Автор Тема: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец  (Прочетена 34685 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
https://olimex.wordpress.com/2017/02/01/teres-i-do-it-yourself-open-source-hardware-and-software-hackers-friendly-laptop-is-complete/


Преди време във форума се появи новина, че конкурента на Олимекс (платкаджийницата, а не рафинерията) Ориндж Пи ще продава лаптопи. Тогава запитах, какво става с българския проект. Никой не знаеше, затова започнах да се интересувам. Гледах представяния по света и у нас, коментари по наши и чужди портали, новини.

Ще пропусна нещо, защото не бях подготвен да пиша новина, а знаете не съм писал новини от поне четири години. Импровизирано ще нахвърлям досегашни впечатления, а като се сетя, може би ще добавя.

Лаптопа е много спартански. Понеже е предвиден като комплект (нещо, което сами да сглобим), няма как да е сложен. Не е казано в прав текст, но вероятно, като се продава разглобен, е решен и въпроса с гаранцията. Много тежка и скъпа логистика е, ако трябва да осигуряваш гаранция. Отделно у нас работната ръка е достатъчно скъпа, за да е неизгодно да наемаш работници, които единствено да сгобяват компютри. И това без даже да са на поточна линия, сиреч без да е целодневно занимание.

Реално Олимекс произежда единсттено необходимите платки. Затова например няма да видите документи на Freecad с корпуса. Това е първото запитване в Гитхъб, но няма как да стане. Олимекс няма капицатета за това. Пластмасите са внесени от КНР. Съжалявам, но сам Цецо (собственика), казва, че има смисъл да се инвестира в това, единснствено, ако ще продадът милиони бройки. А в техния случай 10 000 е оптимистично. Успех ще е продажби между 2-3 000 за целия живот на първата версия, а под хиляда ще е провал и вероятно край на авантюрата.

Друг е въпроса, че у нас има стотици пластоливници. Но пък пластмасата у нас е много скъпа. Цената ѝ е по-голяма от на готово изделие. После не питайте, защо дори чашите за кафе (сдудентския кристал) са внос от КНР.

А родните, индустриални проектанти са много малко (единици) и взимат космически хонорари. А какъв им е опита с електронни джаджи е много под въпрос. Така, че производство у нас на корпуси би било неоправдан риск, дори, ако е изнесено към външен доставчик, а не Олимекс да си купува машините и да лее сам. Те за техните машини им е тясно, камо ли нови, които на всичкото отгоре няма да се натоварят.

Няма посочващо лостче, а подложка с пипане. Ако може да се нарече добра новина, в най-новото КДЕ има аплет за настройка на такива, който прилича на стандартно управление за совалка.

Няма никакви по-завъртяни работи. Няма дори разширителен пристан. В действителност вътре има изведени изходи, които не са закачени за нищо, но това е само зародиш на истински пристан. Този проблем все още не е решен.

Използван е Олуинърски професор, както се очаква, а не интелски. Той е 64-битов, двуядрен. Пишат го четириядрен. Ще кажа, защо се води с 4, ако някой се интересува.

За  съжаление това е малкия брат (продължител на А10, 20, 30), а не на 13, 23, 33. В нашия случай това означава, че няма да имаме SATA (твърд диск) или PCIe (cardbus, pcmcia…), което значи без периферия, защото професора е за планшети, а не за телевизори.

За сега, най-вероятно и в бъдеще не се предвиждат екстри като локализирани клавиатури (има единствено qwerty, но не италианска, френска, немска, британска, не е потвърдено, но може би все пак ще има БДС и фонетика) или апаратни копчета за изключване на неприятни джаджи като камера, микрофон, wifi, bt.

Няма модели и размери. Корпуса е един. Екрана е един. И двете са скапани.  Ще рече, че са примитивни. Това е единствено с цел цена. Защото нещото не се сглабя в КНР, като това на OrangePi. Но все пак са достатъчно надеждни и удобни. За  безкрайно съжаление, екрана не е дори с пипане ☹, затова подложката е единствен вариант за управление в графичен режим.

Или трябва да се прежалите, да си купите мишка. Но дори това не е вариант, защото професора позволява само две usb и то реално само едно истинско. Изобщо не се знае, какво ще стане, ако едновременно сте мушнали външен диск (неизбежно, машината поддържа до 32Гб SD, като за по-големи, е неизвестно, какво ще се случи) и мишка едновременно. Най-вероятно външния диск ще работи със скоростта на флопи, а мишката ще има „запецвания“, особено, ако е лазерна и над 1000 мигания за секунда, каквато за екран под 12 инча е просто задължителна.

Лаптопа консумира 5В и не се нуждае от охлаждане! Но това също значи, че за игри и приложения имате единствено триклетото Мали (при това стара ревизия), което е очаквано предвид, че сме с ARM, а дори Атомите станаха с него.

Батерията е достатъчно голяма, за да предполагаемо да издържи един работен ден. За съжаление поради причини цена и тегло (лаптопа е 1 кг. и няма нищо метално, ако не броим лития), батерита е течна. На всичкото отгоре закрепнето ѝ е напълно неадекватно. За да я смените, трябва да разглобите цялата машина. А извода ѝ към „дъното“ е като за детска играчка. Нищо стандартно.

Съответно и като резервно зарядно може да ползвате това от количките на сина си. Не се майтапя. Същото е.

Сега наистина бързам, че трябва да работя (нищо, че съм безработен).

Само в заключение ще кажа, че горните недостатъци ги сложих не случайно. Те са единствено с цел да се разбере, че машината е базова. Да не се очакват чудеса. Това не са десетилетията инженерен опит зад Тинкпад, Тошиба и по-скъпите HP (Compaq). Но машината става. Върши работа. И е българска. И е с отворен код.

Последната лоша новина е цената — 250 еврака. Без ДДС. Но тази машина заслужава да бъде подкрепена. Дори, за да я хвърлите на някое бебе да си гледа анимациите.

Може би по-късно пак ще се включа.

п.п. Под Правец в заглавието не се разбира легендарната ни национална марка, а онова изращение на онзи търновски простак;

п.п.п. Все още не съм видял коментари, но професора по всяка вероятност разполага с canbus. За съжаление обаче, той сигурно няма да се използва, като заобиколен начин за закачване на периферия. Олимекс имат някакви смахнати планове да правят от лаптопа… осцилоскоп и други индустриални употреби. Какво да правиш, хората са електрончици и там си ги сърби. За тези цели искат да използват допълнителни професори в FPGA. Но дали ще ги закачат на кан-а или друго, още не са казали.
« Последна редакция: Feb 04, 2017, 18:51 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
За съжаление само ден по-късно (лаптопа още не е в продажба, а едва утре ще бъде представен първом публично в Брюксел), се появи и първия лош отклик:

http://yourpocketnews.com/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop/
https://newsist.io/2017/02/03/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop-the-verge/
http://0daytech.com/2017/02/03/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop/
http://www.darbyleedominique.com/blog/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop/

Цитат
You can build a laptop out of open source components if you want a bad laptop

I'm typing this on a unibody MacBook Pro, probably the most infamous laptop on the planet when it comes to lack of repairability and modularity. But in the drawer next to my desk is a Raspberry Pi and a loose LCD I bought from Adafruit. My heart is in that drawer. Figuratively. In every way, a MacBook is a superior computer, but a Raspberry Pi is more than a computer: it's an invitation to do something new and different with computers.
Now a Bulgarian company called Olimex is doing something new and different with laptops. It recently announced an open source DIY laptop kit called TERES-I, based on its modular hardware. That means instead of buying one hyper-integrated board that has all of the laptop's brains and I/O on it, you buy several little boards and wire them together. Then you put them inside a mostly finished case built by Olimex — although if you want to go ultra DIY you can 3D print your own case, too.
Everything, from the shell's CAD design to the motherboard's wiring, is available on GitHub for perusal or modification, and the modular nature of the internals means you can add a more powerful chipset or modify just about anything you find unsatisfying about the computer if you have the know-how or if Olimex or others offer compatible parts.
   
But, unfortunately, almost everything about this laptop is unsatisfying right now. It runs a quad-core ARM64 chip, though x86 and MIPS chips might be offered later on. It has a tiny 11.6-inch screen, a huge bezel, a tiny trackpad, a cramped-looking keyboard, and a whole lot of plastic. The OS (Linux, naturally) runs off a microSD card. At least the LCD comes in a 1080p variant, because the default 1366 x 768 resolution is a real throwback. There's even 802.11n Wi-Fi, which has me questioning what decade it is. All these unimpressive specs can be yours for the reasonable price of €225, about $242 USD.
Unless you're excited to build your own computer, you're probably better off getting any old Chromebook and throwing regular Linux on it. But that's not really the point with a project like this. Open source hardware is still relatively rare, and Olimex's project might not result in the computer of my dreams, but it does scratch a certain itch that off-the-shelf proprietary computers never will.


Беше неизбежно. Всички знаят, че Allwiner произвежда извънредно скапани ARM и го прави по китайски. Но западните аналози са десетки пъти по-скъпи.

Олимекс е платкаджийница — отлична, с огромен опит, прекрасни изделия, но платкаджийница. Лаптоп е сложно, огромно изделие. Не е само платки. И „нормално“ Терес с вичките му ограничения да бъде сравняван с истински лаптопи. Тъпото е, че ако беше с Atom или Geode, то щеше да бъде приет радушно.

Колкото и да е трудно да има по-скапана архитектура от 8*86, ARM е точно такава. A производители като Рокчип и Олуинър са най-лошите ѝ представители.

В крайна сметка „марки“ като Asus и Acer (а дори Леново с техните „идеи“) от години произвеждат подобни недоразумения, но народа ги купува, защото е поколението spybook, което не се интересува от нещо изън своята „социална мрежа“.

Лаптопа все още има шансове да успее, макар такива коментари ще се множат. Потребителите са съгласни да плащат за грешките на производителите. И плащат щедро. Но, когато си открит, честен с тях, нищо не ти прощават, дори да знаят, че си десетилетия зад големите производители. Дори да знаят, че нямаш и хилядна от техните човешки ресурси.

Лошо. Хората са понякога големи говеда. 
« Последна редакция: Feb 07, 2017, 00:08 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Добре, защо не са го направили като хората - с части, които някой в действителност би искал? Екрана вероятно би бил много по-скъп, но защо процесора да не бъде нещо съвременно, а такъв като от вторични суровини?
С такива хардуерни ограничения - нищо чудно, че и реакциите не са добри. Дори и цената не е сензационно ниска - какво би се променило, ако беше с 10-20% по-висока?
Аз прилагам този принцип винаги, когато съставям компютърни конфигурации - по-добре 10-20% над предвидената цена, отколкото компромис с хардуера, заради който после ще си го бия в главата. Идеалната цена не е най-ниската възможна цена, а оптималната цена в даден ценови клас - цената, която дава най-добро съотношение спрямо производителността.
Да, ентусиастите, които имат излишни пари, сигурно ще си го купят. А не може ли да направим така, че хората да си го купуват не от ентусиазъм, а защото наистина би им било полезно?
Нямаше ли да се продадат повече бройки, ако наистина се бяха постарали да предизвикат положителни отзиви от самото начало? Сега и да го оправят в следващи версии - хората вече са си изградили отрицателно мнение. И вече става много по-трудно да се промени - както с Линукс.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Не си разбрал баш съвсем. Ако те трябва да правят същото, което традиционните производители, би излязло три пъти по-скъпо от тяхното, без изобщо с нещо да е по-добро като изработка.

Те търсят ниша. Нишата е ентусиастите. Искат лека машина (1 кг), искат красива машина (китайските пластмаси наистина са файски), искат машина, която харчи малко, за да не се налага да я изстудяват изкуствено.

Работят с Allwiner, защото просто пазара с това разполага. Техния основен конкурент Rockchip има съвсем мъничко предимство, че не се налага да се слагат толкова много собственически петна в кода. Ама разликата не е голяма. Само едно, две по-малко.

И нормално като правиш лаптоп с нещо предназначено за „играчки“, че ще имаш множество ограничения. 8*86, колкото и да е кофти, чиповия набор е извън процесора (поне южния мост). Можеш да закачваш, каквото ти дойде. В ARM можеш да слагаш само неща предвидени от производителя на професора. В този смисъл ARM е много по-близо до микроконтролер. Не можеш да мърдаш.

Освен това Олимекс не са в положение да преговарят. Например на тях една шибана матрица тип TN с хилава (никаква) разделителна способност им излиза по-скъпа от една хубава IPS с доста добра резолюция. Това е защото просто пазаруват някакви малки бройки (в хиляди, а не милиони).

Но всичко това изобщо не значи, че лаптопа не става. Напротив за зает, пътуващ човек е напълно незаменим. За домашен потребител е също много добър избор. Какво му трябва на него? Spybook, поща, клюките на Пик и някое филмче. Ами тази машина се справя повече от прекрасно с тези задачи.
« Последна редакция: Feb 04, 2017, 17:44 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Я Олимекс действат бързо.

Добавили са още един екран с приемливите като за просяци 1920x1080, което според моя Емакс е мизерните 189.90579052433606 пиксела към инч, но все пак далеч по-добре от предната ужасия. Е да-а-а, не се надявайте на друго освен пропадналия TN, ама вече тоя въпрос го изяснихме. Ще го подарите на някой сляп и той няма да разбере.
« Последна редакция: Feb 04, 2017, 19:40 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Ето това е проблема, а не дисплея:

За  съжаление това е малкия брат (продължител на А10, 20, 30), а не на 13, 23, 33. В нашия случай това означава, че няма да имаме SATA (твърд диск) или PCIe (cardbus, pcmcia…), което значи без периферия, защото професора е за планшети, а не за телевизори.

...

Или трябва да се прежалите, да си купите мишка. Но дори това не е вариант, защото професора позволява само две usb и то реално само едно истинско. Изобщо не се знае, какво ще стане, ако едновременно сте мушнали външен диск (неизбежно, машината поддържа до 32Гб SD, като за по-големи, е неизвестно, какво ще се случи) и мишка едновременно. Най-вероятно външния диск ще работи със скоростта на флопи, а мишката ще има „запецвания“, особено, ако е лазерна и над 1000 мигания за секунда, каквато за екран под 12 инча е просто задължителна.


Та какво пречеше да има свестен процесор, дори и да е ARM? Аз това не разбирам.
Ако има син зъб - на него вероятно може да се закачи мишка. Да я захапе, един вид. :D
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Относно производителност, аз имам следния въпрос. Колко от хората, които ползват лаптопи, натоварват машините на 50%? Не включвам гледането на флаш клипчета. От много време мисля да си пусна нещо да ми следи натоварването на ядрата и да ми вади статистика. Определено в днешно време разхищението на ресурс е част от културата на цялата ни цивилизация.

Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
Цитат
Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx

браво.

И какво излиза? Дайте да правим нещата по трудния начин, че сакън да не товарим компютъра. Апропо, въвеждането на данни в таблица дори в LibreOffice предполагам не е толкова трудоемко за процесора.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Не съм казал да не товарим процесора. Той е за това. Исках да кажа, колко работа може да се свърши и с на пръв поглед най-смотаната машина.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
е, и това зависи от вида работа, но както и да е. Разбирам какво имаше предвид. Между другото, като стана дума за офис, от известно време ползвам WPS (http://wps-community.org/) и не мога да се нарадвам, че не ми се налага да работя с Impress.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx
Що за упражнение е това! Добре, че не обясни как правиш MS Word документ - сигурно почваш на Асемблер.
Ти или използваш комютъра неправилно, или се правиш на интересен.
Иначе по темата: Имам Olinuxino 10 и 20. Замръзват от време на време (само хард ресет ги оптавя). След някой ъпдеит 20 се оправи, но 10 още се успива.
Даваш един apt-get update и по средата замръзва.

Не знам с този лаптоп как ще е софтуера, но от него зависи всичко. Зтова и има и по-добри платки от Распбери Пи, но не успяват защото комюнитито покрай тях е слабо и софтуера е лабав. И Асус правят хубави таблети, но няма софтуерни ъпдейти.
« Последна редакция: Feb 05, 2017, 01:18 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Чакайте сега. Професора е много калпав, но не е чак толкова калпав. На ЛО може да се работи спокойно. Може да си пускате почти всичко. Е сигурно Блeндер, Синелера и Фрее кад ще го озорят, но нормалните приложения си работят.

И е доста по-добър от малинката. Но се каза, в какво малинката бие. Софтуера наистина е по-добре пренесен. Но зад малинката седи Броудком с цялата си мощ.

Добрата новина е, че нещата се подобряват. Обществото linux sunXi почти е изтърбушило китайското „чудо“ и успява все по-добре да го поддържа.

Например имаме хардуерно ускорение за много видео-формати. Вярно за по-новите. По-старите като xvid, divx, wmv не се поддържат. Това с оправданието, че се поддържат софтуерно. Е, както знаем софтуерната им поддръжка също е трагична. Странно, но новите формати са добре поддържани и в библиотеките, така, че за тях хардуерното ускорение е това дето е почти излишно, а не за старите.

Освен това Олимекс въведе мода да се ползват Allwiner и днес има десетки платки, ако не стотици. Това доведе до версия на Дебиан за тях, която е независима от производителите. Не се прави поединично. Тя също става все по-добра.

В е17 има аплет, който показва натоварването на процесора. Не е нищо иновативно, много такива има. Аз просто ползвам е17. Та моя процесор е Pentium M 1,2 Low voltage, той е мъничко по-добър от Атом. А пък A64 (съдейки по сравнителни характеристики във Phoronix с други подобни) е мъничко по-слаб. Демек трите са горе-долу еднакви по възможности. Ами мога да ви кажа, че рядко стигам 100% натоварване. В момента е 23%.

Положението не е чак толкова зле! Машината е използваема.

п.п. Тоя номер за таблиците никога не съм се сещал да правя, а ми се струва доста по-бърз вариант за въвеждане на информация;

п.п.п. Най-големия проблем на машината не е нито екрана (особено откакто добавиха втория), нито професора. Паметта е лошото.От личен опит мога да кажа, че единичка е адско мъчение. Докато не се сдобих с втора банка, се мъчех съвсем буквално като грешен гявол. А за да е купона пълен, тук паметта е запоена за дъното. Наистина двойка гъбки е санитарния минимум за нещо що годе удобно за работен плот.
« Последна редакция: Feb 05, 2017, 11:49 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Добре де аз да попитам, че нещо не ми е ясно.

Това е последният CENTOS7 http://mirror.centos.org/altarch/7.3.1611/isos/

и там се мъдри някакъв билд за armhfp/  Това за какъв хардуер е???
и може ли да се сложи на този лаптоп?

Изобщо има ли някаква стандартизация на ARM хардуера и софтуера? Ами това какво е?
https://fedoraproject.org/wiki/Architectures/ARM/F25/Installation/Hardware_Status

Ами АРМ-ския хардуер има ли си BIOS по подобие на i386 компютрите? или изобщо не му трябва биос а има някакъв твърд ARM компилиран boot лоадер?

« Последна редакция: Feb 05, 2017, 11:55 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ами Федора е първата дистрибуция, която  още преди години вкара официално AMR Cortex сред поддържаните архитектури. Затова би трябвало този Цент да работи.

п.п. Понеже е ARM, та има драма с първоначалното зареждане (защото не съществува BIOS), но това е проблем, по който се работи и става все по-малка трагедията. Някой ден с присмех ще се сещаме за тия дни.
« Последна редакция: Feb 05, 2017, 12:02 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил

Ами АРМ-ския хардуер има ли си BIOS по подобие на i386 компютрите? или изобщо не му трябва биос а има някакъв твърд ARM компилиран boot лоадер?

Не знам конкретно за тази архитектура, но от опита ми с raspberry pi мога да ти отговоря веднага - не.
Пак отварям скобата, че говоря за броудкомските шитни, но там буут процеса протича по този начин - във видео ядрото (?!) което се намира на същия чип както и основното арм ядро има записана първата степен на бууткода. Този бууткод е достатъчно интелигентен да потърси от сдкартата върху дял форматиран на фат32 и да зареди файл bootcode.bin. Този файл на практика до колкото разбирам, представлява мини ОС наречена VideoCore (броудком специфични истории), която се изпълнява от графичното ядро. Тя привежда същинския арм процесор в готовност зарежда още един файл - start.efi и чак тогава предава управлението на арм ядрото. След това  start.efi чете config.txt файла, cmdline.txt и се зарежда ядрото на операционната система - kernel.img. Всички настройки които нормално се правят от бисоа се намират в този config.txt. Всичко, което нормално груб подава като параметри е в cmdline.txt и мисля че ядрото си се зарежда от стейдж лоудъра без намесата на груб.
Нямам представа как точно работи арм-а на този лаптоп но на дали ще е кой-знае колко различно. То и при телефоните е така. Арм-а е само апликейшън процесор, инициализацията се прави от gsm ядрата и винаги се зарежда някакъв бейзбанд преди да запали арма и да тръгне ос ядрото. То джейлбрейка на айфона в началото винаги се промъкваше пред бейзбанда.
Активен