Автор Тема: tuka se izgubi edna tema neshto :)))  (Прочетена 1724 пъти)

KeuH

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 68
    • Профил
tuka se izgubi edna tema neshto :)))
« -: Jul 28, 2004, 15:51 »
Тъкмо пишех отговор на тема от сорта на "коя линукс дистрибуция да си избера" и взеха, че я изтриха.  Тъй като отговорът ми е малко краен и може да предизвика пламъци, съветвам да подходите към него с хумор, а не твърде религиозно.  В тия времена, когато и църквата се цепи, религията е щекотливо нещо, но ето го моя отговор.  Публикувам, защото толкова време го писах и не искам да отиде на вятъра.  Само да предупредя: всички дистрота са готини, няма лоши -- аз съм тъп, че не мога да се оправя с някои...

Въпросът, който задаваш може да се окачестви като религиозен.  Наистина изборът на Линукс дистрибуция в голяма степен е доктринален избор.  Естествено важно са и характеристиките на съответната дистрибуция.  Аз съм сменял много дистрибуции и смея да кажа, че имам известен опит от гледна точка на потребител/разработчик/програмист и не чак толкова голям от гледна точка на администратор.

Щом си нов за Линукс значи си долу-горе в моята ситуация: искаш да ползваш компютъра си като работна станция, а не като сървър.  Това значи, че е добре да се ориентираш към дистрибуция, която предлага много пакети и актуални пакети.  Такива дистрибуции са SuSE, Fedora, debian.  Въобще всички дистрибуции предлагат всичко, затова не искам да съм краен.  SuSE предлага огромен брой пакети и при това най-актуалните версии.  В България обаче трудно се намира, защото няма bg-mirror, а иначе струва пари.  Fedora предлага най-новите пакети, но не чак толкова много и има повечко bugs.  Дебиан предлага всичко, но за начинаещи е прекалено сложен и документацията е разхвърляна.

От дистрибуциите, които си листнал смея да твърдя, че никоя не е подходяща за тебе.  Да имаше култовата RedHat 7.3 (това е нещо като Вин98 за Линукс '<img'> щях да ти я препоръчам, но това са наистина допопни версии.

Сега малко за доктриналните въпроси:

Ако си от църквата на Емакс (а ти не си) -- Дебиан.  Това значи долу-горе, че не само че не признаваш комерсиален софтуер, ами и отворен код не признаваш -- всичко за теб е свободен софтуер и твоят духовен водач е Ричард Столман.

Ако си ползвам Линукс, а не Уиндоус, щото е по-як, а не щото е оупен сорс (а пък оупън сорса е плюс) тогава SuSE 9.1 -- по-лесно за инсталиране от Уиндоус и е една много добра (но комерсиална) Линукс дистрибуция.  Твоят духовен водач е Линус Торвалдс.

Ако си -- искам и да е безплатно, и да е лесно, и да е свободен софтуер, ама да не е френско и да е все пак поддържано от корпорация -- тогава Fedora 2.  Това е за експериментатори.

Ако си Юникс фен -- Слако -- всичко е стабилност!

Ако си -- айде да не чак толкова bleeding edge като fedora, но все пак да е лесно и да не е СуСЕ (щот са немци) дай тогава Мандрако!

И т.н. и т.н.

А иначе за техническите въпроси:

Общо взето има няколко вида дистрибуции, които се различават по начина на инсталиране на пакетите.

Вид 1: Лесни, но не чак толкова дълбоки като замисъл: RPM-базирани дистрибуции.  Това са Fedora, SuSE, Mandrake...  Всички те имат инструменти за конфигурация и са много добри за начиещи потребители.  Моят избор пада върху SuSE.

Вид 2: По-тарикатски, по-сложни за инстал, но лесни за ъпдейт -- Gentoo, debian.  Ако всичко за тебе е правилното инсталиране, деинсталиране и ъпгрейд на пекети -- тогава изборът ти трябва да се спре върху някоя от тези две.  Предполагам, че не, тъй че чети натам.

Вид 3: Какво е това пакет?  Дистрибуции, които не се интересуват от пакети и такива работи.  Типичен пример е Slackware.  Тук трябва да имаш нюх, за да работиш и лесно можеш да намажеш системата.  Затова пък имаш безкрайна флексибилност.

Лично аз ти препоръчвам SuSE 9.1 поради следното:
1) Много много много пакети.
2) Най-новите версии (KDE 3.2, kernel 2.6)
3) Много лесно инсталиране и поддръжка (Yast)
4) КДЕ базирано (redhat namazaha kde, zatova trebva da platyat s pylen boikot i gnome-to zaedno s mono li, bono li kvo beshe v MS pri .NET (chakam flame-ove)

Бих могъл некой работи да не ти ги препоръчам, но рискувам да отнеса много флеймове, но айде.

От религиозна гледна точка съм против fedora, защото тия пичове мажат КДЕ-то как си искат и ми лазят по нервите.

Поздрави,
КейН
Активен

horror

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 32
    • Профил
tuka se izgubi edna tema neshto :)))
« Отговор #1 -: Jul 28, 2004, 16:10 »
Това ми хареса. Браво.
Активен

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
tuka se izgubi edna tema neshto :)))
« Отговор #2 -: Jul 28, 2004, 16:17 »
Теми се трият много, ама МНОГО рядко. '<img'>

Темата за дистрибуциите е преместена където и е мястото - в секция МНЕНИЯ. Ако искаш, копирай там обширния коментар, който си направил за да стигне до този, който пусна темата...
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
LUG-Varna ajde da napravim edna sresta
Идеи и мнения
Ice___Cool 0 2158 Последна публикация Mar 02, 2004, 16:08
от Ice___Cool
Mai tuka mu e miastoto Windows vs linux
Хумор
JOKe 4 2481 Последна публикация Jun 13, 2004, 15:27
от shadowhand
Slack i Debian na edna mashina
Настройка на програми
alisa 8 3136 Последна публикация Jul 14, 2004, 13:18
от alisa
dva ip aresa na edna LAN karta
Настройка на хардуер
batteo 2 1971 Последна публикация Oct 13, 2005, 10:57
от Agent_SMITH
TEMA DESKTOP
Настройка на програми
sun2004 5 1850 Последна публикация Mar 20, 2013, 20:40
от ddantgwyn