Автор Тема: Цъфнахме и вързахме  (Прочетена 22033 пъти)

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #15 -: Feb 01, 2018, 22:16 »
@go_fire - само да вмъкна . Не съм сайтаджия :) . Казах че само искам да го изуча . Навремето бях направил само 2 сайта - моя и на станцията . Исках само да изуча материята . Имам трудов стаж близо 26 години и нито ден в ИТ сферата . 13 години имам в морски комуникации и след това по корабите - домакин , камериер и моряк .

И да , за баланса може да се спори много .

Само един пресен пример . Сестра ми завърши миналата година ( на 48 ) ЕСЕО - електроснабяване и електрообзавеждане . 2 години влачи изпит по Теоретична Електротехника ( не е зачьот ) , материала има около 5 % покритие с реалността . А двама от колегите й ,млади момчета които работят в частни фирми в този сектор не успяха пак да го вземат и отложиха държавния си изпит с година. Да не говорим че всеобщото мнение на всичките й колеги целия материал по специалността им има покритие  със сегашните добри практики на 50 % .
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #16 -: Feb 01, 2018, 22:18 »
Компютърни системи? Не мисля, че общите предмети като физика, химия и прочее са излишни. В днешно време компютрите са навсякъде и без тях не става нищо. Та, може да си учил няколко езика за програмиране, бази данни и прочее, трябва също, но когато трябва да решиш конкретен проблем на някой от тези езици, дето си ги учил, тъй наречените общи предмети помагат.

Май съм споменавал, но пиша в едно форумче от време на време за кодене и там редовно има въпроси как се прави това и онова с библиотеки точно за обработка и анализ на данни. Библиотеки направени за използване в каквото се сетиш. Ако щеш и химия и физика. Та, като вида такъв въпрос и го подминавам, щото не зная, какво се опитва да направи човека.

Преди време се бях записал Компютърни системи и какво да ви кажа... Мудна работа. Бях се занимавал малко със С не много време преди това и отбирах туй-онуй. Бях задочно. Спомням си първата задачка дето ни бяха дали за вкъщи на Паскал. Ми елементарна до немай къде. И това за цяла седмица. Тогава още нямах компютър и се оглеждах да си купя, ма докато го направя, ходих у една колежка, та правихме нещата заедно. Какво ми направи впечатление на тази първа задачка. Че тя не знаеше изобщо как да я направи и дори как да подходи, как да започне. Така ни бяха обяснили. Трябваше аз да и разказвам, както аз го разбирам с ограничените си знания, но тя тогава ме разбра веднага, какво и говоря. Не се бях замислял върху тази случка, докато не седнах сега да пиша тук. На бизнеса му липсвали специалисти? Питам, без да търся отговор, така ли се подготвят тези специалисти? Момичето не беше изобщо глупава, разбра ме от две думи, но защо не разбра онзи там? Една седмица. Прекъснах на първата година още и не продължих, поради лични причини, но не съжалявам.

От известно време сам се уча да правя някои неща и видях за една седмица, колко може да се научи. Много. Работа като програмист няма да започна и няма и да си търся, но ако може сам човек да научи, каквото учат там за много по-кратко време, ходенето на университет заради самото учене донякъде се обезсмисля. Да, имаш контакти с хора и преподаватели и може да обменяте опит, но ако трябва да се мъкнеш със скоростта на охлюв заради нечия програма... Не става. Това е оправдано, само ако искаш с това да се занимаваш, но и това не е задължително. Познавам човек, който сам беше се учил и го търсеха и от чужбина да прави разни неща. С какви неща се е саминавал... Тук в България само можем да мечтаем за такава техника. Та, диплома ти трябва, за да започнеш работа. Предполагам, но от тук нататък какво следва?

Дразня се на едно. Представям си, как в една фирма чужденци по тази програма работят съвместно с наши момчета и момичета и как чужденците взимат два пъти по-големи заплати, щото има някаква договорка. Ако аз съм шеф, никога няма да допусна да има такова разделение във фирмата ми. Това не създава в никакъв случай здравословна среда за работа и може само да навреди.

Да допълня нещичко, защото погледнах предното мнение.
Питам една приятелка, която завърши преди година икономика ( питам я две години след като започна да учи ), има ли нещо общо това, дето учи със действителността? Отговора и беше: нищо общо. Повече няма какво да кажа.
« Последна редакция: Feb 01, 2018, 22:20 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #17 -: Feb 01, 2018, 22:40 »
@4096bits, аз казвам същото, но разликата е, че вашите мнения са констатация, моите са мечта  (може и идея за това, какво трябва да се случи) въз основа на същата констатация. Имайте предвид, че ако говорим за констатация - се връщаме на въпроса: Защо плащаме (да ние го плащаме) за училища, след като реално килийното обучение е на практика действащо?!
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #18 -: Feb 01, 2018, 22:44 »
4096bits въпроса с преподавателите и как поднасят материала е много важен .

Един пример пак ще дам . Фанатик ( буквално ) съм на тема Химия , старите ми колеги ме наричаха - Алхимика.
През една нощна смяна едната ми колежка ме помоли да помогна малко по телефона на племенницата й която 3 месеца не влизала в час по химия. Няколко часа , направо ме заболя ухото да държа слушалката обяснявах на момичето химията както аз я знам . Като почнах от блуждаещите огньове в гробищата ( от разлагането на телата се получава фосфени ) , през земетесението 1917 г в Черно море и как се е запалило морето и паднал киселинен дъжд ( воден синтез на сярна киселина ) та до падането на Вавилонската кула - една вечер в обсадения Вавилон на стената почнали да горят думите "Мене , такел , фарес" - демек Вавилон ще падне (забавено горене на въглеводороди ) . А темата химия и религия дори не бяхме я започнали .

Та , на другия ден момичето изкара 5 по химия . Е ,как аз мога да обясня занимателно , че дори и с формули мога да го подкарам материала , а повечето учители не могат елементарно да привлекат вниманието към предмета .
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #19 -: Feb 02, 2018, 00:30 »
Как ли? Лесно. Ако докато "преподаваш" си мислиш, какво да сготвиш за вечеря или къде ще идеш да пиеш по бира с някой след края на работния ден, сиреч, там си просто за да мине време и да вземеш накрая на месеца някакви смешни пари, така ще е. Учителката ми по математика, докато учех средно беше страхотен преподавател. Не съм пипнал една задача да реша у дома и изкарвах само шестици при нея, просто като я слушах и гледах, какво пише на дъската. Има хора и от тях, които си обичат професията, обаче с лупа да ги търсиш, не мож ги намери. Толкова са малко.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #20 -: Feb 02, 2018, 01:15 »
Ами ето знаеш думата „съпромат“. Аз до днес не я бях чувал.

За „Философия“-та ще кажа, че е дисциплина точно толкова важна, колкото и „Математика“-та.  Сиреч фундаментална е. Навсякъде е необходима.

Виж, изненада ме с това, че сте учили и икономика, но, какво пък? Не ви е навредила.

п.п. Днес е модерно да се подиграваме на дисциплини като „История на КПСС“, „Научен комунизъм“ и не знам, какви още имаше. Но от тогавашна гледна точка, социалистическия строй е бил една даденост, а комунизма само въпрос на бъдещо развитие. Сиреч, това е било една необходимо знание, за да сте в крак с тогавашното време. Никой не е предполагал, че ще свърши. Но ето днес, зареден с това знание, можеш убедено и правдиво да твърдиш (както си и правил), кое е било кривото на онова време и какво не бива да допускаме да се повтори.
Проблема е, че бяха комунистически оцветени. Философията беше социалистическа (Лениновата теория на отражението беше номер едно там). Историята на БКП и научния комунизъм направо нямам думи. Такива "науки" не те научават на нищо, само те дезинформират (това е и било целта де).
А иначе Съпромат означава - "Съпротивление на материалите" ама тогава по съветски тертип всичко имаше подобни съкращения (като Минкомсвязь http://minsvyaz.ru/)
Иначе наистина е полезно да знаеш повече неща за света като правиш инженеринг.
Аз например си нямах на идея от сметкоплани и сметки, но изкарах 13г. в най-големите БГ банки. Като проС компютърджия, почнах да давам акъл на счетоводките как да си оправят бакиите като не могат да си оправят сметките и сторната, и аз пак аз трябваше да настройвам сметките според националния сметкоплан на системите. Аз смятах и лихвите по извадки от сметки, за да проверя дали програмите смятат вярно (щото се оказа, че счетоводителите и лихви не знаят как се смятат), проверявал съм и валутната преоценка. А колко справки са се изпонаписали.
Ако ще кодиш, трябва да познаваш по какво кодиш.

Народа има един лаф: на много учени глави, трябва да има по един прост, та да им дава акъл.
« Последна редакция: Feb 02, 2018, 01:20 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #21 -: Feb 02, 2018, 01:58 »
А-а-а комунизма не го закачайте, то там отдавна се изясни : добра идея -кофти реализация
Даскалите също са ясни ....заплатите им също.. няма кой знае каква промяна последните 100 г.

Осем лева кило фасул! Скандал!

Ама това което може ше да се направи, но още се моткат и опъват е да въведат точковата система... Както си е по белия свят, но не би
И тогава колегата с информатика и интерес към микробиология ще си избере биология напр. Но не и физика или психология, друг пък дето иска даскал по информатика да става ще си избере напр. психология и т.н. докато си запълни необходимия брой точки.

Ама не щат гадовете, щото тогава баш най некадърните по върховете ще останат без работа.


Ееех, а навремето.. след освобождението откъде са почнали и докъде са стигнали, важното е желание да има...и работа..
Навремето сме учудили света, първия американски колеж в чужбина и то женски, армията на капитаните дето победиха генералите и после пък Бисмарк искал само 100 000 български войника и щял да оправи света.

А пък сега - всичко е на един.. (компютър) разстояние.. ама ни мързи да съ дигнем... иначе сичката пара у свирките.. бистрим наука, спорт и.. международното положение.
« Последна редакция: Feb 02, 2018, 03:38 от remotexx »
Активен

foxb

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 175
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #22 -: Feb 02, 2018, 06:54 »
Странно а отмениха ли заповедта с която изкарваха специалистите >:D?

Иначе временно недостиг в определена професия може да се запълни с внос, но за да има някакъв дълготраен ефект от това то трябва да се работи в дългосрочен план. Иначе ефекта е отрицателен.
Т.е. трябва да се подготвят кадри (а също и да се правят деца, че иначе от какво ще се правят кадрите).
Да се създаде стабилност на пазара на работна ръка
Да се преработи т.н. трудово законодателство, което се пише от работодатели и в крайна сметка защитава работодателите.
и др.(че иначе списъка ще е доста дълъг)

Ако не знаят как се прави да попитат дори и съседите ако не им се ходи на командировка до по-далечни страни. :р

А за обучението - ако някой иска да се научи ще намери начин. Сега е много по-лесно отколкото преди. (има интернет ???). Относно системата за образование.  :'(

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #23 -: Feb 02, 2018, 07:28 »
Видях FoxB и сърцето ми грейна. Добре дошъл приятелю в странство. Съвсем преди дни жена ми ме пита за теб.

=*=

На ти Марко зоб. Като ще ви се меся в компотените работи, вие ми налазихте икономиката. Добре ме нахранихте. Ама да бях седял мирно.

За честта на професията да кажа, че ние много старателно, дълго и подробно учим лихви, видове и методи на изчисления.

Също така да кажа, че практиката показва, че най-добри счетоводители стават тези завършили преди това нещо инженерно. Явно няколкото математики повече дето учите или нещо от останалата програма ви помага да ни задминавате лесно.

4096 на твоята приятелка ще ѝ отговоря, както отговорих преди няколко месеца на една нова в занаята колежка.

Счетоводството е скучно до полуда. Досадно. Изморително. Психически натоварващо. Напрегнато. Това не е нещо, което всеки би се навил да върши. Освен за пари, но го изключвам в момента. Аз самия изкарвам твърде малко и парите са последното, заради, което работя.

Та, ако не знаеш, защо правиш нещата, които правиш, ако не знаеш, какъв е генералния замисъл зад всичко това, ако не знаеш, каква логиката зад всичко това… алтернативите са две.

Първата е да се побъркаш. Не го пожелавам на никой. Виждал съм го.

Втората е просто да напуснеш професията, защото не виждаш красотата в икономиката. Не виждаш предизвикателството. Не виждаш, че си един самарянин спасяващ света. Последното е съвсем конкретно. Този свят се крепи и не се събаря, защото едни хора отзад го крепим като атласи, макар да не сме титани, а доста далеч от тях.

Последнто прозвуча доста патетично, макар да е вярно. Но наистина има основополагаща логика (и математика) зад всичко, което вършим и което на страничния наблюдател изглежда като предица от глупави, несвързани, нелогични и излишни действия.

Ние сме длъжни да изкараме резултат. Даже смешката е, че с грешни цифри трябва да докараме верен резултат. Но това вече е в сферата на грозната действителност, а не науката зад вярното и точно отразяване на фактическата действителност.


п.п. Друг път (ако желаете) ще ви говоря за прилики и разлики между икономисти и програмисти.
« Последна редакция: Feb 02, 2018, 07:37 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #24 -: Feb 02, 2018, 10:28 »
Е, някои цъфнаха и вързаха. Разни кметове и общинари.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #25 -: Feb 02, 2018, 10:37 »
И аз исках да правя навремето сайтове. Мина ми мерака. Бях започнал и флаш да уча, защото се правеха много кинти, обаче и на това му беше изпята песента. И при двата случая основното, което ме спира да се занимавам с нещо такова, освен изоставането със знанията, е, че каквото и да правиш от двете или нещо от този сорт се опира до едно. Или работи за някого за заплата или, ако бъхтиш за себе си, опираш отново до това. Един проект, един клиент. Кинти не могат да се изкарат така. Можеш да живееш от това и то сигурно добре, но до там.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #26 -: Feb 02, 2018, 10:59 »
Цитат
Ама това което може ше да се направи, но още се моткат и опъват е да въведат точковата система... Както си е по белия свят, но не би
И тогава колегата с информатика и интерес към микробиология ще си избере биология напр. Но не и физика или психология, друг пък дето иска даскал по информатика да става ще си избере напр. психология и т.н. докато си запълни необходимия брой точки.

ХА. Точно за това говорих. Надявам се сега, сте ме разбрали :) Добре, че е @remotexx, че да даде пример от белия свят. Нямаше да се сетя, макар и да съм гледал по филмите, че в Америка е нещо подобно.
« Последна редакция: Feb 02, 2018, 11:01 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

lunarvalley

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #27 -: Feb 02, 2018, 11:32 »
Цитат
Не съм пипнал една задача да реша у дома и изкарвах само шестици при нея, просто като я слушах и гледах, какво пише на дъската.

ами, явно си много интелигентен. Ние, в гимназията, имахме прекрасен преподавател по математика, но целият клас се скъсвахме да решаваме задачи вкъщи. Че и по парковете понякога. Апропо, става дума за езикова гимназия, не математическа. Аз поне, повече от 5 за срока и годината не можех да изкарам при все решаването в клас и извън.
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #28 -: Feb 02, 2018, 12:03 »
nikolin,

тия мантри за некадърните преподаватели заповат да стават досадни. Разбира се, че е важно как е поднесена материята, но още по важно е ученикът да си седне на гъза и да вложи някакви усилия. Да прочете нещо, да учи самостоятелно. Ми погледни дори примера, който си дал. Девойката 3 месеца не била влизала в час по химия (по твоите думи, надявам се преувеличаваш). Е, учителят ли е виновен за тази работа? И да, похвално е, това което си успял да направиш.  :)
Активен

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #29 -: Feb 02, 2018, 14:06 »
@ lunarvalley  донякъде си прав .

Това го изпитах на собствен гръб - 9-ти и 10-ти клас мен и приятелят ми ни гонеха от час по математика защото бяхме "много добри" - пишеха ни шестиците и ни пускаха навън за да не подсказваме на другите . Обема литература и упражнение по химия и математика които самосиндикално съм чел и упражнявал е 3 към 1 в полза на химията ( а аз много обичам да чета и експериментирам ). И двамата с приятеля ми се мислехме за велики. В 11-ти клас втория срок записахме пак двамата свободно избираема математика . Няма да ти опиша какъв звучен шамар ни удариха ( метафорично ) . Такъв студен душ , такова отрезняване - нямам думи . Този Учител ( той подготвяше кандидат студенти по математика ) като ни видя нивото се хвана за главата . При него бяхме близо 20 души учили при 3-4 различни учители по математика . Та , накратко - материал за 3 години не се учи за 3 месеца . Не си прав за мантрите за некадърните даскали , и си много прав за да се седне на задника и да се скъсаш от упражнения .

От този момент нататък вече никога не съм хвърчал нависоко . Паднах веднъж , стига ми . На 18 години научих най важния си урок :)
Активен