Linux за българи: Форуми

Предложения и въпроси относно Linux-BG => Предложения за подобрения на сайта => Темата е започната от: bop_bop_mara в Dec 19, 2011, 14:58



Титла: Обновена информация за Slax
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 19, 2011, 14:58
Говорейки за Slackware, споменахме Slax и се появяват хора, които имат желание да пишат и да дават идеи. Така че, по този естествен начин, се отваря и тема за обновяване на информацията за Slax.

Текущата статия е, на практика, за цялостно пренаписване. Добре е да пишем авторски текст, но не е задължително. Ако просто превеждаме някакви пасажи, нека да казваме откъде са те и да сложим накрая на статията връзки към оригиналите (отдавайки признание на авторите им).


Титла: Re: Обновена информация за Slax
Публикувано от: Intel в Dec 19, 2011, 16:10
Моята насока е, разбира се използването на модули като начин за интегриране на програми, използваемостта и като отделен носител за възстановяване и, че много хора я използват като заместител на слакуер, т.е. за по-лесно, но за по-сложни задачи и постоянно използване не е толкова добър вариант.


Титла: Re: Обновена информация за Slax
Публикувано от: bop_bop_mara в Dec 19, 2011, 17:30
nikolin ми прати няколко подбрани цитата от сайта на Слакс (той верно, че имаше и българска версия), предполагам, че скоро ще ги публикува и тук, за да ги ползваме за основа/насока и да добавяме нашите думи.

Междувременно аз пък се сетих, че преди време на едно място, което отдавна вече не поддържам, бях писала много прочуствен пост за първата си среща със Слакс ($2). Мисля, че и от там някои моменти и почти цели изречения могат да се ползват. По принцип си мисля и още неща, които, като ги избистря, ще споделя.


Титла: Re: Обновена информация за Slax
Публикувано от: empty в Dec 19, 2011, 18:08
Май съм поизостанал малко :) На времето се кълнех в Slackware, но след като го позанемариха го отсвирих, а Slax мислех, че тотално е изчезнал. Ще взема да си инсталирам тея дни тези дистрота да видя за к'во иде реч :)


Титла: Re: Обновена информация за Slax
Публикувано от: Acho в Dec 19, 2011, 20:19
Само дето тоя Slax, много време нямат изкарана нова версия. Мисля, че можеби над 2-3 години все си е така. На сайта им е Slax версия 6.1.2

Попадна ми и версия 6.2.0, имам си я на FTP-то ми. И .ISO и .TAR файловете. Но интересно на сайта им още си стои 6.1.2


Титла: Re: Обновена информация за Slax
Публикувано от: nikolin в Dec 22, 2011, 17:40
Що е Slax ?

Slax е жива ГНУ/Линукс дистрибуция, базирана на Slackware . Дистрибуцията се разработва главно от един човек – Tomas Matejicek (http://www.facebook.com/slax.org) . За

създаването й се ползват скриптовете Linux-Live, основният разработчик на които е пак той .
-----------------------------
Слакс е модерна, мобилна, малка и бърза Линукс операционна система с модулен подход и възхитителен дизайн. Въпреки малките си размери, Слакс предлага широка колекция от инсталиран софтуер за ежедневна употреба, включително добре организиран графичен интерфейс и полезни инструменти за възстановяване за системни администратори.
Slax е участвал в разработването на т.нар. sqlzma поправки; кода се изпълнява в 7-Zip компресия (LZMA) в SquashFS (компресирана файлова система за Линукс). Освен това,SquashFS еволюира с времето и сега поддържа по-големи по размери блокове, отколкото преди. Комбинацията от тези две подобрения прави Slax една от най-добре компресираните операционни системи в историята.
Модулният подход Ви дава възможността лесно да включите всякакъв допълнителен софтуер в Слакс. Ако липсва любимият Ви текстов редактор, мрежов инструмент или игра,просто изтеглете модул със софтуера и го копирайте в Слакс, няма нужда от инсталация или конфигурация.
Всички Slax модули са много по-малки, отколкото всички други компресирани пакети днес за всички други Линукс дистрибуции, а скоростта на декомпресия обикновено остава по-бърза от прочитането на цялата база данни от твърдия диск.
XWindow система, KDE графична среда с K-Office, сърфиране в Интернет, електронна поща, мигновени съобщения, CD/DVD записване и "рипване", аудио и видео, Мултимедийни плейъри, и още много други са включени в Slax.

-----------------------------

Това са цитати от самия сайт на Слакс . Незнам кой се е потрудил но има чудесен превод на всичко , за допълнителни въпроси може да се обърнете към форума , но там задължително трябва да пишете на английски .

Тъй като разработчика действа сам се забавя малко излизането на версия 7 на Слакс . Поради това се разви паралелен проект Porteus ( http://www.porteus.org ) който е насочен главно към по нови компютри ( 32 и 64 битови ) . "In essence, Porteus is a portable Slackware OS which started out as Fanthom keeping the Slax OS up to date as

a community remix project."


А сега да ви разкажа за моите впечатления от нея . Има си плюсове и минуси както всяка една операционна система .
Понеже се захласнах по тази малка перла в короната на линукс реших да я нагодя към моите нужди . Тя "жива" компресирана система - т.е. няма нужда да допълваш с драйвери , кодеци и други нещица които правят живота лесен - всичко е вътре . Има я в два варианта ( CD и за флашка ) , аз си я сложих на флашка и я инсталирах . Инсталирането на флашка става за 3 / три /  секунди - по бързо от това здраве му кажи . Това което няма да срещнете никъде в интернета ( само във форума ) е че ако си харесате пакет ( програма ) на друга линукс система ( дистрибуция ) е че можете да го преобразувате в модул за Слакс - но ръчно . lzm - това е стандартен модул ( програма ) за Слакс а командите са : deb2lzm, dir2lzm, tgz2lzm, txz2lzm .



Понеже незнам къде да се сложи това - модераторите могат да решат какво и къде да се сложи . Ако има въпроси - питайте , ще се постарая да отговоря .


Титла: Re: Обновена информация за Slax
Публикувано от: crystalwater в May 09, 2012, 19:17
Тъй като пише, че е много лека тази операционна с-ма имам няколко питания:
 1. Какви са минималните системни изисквания?
 2. Може ли да се инсталира на смартфон с ниски параметри?