или като този http://history-computer.com/ModernComputer/Personal/Kenbak-1.html . Ако някой му се намира някой стаар правешки процесор - 8 битов или 4, може и интелски бих го закупил. Но за сега сам ще си го правя.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: backinblack в Dec 15, 2012, 15:05
А аз се опитах да те посъветвам, след като това те влече, да се включиш към подобрението на нещо което вече е в доста по-напреднал стадии, като приноса ти едва би останал незабелязан ;)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 16:46
Да, обаче не мога да отида просто в Интел и да им кажа здравейте пичове айде сега аз да ви пооправя процесорите щото са скапани.. Трябва ми опит все пак. А тук има ли някой дето разбира от схемотехника ? Приемам всякакви идеи за направа на регистъра и организирането на паметта. За сега чипа за сметките ще е 74181 паметта ще е 2х74189 или 7489 . Ще има и буфер както и един брояч с който всъщност ще изпълнявам програмите.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: backinblack в Dec 15, 2012, 16:54
По тази тема за опен хардуера съм срещал тук таме материали, но винаги съм ги подминавал, щото не е в интересите ми, но от горния линк за опенфеста който Нетер ти е дал ми стана интересно.
Та, аз като ме интересува нещо как е направено, първо започвам да изследвам готови образци и после питам и винаги като ми едвало на акъл за нещо което не съществува съм търсил логика в това, абе как така на мен аджеба за сефте ми идва на акъл и до сега никой не се е сетил!!!?
И в интерес на истината, в такива моменти съм разбирал, че идеята ми не е толкоз добра, колкото на мен ми се струва :D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 15, 2012, 18:03
Накрая след като всичко е готово ще го даря с документацията на училището ми, за да бъде по-лесно обучението.
На колко години си и какво учиш ако не е тайна?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 18:58
16 години и уча информатика.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 15, 2012, 20:50
 Тоя проект си го подхванал отзад напред. Преди да започнеш с "терминала" трябваше да го начертаеш на хартия и тогава да го реализираш хардуерно. Хубаво си решил 4 битов процесор, но колко инструкции ще има, колко регистъра? Като споменаваш операцията "умножение", имай предвид че това е най-трудната за реализиране в хардуерно отношение операция, затова при повечето RISK процесори тази инструкция липсва.
 Този твой процесор ще изпълнява ли някакви програми или само ще демонстрира действието на отделни инструкции?
 изтегли този файл, съдържа инструкциите на един от най-простите 8 битови процесори, разгледай ги и тогава реши дали да продължиш.
http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=pic+instruction+set&source=web&cd=4&ved=0CEUQFjAD&url=http%3A%2F%2Fece.wpi.edu%2F~wrm%2FCourses%2FEE2801%2FNotes%2Fee2801c00lec20.pdf&ei=78LMUObgIO-p0AXpzYH4Bg&usg=AFQjCNHjHyl7qcOgoWN47w53ITzBfHX7NQ&bvm=bv.1355325884,d.d2k&cad=rja ($2)
 на твое място бих реализирал проекта с една FPGA матрица, ако си решил да се учиш, това за теб ще е най-лесния начин да си "построиш" хардуер.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 21:26
Еее най-сетне човек който разбира !
Много добре знам какво правя и нямам никакво намерение да се отказвам. Правя схеми и чертая още от миналата година. Процесора ми ще има  т.нар от мен ку архитектура. И ето едно описание.
Първо ще има 2 банки с памет - 16х4 бита. Едната ще с инструкциите който се подават към алу-то и другите компоненти ,а другата ще е за самия операнд. Адреса на паметта ще бъде управляван от 4 битов брояч ,който ще бъде с две посоки - нагоре и надолу. След това за АЛУ ще ползвам готовия чип 74181 тъи като има мнооого функции. Също щи имам и компаратор - 7485 който ще осъществява проверките при програмите. Към двата входа и изхода на АЛУ-то ще има 4 Д тригери който ще играят роля на акумулатори. Те от своя страна ще бъдат вързани към паметта със оп-кода . Входовете А и Б на АЛУ-то ще са вързани през тригерите и след това успоредно в паметта. От там идва Ку-то. Почти всичко съм замислил. Между другото не знаех че тия мощни процесори нямат умножение  :o ;D Знам че съм го почнал от зад напред но просто ми се правеше нещо а се чудех какво.
При мен умножението ще е така - въвежда се число от входовете и се събира със себе си определен брой пъти. Брояча ще се грижи за това. Пък и да не го направя не е голям проблем.
Поздрави,
Георги

ПП моето ще е нещо подобно на това http://www.ttlcpu.com/articles/4-bit-ttl-scratchbuilt-computer


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 15, 2012, 22:02
Всъщност малко се оплетох .. Сега разбра че правя процесор а не калкулатор или компютър. Всъщност доста неща отпаднаха. Регистъра мисля да е един 4-битов по-нататък ще мисля за няколко. Ще има и демултиплексор за командите.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Dec 16, 2012, 00:29
Само да спомена, че с CMOS схемички се работи доста по-лесно от TTL 74- серията. Всички TTL 74* си имат и CMOS еквиваленти.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Dec 16, 2012, 08:25
Само да спомена, че с CMOS схемички се работи доста по-лесно от TTL 74- серията. Всички TTL 74* си имат и CMOS еквиваленти.

E ... 74HC*, 74HCT* ...


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 16, 2012, 11:25
 (http://www.picvalley.net/u/1796/139828360927537628013556497000bYukd6ZT49GsViOoR0s.PNG) ($2)

Малко го оряза надявам се да разберете. А каква е разликата между СМОС схемите и тези които аз ползвам ? Аз едвам намирам тези по магазините. Даже АЛУ-то е руски аналог.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Dec 16, 2012, 11:32

А каква е разликата между СМОС схемите и тези които аз ползвам ? Аз едвам намирам тези по магазините. Даже АЛУ-то е руски аналог.

Виж в Комет Електроникс (www.comet.bg).
Там имаха (почти)всичко по едно време точно от 74 серията.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 16, 2012, 11:57
Имам АЛУ-то, тригера, компаратора, матрицата ще я направя, буфера ще е 74241, дешифратора е или 74НС154 или 74LS138.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Dec 16, 2012, 13:53
Имам АЛУ-то, тригера, компаратора, матрицата ще я направя, буфера ще е 74241, дешифратора е или 74НС154 или 74LS138.

74*154 няма нищо общо с 74*138, освен че е дешифратор


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Dec 16, 2012, 17:07
А каква е разликата между СМОС схемите и тези които аз ползвам ?

1. Ами разликата е че CMOS схемите дърпат много малко ток. Даже ако не превключват имат консумация == 0.

2. Другата разлика е, че входните нива на сработване са различни спрямо TTL-серията. При CMOS входното ниво на сработване е симетрично и е около захранването/2. при TTL не е така и не симетрично. Като цяло CMOS имат по-хубави входни и изходни нива.
3. Трета разлика е това, че CMOS имат и и много голямо входно съпротивление.
TTL NAND ($2)
CMOS NAND ($2)

74НС154 например е CMOS еквивалента на TTL 74154.
В този ред на мисли, заради входните нива не е много правилно да смесваш CMOS 74НС* елементи със 74LS* или 74xxx. Но не е чак толкова голяма грешка.

Например може да смесваш 74НС със 4000 серията.

Но пък може свободно да смесваш TTL 74xxx / 74LS* със CMOS 74НСT* Щото 74НСT* е специално създадена CMOS серия, която да има същите TTL нива.

Може да видиш и тук.
http://bg.farnell.com/logic


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 16, 2012, 17:26
Такам. Симулирах една схема дето направих и върви супер. Всичко е както трябва. Мисля обаче да сменя АЛУ-то със 74381 защото е по-опростено. Дешифратора ще е 7442 тригерите ще са 7475 ще има и инвертор за дешифратора най-вероятно 7404. Видях че има схема специално за умножение - 74284 мисля да я сложа. Според мен обаче точно това
3. Трета разлика е това, че CMOS имат и и много голямо входно съпротивление.
не е изобщо предимство. Трябва да слагам навсякъде резистори 330 Ом ама аз така го планирах. Ще видя какво има по магазините и ще ги купя. Може и да ползвам ЦМОС .Даже най-вероятно тях ще ползвам.

ПП Възникна обаче проблем.Тригерите 7475 ги няма в ЦМОС версия. Дали ще бъдат съвместими ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Dec 16, 2012, 18:16
ПП Възникна обаче проблем.Тригерите 7475 ги няма в ЦМОС версия.

http://bg.farnell.com/jsp/search/browse.jsp;jsessionid=BN4STB2PQBXCICQLCIQZPQQ?N=0&Ntk=gensearch&Ntt=74hc75&Ntx=mode+matchallpartial&exposeLevel2Refinement=true&suggestions=false&ref=globalsearch&_requestid=676251

http://bg.farnell.com/jsp/search/browse.jsp;jsessionid=BN4STB2PQBXCICQLCIQZPQQ?N=0&Ntk=gensearch&Ntt=74hct75&Ntx=mode+matchallpartial&exposeLevel2Refinement=true&suggestions=false&ref=globalsearch&_requestid=677575


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Dec 16, 2012, 18:39
Comet продават всичко, което го има във Farnell.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 16, 2012, 19:17
Оказаха се съвместими . Аз ще ги направя на цокли което не става вадя и хвърлям  :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 16, 2012, 20:00
CMOS (и всякакви други MOS) нямат голямо входно съпротивление, напротив, те са толкова чувствителни, че може да ги повредиш със статичното електричество на тялото си, затова не са много подходящи за аматьори, необходимо е специално антистатично оборудване, като заземителни гривни за ръцете, специални пластмасови подложки и торбички за компонентите и т.н. Резистори няма нужда да слагаш никъде, може би само в някои закъснителни вериги на дешифратора на инструкциите.Тази схема за умножение я разгледах, няма флаг за препълване но ако това не те бърка може да я закачиш паралелно на АЛУ-то. 4 бита ти дават точно 16 инструкции, но някои от инструкциите ще съдържат повече от една тетрада, примерно инструкцията "зареди акумулатор А с числото 16" - първата тетрада ще съдържа кода на инструкцията, а втората - числото 16, а самата операция ще се извърши най-малко за 2 такта (зависи от дешифратора на инструкциите).Като споменах дешифратор на инструкциите, това определено няма да може да се реализира с един компонент. Ако си решил да правиш микропроцесор ще ти трябва РАМ памет за данните и РОМ/ФЛАШ памет за програмата. Единия регистър на входа на АЛУ-то може да го махнеш и да работиш директно с РАМ паметта. Шината за данните и опкода коже да ги обединиш. Програмният брояч се свързва директно за адресната шина на РОМ/ФЛАШ а данновата шина се свързва през буфер (74НС125) за твоята универсална 4 битова процесорна шина и директно за дешифратора на инструкциите. Данновата шина на РАМ паметта се закача директно за единият вход на АЛУ (респективно схемата за умножение), другият вход е вързан за регистъра (да го наречем Акумулатор А) директно, който пък е свързан за универсалната шина а изхода на АЛУ-то пак през буфер е свързан за универсалната шина. Всеки буфер се управлява от дешифратора на инструкциите в зависимост от конкретната инструкция.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Dec 16, 2012, 20:42
напротив, те са толкова чувствителни, че може да ги повредиш със статичното електричество на тялото си, затова не са много подходящи за аматьори, необходимо е специално антистатично оборудване, като заземителни гривни за ръцете, специални пластмасови подложки и торбички за компонентите и т.н.

Не е така Боте [_]3 Не го плаши...Не знам от къде се пръкнало това твърдение, може би от преди 30-40 години и всеки го преписва, цитира, презапасява се ... и т.н.

Всички Cmos/MOS схеми имат на входовете си /на гейтовете/ защитни диоди, един към маса и един към захранване ... та всякави статични потенциали се затварят от там.
Може би някъде в зората на MOS технологията е било така... Та се е налагало разработчика да взема допълнителни антистатични мерки. Ама от тогава не знам да има MOS схема дето да не е защитена с диоди. Ако знаеш колко съм си играл с такива...запоявал съм ги.... презапоявал...  хвърлял съм ги в каквито намеря контейнери... слагал съм ги в найлонови пликчета....и т.н. Досега не съм видял една да се е развалила от отношение. ;D

....
Един път правих един компютър. Компютъра беше пуснат и го тествах с един 3DMark. Бях седнал на един  пласмасов стол - като тези от заведенията. Не знам колко съм си търкал задника по стола.... станах да пипна вентилатора на процесора да видя колко грее и като изпука яко от пръста ми статично електричество по коолера - и компютъра заспа..... :'(
Та явно всичко е минало през процесора.
Като го рестартирах от захранването всичко си работеше нормално и нямаше поражения. Та това ми единственият случай да видя нагледно ефекта от статичното електричество.




Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 17, 2012, 15:13
Останаха само паметите всичко друго го купих.
И аз съм работил със ЦМОС елементи и не съм забелязал никакви статични токаве и прочие. Запоявал съм ги с какви ли не поялници. Това са изисквания може би преди 30-40 години. Схемата за умножения ще я сложа . Решил съм да правя подобие на процесор. Няма да има рам и ром. После ще ги сложа отделно. Направих нова схема . Вече има и клок. Като за начало ще сложа само няколко функции. Потока със кода и потока от данни ще бъде разделен на две. Кода ще минават през тригер управляван от клока . Изхода също ще има тригер. Както и входовете. Пуснах го на симулацията и тръгна както трябва. Сега остава само на платка да го направя. Изода ще бъде разделен с буфер. На входовете ще сложа 330 Ом резистори към маса, защото иначе остават празни. Ще проработи !


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Dec 17, 2012, 20:37
Добре аз имам въпрос. Това училищен проект ли е? Ако не е, какво целиш с дарението? Как виждаш бъдещето на проекта? Нещо, което намекна и bb.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 17, 2012, 20:58
Хоби ми е, интересно ми е, нищо не целя.. Просто искам да преоткрия "топлата вода"   ;)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 18, 2012, 00:11
 тия резистори от по 330 ома как така ги избра? или бяха най-евтините резистори та затова реши тях да използваш? Резистори по принцип се закачат на изхода на нещо, ако е тип "отворен колектор" или "отворен дрейн". 10 кило ома за твоята тактова честота  ;D са достатъчни. С тия малките резистори дето си ги подбрал ако ги накачиш на всеки изход (или където си си решил) по схемата може да биеш по консумация някой атлон блак едишън.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 18, 2012, 08:28
 ;D Честотата отначало ще е 1-2 Хц Няма да има клок


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: BULFON в Dec 18, 2012, 09:53
Заниманието е интересно и разбирам мотивацията му - да опита да направи един прост "процесор", за да се запознае с основни принципи и проблеми. Вероятно на много им изглежда безсмислено, но на мен това съзнателно трупане на последователни знания ми харесва.
За да дам малко информация - последните няколко години Dangerous Prototypes организират един конкурс - 7400. Ето и всички проекти от тази година:
http://dangerousprototypes.com/2012/11/07/7400-competition-entries-and-readers-choice-2/
Има няколко подобни проекта - калкулатор, 8 битов процесор и т.н.
Надявам се да довършиш своята "машина". Много ще се радвам да я видя работеща, можеш да дойдеш на една конференция да я покажеш :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 18, 2012, 19:43
Да ви кажа честно аз обичам да си правя такива разработки. Преди време си правих най-различни схеми ,но сега за пръв път реших да направя нещо по-сложно.  И  това, което правя е много глупаво, но както каза булфон с това се трупа незабравим опит. По-нататък с един приятел почваме да участваме в ИТ олимпиадите и тез по информатика. От януари месец сме екип  :) . Предният път стигнахме до втория кръг. Сега се надяваме да стигнем до третия. Но първо да направя процесора пък ще видим.  ;).

ПП А къде ще бъде тази конференция .. и кога ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Dec 18, 2012, 22:48
До тука забрави всичко което си намислил за да имаш успех.
Грешките които си допуснал са следните:
1. За синтез на процесор не можеш да използваш друг процесор (прилича на стабилизиран токоизправител с батерия  ;D  )
2. Терминала е на последно място.
3. Схемата е грешна.
4. не си прочел достатъчно за синтез на процесори.

Методологията е следната:
1. Създават се операциите със техните кодове - за 4 бита максималното число е 16
2. Избира се архитектура харвард или фон нюманова.
3. Синтезира се PROM матрицата за изпълнение на команди
4. Закачват се регистрите със техните обратни връзки към PROM матрицата
5. За 4 бита и умножение - забрави. В много 8 битови няма операция умножение (пример 6502). Чак във 16 битовите и математическият съ-процесори се появява умножение и плаваща запетая (8087). Не броя съвремените 8 битови контролери
6. Закачват се броячните регистри към такта и prom матрицата.
7. Проиграва се работата на математическа симулация на процесора за всяка една команда при налични изключения - пример събиране на число 0хА с 0х6
резултата трябва да е 0 с флаг пренос и препълване вдигнати
8. закачва се външната памет и периферия и се тества реално

Няколко съвета:
Забрави за TTL стандартна серия ще ти се наложи да го храниш с 5-6 ампера - ползвай CMOS серията за да не си повече от 1А.
PROM матрицата не я изпълнявай с диоди - ще са ти необходими една чанта с импулсни диоди - ползвай EPROM или каквото се намира на пазара в момента.
И най-трудното - прочети какво съдържат АЛУ тата изпълнени на ROM матрици и как се синтезира процесор. Имам само руски книги на тази тема. Западна литература не съм виждал. Почти всичко което имам е сериозно законспирирано с математика и алгоритми и се чете доста трудно.

Пожелавам ти успех на проекта.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 18, 2012, 23:36
 средната консумация на TTL интегрална схема е 15 милиампера. За 1.5А са необходими 100 интегрални схеми. Консумацията, която си споменал - 5-6 ампера се получава при 400 интегрални схеми. Дори и да му се наложи да използва толкова схеми за проекта си, ще се откаже преди да е стигнал до половината. И преди споменах - резистори не му трябват. Тои не синтезира процесор използвайки друг процесор, правИ разлика между процесор и АЛУ. Нищо не пречи естествено да си изгради АЛУ-то сам.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 19, 2012, 19:01
Първо да ви кажа за ваша жалост, няма да се откажа  :D. Щото съм много проклет . Днес дойдоха частите ЦМОС си взех. Ще работи и от батерия даже. Не ползвам друг процесор за процесор. Алуто това 74181 ще е само за събиране и изваждане ще добавя и други операции. Схемата я ъпдейтнах вече но не съм я качил и вече не е грешна. Умножаването може и да не го направя за сега. Архитектурата си я измислих сам. Не искам да ползвам готови принципи. Тогава си губи смисъла съвсем. С диодна матрица ще е. Няма да има чааак толкова много диоди и функции. Днес го почвам.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 19, 2012, 21:03
Първи успешни резултати - регистъра тръгна. Естествено послушах ви и не сложих резистори. Да ама не - без резистори паметите сами си задават 1 или 0 . сложих 1 к. За сега консумацията е около 70мА . Значи около 35мА на схема. имам общо 6 схеми но могат да станат и 8 . Т.е максимална консумация - 300мА.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 19, 2012, 21:29
Първи успешни резултати - регистъра тръгна. Естествено послушах ви и не сложих резистори. Да ама не - без резистори паметите сами си задават 1 или 0 . сложих 1 к. За сега консумацията е около 70мА . Значи около 35мА на схема. имам общо 6 схеми но могат да станат и 8 . Т.е максимална консумация - 300мА.
Сега се светнах за какво са ти резисторите - ти задаваш данните ръчно с DIP ключета, а те са си своеобразна схема "отворен колектор"


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Dec 19, 2012, 21:49
Резистор 1К за такива схеми е меко казано неразумно. И нека да не отчитаме "статичното" натоварване vs "динамичното" ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 19, 2012, 21:52
Абе ток - има  ;D да нямам електромер на 5волта я  :D. Ето схемката
http://dox.bg/files/dw?a=ac6fca1edf


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Dec 19, 2012, 21:59
Ееее ? Това НЕ е принципна схема ? :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 19, 2012, 22:13
По-нататък ще я направя дословно. Сега още я разработвам  ;).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Dec 20, 2012, 13:24
Младеж, трябва да си изясниш какво точно искаш да правиш. Това не е процесор, а едно АЛУ подпряно с тригери, един вид статична логика. Все едно да казваш, че мотиката е обработваща машина - такава е ама ако има и две ръце да я размятат.
С този терминал самоще стигнеш до извода, че АЛУ-то смята вярно.
Иначе браво за усилието. С учебна цел дори изобретяването на колелото си струва.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 20, 2012, 15:14
За сега ще е това пък по-нататък ще видим. Пък и то под АЛУ -то разбирайте не само този чипа а още 5. Освен това ще има и други функции. Например и процесора на моторола 14500 е прост но се ползва .


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 20, 2012, 17:34
Дайте един съвет. Как да оставя входовете на алу блока. Отначало мислех така - тригер към А и тригер към Б , обаче се сетих че може и само тригер към А ,а Б да идва директно през буфер. Вие как мислите кой вариант е по-добър ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Dec 20, 2012, 19:00
Все пак съм съгласен че си остава само едно АЛУ независимо какво прикачваш. Схемата е напълно погрешна.
Отговори на следните въпроси за себе си не за мене - аз имам конструиран процесор и знам как става.
1. Къде е програмният брояч и има ли възможност да се закачи?
2. Къде е управлението за преходи и има ли възможност да се закачи?
3. Къде са регистрите за състоянието и има ли възможност да се закачат?
4. Каква е архитектурата на процесора?
5. Как се управлява стека и къде е?
6. Къде са кодовете на операциите и колко такта отнемат?

Моите отговори за схемата на тези въпроси са следните.
Отговор: Няма такъв и не е предвижда на дизайн. - това е по точка 1,2,3,6
Отговор: Никакви архитектурни правила не са следвани - това е по точка 4
Отговор: Няма КОП има само задание за АЛУ. - това е по точка 5

За консумацията както виждаш почва да хвърчи много бързо и то в статичен режим с CMOS. Електромера на 5-те волта не е от значение но е от значение шумовете в масата които ще получиш при по-висока консумация, тогава почват логиките да 'щракат' точно когато не трябва. Pull-up/down резисторите ги смени на по-високоомни все пак е CMOS следвай правилото 470К за обща консумация под 200мА, 47К за консумация под 1А и 4,7К за над 1 ампер. Все пак не се доверявай на тези стойности а питай осцилоскопа, когато нещо не върви.
Процесор в дискретно изпълнение ще имаш чак когато стрелката на амперметъра отиде над 6А. За окълцан вариант 4А.

Ако искаш помощ ще ти се окаже но не на такава блокова схема а на истинска, и когато правилата за синтез се следват. Помощта не е разработка а само коригиране на твоите грешки и даване на напътствия, по вече съществуващ дизаин или стъпка от него.

Учатвах през 1985 когато рязахме процесори на моторола за да произведем копие CM601 за СИВ. Колегите тогава се убедиха че не е достатъчно да пилиш и да сваляш топология, защото като я повториш се получава само едно парче извънредно скъп силиции - без функция.
Тогава се синтезира целият процесор на ново и се изработи технология която можем да правим. Процесора в дискретно изпълнение 'гълташе' 30-ина ампера. Просъществува около 2 месеца докато една рускиня не отви обратната връзка на захранването и се оказа включен на 30 волта  ;D
Състоеше се от 30-ина платки с формат А4 завързани на едно алуминиево шаси окло 1.5м дълго с репинг от задната страна на конекторите.

Надявам се да си разбрал верният път за конструиране на такова нещо

 



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 20, 2012, 19:56
1. Къде е програмният брояч и има ли възможност да се закачи?
2. Къде е управлението за преходи и има ли възможност да се закачи?
3. Къде са регистрите за състоянието и има ли възможност да се закачат?
4. Каква е архитектурата на процесора?
5. Как се управлява стека и къде е?
6. Къде са кодовете на операциите и колко такта отнемат?

По тези въпроси
1. Има възможност да се закачи и е предвидено място но още не съм го направил. Ще бъде 16-тичен брояч с 4 думи + още 4 за оп-кода. 100% ще има такъв. Най-вероятно ще е рам памет и с дип ключета ще пиша програмата. Клока ще е с 555. Брояча не знам какъв ще е но със сигурност такъв с нулиране и стъпки назад и напред.
2. Не разбрах въпроса . За какви преходи говориш ?
3. Регистрите са си там. Само че още не съм ги сложил на схемата. Предвидено им е място.
4. Тук си прав нямам архитектура. Искам да пробвам да го си направя по моя начин. Може и да звучи тъпо ама аз съм упорит и ще го направя.
5. Тук нещо ни се разбрал.. АЛУ-то не ми е готово и ще ползвам няколко схеми. имам управляващо устройство - това е блока със регистрите и декодера. От там имам няколко буфера и инвертори които управляват всичко.
6. Кодовете се дешифрират от декодера. За сега съм ги направил на 1 такт.
За сега съм направил само управляващото устройство и единият акумулатор.
та за сега изпълнявам това :
0001  0010 // записва в акумулатора стойност 2
0010  0000 // извежда стойноста на акумулатора т.е извежда 2.
другите команди които ще изпълнява са
0011 0001  събира акумулатора с число въведено от "клавиатурата"  ;D и го записва в изходния акумулатор
0100 0001 изважда
0101 0001 функция НЕ от акумулатора
0110 0001 функция ИЛИ
0111 0001 функция И
и още наколко
1000 0000 вдига флаг
1001 0000 джъмп 1
1010 извежда стойноста на изходния акумулатор
ще има и още  :D за сега това.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 21, 2012, 00:24
 Много от командите са ти излишни - примерно функцията "не" от акумулатора - просто записваш обратното на това, което искаш да обърнеш или ако не го знаеш правиш изключващо 'или' (xor) с числото F (1111). Другата ти излишна команда е извеждане на стойност на изхода на акумулатор. Дешифратора ти на командите трябва да е в състояние да извърши няколко операции последователно. Затова в процесорите доста от командите се извършват за повече от един такт. Може да 'надробиш' един такт на няколко по-къси, или пък да използваш предният фронт на тактовият импулс да разрешава изходите на регистрите на входовете на АЛУ-то, а задният фронт да подава сигнал към АЛУ-то за съответната логическа операция. Това имах предвид, когато ти споменах че дешифратора ще трябва да се изгради от доста интегрални схеми. Тази команда - джъмп 1 не я разбрах, ноже би имаш предвид 'празна' инструкция (nop - no operation).
 На предният ти въпрос, относно входовете на АЛУ-то - може да комбинираш двата вариянта - да закачиш регистър и буфер паралелно. Когато искаш да работиш директно с данните от шината - дешифратора на команди 'отваря' буфера и така свързва входа на АЛУ-то със шината. Може да свържиш един инвертор, който да разрешава изхода само на едното от устройствата - буфера или регистъра, така ще избегнеш евентуално късо съединение при едновременно разрешаване на изходите на двете схеми.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 21, 2012, 12:53
Да така ще направя. Джъмп функцията е празна инструкция т.е прескача команда.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Dec 21, 2012, 17:02

1. Има възможност да се закачи и е предвидено място но още не съм го направил. Ще бъде 16-тичен брояч с 4 думи + още 4 за оп-кода. 100% ще има такъв. Най-вероятно ще е рам памет и с дип ключета ще пиша програмата. Клока ще е с 555. Брояча не знам какъв ще е но със сигурност такъв с нулиране

 Програмен брояч с отделен достъп до данни и код на операцията (паралелно) си е класическа RISK архитектура. Така че явно има някаква недозряла идея за архитектура.
Място за адресен брояч няма - определено, не може и да има при така начертана схема.

2. Не разбрах въпроса . За какви преходи говориш ?

 Преходите са 3 вида условни, безусловни и към подпрограма. Пример от 8 битови 6502 с минемоника като класика в жанра.
Безусловни: 
JMP $xxxx
JMP $#xx
условни:
BCC $#xx
BSS $#xx
BEQ $#xx
BMI $#xx
BPL $#xx
........
към подпрограма
JSR $xxxx
JSR $#xx


3. Регистрите са си там. Само че още не съм ги сложил на схемата. Предвидено им е място.

Минимум изискване е 1 индексен регистър и 1 акумолатор. Такова нещо на схемата няма. Няма и как да се върже при така направения синтез.

4. Тук си прав нямам архитектура. Искам да пробвам да го си направя по моя начин. Може и да звучи тъпо ама аз съм упорит и ще го направя.
Имаш идея за архитектура нещо RISK-о подобно, но реализацията не е такава. В момента схемата е едно буферирано АЛУ без никакви по-големи възможности освен синхронизация.
 

5. Тук нещо ни се разбрал.. АЛУ-то не ми е готово и ще ползвам няколко схеми. имам управляващо устройство - това е блока със регистрите и декодера. От там имам няколко буфера и инвертори които управляват всичко.

Постарай се да го разбереш - няма стек - няма процесор. Прочети повече. Незнам от съфорумците някой да знае за процесор без стек. ДАже 4 битовият калкулатор на 'APOLO' е бил със стек

 


За сега съм направил само управляващото устройство и единият акумулатор.
та за сега изпълнявам това :
0001  0010 // записва в акумулатора стойност 2
0010  0000 // извежда стойноста на акумулатора т.е извежда 2.
другите команди които ще изпълнява са
0011 0001  събира акумулатора с число въведено от "клавиатурата"  ;D и го записва в изходния акумулатор
0100 0001 изважда
0101 0001 функция НЕ от акумулатора
0110 0001 функция ИЛИ
0111 0001 функция И
и още наколко
1000 0000 вдига флаг
1001 0000 джъмп 1
1010 извежда стойноста на изходния акумулатор
ще има и още  :D за сега това.

И без това ще имаш само 16 инструкции, защо пропускаш код 0000
0001  0010 // записва в акумулатора стойност 2 - това е добре

0010  0000 // извежда стойноста на акумулатора т.е извежда 2. - не е добре числото 0000 трябва да има тежест на адрес иначе никъде не извеждаш. Ако смяташ че извеждането е на дисплея това не е процесор а краен автомат.

0011 0001  събира акумулатора с число въведено от "клавиатурата"  ;D и го записва в изходния акумулатор - не е добре прилича на краен автомат. Нака 0001 да е с тежест на число или адрес (препоръчвам адрес)

0100 0001 изважда - какво??? изважда 0001 от акумулатора или съдържанието на клетка 0001 от акумолатора.

0101 0001 функция НЕ от акумулатора - ОК

0110 0001 функция ИЛИ
0111 0001 функция И
Функция И, ИЛИ с какво клетка от паметта или число. При редуцираните инструкции е неразумно да имаш и 2-те има нещо наречено функционално пълна система основните са 2 -  И-НЕ, ИЛИ-НЕ, има и подсистеми с XOR. При писане за такова нещо игрят сериозно уравненията на Деморган.

1000 0000 вдига флаг - Флаг се вдига от резултат при редуцираните архитектури се използва незабавно след операцията иначе се самонулира. Инструкцията е излишна

Да така ще направя. Джъмп функцията е празна инструкция т.е прескача команда.
1001 0000 джъмп 1 - това е най-безмисленият преход както си го обяснил - по добре да е към адрес

1010 извежда стойноста на изходния акумулатор - това се повтаря с 0010  0000 - защо?

Преосмисли инструкциите и ги напиши на ново. Само 16 са. За момента има 5-6 смислени другото е баласт.




Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 21, 2012, 17:19
Още не съм го измислил като цяло. Това което го има на схемата е само част. Другото е закачено но не е нарисувано. Затова го няма Адресния брояч. Иначе се е предвиден. Тая част дето съм нарисувал е по-скоро само сметачната. Без да искам съм уцелил архитектурата. Нека да изястним едно нещо. Не мога да разбера на кое викате регистър - Аз ползвам акумулатор като памет. За сега са два - един на входа и един на изхода. Аз под регистър разбирам това което управлява данните идващи от портовете.
Стека е той е предвиден но както казах не е на схемата. За сега не съм я направил пълна . Дайте някакво четиво за РИСК архитектура. Не съм много наясно карам го по моя начин.

ПП Моя процесор ще е по-скоро като този - http://tinymicros.com/mediawiki/images/e/ec/MC14500B_Handbook.pdf
ПП2 Днес ще съм в канала #linux-bg


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 21, 2012, 18:56
Малък ъпдейт.
Разбрах какво е регистър  ;D.
Ще имам един регистър. За сега ..
Команди:
1 - запомня стойност в акумулатора.
2 - записва стойност от акумулатора към регистъра.
3 - извежда стойност от акумулатора към изхода.
4 - запомня стойност от регистъра към акумулатора.
5 - сравнява акумулатора с регистъра
6,7,8 логически операции с регистъра и акумулатора.
9 събира регистъра с акумулатора
10 записва стойност от изхода в акумулатора

Това вече са истински команди според мен. Правя схемата на хартия.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 21, 2012, 19:49

Постарай се да го разбереш - няма стек - няма процесор. Прочети повече. Незнам от съфорумците някой да знае за процесор без стек. ДАже 4 битовият калкулатор на 'APOLO' е бил със стек


 8 битовите контролери на Майкрочип нямат стек! При тях няма call инструкция и имат само един вектор на прекъсвания, затова се нуждаят само от един-единствен регистър за съхранение на програмния брояч. Ако искаш да си съхраниш някои регистри като Акумулатора и Статус-регистъра се правят едни Мики-Маус въртележки през банково-независими регистри, изобщо ги мразя тези контролери защото пошеш хиляда реда код за няколко елементарни аритметически действия.
 А, също си в грешка за RISK архитектурата - няма такова нещо като отделен достъп до данни и операции - всичко идва като един низ от паметта.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Dec 21, 2012, 20:05

Ако искаш да си съхраниш някои регистри като Акумулатора и Статус-регистъра се правят едни Мики-Маус въртележки през банково-независими регистри
Тогава става мазало ако имаш вложени calls/interrupts. Пак си трябва да емулираш стек.

А, също си в грешка за RISK архитектурата - няма такова нещо като отделен достъп до данни и операции - всичко идва като един низ от паметта.
Данните и операциите са в отделни пространства при Хардвардската архитектура - например микроконтролера 8031/51


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Dec 21, 2012, 22:40

Постарай се да го разбереш - няма стек - няма процесор. Прочети повече. Незнам от съфорумците някой да знае за процесор без стек. ДАже 4 битовият калкулатор на 'APOLO' е бил със стек


 8 битовите контролери на Майкрочип нямат стек! При тях няма call инструкция и имат само един вектор на прекъсвания, затова се нуждаят само от един-единствен регистър за съхранение на програмния брояч. Ако искаш да си съхраниш някои регистри като Акумулатора и Статус-регистъра се правят едни Мики-Маус въртележки през банково-независими регистри, изобщо ги мразя тези контролери защото пошеш хиляда реда код за няколко елементарни аритметически действия.
 А, също си в грешка за RISK архитектурата - няма такова нещо като отделен достъп до данни и операции - всичко идва като един низ от паметта.

АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО - ПРОЧЕТИ СИ СПЕЦИФИКАЦИИТЕ

В datasheet  на pic16f84 http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30430c.pdf ($2)
Страница 1 Подточка High Performance RISC CPU Features: точка 7 Eight-level deep hardware stack
Страница 8 на схемата точно под програмният брояч.
Страница 11 - картина 4.1 и 4.2
Cтраница 18 - точка 4.3.2. Обясняват CALL инструкцията
Cтраница 18 - точка 4.4. Обясняват стека и дълбочината му
Страница 59 - дадена е CALL инструкцията

За данните и КОП се достъпват паралелно - същият datasheet  страница 3 точка 1 The separate
instruction and data buses of the Harvard architecture
allow a 14-bit wide instruction word with a separate 8-bit wide data bus.

Което ще рече че физически първите 6 бита са КОП а следващите 8 са данните. Физически паметта за процесора му е разделена на 6+8, които се адресират на един адрес на PC. Същата заченка се наблюдава и в блоковата схема, въпреки че нататъка реализацията е грешна. 
Също и википедията върши работа http://en.wikipedia.org/wiki/Harvard_architecture ($2) - разделен достъп до данни и операции.

Аз не познавам процесор с по-малко от 2 регистъра, програмен брояч, стек и флагове. Може и да има така че някой ако знае такова нещо да пусне спецификациите му


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 22, 2012, 00:23
Аз не познавам процесор с по-малко от 2 регистъра, програмен брояч, стек и флагове. Може и да има така че някой ако знае такова нещо да пусне спецификациите му
8 битовите контролери на Майкрочип имат само един регистър - W-регистъра


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 22, 2012, 00:36
 я, вярно че имат стак и call инструкция,май ти дължа извинение, сега си спомних защо не я използвах тази инструкция - стекът е само 2 регистъра и може лесно да се препълни при настъпване на прекъсване


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 22, 2012, 11:15
За сега стекът ми е много тъмно нещо. Не мога да разбера за какво точно се ползва. Иначе направих очти пълната схема само джъмпа не съм сложил ама се сетих как ще стане. Корицата  ;D http://dox.bg/files/dw?a=9ea61449f5  ето и същинската схема - http://dox.bg/files/dw?a=1b428f2267  .



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Dec 22, 2012, 12:03
 Сложи на светодиодите по един резистор иначе ще ги изгориш ако не им ограничиш тока. Токът през тях трябва да е около 10-15 милиампера, за 5 волта стойността на резисторите може да варира между 330 ома и 470 ома.
 Стекът е място, където се съхранява текущата стойност на програмният брояч. Когато изпълниш командата call, стойността на брояча се вкарва в стека, а брояча се зарежда с адреса на подпрограмата а като излезеш от подпрограмата с return (ret), съхранената стойност в стека се зарежда обратно в брояча така че процесора да продължи да изпълнява основната си програма от там, откъдето си извикал подпрограмата. Стекът може да е хардуерен с фиксирана дълбочина (може да го изградиш с регистри, като тези на входа на АЛУ-то ти) или софтуерен, като дълбочината на софтуерния се задава от програмиста в началото на програмата (заделя се част от РАМ паметта). Стекът може да бъде лесно препълнен ако по невнимание програмиста забрави да излезе от подпрограмата с return, примерно вместо return напише goto, или пък изпълни последователно call повече пъти, отколкото е дълбочината на стека.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 22, 2012, 20:51
Първо ще направя тая част пък после ще мисля за стек. Всъщност то няма да е толкова сложно . Брояча който ползвам има вход за данни, така че от там нататък е лесно. Бая платки трябва да правя. Мисля да започна с регистъра..


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Dec 23, 2012, 21:16
За сега стекът ми е много тъмно нещо. Не мога да разбера за какво точно се ползва. Иначе направих очти пълната схема само джъмпа не съм сложил ама се сетих как ще стане. Корицата  ;D http://dox.bg/files/dw?a=9ea61449f5  ето и същинската схема - http://dox.bg/files/dw?a=1b428f2267  .

Проблема е че не е само стека. трябва още доста четене.

Първо ще направя тая част пък после ще мисля за стек. Всъщност то няма да е толкова сложно . Брояча който ползвам има вход за данни, така че от там нататък е лесно. Бая платки трябва да правя. Мисля да започна с регистъра..

Всичко което го знаеш е просто. За броя на платките си прав.

Понеже доста неща не са ти ясни, мога да ти предложа няколко сценария, за да ти се изяснят.

1. Оставяш за малко това което си хванал за да си изградиш ясен план и структурна схема.
За да стане това има следните вариянти:
1. Най-добрият е ако си намериш един Правец8Д и започнеш да го ръчкаш на асемблер и разбереш как работи - според мене това е най добрият вариянт, понеже схемата му е проста, процесора си е 8 битов моторолски и има изградена добра периферия.
2. Втори вариянт е да ти изпратя 2 платки за Atmega8 (риск архитектура) и една за AT89S52 (фоннюманова архитектура). Те са индустриални и добре буферирани иможеш да ги модваш сериозно. За да разбереш как работи най-добре е да пишеш на асемблер и да пробваш какво прави всяка инструкция и как го прави.
За риск харвардска архитектура всъщност най добре е да си играеш с PIC на асемблер а не с атмега, защото при тях е доста умело скрита архитектурата, и за простият програмист няма разлика, каквато се наблюдава в PIC контролерите

Все пак смятам че най удобно за разучаване на хардуерна архитектура на един процесор е Правец8Д. Там си е класика в архитектурата. С контролерите има вариант да не разбереш много неща как стават, защото са с интегрирана периферия и памет, а твойта цел не е контролер и програмирането му  а процесор и хардуера за него.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 24, 2012, 14:08
С асемблер имам опит. Писал съм и на правец 8А и на ПЦ. Процесора си работи. Симулирах го на логисим и му зададох програма. Тръгна. Аз да ти кажа ще направя стека и това ще бъде. Не искам да го усложнявам. Все пак това ще е само показно, не чак истински процесор. Гледах , че и други са правили процесор като мен. Иначе за платките няма да са ми толкова необходими. Освен ако не си решил да ги захвърляш в някой контейнер. В къщи имам към 10 шасита от ТВ. На 8Д съм писал на емулатор. Така ,че май съм до тук. Не съм решил да правя кой знае какъв процесор за уникални изчисления. И това ми стига. Иначе ще го събера на 3 платки. Иначе много ми помогнахте всички. Сега чакам кабела да дойде който впрочем е 20м и още няколко схеми и ще го започно. Догодина ще е готов  :D ;).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 14, 2013, 20:06
Здравейте отново след една година  :D,
Имам малко напредък - почти всички части взех, но пък поялника ми изгоря. Ще си купя нов. За сега карам с един с доста дебела човка и е трудно да запоявам малки неща с него. Намерих едно фолио за платки из къщи, така че може да пробвам да ецна някой компоненти от схемата. До сега само рам паметите ги няма.. Ще видя от къде мога да ги намеря. Не съм ходил скоро по магазините, но който търси - намира. Сега даже си измислих една нова функция - рандом генератор л Беше ми доста мътнор но като видях схемата ми стана смешно. Ето я схемата - http://www.talkingelectronics.com/projects/200TrCcts/images101-200/LED-Blinker.gif . Аз ще ползвам само частта със 7414 . Другото не ми трябва. Тригерите ще бъдат 4 за 16 бита. Съжалявам, че не писах доста време, но пък доста неща научих, и освен това си взех един усилвател - ус221  :D.
Това е за сега. Скоро пак ще пиша.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 15, 2013, 16:03
Благодаря сърдечно на всички. Чак сега видях какво има на началната страница  :o Много съм очарова. Мислех, че никой не го взима кой знае колко на сърце. Дори и аз не очаквах. Благодаря много. Просто не знам какво да кажа .. Със сигурност ще дойда на някоя конференция да ви го покажа в действие. Парите са предостатъчни малко стари платки биха ми вършили също работа . Оценявам много загриженоста ви. Пак благодаря !


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: BULFON в Jan 15, 2013, 16:53
Моля те, пиши ни на team@linux-bg.org за да се разберем допълнително как да процедираме с подаръка.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 19, 2013, 18:43
Стека в полусхематичен вид вече работещ .
(http://www.picvalley.net/u/2323/126344002041200495113586136958OxJTWdS5IxGtckNPuqf.PNG) ($2)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 20, 2013, 14:42
Само да ви информирам - намерих процесора СМ601 в елимекс. Струва легендарните 0.20лв  ;D. Така че ще взема и от него някоя бройка, като същевременно продължавам с моя процесор. Накрая ще има състезание м-у двата процесора или по-скоро изтезание  ;D ;D.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Jan 21, 2013, 12:07
Само да ви информирам - намерих процесора СМ601 в елимекс. Струва легендарните 0.20лв  ;D. Така че ще взема и от него някоя бройка, като същевременно продължавам с моя процесор. Накрая ще има състезание м-у двата процесора или по-скоро изтезание  ;D ;D.

Направо може да направиш системка с dual core - един сглобен от платки и един 601.
Басирам се, че таково нещо никой в света още не се е сетил да направи. [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 21, 2013, 19:08
Доста добра идея. Ще го направя на модули. Може да си изпълняват задачите взаимно. Един прияте също се нави да участва. Той ще пише софта. :D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 23, 2013, 18:08
Взех си процесора СМ601 обаче ми е интересно как да го пробвам ?? дайте някоя примерна схема колкото да видя дали работи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 25, 2013, 19:56
Най-сетне. Най-сетне направих jmp, call, goto, return команди. След два дена главоблъскане в стени, симулатори, книги .. успях. Сега се отдавам на заслужен отдих  :D [_]3. Ето я схемата на "управлението" на процесора.
 


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 26, 2013, 13:29
АЛУ-то ще си го направя сам. Ще има следните функции - AND, ADD, OR, XOR. Към всяка интегрална схема ще има и буфер за откачане и закачане към изходния регистър.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: johnfound в Jan 26, 2013, 14:16
Не знам дали публикуваш схемите в .png, защото не искаш да публикуваш сорсовете, или защото не знаеш как се използва CAD система. В първия случай според мене е нелоялно, а във вторият непростимо, но за сметка на това - поправимо. :)

Ако е вторият случай, спешно трябва да се снабдиш със стара социалистическа литература на темата как се чертаят схеми и как се проектират устройства с импулсни схеми - книгите на Мария Димитрова "Импулсни схеми и устройства" и "CMOS интегрални схеми" са библията на темата. Би трябвало да го имат в библиотеките.

"Изкуството на схемотехниката" на Хоровиц и Хил е другата библия на темата - тя е така да се каже библията на начинаещият. Лошото е, че в България я има само на Руски, а силно ме съмнява да го знаеш този език. ;)

(За съжаление, по-нова литература не съм виждал да се издава, или се издава в пренебрежимо малки тиражи. Нали вече нямаме нужда от електронна промишленост (и каквато и да е промишленост) в България - всички трябва да ходим да отглеждаме еко зеленчуци за Европа. Край на тирадата.).

След това, трябва да си изтеглиш и инсталираш някоя CAD система за чертане на схеми - има няколко свободни такива и да започнеш активно да я използваш. Иначе ще си правиш процесора още няколко години.

На 16 години си доста закъснял и трябва да действаш бързо, ако искаш да наваксаш. :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 26, 2013, 14:49
В момента ползвам протеус имам и друг кад софтуер но просто не е завършена схемата и за това я правя на модули. CMOS интегрални схеми - тази книга съм я чел мисля. Първо искам да го направя във финалния вариант в хардуер и тогава схеми, щото няма смисъл да публикувам неработещи или бъгнати схеми.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: b2l в Jan 26, 2013, 14:52
Не знам дали публикуваш схемите в .png, защото не искаш да публикуваш сорсовете, или защото не знаеш как се използва CAD система. В първия случай според мене е нелоялно, а във вторият непростимо, но за сметка на това - поправимо. :)

Ако е вторият случай, спешно трябва да се снабдиш със стара социалистическа литература на темата как се чертаят схеми и как се проектират устройства с импулсни схеми - книгите на Мария Димитрова "Импулсни схеми и устройства" и "CMOS интегрални схеми" са библията на темата. Би трябвало да го имат в библиотеките.

"Изкуството на схемотехниката" на Хоровиц и Хил е другата библия на темата - тя е така да се каже библията на начинаещият. Лошото е, че в България я има само на Руски, а силно ме съмнява да го знаеш този език. ;)

(За съжаление, по-нова литература не съм виждал да се издава, или се издава в пренебрежимо малки тиражи. Нали вече нямаме нужда от електронна промишленост (и каквато и да е промишленост) в България - всички трябва да ходим да отглеждаме еко зеленчуци за Европа. Край на тирадата.).

След това, трябва да си изтеглиш и инсталираш някоя CAD система за чертане на схеми - има няколко свободни такива и да започнеш активно да я използваш. Иначе ще си правиш процесора още няколко години.

На 16 години си доста закъснял и трябва да действаш бързо, ако искаш да наваксаш. :)

Ти нормален ли си??? За какво караш човек да се учи да чертае? Защото на вас в Технически и УАСГ са ги промили мозъците от чертане, нали?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 26, 2013, 15:13
За какво караш човек да се учи да чертае?

  Защото така ще разберем какво се опитва да направи


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: b2l в Jan 26, 2013, 15:20
За какво караш човек да се учи да чертае?

  Защото така ще разберем какво се опитва да направи

Ама чакай малко, това, че ти не разбираш какво иска да направи си е лично и изцяло твой проблем и не е причина да карате човек да чете 1 000 000 страници как да чертае с CAD.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 26, 2013, 15:39
За какво караш човек да се учи да чертае?

  Защото така ще разберем какво се опитва да направи

Ама чакай малко, това, че ти не разбираш какво иска да направи си е лично и изцяло твой проблем и не е причина да карате човек да чете 1 000 000 страници как да чертае с CAD.

 Ами не е мой проблем защото общо взето не ми пука, ама ако иска някой да му помогне би трябвало да е в състояние поне да си изложи ясно идеите. А, да, забравих че проблема е в мен, предполагам ти би могъл да му помогнеш?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 26, 2013, 15:40
Успокойте се моя  :). Знам как да чертая даже направих бета версия на схемата. Малко е грозна ама става - разбира се.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: b2l в Jan 26, 2013, 15:42
За какво караш човек да се учи да чертае?

  Защото така ще разберем какво се опитва да направи

Ама чакай малко, това, че ти не разбираш какво иска да направи си е лично и изцяло твой проблем и не е причина да карате човек да чете 1 000 000 страници как да чертае с CAD.

 Ами не е мой проблем защото общо взето не ми пука, ама ако иска някой да му помогне би трябвало да е в състояние поне да си изложи ясно идеите. А, да, забравих че проблема е в мен, предполагам ти би могъл да му помогнеш?

Момчето се справя чудесно. А на теб като не ти пука к'во се обаждаш?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 26, 2013, 15:44
 ОК, млъквам


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 26, 2013, 16:13
Схемата на АЛУ-то.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 26, 2013, 16:31
Схемата на АЛУ-то.
Ето това е вече нещо смислено, предната схема няма да коментирам, предполагам че знаеш че имаш още много работа по нея.
 пп b2l извинявай че се обадих, ама не се сдържах


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 26, 2013, 19:23
То не е точно стека това пък и не съм го довършил още. Стека май ще го оставя на страна за сега, защото на мен едва ли ще ми трябва. Аз няма да го правя компютър ,че да слагам рам и др. И така ще върши работа. А вие стига сте се карали. Нали за това е форума да се дават идеи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: johnfound в Jan 26, 2013, 20:55
"Аз няма да го правя компютър"?
Процесорът е винаги част от компютър. Едното без другото не може да съществува. Процесор+Памет+В/И устройства = компютър.
Тоест, ако правиш процесор, ще трябва да закачиш към него и другите 2 компонента. Иначе няма как дори да го тестваш. Впрочем, стека наистина не е задължителна част от фон-ноймановата архитектура и можеш да го пропуснеш.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 27, 2013, 09:53
Да вярно е че разликата е тънка. И сигурно няма да правя стек. Имам в предвид че паметта ще си я има, но ще е само тая в процесора. Ясно е че без памет не може. Радвам се че си ме разбрал. Малко не мога да се изразявам.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 27, 2013, 10:12
Ето я схемата със паметта на процесора. Може да не ползвам този регистър, защото го няма, но те са идентични.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: johnfound в Jan 27, 2013, 11:30
zxz, аз памет тука не виждам. Освен това обозначението на 74AS870 ти е грешно. Няма такива сигнали S0..S3 - на тези крака са закачени съвсем други сигнали. И въобще, американският начин на обозначаване на интегралните схеми "sucks" - явно са го измислили, за да не се разбира нищо от него.
Старият БДС стандард и дори новите на ISO, DIN и IEC за конструкторска документация са много по-добри. Потърси си необходимите библиотеки и си намери нужната литература в интернет (защото едва ли ще я намериш в книжарниците).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 27, 2013, 13:12
Сигналите със ес са адресите. Другите са датата и изходните. Какво не му разбирате ? И при 7489 е така само че те са само 4бита а този е 8. Тоест трябва да да сложа две.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: johnfound в Jan 27, 2013, 15:24
Тази интегрална схема представлява 8 едностъпални D тригера (т.н. latch тригери). Да се наричат "памет" е меко казано пресилено, макар и в известна степен вярно.
Евала за ентусиазма, но трябва да четеш още много (ама наистина много) и да поработиш поне над няколко по-прости проекта. В момента просто ти липсва и теория и практика.
Забележи, че за начинаещият работата по твърде сложен проект е също толкова вредна, колкото и работата по твърде прост проект.

И пак да повторя - четене му е майката. Без теория няма как да станеш добър в тази област. (и в която и да е област). Просто е невъзможно.



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 27, 2013, 18:02
Знам какво представлява паметта. Пак не ме разбра. Ползвам 7489 ! Просто в библиотеката с елементите я няма и заради това съм сложил тази. Заради това не приложих схеми, защото не мога да опиша всичко на този етап. Теорията си я имам. Занимавам се от 5 години с електроника. Радио предаватели, приематели , сервиз, контролери и още много неща. Просто ти е бедна фантазията да разбереш за проектите ми.  ;). Процесора, сегашната схема съм я симулирал в протеус и работи. Утре мисля да направя клипче и ще ви дам файловете ако не вярвате.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 27, 2013, 19:04
Пфу, 1/2 от схемата е готова. Остават изходния регистър и алу-то, както и някои допълнителни компоненти. Боте ти стига си се сърдил . Всяко мнение е важно за мен.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 27, 2013, 21:23
Пфу, 1/2 от схемата е готова. Остават изходния регистър и алу-то, както и някои допълнителни компоненти. Боте ти стига си се сърдил . Всяко мнение е важно за мен.
е, не се сърдя, не знам как реши така, за сега само наблюдавам отстрани, както казах и преди АЛУ-то ти до тук е ОК. Малко триабва да помисля за да разгадая логиката на Q4_alpha, до тук виждам 2 грешки, инструкцията JMP (jump) не използва стека, така че този сигнал може да го премахнеш от там. Изходите на IC11A и IC11B са свързани паралелно и в същото време се разрешават едновременно, което може да ги изгори.

 ps паметта е малко странно организирана. Ако правиш 4 битов процесор, то данновата шина трябва да е 4 бита. Не може да вкарваш в процесора инструкциите и аргументите през отделни входове. Ако данновата ти шина е 4 бита, всичко трябва да се зарежда от там. Примерно инструкцията CALL има аргумент и той е адреса на подпрограмата, която се извиква. Ако работиш с 4 битов адрес, то са достатъчни само 2 тетради, първата е кодът на инструкцията, а втората е агументът/адресът на подпрограмата, и те трябва да се заредят последователно през шината за данни. Когато дешифраторът на инструкции разпознае инструкцията CALL ще очаква следващият адрес от паметта да съдържа аргумента на инструкцията.  Не е задължително да работиш с 4 битов адрес, защото това ти ограничава програмата до 16 клетки, което означава 8 инструкции с по един аргумент.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 27, 2013, 22:00
И аз се усетих за това и малко трябва да го побутна наистина. Това ще е нов тип процесор .  ;D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 27, 2013, 23:00
И аз се усетих за това и малко трябва да го побутна наистина. Това ще е нов тип процесор .  ;D
Ако разчиташ на някаква помощ те съветвам като за начало да се придържаш към стандартния модел, а вече в последствие да го осъвършенстваш, моите виждания за бъдещето на изчислителната техника със сигурност не съвпадат с твоите.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 08:17
"моите виждания за бъдещето на изчислителната техника със сигурност не съвпадат с твоите. "
тука малко не разбрах .


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 08:20
Искаш да кажеш че стандартния процесор има само два входа. единия и аз го имам обаче това с адреса не го разбрах. Как се отделя адреса на командата от този на паметта ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Jan 28, 2013, 11:51
Включвам се инцидентно, така че моля да ме извините, ако не съм в час.
Стандартният процесор има брояч - адресен регистър, чието съдържание излиза на адресната шина. На всеки такт на процесора, числото в брояча се увеличава с едно и адресира следващата клетка от паметта. Тя може да съдържа команда или данни. В 8086 процесора и MS-DOS е прието началото на програмата да е на адрес 0х100. На този адрес трябва да има команда. Ако командата не изисква данни, значи на следващия адрес има друга команда. Ако командата изисква 1 байт данни, значи на следващия адрес има данни и при увеличаването на адресния брояч с 1, процесорът ги зарежда в регистъра за данни. Съответно, ако командата изисква n байта данни, през следващите n такта ще се заредят n байта с данни. На следващия адрес n+1 трябва да е следващата команда от програмата.
Командата jump зарежда число в адресния регистър и програмата продължава от това място в паметта.
Надявам се да съм бил полезен.

След хардуерен ресет (както и след включване на захранването), се генерира адрес, заложен хардуерно в процесора. На този адрес обикновено има jump към адрес в паметта, където трябва да има команда.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 28, 2013, 13:05
"моите виждания за бъдещето на изчислителната техника със сигурност не съвпадат с твоите. "
тука малко не разбрах .
Малко ще се отклоня лирически от темата за да изложа вижданията си за развитието на компютърната техника. В началото на темата те посъветвах да не се занимаваш с тези логически ИС, техниката е напреднала и всичко може да го реализираш с матрици. Това са инатегрални схеми, които може да програмираш както си искаш. Не е задължително дори да имаш познания по цифрова техника и изобщо по електроника. Съществуват два хардуерни програмни езика Verilog и VHDL чрез които се описва поведението на матрицата, от там нататък компилаторът я програмира така, че да се държи както на тебе ти харесва, ти учиш информатика и не виждам по-подходящ начин от този. Две са водещите компании, които произвеждат такива интегрални схеми (CPLD и FPGA), това са Xilinx и Altera, като първите са като че ли малко по-напред в развитието. Xilinx имат един проект наречен Microblaze - това е процесор реализиран с FPGA матрица от серията Spartan. Проектът е с отворен код и може да си играеш с него ако искаш да го развиеш, някои Линукс дистрибуции дори са портнати за този "софт-процесор".
 Та аз виждам бъдещите процесори точно такива празни силициеви чипове, които всеки си програмира както си иска, като една Линукс дистрибуция, която всеки си прекроява според нуждите. Съвременните процесори обработват инструкциите една по една, и дори да говорим за многозадачност на операционните системи, то тези многото задачи се нареждат на опашка, за да бъдат обработени. В бъдещите компютри хардуерът и софтуерът ще се слеят. Сега софтуерът е низ от инструкции, които се подават към процесора, докато в бъдеще софтуерът ще се програмира директно в "процесора", който ще бъде толкова голям че да побере цяла операционна система заедно с "инсталираният" софтуер, всяка програма ще си има заделен хардуер, който ще обслужва само нейните нужди, еето тогава може да говорим за истинска многозадачност в реално време.

 ps та това, което ти се опитваш да направиш е да усъвършенстваш съвременният процесор, който по мое мнение е на върха на развитието си - т.е. няма на къде повече. Да, може да му се вдигне тактовата честота, да се добавят ядра, но това е като да усъвършенстваш двигател с вътрешно горене - за 100 години принципът на действие не се е променил кой знае колко, да станал е по-мощен, по-икономичен и по-производителен, но пак си остава същото гърмящо и пушещо устройство. Това имах предвид като казах че възгледите ни се различават.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 14:58
Добре сега вече разбрах. Боте можеш ли да ми дадеш някъкв такъв чип т.е инициалите му за да го потърся. А относно моя процесор аз принципът го разбрах обаче не мога да схвана как ще чета следващата команда освен да добавя един суматор и да бъде н+1 за да чета данните и където няма данни просто празна команда. Така става ли ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 15:04
Малее аз като се замислих то така ми обърква всичко. А ако го оставя така то пак ще работи ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 28, 2013, 17:35
Добре сега вече разбрах. Боте можеш ли да ми дадеш някъкв такъв чип т.е инициалите му за да го потърся. А относно моя процесор аз принципът го разбрах обаче не мога да схвана как ще чета следващата команда освен да добавя един суматор и да бъде н+1 за да чета данните и където няма данни просто празна команда. Така става ли ?

 разгледай този файл, това са последните модели на Spartan
http://www.xilinx.com/support/documentation/data_sheets/ds160.pdf
 Би трябвало дори най-слабия да върши работа (3800 логически клетки). Аз бих ти препоръчал да си намериш кит, нещо такова:
 http://uk.farnell.com/digilent/410-182/board-dev-fpga-nexys3-spartan-6/dp/2061833
 предимството е че имаш програматор, матрицата, дисплеи, портове, общо взето най-важното събрано на едно място. Скъпичко е знам, но ако се занимаваш упорито ще ти се отплати добре.
 Относно проекта, по-късно днес (в момента съм на работа) ще погледна какво си направил досега, ще ти помогна със схеми и идеи, може би трябва да махнеш стека и да поопростиш схемата, в края на краищата процесора може да мине без инструкцията CALL, ще направим един списък с най-необходимите инструкции, ще трябва да добавиш програмен брояч, както споменах АЛУ-то ти е добре, може малко да се допълни, но най-важното е дешифратора на инструкции. Някои добри хора в опита си да те окуражат те ангажираха морално да завършиш това, което си започнал, предполагам до 2 месеца ще успееш да се справиш. Надявам се и victim70 да се включи, така може да приключиш и по-рано.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 17:54
Благодаря. Може да я обсъдим в #linux-bg . Иначе аз искам да има кол функция иначе става просто. стек да може и да го орежа но ще видим.Колкото до списъка
LD - зарежда в акумулатора
ST - зарежда от акумулатора в регистъра
STLD - разменя акумулатор и регистър
AUT - от изхония регистър към акумулатора
ADD
AND
OR
XOR
CALL
RET
OUT
NULL

А не става ли ако ползвам моя метод - инструкция и дата отделно и адрес ? Защо трябва да е с една обща шина ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 28, 2013, 18:11
 CALL без стек не може, ако искаш тази инструкция да присъства, то задължително трябва да има и стек, може би трябва да е хардуерен с фиксирана дълбочина, да речем 4 нива са достатъчни. JUMP също трябва да присъства, освен това трябва да имаш инструкции за условен преход, което поставя необходимост от регистър на състоянието (флаг за пренос, нулев резултат и т.н.) Инструкцията OUT е излишна, както и NULL.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 18:36
Стека ще си го има. Погледни схемата и виж IC2 . Това е тригер той ще запомня позицията на която е брояча IC1 . След като я запомни т.е извиквам нещо като CALL команда и примерно съм на ред 0001 . Изпълнявам кол и посочвам адрес на който да отида . примерно искам да отида на 0011 . След изпълняването на командата на адрес 0011 на 0100 има команда ретърн. Тя взима стойноста на тригера в който съм записал преди това стойноста на адреса и се връща там.Джъмп инструкцията е на друг принцип. Тя е по-скоро като GOTO . Т.е зарегда адрес от шината и отива там. Джъмп функцията примерно за JMPE - т.е да направи нещо ако акумулатора е равен на регистъра . Това ще става от логическия блок ще има селектор и сравнител. И ако двете числа са равни прескача до определен ред. Мисля че така ще стане. OUT и NULL не са необходими и ще се заменят от JMPE - ако акк е равен на рег. JMPL ако акк е по-малък от рег. и JMPH ако акк е по-голям от регистъра.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 28, 2013, 18:59

А не става ли ако ползвам моя метод - инструкция и дата отделно и адрес ? Защо трябва да е с една обща шина ?
теоретично е възможно. Ако приемем че имаш до 16 различни инструкции и 4 битов адрес ето как би изглеждал един паралелен запис:

 JUMP, address
 CALL, address
 RET , -
 LD   , number
 ST   , address

 и т.н.  Инструкцията "ретърн" няма аргумент, затова се допълва от нули.Такъв модел ти ограничава програмата до 16 инструкции. Може би за демонстрация ще върши работа, но не и за сериозна програма. Ако държиш ще е по твоя начин.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 28, 2013, 19:11
Джъмп функцията примерно за JMPE - т.е да направи нещо ако акумулатора е равен на регистъра .
Ето това е инструкция за условен преход и няма как да се запише в твоя модел, защото тази инструкция има 2 аргумента - адреса на регистъра, с който стравняваш и адреса на който да отидеш ако условието е изпълнено.
 ps  Microchip са решили този проблем като използват една инструкция "прескочи следващата команда ако регистър = акумулатор", следващата команда е "джъмп на адрес" и така се получава условен преход с 2 едноаргументови инструкции, ако искаш го направи така.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Jan 28, 2013, 19:36
Малко пропуснах, но може да модифицираш АЛУ то по този начин като го сведеш до 1 схема, и да заприлича на истинска схема на процесорно АЛУ.
На JP1 и JP2 се подават двете числа. На  JP3 се подава кода на операцията примерно 0000 (сумиране) 0001 (или)...
На JP4 получаваш резултата. На JP5 са флаговете от операцията (примерно пренос, резултат 0, препълване .....). При тези операции съответно на адресите ще запишеш следната таблица:

Адрес     двоичен запис + флагове (D0-D7)
0            0000 0100
1            1000 0000
2            0100 0000
3            1100 0000
4            0010 0000
5            1010 0000
6            0110 0000
7            1110 0000
8            0001 0000
9            1001 0000
a            0101 0000
b            1101 0000
c            0011 0000
d            1011 0000
e            0111 0000
f             1111 0000
10           1000 0000
11           0100 0000
12           1100 0000
13           0010 0000
14           1010 0000
15           0110 0000
16           1110 0000
17           0001 0000
18           1001 0000
19           0101 0000
1a           1101 0000
1b           0011 0000
1c           1011 0000
1d           0111 0000
1e           1111 0000
1f            0000 1010
....... и така на татъка с таблицата за събиране,изваждане, OR,AND на 2 4 битови числа. Мога да я напиша но няма да ми стигне поста.
Примера е с част от таблицата за събиране. Така вече имаш и флагове на операциите. Не съм свързал CE, OE но ти си ги свържи съгласно апликацията.
Този тип АЛУ се нарича матрична логика (някъде му викат и таблична). Всички процесори го имат и е една памет нищо повече.
//офф
За CM601 трябва да го свържеш както си се полага с РОМ РАМ и И/О чип със съответната програма за да стане нещо. Схемата е с добра сложност.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 20:13
Може и така да го свържа но аз мисля да смятам само цели числа. Регистъра е един. Т.е аз имам 2 акумулатора , но може да го разбирате като регистър.
По въпроса с алу-то мислех и аз за готово може и с готово да го направя, но мисля че ще е по-интересно ако си го направя с дискретни елементи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 20:16
ПП Влезте в чата ще обсъждаме .


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 28, 2013, 21:04
Схемата вече завършена. Тук-таме някои неща за дооправяне. В официална алфа версия.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Jan 28, 2013, 22:48
IC12 - Свързани накъсо изводи ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Jan 28, 2013, 23:12
Не е завършена. Вникни в предложението. Отстрани си грубите грешки.
Примерно:
IC6 изходите DQA1-4 са свързани паралелно с изходите IC4
Хубаво IC4 е с 3 състояния на изходите но IC6 не е това означава че в един момент изход е свързан паралелно с изход. Какво става ако единя е в лог. 1 другият в лог. 0 - нарича се състезание и е непредсказуемо отделно че товари изходите и на 2-те схеми.
Времето на пренос през аритметичната част е голямо. Скоро ще разбереш че ти трябва общ такт на схемите за да стават нещата синхронно когато им е времето, тогава ще са необходими 2 такта за да са ти валидни данните, за това се правят сметките таблично с памет, както съм ти нарисувал, защото се извършват за 1 такт и са по-бързи, не е толкова голямо допълнителното закъснение "Transition time".
Друга грешка са ключетата "писовете" пак са свързани към изход на схема IC5 а те се разглеждат като изход. Между тях и схемата няма никаква синхронизация на 3-то състояние. Но не е невъзможно да се осъществи ако ги захраниш от S1, така, че да имат захранване на S2 само при високо Z на IC5.
Прегледай схемата и логиката дето съм дал и я разбери преди да я отхвърлиш в полза на нещо си.
Отстрани поне тези груби грешки в схемата - изход с изход вързано на куп- т.е.:
IC11A - IC11B
PIS - IC5
IC12 - IC14A
IC6-IC4


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 29, 2013, 11:36

Отстрани поне тези груби грешки в схемата - изход с изход вързано на куп- т.е.:
IC11A - IC11B


 Не е проблем че ги е вързал паралелно, а че ги разрешава едновременно. За всичко останало си прав с едно допълнение - ключетата трябва да се свържат към захранването. Схемата е далече от завършена. Аз от самото начало се опитах да обърна внимание на това че дешифраторът на инструкции ще бъде най-сложната част от този проект и че инструкциите няма да се изпълняват са един такт. Схемите трябва да се разрешават последователно по веригата, ще е необходимо най-малко една закъснителна верига по последователност на всички елементи, участващи в изпълнението на една инструкция. @zxz ако разрешиш всички елементи едновременно може да стане така че алу-то ти да извърши логическа операция преди да получи валидни нива на сигнала на входовете си. 


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 29, 2013, 16:02
Тия за параленото знам че тях трябва да ги оправя. Имах предвид че всичко е нанесено на схемата не че е готова. Довечера ще я оправя.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 29, 2013, 17:39
Здравейте какво мислите за паметта 6116LP-70  2к х 8


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 29, 2013, 18:00
Това е вече дебъгната схема. Въпроса с изпреварването на сигналите мисля да го реша с .. кондезатори . След като видя как работи ще сложа кондензатори където трябва за дозабавяне на нещата. Въпреки това съм пробвал част от схемата и мисля че няма да има нужда.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Jan 29, 2013, 18:46
Не си я оправил. Конфликтите си седят и на писовете и на IC11B и IC11A. СЪщо махни инвертора IC25A на буферите разрешаващият сигнал е 1 а на IC24A е 0, така че без буфер е вярното свързване при 1 на RETURN работи буфера а при 0 IC24A.
Sram-a 6116 за какво ти е? Иначе си е памет като памет.
Това е вече дебъгната схема. Въпроса с изпреварването на сигналите мисля да го реша с .. кондезатори . След като видя как работи ще сложа кондензатори където трябва за дозабавяне на нещата. Въпреки това съм пробвал част от схемата и мисля че няма да има нужда.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Jan 29, 2013, 18:53
Това е вече дебъгната схема. Въпроса с изпреварването на сигналите мисля да го реша с .. кондезатори . След като видя как работи ще сложа кондензатори където трябва за дозабавяне на нещата. Въпреки това съм пробвал част от схемата и мисля че няма да има нужда.
Това ще стане като аналогова схема - мазало и нестабилна.
Затова някой ти предложи- всичко да се тактува централно.
Като гледам процесора ти ще е много бавен и сигурно няма да минеш без прекъсвания, но това е една цяла подсистема


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 29, 2013, 19:15
 IC11B и IC11A - няма конфликт. Има един ИЛИ елемент  ;)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 29, 2013, 19:30
Оправих и местата със отрицателна логика.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Jan 29, 2013, 23:00
IC11B и IC11A - няма конфликт. Има един ИЛИ елемент  ;)

Щом така мислиш ???
За да е разрешен изхода IC11A на входа трябва G трябва да има лог. 0. Елемента който го управлява е ИЛИ. Това означава че за да е разрешен, и на двата входа на IC13A трябва да има 0. Те са свързани към изходите на дешифратора IC12 крака 4 и 5. Дай ми по таблицата на истиност на дешифратора кога там и на двата крака (4,5) ще има едновременно лог. 0.
Много грешки има не е проиграна изобщо схемата. За мене е купчина от логически компоненти с неизяснена функция, формирана по предполагаеми блокове.

Галерата трябва да има тупанджия и всички да се тактуват от тупана. Не може гребците да си предават командата с потупване по рамото, защото ще върви на зигзаг, ако тръгне изобщо.

Това не е процесор и е далече още от концепцията на процесор.
Да бъркаш и незнаеш, както един колега е казал е непростимо, но е лесно поправимо.
Вслушай се в предложенията прочети за тях и си ги обясни защо е така.
Виж и JET какъво е казал - абсолютно е прав!


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 30, 2013, 00:54
 Ей, разпънахте го на кръст, не забравяйте че учи ИНФОРМАТИКА и е на 16 години. И електроника да учеше на тая възраст е нормално да допуска някои грешки. @victim преди да пращаш момчето при jet да вземете и двамата да се върнете в началото и да прочетете внимателно постовете. Човекът каза: тактова честота 1Hz - вслушай се в часовника на стената - това е 1 херц. @jet и какъв е проблема с кондензаторите? Нима най-популярната ресет схема на контролерите не е закъснителна верига с резистор и кондензатор? Мазало може и да стане ако слагаш какво да е, но ако се сметне както трябва схемата с кондензаторите може да бъде дори по-бърза от една закъснителна верига с последователно свързани инвертори да речем.Този процесор няма нужда от тактов генератор! Той се прави с учебно-демонстративна цел. Един БУТОН е напълно достатъчен. @zxz схемата ИЛИ повтаря входният сигнал, т.е. ако подадеш 1 на ИС11А то ще имаш 1 и на ИС11Б, т.е. и двете ще се разрешат едновременно. Необходим ти е инвертор, който да обръща разрешаващия сигнал на едната от схемите и да забранява другата, това не е идеално решение, т.к. за милисекунди ще имаш и двете разрешени, но изходите обикновенно имат някаква защита и за кратко време нищо няма да им се случи. Готов ли си със списъка на инструкциите? Ако да, дай да го видим и да започваме  с дешифратора. Ще го направим по твоят начин - паметта ще бъде 8 битова, първата декада ще е кодът на инструкцията а втората - аргумента. Тъй като аргументът няма да може да е по-голям от 16, то инструкцията JMP няма да може да прави по-големи скокове от 16 адреса и трябва да се въведе още един JMPB(ack) който да прави скокове в обратна посока. За по-големи скокове тази инструкция ще трябва да се повтаря на всеки 16 адреса, а основната програма ще прескача тези инструкции.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Jan 30, 2013, 01:26
bot: човека говори за регулиране закъсненията на сигнала с кондензатори, не ресет - ресет се прави веднъж, тези закъснения ще са навсякъде и ще се случват постоянно. 1ХЦ ще е дори по-зле - малките кондензатори въобще няма да действат и ще пляска големи на ляво на дясно и наличието им въобще (щом не са по захранването) показва проблеми в дизайна на цялото чудо. Дори на 16 години това не оправдава липсата на дизайн. Ако нямаш концепция - по-добре да не започваш защото дори и реализираш проекта - няма да научиш нищо или ще учиш погрешно.
А по въпроса с адресите / адресната логика - можещ да направиш и 32 битово адресиране, но ще ти отнеме повече тактове/код/регистри докъто заредиш програмния брояч подходящо. Не напразно дори 8 битовите процесори имаха 16 бит. адресиране, а 16 битовите - 20 или 32 битово.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jan 30, 2013, 11:25
jet: когато споменах 8 бита имам предвид 8 бита на данните - адресът за момента няма да го уточняваме, и по принцип където и да се споменат само битовете се има предвид данните. И да, ще се сложат резистори и кондензатори на "чип селект/ оутпут селект" изводите за да се разрешават елементите по веригата последователно.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 30, 2013, 15:34
Знам че съм допуснал много грешки по схемата, но по принцип аз първо правя схемата на платки и тогава гледам какво става  ;D . Таблицата с данни я има на самия мултиплексор. Между другото единия инвертор просто съм го пропуснал без да искам. Техническа грешка извинете ме.
"по-добре да не започваш защото дори и реализираш проекта - няма да научиш нищо или ще учиш погрешно." - това за мен въобще не е вярно. Именно заради това в българия се раждат главно теоритици. По-добре да се мъчиш а, щом проработи значи си го рабрал, иначе другото е просто чесане на клавиатури.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Jan 30, 2013, 18:03
Именно заради това в българия се раждат главно теоритици. По-добре да се мъчиш а, щом проработи значи си го рабрал, иначе другото е просто чесане на клавиатури.
Вярно, ще научиш много работи - например да калайдисваш проводници и да ецваш платки.
А ти нали беше само на 18, от къде знаеш какво точно се ражда "Б"ългария.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 30, 2013, 18:18
Както и да е.. мислете каквото искате, говорете каквото искате, но ще ви видя изражението като го завърша ! >:D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 30, 2013, 21:17
Боте това ли имаш в предвид ?
Сега се сетих че трябва да е на G1 . Извинете за грешната схема пак.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 07, 2013, 20:05
Здравейте пак,
не писах от доста време, защото чакам частите да дойдат. Роботев ги събира от тук-от там а аз се чудя каква памет да сложа. По-точно вече знам но не мога да я намера по магазините. По-интересното което открих е.. че вече има процесор с такова име  >:( . Даже е 64 битов и е ... wireless??? Ето и документи - https://www.google.bg/search?hl=bg&safe=active&client=firefox-a&hs=vCX&tbo=d&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=wireless+cpu&oq=wireless+cpu&gs_l=serp.3..0i19l2j0i10i19j0i19l2j0i30i19l3j0i10i30i19j0i30i19.2010.2204.0.2864.2.2.0.0.0.0.117.232.0j2.2.0...0.0...1c.1.2.serp.faR4rQmJ7Do

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.embeddedarm.com%2Fdocumentation%2Fthird-party%2Fts-gsm1-Q64_Technical_Specification.pdf&ei=qewTUYWbOcqStQa38YCgDA&usg=AFQjCNGkzQgAd5EBfHytSCxLEWDarpQldg


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Feb 07, 2013, 22:06
 Тю, тъкмо си помислих че си го зарязал този проект. ОК, оправил си разрешаващият сигнал, обаче сега като ти гледам схемата се чудя защо имаш инструкции като "копирай Акумулатор А в Акумулатор Б" и обратно, не е ли едно и също да събереш 2+1 и 1+2. И изобщо какъв е смисълът да имаш 2 регистъра на двата входа на АЛУ-то, просто вържи през буфер единият вход към данновата шина и обработвай данните от шината с тези от регистъра на другият вход. Victim70 те посъветва да сложиш буфер на сигналите от ключетата, така, както си ги свързал може да изгориш изходите на IC5 - представи си че едното ти ключе е свързало изхода към +, апък самият изход на IC5 тегли сигнала към –.  За памет използвай някаква Флаш, да речем тази: http://www.amictechnology.com/cgi-bin/load.cgi?http://www.amictechnology.com/pdf/A29010.pdf
 Знам че изглежда много голяма, ама ще използваш само част от нея - да речем А0-А7 адреси, а останалите ги връзваш към маса, би трябвало да е евтина, защото е много популярна. И да не я запоиш директно на платката - използвай цокъл, сигурно ще ти се наложи да я препрограмирваш много пъти. Има и друг вариянт - да използваш РАМ памет и да направиш така, че да може да я програмирваш с ключетата, ето тазимисля че е подходяща: http://documentation.renesas.com/doc/products/memory/r10ds0029ej_sram.pdf


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 07, 2013, 22:18
Ааа отказване няма.. това да не тие аец белене  ;D ;D . Втория тип съм решил - SRAM. За разменянето наистина съм съгласен. Няма значение. Може да добавя на единия край 2 акумулатора както са сега, а на другия просто буфер.Буфер към ключовете ще има.. после се сетих за този проблем. Взех си и хубав поялник.. след някой друг ден почвам регистъра.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Feb 07, 2013, 23:00
Здравейте пак,
не писах от доста време, защото чакам частите да дойдат. Роботев ги събира от тук-от там а аз се чудя каква памет да сложа. По-точно вече знам но не мога да я намера по магазините. По-интересното което открих е.. че вече има процесор с такова име  >:( . Даже е 64 битов и е ... wireless??? Ето и документи - https://www.google.bg/search?hl=bg&safe=active&client=firefox-a&hs=vCX&tbo=d&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=wireless+cpu&oq=wireless+cpu&gs_l=serp.3..0i19l2j0i10i19j0i19l2j0i30i19l3j0i10i30i19j0i30i19.2010.2204.0.2864.2.2.0.0.0.0.117.232.0j2.2.0...0.0...1c.1.2.serp.faR4rQmJ7Do

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.embeddedarm.com%2Fdocumentation%2Fthird-party%2Fts-gsm1-Q64_Technical_Specification.pdf&ei=qewTUYWbOcqStQa38YCgDA&usg=AFQjCNGkzQgAd5EBfHytSCxLEWDarpQldg

Там е бъдещето ... wireless CPU ...  :(

EDIT: Амбицията е хубаво нещо, познанието е друго нещо, някакои книги по схемотехника са нужни  Все пак - пожелавам ти успех !


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Feb 07, 2013, 23:34
Ааа отказване няма.. това да не тие аец белене  ;D ;D . Втория тип съм решил - SRAM. За разменянето наистина съм съгласен. Няма значение. Може да добавя на единия край 2 акумулатора както са сега, а на другия просто буфер.Буфер към ключовете ще има.. после се сетих за този проблем. Взех си и хубав поялник.. след някой друг ден почвам регистъра.

 Един хубав поялник е наистина добра инвестиция.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Feb 08, 2013, 10:48
Ааа отказване няма.. това да не тие аец белене  ;D ;D . Втория тип съм решил - SRAM. За разменянето наистина съм съгласен. Няма значение. Може да добавя на единия край 2 акумулатора както са сега, а на другия просто буфер.Буфер към ключовете ще има.. после се сетих за този проблем. Взех си и хубав поялник.. след някой друг ден почвам регистъра.

 Един хубав поялник е наистина добра инвестиция. Не го слушай тоя див_урангутан, книгите са хубаво нещо но истинските познания и умения идват с практиката.

//off

bot, покупката на скалпел също е добра инвестиция за човек с интереси към медицината, дали няма да е нужно и да прочете нещо, преди да се пробва в/у тебе ?  ???


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Feb 08, 2013, 11:48
...


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bop_bop_mara в Feb 08, 2013, 15:44
//оффтопик
Аз мисля, че не сме се събрали в този форум, за да си държим сметка кой какво си е купил и как си харчи парите или пък свободното време. Ако кажете, че бъркам, спокойно ще ви предоставя списък с неща много по-безсмислени от поялник, които аз имам или искам да си взема, за да ги оплюете колкото си искате.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Acho в Feb 08, 2013, 16:05
И какво стана сега с ПРОЕКТА Q4 ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Feb 08, 2013, 16:24
И какво стана сега с ПРОЕКТА Q4 ?
in development


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 08, 2013, 17:58
Дойдоха частите !!! Или поне част от частите  ;) [_]3 . Аз преждевременно намерих една шепа стари схеми.. ще видя за какво стават. Ето малко снимков матриал.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Feb 08, 2013, 20:20
Мога да ти дам какви ли не ИС /всички са работещи/


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 08, 2013, 20:44
Ако изнамериш някоя 7489 или каквато и да е SRAM звънкай. [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 09, 2013, 12:56
Преди около седмица поръчах 2х7489 и те взели че дошли. Сга вече имам и паметта. Остава да мисля за програмния брояч какъв да избера и да почвам.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 09, 2013, 15:26
Едно време по дъната за 386 и 486, L2 cache паметта за процесора, не се намираше вътре в процесора а беше на дъното на отделни чипове, на цокли. Обикновено по 4 или 8 бройки. Та тя е най-обикновена статична RAM. Та ако намериш някой изхвърлен 486 компютър/дъно.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 10, 2013, 11:33
За протокола - единият регистър и буфера за размяна отпада. Ще има само 1 регистър и един буфер за шината с данни. Изходния регистър ще може да връща към регистъра.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 10, 2013, 12:33
Сега като се замисля май и ИС8 няма да е необходима. Тя ще е само за тест отначало т.е само за интерпретатор.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 12, 2013, 15:55
Поръчах брояча. Избрах да е 74160. Мисля, че ще върши работа.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 14, 2013, 17:49
Днес проверявах за брояча но явно още не са го доставили. Най-вероятно другата седмица началото. Без него за сега нищо не мога да направя освен мисля да почна АЛУ-то, защото вече ми се запоява  :) :D. То това си е като цигарите - мирис на колофон. Ааа айде стига съм се отнасял да направя малка статистика.
1. Почти всички части вече са тук. Останаха брояча и няколко допълнителни логики общо около 3-4 чипа. Ще ги намеря по магазините тях.
2. Схемата е в бета версия т.е има неща за поуправяне но не ми се занимава да я качвам пак и после ако нещо не тръгне пак да я разбутвам. Планирам да кача направо финалната версия като го направя със всички те му спецификации. Абе накратко да стане като за готов продукт.
3. Трябва да помисля за дизайна ... това вече ще е 90% ваша част. Нямам си на идея какво ще представлява. Мисля да е нещо от рода на алтаир 8800 или като кенбак-1 . Най вероятно ще е от плексиглас прозрачен от всякъде и вътре ще бъде осветен за да се виждат платките.
4. Мисля да го свържа със ардуиното ми и да ползвам една библиотека за графика, която се извежда на телевизора със чинч. ;D Не се смейте но все пак мисля че ще е по-добре да има и графична карта. То вече взе да прилича на компютър, но пък нали все пак трябва да се конкурирам с китайците. Процесор с видео карта. Звучи добре нали ?
5. Освен видеокартата, мисля да сложа и аудиокарта. Е тука вече може да се смеете.
6. Видеото и аудиото ще ги вържа на изхода с много мултиплексори към входовете на ардуино. Ардуиното мисля да си го направя.. тоест ще ползвам моето за проби и след като финализирам проекта ще купя един чип на ардуино с буутлоудър и го правя станд алноун.
7. Има и една идея дето ми се върти из главата ама ще видим. Може да направя контролер за "игри" и някакви ром чипове като дискети.. но това са подробности.
И за финал искам да се извиня ако съм допуснал грешки в текста.
Казвайте какво мислите.
ПП Весел празник  [_]3 [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 14, 2013, 20:48
3. Трябва да помисля за дизайна ... това вече ще е 90% ваша част. Нямам си на идея какво ще представлява. Мисля да е нещо от рода на алтаир 8800 или като кенбак-1 . Най вероятно ще е от плексиглас прозрачен от всякъде и вътре ще бъде осветен за да се виждат платките.

Нещо такова ???
http://www.chrisfenton.com/homebrew-cray-1a/

(http://chrisfenton.com/wp-content/uploads/2010/08/img_2311.jpg)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: neter в Feb 15, 2013, 00:54
/извън темата

Извинявам се, че ще изляза от темата, но, Naka, не можах да се сдържа да отбележа учудването си как ли е успял този човек да нацели частите при сглобяването на това, с тези алкохолни бутилки (мисля, че преброявам седем) във фона ;D [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 15, 2013, 10:05
// off 2
Явно алкохола му е помогнал. И аз това забелязах. Забелязах, че има и бутилка дето ми мяза на "Столичная". ???
Те в щатите здраво поркат Столичная; aka 'Stoli'


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 15, 2013, 18:21
Абе да ти кажа това ме кефи, ама едва ли ще се събере мойто нещо в него..


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 16, 2013, 11:07
Намерих едно доста интересно видео. Реплика на компютъра АБЦ на Джон Атанасов. При това работещ и с доста обяснения. Според мен си струва някой да го преведе. http://www.youtube.com/watch?v=YyxGIbtMS9E


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 17, 2013, 10:50
Здравейте,
понеже все още чакам брояча да дойде и се чудя какво да правя по процесора, решх да му направя емулатор. Направих го под дев с за бозата вътре има ексе, дев проект и сорса, както и кратка документация. Ако някой има линукс наблизо да го компилира за линукс и да остави бин файла. Също ако някой има мак. Искам да бъде за всички ОС. Само не знам дали ги има библиотеките дето ползвам - iostream, conio, string.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bop_bop_mara в Feb 17, 2013, 18:59
Искам да бъде за всички ОС. Само не знам дали ги има библиотеките дето ползвам - iostream, conio, string.
В такъв случай проучи и се придържай към стандартите на езика. :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 18, 2013, 15:01
Взех брояча днес, а пък вчера  запоих двете памети и се оказах изненадан. Само за 2 памети ми отне около 5х10см платка да ги събера.. Май сега започвам да разбирам защо са били толкова големи старите компютри. Аз предполагах че ще се събере целия на една платка 20х30см пък то какво излезе. :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 19, 2013, 15:59
Айдеее тинола свърши. То съм имал за 1-2 платки. Пач че го продават на едро тука  :D . Ще презаредя и и ще поя отново.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 21, 2013, 19:43
Утре планирам да направя клипче с прогреса. Очаквайте го скоро  ;). Поздрави !


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Acho в Feb 21, 2013, 19:56
Очакваме.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 23, 2013, 21:43
Малко се позабавих. Може би утре ще го кача.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 25, 2013, 16:00
http://www.youtube.com/watch?v=otgvbCOLn0M&feature=youtu.be


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: BULFON в Feb 28, 2013, 09:15
Можеш да видиш една идея за правене на прототипи с меден емайлиран проводник тук:
http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html
Платките стават по-компактни.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 28, 2013, 10:10
Можеш да видиш една идея за правене на прототипи с меден емайлиран проводник тук:
http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html
Платките стават по-компактни.

Работил съм по този начин с тънки проводници с тефлонова изолация. Изглеждат точно по-същият начин както е на картинката и са точно толкова дебели. Много голямо предимство е че като заголиш малко края на проводника, след това като го запояваш изолацията не се дърпа/свива от топлината на поялника. По този начин стават много малки и точни спойки на кабела към ИС. Освен това няма опасност някъде да нарушиш изолацията на връзките ако случайно ги допреш с поялника.

А и може свободно проводника да се прокара между крачетата на ИС - няма опасност ако например след това правиш спойка (нагряваш) на съседно краче да стопиш нещо. Виж втората снимка.

Единствено мога да препоръчам на zxz да ползва много по-тънък проводник и да опроводява и отгоре и отдолу - така където му е по-удобно.

Гледай и като запояваш парите от колофона да не ти влизат директно в очите, че се хваща глаукома. Слагай си предпазни очила или някой вентилатор, който да издухва или засмуква парите.
Тези пушаци не са толкова проблематични само гледай да не ти влизат директно в очите.



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Feb 28, 2013, 13:39
// извън темата :)
Гледай и като запояваш парите от колофона да не ти влизат директно в очите, че се хваща глаукома. Слагай си предпазни очила или някой вентилатор, който да издухва или засмуква парите.
А като влизам в църква трябва ли да слагам очила? :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Feb 28, 2013, 14:05
Трябва ти лазерен принтер и някаква гланцирана хартия.
Принтираш си платката, която е направена напр. на ProTel, после налагаш върху медното флолио и с една ютиия награвяш хартията, през кърпа. Отпечатва се идеално, единствения проблем е да улучиш времето на награвяне, та аз развалям 2-3 разпечатки, докато се получи. Ако не стане - изтриваш с кореселин, и действаш пак. Ако се получи, но някъде има прекъснато - начертаваш си го с тънкописец - фулмастер.

После разтваряш меден сулфат (т.нар. син камък) и сол (на 100-тина грама син камък слагаш 1 суп. лъжица сол) със ВРЯЛА вода, и потапяш платката вътре. След 30-40 мин. излиза идеална платка.
Гоямо предимство на метода: НЕ може да ти разяде дрехи, кожа и т.н.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 28, 2013, 17:34
Това с тефлоновия проводник ми хареса. От къде може да се закупи ? Ще стане много добре. Иначе аз съм ецвал платки, мисля даже тая на АЛУ-то да е такава. Проблема е, че нямам принтер. Освен да отида в някоя книжарница. Какъв трябва да е принтера ? Правил съм платки само с боя  ;D :D. И при мене отнемаше около 1 ден.
ПП Иначе аз преди около година сложих очила. 1 и 0.5 диоптъра. Имам късогледство. Обаче не съм ходил на лекар, а на оптика. Иначе в моята фамилия доста хора имат астигматизъм. Най-вероятно и аз имам... Колкото до глаукомата - веднага ще сложа един вентилатор. И без това ми се мотае един наоколо.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Feb 28, 2013, 19:29
Лазерен принтер, и печаташ на гланцирана хартия - най-добре на такава от самозалепваща хартия - отлепяш я, вземаш това, на което е залепен листа, и печаташ на гладката страна.
Прави си по няколко печата - поне 4-5, защото поне докато свикнеш, ще се наложи да ги пренасяш с ютията няколко пъти.
Това, което се получава е - отпечатаното изображение зе залепя за фолиото, и гланцираната хартия остава почти чиста :)
Ако махнеш ютията по-рано - няма да се е залепило както трябва, и ще има прекъснати писти (които се оправят с тънък перманентен маркер). От тези, с които се пише по CD-та.
Ако предържиш - се размазва мастилото. Ако се скапе - триеш с кореселин, и действаш наново.

С мастилено-струен НЕ става.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 28, 2013, 21:22
Лазерен принтер, и печаташ на гланцирана хартия
С мастилено-струен НЕ става.

Да поясня за ентусиастите защо трябва да е с Лазерен принтер. Тонера на лазернерният принтер представлява ситно смлян на прах полимер - т.е. пласмаса. (е има и други работи вътре)

Когато печата Лазерен принтер - накрая листа минава през печка и този тонер се стопява върху хартията.

Това което виждаме на отпечатан лист от лазарен принтер в същност е стопена черна пласмаса. Ютията прави още едно стопяване на пласмасата и тя се залепва  върху платката.

А пък 'мастилата' на плюещите принтери е нищо повече от водни боички. те и затова се разтичат като се намокри изпечатаното.



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: BULFON в Mar 01, 2013, 12:35
Тънък меден проводник с лакова изолация (може и тефлон да се нарича) има по разни трансформаторчета - в изгорели "енергоспестяващи" крушки, по захранвания (видео, принтери, друга битова електроника). Разбира се може и да се закупи. Аз дори съм си направил такава подаваща "писалка" с нея е по-лесно. Принципно по-добре става, ако остържеш изолацията с нож леко и след това с поялника, на който си "закачил" топче тинол го калайдисваш. Ако не подгтовиш края на проводника ще се получи хлабава спойка или направо няма да има такава, трудно се открива.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Mar 01, 2013, 19:23
Аз ги горях на запалена свещ.
После се калайдисва, и зачистеното се отрязва на нужната дължина.

А относно колофона... то кога не ти замирише на колофон - как ще разбереш, че запояваш, то половната удоволствие от съживяването на нещо е в миризмата на колофон :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 05, 2013, 15:25
Някой може ли да намери от тоя кабел, защото по магазините не са и чували за него, а времето напредва ??? .


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Mar 05, 2013, 16:25
Взимаш какъв да е трансформатор /стига да не е изгорял/ с достатъчно тънка жичка, размотаваш и си я ползваш :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 05, 2013, 17:16
Да ама трябва да оголвам.. Докато тая гледам че се запоява с поялника директно.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Mitaka в Mar 05, 2013, 19:18
Аз действах така:
паля една свещ, която си гори... подавам леко края на кабела, и изолацията изгаря.
Калайдисвам, отрязвам на нужната дължина и готово...

Може и направо да запояваш, ама аз не бих го правил - първо, ако лаковото покритие на кабела е такова, че изгаря от поялника, може да имаш фаулове в бъдеще :)

Иначе, нямам идея къде иама магазин специално за такива проводнци - намери някъде човек, който пренавива ел. двигатели и го питай...

Забравил съм ги вече... мисля, че изолация клас А се топеше при 105 градуса, което означава, че поялника ще му види сметката...


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Mar 05, 2013, 20:48
Тефлоновите (PTFE) кабелчета ми ги подариха.
А колкото за тези с лаковата изолация (които се ползват при трансформатори и двигателчета), те Не са с тефлонова изолация а с лак.
Във въпросната статия човека пише, че тези с лаковата изолация били по-подходящи за прототипи от тези с тефлона (PTFE)
Обаче аз изобщо не съм съгласен с това.
По скоро кабелчета с лакова изолация са много трудни за работа защото много трудно се заголват. Особено по-тънките. Трябва всяко кабелче да му смъкне изолацията и то на 1-2мм, след това да се калайдиса ... пък докато се смъква изолацията често се къса.... Освен това при тях понеже лака е много тънък лесно се поврежда и лющи - особено където е много огънат и минава до остри ръбове. Възможни са къси съединения, които много трудно се откриват при такива кабели.

Цитат
Аз действах така:
паля една свещ, която си гори... подавам леко края на кабела, и изолацията изгаря
И малко допъление.... Ако веднага - ама много много бързо след прогарянето се топне в спирт (или вода), кабелчето се самопочиства от нагара на лака,  и става с чисто меден блясък и много лесно се калайдисва.

Колкото за тефлона (PTFE), нямам си и представа къде се продават. А и са много скъпи. Мисля че в bg.farnell.com гледах кабели с тефлонова изолация....

Е те това се казва линк :o
http://bg.farnell.com/jsp/search/browse.jsp?N=202843+110160092+110178097+110274851+110170745+110269870+110191433+110283588+110173273+110149606+110128141+110266524+110188614+110231732+110248292+110138753+110201426+110211995+110292114+110174725+110210214+110160328+110292878+110249645+110289518+110160105+110128133+110196608+110170918+110209292+110160102+110170920+110173383+110138759+110264375+110170739+110128353+110128330+110149781+110149806+110138748+110210766+110128321+110281383+110149439+110180304+110194572+110287699+110516835+110141091+110193277+110269952+110160303+110220305+110347913+110180458+110181219+110128131+110280294+110288738+110128125+110234141+110220237+110183142+110276659+110149576+110149279+110497725+110174696+110128134+110197872+110138752+110128123+110175821+110174695+110183115+110192188+110179400+110175933+110203512+110196108+110202651+110128121+110184982+110138760+110178607+110170860+110160255+110170601+110170743+110160120+110138742+110128261+110138755+110138741+110175761+110149733+110194871+110192815+110138751+110182920+110128103+110128115+110138756+110149603+110128276+110170733+110189325&No=0&getResults=true&appliedparametrics=true&locale=bg_BG&divisionLocale=bg_BG&catalogId=&skipManufacturer=false&skipParametricAttributeId=&prevNValues=202843&mm=1002747||,1002088||110149576,1002107||,1002403||110189325,&filtersHidden=false&appliedHidden=false&autoApply=false&originalQueryURL=%2Fjsp%2Fsearch%2Fbrowse.jsp%3FN%3D202843%26No%3D0%26getResults%3Dtrue%26appliedparametrics%3Dtrue%26locale%3Dbg_BG%26divisionLocale%3Dbg_BG%26catalogId%3D%26skipManufacturer%3Dfalse%26skipParametricAttributeId%3D%26prevNValues%3D202843 ($2)


http://bg.farnell.com/brand-rex/spc00440a006-25m/wire-ptfe-a-yellow-1-0-4mm-25m/dp/1184000 ($2)



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 05, 2013, 21:34
Аааа то за ПЕЛ ли говорим. Аз чак сега зацепих. Мислех, че тия са някакви жици с изолация. Такава жица имам бая в къщи. Трябва само да видя как ще я оголвам. Варианта със свеща и спирта ме устройва. Между другото скоро гледах едни горелки на газ в конрад - 4лв струват. Мисля, че си за служава, особенно поради факта, че един флакон газ е 2лв.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: BULFON в Mar 07, 2013, 16:11
http://dx.com/p/7005-diy-pcb-copper-core-jumper-cable-wire-single-conductor-coil-blue-250m-183904


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 07, 2013, 19:36
Това дали ще върши работа ? Иначе тел има бол в къщи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 08, 2013, 21:35
Купих си горелката, да ви кажа честно тая седмица се "офльорцих" каквото и да значи това  ;D ;D . Утре ще пробвам с тел да видя как е работата, и ако става.. се сещате какво ще следва :D . Иначе честит празник на мацките !  [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Mar 09, 2013, 18:20
<cut>Трябва само да видя как ще я оголвам. Варианта със свеща и спирта ме устройва. <cut>

Аспирин (обикновен) решава проблема с оголването. Обаче много дразни очите и дихателния тракт :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Mar 09, 2013, 19:32
Аспирин (обикновен) решава проблема с оголването. Обаче много дразни очите и дихателния тракт :)
Да, много е ефикасен, но е добре да се избягва - остава по спойките и с влагата от въздуха се получава киселина, която разяжда проводниците.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 09, 2013, 20:17
Да, много е ефикасно наистина. Преди време запоявах с аспирин и ставаше добре. Обаче има една смес.. не знам точно от какво се прави, май е ръждопреобразувате, може да запояваш с нея дори и стомана. Един приятел на баща ми я правеше.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Mar 09, 2013, 23:31
Да, много е ефикасно наистина. Преди време запоявах с аспирин и ставаше добре. Обаче има една смес.. не знам точно от какво се прави, май е ръждопреобразувате, може да запояваш с нея дори и стомана. Един приятел на баща ми я правеше.
Казва се цинков хлорид. Или гасена солна киселина. Проблема е същият като с аспирина - кородират спойките. А желязо си се пои и със шкурка и як поялник + нишъдър (амониев хлорид)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 10, 2013, 16:57
Попаднах на златна мина - намерих една тел 0.5 с изолацията и с тая горелка се голи страхотно, и лесно се калайдисва. Остава само да си набавя цокли, щото първоначално мислех да ги поя направо ама ако пък нещо изгори.. всичко отива. Пък иначе, доста работа поизкочи, занимавам се и с един инкубатор и сега бая неща трябва да правя. Дано ми остане време. Пък и взе нещо да ме мързи, което хич не е на добре  :D.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 11, 2013, 15:52
Мързи-не мързи запоих останалата част от паметта, с тая жица. Получи се доста добре, отначало я горях с пърлячката, ама после се оказа, че става и без нея. Само дано не се е прекъснала някъде, че не ми се запояват тънки жици наново.Сега почвам АЛУ-то обаче се оказа че съм купил само 2 буфера. Трябва да купя още и скоро и то ще е готово. После следва гадната част - регистъра.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Acho в Mar 11, 2013, 16:01
Ами така са ТНТМ-тата. Има играчка, нерви, мамата - няма как иначе.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: remotex в Mar 11, 2013, 19:19
Хе-хе
Благодаря Ачо,
върна ме мноого години назад... когато пак се шегувахме с ТНТМ-то:

Каца първият американски астронавт на Марс и гледа там едно малко зелено човече. И какво да го пита.. решил да се самоизтъкне
- Да са идвали тук други преди нас?
- Дойдоха, отговорило човечето.
- Какви/кои бяха?
- Не знам.
- Е как да не знаеш.
- Ами ей така на: кацнаха, постояха известно време и си тръгнаха...
- Е барем нещо не казаха ли?
- А! да казаха: През цялото време отвътре се повтаряше все едно и също съобщение.
- И какво бе то?
- Мамата бравата... Бравата мамата.. (От ТНТМ-то ще да си били)

П.П. Също се шегувахме и че първият човешки крак стъпил на Марс няма да е голям и бял ами ще има много и ситни едни такива малки жълти стъпчици... и от Холивуд стига са снимали че дозареждат гориво от стари руски космически станции (дето изпопадаха) от старите китайци още знам че ще дозареждат от стааара китайска космическа станция и то само ако им разрешат китайците  ;)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Acho в Mar 11, 2013, 19:57
Ама така е колега, баш ТНТМ и кръжочна работа са си тия неща с поялника, уреда, платките и така. Всички ентусиасти сме минали по тоя път, за старите години говоря. Младите момчета сега няма къде да го видят това. Ама как сме се радвали, като ти тръгне машинката накрая и си заработи нормално. Очите ти светват.

Затуй това младото момче, дето се занимава, и си играе да си гори ръцете, да чете много и да се учи на електроника- чест и почитания. Истински електрончик ще стане, с много опит, знания и практика. Поздрави.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Mar 11, 2013, 20:27
.... баш ТНТМ и кръжочна работа са си тия неща с поялника, уреда, платките и така.

И професионална работа да правиш - някой прототип в началото пак трябва да се мине през платки, поялник, уреди ..ръчно опроводяване, промени и т.н.

тъй че това не е само за учене и гъдел ами и за изпитване.
Например има идея .. правиш някаква схема, смяташ я... Може да симулираш със Spice.. И си мислиш, че всичко си предвидил и сметнал.......Да ама като я налепиш сума ти работи изникват, дето си ги пропуснал.




Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 21, 2013, 14:58
Здравейте,
много конТроллни се събраха наведнъж.. заради това не писах много, пък и отделно имам още няколко проекта - повечето са игри така, че и тях ги разработвам. Не мислете, че се отказвам или че бездействам - правя тук-таме някой модул, просто не казвам, защото не е сигурно дали работи  ;D. Трябва да сглобя основните части и чак тогава да го пробвам. Освен това - да това със разликите в софтуера и в реалната платка и вярно. Симулираш - тръгва кефиш се, и после правиш го на платка - консумира повече, влияе се доста и куп проблеми..


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 24, 2013, 12:05
Направих брояча - работи сега остава да го свържа с паметта и после да правя мултиплексора. По-късно ще правя АЛУ-то. Скоро ще кача клипче когато работи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 28, 2013, 15:02
Темата замря доста. Пишете де .. задал съм ви задачи - за дизайна .


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Mar 28, 2013, 15:37
... задал съм ви задачи - за дизайна .
  Е ти взе да се изявяваш сега като проджект мениджър. Къде са задачите че не ги виждам.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 28, 2013, 16:22
 ;D Тренирам за шеф от сега .
Задачата е да измислите/покажете/нарисувате дизайн за процесора. Искам да се получи нещо добро.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 03, 2013, 12:02
Ало дизайнерите .. Никой ли не иска да се включи ? Ако това е така, аз ще си направя мой, обаче мисля че няма да ви хареса  ;D ;D .


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 03, 2013, 20:34
Ако това е така, аз ще си направя мой, обаче мисля че няма да ви хареса  ;D ;D .
Ако процесора заработи, ще ти простим грозният дизайн.

С плексиглас също се работи лесно. Здрав е. Прозрачен е и е лъскав. Реже се, пили се, може и резби да се нарязват и по този начин да се слагат болчета и метални крепежни елементи.
Може да се огъва с нагряване.
Лепи се много здраво с каноколит.

Ще ти дам още една идея. Blake's 7 Гледал ли си? Там имаше един компютър - Орак, целият направен от плексиглас и окичен със святкащи лампички.

http://www.youtube.com/watch?v=fzQiKm1pz14#t=46m58s



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 03, 2013, 20:54
Тоя сапун не съм го гледал, но така като гледам, ще го изгледам.  ;D Кутията ме кефи. Ще я повторя и ще добавя ламби. Трябва да дозапоя някои неща и да тествам регистъра.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 04, 2013, 22:52
Вчера, докато запоявах, ми влезе "пара" в окото. Оказа се, че е много, ама многжо гадно. Първо ми залютя, а после окото ми се насълзи и така седях близо 30 мин. След като ми мина, веднага сложих един много силен вентилатор. Сега ме е страх да не изстина :D. Иначе сега слагам по схемата един буфер и тригер около брояча - тригера запомня текущата стойност т.е текущия ред от програмата и после като го викна със ретърн функцията отпуска буфера записва стойноста в брояча и почва да брой от тази стойност. Звучи лесно, обаче не е. Не знем дали ще се синхронизират .. Където не става - пляс един кондензатор за закъснение и готово. Мнооого бавно става тоя процес на запояването. Вече се замислям дали да не го направя на бредборд. Ама пък тогава ще стане много новобранско. Защо да е просто, като може да е по-сложно ?  :D ;). Най ги мразя обаче тънките кабели, дето като ги погледна, се късат пък да не говоря какво става ако случайно ги парна с поялника. Тука малко стана като влог/блог, но няма как - ще ме търпите поне докато свърша ..  ;D.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 05, 2013, 00:00
Не е нужно да е силен вентилатор -трябва много леко да повява - почти незабележимо и не е нужно да е насочен за духане.
Вместо да духа сложи една компютърна перка 12 см да смуче.
струва 5-6 лв. Или пък 2 перки x 12см. Хем бавно върти, хем не вдига шум.
Ако му прикрепиш и някакви крила/плоскости от страни може по добре да насочиш потока.

То се продават и разни fume extractors, ама са скъпи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 05, 2013, 20:10
Вентилатора смуче от поялника, не духа.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 05, 2013, 21:40
Да ви кажа най-новата новина . Реших да се откажа ... от платките  ;D. Ще го правя на бредборд. Иначе ще приключа чак след около 2-3 години с тая скорост. Искам да го пробвам първо и после ще ецна платката като е готово и лепя компонентите. Ще купя 2 бредборда, мисля че ще ми стигнат. Освен това паметите и още някои други компоненти ще са на платка. Как мислите ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Apr 06, 2013, 15:38
Където не става - пляс един кондензатор за закъснение и готово. .

За мен - безкрайно лоша идея ? Кондензатор по цифрова верига ? Колко ще е ? 1 nf, 10 nf, 22 nf ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 06, 2013, 21:18
Няма значение в моя случай. Честотата ще е 1Хц 2 максимум. Пък и чесно да ти кажа по правеца съм виждал пикофаради. Зависи колко време ще трябва да реагира схемата. Предполагам, че дори няма да са необходими, но нищо не се знае.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Apr 07, 2013, 11:35
Няма значение в моя случай. Честотата ще е 1Хц 2 максимум. Пък и чесно да ти кажа по правеца съм виждал пикофаради. Зависи колко време ще трябва да реагира схемата. Предполагам, че дори няма да са необходими, но нищо не се знае.

Има кондензатори, но по тактовия генератор. Има и по захранването, но вярвай ми, няма такива, които да осигурят някакво времезакъснение.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 07, 2013, 13:44
Е аз няма да ги слагам по адресната шина ? Естествено, че ще са по тактовия генератор.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: dev_urandom в Apr 07, 2013, 14:46
Звучи лесно, обаче не е. Не знем дали ще се синхронизират .. Където не става - пляс един кондензатор за закъснение и готово.

Не го прави :) Чакаме резултатите, де :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 07, 2013, 16:49
 Според мен идеята не е лоша, за кратки закъснения може да използва логически елементи, примерно два инвертора свързани последователно ще му дадат около 100 наносекунди закъснение, но както той каза при тези ниски честоти използването на резистори и кондензатори не е проблем. Най-малкото ще му даде ценен опит в аналоговата схемотехника, която доста се подценява напоследък.
 @zxz не се слага само кондензатор, а резистор+кондензатор. Имай предвид че ако приложиш напрежение върху напълно разреден кондензатор за момент веригата изпада в състояние на късо съединение.

                            R

 вход   о--------|/\/\/\|------------------------o    изход
                                         |
                                    =====   C
                                         |
                                        --


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 07, 2013, 16:58
За това не се сетих, благодаря. Особенно тия ниските токове дето текат по 74хх, щях да опържа няколко. Утре ще купя още 2 буфера, защото тия 2-та ги запоих на платката и то без цокли. Сега работя на бредборд и нищо не ме спира. Единственото нещо което ме спира е че имам само 1 бредборд. Ще поръчам с останалите пари, 2 бредборда, може и 3, които впрочем са около 140-150лв ако не ме лъже паметта.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 07, 2013, 22:57
                             R
 вход   о--------|/\/\/\|--------------|/\/\/\|----------o    Вход на ИС
                                         |
                                    =====   C
                                         |
                                        --

Има обаче една подробност, която много често се подценява и изобщо не и се обръща внимание.
Когато се свързва кондензатор директно към вход - в един определен момент и то само при изключване на захранването, може да се получи ситуация, когато захранващото напрежение на входната схема пада по-бързо от колкото е напрежението на кондензатора. В резултат на това в един много кратък момент на входа на схемата се получава > напрежение от захранването и това може да изгори входа.

В случая с логическите елементи и когато кондензатора е малък, не е толкова голям проблем, защото на входа има диоди към захранване и ако се получи такава ситуация то веригата са затваря през диодите...

Това се получава само при изключване и зависи от големината на кондензатора. Според мен всичко по- голямо от 1 -10nf е опасно за входа. Затова добре е да се сложи още едно съпротивление, което да предпази входа.

Няколко пъти съм виждал изгорени входове (при аналогови схеми.. при ОУ), когато на входа е имало директно сложен филтриращ кондензатор.
Та това ми е единственото обяснение защо горят такива входове. ??? ??? ???
Интересно ми е също, че навсякъде по литературата това никъде не обяснено и винаги директно чертаят R-C към входовете.  ??? ??? ???

От едно изключване нищо не се получава, обаче с течение на времето при постоянно включване и изключване входа бавно и славно си заминава.
Ако се слагa кондензатор > от 1mikro farad вече е много опасно и задължително трябва да се сложи ограничаващ резистор.






Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 09, 2013, 18:00
Днес купих 3 буфера 74НС125, поръчал съм още 4 за утре. Довечера почвам да дупча по бредборда.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 10, 2013, 16:01
Сложих всичко на бредборда и естествено с моя късмет нищо не тръгна. Почнах да се къхаря къде е проблема.. пък то се оказа че на единия рейл не съм сложил джъмпер и няма ток. След като "дебъгнах" почти всичко се оправи. Проблема обаче е, че тоя брояч брои до 10 ??? . Мислех, че брои до 15 ... Освен това не иска да зареди в паметта си стойност... Брояча е 74160.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: victim70 в Apr 10, 2013, 20:56
Сложих всичко на бредборда и естествено с моя късмет нищо не тръгна. Почнах да се къхаря къде е проблема.. пък то се оказа че на единия рейл не съм сложил джъмпер и няма ток. След като "дебъгнах" почти всичко се оправи. Проблема обаче е, че тоя брояч брои до 10 ??? . Мислех, че брои до 15 ... Освен това не иска да зареди в паметта си стойност... Брояча е 74160.
От двоично-десетичен брояч се очаква до 10 да брои. За пореден път първо чети после прави.
Все още пътят на този дизайн е крив. Малко като слепец да открие пътя във стая фрашкана с предмети.
За тази конструкция изобщо забрави за RC закъснителни вериги, или ще трябва на много места да слагаш и да ги настройваш.
На Правциум компютрите имаше по 80пико на адресните шини и по 12 пико на шините за данни обаче сложени по специален начин на отрязък от линия с цел съгласуване и избягване на състезания по шините.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 10, 2013, 22:02
За пореден път първо чети после прави.
Четох. И преди съм чел. Просто не обърнах внимание в даташиита и за това се заблудих. Пътя на мен ми е много ясен. Единия е към успеха, другия минава през кофата и пак към успеха.
Ще ползвам "161/163 . Де са до 15. Тоя ще го ползвам в някой друг проект. Освен това гледам че тия са асинхронни.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 16, 2013, 17:19
нещо не мога да заредя стойност в този брояч - 161. Симулирах с протеус, както и на бредборд - не ще и не ще.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 16, 2013, 19:21
 Казваш че при симулацията не се зареждат стойности? Спазваш ли таблицата на истинност според техн. документация?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 16, 2013, 22:21
Да, напълно - подавам стойност към входовете и отпушвам входния буфер през крачето лоуд. Обаче не става..


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 17, 2013, 11:34
 А подаваш ли тактов импулс?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 17, 2013, 20:48
Висчко му подавам както трябва. Нещо от логиката е. Би трябвало при 0 да записва, обаче не иска. Тактовия импулс съм му задал да е 1 Хц.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 17, 2013, 22:00
 Записва при превключване на тактовият импулс от 0 към 1


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 21, 2013, 19:26
Пробвах всякак. При качване на импулса и при спадане, даже го задържам и пак не иска да го зареди. Чудя се какво да правя. Дали да не оставя тази част за сега и да направя останалата - алу, декодера, регистрите. Може после да програмирам направо един пик контролер или да ползвам ардуино за програмирането. Така ще имам доста памет, пък и ще мога да го свържа с компютъра.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 21, 2013, 21:08
Пробвах всякак................. Чудя се какво да правя.....
Ами начертай си подробно схемата и я пусни тука.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 21, 2013, 21:35
Ето я и схемата.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 21, 2013, 21:57
Ами тези буфери дето си ги сложил 74125 когато на управляващият вход има 1 (а ти си им подал 1) изходите им са в трето състояние - т.е. откачен изход и нищо няма да зареди. - (може да зареди само паразитни единици щото откачен ттл вход (на 161) все едно е 1)

Когато на управляващият вход има 0 (вържи ги към маса) те ще работят като повторители и ще подават информация на 74161
Ясно ли ти е какво значи трето състояние и какъв му е смисъла?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 22, 2013, 14:54
Ясно ми е какво е трето състояние. Бива ли да съм толкова тъп  ;D ;D . Не съм видял че са инверторни тия буфери, и си чакам да стане  ;D.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 22, 2013, 15:27
абе да питам.... щото помня как едно време.. много отдавна това  трето състояние ми звучеше като вудо магия.
Не съм видял че са инверторни тия буфери

Буферите не са инверторни а са най обикновенни повторители. Управляващит вход е инвертиран.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 26, 2013, 20:46
Успях да пусна и паметта, за сега на симулация, по-късно и на живо. Сега се занимавам с мултиплексора.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 03, 2013, 11:24
Малко занимарих проекта, за сега само на симулации го правя. Планирам този месец, ако случайно КРС дойде в Русе, да си изкарам радиолюбителски клас. Иначе който иска - да пробва ето го симулационния файл.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в May 03, 2013, 12:03
Малко занимарих проекта, за сега само на симулации го правя. Планирам този месец, ако случайно КРС дойде в Русе, да си изкарам радиолюбителски клас. Иначе който иска - да пробва ето го симулационния файл.
изненадан съм че в ерата на социалните мрежи и месинджърите има още радиоентусиасти, искрено се надявам да издържиш изпита.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 03, 2013, 21:09
Е има как ще няма. България дори я има в списъка - 6200 радиолюбители. За сега работя на СБ, пък като си взема изпита - на укв, после и на клас 1 ще се явя и .. ще е страхотно.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в May 03, 2013, 23:25
Е има как ще няма. България дори я има в списъка - 6200 радиолюбители. За сега работя на СБ, пък като си взема изпита - на укв, после и на клас 1 ще се явя и .. ще е страхотно.
СБ какво ще рече? аз имам клас Ц и ако трябва да съм искрен не си помня позивната  :D :D :D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 04, 2013, 18:59
СБ - идва от англиийски - ситизен банд. Това е обхвата от 26.965 до 27.405, като максималната мощност трябва да е 4вт. Дори с такава мощност, при хубаво време, съм правил връзки до Нова Зенландия. Чесно казано за клас Ц не съм чувал, обаче то от 2000г насам са настъпили големи каши . Сега има 2 класа. Клас 2 е най-първия трябва първо него да изкараш, 6 месеца след това може и клас 1. Клас 2 ти дава да работиш в обхвата 144МХц и 443МХц. Клас 1 ти дава да работиш на всичко. Лошото е само, че комисията не идва често в Русе.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в May 05, 2013, 08:21
изненадан съм че в ерата на социалните мрежи и месинджърите има още радиоентусиасти...
Във форума има и друг(и) радиолюбител(и) - runtime


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 11, 2013, 19:58
Ще видим КРС-то кога ще дойде, преди няколко дена експериментирах с релета и направих памет. Стана доста интересно, с 2 релета направих памет 1 бит като има два контролни бутона - въвеждане на данни и рестарт. Чакам бредборда за сега иначе пробвам на симулацииите тук таме - работи, обаче не ми е много интересно на симулация.. губи си тръпката. Едно е да си го щракаш сам, друго е с мишката.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 31, 2013, 21:37
Преди един ден пристигнаха 4 бредборда. Скоро ще кача  снимки, клипчета и други истории.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jun 01, 2013, 11:32
http://youtu.be/ef_KKexkH6A


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 03, 2013, 14:48
След дълго забавяне най-сетне успях да отделя малко свободно време и да работя по процесора. Снабдих се от магазините с няколко бутона - високи и ниски, дип ключета, резистори и още светодиоди. След някой друг ден ще кача и снимки.
Поздрави
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Jul 03, 2013, 23:47
 Тъкмо забравихме за този проект и ти хоп... ни го навираш в очите отново. Не се притеснявай, не си длъжен да даваш отчет какво правиш и как си харчиш парите. Хората, които ти направиха подаръка са го направили не конкретно заради този проект, а заради амбицията и ентусиазмът ти, което е много рядко срещано сред младото затъпяващо поколение. Прави каквото си правиш там и се опитай да допринесеш малко за редуцирането на спама у форума.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Jul 04, 2013, 11:33
Е все пак като е почнато нещо трябва да се доведе до някакъв край - поне до работещ прототип.
Иначе е много несериозно. Почва се нещо... кара се кара до някъде....минава мерака и се заебава.

Мисля си, че тук има много казанджии  ::)(такива като мене), дето чакат и наблюдават с интерес какво ли ще излезе. ???



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 04, 2013, 13:22
Работата е там, че не се занимавам само с това. Заради това се бавя така иначе като става въпрос мога да го направя и за един ден, но не е там въпроса.Просто след като видях че работи на симулацията и си казах - а то добре съм го измислил по-нататък ще го правя. И така .. заради това не обичам да го правя на симулация - като го направя то тръгва работи и после ти "минава мерака" да го направиш и реално. Ще го довърша, спокойно. По-точно го влача, защото след като го направя и няма да има с какво да се занимавам.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 11, 2013, 22:53
Искам да ви попитам едно нещо. Как при истинските процесори, не като моя ;D как процесорът разбира дали дадена иструкция е команда или опция към нея ? При тях има две шини - адрес и данни . Как процесора разбира от тия данни кое е команда и кое не ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Jul 12, 2013, 03:10
Искам да ви попитам едно нещо. Как при истинските процесори, не като моя ;D как процесорът разбира дали дадена иструкция е команда или опция към нея ? При тях има две шини - адрес и данни . Как процесора разбира от тия данни кое е команда и кое не ?
По кода на операцията. Когато се извлече кода на инструкцията за всяка една се знае колко операнда има при което се инкрементира програмния брояч съответния брой пъти и се зареждат съответните регистри.

Например:
знае се че операцията INC A (увеличаване на акумулатора с 1) няма операнди, след зареждане на кода, се инкрементира програмния брояч с 1 и там ще се намира следващата инструкция

LDA #$C1 (зареди акумулатора с 'A'), операцията им един операнд, т.е. след зареждане на кода, се увеличава програмния брояч, на този адрес се намира $С1, който се зарежда в акумулатора.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 12, 2013, 10:21
Може да преработя сегашната версия. При мен програмния брояч винаги ще брои до 1, защото нямам инструкция с повече от един операнд или с по-малко. Качил съм една графика може да я погледнете. Само не ми е ясно как точно програмния брояч ще изчака един импулс на клока, и тогава ще се включи. Единственото за което се сещам са тригери.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 09, 2013, 11:57
За сега успях да подкарам само 3 команди - някаквя псведо фунция на която задавам при комада ретърн, къде да отиде брояча - нека да я наречем ADR, командата за връщане - RET, командата за извеждане на стойност  - OUT. Батериите на фотоапарата паднаха, но ще се опитам да обясня кое кар работи.
Първово въвеждаме програмата която примерно ще е :
брояч  команда  параметри
0000 - ADR            -
0001 - OUT         0001
0010 - OUT         0010
0011 - RET            -
Сега нека я изпълним на процесора. Първо процесора запаметява стойноста на брояча в един тригер или - клетка с памет с големина 4 бита. После извежда на изхода 1, след това извежда 2 и накрая изпълнява командата ретърн, която казва на програмния брояч да зареди от клетката с памет. След това всичко се повтаря. Интересно става, когато адреса на който трябва да се върне е по-голям от този на който трябва да отиде - прескача команди. Още малко ми остава да направя командата GOTO - само трябва да свържа изхода на паметта с един буфер до програмния брояч. Това е за сега .
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 19, 2013, 13:08
Ето го и видеото : http://www.youtube.com/watch?v=Ahd1sq3a6Yo&feature=youtu.be
Приятно гледане  ;).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 24, 2013, 09:32
Успях да оправя клока. Решението бе много просто - сложих един резистор към клок и +5в, понеже се сетих че логическата 0 и 0в нямат нищо общо.
┌──────┐
│БРОЯЧ  │
└┬─────┘
  │<-Клок   
  │          + 5V
  │ 330Ohm│ 
  ├─/\/\/\---┘
  │
  │
  │
  └ <- вход импулси

5V──────────────
      ┌─┐      ┌─┐      ─ 1 логическа
      │  │      │  │      _ 0 логическа
0V─┴─┴───┴─┴────


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 08, 2013, 19:22
Съвсем го занимарих този проект. Сега покрай това училище нямам никакво време. Иначе купувам части от време на време, ама само това. Много ме кехят червените сегментни индикатори. Мисля да ги свържа със брояча да изглежда по-гъзарско. Свързването става директно през клок-а, не ползвам 4-битовата шина, руснаците са измислили една схема, може и да са я копирали :D, дето само боцваш дисплея интегралката и подаваш импулси. Ето я и нея :
(http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2009/09/wireless-mains-indicator1.png)
ПП Това е американската версия - СД4033, руската е малко модната, има повече опции.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 13, 2013, 19:26
Май ще променям архитектурата на процесора... отново.  ;D
Идеята ми е следната. Имаме една обща шина която всъщност са 4 кабела. Към общата шина са вклъчени различни устройства посредством буфери, за да се откачат и закачат. Тези буфери ги контролира един ром или по-точно програмната памет. Така ще се опрости значително и ще мога да добявям компоненти, без да променям цялостната схема. Примерно добавям модул АЛУ. То ще се свързва към шината и кър ром-а. И примерно искаме да съберем 2 числа и да ги изведем. Програмата в ром-а ще е следната :
0 - Свържи буфера на ключетата с шината и вземи стойноста от шината. Запиши в стойност А на акумулатора
1 - същотото като горното само че записва в Б
2 - Изведи резултата в шината и го изведи като свържеш диодите с нея.

Отначало ще ви прозвучи малко странно, защото всъщност правя няколко неща наведнъж - това е така. Ето я идеята. Десеттичен декодер в ром-а няма да има. Изхода на ром-а ще се свързва директно с буферите на модулите или пък със тригерите на алу-то. Ето по-малко нагледно. Да кажем че ром-а е 8бит-а . Размерът на паметта не е от значение.
имаме 8 бита :
0 0 0 0 0 0 0 0
Всеки бит е свързан с определена част от модулите, т.е отговаря за нещо. Примерно първият бит отговаря за буфера на входа, а втория за буфера на изхода. Ако напишем примерно
1 0 0 0 0 0 0 0
Ще свържем входа с шината, но няма да я изведем. Ако добавим и една 1 - за изхода това, което въвеждаме ще се извежда на изхода. Тоест така :
1 1 0 0 0 0 0 0
 Това е идеята като цяло. Едиственият проблем е, че трябва предварително паметта да е с повече битове, за да мога да слагам повече устройства. Какво мислите, добра ли е идеята ?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 17, 2013, 21:56
Върнах се към старият дизайн, но доста променен. Ще видите схемата на блока който извършва операциите. На симулациите работи. Блока с паметта обаче... нещо не мога да го измисля. Мога да чета от паметта, но не мога да измисля как ще стане записването, понеже ще ползвам една и съща памет за програма и данни. Командите може да минат през някакъв ром.. и тогава да отидат в блока за операция, за сега няма да има.
https://docs.google.com/file/d/0ByCs3cXQpIZQM25tY0VOcVE2Xzg/edit?usp=sharing
Там където са ключетата - те са само за тест на Б.О . После ще са свързани с РАМ паметта. Въртят ми се някакви идеи за запомняне, но още нищо не съм направил. Едната е да запиша текущия адрес, след това да отида на някакъв адрес, да запиша стойност и да се върна на записаният адрес, за да продължи изпълнението на програмата.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 11, 2013, 22:00
Утре най-вероятно ще доставят една заръчана памет 256х8. Надявам се всичко да работи както трябва. Това, което ми е по-интересно обаче е още ли ме подкрепяте в проекта, защото от няколко месеца насам, след като бота напусна форума, никой не е писал нищо. Утре ще снимам схемата, която вече завърших, за да видим дали има някакви неточности, заради това питам, сам ли си пиша или има все пак хора, които четат и разбират ?
Знам, че съм доста несериозен с проекта, но това е защото постоянно ми излизат нови и нови задачи. Утре ако успея ще снимам това, което съм изпълнил до сега от новата схема и самата схема.
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: arda_kj в Nov 11, 2013, 22:47
Аз следя темата от любопитство и я чета, обаче не очаквай помощ от мен - тези неща съм ги позабравил и следя доколкото електрониката ми беше хоби едно време (освен това съм учил в техникум по електроника) и ми е интересно, така си припомням разни неща.

Поздрави и успех с проекта :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Nov 12, 2013, 09:13
+1


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Nov 12, 2013, 13:41
Аз следя с интерес темата, обаче не се обаждам по дизайна на процесорчето, щото нищо не вдявям от вътрешните структури на процесорите.

Обаче в схемата дето си пуснал имаш грешки.
1. Не може да свързваш два или повече стандартни логически изхода заедно. Така като си го направил с буферите 7404.
Ако си си мислил за жично или не е това начина. Помисли какво би станало ако на единият изход на буфера има 1 а на другият изход на буфера има 0. Става късо и не само че няма да работи, но може и да изгори.

2. Може да вързваш изходи заедно ако са тип 'отворен колектор'. Това си го направил правилно с 7407. Когато изходите са отворен колектор не може да стане късо.

Обаче има и неточност. Ако се свърват ОК накъсо (тип жично или) трябва да сложиш и общо съпротивление към +5v за да осигуриш твърдо 1, когато и двата буфера са 1 (транзисторите са запушени)



     




Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: neter в Nov 12, 2013, 13:50
+1 и от мен. Изчитам всяко нещо, което пишеш тук, но заниманията ми по електроника са твърде относителни, по-голямата част от тях приключили с часовете по електроника в университета (и самите те твърде относителни, като за високоволтови кандидат-инженери), та в много моменти дори не вдявам какво пишеш, камо ли да го дискутирам. Но те подкрепям мислено и се радвам всеки път, когато напишеш нещо по въпроса - признак, че не си се отказал от идеите си. Да не те притеснява, че рядко се обаждат други хора - съвсем нормално е, когато се създава нещо ново по тематика, достатъчно позната на малцина. Това не значи, че си безинтересен и неподкрепен ;)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 12, 2013, 15:49
Благодаря много за подкрепата. Ето ги и обещаните снимки :
(http://s17.postimg.org/d3we3c8i3/IMG_2101.jpg) ($2)

(http://s17.postimg.org/83yxve2vf/IMG_2103.jpg) ($2)
На първата снимка, виждаме общата схема. На пръв поглед изглежда доста разхвърляна. Главните промени, които направих са :
Смених АЛУ блока с интегрална схема 74181
Процесора вече е с подобна на харвард архитектура. Имаме един акумулатор, който приема и оставя данни почти от всякъде, един регистър, вход, изход и програмна памет. Акумулатора НЕ може да записва в програмната памет, но може да отива на даден адрес. От схемата ще видите, че някои сигнали са отрицателни - това означава, че ще трябва да минат през интегрална схема или-не, за да не се получава колизия на сигналите.
Втората снимка е работещ модул. Там се виждат следните инт.схеми от ляво на дясно :
1. Декодер на инструкции. 7442
2. НЕ елемен - само за проба. 7404
3. Буфер. 74125
4. Буфер. 74125
5. Памет - 4 тригера в 1 корпус. 7475
6. Памет - 4 тригера в 1 корпус. 7475
7. Буфер. 74125
И виждаме също 4 светодиода които са сверзани с озхода на акумулатора през буферл
Въпреки че стават колизии на сигналар схемата си работи безпроблемно (сигурно защото елементите са ТЕСЛА).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: neter в Nov 26, 2013, 22:19
Като видях това, и се сетих за теб - Circuit Scribe ($2). Видях как схемата, която рисуваш на хартия, може директно да заработи оттам :) Може да ти е от голяма полза и да ти спести някакви разходи и време за експериментите.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Nov 27, 2013, 13:37
Ако имаше и "цветни" моливи за полупроводници и съпротивления щеше да е супер :) . По-работещо решение за симулации е Electronic Lab на Fedora ($2)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 27, 2013, 21:10
И на мен много ми допада идеята, днес купих почти всички необходими части - събота и неделя ако има ток, ще почна да го правя. Очаквайте видео.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Nov 27, 2013, 22:13
Това ако дадеш на късо дали няма да подпалиш хартията. Май май е перфектната запалка.

Ако му теглиш и отгоре един безцветен лак за дърво - от тези дето са на водна основа - от прототип ще стане направо production.



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 01, 2013, 20:41
Проблема със колизията на сигналите засега е решен със резистори, но планирам да сложа ИЛИ елементи за да не се товарят интегралните схеми. В момента работя по АЛУ. Засега съм ги свързал основно, по-нататък през седмицата ще видя дали всички връзки са в ред и ще свържа АЛУ блока със останалата част. Като ги завърша, процесора ще е почти готов, оставя само да намеря памет или другия вариант е да ползвам ардуино за памет.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 13, 2013, 22:13
Не е много свързано с процесора, но мисля че ще ви е интересно. http://www.youtube.com/watch?v=Koi68j4Vsr0


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 16, 2014, 21:35
Процесора вече е сглобен, остава само „паметливата“ част да направя, но мисля да го пробвам първо с ардуино. За сега обаче имам един проблем - ужасно ама ужасно сесамовъзбужда. Трябва да слагам навсякъде по входовете - те са общо 8 - 4 командни и 4 за данни, защото за сега едвам го пускам. Не иска да ме слуша  :D, аз му казвам какво да направи, а той се прави на „приятно разсеян“ и изпълнява някакви рандом команди. Накрая се ядосах и му натиках жиците директно към + и - и почти проработи, но пак имаше смущения. Трябва още да филтрирам захранването, щото като хвата един светодиод за едното раче, другото на маса от захранването и .. светва  :o. Предполагам, че е заради импулсите, които не се филтрират добре. Трябва да му направя клипче, ама много ме мързи, направил съм и нова схема на ръка, ама не ми се занимава да го снимам. Ще пробвам пак да го поправям тия дни. Иначе простите команди си бачкат, АЛУ-то не съм го пробвал още, би трябвало да работи.

ПП Тия за едно ардуино ги пращат в Интел, пък аз процесор ще направя и ще бъркам у кофите  >:(  http://pcworld.bg/22042_intel_vze_na_rabota_16godishen_genij


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Jan 17, 2014, 11:04
zxz ако искаш да се занимаваш сериозно със процесори най добре е да вземеш да смениш малко елементната база, понеже лепенето иска доста филтри на входовете като RC делител за всички бутони и ключета за да няма възбуждания, както и да няма висящи входове.
Най ефективно може да се прави логически схеми и логически симулации с FPGA и среда за работа с тях, но не забравяй че процесорите са върха на сладоледа и заради честотите не върви да са с висящи или дълги кабели.

За работа с сериозни логически схеми препоръчвам да си вземеш http://www.terasic.com.tw/cgi-bin/page/archive.pl?Language=English&CategoryNo=165&No=830 или нещо по-мощно, но като за начало преди да го купуваш пробвай със софтуера на Altera Quartus II който е безплатен и има и симулационна част (ModelSim) която е много добра и няма да се налага да запояваш и да се чудиш кое от каде идва :).

п.п Софтуера на Altera можеш да го изтеглиш от http://www.altera.com/products/software/quartus-ii/web-edition/qts-we-index.html


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 28, 2014, 17:23
FGPA са ми интересни, но за сега не мога да ги вдена, още като и каза започнах да гледам разни туториъри за HDL, но тия матрици са доста пари. Сега съм на вълна Тесла койл и заради това не качвам нови снимки, като ми поотмине малко мерака, пак ще го продължа. Чудя се обаче, дали има голям смисъл да го продължавам, защото така като гледам, никои нито ще знае как работи, нито ще го интересува. Хората гледат да щракат по телефоните с мазни пръсти и се кефят на всичко що се движи на екрана. Въобще не ги интересува как им работи телефона. Въпреки това, аз ще го продължа, щото не ми пука много за тъпото наизлязло поколение напоследък.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: 4096bits в Mar 01, 2014, 02:12
Продължавай! Ако го захвърлиш, значи, че не си цениш усилията, а като гледам не си вложил малко. Нищо не разбирам от електроника, но като видя такова желание у някой подрастващ и мнението ми, че днешните млади "за нищо" не стават се пропуква все повече.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: satir в Mar 01, 2014, 07:18
@offtopic
днешните млади са 6 и ако има някаква надежда, то тя е в тях - ние се усрахме  :-[


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Mar 01, 2014, 09:24
Сатир ++1


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 13, 2014, 21:29
Успях да завърша първата част от процесора - функционалната. Сега остава да направя и частта с паметта и броячите - тя е проста ама се чудя каква памет да му сложа. Трябва да ви съобщя нещо. В последните 2-3 месеца такъв мързел ме хвана, че не целият процес в завършването беше само добавянето на 2 интегрални схеми - всичко останало го направих миналата година. През това време драсках код и от време на време се занимавах с аналогова електроника. Сега пак се закрастих и накратко - "отварям сезона" за правенето на процесора. Ще се пробвам да го свържа с ардуиното и от ПЦ-то да му подавам команди пък то да ги изпълнява. Ще го запиша като го направя - в близката седмица със сигурност ще има резултати.

off // Замислям се дали да не си купя едно распбери нещо им се закрастих с възможностите и цената.

Поздрави,
електрончика на форума  :D - Георги.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Apr 14, 2014, 09:43


off // Замислям се дали да не си купя едно распбери нещо им се закрастих с възможностите и цената.

Щом си се замислил, разгледай и това: A20-OLinuXino ($2). Отскоро го ползвам като плейър за клипове, но каквото му кажеш, това прави. Може да те смути това, че няма VGA изход, но на платката го има. Olimex го предлагат - кабелче 6 -> 15.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 27, 2014, 12:28
С "малко" :D закъснение ето го видеото http://youtu.be/MV8ewzQCz7M .  [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Apr 27, 2014, 12:50
Малко са им скъпи тези периферии. Иначе и аз съм за А20, защото има някакво АТА и вече може да се ползва като истински комп.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 25, 2014, 17:52
Тъкмо потръгнаха нещата с процесора .. и обърках захранването  >:( - подадох му 12в вместо 5в и докато се усетя сигурно са минали поне 2 минути, така че 100% всичко е изгоряло по схемата  ;D. Пак че не бях свързал и паметите и брояча, че тога щеше да има много трупове. За сега са "само" 13 - личен рекорд за изгаряне на най-много инт. схеми за най-малко време  - подобрен  ;D. Сега се чудя дали да започна пак отначало, щото и тая архитектура не ми харесва  ;D. Замислих се за матрица, но не намирам такива из българските сайтове - най-много да го емулирам на някой контролер, ама тогава ще е доста тъпо мисля. Така че, може да предлагате идеи, четива за черпене на идеи и всичко каквото се сетите.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Acho в May 25, 2014, 17:59
Е, грешки винаги стават колега. Ама пък вече ще ти е обица на ухото, когато пускаш някакво захранване.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в May 25, 2014, 18:21
Язък...А аз се нaдявах скоро да изпише 'Hello World' :'(


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в May 26, 2014, 10:47
zxz, хубаво е че си решил за матрица, но за запояване ще ти е доста зор понеже пиновете са доста на брой и са доста малки.
Моя съвет е да използваш или развойна платка с FPGA, а най-добре преди да купуваш каквато и да е система работи със симулатора той е много добър даже правилно си изчислява и честотите и мощностите.

А относно чипове и системи можеш да си купиш от Комет Електроникс http://www.comet.bg/, те могат да ти доставят всичко от каталога на Farnell UK http://bg.farnell.com/ с оскъпяване само 5%.

Успех, и не забравяй първо да ползваш симулатора защото има доста различни матрици и няма да знаеш твоя проект в коя точно ще влезе (обикновено един 32 битов процесор влиза в най-малко 2500 блока без периферията).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: 4096bits в May 26, 2014, 12:24
Относно запояването на чипове и прочее трудни за правене неща на ръка, си има много приспособления и начини това да стане за секунди. Има поялници, накрайници, специални пасти, духалки за горещ въздух. Превърнали са го в детска игра. :D

http://www.youtube.com/results?search_query=chip+soldering


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в May 26, 2014, 13:51
4096bits, вярно че си има приспособления а и с матрици се занимавам професионално и ги знам, но все пак струват пари и не всеки може да си закупи оборудване на стойност 1000 лв и повече за да прави минимални начални опити и самообучение в областта.

Относно запояването на чипове и прочее трудни за правене неща на ръка, си има много приспособления и начини това да стане за секунди. Има поялници, накрайници, специални пасти, духалки за горещ въздух. Превърнали са го в детска игра. :D

http://www.youtube.com/results?search_query=chip+soldering


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 26, 2014, 13:53
Успех, и не забравяй първо да ползваш симулатора защото има доста различни матрици и няма да знаеш твоя проект в коя точно ще влезе (обикновено един 32 битов процесор влиза в най-малко 2500 блока без периферията).
Коя фамилия да избера като за начало ? Гледам че има доста компоненти, а нямам много дисково пространство.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в May 26, 2014, 14:05
Xilinx са с по-евтини чипове, но средата им за работа е доста по-трудна и ще трябва да правиш почти всичко на ръка като код или логически схеми, Altera са с по-скъпи чипове, но средата им значително е по-добре за начинаещи.

Като за начало на Altera бих ти препоръчал фамилията Cyclone, само че трябва да гледаш да е III, IV или V, защото за II спряха подръжката в IDE-то им декември 2013, най-добре ползвай IV E или V E тей като това са най-евтините и стандартни без скъпите серийни приемо-предаватели и работят до около 400mhz нормално за входно изходните канали.

за Xilinx бих ти препоръчал Spartan 6 LX като за начало, в Spartan 3 имат малко проблеми с системините щини, Spartan е най-евтината им серия и Spartan 6 е малко по-слаба от Cyclone IV E, но има приемо предаватели в LXT модела до 2.56 Gbps.

п.п. относно средите гледай да имаш поне 15GB дисково пространство иначе ще урязваш възможности.

Успех, и не забравяй първо да ползваш симулатора защото има доста различни матрици и няма да знаеш твоя проект в коя точно ще влезе (обикновено един 32 битов процесор влиза в най-малко 2500 блока без периферията).
Коя фамилия да избера като за начало ? Гледам че има доста компоненти, а нямам много дисково пространство.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: 4096bits в May 27, 2014, 06:50
Успех, и не забравяй първо да ползваш симулатора защото има доста различни матрици и няма да знаеш твоя проект в коя точно ще влезе (обикновено един 32 битов процесор влиза в най-малко 2500 блока без периферията).
Коя фамилия да избера като за начало ? Гледам че има доста компоненти, а нямам много дисково пространство.
Аз съм се научил да възприемам харченето на пари за такива неща, не като разход, а като инвестиция. От колко време е темата и от колко време се занимаваш? Щом си инвестирал такова време в този проект само, значи си заслужава да се инвестират и пари. Мое мнение.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в May 27, 2014, 18:42
Успех, и не забравяй първо да ползваш симулатора защото има доста различни матрици и няма да знаеш твоя проект в коя точно ще влезе (обикновено един 32 битов процесор влиза в най-малко 2500 блока без периферията).
Коя фамилия да избера като за начало ? Гледам че има доста компоненти, а нямам много дисково пространство.
Аз съм се научил да възприемам харченето на пари за такива неща, не като разход, а като инвестиция. От колко време е темата и от колко време се занимаваш? Щом си инвестирал такова време в този проект само, значи си заслужава да се инвестират и пари. Мое мнение.
Не те разбирам за " От колко време е темата и от колко време се занимаваш?".
Вярно е че си е инвестиция за бъдеще, но матриците са си технология която е много добра и голяма и която изисква да посветиш доста време на тях и ако е някакава времена краста за 1-2 години просто не си заслужава да инвестираш, но ако ще е сериозно и ще зарязваш там накакви малки едночипови <100Mhz то тогава това е верния път за постигане на всички цели защото за малко бройки за най добрите неща се предпочитат матрици от колкото готови интегрални схеми.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 02, 2014, 12:34
Отдавна не съм се занимавал с процесора, не го виждам често понеже е в другата стая и буквално го бях забравил напоследък. Ще гледам до края на тази седмица да си събера частите и да го възстановя. Мисля да купя и някое дисплейче тия дето са по 16х2 гледам че вървят по 10-15лв бройката, което ме устройва напълно. Отказах се от матриците - за сега нямам възможност нито да си купя нито да я използвам пълноценно, пък и за сега проекта е малък, не си струва толкова пари за нещо което няма да е толкова значимо. Ще видя идващата седмица какво мога да направя, ще се опитам да добавя и модул със дисплейчето, ама ще видим как точно ще стане. До колкото разбрах тия дисплеи се управляват лесно - има шина със данни по която се пращат символите от таблицата в дейташиита на дисплея и клок който синхронизира цялата система. Първо ще пробвам ръчно да видя дали ще може, пък после ще му измисля и управляващата логика. Бях се замислил дали да не взема някой стар принтер и да го ползвам за нещо като дисплей, но за сега това е само идея. Ако не стане номера с дисплея ще си купя някой боклук и ще го преправя за моите цели. Това е от мен за днес.
Поздрави,
Георги.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 09, 2014, 13:59
Реших малко да поусложня процесора - ще му добавя стек към процесора, за да може да се записват данни от акумулатора. Така на практика ще имам максимално 16 копия на акумулатора, които ще мога да взема във всеки един момент. Сега схемата е в режим поп и пуш, може да добавя и сиик, за да имам достъп до всички стойности, но в този случай трябва да добавя и един регистър пойнтър, да си пази текущия елемент. Ето линк към схемата - взета е директно от симулатора, за това е така грозно начертана : https://docs.google.com/file/d/0ByCs3cXQpIZQeFJXSzgxMlVfWnc/edit?pli=1


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Aug 09, 2014, 17:27
Към схемата не забравяй да сложиш по един кондензатор успоредно на резисторите защото при реална схема се получава високочестотно генериране при превключване което води до неправилна работа на интегралните схеми, мисля че между 10-100nF ще свърши добра работа и разбира се наложително е да сложиш едни по големи резистори навсякъде където са на входовете на  ИС защото така ги храниш с твърде много ток на входовете и пак ще създават проблеми, може би между 5k до 50k ще са добре.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 09, 2014, 19:11
Да, аз това винаги го правя, просто не го отбелязвам на симулатора, защото там условията са идеални. Освен това, реших пак да променя дизайна вътрешно. След като малко се позамислих, разбрах как точно ще станат нещата с процесора, аба направо преоткрих топлата вода  ;D. Исках да го правя по моя начин отначало - всяка команда се изпълнява точно на един такт, обаче не се получава така. Каквото и да правя с тоя процесор - няма да има достатъчен брой команди и няма да върше никаква полезна работа. Сега направих една псевдодиаграма, по-нататък като я изчистя ще я кача тук, та идеята е че имам 2 брояча предполагам че ще бъдат повече от 4 бита, (щото иначе няма да има смисъл за 16бита програма да го правя) - поне 8 може и повече, това ще стане като свържа 2 4бит. брояча и ги направя като един. Ще се получи буквално нещо като вложен цикъл. Малкия брояч ще е свързан със един малък РОМ, който ще пази подинструкциите, който отиват към дешифратора. За него ще бъде свързан и клока. Големия брояч ще бъде свързан със програмната памет, или по-скоро с адресната шина, защото планирам да добавя и рам. Една примерна програма на процесора + теоретичното и изпълнение :
LDA 5
INCA
OUTA

Това ще бъде записано в първата памет - основната - тази която е на по-високо ниво. Когато се пусне въпросната памет клока от по-малкия брояч ще започне да щрака от адрес 0, които е зареждането на регистър А от въпросната памет. Да кажем че командата в десетична система ще бъде на адрес 5 на малкия РОМ. Зарежда се в подброяча 5 и почва да брои нагоре - 5..6..7..8.. и така докато не стигне края на подкоманда.
В по-малкия ром с подпрограмите ще име следните команди :
LDA O1
адрес  команда
5         прочети следващия запис в паметта, без да го зареждаш в брояча
6         запиши данни от шината в регистъра
7         зареди следваща команда

Така малкия брояч ще щрака от 5 до 7 и след това ще зареди следващата комадна, като просто щракне един път клока на главния брояч. По този начин операндите и командите ще текат през една и съща шина, а всяка команда може да се изпълни на колкото трябва такта.
INCA
8 зареди рег. А в АЛУ
9 събери А с 1
10 запиши резултата в акумулатора
11 зареди рег.А с акумулатора
12 зареди следваща команда

OUTA
13 тука командата е НОП, за да не се счупи нещо  ;D
14 зареди в акумулатора от рег.А
15 откачи паметта от шината за данни
16 изведи акумулатора в шината за данни
17 закачи паметта
18 зареди следваща команда

Общо взето ще е нещо такова има още неща да обяснявам но мисля, че ще е по-добре като ги нарисувам. Ще имам регисътр с флагове за условните прескачания, вътрешна шина по която са свързани всички регистри, стека и блока за аритметика, но това в другия пост. Надявам се да сте ме разбрали  :D.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 18, 2014, 21:01
Ето какво пристигна днес  :). Чакам още 10 бройки и дисплейчето, към сряда щели да дойдат.
(http://i.imgur.com/t4Vm2n1.jpg)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 19, 2014, 21:57
Здравейте отново,
Събрах голяма част от частите, от време на време се заигравам с тях, но големият проблем е, че най-важните части - РОМ-а ги няма никъде по магазините, единствения вариант да ги поръчам е през интернет. Мисля това и да направя, но ми хрумна една идея, докато браузвах хакадей, видях една платка, която човека сам си я е направил поръчана през интернет по схема. За жалост не намерих никъде никаква компания която да предлага тази услуга. Ако някой знае нещо по въпроса да остави един линк с връзка.
Преди известно време един познат ми каза че в завода "печатни платки" в Русе имало машина на която можело да си правиш интегрални схеми, но някакъв човек я залял с киселина без да ще и от тогава не съществува. Това е другия вариант - ако има някъде в България такова място ще е страхотно, макар че аз не съм чувал за такова, ако някой се сети..


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Stancho_25 в Oct 19, 2014, 22:30
За изработка на печатна платка ли става дума? Ако за това става дума.

Вариант 1 ($2)
Вариант 2 ($2)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 26, 2014, 19:58
Ами не беше точно това идеята, щото аз печатна платка мога да си направя и сам. Идеята ми беше дали има някакъв завод в който правят интегрални схеми и направо да си направя процесора на чип. Или пък да им дам схемата и те да ми я фабрикуват - освен платката да налепят и компонентите по нея.
Междувременно, РОМ скоро няма да намеря, така че мисля да използвам някой контролер за подаване на сигнали, примерно ардуино, пък знам ли, по коледа стават чудеса  ;D, може и да си намеря РОМ.
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Oct 27, 2014, 11:15
zxz,  отиваш твърде далеч !!!

Ако искаш да правиш ИС по добре се откажи, твърде скъпа е изработката на маската (между 100 хил. и 100 мил. лв. в зависимост от технологията) и след това всеки чип ти е между 10 цента и 50 долара в зависимост от корпуса и броя крака (доста злато е това).

Ако искаш за малки бройки нещо евтино най-добре е FPGA за повече ресурси (около 2-3 пъти е по-бавно от маскова ИС със същия процес) иначе можеш да ползваш микроконтролер и с него да симулираш работата на чипа който желаеш, но е доста по-бавно като работа (10-1000 пъти).

Сега се появиха добри и евтини CPLD като всички чипове които ползваш до момента ще ти бъдат около 500 логически блока, а един 32 битов микропоцесор без периферия е около 2000 с периферия може да стане 10000 л.б.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 16, 2014, 19:48
Отказах се от РОМ паметите и реших да използвам голяма РАМ памет вместо РОМ. Сега се чудя как най-лесно да съставя програматора, щото не ми се пише всеки път програма с ключове :D. Отначало си мислех нещо с ардуино, другия вариант е през ЛПТ порт да предавам данните, ама мисля че така ще стане твърде сложно. Промених още малко дизайна, върнах се леко към стария. Ще има 2 регистъра единия е временен, другия е основен или т.нар акумулатор. Интересно ми е някои команди дали не могат да станат за един цикъл - примерно INCA, защото в експериментите си с двоичните събирачи, се оказа че може да закача регистъра на вход А, на вход В да имам примерно 0001 и изхода да е свързан с входа на А, ако в този момент подам команда за запис в регистъра, той се увеличава с 1. Обаче тоя номер става само веднъж - не продължава да си го увеличава. Интересно ми е на какво се дължи това - трябва ли да е така или захранването прави смущения и от там се получава номера? Ако нещата са в ред, това много ще му улесни с изработката на декодера на инструкции. Схемата е нещо такова към момента:


           Програмен Брояч<---------------------------+
                     |                                                   |
           ПРОГРАМА(РАМ)                                      |
                     |                                                   |
            Инструкционен декодер                         |
                     |                   |                               |
                     |        Контролна логика и сигнали-+
                     |
                     |
    буфер за вход на операнд
                     |
              ____|________________________
              |                        |                       |
           рег.А           рег.В(временен)          |-ИЗХОД (диоди)
              |                        |                       |
              ЛОГИЧЕСКИ БЛОК                       |-ВХОД(ключета)
                           |                                   |
             буфер за изход на ЛБ                  |-ИЗХОД(дисплей)
                           |                                   |
                           |____________________|
 


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 23, 2014, 12:03
Програмен брояч и РАМ, без преден панел, оставил съм изводи само. РАМ-а не е същия който използвам, но е подобен. Аз реших да използвам LH5116 което е 2к х 8.
(http://i.imgur.com/ErfHpIe.png)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 24, 2014, 23:03
Това е последното което направих "оня" ден :D, реших днес да го публикувам. Разбира се има доста неща които трябва да добавя, но това е основната идея. Ще го направя на двуслойна платка по метода на ЛЮТ (с ютията  ;D) а самата платка ще е от 2 слепени едностранни. Чудя се дали да свържа по някакъв начин с рейки примерно АЛУ блока, за да мога да добавям функционалности, понеже за сега съм решил да има само най-простите - директен изход, събиране и сравняване. Задължително шината ще има няколко рейки, за да мога да добавям рам примерно или пък дисплей. РАМ-а май ще се окаже най-бавния компонент (програмния) поне спрямо останалите той е най-бавен по спомен. Надявам се поне на 10мгхц да работи :D.
(http://i.imgur.com/WJ3xclP.png)
П.С. Вероятно сте забелязали че има доста промени от предната схема и това е така защото още събирам идеи. Вероятно към края на седмицата ще съм готов с главната схема, ще я симулирам, ще видя как работи, и ако е всичко е наред ще имаме работещ процесор другата седмица  :)
П.С. 2 Къде се изгубиха техниците и критиците на форума, ще ми трябват да прегледат схемата накрая - винаги може да пропусна нещо, а като го направиш на платка грешно.. кофти.
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Nov 25, 2014, 16:51
GOTO_JMP инструкцията няма да ти работи добре.
на IC6 трябва да имаш обратен буфер като закъсняваш GOTO_JMP с закъснение 1 такт (тригер) за да имаш на следващ такт след JMP инстукция адрес какво да се зареди в IC1 и IC2 (броячите).

В повечето процесори преходите са на най-малко 2 такта, тогава ще можеш да махнеш и ръчното записване (да си имаш команда запис).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 25, 2014, 17:42
Аз мислех по-идиотско решение - например да сложа 2 регистъра по 4 бита и да ги захранвам от шината 2 пъти за да се осъществи прескачането. Това което предлагаш ти ми харесва повече, така ще го направя. До колкото те разбрах, трябва да закача един тригер на входа на GOTO_JMP и това е всичко. Т.е сега командата ще представлява
0000 0000 - GOTO
0000 0001 - 0000 0100
Ще добавя буфера и тригера към схемата и готово. Благодаря, че ме светна [_]3.
А да попитам, гледам по доста платки има малки кондери закачени към тия схеми, те на входа ли се слагат? Колко горе-долу трябва да бъде стойността им?


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Nov 25, 2014, 18:02
Точно така си разбрал за адреса и така е нормално да се прави, но по шината данни имаш още да пипаш доста, както и по входно изходните интерфейси.

До колкото кондензаторите те се слагат защото входовете на интегралните схеми се възбуждат много лесно от шумове и при по-големи честоти се смущават доста за това в зависимост от честотата се слагат някакви пикофаради между 10p и 1000p обикновенно.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 25, 2014, 18:16
Направих новата схема.
(http://i.imgur.com/MkdL3mR.png)
По шината наистина има още много работа, мисля да закача и рам, обаче сега това което ме притеснява е как ще запоя двуслойната платка и по-точно от горния край. Отдолу лесно ще стане, но гора ако пътечката минава под инт.схема и почти ще е невъзможно запояването. Мисля да работя с цокли, но се оказа, че те са прави отдолу - няма как да ги запоя. Все още се чудя дали да не я направя на един слой - ще има бая джъмпери, но какво пък - поне ще съм сигурен че ще мога да я направя.
Прескачането мисля да е по следния начин - ще има някакъв регистър на състоянията - който ще държи флаговете а>b, a<b, a=b и при команда CMP ще се подава импулс да запомни състоянията. После с един селектор в зависимост от скачането ще се избира 1 бит от регистъра, който ще се подава през някакъв си лог. елемент на GOTO_JMP, икакто вече стана ясно, после ще следва и адреса, ако евентуално има зареждане.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Nov 25, 2014, 18:52
За платката за да е двуслойна трябва да използваш така наречените VIAs, само гледай да не са на самите крака на чиповете защото няма да можеш да ги запоиш от двете страни, с вънни VIAs става с проводниче запоено от двете страни което е лесно защото няма какво да му пречи.

Относно условните преходи бих те посаветвал за по-лесно да го направиш с няколко инструкции за преход например:
CMP A,B  -> SR   // изхода ще се записва в сравнителния регистър
AND A, SR -> B  //взема резултата от сравнителния(status)  регистър с тази маска и  записва резултата в регистър B
JMP инстукцията с проверка на всички битове дали някой от тях не е единица със няколко OR елемента
адреса къде да отиде

Не забравяй че усети ли че има GOTO или JMP трябва да закъсняват с 1 такт тези сигнали за да може да прехване адреса и да го предаде на броячите чрез буфера IC20 (за двете инструкции ще ти трябват 2 отделни тригера или трябва да ги смесиш като един опкод със параметър дали да взема в предвид регистър B или не).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Nov 25, 2014, 19:09
Да, буфера също трябва да е 1 цикъл назад иначе все ще скача на 0 ;D. Колкото до сравнението, мисля че това дето го описваш е твърде сложно, май може да се направи и по по-прост начин примерно - регистъра на състоянията се активира при командата за сравнение, после викам последователно командите за скок които ми трябват. Командите за скок ще стават по следния начин - по един контролиран буфер на всеки изход от статус регистъра, после буферите отиват в един елемент ИЛИ и от там в GOTO_JMP. При команда за скок, ще се подаде сигнал към контролирания буфер и ако там има 1-ца ще отиде в ИЛИ елемента и после ясно. Иначе просто ще подаде 0 и няма да скочи, след това ще се подаде и адреса, което е малко безсмислено, ама май ще работи :).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Nov 25, 2014, 19:31
Не е по-сложно защото без това трябва сложиш логически инструкции AND, OR и XOR а както го преглагаш ще е по-оптимизиран от към скорост, но ще трябва да слагаш поне още 4-5 чипа освен логическите функции.

Винаги регистъра на сравнението запомня новата стойност от сравнението (същия такт) защото е най-лесно така, но после трябва да имаш допълнителна логика от няколко мултиплексора за да избереш кой бит да бъде включен до разрешаване сигнала за преход и подаването му на IC20, поради това ти казвам вместо да слагаш няколко мултиплексора и купчина връзки, по-лесно че ще го направиш със маска към регистър което в последствие ще ти даде възможност да разширяваш шината за данни като сложиш няколко регистъра за A и няколко за B но там вече става по-сложно където или ще трябва да ползваш няколко инструкции за регистрите или ще слагаш мултиплексори за да ги избираш като параметри на съответната инструкция.

Тоест или имаш JMP инструкция с хардуерна маска за селектор (мултиплексори) или го правиш като отделна инструкция за маска или го правиш като няколко JMP инструкции с различни условия, като в последния вавянт ще ти трябва по-добър декодер за инструкциите защото ще набъбнат доста.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 03, 2014, 21:48
Уж тая седмица щях да правя платката, ама нещо ме хвана мързела от студеното сигурно, та имам още да довършвам по схемата. От петък до понеделник нямах интернет, щото някаква фирма копала нещо си и багера откъснал кабела.. поне така ми каза доставчика. Иначе за сега се получи ето това :
(http://i.imgur.com/yV8iWon.png)
Има още доста неща да се пипат по схемата но нещо такова ще представлява.  Сега се сетих за още едно нещо което не мога да измисля - какво да правя по-големите числа от 4 бита. Мога да сложа рам блок, където да ги съхранявам на части, но пак не се сещам как може да стане. Още по-интересно ми е как ще стане събирането на 2 8-битови числа например.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Dec 04, 2014, 14:10
По-големите числа се правят с няколко инструкции
LDAL - Зареждаш младши A
LDAH - Зареждаш старши A
LDBL - Зареждаш младши B
LDBH - Зареждаш старши B
ADD - Добавяш операция (SUB - изваждане става като инвертираш регистър B преди да направиш добавянето, т.н. допълнителен код) - резулатата от добавянето ще бъде записан в отделен регистър който после да можеш да го четеш на 2 инстукции RDL и RDH.


Отностно преходите трябва IC21 изходите да могат да бъдат прочетени от шината данни както са свързани другите модули по шината данни иначе инстукцията CMP няма да действа и тогава няма да можеш да имаш инструкция "добави при по-малко" или "добави при равенство" , но щом имаш наяколко инстукции за преход не ти трябва инстукция CMP (просто е безмислено допълнителна логика която забавя нещата).

Виж как е направн PIC16F84 на фирмата Microchip
http://www.electronics.dit.ie/staff/tscarff/16F84/block.gif ($2)
той е най елементарен и добре описан от архитектурата която си избрал да правиш (без конвеер).

п.п. Сравняването трябва да е автоматично всяка инсрукция се сравнява като се дава възможност на следващата да прочете и спрямо него да изпълни нещо в зависимост от състоянието на предишната (за това състоянието се съхранява в STATUS регистър IC21).




Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 06, 2014, 17:44
Мисля да го остава горе-долу така, няма да правя пренос, ще смята само до 16 и ще събира и извежда регистрите. Ако го усложня няма скоро да го завърша, мисля да направя платка, да набуча компонентите на цокли и да го пробвам. Така поне ще имам работещ вариант. Мисля да продължа да го правя по-мощен, но вече ще се казва Q8 и ще е 8 битов. Единственото което може да добавя сега (евентуално) е някаква рам памет. Все пак идеята беше да направя устройство с което се демонстрира работата на процесор, не толкова "истински" :D. Поздрави на всички читатели!  [_]3
ПП. Ето я и леко редактирана схема:
(http://i.imgur.com/4I7ON0S.png)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: prototip в Dec 19, 2014, 14:09
Впечатлен съм от двугодишната работа по този проект. Подобни проекти съществуват в интернет, дори имаше някакво сайтче което обединяваше голяма част от такъв ви проекта. За съжаление на успях да го открия сега, къде съм запазил URL-то му.
Но за първи път виждам такава разработка от човек от България. Отново поздравления за проекта.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Dec 24, 2014, 10:52
Аз от тия 2 години, да съм работил 1 месец по процесора  ;D, предполагам ако се бях амбицирал повече, щях да го завърша по-бързо, но на мен ми е хубаво по-бавно да действам - така хем научавам повече неща, хем накрая излиза по-добре. Обмислям днес на го нацапам на бредборда, както е сега, или поне частта с паметта, щото за сега тя ми е една от най-важните.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Dec 24, 2014, 14:29
Знаеш ли откога чакам да ти изпише  'hello world'.

Но ако ти е толкова трудно с 'hello world' то може поне 'Мerry Christmas' да изпише!


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jan 17, 2015, 16:23
Направих симулацията му на Logisim, оказа се, че трябва да променя някои неща, понеже компонентите тук са малко по-общи. Опитвам се да направя платка, обаче тия хора дето са правили 74хх схемите хич не са мислили кое краче къде да е, става голяма каша даже на двуслойна платка. Ето го и клипчето - http://youtu.be/RZ-OR-zcUJc


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 15, 2015, 15:23
Знаеш ли откога чакам да ти изпише  'hello world'.

Вярно че е на симулация и че няма 'world', ама все е нещо  :D. Имам леки проблеми със синхронизацията, надявам се да ги оправя скоро време.
(http://i.imgur.com/HKQdXhK.png)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 21, 2015, 22:11
След дълъг застой, реших да поработя над платката. Понеже Eagle, с който разполагам е безплатен и не дава да се правят много големи платки, трябваше да разделя схемата. След като си поиграх малко, се оказа почти невъзможно да се направи на един слой, заради това избрах двуслойна платка. Не знам как точно ще стане номера, но се надявам да се получи. Ето малко файлове:
(http://i.imgur.com/EH2OHBG.png)
Това е схемата, не съм правил промени от последният вариант. Включва модулите програмен брояч, програмна памет и модула за запис в програмната памет.
(http://i.imgur.com/fuAfabO.png)
Това е долната страна на платката.
(http://i.imgur.com/OOGJsSY.png)
И горната страна...
(http://i.imgur.com/qenAmLJ.png)
А това са интегралните схеми и другите компоненти.
Това е за сега, ще добавя снимки на готовата платка ако стане :).
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 22, 2015, 11:17
Понеже ще го правиш на ръка, гледай така да го проектираш, че проходните отвори (via) да не са под схемите. Така по лесно ще можеш след това да го доработваш ако има някаква грешка или просто си забравил да опроводиш някой отвор.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Feb 22, 2015, 19:48
Голяма играчка ще си е ако ще я правя така. Сега си мисля и още нещо - ако сбъркам някъде, цялата платка отиде. Наскоро трябваше да правя профилактика на един касетен дек, там всичко беше свързано с платката чрез технологията wire wrap. Мисля че някой беше споменал за нея тук по едно време. Картинката от уикипедия е ето такава:
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Computerplatine_Wire-wrap_backplane_detail_Z80_Doppel-Europa-Format_1977.jpg)
На мене обаче не ми хареса идеята всичко да е наопаки. За това тия рейки бих си ги изкарал отгоре, и бих добавил захранване на схемите на самата платка. Ще си купя кабел, или пък ще използвам стандартен ethernet кабел примерно, че има доста жици а пък е евтин. Някой сигурно ще кажат че е като бредборда. Да - нещо такова е, ама пише че тая "технология" е много сигурна и връзките държат много време ако са направени стегнато. А пък още повече - щом Pioneer го използват, значи е надеждно. Междувременно си намерих си друг софтуер за платки, който няма ограничения и има 3д преглед на платката. Сега остава само да го разуча и да действам. Програмата се казва KiCAD.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: prototip в Feb 26, 2015, 12:05
Мога да ти предложа подобрение на идеята, която даваш. Илюстрирана е на следващата фигура:
(http://s11.postimg.org/hfv3527eb/uuu.png)
Идеята се състои в това да направиш малки модулчета (платчици с по един два компонента), които да имат съответните видове куплунзи рейки (входовете с мъжки, а изходите с женски). По този начин ще можеш да свързваш данни с лентов кабел. Така ще намалиш хвърчащите хаотични жици и прегледността ще се повиши значително!

Разбира се споменатия метод изисква и някои допълнителни платчици, като показаната вдясно, чиято единствена цел е да раздели 8 битова шина на две по четири. Също така ще ти трябва и някои други подобни, като например разклонение на 8 битова шина на две отделни. Относно последният компонент можеш дори нарочно да подсилиш сигнала с подходяща интегрална схема.

Този подход е малко по-скъп, но не само по-прегледен, но и много по-удобен за използване. Така например може да поръчаш предварително множество платчици от даден вид, но да наситиш само колкото ти трябва. В бъдеще когато усложниш схемата, и ти потрябва някоя схема в повече - само насищаш още една от платчиците с поялника и тя влиза веднага в употреба.

Едно подобрение е, ако оставиш на платчиците и монтажни отвори. Така ще можеш примерно да инсталираш платчиците с винтове за някоя дъска, или дори фазер. Така нещата ще станат и представителни за снимка. Не забравяй да надраскаш и съответните надписи ;).
 


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 29, 2015, 13:37
След неуспешен опит за създаване на двуслойна платка, реших да процедирам по следният начин. Ще го сгобявам на "платка на дупки", но преди това ще трябва да си направя уред - нещо като логически анализатор, защото няма как да изпробвам дали работят системите както трябва, след като вече съм ги запоил. Устройството ще представлява няколко ключета и диоди - нещо като панела, който бях започнал да правя още в началото. В момента като пробвам нещо, трябва да променям цялата структура на кабелите - да ги поставям на + или - и после като ги забравя, голяма веселба става. Този уред ще го направя на платка и вероятно по-късно ще го ползвам като панел за интеракция с паметта или въобще като основен панел. Между другото, мисля да си поръчам от онази медна тел, чиято излолация се топи с поялника. Имам разни парчета из къщи, но са доста оголени на места и ако се срещне някъде с друга оголена.. върви търси защо 2 и 2 прави 5 :D.
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: 4096bits в Mar 29, 2015, 22:11
Ясно е, защо прави 5. Нарича се счетоводство  ;D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Mar 30, 2015, 09:10
5.
Не, нарича се шефче, който укрива данъци и изкривява финансовият резултат.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jun 02, 2015, 20:34
Здравейте,
Отдавна не съм писал тук и да си призная, нищо не съм пипал по процесора през последните два месеца. То не беше учене, матури, балове, рожденни дни.. Всичко това ми се "стовари"  ;D на главата. Иначе части си поръчвах доста - имам вече достатъчен брой ключета за контролен панел на атомна централа, още толкова светодиоди, а от чекмеджетата ми извират части. В момента се хванах с едно парче плексиглас, да го разчертая, разпробия и евентуално ако ми хареса, ще го направя за преден панел. Иначе имам вече доста голям брой схеми, които ми допадат и искам да направя на живо и да видя кое как ще работи.
В интернет.. или по-точно в уикипедия, видях някакъв много странен за мен вид процесори - само с една инструкция. Чудно ме е как работи това нещо, и дали въобще става за нещо или е просто теоретичен модел. Видях един клип с работищ такъв процесор, но представям си колко бавно работи това нещо само с една инструкция. Може пък и да бъркам.. не знам.
Смятам да направя и нещо друго, паралелно с тази разработка - ще го емулирам на някакъв контролер, да видя как ще се държи, дали ще ми харесат командите и дали въобще ще ми стигнат 16 команди да направя нещо по-интересно от смятане на числа от 0-15 и изписване на прости думи на дисплей. Мерак ми е да изведа нещо на монитор, или на телевизор, ама още не ми достига акъл за там :D. Последно опитах на телевизор да генерирам пал сигнал, но резултатът не беше много обещаващ. Иначе не съм пипал нищо по схемата, тази последната би трябвало да работи, но нищо не се знае докато не се тества. Та това е за този "status report"  :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 15, 2015, 13:29
Втора част от разработката на процесора: https://youtu.be/sP0Esp7vOOs ($2)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: remotexx в Jul 16, 2015, 20:38
Много интересни субтитри вади това видео  [_]3


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 18, 2015, 21:10
Оказа се, че тази GOTO команда и въобще всички команди на два цикъла, са много голям проблем. След като свързах тригера (7473) който трябва да забавя командата с един цикъл, се оказа че има доста голям проблем. В инициализацията на процесора, сиреч ръгането му в контакта, адресния дешифратор вади 1 на този адрес. Да ама тригера не вади 1, щото чака още една промяна т.е трябва да се извика инструкция JMP/GOTO за да проработи както трябва. Опитах и друг вариант - да го свържа с негативния изход, но тогава логиката пък пречи да работи. Има някакъв начин да се реши със сигурност, но за момента тази част не работи. Едно от решенията, което ми хрумна е да забода пак още една памет, и всички инструкции да са на един цикъл. От друга страна, искам да видя как би работило това нещо..


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Jul 19, 2015, 08:04
Всички инстукции които са повече от 1 цикъл изискват доста тригери за конвеер който можеш дя видиш как става тук https://en.wikipedia.org/wiki/Instruction_pipeline ($2), което е доста тежко опроводяване и още доста чипове. В твоя случай можеш да го редуцираш на 2 стъпала, но пак си остава проблем опроводяването, за това от началото ти препоръчах FPGA среда за да нямаш този проблем на този етап.
GOTO и JMP инструкциите са различни за това не трябва да ги бъркаш. GOTO инструкцията обикновенно минава извън конвеера но през стека(пак доста тригери - поне 1 ниво трябва да имаш) като има 2 такта при малките процесори: 1-вият е подготовка за скок под формата на запис на адрес в буфер, а 2-рият е самото скачане (запис на буфера "познат като стек" в адресните линии на памметта). При JMP инструкциите обикновенно се правят няколко стъпки които са:
1. Тестване за условие с резултат записан регисър на състоянията (изпълнява се от конвеера).
2. Запис в стек като GOTO 1-ви такт, само че при валидно състояние от тестването (изпълнява се от конвеера).
3. Самото скачане (запис на буфера в адресните линии на памметта)[преход само при наличен запис в стека, подобно е на това както ти си го направил в момента].

Надявам се да си разбрал за какво става дума и как можеш да ползваш стека за целта с условни и безусловни преходи.
Другите инструкции не са голям хардуерен проблем дори и на 100 нива конвеер, но софтуерно е проблематично и е необходимо предсказване за да не прочетеш грешна информация от регистър където резултата още не е наличен.

Разбира се че можеш да ползваш хитрости (спецялни преходи и други без да се ползва конвеер) както правят Microchip в техите едночипови, но дори и там без стек няма да се разминеш.



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Jul 19, 2015, 13:12
Много сложно ще стане по този начин. Процесора вече става multi cycle и трябва доста неща да се правят. За FPGA в момента нямам възможност, може би по-нататък. Добрата новина е че се сетих как да направя JMP командата на един цикъл. Ще използвам акумулатора и параметъра на командата, като акумулатора от 0-3, а параметъра от командата 4-7. Освен че ще мога да зареждам адреса на един път, ще мога и да смятам адреса в някакви граници. Другото което ще направя е да заменя АЛУ-то с 74181, както си беше в началото, да сложа няколко регистъра на състояния - в тях ще стоят флаговете за пренос и сравняването. Мисля да свържа старата рам памет която е 16 клетки по 4, и да сложа команди за писане и четене от нея в акумулатора. Така на практика ще имам 16 регистъра, които ще мога да използвам. За сега имам още един проблем който трябва да реша - смятането на числа по-големи от адресната шина. Най-вероятно както бяхте предложили, ще сложа команда за оперяция с и без пренос, като ще има опция да се използва флагът от старата операция. Но за това по-нататък.
Това което мисля да направя за сега е да изпитам новия начин на задавене т.е да свържа един буфер, малко логика и акумулатора с брояча. Ако всичко работи както трябва ще свържа и 74181 и може скоро да започне и да смята  :).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Aug 28, 2015, 14:41
След като свързах доста компоненти, се отказах от бредборда и реших да мина на по-стар и изпитан метод, който вие предложихте. Резултатът за сега е този http://imgur.com/a/Hm0Sx Снимките са с лошо качество, но горе-долу се вижда за какво става въпрос. Това е "клавиатурата" и паметта плюс още малко контролна логика и буфери.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 18, 2015, 10:56
Здравейте,
започнах да уча във Варна, и за това няма да има много развитие по проекта. Ще работя по него само като се връщам в Русе, което се случва веднъж на 2 седмици. Има доста работа по него и запояване, пък ако си взема поялника, най-вероятно ще ме изхвърлят от общежитието  ;D. Все пак, ще видя какво мога да направя от разстояние, но като цяло не ми остава много време за нищо.
Поздрави,
Георги  :)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: laskov в Oct 19, 2015, 13:57
Успех в учението!!!


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Oct 19, 2015, 21:09
Иконома, свободният, техническият? Най-вероятно последното. Специалност?

п.п. Защо?

п.п.п. Честито!

п.п.п.п. Във Варна имаме голяма агитка, подуши ги. Най-малко изрови Ласков, Бектулайф и Северен мост. Има много бира за пиене, а сесията е далеч.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 20, 2015, 12:14
Университета не позна  ;D във военноморско съм. Специалност електрообзавеждане на кораба. Чудех се доста между информатиката и електрониката, но избрах електрониката.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в May 29, 2016, 13:49
Здравейте отново!
Тъй като през повечето време вече живея във Варна, а там няма къде да запоявам реших да мина на предложеният от вас вариант преди време - FPGA. Спрях се на две доста евтини платки в ebay, обаче аз от FPGA нищо не разбирам, така че ще помоля някой по-голям разбирач да избере вместо мене:
http://www.ebay.com/itm/EP4CE6E22-FPGA-Dev-Board-USB-Blaster-Programmer-Altera-Cyclone-IV-EP4CE6-CPLD-/281189869378?hash=item417838e742:g:E2oAAOSw2ENW7Ron

http://www.ebay.com/itm/EP4CE6-Mini-Board-USB-Blaster-Altera-Cyclone-IV-FPGA-CPLD-Nano-Size-/111838281376?hash=item1a0a14bea0:g:uvsAAOSwv0tVN1dT

Може да предлагате и други варианти, стига цената да е около 40-50$ максимум.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в May 29, 2016, 19:07
За начало бих ти препоръчал да започнеш с: http://www.ebay.com/itm/Altera-Cyclone-IV-FPGA-EP4CE6E22C8N-Learning-Board-and-USB-Blaster-Programmer-/262173530336?hash=item3d0ac298e0:g:2ncAAOSwa-dWr6Dn

Програмируемите логики обикновено са бързо-действащи и се избират според нуждите, както и не се препоръчва работа с бредборд заради ниските напрежения и шумове.
Обикновено голям проблем е липсата на достатъчна вътрешна статична памет и за това е хубаво да има външна такава, но за процесори можеш да използваш и динамична като разширител, но с нея трудно се работи с видеото.

Внимание !!! Преди да ползваш разширителните портове, трябва да свикнеш със различните входно изходни стандарти иначе бързо ще упукаш чипа :)
Обикновено има вътрешни адаптери, но те трябва да се програмират правилно и винаги да се ограничава тока дори и на входните крачета защото чипа е змей горянин от към захранване и може да консумира няколко ампера в импулсен режим.

Можеш преди да закупиш платката да работиш със средата без проблеми и да правиш всякакви симулации, само няма да виждаш реален резултат, но си остави достатъчно свободно място защото средата иска няколко гигабайта за да се инсталира.

Софтуера можеш да го изтеглиш безплатно тук: https://www.altera.com/products/design-software/overview.html

Успех !


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: prototip в Jul 11, 2016, 15:00
За начало бих ти препоръчал да започнеш с: http://www.ebay.com/itm/Altera-Cyclone-IV-FPGA-EP4CE6E22C8N-Learning-Board-and-USB-Blaster-Programmer-/262173530336?hash=item3d0ac298e0:g:2ncAAOSwa-dWr6Dn

Програмируемите логики обикновено са бързо-действащи и се избират според нуждите, както и не се препоръчва работа с бредборд заради ниските напрежения и шумове.
Обикновено голям проблем е липсата на достатъчна вътрешна статична памет и за това е хубаво да има външна такава, но за процесори можеш да използваш и динамична като разширител, но с нея трудно се работи с видеото.

Внимание !!! Преди да ползваш разширителните портове, трябва да свикнеш със различните входно изходни стандарти иначе бързо ще упукаш чипа :)
Обикновено има вътрешни адаптери, но те трябва да се програмират правилно и винаги да се ограничава тока дори и на входните крачета защото чипа е змей горянин от към захранване и може да консумира няколко ампера в импулсен режим.

Можеш преди да закупиш платката да работиш със средата без проблеми и да правиш всякакви симулации, само няма да виждаш реален резултат, но си остави достатъчно свободно място защото средата иска няколко гигабайта за да се инсталира.

Софтуера можеш да го изтеглиш безплатно тук: https://www.altera.com/products/design-software/overview.html

Успех !
FPGA чиповете са чиста форма на програмиране и нямат нищо общо с инженерния процес по вързване на жици, която можеш да постигнеш с дискретна логика. При FPGA не можеш да кажеш свържи това с това - използва се за целта специфичен език (аз лично имам опит само с VHDL), а компилатора който реално прави маската за превключване на връзките във FPGA чипа е със затворен код!

А и за какво ти е изобщо FPGA платка, след като ти самият споменаваш, че можело и да се симулира? В този проект идеята е да се разбере и експериментира с принципа на действие на компютъра, а не да се направи някакво конкретно решение. То и с Raspberry можеш да симулираш чип, като му управляваш изводите.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Jul 12, 2016, 10:15
Цитат
FPGA чиповете са чиста форма на програмиране и нямат нищо общо с инженерния процес по вързване на жици, която можеш да постигнеш с дискретна логика. При FPGA не можеш да кажеш свържи това с това - използва се за целта специфичен език (аз лично имам опит само с VHDL), а компилатора който реално прави маската за превключване на връзките във FPGA чипа е със затворен код!

А и за какво ти е изобщо FPGA платка, след като ти самият споменаваш, че можело и да се симулира? В този проект идеята е да се разбере и експериментира с принципа на действие на компютъра, а не да се направи някакво конкретно решение. То и с Raspberry можеш да симулираш чип, като му управляваш изводите.


prototip когато никога не си работил с FPGA поне не говори глупости че ставаш смях за хората. За твоя информация която БИ ТРЯБВАЛО да прочетеш е че FPGA-то се състои от спец. блокове които чрез мултиплексори се свързват да образуват схема, та това което мислиш че програмираш като език от супер високо ниво(като VHDL и Verilog) с компилатор се компилира до принципна схема, която в последствие се превежда до набор от битове които се програмират които превключват тези мултиплексори  между блоковете.
С микропроцесори е много трудно да симулираш работата на FPGA като разликата е между паралелна архитектура и серийна архитектура (с паралелна архитектура можеш да направиш серийна, но не и обратно, или ако можеш то ще е изключително бавно работещо нещо).


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Jul 12, 2016, 10:56
Киеренски, ти си от знаещите хора тук, но май не си успял да разбереш, какво точно казва Хана. Той между другото е от малкото занимавали се с VHDL у нас.

Ти предаваш много образно процеса, на моменти се губя или защото съм те недоразбрал или защото обяснението ти не е изчистено. Най-вероятно първото. Обаче на Хана виждането е по-друго.

Той разбира електрониката, като нещото, което автора на темата, Зхз прави. Начертаваш платка, отпечатваш, заливаш с разни химии, гладиш, доотстраняваш, каквото е останало, нареждаш елементи, спояваш, имаш платка. След това разбира се разпробиваш някаква кутийка вкарваш жици, светодиоди, лепиш, такива работи. Това е електрониката, която разбираме 99% от хората.

Ти казваш, че VHDL прилича много аналоговата електроника като процес и не прилича особено на програмиране. Под програмиране очевидно разбираш нещо като Ц. А той го разбира по-общо: текстов редактор, въвеждане на команди, превеждането им до нещо друго, изпращане на някаквъв физически процесор, гледане на резултата.

В някакъв смисъл и двамата имате някакво право, но всеки си гледа от неговата камбанария. Моята специално е по-близка до тази на Хана. За мен дискретната електроника си е просто софтуер обвит в хардуер, не е електроника. Или поне е твърде малко.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: kierenski в Jul 12, 2016, 13:25
go_fire, много си прав, аз гледам наистина от друга гледна точка, но и от друга от която ти казваш.
За мен електрониката е всичко което е аналогово, цифровата електроника е отделен клон където влизат едночипови микрокомпютри и DSP(цифрови сигнални процесори), където FPGA се явява подобрение на DSP-тата като повечето алгоритми се изпълняват в паралел вместо последователно което ги прави идеални за емулации и тествания на едночипови и DSP-та и 3-тия клон са езици от високо ниво като C++, Java, C#, Pascal, Perl и др., забележи че не споменавам C (ansi c) защото той е език много близък до асемблер за което се смята ча C е еквивалент на хардуер въпреки че не е съвсем така.
Езици като VHDL, Verilog и други подобни те повече приличат на C++ и Perl от колкото на говорене с ниското ниво както C при едночиповите, при FPGA-тата ниско ниво като C и Асемблер  се смята "Еквивалентна схемна матрица" или поне така го наричат големите играчи в областта (това е двоичен файл който конфигурира мултиплексорите между блоковете за които споменах в предния пост за асемблер) и логическа схема за еквивалент на C.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Oct 28, 2016, 09:18
Малко информация на къде се развива проекта. Говорих с главния на катедра електротехника и той се оказа добър човек - позволи ми да използвам оборудването от лабораториите. Другата седмица имам път към Русе и мисля тогава да взема платките и частите за да мога и тук да се занимавам с него. Сега ще разполагам с повече оборудване, пък и тоя семестър се оказа сравнително лек, така че ще имам време да се занимавам с процесора.
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Sep 04, 2017, 21:30
Здравейте отново!
Вероятно доста от вас(тези които са следили темата) се чудят какво се случи с процесора, та за това реших малко да разнищя въпроса. Първо - както си личи от последната публикация нещата не се случиха точно така както очаквах, в резултат на което буквално за*бах проекта за доста време. Имах много други идеи, които се опитах да направя, някои от които се получиха - други не. По едно време се бях запалил по цялата история с радиоативните неща и реших да си направя гайгеров брояч - https://www.youtube.com/watch?v=HIbD_xIYTYc ($2). После нещо ми беше щъкнало и реших да се занимавам с коване - направих си портативно огнище и си изковах подобие на нож  ;D. След това имаше един период на "творческа криза" - четох разни странни книги за себеоткриване и подобрение. После се занимавах малко с програмиране, сега се опитвам да работя като фрийлансър - трябва и от някъде пара да се прави. Като цяло - много ми е трудно да се фокусирам само върху едно нещо - след 1 седмица ми става скучно и правя нещо друго. В момента се чудя дали да продължа с процесора като наистина някакъв така да се каже "комерсиален" проект - т.е да реализира някаква печалба, или да продължа да събирам пари от други идеи и някой ден да завърша процесора, но да бъде с "отворени" схеми. Като цяло в момента съм в един период, през който не знам къде да си фокусирам енергията - не знам къде си струва да се опитам и къде няма смисъл. Иначе си продължавам с университета(поне едно нещо има дето правя по-продължително :D) надявам се като завърша да се реализирам и да си спонсорирам разработките. Такива са моите мисли в този момент. А вашите какви са?
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: deant01 в Sep 05, 2017, 00:35
Здравейте отново!
Вероятно доста от вас(тези които са следили темата) се чудят какво се случи с процесора, та за това реших малко да разнищя въпроса. Първо - както си личи от последната публикация нещата не се случиха точно така както очаквах, в резултат на което буквално за*бах проекта за доста време. Имах много други идеи, които се опитах да направя, някои от които се получиха - други не. По едно време се бях запалил по цялата история с радиоативните неща и реших да си направя гайгеров брояч - https://www.youtube.com/watch?v=HIbD_xIYTYc ($2). После нещо ми беше щъкнало и реших да се занимавам с коване - направих си портативно огнище и си изковах подобие на нож  ;D. След това имаше един период на "творческа криза" - четох разни странни книги за себеоткриване и подобрение. После се занимавах малко с програмиране, сега се опитвам да работя като фрийлансър - трябва и от някъде пара да се прави. Като цяло - много ми е трудно да се фокусирам само върху едно нещо - след 1 седмица ми става скучно и правя нещо друго. В момента се чудя дали да продължа с процесора като наистина някакъв така да се каже "комерсиален" проект - т.е да реализира някаква печалба, или да продължа да събирам пари от други идеи и някой ден да завърша процесора, но да бъде с "отворени" схеми. Като цяло в момента съм в един период, през който не знам къде да си фокусирам енергията - не знам къде си струва да се опитам и къде няма смисъл. Иначе си продължавам с университета(поне едно нещо има дето правя по-продължително :D) надявам се като завърша да се реализирам и да си спонсорирам разработките. Такива са моите мисли в този момент. А вашите какви са?
Поздрави,
Георги

Има тука едно подобно момче фреелансер -BackinBlack според мен ще си паснете, пък той си има фрееланс платформа, сам самичък си я е направил...


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Sep 05, 2017, 10:31
Що бе какво лошо има във фрелансерите.
А здрасти пак.
Ти там във Варна от кои си? от курсантите или от другите?



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Sep 07, 2017, 12:08
Ти там във Варна от кои си? от курсантите или от другите?

От цивилните съм. Мисля че това ми дава по-голяма свобода да си избирам какво да правя след това. Военните имат договор с държавата. Плюсът при тях е че разходите по образованието са покрити изцяло от държавата. Иначе учат почти същото, което и ние учим заедно с още допълнителни военни неща.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Sep 08, 2017, 13:47
Правилно си се ориентирал.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: remotexx в Jan 31, 2019, 22:36
А ето и примерна реализация в Майнкрафт  [_]3

даже не е Q4 ами е Q8+

Minecraft 8 Bit Ripple Carry Adder
http://zachperkitny.com/post/minecraft-8-bit-ripple-carry-adder


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: 4096bits в Jan 31, 2019, 22:49
А ето и примерна реализация в Майнкрафт  [_]3

даже не е Q4 ами е Q8+

Minecraft 8 Bit Ripple Carry Adder
http://zachperkitny.com/post/minecraft-8-bit-ripple-carry-adder
Хах! Това е откачено...  :D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Feb 02, 2019, 13:12
В действителност ако се навържат суматорите така последователно. преноса от 0-левия бит на входа на 1-вия суматор, преноса от 1-вия на входа на 2-рия и т.н. ще стане много бавно.

А схемата на 74283 (4-бит суматор) използва малко по-усложнена логика.

http://fourier.eng.hmc.edu/e85_old/lectures/figures/74283.gif
http://fourier.eng.hmc.edu/e85_old/lectures/arithmetic/node8.html
Един вид паралелна обработка. (look ahead)

Ама той човека от Minecraft си го признава това.
Цитат
I will upgrade the binary adder to support 16 bit values and implement a carry look ahead adder for efficiency.



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Feb 02, 2019, 14:18
 При FPGA понякога нарочно се прави последователна комбинаторна логика за да се избегнат гличове на изхода. Когато софтуера опроводява матрицата (place and route) се случва така че някои от логическите елементи (гейтове) се падат малко по-отдалечени от входа и изхода и сигналът до и от тях пристига по-бавно в резултат на което изходът се превключва няколко пъти докато се установи. Това довежда до по-голяма консумация и евентуално може да обърка логиката нататък по веригата.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 13, 2019, 01:42
Здравейте отново!
След доста изминало време(уж идеята беше този процесор да стане бързо :D) ето че отново пиша тук. Намерих един човек който се занимава с проектиране на фотоматрици и като цяло се оказа че може да направи процесора и на чип. Още по-интересното е че му трябва и на него някакъв елементарен вид процесор, при което на мен очите ми светнаха веднага като лампа 12в захранена с 20в :D. За момента не съм почнал да го разработвам, тъй като и той има доста занимавки, но в бъдеще ще работим заедно най-вероятно. Иначе за по-стара технология, доколкото разбрах 10-тина чипа излизат около 10-20хил евро. Това значи че за да се направи такъв проект, трябва да има сериозна обосновка - т.е да е приложим.Тъй като тази година завършвам(живот и здраве :D) и след това съм по корабите(за начален капитал и не само), ако всичко мине както трябва би трябвало след 2-3 години да имам необходимото време и средства за подобен проект. Наскоро видях една статия в hackaday за някакъв тип, който успял да пусне линукс на atmel контролер, при което на мен ми стана много интересно. Замислих се дали след като интел и амд започнаха да вкарват доста стабилни backdoor-ове, няма необходимост от естествена конкуренция на open source тип процесор, при който всичко да си е черно на бяло и да няма шмекерии. Мисля че подобен тип проект си заслужава, пък и ще отвори доста врати за бъдещи разработки - представете си. Както атмел продават микроконтролери, така да има някакъв евтин процесор специално направен за линукс т.е да се пуска много лесно на него, но да не е като АРМ тип процесорите, защото те пак изглеждат доста сложни. Трябва да е нещо с минимален брой крачета, да може да се запоява лесно и да работи със всякакъв вид рам памет. Тук не говорим за производителност като цяло, а за истинска open source архитектура, която би се приложила и в индустрията. Распбери и олинуксино(и другите подобни) са нещо подобно на моята идея, но при тях пак е това че човек не може да реши да си запои колкото иска рам памет(и каквато иска) и въобще е доста трудно да се запоява подобен тип процесор - т.е пак за любителска изработка е много трудно да се направи. Това което не разбирам е основно как може да се портне линукс на дадена архитектура, кои са минималният брой инструкции на които може да работи и дали изобщо линукс е добър вариант(може да е *BSD базирано) тъй като напоследък новите ядра нещо ми се струват тежички и като цяло не ми харесват, но това е лично мнение. Ще ми е интересно да чуя какво мислите и вие за тази идея. За сега варианта с обучителния процесор мисля че отпадна, поради липсата на достатъчно интерес(пък и всеки може да направи симулация в сумати програми, включително и игри като майнкрафт).

//Off
Като цяло по тая идея се запалих от книгата "Иноваторите" - препоръчвам я на всеки любител на компютрите и електрониката. Това което не ми харесва сега е че вече форумите почти западнаха(освен тия от типа въпрос-отговор), а групите във фейсбук са пълни с псевдонаука и хора дето не разбират. Именно в тази книга разбрах, че за да успее човек трябва да си сформира някакво общество(примери Bell Labs, Apple, Microsoft) било то затворено или отворено. А в момента ми се струва че изобщо няма такива общества, особено за най-интересните теми като физика, електроника и програмиране. Жалко че и тук форума доста западна - няма много нови теми. В момента съм се захванал с два проекта които ръководя и за сега се получава много добре. Много по-интересно е и освен това има много по-голям шанс човек да успее да направи нещо.
Единият проект всъщност може да ви се стори доста интересен - свързан е с Бобината на Тесла и то лишена от всякаква псевдонаука и фантазия. Близо 2 години вече я правим с момчетата и имаме резултати. Всъщност идеята е за пренасяне на енергия. Наскоро ми попаднаха едни записки на Тесла, от там и в комбинация от други места открих реалният принцип по който работи цялата система. Говорих с няколко професори и доктори от университета ми, ходих до техническия на консултация и до сега всички приемат положително идеята - няма причина да не работи. Принципът е доста различен спрямо това което правят хората. Ако има интерес мога да пусна тема тук и да обясня каква е основната идея - не крия нищо.

Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: ray в Apr 13, 2019, 08:28
Здравей Георги,

Относно процесора не мога да кажа нищо (машинен инженер съм  ;D).

Мога да предложа за ОС вместо Линукс да погледнете  Minix (http://www.minix3.org/).
Ядрото е микроядро/microkernel (май беше "само" 10-12000 реда код) направо нищо в сравнение с другите ядра.
На база микроядро май бяха и някои ОС за телефони или RT-OS  ::)

Има цяла книга (три издания вече, може да се намери в нета или да се купи) как се прави оп.система, автора това преподава  :o.
Пише че работи на x86 и ARM. Има пълен сорс-код и диск към книгата.
BTW, аз лично съм я  инсталирал няколко пъти (x86), не е много бърза, но си работи съвсем прилично.

Като алтернатива може би става и NetBSD (нали е портнат за доста архитектури). Миникс използва неговата пакетна система и портове.

По въпроса за Тесла определено би ми било интересно, но нека и други кажат ако имат интерес, да не пишеш за един човек само  8)

PS: пък нали и Линус е базирал Линукс на тогавашния Миникс  :P

Поздрави,
Румен


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 13, 2019, 11:07
Трансформатора на тесла за друго не става освен да прави ефектни искри като на Дарт Вейдър.
След това връзката между първичната и вторичната намотка е толкова мижава че ако трябва с него да предаваш мощност ще имаш ефективност нула....

То ако беше толкова хубаво досега всички щяха да я използват.....ама  tesla  coil никой не я ебава за нищо.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 14, 2019, 14:30
Мога да предложа за ОС вместо Линукс да погледнете  Minix (http://www.minix3.org/).
Ядрото е микроядро/microkernel (май беше "само" 10-12000 реда код) направо нищо в сравнение с другите ядра.
Като цяло и аз си мислех за този вариант и ми харесва доста. Чел съм книгата донякъде, доста интересно беше описано всичко. Проблемът всъщност е в това да се направи компилатор. Намерих един който твърди че може да компилира линукс ядрото - Tiny C Compiler. Има доста опростена вид, но пак си изисква доста време да се проучи и направи за дадената архитектура. Много ме кефи това че като се напише както трябва може само да компилира себе си и да работи на дадената архитектура. В крайна сметка това всъщност е магията на езикът C.

След това връзката между първичната и вторичната намотка е толкова мижава че ако трябва с него да предаваш мощност ще имаш ефективност нула....

Това и аз си го мислех преди да попадна на едни записки на тесла и документи които описват как работи системата. В комбинация с четене на 10-тина научни доклади на пръв поглед на различни теми доста неща се изясниха относно цялата система. Всъщност той дори е измислил два начина за предаване на енергия. Първият е чрез бобината. Като казвам чрез, това не значи че мощността минава през бобината и така се предава. Тук е голямата тънкост - предаването на енергия няма нищо, ама нищо общо с обикновения принцип(с електромагнитни вълни) между две намотки. Затова и на много хора им се вижда глупава цялата идея. Принципът е различен - идеята е да се възбуди плазмен канал по който да мине тока. На практика се оказва че плазмата има много добра проводимост, но това е друга тема. Същия процес може да се осъществи и с лазер, но не знам до какво разстояние. С бобината нещата са в кърпа вързани, стига да се използва напрежение над 10MV (не както повечето хора си правят макети с макс 1MV). Има още много тънкости и нерешени проблеми по цялата идея, но това е друга тема.
Още една подсказка за това как работи системата: https://www.youtube.com/watch?v=gEEFBhQoOyo
Трябва първо да си отговориш на въпроса от къде идват светкавиците, с какво напрежение са и на какво разстояние падат. Колко ток тече през тях и как точно се образуват. Като си отговори човек на тези въпроси всичко става ясно.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 14, 2019, 15:14
Нещо да уточним. Говорим за две различни неща. За предаване на мощност между две бобини на тесла и за предаване на мощност между първичната и вторичната намотка на всяка една отделна бобина. Е за това последното имах в предвид че мижаво. Ти за кое говориш.
И изобщо не се занимавай с тези неща че са много опасни. Теоретично може колкото си искаш да ги разглеждаш.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Apr 14, 2019, 17:45
Ти хубаво ще направиш плазмен канал, ама колко дълъг мислиш, че ще го направиш - няколко милиметра - голямо предаване на енергия ще падне. Мълниите са хубав пример, но и никой не успял да ги оползотвори, ако и на Тесла метода е същия  - пак става само за светлинно шоу.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 14, 2019, 19:35
@zxz преди 5 години те посъветвах да се ориентираш към матриците и VHDL езика, ако ме беше послушал тогава, сега нямаше да се занимаваш с глупусти а щеше да бъдеш специалист в една от най-търсените и най-добре платени професии на пазара на труда. Значи връщаме се там, откъдето почнахме: вземи една матрица или кит, започни да учиш VHDL, започни с да експериметираш с логически компоненти, като напреднеш си изтегли един soft-core процесор, такива са Microblaze на Xilinx и Nios II за Алтера (сега насрания Интел). Има и отворени архитектури на Арм, има някакви проекти на Xilinx разрови се и проучи. Инсталирай си процесора на матрица и експериментирай, ако не ти хареса го орязвай както си искаш ама накрая ще работи точно като орязан процесор. Ще трябва да прераробиш (портнеш) и Линуь за да върви на орязания ти процесор, между другото за Линуь се иска 32битов, на 4 битов няма да подкаваш дориMBasic 52 на Интел.
 пп Ако си решил да почваш от нулата ти препоръчвам един кит на Lattice, всичко е на платката - програматор, самата матрица има флаш, рам памет и вградени I2c и SPI шини - https://www.latticesemi.com/Products/DevelopmentBoardsAndKits/MachXO3LFStarterKit
 Изтегли си развойният им софтуер - http://www.latticesemi.com/latticediamond
и за под 50лв си готов да започнеш да проектираш процесори  ;D


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 14, 2019, 19:45
Мълниите са хубав пример, но и никой не успял да ги оползотвори...
Имаше един период на плазмени екрани, ама си отмина, както и процесора ЦМ601  ;D
 Плазмата си има бъдеще, много се инвестира в токамак-реакторите и ядрения синтез - да не се бърка с ядрения разпад на чиито принцип работят съвременните ядрени реактори.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 14, 2019, 20:12
Нещо да уточним. Говорим за две различни неща. За предаване на мощност между две бобини на тесла и за предаване на мощност между първичната и вторичната намотка на всяка една отделна бобина. Е за това последното имах в предвид че мижаво. Ти за кое говориш.

Говоря за предаването на разстояние. А иначе ти говориш за магнитното куплиране k, което за тесла бобината е от 0.01 до 0.2. Това се прави с цел да могат да се произвеждат големи пикови напрежения. Ако сложиш някакъв вид магнитно проводяща среда тя би се пренаситила и би действала като обикновено дърво. Да не говорим за ненормалната изолация която трябва да се прави при конвенционален импулсен траф за такова напрежение.

И изобщо не се занимавай с тези неща че са много опасни. Теоретично може колкото си искаш да ги разглеждаш.
Всъщност това е част от професията ми. Освен това тези опити ги правя в сертифицирана лаборатория.

ама колко дълъг мислиш, че ще го направиш - няколко милиметра
Точно тука грешиш много. Ама много. Виж пак клипчето с мълнията. Мълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дори. А колко е максималната стойност на мълнията? Около 100MV. Според закона на Пашен - https://en.wikipedia.org/wiki/Paschen%27s_law за 1m пробив трябва около 3.4MV. Как според теб светкавиците падат от километри, а са със максимална стойност 100MV?

@zxz преди 5 години те посъветвах да се ориентираш към матриците и VHDL езика

Преди 5 години изобщо целта на процесора не беше такава. Прочети отново темата в началото. Целта беше да се ползват 74 серия елементи. Сега е занимавам по един проект с VHDL така или иначе, но това е друга тема.

нямаше да се занимаваш с глупусти а щеше да бъдеш специалист в една от най-търсените и най-добре платени професии на пазара на труда
А от къде знаеш че не съм специалист в друга област? Пък и точно за тази област съм говорил с приятели които работят това и за Европа заплащането не е толкова космическо колкото всички говорят. Нито пък е толкова интересно - даже е доста натоварващо на моменти.
Колкото до тези примерни платки може да ги разгледам, изглеждат обещаващи.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Apr 14, 2019, 21:08
Цитат
Мълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дориМълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дори.

Това за лидера е така.. Мислих да го спомена но ти ме изпревери. Доколкото си спомням лидера хвърчи в обратна посока от земята към небето, пък след това следва светкавицата. По спомени го четох някъде много отдавна, май беше във 2рият том на файнмановите лекции по физика..... И при бобината на тесла ли е така? Пак с лидер?
Но има големи разлики, светкавицата е постоянен ток, а бобината на тесла е променлив с честота мегахерци... Ще има ли лидер при променлив ток???

Но всико това, незавимо как е, само пак показва, че бобината на тесла не става за нищо практически, освен за светлинно шоу, както каза jet-a



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Apr 14, 2019, 21:37
Идеята на неговата система е бобината да възбуди светкавица с високото напрежение като за тази цел се използва бобината. Вместо това може да се ползва и лазер(евентуално защото не се знае колко ще се разсее) и да свърши същата работа. Пример с лазер ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=c20tz17SD0c Има и доста доклади по тази тема с ключови думи заглавието на клипа. В япония дори има идеен проект за реално създаване на такава система за разреждане на мълнии но това е друга тема. Дали този канал ще се йонизира с лазер или с ток е все едно.
Всъщност има различни видове светкавици. Някои се разреждат по няколко пъти за части от секундата и ни се струват като едно цяло, но това е по-скоро импулсно разреждане. Колкото до лидера - чуй звука от клипчето в предишния ми пост. Спектрален анализ показва че е между 5-8кХц.
Бобината на тесла не работи с мегахерци, а на колкото я направиш. Обикновено колкото е по-голяма, толкова по-нискочестотна става. При нас тази която правим е на 126кХц. Също пак отбелязвам че тя НЕ ПРЕНАСЯ енергията. Тя просто създава лидера по който да минава тока. Веднъж създаден такъв лидер само трябва да се поддържа за да стане проводник. Целта е лидера да стигне чак до йоносферата където съпротивлението е много ниско. От там може лесно друга станция отново с бобина на тесла или лазер да си направи лидер(където и да е по света) до йоносферата и да черпи ток от другата станция. Тук не става дума за свободна енергия или всякакви други глупости. Имаме източник имаме и консуматор. Йоносферата е много добър проводник.
Отделно покрай цялата тази идея има и друга. Кълбовидната мълния. Доста интересна и неизследвана област от физиката. Но за това друг път.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: remotexx в Apr 15, 2019, 16:04
Ей, ще подпалите йоносферата...
Да не говорим, че направо оставяте братя Мангасарян без работа, а... енергото няма къде да си монтират електромерите.

П.П. те май точно заради това са го ...изчезнали сънародника с теслата, па и спонсора се занимавал сал с една мед и жици  :P


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Apr 16, 2019, 02:39
Направо фасулска работа вадиш бобините и лазерите и 500км нагоре, 1000 по хоризонтала и 500 надолу и няма вече жици.
Тесла е "виждал" разни работи, но не ги е разбирал и се е опитвал да ги натамани визуално.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 16, 2019, 10:38
"Ready Player One", готин филм, в стил "Алита", на всичко отгоре пипнат от великия Спилбърг.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: go_fire в Apr 17, 2019, 09:29
Zxz, адаш, заради хора като теб (мечтатели) продължава да се върти света. Много харесвам тоя тип.

Свободни процесори няма, защото няма евтин начин да си ги направиш у дома. И свободна енергия няма, защото тя не е жива. Но има безплатна, която точно тия дни бърборих, че не ѝ е дошло времето.

Ти в твоите приказки говориш за безжично пренасяне на ток. Панели разположени в околоземна орбита е стара идея. Има хляб в нея, защото атмосферата не пречи и са много по-производителни. Съответно до земята не може да се пусне жица, затова безжично. Чудничко. Наистина с хубава идея си се заел. Подкрепа от Джет няма да видиш, защото това е нещо, с което се занимават руснаците, а той (защо ли? :P) има лошо мнение за способностите им. Ама ти продължавай. И все пак не забравяй, какво ти каза и Наката, че е доста опасно за живота.

Аз искам да се върна на професорите. Пробив може да се постигне само, ако намерите евтин начин да ги произвеждате. Иначе не. И в момента (като и в началото на проекта ти) има свободно достъпни схеми на професори, почти всички RISK. Даже не съм сигурен дали има CISK. Онзи Спарк и той беше рисков. Сега последно за взели да отварят MIPS, който е пак така. Ама всички тези десетки разработки имат различна цел от тази да имаш евтин, надежден професор, който те прави независим от NSA. В общия случай те са с цел да си се ползват вътре в индустрията. Коопериране между компаниите и научните институти. Нещо, което винаги е било.

А общостите споменати от теб, не са точно общности. Общности са, но изградени върху парите. Инвестирано е много в създаването им и целта на участниците е да печелят. При такива перспективи не можем да очакваме някакви високо етични стандарти. А то и няма такива.

От друга страна, размишления като моите са пораженчески. Не ме слушай и продължавай да мечтаеш.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: bot в Apr 25, 2019, 15:34
 В последните броеве на списание Електор има статии за един интересен проект, съвсем по темата

https://www.elektormagazine.com/magazine/elektor-88/42444



Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: zxz в Mar 06, 2021, 17:26
Здравейте,
Реших да съживя малко темата, макар и с малко по-различно устройство. Направих кратко видео - може да ви се стори интересно: https://www.youtube.com/watch?v=AHkfAIa6uI8 ($2)
Става въпрос за самоделен компютър реализиран отново с класически схеми - повечето са около периода 80-90-те. Както се вижда от видеото това са няколко чипа - 6502, 62256 - RAM, 28C256 - ROM, 6522 -VIO, кварцов осцилатор и още 1-2 схеми за адресацията. Мисля като го завърша да го направя на платка, защото така е доста грозно на външен вид, а пък платките от jlcpcb вече са почти без пари  :). Това е горе-долу схемата - не съм я проверявал все още може да има някъде грешки. Реално малко се различва, защото нямах 7400 но иначе другата част си е същата.
(https://i.imgur.com/1UEmFaQ.png)
Следващият етап е да добавя някакъв по-готин видео изход например с някакъв графичен дисплей и някакъв стандартен вход - джойстик или клавиатура. Намерих един интересен чип който вади видео - TMS9918 и като цяло мисля да експериментирам и с него ако ми остане време. Крайната цел на проекта е да се получи нещо като ретро кит за сглобяване или конзола. Естествено идеята е да е изцяло open source. Видях че има и доста портнат софтуер за 6502, демото съм го правил с VASM асемблера, но скоро мисля да го мина на C, понеже мисля че ще е доста по-удобно за писане и четене.
Сега малко по темата - вече имам FPGA, проблема е че нямам много време да експериментирам с него, защото се занимавам и с други неща, но пък проекта си продължава - макар и да е като костенурките  :)
Поздрави,
Георги


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: remotexx в Mar 06, 2021, 19:37
Колега налу иж идеята беше да правиш процесор а гледам сега ползваш готов - 6502?!?
А относно следващият етап 'да добавя някакъв по-готин видео изход например с някакъв графичен дисплей и някакъв стандартен вход - джойстик или клавиатура.' питай дедо си Стив Возняк той тва го направи още преди 30-40 г. и му лепна една нахапана ябълка и взе да го продава... (после си нае и човек да му върши тая работа, и човека взе че го прекара яко и страна по известен от Возняк - другия Стив ...въобще голема грешка направи че не нае Форест Гъмп)

За по лесно що не разглоби един стар Правец
https://en.wikipedia.org/wiki/Pravetz_computers
IMKO-1 — First Bulgarian personal computer. Used a clone of the 6502 CPU 1 MHz CPU, and 16/4 KB RAM/ROM.
Pravetz 82 (IMKO-2) - 82 is the model year. BASIC interpreter, RAM/ROM - 48/12 KB; CPU Synertek 6502 /1 MHz

за по-къно родените - ИМКО не означава Индивидуален Микро КОмпютър а означава Иван Марангозов Копира Оригинала, ама по-късно го подобриха и Возняк им диша прахта откакто му добавиха и Z80 (полу-16 битов) ко-процесор

П.П. А бе какво станА с новия Правец - 64 битовия, там некви лаптопи правеха китайците...


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Mar 06, 2021, 22:40
за по-къно родените - ИМКО не означава Индивидуален Микро КОмпютър а означава Иван Марангозов Копира Оригинала, ама по-късно го подобриха и Возняк им диша прахта откакто му добавиха и Z80 (полу-16 битов) ко-процесор

Не знам какъв прах е дишал Возняк, ама 1984 - (една година преди да излезе Правеца 8М - полу 16 битовия)- излезе Macintosh 512K с 68000 процесора, който е полу 32 битов.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Mar 07, 2021, 12:24
Когато западът беше запад, мъжете бяха мъже, а процесорите бяха истински general purpose процесори. Мисълта ми е, че е могло един процесор да го вържеш към каквито и си искаш чипове и да направиш микропроцесорна система/контролер/компютър. Това даже е било възможно с интел 8088.

А в последствие всички 'входно изходни' чипове, дето са съществували отделно и са били уневерсални - (Тактов генератор, контролер на паметта/дма, таймер/часовник., сериен интерфейс, паралелен ....) Интел почва да ги обединява в Чипсет-ове.

А сега направи такова/универсално нещо с I5/I7.


А 6502 като риск процесор се е преродил в АРМ-ите. Асеблера/иструкциите им са взаимствани от там.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Mar 07, 2021, 19:43

А 6502 като риск процесор се е преродил в АРМ-ите. Асеблера/иструкциите им са взаимствани от там.
АРМ използват mov инструкции (като Интел 80ххх), АРМ няма акумулатори като 6502, а 15 универсални  регистри (като Интел 8051).
Аз почти не мога да видя нищо взето от 6502 (обаче 6502 са крали яко от 6800)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: remotexx в Mar 09, 2021, 01:27
А т'ва дали са си го откраднали и него? ... или  са се (у)сетили.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Halt_and_Catch_Fire_(computing)


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: jet в Mar 09, 2021, 03:19
А т'ва дали са си го откраднали и него? ... или  са се (у)сетили.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Halt_and_Catch_Fire_(computing)
"...The MOS Technology 6502 has 12 invalid instructions which will freeze the CPU..."

Това беше ценно едно време- като сглобиш компютъра, преди да почнеш да пишеш програми, забиваш в цокъла на ЕПРОМ-а едни резистори и имитираше този оп.код не помня DD ли беше или EE. Като пуснеш тока и ЦПУ-то почва да брои и зацикля адресите от 0 до FFFF и на всяка стъпка задейства сигнала за четене и се мъче да прочете данните. Така с осцилоскопа гледаш адресната шина като брояч (всеки адресен бит с 2 пъти по-голяма честота от предния). Така откриваш грешки в монтажа и в адресната логика.


Титла: Re: Проект - Q4
Публикувано от: Naka в Mar 09, 2021, 12:08
АРМ използват mov инструкции (като Интел 80ххх), АРМ няма акумулатори като 6502, а 15 универсални  регистри (като Интел 8051).
Аз почти не мога да видя нищо взето от 6502 (обаче 6502 са крали яко от 6800)

Винаги съм се чудил защо трябва да има акумулатор, а не изобщо регистри. Може би такива са били времената и 'електрически' е било по-лесно да има един общ регистър с който да се извършват най-важните операции.

Интересно ми е също да се направи съпоставка какви иструкции от 6502 имат същото име като в АРМ и какви в 8088.
На мен лично на пръв поглед - на външен вид  8), асемблерски код на АРМ ми прилича на асемблер на 6502, но никога не съм програмирал на арм.......