Автор Тема: евтин интернет?  (Прочетена 14463 пъти)

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #15 -: Dec 02, 2006, 19:35 »
Цитат (VladSun @ Дек. 02 2006,14:00)
Това изказване като на виден политик по никакъв начин не отговори на въпроса ми - пуснатата тема противоречи ли на правилата на форума и мястото й в тази секция ли е?

Не съм модератор на форума и не ми е работа да се занимавам с това. Този отговор достатъчен ли е? Изобщо не знам в коя секция е темата, а кракове не съм седнал да давам на никого, така че всички упреци отиват по дяволите. Забавлявайте си и по-малко се взимайте насериозно.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

ice4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #16 -: Dec 04, 2006, 03:03 »
Цитат (jumboframe @ Дек. 01 2006,23:45)
ice4o, според мен въпросът ти трябва да бъде преместен в секция "психически проблеми".. Няма ли ? Ами тогава ще ти отговоря тук. Първо след като си толкова умен, БИ трябвало да можеш да си напишеш сам скрипчето.. Обаче... Не си първият които се е сетил за това.  Също така има закон за  Авторските права (или каквото е там) в който неоторизирано проникване в компютърни мрежи е квалифицирано като криминално дяние, Това е доста по-сериозно престъпление от разнасянето на торенти от видеотеката и  се следи...И се наказва. Не твърдя че ще те бутнат зад решетките,нито че ще те хване доставчика веднага... В жилищен комплекс ще му отнеме максимум 3 дена, колкото и да е некадърен. Според мен, ако не си доволен от доставчика си спри да му плащаш и си намери друг. Колкто и да е кьопав,  поддръжката на мрежата му, външния канал и т.н. не са без пари.

Тъй като пряко ме нападна ще карам ред по ред

1. не съм споменавал мога или не мога да го направя този скрипт, а по-скоро отправих покана към хора, които ги интересува идеята. В крайна сметка, за да разработиш добра защита на нещо, трябва да можеш да атакуваш!
2. дали съм първи или последен слабо ме вълнува. В интерес на истината, не очаквах някой да откликне, нито пък да намеря нещо готово в интернет - не мисля че има толкова глупави хора.
3. не си спомням да съм споменавал, че ползвам нелегално интернет, а ти? Така, че спести си закончетата за авторските права, понеже мен не ме касаят.
4. относно хващането, хубаво е че когато хората казват нещо са убедени в това и си вярват напълно. Само не можах да разбера как изчисли точно тези 3 дни? Ако има някаква математическа схема, моля те, сподели я! И аз искам да се науча!
последна. относно външния канал - да не е без пари, тук се съгласявам. Но ако 24 часова поддръжка означава 24/7, то аз си мисля, в 3:20am като ми спре интернет-а например, ще вдигнат определени лица да отстранят аварията. Струва ми се нереално обаче да станат по него време хората и да тръгнат да търсят защо им е забил рутера да кажем... А и хората, които работят на високи позиции, администратори им казват май, не би ли трябвало да откриват злонамерените клиенти и да ги блокират. А, забравих, те не са си защитили мрежата! Сигурно са забравили да прочетат Комикса на Windows Firewall например за базови познания... (с cisco и баба знае...)

Между другото jumboframe, ти да не си интернет доставчик, че толкова остро реагираш? '<img'>  - Аааа, разносвач на пици! - Прощавай, пици ли казах? - Всъщност имах впредвид кабели! Да те питам нещо, кой ти дава информация колко пари ще спестя, като съм толкова голям умник, както ти се изрази и ти прочете ли въобще първото ми съобщение до край...вникна ли в него? Очевадно не си забелязал, че би следвало да се ползва интернет-а на хората, които не са активни в даден момент.
---
Не претендирам с никакви познания! Плащам си данъците, интернет-а също! '<img'> Изказвам мнение, което считам за правилно, ако някой ме убеди в обратното - прекрасно! Но нападки по мой адрес (както г-н jumboframe) и то без конкретна причина и липса на факти - мой цитат например, по-добре ми ги спестете. Мисля че в този форум има достатъчно интелигентни хора, които могат доста трезво да разсъждават!



Активен

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #17 -: Dec 04, 2006, 10:38 »
Цитат (ice4o @ Дек. 04 2006,03:03)
Очевадно не си забелязал, че би следвало да се ползва интернет-а на хората, които не са активни в даден момент.

Замислял ли си се че може да ползваш интернета на човек на трафик, което определено ще му се отрази в месечната сметка?
Активен

ice4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #18 -: Dec 04, 2006, 12:25 »
Цитат (v_badev @ Дек. 04 2006,11:38)
Замислял ли си се че може да ползваш интернета на човек на трафик, което определено ще му се отрази в месечната сметка?

Да! Все пак ти сам определяш на кой да вземеш интернет-а. Но всъщност...мисля, че отдавна никой не плаща за трафик в столицата при положение, че за същата сума пари ще сваля на воля, но с определено ограничение на скоростта.
Активен

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #19 -: Dec 05, 2006, 13:27 »
Цитат (misho_cg @ Дек. 01 2006,22:45)
По принцип мисля че проблема е в липсата на стандартизация и държавен контрол. Виждал съм такива изпълнения по дърветата  в квартал "Лозенец", че съм съжалявал че нямам цифрова камера '<img'> . За да пуснеш кабелна телевизия например в едно село с 3000 жителя се изисква лиценз, честотен план, трябва сигналът да отговаря на стандарта, идват от време на време и измерват от ДКД или КРС или както сега там се нарича. Това при сегашните "интернет доставчици" - липсва. Всеки си прави някаква самоделка, нарича я доставка на интернет и си кара кефа. Ако не си доволен иди при другия и третия те са се уговорили в този район да спестят уплоад трафик от Bittorent например. Понеже мрежите са им несиметрични от "икономически съображения" например. Евтин интернет няма, ако намериш доставчик без филтриране на портове и услуги той ще е по скъп от тях, защото ще прави по големи инвестиции.

edit: забравих да кажа че искат и пълен проект на мрежата изграден в/у кадастър. '<img'>

Е това ще се промени. Вервай ми. След 1.1.2007 вече много неща ще се променят. Но това все пак зависи от самите нас.
Знаеш ли как се юрнаха всички фирми да си купуват лицензи за програмите дет ползват?
Щот досега е било квот било ама след присъединяването към ЕС никой няма да им цепи басма.
Сега гледам по случай никулден изкарали на улицата една кофа пълна с вода и вътре неква риба. Е мое ли да продават риба в кофа с вода на улицата?
Направо ми идеше да вдигна телефона и право на полицията да звънна ама като знам че едва ли не ще се скъсат да се смеят тия полицаи ....
Поне аз съм се заканил след 1.1.2007 да се обадя поне за 1 фирма дет ползва нелегален софт.
Същото се отнася и за ИСП-тата. Моя доставчик е добър ама има някой други дет се правят на цигани.
Все си мисля че това с портовете не е много законно. Все пак потребителя купува услуга наречена интернет и се предполага че той трябва да е ползва.
С блокирането на определени портове се нарушава правото на потребителя да си ползват интернета пълноценно което нарушава правата на потребителя.
Абе който е недоволен от ИСП-то си направо да вдига телефона и да се оплаква на агенцията за защита на потребителите.



Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

empty

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 893
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: KDE
  • Alien Invader
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #20 -: Dec 05, 2006, 14:44 »
Цитат (n_antonov @ Дек. 02 2006,11:28)
Т. нар. "ланаджийници" също крадат и дори базират целия си бизнес на кражбата. Като започнат от това, че мародерят клиентите си за какво ли не, като това да плащат за "реални" IP-адреси, и стигнем до "атрактивните" услуги като arenabg.com и data.bg.

Тук много оважавания човек от мен загатна нещо. Преференциален достъп до някой free сървъри.... Е хубаво има преференциялен достъп до тези сървъри, ама това не е ли преференциялен достъп до места където лесно и бързо да нагазиш няколко закона и най вече закона за авторските права.
Също така както каза той... Плащаш си за реално IP... Е това е вече лакомията. Тези реални IP-та се раздават безплатно срещо попълването на няколко документа. Е питам аз не е ли алчност това да искаш по 5 лв. месечно за нещо което си получил напълно безплатно(малко труд по попълване на документите)? Е този еднократен труд 5 лв. месечно ли струва? И после да не сме връждебно настроени? Ами хубаво .. ще се примиря да си платя за реално ИП, но може би 5 лв. еднократно!

На колко хора от вас се е случвало да има буря и да гръмне суич на доставчика, да му звъннете, той да ви обеждава 30 минути, че мрежовата ви карта е изгоряла(което вие знаете, че не е така) и след още 30 минути в разговори и обеждения да му докажете, че не ядете доматите с колците и те да ви кажат "Добре след 30 минути ще има техник", да го чакате 3 дни и при всяко обаждане да ви казват, че техника е на съседния блок и всеки момент ще дойде при вас. И в крайна сметка оставаме за 3 дни без интернет и без обещетение. Ами ако работата ви зависи от това да имате интернет? Ами ако сте новинар в информационен сайт и трябва да публикувате новини от вкъщи? Ще ходите в комшията, в районния клуб или ще ви оволнят...

За съжаление това са нашите "доставчици"!
Имат нужда от малко превъзпитание!



Активен

Powered by 220 Volts.

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #21 -: Dec 05, 2006, 16:01 »
@empty
С абсолютно всичко казано от теб съм съгласен. Само с едно не съм - "общият знаменател". Това май е най-дълбоката черта в нашата народо-психология изявена най-вече в израза "ние, българите".

Възмущението по темата ми беше заради толерирането на първото мнение от модератори и администратори - искане в прав текст за помощ при кражба. Ако законите се творяха въз основа на проведения от нас спор, то със сигурност линчуването щеше да е узаконено.

@ice4o
Ако не ти харесва доставчика - смени го. Ако считаш, че са ти нарушени правата като клиент - има си КТЗП, освен това в този случай можеш да сигнализираш и на КРС. Пишеш *писмена* жалба и според закона те трябва да направят проверка. Не си прави труда да подаваш само устна жалба - няма да има никакъв ефект.

И още нещо:

"... Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос. ..."

" ... 3. не си спомням да съм споменавал, че ползвам нелегално интернет, а ти? ..."

На кое от двете да вярваме ...
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #22 -: Dec 05, 2006, 16:37 »
Цитат

Идеята за форум-а ми дойде, защото от няколко дни търся алтернатива на обикновенно ръчно сменяне на Media Access Control и Internet Protocol, но не намирам скрипт в интернет. Скрипта представлява интелигентна система за слушане на определен порт за определено съобщение, като при получаване сменя Internet Protocol-а с неактивен от мрежата. Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос.


Прекрасно, аз пък ще напиша един скенер дето хваща range от IP адреси и ако някакво такова животно слухти там да му праща по една заявка да си сменя мак-а и ип адреса (и съответно всичките му установени TCP сесии да изпопадат). Ще го цикля веднъж на половин минута, та когато кретенчетата в моя квартален ЛАН прекалят с дърпането на торънти да не ми пречат да си гледам любимите сайтове. В този ред на мисли, прекрасна идея, дано да я реализирате и да я разпространите ")
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #23 -: Dec 05, 2006, 16:54 »
Цитат
... Плащаш си за реално IP... Е това е вече лакомията. Тези реални IP-та се раздават безплатно срещо попълването на няколко документа. Е питам аз не е ли алчност това да искаш по 5 лв. месечно за нещо което си получил напълно безплатно(малко труд по попълване на документите)? Е този еднократен труд 5 лв. месечно ли струва? И после да не сме връждебно настроени? Ами хубаво .. ще се примиря да си платя за реално ИП, но може би 5 лв. еднократно!


Това е хммм далеч от истината. Не знам кой ти е казал че само си подписваш документите и толкова, но винаги можеш да прегледаш RIPE charging процедурите на http://www.ripe.net/ripe/docs/charging.html. Другият вариант е някой от LIR-овете да ти рутира определен address range, но определено няма да е безплатно.

И да речем как го разбираш това с "имането на ИП адрес" ? Ти така или иначе можеш да си присвоиш какъвто си искаш адрес, естествено дали ще се рутира от останалите пиъри  е съвсем отделен въпрос. И в това че някой подържа скъпа BGP-enabled техника и персонал, който да работи с нея, няма нищо алтруистично...както и да е.

Мене лично не ми допада този обсесивен стремеж към някаква недоразбрана "свобода".

Ако има нещо, за което "ланаджииниците" ме дразнят, това е че продават десетки, че и стотици пъти повече капацитет, отколкото реално имат. Като пльоснат една реклама с гръмкия надпис "3 мбит/с международен" аз очаквам наистина да ползвам такъв канал, а не да го споделям с един квартал диванета. После се оказва че всъщност незнамсикоя услуга била доволно добре шейпната. Цели мрежи се шейпват според някакви техни малоумни споразумения, въпреки което рекламират някакви съвсем различни скорости. И това е проблем, който не е типичен само тук, но и в целия свят. За съжаление.



Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

ice4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #24 -: Dec 05, 2006, 17:00 »
Цитат (VladSun @ Дек. 05 2006,17:01)
@ice4o
Ако не ти харесва доставчика - смени го. Ако считаш, че са ти нарушени правата като клиент - има си КТЗП, освен това в този случай можеш да сигнализираш и на КРС. Пишеш *писмена* жалба и според закона те трябва да направят проверка. Не си прави труда да подаваш само устна жалба - няма да има никакъв ефект.

И още нещо:

"... Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос. ..."

" ... 3. не си спомням да съм споменавал, че ползвам нелегално интернет, а ти? ..."

На кое от двете да вярваме ...

Този въпрос буди смесени чувства в мен!
Като казах по какъв начин се получава интернет-а бях далеч от мисълта кражба да те светна '<img'>
По-скоро ставаше въпрос за DHCP ':p'
И...вярвай на каквото искаш, в крайна сметка всеки има право на мнение '<img'>



Активен

malone

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 269
    • Профил
    • WWW
евтин интернет?
« Отговор #25 -: Dec 05, 2006, 17:59 »
@jumboframe
Радвам се, че не си се обидил, тъй като бях може би малко по-остър от необходимото. Преценявам го, като си препрочитам поста. Под разносвач на кабели имам нещо друго предвид, реакцията ми е в резултат от почти аналогичен спор в друг форум. Ще изясня.

Подчертах, че съм против кражбата на интернет.
Също обаче съм против и ограничението на броя на компютрите в едно домакинство, подчертавам, моите компютри в къщи. Предоставянето на достъп на съседа срещу заплащане смятам за нередно.

Там се каза следното:
Цитат
Какво прави един доставчик в общи линии - купува някакъв гарантиран капацитет и си го планира за N потребители. Шейпва, продава, разпределя. Говорим за негарантиран споделен на клиент. Когато запълни капацитета с планирания брой клиенти, прави ъпгрейд - купува още капацитет за нови N потребители.


Аз отговорих по следния начин и мисля, че съм прав

Цитат
Да, принципно трябва да бъде така, но не е. Не искам да ме убеждаваш в противното, познавам безброй доставчици от зората на интернет в България. Такива апостоли няма. Познавам действителността и от чисто практическата, бизнес гледна точка и от счетоводната такава.

Ситуацията винаги се развива по следния начин:
"... купува някакъв гарантиран капацитет и си го планира за N потребители. Шейпва, продава, разпределя. Говорим за негарантиран споделен на клиент. Когато запълни капацитета с планирания брой клиенти ..." обаче решава, че му е по-изгодно да шейпва, продава и разпределя на N+M клиенти същото количество, което в прав текст ще рече, че има почти същите разходи с непропорционално по-големи приходи. Това респективно предизвиква реакцията "Ще ме цака той сЪС топла бира". И отговора е "щом той така, ами и ние така".
И ситуцията обикновено продължава, докато недоволството на клиентите добие застрашителни за бизнеса размери. Тогава се купува нов гарантиран канал, но в бизнес плана се залагат N+M клиенти, като цената не намалява, както би трябвало да се очаква, а остава същата. Ще рече увеличава се печалбата за сметка на купувача на услугата.
Цинични икономисти биха нарекли това нормализация на бизнес процеса.
 
Или ако искам да синтезирам, и двете страни постъпват некоректно, което общо взето си е справедлива сделка, типично по български.
По тази причина смятам спора за безмислен.


Та мисълта ми беше, че се наслушах на покриваджии, шофьори, касиерки, телефонни съпорти, които ама хабер си нямат от действителността, от това, което действително правят реалните организатори на бизнеса в тяхната фирма.
И понеже шефа е казал "Няма да ви увелича заплатите, защото се краде трафик" те са готови да се съгласят със всичко и да защитават твърдението на шефа на всяка цена, без да мислят.

Извинения, ако си се обидил от професионалния профил, който ти присъдих. Ако си наистина доставчик, просто няма какво да споря с теб. Аз съм убеден в правотата си, а именно, че ISP мултиплицират печалбите си за сметка на редуциране на качеството на услугата, която клиентите купуват. Не можеш, а и не искам да ме убеждаваш в противното.
Поздрави!



Активен

Безмислено е да даваш съвети на този, който не иска да ги използва. Каква е ползата от свещника в ръцете на слепеца.

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #26 -: Dec 05, 2006, 18:00 »
Цитат (gat3way @ Дек. 05 2006,16:54)
Другият вариант е някой от LIR-овете да ти рутира определен address range, но определено няма да е безплатно.
...
Ако има нещо, за което "ланаджииниците" ме дразнят, това е че продават десетки, че и стотици пъти повече капацитет, отколкото реално имат. Като пльоснат една реклама с гръмкия надпис "3 мбит/с международен" аз очаквам наистина да ползвам такъв канал, а не да го споделям с един квартал диванета. После се оказва че всъщност незнамсикоя услуга била доволно добре шейпната. Цели мрежи се шейпват според някакви техни малоумни споразумения, въпреки което рекламират някакви съвсем различни скорости. И това е проблем, който не е типичен само тук, но и в целия свят. За съжаление.

LIR-овете дават и още как - иначе те губят като клиент. '<img'>

По отношение на споделеността - не ми е известна обществена (гражданска) мрежа за комуникация, която да не е с дефицит. Всички ние доволно псуваме прим. на Нова Година след N-тия опит да се свържем с близките си по телефона (няма значение дал е БТК, Глобул и т.н.). Да, има известна разлика с масовия ЛАН случай '<img'> Просто те попрекаляват с дефицита.
При хората, с които съм работил, допълнителен канал се купува при първата по-постоянна "черта" на МРТГ-то. Лошото стана, когато потребителите масово почнаха да ползват torrent-системите - непрекъснат upload и 1/3 download (с леки и кратковременни пикове до 1/2 download). По случая се наложи въвеждането на някакъв примитивен QoS - за upload SYN, ACK пакетите отделихме нарочна част от канала за да не се отразява запълването на Upload канала на download-a. Не след дълго, както писах по-горе, се даде перманентно свободния канал за ползване от потребители чрез въвеждане на 4:1 d/u.
Според мен най-големият проблем за липсата на разбирателство между потребители и доставчици е различната представа на двете страни за понятията "домашен потребител" и "бизнес потребител".

@ice4o
Нали не ни смяташ всички тук за дебили?
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

ice4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #27 -: Dec 05, 2006, 21:28 »
Цитат (VladSun @ Дек. 05 2006,19:00)
Цитат на: gat3way,Дек. 05 2006,16:54
@ice4o
Нали не ни смяташ всички тук за дебили?

Не мисля никой за дебил. Който е, то той сам си го показва и доказва.
Активен

divak

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 830
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #28 -: Dec 05, 2006, 21:37 »
@ice4o,  ти си поредният Звезделин дето се пробва тук ( този форум ). Едни питат как да променят пароли на свой приятели, щото видиш ли имали важна информация на техните дискове, а тях ги нямало, други питат що немогат да маунтват административни шерове със Самба, и ако може някой да им каже как, трети просто ... питат разни подобни нелепици, но ти ....ти изби рибата със тази тема.
Както сам каза - всеки има собствено мнение, предполагам разбра моето какво е.
Как мислиш би се отнесъл ти ако разбереш, че от твоята машина са правени глупости по мрежата ? А как би се отнесъл някой към арматурата ти ако те хване, че твориш подобни простотии ?
Къде е проблема да си смениш доставчика ? Или може би си поредният лан юнак решил да очарова приятелчетата със вещина във хакериите ? Доста комично е да се обадиш във 3:20am като ти спре нета и да се окаже че някой малоумник е осъществил идеята ти. Най-смешното в тази история е това
Цитат
Очевадно не си забелязал, че би следвало да се ползва интернет-а на хората, които не са активни в даден момент.


Ми то ...така и така ще ползваме неща дето в момента не се ползват ....да почна да ти реда ? - жена, кола, банкова сметка, то моето си мое ама чуждото трябва да е общо . '<img'>
Това бе от веселата страна, трагичната обаче е, че този манталитет и начин на мислене са объркани от самото начало. Говориш колко си онеправдан и как си прецакан ти и всички като цяло и ...какво е решението - кражба !!
 ':ok:'
Много ми харесва израза :
Прангите не са гривни за украса .
@VladSun той не смята никой, май е убеден '<img'>
Активен

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
евтин интернет?
« Отговор #29 -: Dec 06, 2006, 14:24 »
@divak
Цитат
Едни питат как да променят пароли на свой приятели, щото видиш ли имали важна информация на техните дискове, а тях ги нямало, други питат що немогат да маунтват административни шерове със Самба, и ако може някой да им каже как,


Почвам да си мисля май че исказването на CEO-то на М$ че линуксаджиите били комунисти е правилно.....
Поне от това което ти си написал си правя това заключение...
айде поздрави и леки празници.



Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.