Автор Тема: Цъфнахме и вързахме  (Прочетена 22286 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #75 -: Feb 07, 2018, 08:40 »
Хайде да погледнем малко по-широко на нещата.
При кои условия положението с образованието или здравеопазването е най-доброто, което може да се постигне? Обществена тайна е, дори за западните ни "парньори", че парите на държавата се крадат и източват по всеки възможен начин. Дори европейските средства. При тези условия, учудвам се изобщо, че има някакво образование или здравеопазване все още.
Ако САЩ налеят всички пари от военния бюджет за една година само във здравеопазването, могат да ликвидират сърдечно-съдовите заболявания в страната и ще останат. Няма да стане за една година, но средствата ще стигнат за целта и ще останат. Това не го казвам аз, а по-умни хора от мен. Както споменах и в друг пост, всичко опира до управление на средствата. За съжаление, това се прави от хора, а хората са гнили отвътре и не може да им се вярва вече. Малко от тях ще имат достъп до безумни суми, без да се поблазнят да заделят по нещо и за себе си. Други пък са направо като опитала кръв гризли. Не можеш да ги спреш да не крадът, като побеснели са. Обсебени.

Някой тук разкритикува биткойн и криптовалутите, но точно при биткоина има едно нещо, което е много съществено, когато го сравняваме с нормална валута. Не можеш да похарчиш пари, които нямаш. При всяко разплащане се проверяват предишните плащания към теб, за да е сигурно, че парите, които даваш, ги притежаваш. В "релния" свят, ако отидеш в банката и теглиш кредит, банката не е длъжна да притежава сумата по кредита, за да ти даде такъв. И ти вече можеш да ги харчиш. Притежаваш ли пари? Притежаваш. Можеш и да докажеш, как са попаднали у теб. Но връщайки се назад, банката не може да докаже нищо, щото тези пари не ги е имало, преди да ти ги даде.
Човек само трябва да си представи същата ситуация между него и някой друг, който му иска пари на заем. И първия няма тази пари, обаче вади един лист хартия и написва, че дава пари на заем на приятеля си. Онзи взима хартията и отива с нея в Била или Технополис да пазаарува, дава я на касата и се прибира с покупките. Само трябва да представя цветно, как се случва това или по-точно как не се случва и друго не ми трябва, за да видя цялото безумие на нещото, наречено икономика.
Та, парите не са проблема, а както казах, управлението им. Няма ли желание да се направи подобрение в някой сектор бил здравеопазване или образование, металургия, пенсии, все тая, парите отиват другаде и всичко си продължава по старо му.
Ако ситуацията с двамата приятели и заема е нереална, но света въпреки това функционира точно по такива начини, ние живеем в изцяло измислен, нереален свят. Малоумни ли сме, да си мислим, че светът около нас е нормален?

Що ме карате да мисля, бе? До самоубийсво ще ме докарате  ;D
« Последна редакция: Feb 07, 2018, 08:47 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #76 -: Feb 07, 2018, 11:10 »
А за крипто валутите недей ги меси и сравнява. Това е временно явление (луд съм нали). Доникъде няма да я докараме ако частни фирмички почнат валута да правят. Ако те са бъдещето тогава всеки ще си прави сам валута, всеки отделен идивид ще си има coin? Кво по яко от това. Моя coin е по-добър от твоя. С тия криптовалути се разчита на хора на които неразбират. Те и по-голямата част са такива.
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #77 -: Feb 07, 2018, 12:34 »
Защо да не сравнявам едната валута с другата. С какво конвенционалната валута е по-добра. Нормалната валута отдавна няма никаква стойност, освен тази, която и дадем. Лошото е, че непрестанно се обезценява. Защото се пари се появяват без да има нищо създадено покрай тях. Не са обезпечени с нищо. Този балон е по-голям от онзи, за който се представя биткойн например. Там има определено количество ресурс, който може да се добие и това е. Инфлацията е невъзможна. При биткоина нещата стоят по абсолючто същия начин относно останалото. Цената му е такава, каквато вярваме, че е. Дали ще използваш едната валута за покупки или другата, няма абсолютно никакво значение, щом тя се приема. Мислиш ли, че ако доларът се срине тотално и изгуби ликвидност, някой ще иска да го ползва? Не. Банкнотите няма да струват и хартията на която са отпечатани. След ВСВ в германия хората са се редяли за хляб и докато им дойде реда, вече не са имали достатъчно пари да си купят.
Също така, в момента само 97% от всички налични долари например са под формата на банкноти. Този процен може и да е по-малък вече, щото казвам нещо, което беше валидно преди две години, може и повече. Почти всичко се плаща по електронен път. Няма разлика тук с биткойн. Голямата разлика е, че криптовалутата не се контролира централизирано. Цената и зависи изцяло от доверието в нея. И там има големи играчи вече, които могат да се намесват на пазара, но могат да влияят на цената на биткойн в долари. Защото повечето неща все още се купуват с нормални пари. Цената на биткойни растяла, после падала, Ами нормално е. Цената на всяка валута расте и намалява непрестанно. Само отвори графиката на GBPUSD например и ще видиш, какво се случва. Но никой не надига глас за това. Защото е нормално. Също, ако някоя криптовалута започне да се използва масово за разплащания, цената ѝ ще зависи изцяло от търсенето и предлагането на стоки и услуги, с които е свързана. Няма да има лихвени проценти, които да влияят на валутата, както е с нормалната. Едно изказване на лудия Тръмп относно икономиката на държавата и ела да видиш, какво става с долара. Например.
Конвенционалната валута е много по-голям балон и хората започват да се осъзнават. Сигурно си чул, че в малки градчета дори кметовете решават да ползват собствена валута за вътрешния си пазар. Запитай се, защо се случва. Същото се прави и от самите хора. Съсздават собствени валути, които използват за обмен помежду си. Влизаш да ти оформят косата и плащаш с тези измислени хартийки, но за тях имат стойност и ги ползват помежду си. И понеже имат доверие в тази валута, това нещо работи.  Всичко това е една абстракция, ама за съжаление, такъв е светът в който живеем в момента.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #78 -: Feb 07, 2018, 15:36 »
И за мен криптовалутата е някаква мистификация . Знам че ако дам в банка половин банкнота ( половинката със серийния номер )  ще ми дадат половината стойност . Ако дам половината ключ на *coin-a , ще ми дадат един среден . Е , има и друго - още помня как на старите банкноти пишеше "Обезпечена със злато и всички активи на банката" , сега този надпис го има само в архивите .

Гадните финикийци -чумата да ги тръшне дано  ;D

А относно езика на спецовете дето ще си "счупят" краката да идват в България - хмм , деликатна тема . Доколко и двете страни (работодател и работник ) ще говорят чужд общ език за да стигнат разбирателство да та върви бизнеса !?!?!?!

Един пример пак да дам .
Племенника ми на 25 години със цял куп сертификати за заварчик в момента в Германия ходи на някакво училище за да научи поне малко езика . Иначе казва " Вуйчо, нищо не вдявам . Иначе с ръце , крака и малко английски долу горе се разбираме , но някои тънки моменти ми бягат и работата куца ".
Активен

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #79 -: Feb 07, 2018, 16:02 »
@4096bits

Странно ми е , но и да и ти имаш право. Кажи ми ако всеки почне валута да си прави, на мен ми изглежда като приключване на трудовия работен пазар и голям бум на пазара на графичните карти. Технологии,производство,промишленост отива подяволите защото всеки ще си кисне вкъщи вместо да ходи да се бъхта да зглобява нещо. Аз от тази гледна точка казвам че това е временно явление и че се разчита на хора които неразбират.
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #80 -: Feb 07, 2018, 18:01 »
Не е временно. В момента много банки разработват системите си за разплащане на основата на блокчейна. Само въпрос на време е,  електронните плащания с долари например да стават по този начин. Просто, защото е сигурно. Ще има модификации обаче, защото банките няма да се откажат да правят пари от нищото. Криптовалути и нормални пари няма да се различават много. Няма всеки да прави криптовалути, щото за да струва нещо твоята валута, трябва да се ползва за размяна на стоки и услуги. Както е и с нормалната валута. Това беше и причината САЩ да влязат в Ирак. Садам беше започнал да използва еврото за външнотърговските операции и разплащания да държавата. Разбира се, американците не можеха да допуснат някой арабин да поведе хорото на всички там и послужи за назидание. Какво щеше да стане, ако половината арабски държави бяха направили същото. Трябваше да порутят първия, за да не минават подобни мисли на останалите. А бяха ли ги изтървали и други страни в свет щяха да ги последват. Долара отиваше на кино, защото на практика наистина нищо не струва. Ако не е стимулацията на икономиката им от непрестанните войни, ще се сринат. На два пъти да стане в много кратък срок преди три-четири години. Не зная, дали си обърнал внимание, но след като Китай заяви, че няма да купува америкаски дълг, долара падна с едно двеста и петдесет-триста пункта. На практика американците нямат държава, защото тя отдавна е купена. Не зная, защо толкова хора вярват, че икономиката процъфтява. Всичко ще се срине много скоро.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

stealth01

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #81 -: Feb 07, 2018, 18:13 »
Доникъде няма да я докараме ако частни фирмички почнат валута да правят.
Всъщност, много фирмички правят собствена валута. Например всичи, които раздават някакъви „бонус точки“ са вид валута. Получаваш някаква стойност, която обаче получаваш срещу техни правила. Пари, които не са точно пари...

Технологии,производство,промишленост отива подяволите защото всеки ще си кисне вкъщи вместо да ходи да се бъхта да зглобява нещо. Аз от тази гледна точка казвам че това е временно явление и че се разчита на хора които неразбират.
Временно явление е, че биткойна е флагман на криптовалутите. Добре е, че даде тласък на блокчейн технологията. Лошо е, че всъщност не е особено скалируем и практически е почти неизползваем. Харчи се страшно много енергия за малък обем транзакции. Не съм много навътре технологично и не знам, дали има шанс да се форкне до нещо работещо или ще трябва да се почва от нулата. Но бъдеще има, просто не в този му вид. Идеята е добра, но явно трябва да се мине през етапа на безумната спекула.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #82 -: Feb 07, 2018, 19:30 »
@4096bits

Странно ми е , но и да и ти имаш право. Кажи ми ако всеки почне валута да си прави, на мен ми изглежда като приключване на трудовия работен пазар и голям бум на пазара на графичните карти. Технологии,производство,промишленост отива подяволите защото всеки ще си кисне вкъщи вместо да ходи да се бъхта да зглобява нещо. Аз от тази гледна точка казвам че това е временно явление и че се разчита на хора които неразбират.
Ще отиде по дяволите за малко. Стоките и услугите ще скочат до небесата и народа ще рече, хм давай да произвеждаме това или онова вместо цял ден да копаме "хартийки".
Освен това Биткоините са лимитиран брой и не могат да растат (както правителствата си печатат пари) - в един момент всичко ще се изкопае и с тези видеокарти няма да изкопаш нищо освен да удостоверяваш направени транзакции. Имали търсене - цената се вдига.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #83 -: Feb 07, 2018, 20:22 »
Точно там е номера. Копаенето на биткоини всъщност е самата обработка на транзакциите. За награда получаваш някаква част от един биткоин. В момента може да си на печалба, ако потреблението ти на енергия е по-малко от получената за обработката на транзакциите наградка. Обаче когато всички монетки зе изкопат, транзакциите вече ще се заплащат. Няма как. Както в момента за да прехвърлиш от една банка в друга ти взимат три лева, така и тогава ще ти взимат някаква част от монетката. И сигурно ще е достатъчно за да продължаваш да държиш видеокартите да работят. Един вид, ти ще събираш таксите от транзакциите. Както банката го прави.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #84 -: Feb 08, 2018, 01:00 »
Ако си си играл с Биткоин-и ще знаеш че и сега си се събират такси за транзакции.
Когато всички биткоини се изкопаят - миньорите няма да имат далавера да копат, ще трябва да им се заделя от таксите.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #85 -: Feb 08, 2018, 06:26 »
Не съм си играл с bitcoin-и. Мислех преди време да копам, обаче вече беше станало невъзможно с каквато и да е домашна техника да го направиш и да си на печалба. Трябваше много пари да налея. Ма може да ми се наложи да ги ползвам.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #86 -: Feb 08, 2018, 09:55 »
Добре колеги от гореизложеното нищо друго не ми остава освен да се съглася с вас , защото нямам повече аргументи които да изложа.

Имам само един въпрос. Абсолютно сигурно ли е че тези изчисления които прави графичната карта са транзакции а не нещо друго? Някои валидирал ли го е това?
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #87 -: Feb 08, 2018, 11:37 »
Добре колеги от гореизложеното нищо друго не ми остава освен да се съглася с вас , защото нямам повече аргументи които да изложа.

Имам само един въпрос. Абсолютно сигурно ли е че тези изчисления които прави графичната карта са транзакции а не нещо друго? Някои валидирал ли го е това?

До колкото съм запознат не се налага, понеже кода му е отворен и ако се съмняваш, че върши и някаква друга работа при сметките, можеш да провериш какво точно прави и как го прави, а не да тестваш резултата. Не съм програмист, но такъв е принципа.
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #88 -: Feb 08, 2018, 12:48 »
Но и аз не съм тествал, щото тестове на програми не ми се е налагало да правя. Тези, дето ги пиша за мен и за някой приятел от време на време са преклено малки и мога да ги дебъгна на око. Двете комерсиални не ги включвам, щото и те попадат в тази категория. Малки. На всичко отгоре искаха само резултата. Повече от 250 реда не ми се е налагало да пиша. Но да, би трябвало да е така. Имаш сорс кода, пускаш програмата и гледаш инструкциите и сигурно сравняваш. Знам ли!  :D Някой ден, ако ми се наложи, ще разбера, как става.

Но така би трябвало да работи. И сигурно е така, щото много по-умни и знаещи хора го ползват. Аз кодя за мен си и за кеф. Не съм професионалист.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3235
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #89 -: Feb 08, 2018, 16:30 »
Ха-ха, добре се посмях (ме)
А сега да дам и аз своята лепта (5 ст. стигат, а)

1. Не вярно че трябват много ресурси да се изкопа 1 койн щото блок чейна много сложен, а е точно обратното чейна е сложен щото много копачи се състезават кой ще изкопа първи новия койн т.е. сложността му се самонаглася така че всеки нов койн да се изкопава за горе долу същото време което означава че ако останат само половината копачи (напр.н нейде пуснат атомна бомба) тогава сложността му ще падне наполовина ...ама пуста алчност все расте....
2. Да койните имат такава стойност каквато им дадем или каквато си мислим че имат, но то така е и с хартийките наречени пари , иначе нямаше да има инфлация -нали
3. По въпроса с инфлацията не е вярно че не го лови просто е наобратно в момента е запленен от по голямата й сестра дефлацията т.е. теоретично са прави някой хора няма инфлация в момента но щом е дефлационна валута в момента каква е гаранцията че един ден тенденцията няма да се обърне т.е. същото е като при хартийките - пари струва толкова колкото до мислим че си струва да дадем за единица валута.
4! Единствения проблем който се опита да разреши , и поне аз мисля че успешно се справи е както каза колегата по горе този че банките само с 10% налични раздават заеми все едно притежават 100 %, е при биткойн това няма как да стане, да дадеш нещо което още не е изкопано и/ли не притежаваш.
Напр. Банка със 100 000 отпуска заеми като че да има 1 мил и нали и се сещате че при 10% курс, само за 1 г. Си връща първоначалната инвестиция че и с малко печалба (някой просрочил) те и затова натискат и зарибяват с 'първрите 12, 24,36 м. не плащате нищо'...ама лихвата се трупааа. Е те срещу това нещо се бори блок чейна и то успешно

И на края да цитирам Ганди, като го попитали как победил великата империя и той отговорил, много просто - те първо ти се присмиват, после се борят/бият с тебе и накрая побеждаваш....  И в по съвременен вариант и накрая се присламчват към тебе... Та биткойна вече успешно премина първия етап сега е между 2 и 3 т.е. някой вече се опитват да се присламчват

По същия път вече мина и Линукс ядрото
...не се гаси туй що не гасне.
Активен