Автор Тема: Насилие, тероризъм и тем подобни глупости  (Прочетена 2124 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Тази вечер имах странни настроения и поради тази причина премина в образоване по въпроса за конфликта в Северна Ирландия, PIRA срещу UDF и британското правителство, ходих да чета суха статистика и гледах документален материал.

Аз това колкото повече го гледам, толкова повече стигам до извода че тези пичове са някакви монументални психопати и само няколко хиляди единици са превърнали държава колкото югозападна България в черен ад, напук че я владее Великобритания, напук на целия им държавен апарат и великата им армия. Аз в това надушвам и някаква брутална омраза, подобно на тази в Югославия, обаче тези пичове имам чувството че някак не го вземат толкова насериозно това. Това очевидно с годините им е станало като някаква работа, един вид като професия. И това не са някакви необразовани диваци като ислямските терористи, напротив.

Стигам до забавния извод че образовани хора, които имат какво да губят и които ги е страх да умрат в крайна сметка са доста по-кофти противник от разни необразовани главанаци, които буквално нямат какво да губят и им е през оная работа дали ще ги утрепят след като ги чакат 72 девственици на оня свят.

В този ред на мисли много ми е интересно когато някой почне да се изживява като последна инстанция от името на народа, по-точно от необразованата част от народа която видиш ли щяла да премаже всичко и всички обаче сме били овце и роби и т.н. и затова не се случвало. Комунягите предимно го изтъкват редовно това обаче тука комунизъм никога нямаше да се въдвори ако не беше дошла червената армия.

Другия забавен извод е че точно богата държава с угоено охранено и мързеливо население според мен много по-трудно ще я прегазиш в сравнение с някаква африканска или азиатска територия. Само да я превземеш, удържането е съвсем различен въпрос. И за удържането отново ще ти е доста по-сложно ако отсреща са  образовани хора, които имат какво да губят вместо някакви камикадзета.

Странна работа.
« Последна редакция: Oct 20, 2014, 01:36 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6185
    • Профил
Не разбрах много, какво искаш да кажеш. Питаш ли нещо, коментираш ли нещо?!  ::)
Въпроса за мен не е дали човек има нещо да губи или не и съответно предприема ли нещо крайно или не. Въпроса е, виждаш ли алтернативен начин или не? Когато човек е притиснат и то от всички посоки, когато вече не вижда изход от ситуацията, действа като животно. Първосигнално. Обикновено това е точно насилието. Ако глутница вълци преследват бизон и го сгащат до някоя скала и го наобиколят от всички посоки, бизона просто ще наведе глава, ще избере посока и ще пробва да си пробие път със сила. По-малко животно ще се бие и може да направи много поразии, както са го заляли хормоните и сърцето му препуска.
При хората е същото. Идиотското е, че имаме въображение и това обърква нещата. Тук какво изкарва хората на улицата? В повечето случаи гневът. Все още имат хляб, имат забавление. Телевизийка нещо, някоя сапунка там, някое риалити, които са супер предаванията със супер високия рейтинг. Аз не ги понасям и изобщо телевизията. Та точно от тази телевизия заливат съзнанието на хората с обещания, с приказки, които знаят, че хората искат да чуят и глупаците вярват. Все още. Нищо, че едни и същи персони вече толкова пъти са ги лъгали. Това някак не го отчитат.
Това е безмозъчно поведение за мен, това е поведение на животно. Не на разумен и мислещ човек. Стои си в кошарката, топло му е, стомаха е пълен или поне има нещо в него, никой не го закача пряко и проблемите основно са му, че има по-малко от съседа си. Та в този ред на мисли, дали ще хванеш гегата и ще посочваш на едно стадо накъде да върви или ще го водиш за носа посредством медиите, няма разлика. И сигурно едно подсъзнание им нашепва на хората: Ами щом никой не излиза да вика по улиците, сигурно това е правилния начин, нали? Да си стоим. Мнозинството не може да греши нали, то винаги е право.
И да, стандото не е скупчено, но пак си е стадо. Тъпо. Който иска да се обижда, но аз така виждам нещата. А и който се обиди, явно се е разпознал. И понеже овцете се оприличават на тъпи животни, затова казвам и овце. Не мисля да се отмятам от думите си, защото това, което казвам се потвърждава всеки ден. Когато стане нещо различно, тогава може и друго да запея.
Та да си продължа. Още малко. Понеже от медиите заливат хората с бълвоч и понеже все ще се намери някой да им казва това, което се надяват да чуят, в съзнанието им все още има спасителен изход. Някъде в бъдещето, далечно или близко е все тая, но го има. Не се чувства притиснат до стената. Малкото хора, които наистина чувстват, че няма накъде, понеже са малко и се чувстват сами, обикновено скачат от някой висок етаж или се обесват, или се палят, или каквото там правят, за да приключат със живота си. Няма достатъчно такива хора на едно място, които да се засекат, да си обсъдят проблемите и да се поддадат на инстинктите си. А те са, да се борят за живота си по всякакъв възможен начин, буквално. Тогава може да се организират, да издирят други, да намерят някой химик със същите проблеми ( гладни химици няма вече, хранителния бизнес процъвтява  ;D ) и да изкупят половината битова химия по магазините с останалите си стотинки. Тогава ще гърмят бомби, от телевизията ще ни заливат отново с помии, че били насочени към бизнес интересите на тоя и оня. Докато не се обявят в нета с някое видео, точно както правят истинските терористи.
Това на практика ще са си партизански действия, което пък явно ще покаже, че хората са наясно със силата, срещу която се изправят. Но такива действия само хвърлят обществото в хаос и няма да доведат до някаква положителна промяна, освен да се затегне "режима". Полицята и силите за борба с тероризма ще придобият прекалено голяма власт, може да се приеме нещо като патриотичния закон в САЩ и тогава ще има тарашене на домове, ще има вкарани в затвора, вероятно ще има и невинни пострадали и тогава наистина ще има гнет, реален, от собствената държава върху обществото. Това може да е причина за истинска революция. Съпротива в достатъчно големи мащаби, за да може да се нарече революция.
Тук пък идва друг проблем. Такива явления истикват напред най-яростните хора, тези които се отличават или с прекален жар и прекомерно насилие. От гледна точка на ситуацията, тези хора са най-полезни и може да се виждат от останалите като естествени водачи, че и като герои дори. С почти пълна сигурност такива хора след завършека на всичко, ако успее народа да се пребори, ще бъдат изтикани нагоре по стълбицата на властта на някакъв ръководен пост, може и най-големия и обикновено най-отгоре ще застане най-жестокия. Същевременно той вече ще знае и ще се е научил, какво означава да те гледат, когато говориш или викаш като истерик и размахваш нагоре оръжето. Колко е хубаво да си център на внимание и да имаш влияние върху умовете на хората. И те да те слушат. Да осъзнаеш, какво е да имаш власт. И човекът, който преди това е бил нищо, сега вече е нещо и егото му е голямо колкото слънчевата система. Ще има отново избити бивши богаташи и индустриалци, защото те са "подтисниците". Ще има избити професори и академици, защото те са заемали високи постове някъде. Ще има избити творци, защото те имат някой скътан лев и изглеждат сносно и се държат цивилизовано, т.е. не са от наште. И колелото се завърта отново. Има  овчар, има овце, които ходят накъдето се насочи гегата.
Всичко това се случва, когато обществото не е достатъчно образовано, когато не е научен човек, че мозъчния му апарат залинява, ако не го използва. И тогава други хора използват него, а той винаги ще се чувства употребен. Без значение къде се намира и какво прави.
« Последна редакция: Oct 20, 2014, 10:56 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

stealth01

  • Гост
... по въпроса за конфликта в Северна Ирландия, PIRA срещу UDF и британското правителство...
с уточнението, че метнах само едно око набързо отностно въпросният конфликт, ще коментирам само изводите :)

Цитат
Стигам до забавния извод че образовани хора, които имат какво да губят и които ги е страх да умрат в крайна сметка са доста по-кофти противник от разни необразовани главанаци, които буквално нямат какво да губят и им е през оная работа дали ще ги утрепят след като ги чакат 72 девственици на оня свят.
наистина не мога да го възприема това. образованите хора са по-кофти противник, но на съвсем различно ниво от необразованите. няма как да ги сравняваш двете групи. образованият и работещ човек не го интересува кой точно го управлява и дали държавата е демокрация, диктатура или нещо трето. той може да съществува (сравнително) безпроблемно навсякъде.

Цитат
... тука комунизъм никога нямаше да се въдвори ако не беше дошла червената армия.
тук комунизъм никога не е имало. било е идея, която е била употребена от управляващите и е изродила в нещо различно... капитализмът, свободният пазар и т.н. също са идеи, също доста добре употребени от управляващите и израждащи се... ще видим какво изчадие ще се роди от там :)

Цитат
Другия забавен извод е че точно богата държава с угоено охранено и мързеливо население според мен много по-трудно ще я прегазиш в сравнение с някаква африканска или азиатска територия.
имаме богата държава с охранено, образовано и работещо население. да приемем, че въпросното население работи със софтуерният продукт Х, който върви върху операционната система У. идват лошите и сменят системата У със Z, пускат някаква виртуализация в облака, така че продуктът Х продължава да работи.
въпросът е - ще приеме ли въпросното население нашествието на лошите?
А. на населението не му пука, докато може да си върши и получава възнаграждение за работата си, комфортно живеейки си живота
Б. населението има морални ценности, че може да живее само и единствено върху системата У, а Z е творение на дявола, което трябва да се изкорени изоснови!!!

защо верният отговор е А? защото „моралните“ ценности от Б са по-близки до религиозни или националистически комплекси, отколкото до морал или здрава логика, и образованото население не би трябвало да се поддава на подобна пропаганда.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6185
    • Профил
Ценностите са продукт точно както всичко друго. Произвеждат се, продават се и се купуват. Не бих разчитал на ценностна система, когато става дума за такива големи групи хора. Как при нас ценностите се промениха тотално само за 15 години!
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Я каква интересна тема.

Моралът е следствие от религията, християнската религия. Поради това не съществуват отговори а.) и б.) в тази формулировка.

Но и аз не съм на мнение, че образованият човек е по-опасен от необразованият. Това излиза от презумцията, че Ирландия преди 20-30 години е същата Ирландия от днес. А то не е така. Била е един мизерен, беден остров. Не е имала нищо общо с богата Англия. Апропо самата Англия е най-пострадалата държава от световните войни и почва да се възстановява щак седемдесетте.

Да си стадо, не е чак толкова лошо. Живееш си спокойно и безгрижно. По-лошо е, човек за човека да е вълк.

Иначе е повече от ясно, че при една революция, ще пострадат тези, които са отговорни за нея. При френската това са аристокрацията. При болшевишката това са буржоазията и интелигенцията, при контрареволцията, това е народа. Пито, платено. Който е натворил тъпотиите, после страда.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Въпреки че икономическият им ръст наистина е от последните 20-30 години, базата за сравнение е важна, примерно дори преди 20-30 години въпросния мизерен беден остров пак е имал доста по-високо БВП/калпак от примерно развита България в късния соц.

А иначе наистина според мен образования човек е по-опасен от необразования. Съдя по това че историята познава ужасно много насилствени явления предизвикани от необразованата маса, които в крайна сметка биват още по-брутално смазвани, а и дори да успеят, не променят абсолютно нищо. В нашата история се сещам само за свинаря Ивайло, повел масите крепостни селяни, станал цар и какво от това, само няколко години след това все едно не е съществувал. Сега сигурно някъде това е довело до промени, френската революция примерно ехех, добре де не точно там. Драмите в Англия, само дето те са по същество конфликти между аристокрация и меркантилната търговска класа, която със сигурност е била достатъчно образована.

Но примерно представи си в днешни дни идват натовците и "демократизират" някоя държава. Защо тоя номер минава само при някакви лешпери като иракчаните и либийците? Защото онова там не е държава, а сбирщина от дивашки племена принудени да живеят в 21-ви век. Преди някой да ми обясни примерно как Либия нямала нищо общо, преди доста време кога бях още студент се запознах с децата на посланика ни в Либия. Те бяха живяли там няколко години и това което са ми разказвали беше потресаващо. От сорта на в продължение на няколко години, цялата държава там е вярвала че ще е домакин на световно първенство по футбол (коментарът беше "егати идиотите, там дори бира не се продава"). Понеже се запознахме на морето, тоя пич обичаше да изтърсва нещо от сорта на "гледай, гледай, ако докараш някой либиец тука сигурно ще превърти и ще си тегли куршума". Най-потресавящ беше разказа когато някакъв надрусан психопат проникнал в посолството когато баща им бил в страната и имало всичко на всичко двама охранители, те и майка им в посолството, онзи арабина озверял съответно и въоръжен с нож. Докато двамата яки шопи охранители го пердашат и усмиряват, майка им звъни по милиции. След известно време идва наистина полицията, хващат идиота и бой бой бой и накрая без много мислене решават да го утрепят, при което врясъци и протести, такова нещо не може да стане тук, това в крайна сметка е посолство, да не ви е бащиния. Та либийските милиционери ги послушали и го изнесли, много вероятно първото нещо след като са излезли е било да го утрепят, поне според него де. Става въпрос за държава, която според неговите думи "по-добре недей да отбиваш от магистралата, че може да стане страшно".
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
'Ъм да.  След второто мнение почвам и аз да се замислям, че май има нещо. Доста добър процент от изродите, който се сещам, наистина са били доста образовани. Понеже споменахме неколкократно френската революция та се сетих за Робеспиер. Но не е само той. В тая революция голтаците играят ролята на масовка. Интелигенцията я ръководи. Което веднага ме подсеща и за Ленин. Той си е бил философ от световна класа. Колегата му Хитлер пък написал книга, апропо разправят много добра книга. Аз не съм я чел, нищо, че я има в маймунарника. Не ми е оставало време, пък и идеологията на национализма е общо взето тъпа. Но ако на старини съм още жив, ще взема да я попрегледам.

Като започнеш да премяташ по-сериозно уродите, картинката се затвърждава. На първо четене — Пол Пот, Мао, Ким Че Ун, Хирохито, Соломон, Нерон, Калигула, Труман, Кенеди, Пиночет, Франко, почти всеки знаен сатрап е бил доста интелегентен.

Сега не знам какво е положението със Сталин, Чингиз хан, Кублай хан, Александър Македонски.  Но дори тези да са изключение, което без първият в общи линии не може да се провери, защото липсва документация, то пак правилото се потвърждава.


п.п. От мнението на Стелт се замислих няколко допълнителни неща.

Първото специалиста си живуркал при всякаква власт. Това твърдение може да се разшири върху по-големи групи, цели класи. Всяка класа, която не е подложена на репресия от актуалният режим, може да продължи спокойното си съществуване. И дори да бъде ликвидирана при един режим, тя може да се възроди при друг, където има условията за това. От тази гледна точка икономическото развитие е това, което способства или неспособства за живуркането на дадена група, а не актуалната власт.

Второто. Вчера мярнах реклама по БНТ, че ще празнуваме 25 години свобода на площад „Девети септември“ (за младото поколение по-познат като „Александър Батенберг“). И се замислих, че ние сме истински щастливци. След освобождението вървим само нагоре. Вярно третото царство е било гадна история, но пък сме станали независими. Вярно комунягите са бая кофти пичове, но пък ставаме република. Вярно настоящите политически мутри са много гротесктни, но пък получихме свобода на словото. С всеки следващ режим у нас става все по-добре. С нетърпение чакам следващият.
« Последна редакция: Nov 02, 2014, 08:37 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear