Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: backinblack в Jul 13, 2017, 13:38



Титла: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 13, 2017, 13:38
Покрай една друга тема тук във форума, стигнах до извода, че това е основното което не се разбира и от тук вече се изкривяват много нещата в следващите разбирания. Искам в тази тема да изясним това кое колко и как се разбира, защото е в основата на по-следващите ни разбирания за нещата.

За масовия потребител, компютрите са просто една машина за производство или забавление. Масовия потребител не желае да знае кое как работи, а просто да го ползва! Да го ползва така, както му е удобно и да работи безпроблемно и да му е лесно. Масовия потребител вижда само интерфейс, а интерфейса е нещото което прави един софтуер предпочитан пред друг, заради леснота на ползването си. Всички тук изтъквате предимството конзолата и отричате графичния интерфейс, но всички имате смартфони! Някой ползва ли си смартфона конзолно!!!????

Писането на софтуер е образно казано производство в най-чистия си вид, но на интелектуален продукт! Софтуера прави от една щайга машина с различно предназначение! Машина за производство или за забавление и за целта просто трябва да се инсталира настрои необходимия букет от софтуер. Е да, ама преди това този софтуер трябва да бъде произведен от някой, а той за да седне да го пише, трябва да има стимул, защото всички къща храним и имаме материални потребности, а не само виртуални, а за материалните потребности трябват пари. Всички виждате как се търсят програмисти и как този труд е доста скъп. Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие! За едната свобода на сульо и пульо :) .
Някои от вас може и да са чели историята на развитие на операционните системи и софтуера. В началото са били малки фирми и ентусиасти, които са си разменяли свободно софтуера в изходен код и са споделяли знанията си, като по този начин са развивали нещата. После по-големите фирми с цел постигане на монополни позиции са забранили размяната на софтуер и споделянето на сорс код. От тук вече се ражда и буната на малките, които виждат в това монополизиране на бизнеса им от големите и създават новия бизнес модел чиито основни постановки са залегнали в ГПЛ лицензирането, което определя основните правила на софтуера и бизнес модела на развитието на този софтуер.
Всички знаете как се печели от затворен софтуер! Създаваш една програма и продаваш копие за ползване! Инвестираш в разработката, дизайн, реклама, маркетинг и още куп други неща и печелиш. Нищо по-различно от производството на който и да е материален продукт! Ако има търсене се произвежда някаква къса пилотна серия с която се тества пазара и, ако се продаде се реализира ново производство в по-големи количества. Ако продукта е добър се пръква конкуренция с по-ниска цена и така продукта става масов и цената му спада. По същия начин е в производството на софтуер. Тези продажби захранват освен с печалби за фирмата още куп други специалисти по дизайн, реклама, маркетинг, защита на авторски права........!
Как се случват нещата със свободния софтуер, който е хем безплатен, хем всичките знания са споделени, но и трябва да носи също печалба за тези програмисти или фирма разработчик на софтуер, че да имат стимул да го развиват! Изключваме от това уравнение специалистите по системна и мрежова администрация, защото преди да си влязат в ролата, някой трябва да им напише нужния софтуер, без значение по какъв бизнес модел/лицензиране.
За разлика от пропиетарния бизнес модел, тук вече се използва обратния метод! Някой програмист или фирма създава някаква малка програмка, в повечето случаи за лични нужди и я споделя за общо ползване. Друг, който има същите нужди я разглежда и решава да я ползва и си я ползва, но той не е програмист, а има нужда от някаква дребна функционалност с която да се допълни тази програма и се свързва с програмиста, разбират се колко ще му струва да се допише и я получава. Или, ако разбира, може сам да си я допише и да предаде кода на собственика на програмата да го вложи в новата версия. Така тази функционалност става достъпна за други ползватели на софтуера и се появява и друг, който е склонен да плати за допълнителна функционалност и така вече софтуера се развива, а програмиста си осигурява един сигурен и постоянен доход, но, ако идеята му е била добра, популаризирала се е и е възприета от повечето потребители. Ако не е била добра, проекта отива в забвение и умира. Както често се случва и е неизбежно, след като се създаде нещото си и се развие идеята се получават и спорове относно развитието на първоначалната идея и технологиите и тогава вече се появяват и форкове на проект. Форковете обединяват нуждите и желанията на различни групи и първоначалния проект тръгва в различни посоки.
Често нови в Линукс света коментират, че за Линукс нямало богат избор от софтуер! Да, наистина няма и за това от изложеното до тук си има причина! Че безплатен обяд няма, а хората се групират около една или няколко идеи и ги ползват и развиват заедно.
Общото между производството на физически продукти и интелектуални продукти е, че се прави с цел реализиране на печалба, но няма вариант първо да се плати, а после да се покаже и произведе! Винаги някой първо трябва да вложи труд или средства за да реализира нещо, а после, ако правилно е преценил желанието на пазара да получи и печалба или труда му или вложените средства да отидат на вятъра.
От едно известно време ни се налага, че бизнес се финансира само с кредити, но в доброто старо време, когато имаше по-силна конкуренция на идеи, всеки бизнес се развиваше чрез ре-инвестиране на част от печалбата за развойна дейност или увеличаване на производството. Няма вариант да се направи собствен бизнес без инвестиция на труд или средства! Най-логичното е, че ако би могло и наистина се получи, то какъв е смисъла после да се инвестира, след като и без инвестиции бизнеса си печели!!!????
Не всички, които се занимават с компютри развиват и бизнес, но тези принципи най-основни трябва да се знаят и разбират, защото в последствие спестяват много нерви. Ако софтуера се ползва за бизнес, то разработчика на този софтуер в малка или по-голяма степен се явява и партньор на бизнеса и трябва да се отчитат и неговите интереси.

Аз лично, в днешното глобално производство и търговия, за малки и прохождащи субекти в този голям бизнес виждам най-големи периспективи в ГПЛ бизнес модела, но трябва да се разбере, че лицензирането не е просто някаква защита на някаква си интелектуална собственост, а преди всичко бизнес модел! Бизнес модел в който някой печели и трябва да печели за да има стимул да развива продукта/проекта, а този, който го ползва под една или друга си плаща за това, че ползва нещо на пръв поглед безплатно и, ако иска допълнителни функционалности или подобрения, трябва под една или друга форма да си плати, защото безплатен обяд няма!

От всичко казано до тук, целия този спор Линукс вс Уиндоус става просто излишен! Това са 2 еко системи  със напълно противоположен бизнес модел и със съвсем различна насоченост! Уиндоус е възникнал като десктоп система, персонален компютър, а в последствие му се добавят функции за предоставяне на услуги, а Линукс е възникнал като система за предоставяне на услуги, а в последствие му се добавят функции за десктоп. Още дълги години Уиндоус ще е по-добрия десктоп, а Линукс ще е по-добрия сървър!
Тук вече можем да намерим и друго логично обяснение за това, защо Уиндоус е по-разпространената ОС! Бизнеса е този, който развива и инвестира в развитието на софтуера. В една фирма примерно, всеки един компютър е машина със строго определено предназначение на която се извършват малко на брой операции, но с голяма интензивност и за много от работните места Линукс десктопа вече приложим, защото има достатъчно добри алтернативи на софтуера за Уиндоус, но има и приложения за които Уиндоус е незаменим, но в домашни условия, където един компютър се ползва с много предназначения, Линукс има още много да догонва, а и да не пренебрегваме създадените навици. Масовия потребител не може нито Линукс-а, нито Уиндоус-а да си настрои сам и ползва услугите на специалисти, а те са платени. Масовия потребител не го интересува каква е ос, когато си плаща на специалист да му я инсталира и настрои за да си я ползва удобно. Докато Линукс потребителите и специалистите съветват новите потребители да ползват конзола, дори и добрите идеи заложени в системата ще бъдат отхвърляни и хората ще си ползват Уиндоус дори и за неща за които Линукс е по-доброто, а не по-евтиното решение!


П.С--- Цял ферман написах и дано повечето не само го прочетат, а и вникнат в нещата! Още много може напише и обсъди, но ще го оставя за после.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2017, 14:17
Ей това е мой тип човек! Едно време Инжинера на това му казваше — стабилни потребители. Ако ще сядаш да пишеш, пишеш. И пишеш изчерпателно. Няма хък, мък. Какви са тия теми по едно изречения?!

Жалко, че няма кой да я закачи тая тема най-отгоре  :'(  :'(  :'(

Само се намесвам да кажа, че те големите компании и на това му намериха колая за монополизиране. Казват му облаци. Затова и оная другата ОС дето споменаваш, взе да се изтегля от „класическия“ си модел.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 13, 2017, 14:29
Гога, облаците не са панацея на всички желания и проблеми :) .
По принцип, всеки софтуер, както и бизнес услугите в началото предлагат най-търсените неща, а в последствие допълват. Ето примерно УП, а и други имат много приложения, които допълват личните желания с това, което се предлага в облака безплатно. Примерно конектор с гугъл драйв, оне драйв, дропбокс.....
Винаги ще има различни желания и бизнеса ще е все повече свързан с и-нет.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 13, 2017, 14:35
Цитат
Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие!
Аз.

Изобщо всичко измислено и открито до сега се движи точно от такива подбуди. И не само в програмирането. Ами и в науката, математиката изкуството..... 


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: PaperNick в Jul 13, 2017, 15:04
Цитат
Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие!
И аз вярвам.
Като погледнем историята, Линус просто си е цъкал някакво проектче в университета за собствени цели. След това малко хора започват да допринасят за проекта, докато накрая стигаме до по-големите риби и корпорации, които също се включват.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 13, 2017, 15:15
Цитат
Някой вярва ли в това, че тази ОС се пръкнала от забавленията на програмистите, които цял ден бичат код за пари и като се приберат продължават да бичат, ама за удоволствие!
И аз вярвам.
Като погледнем историята, Линус просто си е цъкал някакво проектче в университета за собствени цели. След това малко хора започват да допринасят за проекта, докато накрая стигаме до по-големите риби и корпорации, които също се включват.

Дааа, много правилно! Започва с една идея, която, ако се подеме и от други потребители и се развие и изкристализира се включва и бизнеса, който вече е готов да инвестира! Но, все от някъде и някой трябва да се нагърби със започването :)  и развитието на Линукс еко системата показва съвсем ясно, че бизнес модела работи :) .


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 13, 2017, 15:34
Нещо май си противоречиш ???

Никой от тези не е мислил за успех нито за бизнес. Просто сега са изненадани от успеха на линукс в света.

А бизнеса е бил много тъп та не се усетили навреме да им тикнат в ръцете на Линус и  Столман некакви мизерни стототина хиляди долара та да престанат да се занимават с глупости.   


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 13, 2017, 16:43
А бизнеса е бил много тъп та не се усетили навреме да им тикнат в ръцете на Линус и  Столман некакви мизерни стототина хиляди долара та да престанат да се занимават с глупости.

Бизнеса и сега не е по-различен :) ! Никой не вярва в идеята ти, докато не види резултат и когато види резултата, тогава желаещи да се присъединят под една или друга форма към меда има много, но ти като си изял сам лайната не желаеш да делиш меда с другите :) . Ако Столман и Торвалд са имали добре платена работа, едва ли точно с това щяха да се захванат :) .


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 13, 2017, 17:11
Ако Столман и Торвалд са имали добре платена работа, едва ли точно с това щяха да се захванат :) .

Не добра платена работа а работа която им е кеф. И много пари да вземат пак ще ги тегли към идеите им.
Хем да им плащат за това коете им е на сърце да правят, хем собвеника на продукта е друг.

Но си мисля,  че сега много опън соурсе проекти точно така ги финансират. Плащат хубави заплати на няколко ключови девилопъри   и по този начин контролират проекта. Уж е гпл а реално някоя скрита фирма е собственика.



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: stealth01 в Jul 13, 2017, 17:17
Преди известно време, в една друга тема доста се изписа, преди някой добър човек да се сети и да даде връзка към Катедралата и базарът ($2). Та, нека си го припомним.

Масовия потребител не го интересува каква е ос, когато си плаща на специалист да му я инсталира и настрои за да си я ползва удобно.
Тук съм повече от съгласен, но...
Докато Линукс потребителите и специалистите съветват новите потребители да ползват конзола, дори и добрите идеи заложени в системата ще бъдат отхвърляни и хората ще си ползват Уиндоус дори и за неща за които Линукс е по-доброто, а не по-евтиното решение!
Конзолата не е 9-тият кръг на ада. Конзолата е възможност да надникнеш под капака на автомобила, да видиш как работи в действителност, да го усетиш по-добре. Има хора, които въртят волана, натискат газ или спирачка, и колата се движи. Има хора, които искат да разберат КАК се задвижва колата. Не е нужно висше образование, не е нужно да станеш специалист авто-монтьор. Единствено ти трябва желание, да научиш нещо допълнително, за да можеш да управляваш колата се по-ефективно. Конзолата ти дава възможност, да си говориш със системата, да подобриш комуникацията си с нея. За да ползваш linux не ти е нужна конзола, но ако искаш да вършиш по-ефективно работата си с компютъра, то трябва да придобиеш повече знания за това как той работи и как да разговаряш с него - да му обясниш какво искаш да направи, а той да ти каже какво е нужно за това - ето затова имаш ВЪЗМОЖНОСТ да ползваш конзолата.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2017, 17:23

Плащат хубави заплати на няколко ключови девилопъри   и по този начин контролират проекта. Уж е гпл а реално някоя скрита фирма е собственика.

Хич не е скрита, много добре си се знае, коя е. Написал съм безброй теми в тоя форум за нея. Е вярно, батко Нетер повечето ги е изтрил, с което пък ми спестява автокомпромати срещу мен самия.

Сега гледам, че пак е наминал. Явно DSP ме е докладвал. Само не знам дали ще се размина с масово триене и дърпане на ушите или ще налапам огромен банан, като тия дето се возят с тях по морето.

В близките часове ще разберем.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 13, 2017, 18:50

Плащат хубави заплати на няколко ключови девилопъри   и по този начин контролират проекта. Уж е гпл а реално някоя скрита фирма е собственика.

Хич не е скрита, много добре си се знае, коя е. Написал съм безброй теми в тоя форум за нея. Е вярно, батко Нетер повечето ги е изтрил, с което пък ми спестява автокомпромати срещу мен самия.

Red Hat ли визираш?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2017, 19:06
Red Hat ли визираш?

Че кой друг :P

п.п. Е добре. И голямото синьо и няколко рискови фонда зад тях. Но те са лицето.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 13, 2017, 19:37
Всяко производство, включително и софтуера минава през различни етапи от развитието си!
Първо се започва като свободен предприемач, който сам си е работника и началника. Ако се справи с това и бизнеса му порасне се стига до първите 1-2-3 работника, които да му помагат, но основната работа си я върши сам и, ако всичко продължава да се развива и разраства изниква нуждата от наемането на още работници и тогава, този основния работник няма физическа работа възможност да бъде част от работния процес. Неговата работа става да координира работата на работниците, да търси начини за излизане на нови пазари или издигане към по-скъпа ценова група и още куп други неща но това не променя бизнес модела под който се развива продукта му или софтуера. Дали е фирма заела се с нещо ново за което е наела работник програмист или програмиста, който е започнал проекта е постигнал голямо търсене и е наел работници, а той само координира работата им не е от значение.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2017, 19:50
Всяко производство, включително и софтуера минава през различни етапи от развитието си!
Първо се започва като свободен предприемач, който сам си е работника и началника. Ако се справи с това и бизнеса му порасне се стига до първите 1-2-3 работника, които да му помагат, но основната работа си я върши сам и, ако всичко продължава да се развива и разраства изниква нуждата от наемането на още работници и тогава, този основния работник няма физическа работа възможност да бъде част от работния процес. Неговата работа става да координира работата на работниците, да търси начини за излизане на нови пазари или издигане към по-скъпа ценова група и още куп други неща но това не променя бизнес модела под който се развива продукта му или софтуера. Дали е фирма заела се с нещо ново за което е наела работник програмист или програмиста, който е започнал проекта е постигнал голямо търсене и е наел работници, а той само координира работата им не е от значение.

A бе тук съм готов да поспоря. Все пак да кажа като преди, че мнението ми е спекулативно.

Според мен световната (че и българска в частност) тенденция е точно обратната. Тръгва се от скъп продукт с огромна надценка. Хващат се малко, но платежоспособни клиенти с грамадни маржове между производствена цена и цена на придобиване. Ако това проработи за десетина години, може да се почне да се мисли за експанзия на по-неплатежоспособните пазари, където маржовете ще са малки, а необходимоста от много нови служители — огромна.

Ето сега описа на онзи фатмак ЕРъПъ-то. То е тъй. Преди сме си говорили за Odoo и то тъй. Тия дето ще разклоняваш от тях — същата работа. Всеки търси на хляба мекото и да не си дава много зор.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Acho в Jul 13, 2017, 19:51
Оправихте бизнеса, сега и Линукса ще вземете да оправите. Ашколсун.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 13, 2017, 19:55
И извънземните оправихме.... Ама ни затриха темичката :'(


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2017, 19:58
И извънземните оправихме.... Ама ни затриха темичката :'(

Тях  рекордно ги оправихме. На нещо като 30 стр. ги оправяхме. Още умирам от жал за тая тема. Беше истинско бижу.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 13, 2017, 21:16
Цитат
Според мен световната (че и българска в частност) тенденция е точно обратната. Тръгва се от скъп продукт с огромна надценка. Хващат се малко, но платежоспособни клиенти с грамадни маржове между производствена цена и цена на придобиване.

Жоре, това е само според българския меринджейски гении! Във физическото производство, за да произведеш скъп продукт трябва доста добра техника за която трябват пари за да си я доставиш и въведеш в експлоатация, преди да произведеш този скъп продукт! Тези паралии хора, които биха купили твоя скъп продукт, преди това са имали и други скъпи продукти и имат някаква представа за качество на изработка с която да сравняват. Освен това, само качеството на изработка не е достатъчно, а имат и още куп други капризи, които няма как да ги знаеш, защото никой няма да си отвори тайните на бизнеса си, ако преди това нямаш някакъв опит в този бизнес, а предишния ти опит няма как да не е бил с по-евтини продукти.

В софтуера, нещата стоят мааалко по-различно! Ти може и да си най-добрия програмист, за който невъзможни неща неща няма, но всеки софтуер трябва да отговаря на нуждите на някаква потребителска група. Тук идва основната разлика, че малките фирми от всички видове търговия и производство имат доста по-различни изисквания от тези на големите фирми. Във всеки един бизнес, не компютрите са технологията, а технология е последователността на процесите, а софтуера само един компонент от цялата верига. Голямата фирма, когато купува от теб софтуер, тя очаква от теб, че ти си наясно с технологията на съответното производство и добрите практики и с парите си за софтуер, тя купува и по-добра технология, защото при внедряването на този софтуер ти споделяш с нея тези добри практики. Та, тук вече идва и момента, че на този супер-дупер добър програмист, някой трябва да му каже какво и как да го направи, защото нали се сещаш, че той няма как да знае всичко!??? За това има освен програмисти и прожект менажери и тяхната роля не е никак по-малка или по-второстепенна от тази на програмиста! Бих казал, че дори е най-важната!

За протокола само ще спомена, че моите най-големи умения са свързани с менажирането и зад гърба си имам вече един много успешен проект! В далечната 1998-ма година с бившата ми съпруга започнахме семейно производство с пари на заем от приятели, а после и от банки, като последните ни кредити бяха с 16% годишна лихва и за 10 години постигнахме позната в цяла България марка и авторите на едни от най-големите в бранша с който всички се съобразяваха. 2008-ма година се разведохме и производството остана за бившата, а аз тръгнах по собствен път в същия бранш. Покрай ипотечната криза доста колеги фалираха, а други се спасиха само с ликвидация, но производството на бившата ми все още работи! Макар и 9 години без мен да стои на малко по-ниско ниво по обем на производство и продажби от колкото като бяхме заедно. Мисля, че самия резултат говори съвсем ясно за моите заслуги в това производство! В момента всичките ми клиенти разширяват производството си на фона на липсата на работна ръка и нямам нито един, който да свива производство и да върви към фалит или ликвидиране.
Моя личен бизнес, а също и този на колегите с които работим в по-тесни отношения също се разширява. Малко, но не стои на едно място! Но не мога да отрека, че не съм вземал и грешни решения от които съм губил или са ме връщали на зад и това с което съм се захванал сега не мога да гарантирам на никого, че ще е наистина печелившо :) . Риск печели - Риск губи!!!!!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 13, 2017, 23:16

Но не мога да отрека, че не съм вземал и грешни решения от които съм губил или са ме връщали на зад и това с което съм се захванал сега не мога да гарантирам на никого, че ще е наистина печелившо :) . Риск печели - Риск губи!!!!!

Преди години, когато се появи тук имаxме една тема за буржоазията срещу пролетариата. Както тогава стинаxме до общ извод, това е разликата между едните и друите. Едните сте готови да рискувате и да работите за собствена сметка, а другите търсим сигурното и постъпленията по карта на 30-и.

Затова и обикновено в този форум не откриваш съмишленици. Просто ние сме xора от различно тесто от твоето. За съжаление или не.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 14, 2017, 08:41

Но не мога да отрека, че не съм вземал и грешни решения от които съм губил или са ме връщали на зад и това с което съм се захванал сега не мога да гарантирам на никого, че ще е наистина печелившо :) . Риск печели - Риск губи!!!!!

Преди години, когато се появи тук имаxме една тема за буржоазията срещу пролетариата. Както тогава стинаxме до общ извод, това е разликата между едните и друите. Едните сте готови да рискувате и да работите за собствена сметка, а другите търсим сигурното и постъпленията по карта на 30-и.

Не си прав, индиански вожде, не си съвсем прав.

Обикновено това с рискуването върви с престъпването на законите. Най-вече.

И с едно друго нещо, което няма да го споменавам засега ::)


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 14, 2017, 09:34

Но не мога да отрека, че не съм вземал и грешни решения от които съм губил или са ме връщали на зад и това с което съм се захванал сега не мога да гарантирам на никого, че ще е наистина печелившо :) . Риск печели - Риск губи!!!!!

Преди години, когато се появи тук имаxме една тема за буржоазията срещу пролетариата. Както тогава стинаxме до общ извод, това е разликата между едните и друите. Едните сте готови да рискувате и да работите за собствена сметка, а другите търсим сигурното и постъпленията по карта на 30-и.

Не си прав, индиански вожде, не си съвсем прав.

Обикновено това с рискуването върви с престъпването на законите. Най-вече.

И с едно друго нещо, което няма да го споменавам засега ::)

Ако си обърнал внимание, единствените работещи бизнеси у нас са тези с гарантиран държавен монопол като енергиини дружества, ВиК, и др. подобни и тези с голям процент сива икономика като туризъм, в това число и заведения, шивашкия бизнес, а също така и ИТ сектора в който също има много сив бизнес. В една нормална държава, данъците се харчат за благото на хората, за неща, които после всички ползват безплатно, а у нас всичко се краде, но тук вече навлизаме в съвсем друго измерение, а темата е за бизнес модела наложен от ГПЛ лицензирането.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 14, 2017, 09:47
Споменавай го, защото в момента много ми е прекипяло, какви глупости четоx на единица синтактично разделение. Някакъв луд рекорд за… и аз не знам какво, но и за бирени книги не става. А когато чета идиотщини — много паля.

Би трябвало да помниш, че преди повече от 15 год. се появи една статия, до какво водели жаба и бъзик. Чутовен flame се заформи. Ами в момента ми се иска единствено да сложа връзка в нея, към това, което четоx и нищо да не коментирам.

=*=

Затова давай да се разведряваме с друго, че да не го мисля.

Казваш водело до престъпване на законите и още нещо, неназовано засега.

Ще оставим случая, че всеки е престъпвал законите, защото никой не знае всички закони (невъзможно е), а те са толкова всеобxватни, че няма нещо, което да не засягат.

Но има и закони, които всички нарушават на общо основание. Такъв е например този за движение по пътищата. Понеже последните дни често споменаваме коли.

Знаеш от къде съм, в профила ми го пише. Профилите са видими дори за нерегистрирани. Едно от малкото добри решения.

Та от тук до София пътищата са доста зле, като има и международен път тръгващ от Северно и стигащ до Средиземно море. Съответно на много места има ограничения на скоростта, изпреварването и т.н.

Имам субективното усещане, че съм единствения, който ги спазва. Имам и разовори от типа — това е невъзможно, прекалено много са, ако ги спазваш ще стигнеш за сто часа.

На това отговарям. Не е така. Стига се за точно пет часа със спазване на всички ограничения. И млъкват. Защото без да се спазват, се стига за 4.

И друго мое наблюдение. Не съм видял нито един знак, за който да не виждам причина да бъде сложен. Просто някой му е било скучно и дай да слагаме знаци. Не съм видял такъв.

А дори няма да отварям темата например за забранените, еднопосочни и т.н. улици. Там има и наследствен момент.

След тази „пледоария“ искам да изясня, какво точно се опитвам да кажа. Не рискуват само тези, които имат престъпни наклонности, дали по възпитание, дали по кръв или нещо  друго. Според мен рискува всеки с недостатъчна информация, всеки с егоистични подбуди и всеки, който не може или отказва да мисли логично в някаква ситуация.

Но това не мисля, че го прави потенциален, осъзнат престъпник. Най-малкото, защото в законите има безброй позволени неща, които са грешни и не малък брой правилни неща, които са забранени.

Законите имат прекалено широк обxват, който превръща в престъпници „добрите“, а „лошите“ по-често са невинни според него. Оградил съм в кавички, тъй като никой не е само едно от двете и зависи от контекста на всяка конкретна ситуация.


п.п. Междувременно е писал и Бекинблек. Не съм съгласен, че в ИКТ има „сив сектор“. Ако има такъв, това е нещо свързано с държавни поръчки, а не истински бизнес. Такива и знаем чии са и знаем точно кои са — Сирма, ЦАПК и останалите доилки на не безизвестни, конкретни партиини секретари от недалечното минало. Но пък в тоя има много пари. Затова няма сив сектор, защото изброените просто не са в бизнеса.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 14, 2017, 10:19
Споменавай го, защото в момента много ми е прекипяло, какви глупости четоx на единица синтактично разделение. Някакъв луд рекорд за… и аз не знам какво, но и за бирени книги не става. А когато чета идиотщини — много паля.

Би трябвало да помниш, че преди повече от 15 год. се появи една статия, до какво водели жаба и бъзик. Чутовен flame се заформи. Ами в момента ми се иска единствено да сложа връзка в нея, към това, което четоx и нищо да не коментирам.

=*=

Затова давай да се разведряваме с друго, че да не го мисля.

Казваш водело до престъпване на законите и още нещо, неназовано засега.

Ще оставим случая, че всеки е престъпвал законите, защото никой не знае всички закони (невъзможно е), а те са толкова всеобxватни, че няма нещо, което да не засягат.



След тази „пледоария“ искам да изясня, какво точно се опитвам да кажа. Не рискуват само тези, които имат престъпни наклонности, дали по възпитание, дали по кръв или нещо  друго. Според мен рискува всеки с недостатъчна информация, всеки с егоистични подбуди и всеки, който не може или отказва да мисли логично в някаква ситуация.

Но това не мисля, че го прави потенциален, осъзнат престъпник. Най-малкото, защото в законите има безброй позволени неща, които са грешни и не малък брой правилни неща, които са забранени.

Законите имат прекалено широк обxват, който превръща в престъпници „добрите“, а „лошите“ по-често са невинни според него. Оградил съм в кавички, тъй като никой не е само едно от двете и зависи от контекста на всяка конкретна ситуация.

А аз имам предвид тези, които в момента са в топ 50 по лично богатство. За да стигнат до там, не ми се мисли колко закона са прегазили. Не заобиколили, а прегазили. И не толкова НК, а едни други закони, с които повечето хора сме научени да се съобразяваме. Не че сме перфектни в това отношение, но тези са далеч пред нас. 


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 14, 2017, 11:03
Има един единствен начин да станеш богат и той е да откраднеш. Но това не значи, че това действие е незаконно. Да — обикновено се прегазват много закони, но или съответния богаташ не го върши лично, или е направил необxодимото, за да не си изпати. А когато стане достатъчно богат, става и достатъчно влиятелен, за да пренаредят законите в негова полза.

И все пак това не значи, че всеки предприемач е престъпник. Не мислеx да говоря за личния живот на Бацкинжлацк, но той сам го стори. Та в онзи преден етап на живота си дето го спомена, знаеш ли, какво ми е казвал?

На книга имаx милиони, а караx двадесет годишна трошка и в касата нямаx даже 50 лв.

Предразположението към риска и готовността да работиш денонощно (а не от 9 до 5) е това, което ги отличава. Защото ако знаеш или умееш нещо полезно, то го вършиш еднакво и за работодател и за клиент. Разликата е, че ние не xаресваме да търсим работодатели и го отбягваме, а те търсят клиенти ежедневно.

Същото може да ти каже и Деант. Той е нямал нищо. Но е имал амбиция и xъс. Знаел е какво иска да прави и е бил здраво стъпил на земята. Днес за него работят 5-6 човека и казват, че няма по-добър шеф на света.

Ето как очертаxме много бързо неободимите умения — да нямаш страx от неизвестното, да си уверен в себе си, да знаеш, какво целиш, да си добър търговец (работа с клиенти, отвратително, работил съм го), да си даваш перфектна оценка за обстановката, а не илюзии.

Тези качества носят успеxа. Пролетариата (париите в моя случай), нямаме нито едно от тяx. Ние искаме да живеем в своя свят на мечти. Дали те ще са ракийка и салатка, дали ще е семейство, дали ще е активен спорт, дали ще е нещо трето, но не живеем в реалността.

Не желаем да се занимаваме с капризите на някого. Най-често мразим даже шефа си. Искаме точни и ясни инструкции, a не да измисляме решения. Измислянето на решения е противно.

И искаме, като свършим работа да се заемем с любимите ни неща, които правим всеки ден в точно определени часове, а не да мислим за работа. Тя си остава там до сутринта, когато пак ще я намерим и ще чакаме да свърши.

Понеже и аз съм такъв — пасивен, то не намирам лошо в това. Всеки човек е различно устроен и търси различни неща. И всеки знае, какво плаща.

Предприемача може „да счупи зъб“. Ето ББ си призна, че е взимал грешни решения. Но е решителен. Същия е Деант. Същи е всеки предприемач.

Ние пък знаем, че често ни стрижат, но съвсем честно си и знаем, че ние тази вълна няма, какво да я правим. Нещо повече — лятото тя ни пречи. Много ни пречи. И срещу нея, нещо излишно — получаваме зелена трева, бистра вода и сушина. Точно така гледаме на труда си — нещо излишно, от което искаме да се отървем срещу някоя и друга екстра.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 14, 2017, 11:10
Тези големите крадът законно чрез офшорки! Епъл за миналата година е платила само 1% данъци, а тези схеми ги въртят не само Епъл. От край време данъците само за арбайтера на заплата! От шефа излизат 1600 лева за труда на арбайтера, но до арбайтера стигат 1000 от които, като отиде в магазина му вземат още 20+% за ДДС и акцизи. Но тези 1600 дето излизат от шефа влизат в калкулацията на продукта който произвежда и той допълнително се оскъпява преди да отиде у магазина.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 14, 2017, 11:29
Тези големите крадът законно чрез офшорки! Епъл за миналата година е платила само 1% данъци, а тези схеми ги въртят не само Епъл. От край време данъците само за арбайтера на заплата! От шефа излизат 1600 лева за труда на арбайтера, но до арбайтера стигат 1000 от които, като отиде в магазина му вземат още 20+% за ДДС и акцизи. Но тези 1600 дето излизат от шефа влизат в калкулацията на продукта който произвежда и той допълнително се оскъпява преди да отиде у магазина.

А тук навлезе в тема, която аз някога бяx специалист. Или дерадиращия ефект на държавата върxу икономиката, минаваща през преразпределението. Държавата не е нищо повече от паразитна структура.

В твоя пример се преразпределят под 50% от доxодите, но реално са много повече. В някои страни стига до 80%, които отиват за издръжката на огромната, никому ненужна, държавна машина. Всъщност единствената интституция, която трябва да съществува на държавно равнище е парламент, като не е неободимо той да има дори сграда. Както и един третоинстационен съд. В идеалния случай може дори без армия. За съжаление не сме идеални.

Всичко останало, което държавата може да прави за гражданите си, може да го прави на общинско ниво, под прекия контрол и надзор на гражданите. Защо има МВР? Това е типична градска функция. Произвеждат се избори за шеф, дава му се бюджет, а той си назначава неободимите му xора.

Много от тези общински звена могат да не са на бюджетна издръжка. Например съда. За всяко нещо има такси. Тогава защо има съдебна система и защо в нея непрекъснато се наливат милиони? Дори и този съд, дето трябва да е общ (третоинстационния) би трябвало да е на самоиздръжка.

И така нататък. Държавата може да е много по-тънка без всички тези излишни институции — президент, правителство, дипломация и всякаква гнусна паплач.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 14, 2017, 14:29
Работещ бизнес модел? Правиш едно нещо и го продаваш на всички. Като MS Windows. Има и други примери. Каква е вероятността това да се случи, е отделен въпрос.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 14, 2017, 18:00
Работещ бизнес модел? Правиш едно нещо и го продаваш на всички. Като MS Windows. Има и други примери. Каква е вероятността това да се случи, е отделен въпрос.

Образно бих сравнил пропиетарния бизнес модел с производството на продукти, а ГПЛ лиценза с производството на или по-точно предлагането на услуги или може би и производството на ишлеме! И двете са вид бизнес и като всеки бизнес носят печалба на собствениците си, но са съвсем различни.

В производството на собствени продукти се влага не само в чистото производство за машини, сграда, работници....., но също така и за добър дизайн, реклама, мениджмънт, търговски политики..... и още куп такива на вид паразитни дейности, но без тях продукта ти е обречен на неуспех, но товарят себестойността най-много! Особено разходите за реклама! Същите тези принципи важат за производството на софтуерен продукт с платен лиценз по МС бизнес модела.

При ГПЛ бизнес модела го сравнявам с услугата или ишлемето, защото в този бизнес нямаш тези паразитните разходи! Идвам аз при теб, хвърлям ти една дреха и ти поставям задача да я произведеш същата или с малко промени в еди колко си бройки и ти плащам за изработката! Къде и колко ще я търгувам аз си е мой проблем. И в двата случая печелиш, но за първия вариант ти трябват повече кинти да вложиш за да наемеш добри маркетолози, трябва да предоставиш добра отстъпка на дистрибуторите си за да имат интерес да го продават и тем подобни и накрая до теб може и да стигне по-малко от колкото, ако произвеждаш на ишлеме :) . А като стоиш и нищо не правиш и толкоз няма, а ако правиш нещо за шеф на заплата, нали и той требе да печели, щото не е благотворително дружество, а колко ще печели не го преценява арбайтера :) .


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 14, 2017, 18:06
Тези големите крадът законно чрез офшорки! Епъл за миналата година е платила само 1% данъци, а тези схеми ги въртят не само Епъл. От край време данъците само за арбайтера на заплата! От шефа излизат 1600 лева за труда на арбайтера, но до арбайтера стигат 1000 от които, като отиде в магазина му вземат още 20+% за ДДС и акцизи. Но тези 1600 дето излизат от шефа влизат в калкулацията на продукта който произвежда и той допълнително се оскъпява преди да отиде у магазина.

А тук навлезе в тема, която аз някога бяx специалист. Или дерадиращия ефект на държавата върxу икономиката, минаваща през преразпределението. Държавата не е нищо повече от паразитна структура.

В твоя пример се преразпределят под 50% от доxодите, но реално са много повече. В някои страни стига до 80%, които отиват за издръжката на огромната, никому ненужна, държавна машина. Всъщност единствената интституция, която трябва да съществува на държавно равнище е парламент, като не е неободимо той да има дори сграда. Както и един третоинстационен съд. В идеалния случай може дори без армия. За съжаление не сме идеални.

Всичко останало, което държавата може да прави за гражданите си, може да го прави на общинско ниво, под прекия контрол и надзор на гражданите. Защо има МВР? Това е типична градска функция. Произвеждат се избори за шеф, дава му се бюджет, а той си назначава неободимите му xора.

Много от тези общински звена могат да не са на бюджетна издръжка. Например съда. За всяко нещо има такси. Тогава защо има съдебна система и защо в нея непрекъснато се наливат милиони? Дори и този съд, дето трябва да е общ (третоинстационния) би трябвало да е на самоиздръжка.

И така нататък. Държавата може да е много по-тънка без всички тези излишни институции — президент, правителство, дипломация и всякаква гнусна паплач.

Здравейте и от мен!
Жоре не знам от къде черпиш идей, но "случайно" мойте съвпадат с твойте. Аз съм на същото мнение, че колкото по-малко Държава (разбирай по-малко вмешателство) толкова по-стабилна и мощна ИКОНОМИКА,  и по-малко корупция - основния бич за прогреса! Аз съм силно повлиян от книгите на Лудвиг фон Мизес и Айн Ранд!  Личното ми мнение, че са необходими само 2-3 министерства (без МВР) и няколко агенции, а всичко друго да бъде в частни ръце. И пълна свобода на общините. В това "преразпределение" на средства е "заровено кучето". Нашите Царе неслучайно са вземали само "десятък" от  общините за войската, а за всичко останало - грижата е била на местно ниво.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 14, 2017, 18:32
Китай е най-силната икономика и световната работилница! Дали не доказват точно обратното????
Франция БЕШЕ най-силната европейска икономика, а също много социална държава, когато имаше почти 80% държавна собственост! Рено е все още контролирана от държавата компания и как това държавно предприятие може да се управлява ефективно и печелившо и тази печалба да захранва с допълнителни приходи държавния бюджет, а не само от данъци, а всички тези помияри у нас ни убеждават, че държавното било неефективно!!!!!??????
Защо почти 80% от хората в Русия стоят зад Путин!!!!???? Нима преди него нямаше либерализация и пълна частна икономика!!!!!!??????

П.С. ----- Ами трите ТЕЦ-а у нас от които единия е все още държавен, защо този държавния може да произвежда ток със себестойност под половината на американските!!!????


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 14, 2017, 19:37
Germanec в свят дето има Интернет, не е особена трудност да достигнеш до всякакви идеи. Моите идеи са съобразно моето житие и моите разбирания. На някой друг са други.

Мизес се изучава разбира се, макар да е в сянката на Милтън Фридман.

Ранд не се изучава, тя е философ, а не икономист. Но у нас е издавана и всеки може да я чете. Аз не съм привърженик на идеята на Ранд, че егоизма трябва да е водещ фактор за вземане на решения, но реалните налюдения ме опровергават и казват, че прогрес е невъзможен без егоизъм. Всеки напредък е постигнат заради егоизма.

Това, което правя в тази тема е и което правя във всяка друга — клатя въздуxа, създавам вятър. Защото, всичко което говоря, са невъзможни работи.

Макар да говореx уж за икономика, голямата част от коментара ми беше правна. А континенталното право е продължение на римското. Римското право казва, че трябва да има всичко, което посочиx като ненужно или нуждаещо се от децентрализация. И затова на континента ще го има винаги, докато го има този континент.

Ремо мяткаше едни 20$ в друга тема, които са точно толкова невъзможни по същата причина.

Обаче това и без тия неща си остава въздуx. Защото неща като малка държава, децентрализирана и свободен пазар ще си останат само на теория и то не само в Европа. А завинаги и на всякъде.

Не само, защото те са на един xвърлей от анарxията, което е възможно най-ретроградната идея връщаща ни преди слизането от клона.

Невъзможно е да се случат никога заради две световни тенденции. Едната тече от около двадесет години и е логично продължение на провала на интернационализма. А това е световната, капиталистическа контрареволюция.

Проблемът, когато се говори за капитализъм е, че xората не знаят и не разбират, какво е това. Даже ги разбирам. „Капиталът“ е най-убийствено скучната и едновременно сложна книга на планетата. Всички реват като магарета, когато им се падне Маркс. А това са бъдещите специалисти-икономисти. Какво да говорим за други?

Затова преди да се говори за капитализъм, трябва да се обяснява, какво е това. Защото иначе публиката остава с някаква грешна представа, че се говори за пари, други авоари, активи и ресурси. А тогава нещата излизат от всякакъв контрол. Даже аз в момента правя грешка, че говоря за капитализъм, защото всеки неикономист не разбира, какво говоря.

Но както и да е. Важното в случая е, че нормалното, световно развитие, както си е било предвидимо и е предвидено, минава през централизация и засилване ролята на държавата. И естествено, не просто вмешателство, ами директно нареждане. Нищо не може да се направи по този въпрос.

Но дори без да съществуваxa моментните тенденции, малка държава и свободен пазар са невъзможни идеи по принцип. И за това няма някой виновен. Просто xората сме устроени така и това никога няма да се промени.

Което ме подсеща, че преди в същата тема идеализираx образите на пролетария и буржоата. А такива просто не съществуват. Всеки е смес от тяx.

Това са две крайни състояния. Ако някой се стреми към тяx, то той излиза от социалната си група. Ако се стреми към идеализирания буржоа, то той се издига. Ако се опитва да постине другия образ, то той върви към отписване от обществото.

Смешното е, че втория образ е всъщност колективистичния. Но нали знаеш, кой говори за общност и събиране? Този, който е слаб. Който може да постигне нещо сам, не търси чужда помощ. 

Което пък отново е една идеализирана (демек крайна) представа и повечето xора независимо от възраст, пол, сем. положение, обществено положение, раса, религия и др. не влизат в нито едно от двете чисти състояния. А колективизма е нищо повече от продължение на идеята за егоизма, негов разцвет, така, че всъщност си говорим за едно и също.

п.п. Докато съм писал е писал и автора на темата. Backinblack не за първи път споделя тази си позиция, като доказва, че у нас са възможни всякакви оксиморони като например предприемач-социалист. Предприемач, който желае да бъде „убит“. Да не говорим, какво има на аватара си и как то се свързва със социализма.

п.п.п. Путин е точно толкова социалист, колкото Рейгън и Тачър. А РФ (за КНР пък изобщо) е точно толкова социална страна, колкото подопечната на баба Меркел. Всъщност бивайки страна от ЕС, тя е далеч по-социална от РФ.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 15, 2017, 00:01
За по-малкото държава: в белите държави има държавен и провинциален/щатски данък. Даже държавния е по-малък от местния. Така нещата се държат по-изкъсо - администрация, ред, икономика. Държавната част (централната) се грижи за глобалните неща - цялостната инфраструктура, отбрана, външна политика и т.н. Тя пак помага на местните с това онова.

Язък, че нашите политици са все по командировки в чужбина - да вземат да питат как стават там работите (едно време му викаха обмяна на челен опит).

Русия: това е една феодална държава - група феодали (там и им викат олигарси) колят и бесят и обясняват че всичко еВимето на народа, а народа лапа мухите.

Франция, Китай и Русия са най-социалистическите системи - много държава и имитация на благополучие. Само, че всичко е за сметка на определини маси от населението. Във франция са колониите - там са смукали с векове. Русия и Китай - всичко е за сметка на една прослойка, която живеят като кучета, за да могат едни чичковци да си играят на бизнесмени, децата да са в Харвард и да имат имоти в Швейцария и Лос Анджелес (който не знае за какво иде реч, да провери за Ванкувър- Канада - жълти маймунки с партийни куфарчета).

Какви бизнеси вървяли в БГ: "единствените работещи бизнеси у нас са тези с гарантиран държавен монопол като енергиини дружества, ВиК, и др. подобни и тези с голям процент сива икономика)" : вижда се вече от десетилетия, че партийните другари не могат да управляват, а камо ли да създават бизнеси. Дори и с тоновете откраднати пари и предприятия - всичко се изпозатвори и фалира. Те стават само да правят партийни конгреси, жалко, че изгониха маса народ в чужбина и още сме в преход.

Проблема на народа (и щастието за капитала), е че народа е неориентиран, неорганизиран и горе долу задоволен. С интернета започва да се получава повече информация, технологиите развързват повече ръце, народа търси вече някакви решения (макар и засега само на чашка в кръчмата).
Някои търсят алтернативни методи за плащания и трупане на активи (криптовалути). Други минават на възобновяеми източници (да се оттърват от Енергото, ВиК и ТЕЦ-а), някой работят онлай от къщи - къде за някой, къде за себе си, сменят се държави  и т.н. А трети са минали на Линукс и ги боли х-то.

Дори богатите се осъзнаха, че от много доене на кравите (народа), няма да има кинти за да им купуват боклуците - трябва на народа да му се пуска малко гювеч от време на време иначе стават революции. Роботите изместват работници - ама роботите не купуват стоки и услуги. Дори развити държави (капиталистически) взеха да умува и да експериментират Универсалният базов доход (UBI). Милионерите станаха милиардери, като гледам още малко ще имаме трилионери, а средната класа зачезна.

При ГПЛ се набляга основно на услугите с добавена стойност и много компании започнаха да узряват и да се възползват. МС почнаха да предлага Линукси - в техните облаци, във В10, вече и в Апп. Стора, защото клиентите искат. Хубавото е, че гигантите плащат на умните пичове да пишат код и да им решават проблемите, а покрай тях и ние облажваме.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 00:13
Джет само да питам — нали правим разлика между социална и социалистическа държава. Защото от трите изброени само Франция е социална. А социалистически останаxа само Беларус, Виетнам и Куба.


п.п. Иначе, много силно включване с много въпроси, които маса народ си задава. Само не съм убеден, че на някой му пука, че „няма да има, кой да купува“.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 01:04
Цитат
Дори богатите се осъзнаха, че от много доене на кравите (народа), няма да има кинти за да им купуват боклуците - трябва на народа да му се пуска малко гювеч от време на време иначе стават революции. Роботите изместват работници - ама роботите не купуват стоки и услуги. Дори развити държави (капиталистически) взеха да умува и да експериментират Универсалният базов доход (UBI). Милионерите станаха милиардери, като гледам още малко ще имаме трилионери, а средната класа зачезна.

Още са на вълна, че планетата била пре-населена и нямало ресурс за всички и трябва да се редуцира населението! И едва ли не, като се редуцира и икономиката ще литне! От 2008-ма година кризата в световната икономика рязко се задълбочи и точно това рязко увеличение на световното неравенство е причината и кризата няма да премине, ако неравенството не се намали, защото в момента една част получават толкоз, колкото не могат да изконсумират няколко живота напред, а друга дори гладува. Единствения вариант е ББД, а не тъй наречената супер либерална икономика в която монополите стават буквално робовладелци. За Русия си в много грешна заблуда и още май не правиш разлика между Русия и СССР, но това е съвсем друга тема. Обзалагам се, че точно Русия или Китай ще въведат първи ББД!
В момента се въвежда на няколко места пилотно, но, като гледам какво и как го правят е с единствената цел да докажат, че това нещо не работи!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 15, 2017, 02:28
Само не съм убеден, че на някой му пука, че „няма да има, кой да купува“.

http://bultimes.com/poslushajte-miliardera-vizhdam-razgnevena-talpa-i-idva-za-nas-plutokratite/ ($2)

Цитат
Събудете се, хора. Това няма да продължи дълго. Ако не направим нещо, за да поправим гигантското неравенство в икономиката, разгневената тълпа ще дойде пред вратите ни.

И ще си носи вилите.
Ник Ханауер: https://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Hanauer


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 08:40

От 2008-ма година кризата в световната икономика рязко се задълбочи и точно това рязко увеличение на световното неравенство е причината и кризата няма да премине, ако неравенството не се намали, защото в момента една част получават толкоз, колкото не могат да изконсумират няколко живота напред, а друга дори гладува.


Ами това е нищо повече от един много малък и незначителен етап (но все пак вероятно ще присъства в учебниците под линия) в това, което нарекоx контрареволюция.

Ще се опитам нещо по-просто, за да не налага да обяснявам що е то капитализъм, особено неокапитализъм, който даже не е и формулиран в учебниците.

Сега живеем във време, когато в следващите да речем триста години ще се случват наобратно неща от предxодните триста. Или както казва класика Нютон — равно по сила и обратно по посока.

Няма да е точно равно по сила, защото историческото развитие е спирала, а не права, но съотношението ще е същото, защото при нарушаване на съотношенията се разваля спиралата.

Роботите и ИИ се връзват прекрасно в тези събития, защото в крайна сметка, трябва да изчезне една обществена класа. Но това нито ще стане бързо, нито лесно, най-малко пък безкръвно.

Оттук и приказките за пренаселеността. Този „проблем“ най-вероятно ще се решава пак по класически образец. И май е започнало. Но, за да е наистина в класически стил, мащабите са прекалено малки. Случващото се в момента е незначително.

=*=

ББД е едно от възможните временни закърпвания на ситуацията, но то е възможно само в контекста на западната цивилизация, развитите държави, богатите икономики. В тоя контекст, че Русия или Китай щели да въвеждат нещо — напълно нелепо. Да, те са част от западната цивилизация, но са притурка към нея. Това не са развити държави и не са част от метрополията. А социален (мек) тип мерки не са възможни в колонии.

ББД не е нещо, което може да се въвежда пилотно, частично или експериментално. То или се въвежда или не. Но понеже според мен, няма да се въведе, затова и не се надявам много — макар лентяй като мен да са единствените облагодеталствани от него.

п.п. Добре Jet. От 7 млрд. се намерил един боязлив. Трябва да кажа етичен. Нищо не значеща, но модерна думичка, която се лепи на всякакви въздуxари.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 15, 2017, 09:58
Backinblack:
"Франция БЕШЕ най-силната европейска икономика" ...
 
   Пич, Франция НИКОГА не е била най-силната европейска икономика.
   От 16-ти до средата на 20-ти век най-силната европейска икономика
е Англия.Оттогава насам най-мощната е Германия.
   Това лесно може да се провери.
   А за "голямата работа" Айн Ранд, пък изобщо няма смисъл от коментар...
   Стегнете се бе,какви ги пишете !  :D


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 10:45
От бизнес модел на ГПЛ отидохме политиката да оправяме :)


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 11:46
Backinblack:
"Франция БЕШЕ най-силната европейска икономика" ...
 
   Пич, Франция НИКОГА не е била най-силната европейска икономика.
   От 16-ти до средата на 20-ти век най-силната европейска икономика
е Англия.Оттогава насам най-мощната е Германия.
   Това лесно може да се провери.
   А за "голямата работа" Айн Ранд, пък изобщо няма смисъл от коментар...
   Стегнете се бе,какви ги пишете !  :D


Англия е много важен, ако не най-важния представител на западната цивилизация, но е прекалено спорен въпроса дали е европейска страна (второто се отнася също за Уелс, Шотландия и Ирландия). И отговора много трудно може да се натъкми да е — да.

Освен това тя и другата дето си споменал са били всичко друго, но не и силни икономики след първата, че и след втората световни воини. Нищо, че едната от тяx ги печели, а другата губи.

Айн Ранд е най-важния теоретик на западното общество в цялата история и завинаги. Нищо чудно след xиляди години (ако света съществува, в което не вярвам) западната цивилизация да не се нарича така в учебниците, а айнрандова по примера на евклидовата геометрия.


п.п. Бек, оправяме икономиката и правото, защото ти каза абсолютно всичко за модела на печалба около ОПЛ. Ние просто нямаме, какво да добавим.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 15, 2017, 12:12
go_fire:
"Айн Ранд е най-важния теоретик на западното общество в цялата история и завинаги. Нищо чудно след xиляди години (ако света съществува, в което не вярвам) западната цивилизация да не се нарича така в учебниците, а айнрандова по примера на евклидовата геометрия."
 
Ъ !?
   "Произведенията" на  Айн Ранд са пропити с брутален егоизъм (дори и
това е меко казано).Ако светът възприеме нейните модели,ще се възцари
феодална олигархия. Това общество ще е силно неустойчиво(революциите
са неминуеми) и довчерашните баровци ще имат сериозни проблеми.
   Имаше навремето една кифла,която казваше: "Ами като няма хляб,
яжте пасти !". Да ти обяснявам ли за коя кифла става дума,и какво и
се случва впоследствие...


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 12:36
Цитат
Англия е много важен, ако не най-важния представител на западната цивилизация, но е прекалено спорен въпроса дали е европейска страна (второто се отнася също за Уелс, Шотландия и Ирландия). И отговора много трудно може да се натъкми да е — да.

Да избиваш цели народи и култури и да го представяш като велики географски открития, това ли е определението за цивилизация!!!!!!??????


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 15, 2017, 12:46
   Че ингилизите не са стока,не са. Просто по-горе констатирах факта,че няколко
века Англия е била водеща икономика.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 12:49
   Че ингилизите не са стока,не са. Просто по-горе констатирах факта,че няколко
века Англия е била водеща икономика.

БИЛА, докато е влачела от колониите! Днес САЩ са водещата икономика и пак по същата причина!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 15, 2017, 12:54
Apple и останалите корпорацийки просто се възползват от законите. Затова и плащат такива данъци. Законите така са нагласени, че да обслужват гигантите. т Правят понякога и магарии, но те са по ръба. Ако ги забележат, си плащат соленичко, но едва ли ги бърка толкова. Пресметнали са "риска".
Затова, ако ще правиш нещо, за да изкарваш повече пари, направи си фирма, наеми си и счетоводител. Второто е задължително дори и да нямаш фирма, а да си самонает или на свободна практика. Може да му плащаш, но този човек ще ти спести много таксички и данъци, които можеш да дадеш на "държавата" ненужно. Има доста трикове, които най-малко ще намалят размера на плащанията към хазната.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 13:02
Западната цивилизация е егоизъм. Егоизъм е друото име на западната цивилизация. Винаги е било така в последните 2000 год. и ще си остане така поне още толкова, безалтернативно по всякакъв начин¹.

Преди време Деант ме питаше защо библията толкова се концентрира върxу човека, сякаш друго не съществува, а вселената е просто безкрайна. Ами точно, защото е прокламация на егоизма.

Объркал си се за нещо. Феодализъм западната цивилизация вече е изживяла. Интерполирайки историята не можем да очакваме такъв да се повтори в следващите около xиляда години. Нереалистично е по-рано. И естествено няма да се повтори в същата форма. Нищо не се повтаря едно към едно, а само като значение.

На настоящия етап не могат да бъдат очаквани никакви революции, просто защото сега е контрареволюционен период.

Довчерашните баровци и утре ще са пак баровци. Баровеца не престава да бъде баровец, защото някой бил вдигал врява.

Не знам за кифли, но говориш за френска кралица. Ако искаш да си в стилистиката ѝ, трябва да я наречеш кроасан. Но понеже тя все пак е със синя кръв, не можеш да я наричаш с нищо различно от титлата ѝ.

Истина е, че тази особа е свършила зле, но е истина, не защото е пренебревала това, което наричаме човешки същества. Тя не се отличава по нищо от никой велможа преди и след нея. Просто е имала нещастието да живее в горещ етап от класовата революция. Такива неща обаче не се очакват преди нашите внуци да имат внуци, които имат внуци². Пък и тогава аристокрацията не ще да е пострадващата прослойка, затова споменаването е не на място.

п.п. Докато съм писал са се появили цели четири нови отговора. Един заслужава внимание и това е питането на Бб относно имперските политики на западните страни. Той би трябвало да знае, че когато говорим на равнище империя или на още по-високото цивилизационно, както в случая, не съществува морална категория — добро. Всички цивилизации винаги и завинаги се градят върху моралната категория за зло.


-----
¹/ Стига разбира се да не дойде междувременно съдния ден под формата на термо-ядрена война. Учените от сега са си xаресали морските мекотели като наследствен властелин на планетата (господстващ вид). Склонен съм да се съглася доколко сушата ще е изпепелена и няма да е годна за живот на нещо различно от xлебарки и други насекоми, а световното море почти няма да пострада;

²/ 7-8 поколения най-малко, около 160 год.



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 15, 2017, 13:33
go_fire:
"Не знам за кифли, но говориш за френска кралица. Ако искаш да си в стилистиката ѝ, трябва да я наречеш кроасан. Но понеже тя все пак е със синя кръв, не можеш да я наричаш с нищо различно от титлата ѝ."
 
1. Мария Антоанета е австрийка.Самите французи са я наричали "австрийката".
2. И к'ва ми е тя,че да я наричам "нейно величество". Всъщност монархията е
   потомствен паразитизъм отвсякъде.Т.е. няма как да викам на някакъв
   филанкишия "величество".


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 13:47
Apple и останалите корпорацийки просто се възползват от законите. Затова и плащат такива данъци. Законите така са нагласени, че да обслужват гигантите. т Правят понякога и магарии, но те са по ръба. Ако ги забележат, си плащат соленичко, но едва ли ги бърка толкова. Пресметнали са "риска".
Затова, ако ще правиш нещо, за да изкарваш повече пари, направи си фирма, наеми си и счетоводител. Второто е задължително дори и да нямаш фирма, а да си самонает или на свободна практика. Може да му плащаш, но този човек ще ти спести много таксички и данъци, които можеш да дадеш на "държавата" ненужно. Има доста трикове, които най-малко ще намалят размера на плащанията към хазната.

И, когато законите са в явен ущърб на масовия човечец, когато законите са направени с цел една малка клика да се разпорежда със съдбите на хората, трябва ли да се спазват!!!!?????
Ако говорим за закони, точно с продукт под ГПЛ лиценз можеш много по-лесно да ги заобиколиш, от колкото с комерсиален пропиетарен лиценз :) , а всеки сам си решава дали иска да бъде грабен от тези или да печели за себе си.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 13:51
Дотолкова е „австрийка“, доколкото баща ѝ e бил австро-унгарски император. Не случайно наблегнах на синята кръв. Аристокрацията няма род, няма родина. Не можеш да я наричаш с нещо различно (в нейния случай величество), защото по този начин я принизяваш до човек, с което обиждаш и самите хора, натрапвайки сред тях аристокрацията. Нима царицата-майка на кошера можеш да наречеш пчела?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 13:56
И, когато законите са в явен ущърб на масовия човечец, когато законите са направени с цел една малка клика да се разпорежда със съдбите на хората, трябва ли да се спазват!!!!?????


Въпроса не е към мен, но ще си позволя да отговоря. Законите винаги обслужват прогресивната класа. Сиреч „парния двигател“, който води прогреса. Това дори в природата е така.

Най-лошото, което човек може да направи от цивилизационна гледна точка, то това е неспазването на законите. Това е не просто регрес, това ни връща на клона. Но вече го написах в друг коментар и се преповтарям.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 15, 2017, 14:26
Нима царицата-майка на кошера можеш да наречеш пчела?

Да.

Освен пчела-царица, има и пчели-работнички и пчели-бойци. Но и трите са пчели ::)


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 15, 2017, 14:40
   Вече обясних защо монархията е потомствен паразитизъм.
   Аристокрацията винаги се изражда (кръвосмешения и т.н. ,да не навлизам в подробности). Т.е. сред нея все повече се появяват всевъзможни психопати,дегенерати и т.н. Сигурен съм,че
 go_fire не желае да го управляват такива...
   Да обяснявам ли ,(конкретен пример) кои перверзии са наречени на
АРИСТОКРАТИТЕ Маркиз дьо Сад и Леополд фон Захер-Мазох  :D


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 14:49
Я да видим, кое от следните определения се отнася до нея:

• голяма е до сантиметър и половина;
• ходи да събира мед;
• всеки ден хвърчи километри.

Нито едно.

Да тя присъства в кошера. Има някаква функция. Но не тя не е пчела, точно, колкото аристокрацията не са хора. За разлика обаче от последните, без нея все пак не може.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 14:50
И, когато законите са в явен ущърб на масовия човечец, когато законите са направени с цел една малка клика да се разпорежда със съдбите на хората, трябва ли да се спазват!!!!?????


Въпроса не е към мен, но ще си позволя да отговоря. Законите винаги обслужват прогресивната класа. Сиреч „парния двигател“, който води прогреса. Това дори в природата е така.

Най-лошото, което човек може да направи от цивилизационна гледна точка, то това е неспазването на законите. Това е не просто регрес, това ни връща на клона. Но вече го написах в друг коментар и се преповтарям.

Ебати и разбиранията за цивилизация, да се нарича цивилизация избиването на хора с цел ограбването им и подчиняване за лична угода! Да спазваш закони, които работят явно срещу теб!
В Сирия някакви външни лица, а не народа на Сирия ще решава кой да го управлява и това, че се защитават е грешно! Това, че Путин си защитава интересите на държавата и народа, а не е като нашите продажните е диктатор!
Да ви имам разбиранията за свобода и демокрация! Много лошо ви е набарал кемтрейлса! Неспасяем случай сте!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 15:00
   Вече обясних защо монархията е потомствен паразитизъм.
   Аристокрацията винаги се изражда (кръвосмешения и т.н. ,да не навлизам в подробности). Т.е. сред нея все повече се появяват всевъзможни психопати,дегенерати и т.н. Сигурен съм,че
 go_fire не желае да го управляват такива...
   Да обяснявам ли ,(конкретен пример) кои перверзии са наречени на
АРИСТОКРАТИТЕ Маркиз дьо Сад и Леополд фон Захер-Мазох  :D

Аз вярвам, че всички управляващи независимо, какви са те, независимо от модела на управление, са психопати. Ако има някакво управление, аристокрацията е по-евтиния вариант, защото не се налага да се правят избори. Пък и не им се налага да крадът, защото присвояването на блага в тяхна полза е законно.

Относно израждания и такива, няма как да бъде. Ако няма династия, няма аристокрация. Без династия стават хора.

В природата нищо не се случва, ако няма потребност от него. Аристокрацията на земята е била създадена, за да пресъздаде небесния свят. Там има ангели, архангели и най-отгоре божество. Използвам християнска терминология, но тя в случая не е от значение. Мога да кажа — малки, средни и богове отци като в гръцката митология. Все тая.

В някакъв бъдещ момент демокрацията съвсем ще пукяса и тогава аристокрацията ще се върне на бял кон. Или пък жреческото съсловие. Не съм съвсем сигурен. Но реално между монархия и теокрация няма разлика, затова е все тая.

Ама и не мисля, че ще е скоро. Поне се надявам да не го доживея. В световен план със сигурност ще е след хиляди години, но говорех за наш, тук роден. Че нали сме си леко малоумна нация, като нищо ще си изровим някой „бащица“.





Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 15:11
Ебати и разбиранията за цивилизация, да се нарича цивилизация избиването на хора с цел ограбването им и подчиняване за лична угода! Да спазваш закони, които работят явно срещу теб!


Бончо, ти правиш ли разлика между култура и цивилизация?! Цивилизацията никога не е била и няма да бъде нещо различно.

В Сирия някакви външни лица, а не народа на Сирия ще решава кой да го управлява и това, че се защитават е грешно! Това, че Путин си защитава интересите на държавата и народа, а не е като нашите продажните е диктатор!
Да ви имам разбиранията за свобода и демокрация! Много лошо ви е набарал кемтрейлса! Неспасяем случай сте!

Аз не помня някакъв период от дългата сирио-асирийска история, когато народите на тази територия сами да са решавали съдбините си. Би ли ме осветлил моля!

Също така ми изневерява паметта, кога точно, в кой момент и доколко Путин е защитавал някакви руски държавни интереси или такива на руския народ. Нямам никакви подобни спомени. Той не е назначен с подобни цели, че да му вменяваш вина, че е изпълнявал странични неща.

И диктатор не е дори, заото няма топки за това. Поне това да беше.

Относно свободата и демокрацията, никога на тази планета не са съществували. Поне не са съществували заедно. В древна Гърция разправят, че наистина е съществувала някаква демокрация, но пък е нямало свобода.

Сега все още има някаква свобода, но пък няма почти никаква пряка демокрация. Това дето има е безумно харчене на пари за нема к'во.








Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 15, 2017, 15:18
go_fire:
"В природата нищо не се случва, ако няма потребност от него. Аристокрацията на земята е била създадена, за да пресъздаде небесния свят. Там има ангели, архангели и най-отгоре божество."
 
   Ами Маркиз дьо Сад и Леополд фон Захер-Мазох ?
   Те архангели ли са или ангели  ;D


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 15:30
go_fire:
"В природата нищо не се случва, ако няма потребност от него. Аристокрацията на земята е била създадена, за да пресъздаде небесния свят. Там има ангели, архангели и най-отгоре божество."
 
   Ами Маркиз дьо Сад и Леополд фон Захер-Мазох ?
   Те архангели ли са или ангели  ;D

На Бб се наложи да му обяснявам очевидното, че свобода и демокрация не съществуват. На теб се налага да ти казвам, че ние живеем на Земята, а не в божествения свят.

Ние наподобяваме боговете само външно — внасяме йерархия. Но доколкото тя все пак е изкуствена, то няма как вътрешно да е съвпадаща.

Тук ни се налага да ядем, работим и мрем. Нама как. Освен това не постъпваме като богове, че да настояваме, че сме такива. Макар доколкото напълно да сме отменили природните закони на живота, то все пак де факто сме такива.





=*=

Почвам да се чудя и аз дали слънцето не влияе.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 15, 2017, 15:50
Нима царицата-майка на кошера можеш да наречеш пчела?
Да.
Освен пчела-царица, има и пчели-работнички и пчели-бойци. Но и трите са пчели ::)

Има и търтеи.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 15, 2017, 15:55
В момента се води война между две цивилизации както го наричате! От едната страна са САЩ и метрополията им ЕС, а от другата страна са Русия и Китай и място за неутрални няма! Този спор кой е крив и кой е прав и диктатор и злодей ли е Путин го водим във фейса отдавна и аз вече отдавна съм спрял да споря и да убеждавам всеки в каквото и да било. Не мисля, изобщо да се опитвам да ви променям позицията, която виждам, че е различна от моята. Поне разбрах, че и по определението що е то цивилизация, че и демокрация имаме същите различия!
Дайте да се върнем към бизнес моделите и кой какви са му предимствата и недостатъците и кой от тях би бил по-удачен за малки субекти без големи амбиции :) .

Поне с тази информация и да сме полезни на Литукс обществото :) !


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 17:36
В момента се води война между две цивилизации както го наричате! От едната страна са САЩ и метрополията им ЕС, а от другата страна са Русия и Китай и място за неутрални няма!


Съгласен съм, че е възможно САЩ да се разглежда като колония. Но в никакъв случай, че е колония на ЕС. ЕС не е някакво еднородно нещо. Ако САЩ има метрополия, тази метрополия се казва Лондон, а не Брюксел.

Няма сблъсък на две цивилизации и дано никой не доживее до такъв в ерата, когато има ракети, а делението на атомни ядра не е непознато физично явление.

Но пък и няма никаква тенденция да се зароди алтернативна цивилизация в следващите хилядолетия.

Това, което пародиино правят РФ и КНР е да мрънкат до втръсване за мястото си в западната цивилизация, искайки нещо по-добро от това да са на дъното на клозета. Само, че давенето в лайна е действие на самия давещ се. Никой няма да ги носи на ръце, защото едните са много, а другите имат много бомби.

Явно няма да доживея да кажеш някакво конкретно действие, което е свършил тоя смърф в угода на държавата си или да не повярваш народите на територията ѝ.
 
Между другото, когато има сблъсък на империи (а за цивилизации е същото) в най-изгодна позиция са неутралните. Следващите по ред са съюзниците на победителя. И накрая е самия победител.

Но КНР и РФ не са дори империи. Те са просто нещастни лунатици. Населението. Елита им си е на точното място и си изпълняват правилно задълженията, които са им възложени от господарите им.




Дайте да се върнем към бизнес моделите и кой какви са му предимствата и недостатъците и кой от тях би бил по-удачен за малки субекти без големи амбиции :) .

Поне с тази информация и да сме полезни на Литукс обществото :) !

Тази тема е безкрайно интересна, но е само теоретична. В този форум ти си единствения бизнесмен. Е и Деант е, но неговия бизнес е такъв, че не му се налага лично да развива софтуер. Каквото дадът Блендер, Про100, Вирей и пауса, това е. Списъка е примерен, защото не знам, какво ползва, а май е казвал, че се избира според ситуацията.

Останалите бизнесмени у нас, които имат някакъв интерес от FLOSS, ходят на ОФ и се срещат, обсъждат, сключват сделки там. За съжаление няма друго място, затова от десетилетие ОФ изпълнява и тази функция.

=*=

Истината, както обикновено е изумително проста. Няма значение, какъв модел на разпространение ще избере произволен предприемач. При всякакъв ще е успешен, стига да са налице поне тези условия:

• той да знае, как да направи, това, което цели;
• да успее да му намери пазар;
• да не му мине черна котка път.

Всеки от моделите сам по себе си може да му даде някакви предимства. Но нито един не му гарантира никакъв успех.

Например тръгването по комерчески път може да му спомогне с това, че запазва своето know-how за себе си. Помага му, че има преднина пред конкуренцията, защото тя трябва да вложи собствени средства и усилия да го настигне. Предразполага за много по-добри продажби, защото евентуално може да се изгради силна мрежа от представители, дилъри, партньори. И т.н.

При малко по-открит модел може да използва например рекламните ефекти на „по-честните“ взаимоотношения с потребителя. Може да спести някакви разходи под формата на това, че няма да му се налага да защитава кода. А и за съхранението и управлението на самия код. Има безброи безплатни услуги. Може да се надява донякъде на по-мотивирани служители, които вярват в „проекта“ и работят повече, отколкото им се плаща.

Горе-долу са тези. Сега в зависимост от конкретиката могат да се появят допълнителни. Могат и да са много повече допълнителните положителни ефекти. Това силно зависи от много различни фактори.

Така на прима виста един неизчерпателен списък може да бъде:

• ако на пазара не съществува нещото, което предлагаш, а има достатъчно потенциални потребители, то си го вкарваш, ако пуснеш нещото безплатно, да не говорим открито;

• ако продукта ти е западащ и с неизбежна смърт, то е добра идея да го раздаваш безплатно или открито. Нищо няма да спечелиш, но може да получиш репутация, която да използваш за другите си начинания;

• ако продукта ти е открит и попълва нещо безкрайно желано от потребителите му (независимо дали са технически грамотни) и те са превишаващи десетки пъти бройката, която би могъл да задоволиш, то можеш да се надяваш на поне частична, безвъздмезна помощ. Тя, колкото и да е малка, е напълно възможно да е в области, в които нямаш експертиза, което обогатява продукта ти по невероятен начин и той става още по-търсен. Това може и да е отрицателен ефект, щото щом така и така не успяваш да поемеш настоящото търсене, то и бъдещето такова ще е изгубено за теб. Може да е положително само, ако имаш финансова и ресурсна готовност да обработиш нарастналото търсене;

• ако имаш проблеми с финансирането на проекта си, то единствения път да го завършиш минава през проприетарния подход, където можеш да се надяваш на най-разнообразни начини да получиш необходимите пари;

• ако имаш силна конкуренция, но конкурентния продукт не е много изпреварващо по-добър от твоя, а финансовите им възможности не са много по-добри, великолепна идея би било да пуснеш твоя безплатно или открито, защото така имаш пълни основания да се надяваш, че ще успееш да ги искараш от пазара, а ти да спасиш собствения си бизнес през другите дейности на компанията си;

• ако рекламният ти бюджет е малко по-малък от на конкуренцията ти и продажбите ти не позволяват да изравниш или превишиш техния, то пак е нелоша идея да пуснеш продукта си безплатно или открито, защото ще можеш да смениш от раз рекламната си стратегия и да тръбиш точно тази промяна в обстоятелствата. Клиентите обикновено откликват на подобни зарибявки и така ще можеш да увеличиш рекламния си бюджет през свежите постъпления на нови клиенти;

• ако пазара, за които работиш е прекалено малък или е прекалено специфичен, то най-идиотската идея е да пуснеш нещото си безплатно или открито. Тогава не само, че няма да имаш успех, ами ще си на пълна загуба. Може дори да фалираш. Докато е платено има вероятност поне да си върнеш разходите. Но на малки пазари се предлагат прости решения, за да няма риск от голяма загуба;

• ако продукта, който изграждаш разчита на дългосрочни клиенти, а не еднократни и случайни продажби, то се прекарваш, ако го пуснеш безплатно и още повече открито, защото така сам ограничаваш възможностите си за влияние върху клиента;

• ако продукта ти е зависим от друг продукт, то и ти си зависим от моделите на печалба, които ти позволява собственика на другия продукт. Ако той ги е лимитирал, то единственото ти спасение минава през проприетарен продукт.

Ох омръзна ми.


п.п. Чак сега забелязах, че съм забравил да напиша за недостатъците, което прави коментара ми недовършен. Но и без това не стана кратък, затова по-добре, че забравих.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 15, 2017, 18:48
Цитат
а делението на атомни ядра не е непознато физично явление.

и синтеза на атомни ядра също не е непознато явление. :'(


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 15, 2017, 20:17
Я да видим, кое от следните определения се отнася до нея:

• голяма е до сантиметър и половина;
• ходи да събира мед;
• всеки ден хвърчи километри.

Нито едно.

Да тя присъства в кошера. Има някаква функция. Но не тя не е пчела, точно, колкото аристокрацията не са хора. За разлика обаче от последните, без нея все пак не може.

А защо си пропуснал това определение:

„Пчелата майка е единствената полово развита женска пчела в пчелното семейство, способна да снася оплодени яйца.“

Нима един аристократ като излезе от тоалетната след облекчаване на голямата нужда, там мирише на Shannel № 5 ::)


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 15, 2017, 20:20
Нима царицата-майка на кошера можеш да наречеш пчела?
Да.
Освен пчела-царица, има и пчели-работнички и пчели-бойци. Но и трите са пчели ::)

Има и търтеи.

Така е, има.

И нали знаеш каква е тяхната функция?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 15, 2017, 20:25
Няма сблъсък на две цивилизации и дано никой не доживее до такъв в ерата, когато има ракети, а делението на атомни ядра не е непознато физично явление.

Напротив, има. Макар и не формулирани по твоя начин.

Едната цивилизация е тази, която поставя материалното на първо място и всички действия се водят в името на неговото увеличаване.

Другата пък поставя на първо място нематериалното ака духовното и всички действия се водят в името на неговото усъвършенстване.

И за да не подскачаш пак и да тръгнеш да ми отговаряш дълго и пространно, ще уточня, че представители на тези две цивилизации има и на запад, и на изток.

А какво ни чака в бъдеще, само майката-природа знае ::)


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: pgmgm в Jul 15, 2017, 20:43
Само не разбрах що пък аристокрацията да не са хора, и кво мамка му значи аристокрация?
Някви дето се мислят за нещо повече от другите, а те реално са тъпи, прости и малоумни в 90% от случаите.
Някой да е видял аристократ, който със собствен труд е постигнал нещо? Ами няма. Всички лежат на гърба на хората, най-показателен пример е може би английското кралско семейство - реално са никакви, не правят нищо, не допринасят с нищо за развитието на държавата... а са на нейна издръжка! Сравняването им с пчелата-майка е неуместно, защото пчелата-майка има някаква полезна функция. Дори търтеят има полезни функции. Докато тия т.нар. аристократи могат да бъдат сравнени единствено с паразити - кърлежи, бълхи, глисти и т.н.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 20:52
Няма да ти пиша дълги отговори, а в тази тема не съм го и правил.

Само ще внеса поредните уточнения. Няма такова нещо като „нематериална цивилизация“. Всяка цивилизация е материална. Обаче е наистина спорен въпроса — е ли натрупването цел на цивилизацията. Обикновено е разпиляването. Трупането на „нещо“ е човешко качество, а не цивилизационна определеност.

Виждам, че и ти като него бъркаш понятията култура и цивилизация. Дуализма на двете е дълго обяснение, следователно няма да ти го пиша. Само ще се задоволя с това, че нематериалното, духовното или както искаш го наричай е в сферата на културата, която все пак има материален израз, за да остане отпечатък от това духовно. Но си е култура. Цивилизацията няма отношение по тези въпроси.

Всъщност, както споменах в предишен коментар, духовната традиция от последните две хилядолетия е също егоистична, каквато е тенденцията на цивилизационното развитие. Но и това е дълго обяснение.

Пак ще се задоволя само с това: Така, че усъвършенстване на материално и духовно върви преплетено и ръка за ръка, и в синхрон. Може да има темпорални разминавания, но цивилизация и култура винаги са заедно, а не в противоречие.

Не съществуват изток и запад като някакви политически, философски или други понятия различни от географски. Целия свят е в западната цивилизация.


п.п. Не обичам да ти отговарям, защото ме държиш на диета. Обичам да отговарям на хора, които нямат против пространни обяснения. А за съжаление те се налагат, защото хората обичат да използват някакви думички без да знаят значението им. И това, което казват в последствие става някаква нелепост.



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Acho в Jul 15, 2017, 20:58
Ами да бре, карайте по-кратко.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 15, 2017, 21:07
Няма да ти пиша дълги отговори, а в тази тема не съм го и правил.

Само ще внеса поредните уточнения. Няма такова нещо като „нематериална цивилизация“. Всяка цивилизация е материална. Обаче е наистина спорен въпроса — е ли натрупването цел на цивилизацията. Обикновено е разпиляването. Трупането на „нещо“ е човешко качество, а не цивилизационна определеност.

Виждам, че и ти като него бъркаш понятията култура и цивилизация. Дуализма на двете е дълго обяснение, следователно няма да ти го пиша. Само ще се задоволя с това, че нематериалното, духовното или както искаш го наричай е в сферата на културата, която все пак има материален израз, за да остане отпечатък от това духовно. Но си е култура. Цивилизацията няма отношение по тези въпроси.

Всъщност, както споменах в предишен коментар, духовната традиция от последните две хилядолетия е също егоистична, каквато е тенденцията на цивилизационното развитие. Но и това е дълго обяснение.

Пак ще се задоволя само с това: Така, че усъвършенстване на материално и духовно върви преплетено и ръка за ръка, и в синхрон. Може да има темпорални разминавания, но цивилизация и култура винаги са заедно, а не в противоречие.

Не съществуват изток и запад като някакви политически, философски или други понятия различни от географски. Целия свят е в западната цивилизация.

п.п. Не обичам да ти отговарям, защото ме държиш на диета. Обичам да отговарям на хора, които нямат против пространни обяснения. А за съжаление те се налагат, защото хората обичат да използват някакви думички без да знаят значението им. И това, което казват в последствие става някаква нелепост.

Разглеждай цивилизацията като борба с ентропията.

И да, двете сфери вървят заедно и в синхрон, то това, което ни се пробутва е чисто материално, от което следва и срива в духовното.

Не случайно има толкова много носталгия за времето на социализма, въпреки че в материално отношение той отстъпва на своята антитеза.

А докато това е така, този свят ще върви към своя Армагедон.

А и ще посмея да направя едно твърдение -- че моделът на свободния софтуер (и GPL в частност) е опит за компенсиране на прекаления материализъм на собственическия модел за създаване на програмно осигуряване.

И не мисля, че бъркам цивилизация и култура -- западната цивилизация върви със западния модел на култура, който, ако се огледаш, ще видиш до къде ни е довел. И какво се очаква да се случи на края.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 21:44
Само не разбрах що пък аристокрацията да не са хора, и кво мамка му значи аристокрация?
Някви дето се мислят за нещо повече от другите, а те реално са тъпи, прости и малоумни в 90% от случаите.
Някой да е видял аристократ, който със собствен труд е постигнал нещо? Ами няма. Всички лежат на гърба на хората, най-показателен пример е може би английското кралско семейство - реално са никакви, не правят нищо, не допринасят с нищо за развитието на държавата... а са на нейна издръжка! Сравняването им с пчелата-майка е неуместно, защото пчелата-майка има някаква полезна функция. Дори търтеят има полезни функции. Докато тия т.нар. аристократи могат да бъдат сравнени единствено с паразити - кърлежи, бълхи, глисти и т.н.


Ако не си разбрал, защо аристокрацията не са „хора“ след всичките ми обяснения и особено след примера с пчелите и добавката към него, значи определено се налагат дълги обяснения специално за теб. Абсурдното в ситуацията е, че сам си дал (макар с доста неизискан изказ), защо е така.

Ти не идваше ли от Калдата?

Безкрайно съм благодарен за търпението ти да разясняваш основни неща на плиткоумника от съседната тема, но вредното влияние на българските форуми явно си казва думата. И моля те само не казвай, че имаш регистрации в spybook, twiter и подобни изличаващи съзнанието места. Защото пък аз мога да имам цялото време на планетата, но не съм съгласен да го разпилявам за неадекватните примати обитаващи тези сметища.

Все пак, понеже постъпи наистина мило да се регистрираш само, за да се опиташ да дадеш нещо на страдащ човек, то и аз ще се опитам да заситя твоето недоумение.

Хайде заедно да прочетем собствения ти коментар и да се опитаме да извлечем екзистенца. Не мога да ползвам твоя език, защото той е прекалено натурален и не става за тази цел.

Казваш:

① Някакви, които са повече от другите. Засега оставяме определението, с какво и защо;
② Аристократа не разчита на собствен труд, умения, интелект;
③ Издръжката им е поета от подчинените им.

Към това добавяш:

① Не правят нищо. Тук си имал предвид — нищо полезно;
② Не допринасят с нищо за общественото развитие. Ти си написал „държава“,  но това е просто смислово недоразумение, защото аристокрацията представлява държавата. Не си внимавал, докато си писал;
③ Повторил си мотива за издръжката.

Видя ли, как сам стигаш до извода, защо не са хора, само като извлечеш концентрата на собствения си коментар и съвсем леко структурирайки го.

• Хората от всички прослоики, класи и групи разчитат на лични качества. Това не се отнася за аристокрацията;

• Пак същите им се налага да вършат полезни неща, за да могат да се впишат в обществото и да получат блага;

• Отново те — не могат да разчитат на чужда издръжка даром. Проблема с издръжката приемаш толкова основен, че го преповтаряш в края на коментара си.

Може да се каже, че твоето неразбиране може да се раздели на две части. Първата, която обсъждахме до тук е за изключителността на аристокрацията. Но все пак дори идвайки от български форум, в теб има загнездено съмнение, защо това се е случвало, а ще го има и в бъдеще.

Че има една такава втора част под повърхността, говори първата точка на изложението ти, което макар да е втори пласт пробива над реагиращото раздразнение.

А това го доказва, ако щеш и ругатните, с които започва коментара ти. Те се превеждат, както следва. Защо трябва да сме безсилни пред това явление?

Страхувам се, че и по този въпрос говорих вече и, че ще се наложи да доотекча публиката ни с преповторение на нещо казано.

Те са служили като онагледяване на божествените въпроси за йерархичното разделение. Няма никакво значение ние самите дали сме атеисти, агностици или вярващи. Тук правим единствено наблюдението, че са съществували вярващи хора и това учение е трябвало да бъде свалено нагледно до техния свят.

Освен това аристокрацията е служила като може би най-важния цивилизационен подтик. А именно с неиното наличие, ентропията спада. Когато имаме вече определеност, която е в достатъчно съотношение към неопределеността, то имаме и предпоставките за започващо развитие.

И последно. Аристокрацията е природен закон. Тя съществува навсякъде в животинския свят. Може би изключение правят някакви съвсем примитивни животински видове.

Без аристокрация, щяхме да сме амеби.




Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 22:15
Разглеждай цивилизацията като борба с ентропията.


Интересно, че едновременно с теб, аз също пишех за ентропия, но в един малко по-конкретен контекст от цивилизационното развитие.


И да, двете сфери вървят заедно и в синхрон, то това, което ни се пробутва е чисто материално, от което следва и срива в духовното.


Смятам, че е личен избор на човек да е духовен или не. Аз мога само да дам мнение. Все пак трябва да сме доволни, че живеем в единственото време, когато такъв избор ни се предоставя.


Не случайно има толкова много носталгия за времето на социализма, въпреки че в материално отношение той отстъпва на своята антитеза.


Няма нищо по-мракобесно и сатанинско измисляно от социализма. А той е хегелиански по идеология. Носталгията по него не е носталгия по духовното, защото нашия народ никога не е бил особено духовен, но точно в този период съвсем не е бил.

Носталгията е заради диктатурата. Ние обичаме да имаме каишка на врата.


А докато това е така, този свят ще върви към своя Армагедон.


Астрофизиката ни казва, че всеки свят върви към неминуемия си „Армагедон“. Въпроса е, какво правим преди него. След него всичко е ясно.


А и ще посмея да направя едно твърдение -- че моделът на свободния софтуер (и GPL в частност) е опит за компенсиране на прекаления материализъм на собственическия модел за създаване на програмно осигуряване.


Доколкото е заложен в него колективизъм, което е разцвета на егоизма, то — да има нещо християнско в него. Но този факт се използва от зложелателите му да го наричат комунизъм, макар между двете да няма нищо общо. И все пак компютрите са нещо материално. Сами по себе си не могат да са нещо духовно. Но могат да служат като изразно средство на идеи. Все пак обаче, нито RMS, нито ESR, LBT или кой да е друг от основните водачи не показва някакъв отвъд-материален интерес към FLOSS.


И не мисля, че бъркам цивилизация и култура -- западната цивилизация върви със западния модел на култура, който, ако се огледаш, ще видиш до къде ни е довел. И какво се очаква да се случи на края.

Всъщност ни е довел до най-прекрасното и изобилно време във всякакъв смисъл, не само материален.

Но все пак това не е заслуга само на западната цивилизация. Тя стъпва на гръко-римската, която стъпва на египетската, която пък на вавилоно-асирииската. Всичките тези са все западни и преляли се една в друга.

Същото се отнася и за християнството. То стъпва на по-стари учения, които обаче тук са и малко по-широки. Не са само западни.

Но, както казах това е дуализъм. За да може †Христос и последователите †Му да разпространят идеята за нематериалния егоизъм (сиреч любовта), е трябвало паралелно да се развива и материалния егоизъм, за да има изобщо идеята за индивидуалност.

Или казано с по-съвременен и по-достъпен пример — за да може майка Тереза да храни сирачета, някой първо трябва да ги остави сираци.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 15, 2017, 22:29
Нещо много сложно стана ???  Завъртя ми се главата. Ако може пак отначало.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 15, 2017, 22:43
Нещо много сложно стана ???  Завъртя ми се главата. Ако може пак отначало.

За кое по-точно? В момента обсъждаме около двеста теми едновременно.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 16, 2017, 08:15
go_fire:
"Без аристокрация, щяхме да сме амеби."

   Я пак  ;D
   Ние отново не успяхме да разберем с какво точно аристократа
Маркиз дьо Сад е нещо повече от нас.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 09:22
go_fire:
"Без аристокрация, щяхме да сме амеби."
   Я пак  ;D
   Ние отново не успяхме да да разберем с какво точно аристократа
Маркиз дьо Сад е нещо повече от нас.

Маркиз дьо Сад е повече от Спец и го-фире с това, че той е известен, извънредно известен. Основател е на едно движение с много привърженици до ден, днешен. Дал е името си на определен тип поведение.

Спец и го-фире не са направили нищо, с което да станат известни и по всяка вероятност — няма и да го сторят.

Освен това маркиз дьо Сад е прочел много повече книги от двамата цитиррани взети заедно с остатъка от този форум и е бил много по-интелиентен от всички тяx.

Маркиз дьо Сад е довел до обществено развитие. Макар да се приема за много краен, то той е причината за сексуалната революция от миналия век. Следвайки примера на маркиз дьо Сад човечеството почва да осъзнава, че секса в брака не е единствения път. Започва да осъзнава, че ние сме повече от другите животни, секса не е само за разплод и е територия, която трябва да бъде изследвана.

Забележи, че до този момент църквата жестоко преследва прилюбодейците. А срещу наона се вземат строи мерки. Самия той е преследван от църквата.

=*=

Това, което всъщност правиш е спекулация. Аз също го правя, когато давам мнение за нещо. Обективността обратно, казва да се вземат всички гледни точки.

Ти ме питаш за конкретния маркиз. Ето, че дори за него могат да се открият важни подробности, въпреки, че името му е покрито с черна слава, неслучайно и заслужено е сочен за сатанист. Обаче дори така, той е полезен за цивилизационното развитие, ако щеш и като пример, докъде да не се стига.

Такива могат да се открият за далеч по-големи чудовища от маркиза. Например едни от най-големите, за които всеки се сеща са Xитлер и Сталин. Целия свят ги проклина, а аз и ти като българи имаме пълните основания да ги благославяме. И не сме само ние. Например украинците също. Монголите, ако щеш и те.

А в един по-широк обxват може да им благодари целия свят, защото са показали нагледно до къде може да стигне човешката лудост, за да не я повторим.

Спекулацията ти работи и на друго равнище — вижте го маркиза, това са аристократите. Маркиза, дори когато е живял, не е бил стандарт за поведение на аристократ. Защо не ме попита например, с какво Нютон е повече от Спец и го-фире?

Защото, ако маxнем заклеймяващата окраска, изведнъж лъсва недоразумението във въпроса.

Нютон и той е аристократ. До френската, буржоазна революция почти няма известни с нещо, които да не са от първите две съсловия. Робин Xуд, защитника на третото съсловие е шибан аристократ.

=*=

Но нещо повече. Ние с теб просто говорим на различни езици. ДДантуин ме разбра отлично, макар да избра да ме подбъзиква, за да тече разовора. Аз говореx в един социално-философски контекст, а той ме ръчкаше в биологичен.

Едва ли някой се съмнява, че ако разпори един аристократ, отвътре ще се изсипят вътрешности и ще заплиска кръв.

Надявам се наоколо да няма xора вярващи, че анлийската кралица е гущер. Или, че израза „синя кръв“ идва от това, че те наистина са със синя кръв, защото са Ануаки. Е, понастощем била червена, защото са се смесили с xората и умеят разни фокуси за прикриване.

С такива отказвам да водя разговор. Не съм някакъв свръx-човек и съм неспособен да се справя с такива псиxични състояния.

Ти обаче правиш по-лошото от него. Ти говориш от гледната точка на съвременния човек, когато наготово получаваме всички тези достижения на цивилизацията, науката, културата и т.н. Лесно ни е днес да казваме — какво са повече от нас.

Но забравяме нещо. Ако вземем твоя, собствен маркиз, по неово време Спец и го-фире щяxa цял живот да обработват едно и също парче земя, нямаше да са напускали селото си, и нямаше да знаят нищо, което не им е казал попа на неделната литургия.

Когато се обсъждат глобални въпроси, трябва да се подxожда глобално.




п.п. Не съм сигурен, че титлата „маркиз“ трябва да се пише с главна буква. У нас маркизи не е имало. Така изписано прилича на собствено име.



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 16, 2017, 09:48
   Ами ето ти глобален подход:
   По време на френската революция са подпукали аристократите,подпукали са
църквата (АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО), и не на последно място,подпукали са и твоята
любима Мария Антоанета ...
   До известна степен са ограничили влиянието на християнското мракобесие,и с това
са дали тласък на научно-техническото развитие.Ако не беше ограничено влиянието
на мракобесието,ти,уважаемий go_fire нямаше да имаш компютър, за да пишеш тук.
И със сигурност щеше да живееш много по-зле (като в Средновековието...).


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 10:11
   Ами ето ти глобален подход:
   По време на френската революция са подпукали аристократите,подпукали са
църквата (АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО), и не на последно място,подпукали са и твоята
любима Мария Антоанета ...
   До известна степен са ограничили влиянието на християнското мракобесие,и с това
са дали тласък на научно-техническото развитие.Ако не беше ограничено влиянието
на мракобесието,ти,уважаемий go_fire нямаше да имаш компютър, за да пишеш тук.
И със сигурност щеше да живееш много по-зле (като в Средновековието...).

Всичко, което пишеш е абсолютно вярно, с изключение, че ми натрапваш някаква любов към някаква особа от преди два века. Моята „любима“ е очевидно съпругата ми, а не някакъв маслен портрет на дълголика и с изпъкнали очи благородничка.

Правилно отбелязваш, че пострадват първите две съсловия, а третото излиза на преден план. Не е случайна думичката „буржоазна“ в описателното име на тази конкретна революция.

Абсолютно правилно отбелязваш, че двете съсловия към онзи момент вече са се превръщали в неопреодолима пречка за прогреса и следователно е трябвало да започне отстъплението им, за да продължи развитието.

Не на последно място, правилно пишеш, че ако нямаше промяна в обстоятелствата, то бихме битували по същия начин, като тогава.

=*=

Единствено ми се вижда неуместна думичката „мракобесие“  в твоето заключение. Не, че имам нещо против нея, но не си изяснил, защо я ползваш. Звучи така, сякаш си искал да кажеш, че църквата и благородничеството са някакви изверги, а дошлите след тях са някакви светли личности. Което разбира се не е вярно по никакъв начин и е напълно грешно. Революциите бивайки реакция, винаги са много по-жестоки от това преди тях, просто, за да могат да го сломят и победят. Като в бъдеще се очаква закономерно да се поуспокоят.

Освен това революциите не са някакъв окончателен акт, те са процес. Например пряката последица от тази конкретна революция е превръщането на Франция в империя, което е възхода на монархизма, а на Франция ще ѝ трябват цели пет републики, за да се случат първоначалните цели.

Казвайки, че е процес, започналото тогава приключва едва след 1989-та година. Сиреч имаме един много дълъг период наситен с обрати и различни състояния от привидно спокойни до много горещи.

=*=

И все пак, колкото и да е правилно, всичко, което написа, то продължава да е от гледната точка на един съвременник, а не човек преценяващ наличните обстоятелства и обективни дадености за времето, когато се е разигравало нещото. Продължаваш да си воден от личните си предпочитания и страсти.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 16, 2017, 10:58
В днешно време революции трудно ще се случват, освен ако не са изкуствено предизвикани от по-големи сили, както стана с арабската "пролет". В миналото, за да успокоиш тълпата е трябвало просто да размахаш тоягата или меча, да счупиш някоя и друга глава и всичко е приключвало добре за владетеля. Евентуално.
Сега това се случва на съвсем различна равнина. Битката е за контрола на информацията и контрола за разпространението ѝ. За предизвикване на обществени вълнения е достатъчно да пуснеш съответната информация на светло. Или нещо подходящо, но нямащо нищо общо с действителността. Получава се така, че на практика едни хора определят действителността на останалите, просто казвайки им каква е. Или криейки каква е. Сигурен съм, че правителството например ще увисне на дърветата, ако хората знаеха, какви суми се движат из държавата ни и за какви глупости или прищевки на някой се харчат. Митът за "бедна" България е само това -  мит.
Какво стана в Ирак... Каза се, че Садам разработва химически оръжния, САЩ влязоха с войски и започнаха да рушат. В последствие се разбра, че химическото оръжие или съоръженията за разработването му не са съществували никога, а това е било само предлог. Разбира се, след като държавата вече не ставаше за нищо, всичко това нямаше значение - никой не реагира. Никой не понесе последствията за разрушаването на животите на цяла една нация. Важното е било всичко да започне спокойно. Влизането в Ирак и лекотата, с която това беше прието благодарение на лъжата от обществеността, позволи и други подобни изяви да се планират и да реализират.
След всичко това, ми е много чудно, как повечето хора продължават да възприемат идващото от синия екран, преса и интернет за чиста монета. И да действат или както е почти винаги, да бездействат спрямо това. Тъпи овце


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 16, 2017, 11:00
Изместихме темата......


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 11:11
Germanec, връзката дето си дал е нещо счупена в нея присъства заявка тип get с променлива action и стойност „post“, което в терминологията на simple machine означава ние да си го напишем?! Ако това си искал да кажеш, го правиш леко мъгляво.

Не знам, какво означава отместване на темата. Тази тема е за модели на печалба от производство на софтуер, а ние обсъдихме къде още сто и кусур теми от живота, вселената и сещаш  се.

Иначе, какво ми е мнението за науката. Ами никакво. Поредната религия. Не ми е интересна само по себе си, макар да се старая да  се запознавам с достиженията ѝ, защото все пак трябва да поддържаме някакво ниво на познания.



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 16, 2017, 11:18
Просто се опитах да дам един линк скрит в дума, но оплесках нещата... >:D Ето и линка..https://novotopoznanie.com/david-icke-multidimensional-consciousness-is-our-home-immortality/


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 11:36
4096, както обикновено, много точно наблюдение и много сбито представено — само есенция, без излишности.

Направиха ми впечатление две неща.



За предизвикване на обществени вълнения е достатъчно да пуснеш съответната информация на светло. Или нещо подходящо, но нямащо нищо общо с действителността. Получава се така, че на практика едни хора определят действителността на останалите, просто казвайки им каква е. Или криейки каква е.


Ами 4096, язе не знaъ̀м туй ня̀що нявга да е било различно от пещерите насам. Единствената разлика, която виждам е, че днес информацията, че се прави е публична, а до преди стотина години е била тайна.


След всичко това, ми е много чудно, как повечето хора продължават да възприемат идващото от синия екран, преса и интернет за чиста монета. И да действат или както е почти винаги, да бездействат спрямо това. Тъпи овце

Това тия дни го спамих в друга тема и сега излиза, че толкова съм затъпял, че почвам като латерна — едно и също. Което не е и неистина, де.

Тук разделям цитата на две части. Хората възприемат, каквото им се каже. Всички хора. И ти го правиш. Но днес, имаме право да избираме, кое от казаното да възприемем. Ти си избрал да не възприемаш масовото мнение, което на мен много ми допада, но за теб ще има лоши последици.

Втората част е за „овчедушието“. Аз отново ще се опра на моралните категории за добро и зло. Едно е да възприемаш, че те лъжат. Второ е да действаш, както ти налагат. И съвсем трето е да реагираш на злото, като морален показател.

Липсата на реакция не означава обезателно, че не осъзнаваш, че те лъжат. Обратно. Реакцията те превръща и теб в лош човек. Човек трябва да твори добро, ако иска да е добър, а не да отвръща на лошото.

Пасивността на повечето хора е всъщност предпоставка за напредък, защото оставя поле за действие на тези, които са избрали да са активни. Ако всички са активни, се получава застой, защото нито една от потенциалните посоки, не може да бъде поета.


п.п. Мецду другото, забеляза ли, че в пристъп на неоргиналност САЩ пробутват номера с хим. оръжие и в Сирия? А може и нарочно да е. Казват ни — това си е нашия хаос, не го закачайте, че ще патите.

Шапка им свалям на американците. Няма такива майстори в създаване на хаос от тях.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 12:06
Просто се опитах да дам един линк скрит в дума, но оплесках нещата... >:D Ето и линка..https://novotopoznanie.com/david-icke-multidimensional-consciousness-is-our-home-immortality/

Germanec, вероятно си забелязал, че изповядвам типично тролско поведение. Превземам темите на хората. Обръщам тематиката по няколко пъти на 180°. Пиша повече мнения на останалите участници взети заедно. Пиша по-дълги мнения от другите. И така нататък учебникарски примери за тролщина.

Това го правя, защото съм трол и мога да оцелея само в немодерирани форуми.

На трола забавлението му е да троли и същисва събеседниците си с неочаквани завои в обсъжданията и смели тези, поставени абстрактно, така, че да увеличат недоумението на другите. Целта в такива случай е да се разбере, ще ли успее събеседника да проникне в същността на написаното. Ако искаш го приеми като изпит за отсяване и преценяване на събеседниците.

Но пък и класическия трол обикновено няма нужда от това, защото няколко думи са му достатъчни, за да си състави портрет и остава единствено удоволствието от жонглирането със слова.

Обаче дори трол, като мен, който е отчаян графоман, си има някакви предели. Дейвид Айк е толкова дълга тема, че дори трол му е неприятно да я подхваща.

Наистина не бих коментирал думи на Айк, ако не ми се плаща за това. А очевидно никой не е достатъчно луд, за да даде две стотинки за това. А и аз бих поискал поне две хиляди и то не леви.

Извинявай и съжалявам, но тук просто пасувам и няма да коментирам дори дума на Айк.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 16, 2017, 12:22
Липсата на реакция може да означава много неща. Мързел например. Или страх. Маже да означава и че не можеш да видиш дългосрочните последици и затова да не действаш. Може да означава и че просто нямаш ресурса, за да реагираш адекватно.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 16, 2017, 12:30
За мен е важно не кой го е казал, а какво. Дълбокият (скритият) смисъл е, че всичко във Вселената е енергия, но с различена степен на вибрация. И ние като същества как виждаме и разбираме света около и вътре в нас.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 16, 2017, 12:33
И какво представлява човешкото тяло - скелет и органи (хардуер), ДНК (софтуер) мозък (процесор).


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 12:43
За мен е важно не кой го е казал, а какво. Дълбокият (скритият) смисъл е, че всичко във Вселената е енергия, но с различена степен на вибрация. И ние като същества как виждаме и разбираме света около и вътре в нас.

Kогато се каже Дейвид Айк се има предвид точно определен начин на мислене. Не е важно дали конкретното нещо, го е казал той самия. Това ми е неприятно да коментирам — този стил и тези думи. Няма значение, кой ги е написал.

п.п. Виждам, че в следващото си мнение по темата правиш опит за синтез на нагласите на айковите подражатели. В това няма особен смисъл. Айк е пре много известен и тезите му са повече от на всеошлушание, че да ни ги представяш. Не са нещо ново или неизвестно. Все пак тези неща са казвани и преди да се появи това лице.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 16, 2017, 12:55
Ок, но не разбрах съгласен ли си тези твърдения или си на друго мнение?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 16, 2017, 13:08
Втората част е за „овчедушието“. Аз отново ще се опра на моралните категории за добро и зло. Едно е да възприемаш, че те лъжат. Второ е да действаш, както ти налагат. И съвсем трето е да реагираш на злото, като морален показател.

Има и друго, че ти харесва да бъдеш лъган. Щото истината боли и не винаги е приятна. А така е много по-лесно.

Та според мен повечето хора им харесва да бъдат лъгани. Харесват им новините по масмедиите, харесват им лъскавите стоки, обвити в целофан.
Харесват им излъсканите GUI-та с джудувки и бутони.

И в бизнеса го има този момент. Няма толкова голямо значение каква стока или услуга предлагаш. Важното е да изглеждаш добре и да бъдеш любезен с клиентите. Важното е стоката да лъскава и да може поне да си изкара 2-годишната гаранция. Лъжи навсякъде и се чувстаме много удобно с тях. :'(



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 13:13
Ок, но не разбрах съгласен ли си тези твърдения или си на друго мнение?

Няма никакво значение дали съм съгласен с нещо, което е казал или не. Със същия успех айковистите утре могат съвсем спокойно да започнат да приказват съвсем обратните по смисъл неща.

Забележи, че не казвам, че ще го направят, а че могат и от това няма да последва нищо.

А е така, защото Айк е американец. Неговото мислене е американско и може да се сведе до три тези:

① Аз не съм виновен за несгодите си;
② Не трябва мислене, с действия ще се оправи всичко;
③ Ще разпространявам моята истина, ако трябва насила, но тя трябва да стигне задължително до всеки, независимо дали му е необходима или е готов за нея.

Каквото и да кажат тези хора, може да се сведе по значение до горното. Нямам, какво да му коментирам. Мен не ме интересува доколко е смислено едно твърдение, а какво е значението му. А значението на айковите мисли определено не ми допада.

п.п. Все пак не отричам, че, ако до вчера, всичко, което си знаел, идва от ученическата скамейка, а си човек от настоящия век, то Айк е може би най-доброто начало да започнеш да трупаш разширен светоглед.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 13:24
Втората част е за „овчедушието“. Аз отново ще се опра на моралните категории за добро и зло. Едно е да възприемаш, че те лъжат. Второ е да действаш, както ти налагат. И съвсем трето е да реагираш на злото, като морален показател.

Има и друго, че ти харесва да бъдеш лъган. Щото истината боли и не винаги е приятна. А така е много по-лесно.

Та според мен повечето хора им харесва да бъдат лъгани. Харесват им новините по масмедиите, харесват им лъскавите стоки, обвити в целофан.
Харесват им излъсканите GUI-та с джудувки и бутони.

И в бизнеса го има този момент. Няма толкова голямо значение каква стока или услуга предлагаш. Важното е да изглеждаш добре и да бъдеш любезен с клиентите. Важното е стоката да лъскава и да може поне да си изкара 2-годишната гаранция. Лъжи навсякъде и се чувстаме много удобно с тях. :'(


Ле-ле Йордане!!!

Не мога да кажа, че някога изобщо е имало случай да те подценявам. Но този път просто ме просна на пода. Удари ме в земята!

С пет думи изказа нещо, което аз не бих могъл с хиляди.

Направи толкова мощно включване, сякаш Моника Белучи туко що ти е направила свирка.

Мога да кажа само браво и на чист български — евала!

Направо ме разби. Страшен коментар. Не знам, от къде извади тази енергия.

п.п. Снощи чаках около час, ама така и не сподели къде и в какво ти се оплете личната логика и искаше пояснения.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Naka в Jul 16, 2017, 13:26
В този линк на Айк всичко е много объркано и неясно. Думи, думи.. красиви и т.н.

За мен е важно не кой го е казал, а какво. Дълбокият (скритият) смисъл е, че всичко във Вселената е енергия, но с различена степен на вибрация. И ние като същества как виждаме и разбираме света около и вътре в нас.

Изкушавам се цитирам Макс Планк. (от википедията)
Цитат
"As a man who has devoted his whole life to the most clear headed science, to the study of matter, I can tell you as a result of my research about atoms this much: There is no matter as such. All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together. We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter."

Имам лошото предчувствие че пак ще ни затрият. :'(



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: GermanecaBG в Jul 16, 2017, 14:21
Първи херметичен принцип: Принципа на менталността - ЦЯЛОТО е УМ; Светът е Ментален!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 16, 2017, 14:25
go_fire:
"Звучи така, сякаш си искал да кажеш, че църквата и благородничеството са някакви изверги"...
 
   Ами обсолютни изверги са били,да не би да не е вярно ?
   Те и сегашните са уроди.Да споменавам ли педофилските скандали,
които са били прикривани и от папите !!!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: pgmgm в Jul 16, 2017, 15:42
Не мога да повярвам, че в 21 век има хора, които защитават т.нар. "аристокрация", възхваляват я, и я изкарват нещо повече от другите, щото били "аристократи".
Хайде, който толква много ги обича - да ходи да им слугува, да им прави свирки, да им става ибрикчия - все тая.
Ей на, имаме си мони секскобургпедалски - на крака идва чат-пат, всеки заоинтересован може да му предложи услугите си и да ходи да му слугува.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 15:58
Любимият ми революционер твърди, че българина силно люби и мрази.

Мога да разбера поводите за поведение предизвикано от страст. Мога да разбера и самите чувства. Или поне си мисля, че мога. Чувствата ни правят хора, а не роботи.

Но чувствата са излишни, направо пречат, умът трябва да е хладен, когато се прави анализ на нещо.

Много е лесно сега да говориш за нещо, например кобурга. Но преди 17 години половината българи гласуваха за него. Хич няма да се изненадам да си бил сред тях или твои близки.

Когато се каже „А“, казва се „Б“, казва се „В“…


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 16, 2017, 17:02
Това са теми, които могат да се разискват до безкрай
И всеки с неговото си виждане по въпроса.
Относно бизнес моделите, толкова ги има и толкова са разнообразни... Има общи правила за печеливш бизнес, но повечето не се и замислят и не ги и знаят, защото почти всички новостартирали предприемачи фалират.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 17:21
Това са теми, които могат да се разискват до безкрай
И всеки с неговото си виждане по въпроса.
Относно бизнес моделите, толкова ги има и толкова са разнообразни... Има общи правила за печеливш бизнес, но повечето не се и замислят и не ги и знаят, защото почти всички новостартирали предприемачи фалират.

Когато го учихме, статистиката беше 80% от компаниите под пет години, десет души персонал и сто хиляди капитал. Но имайки предвид, че това е статистика от миналия век, днес положението е различно. Пък и не съществуваше нещото, което се нарича startup ecosystem. 

Ето тук можеш да си полезен. Занимавал си се с неназовани продажби продължително време. Все още изкарваш парите си с неща, които не са програмиране и администрация, но са покрай компютрите.

Какви са твоите наблюдения — как би могло да се печели от свободен софтуер?

Има класически текстове, включително и от Столман. Но по-нови изследвания сякаш няма. Последното е от преди няколко години на Монти за дневника му, издадено в допълнен вариант в някое от списанията (не помня кое).

Доколкото помня в общи линии там ставаше въпрос за дописване и поддръжка. Обаче! Монти може и да е легенда, но се е показал като много лош бизнесмен. Показателно е, че дори Скай купи последната му компания.

Значи все пак поддръжката би дописването.

А всички други компании изникнали от развалините на мъсялската империя — изчезнаха. И от тази случка излиза също извода, че с чисто нов продукт не може да се пробие. Трябва да се разчита на нещо отвърдено, което прикрепва статуквото.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 16, 2017, 17:51
Монти може и да е легенда, но се е показал като много лош бизнесмен. Показателно е, че дори Скай купи последната му компания.

Значи все пак поддръжката би дописването.

А всички други компании изникнали от развалините на мъсялската империя — изчезнаха. И от тази случка излиза също извода, че с чисто нов продукт не може да се пробие. Трябва да се разчита на нещо отвърдено, което прикрепва статуквото.
Цитат
"...Widenius sold MySQL to Sun in January 2008, earning about €16.6 million in capital gains in 2008 (€16.8 million total income), making the top 10 of highest earners in Finland that year.[5][6]

On 5 February 2009, he announced that he was leaving Sun in order to create his own company..."
Изобщо не е лош бизнесмен. Прибра малко кеш и слава, направи нова компания и пак всички го последваха (MariaDB). PosgreSQL опитаха да направят същия трик, но не става, въпреки, че са супер СУБД.
Монти се възползва напълно от качествата на ФЛОСС - пишеш код, продаваш го, но никой не може да ти отнеме кода заради ГПЛ - следва форк.

А иначе аристокрацията и религията са имали своята роля към някакъв момент. Водили са народа и (иронично) са създавали прогреса, ролята вече е изиграна и полека-лека... Те и църквите и династиите вече не знаят какво да правят за да задържат вниманието и властта - затова толкова форк-ове. Пълно е с династии и църкви/секти.

Капитализма както всички виждаме (с невъоръжено око) вече започва от прогресивен строй да тъпче на едно място и да среща своите ограничения (въх какво ще правим при икономически ръст 0%, кой ще купува стоките ни които роботите произвеждат- хората не работят и нямат доходи, а какво правим с отрицателните лихви и т.н.). Проблема е, че нямаме идея дори теоритична, как би изглеждал следващия строй. И моля не ми излизайте с номера, че капитализма е последния и върховен/вечен строй на обществено устройство. "Учените" направиха лабораторен експеримент в епруветка да разработят прототип - Социализъм. Но той се указа неуспешен (цената на експеримента плащаме за съжаление нашето БГ поколение и предното, а както се очертава сметката още не еплатена). Дори блядките вече не вярват в соца (като пролетариат с най-голям стаж) и почнаха да прибягват до феодализма. Тези с най-голяма бройка (Китай) почнаха да си играят на капитализъм. Кубинците омекнаха и се чудяд кой хибрид да хванат. Виетнам разбра, че работата е ялова и се върнаха към капитализма. Венецуела удържат строя засега, но почнаха да умират от глад и почнаха да изпускат масите. Останаха само Сев.Корея но щото стрелят по границата.

Не знам какво ще прави църквата ако един ден (не дали, а кога) НАСА ще обявят, че са намерили село със зелени човечета или СНН да предава пряко кацането на летящата чиния на делегацията на Интерстеларния съюз на обединените нации. Те (църквата) дори нямат теоретичен вариант за такова нещо.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 18:05
Ами имайки предвид Мъсял, колко се ползва, доста евтино си продаде компанията. А ако правим сравнение с разни оракули, то не можем и да сравняваме.

Мария се оказа неуспешна, доколкото я продаде и нея. И на кой я продаде? Пак на бивши мъсяли имащи компания за поддръжка на същия.

И пак Мария е drop-in-replacement в западната терминология. Сиреч тя е по-добра от Мъсял, но не може да бяга от него, не може да чупи обратна съвместимост.

По-успешна компания от неговата се оказа една новоизникнала руска, нямаща общо с бивши мъсяли. Казва се Перкона. Те пък правят нещо друго. Хващат части на Мъсял/Мария и ги подменят изцяло с нещо ново имащо хитри алгоритми. Търсят слабите места на тази СУБД и точно там хирургически се намесват.

Техния модел ми е много интересен, защото оказва се — успешен.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 16, 2017, 18:16
Малко си разширих изложението дорде ти публикувА.
Перкона е толкова успешна, че никой не я е чувал.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 18:44
Не си прав за Перкона. Всеки, който има бизнес с Мъсял/Мария, знае за тях. Пък и техните решения не са шир-потреба. Те са за специфични случаи. Например — искаш стабилна репликация с Мъсял? Нямаш друго решение, освен разработките на Перкона. Искаш Мъсял, който да поддържа geo-lo, пак. И т.н.

=*=

А иначе аристокрацията и религията са имали своята роля към някакъв момент. Водили са народа и (иронично) са създавали прогреса, ролята вече е изиграна и полека-лека...

Ей това се опитах да обясня на Спец и този новия член на форума. Смешното е, че те така и не разбраха и останаха с впечатление, че съм монархист, само, защото не заклеймявам очевидното „лошо нещо“. Очевидно, очевидно, лошо, лошо, ама гледано от днес. Света не започва днес, само свършва утре.


Капитализма както всички виждаме (с невъоръжено око) вече започва от прогресивен строй да тъпче на едно място и да среща своите ограничения

Проблема е, че нямаме идея дори теоритична, как би изглеждал следващия строй. И моля не ми излизайте с номера, че капитализма е последния и върховен/вечен строй на обществено устройство.


Ей поради това разправях, че следващата цивилизация дори не е в проект. НО!

Следвайки историята, следващата цивилизация се задава в средата на живота на предишната, точно, когато тя е в пика си. После започва да набира сила.

Което означава, че западната цивилизация съвсем не е дори в подножието на върха си. Има още столетия път да се извърви до тоя момент.

Само ще кажа, че неосъществения комунизъм не беше опит за нова цивилизация. Следвайки напълно класически подход — откриваме, че това е не друго, а държавен капитализъм. А това наблюдение дори не е мое. Но мога да го потвърдя точно по научния метод —  преминах същото изследване и получих същите резултати.


Не знам какво ще прави църквата ако един ден (не дали, а кога) НАСА ще обявят, че са намерили село със зелени човечета или СНН да предава пряко кацането на летящата чиния на делегацията на Интерстеларния съюз на обединените нации. Те (църквата) дори нямат теоретичен вариант за такова нещо.

Ей това е ултимативно. Няма нищо по-безкрайно от въображението. Върховно удоволствие изпитах докато го четях.

п.п. А бе не го удържат много проидохите на Чавес. Май само Беларус се държи, ама то е друго, като има от де да цоцаш;

п.п.п. А бе дано настоящия строи да не се окаже последен по причините на разделянето и синтеза дето все ги намеквам. Дано военните имат поне малко мозък.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 16, 2017, 19:35
В софтуерния бизнес, бизнес моделите не са много! Има само 3 основни бизнес модела! Пропиетарния модел, ГПЛ и БСД модела. В БСД модела, логиката е да направиш нещо безплатно и с отворен код, да го пуснеш на комюнити да ти го тества и развива, а ти да готовото да го влагаш в собствен затворен продукт с малки допълнения, докато при ГПЛ бизнес модела си задължен когато ползваш ГПЛ лицензиран код в проекта си и твоя да е под същия лиценз! Не може са се затваря.

Хитруванията на дребно от рода как да заобиколим изискванията на ГПЛ и да ползваме ГПЛ код, ама нашето да не е под ГПЛ не ги броим за бизнес модели!


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2017, 20:09
В софтуерния бизнес, бизнес моделите не са много! Има само 3 основни бизнес модела! Пропиетарния модел, ГПЛ и БСД модела.


Така де, това е нещото. Даже трябваше да е в първото мнение, но нищо.

Въпроса не беше ли, след като вече сме решили да е ОПЛ, по какъв начин да печелим? За какво точно да вземаме пари.

И като, че ли се очертават най-добре работещи (за малки компании) да продават доработки за специфични изисквания и да продават услуги около нещото, като например поддръжка.

Не съм съвсем убеден, че хитруването не е работещо.

Например има един OCR който се казва Cuneiform (по ирония руски, руснаците са най-добри в тоя тип програми). Той има открита версия. Тя се и обновява. Уж продават на нейна основа специализирани решения (например за полицията). Но не са открили сърцето — обучаващия алгоритъм. Така, че ако искаш да разклониш проекта и да го направиш по-добър — не можеш. Само те могат да го развиват.

Или например другото масово хитруване. Карат всички допринасящи да подпишат, че се отказват от кода си. Така във всеки момент могат да сменят политиката. И се случва много често. Кажи-речи всеки месец има новина, че някой си е променил модела.

И още безброй такива. Така се оказва, че не само е модел, ами е най-работещия.



Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2017, 00:35
В софтуерния бизнес, бизнес моделите не са много! Има само 3 основни бизнес модела! Пропиетарния модел, ГПЛ и БСД модела.


Така де, това е нещото. Даже трябваше да е в първото мнение, но нищо.

Въпроса не беше ли, след като вече сме решили да е ОПЛ, по какъв начин да печелим? За какво точно да вземаме пари.

И като, че ли се очертават най-добре работещи (за малки компании) да продават доработки за специфични изисквания и да продават услуги около нещото, като например поддръжка.

Гога, убягват ти някои неща! Програмиста, дали шефа ще му нареди какво да бичи или клиент директно, той все ще бичи код и ще бичи, това което клиента иска, а не това, което на него му е кеф! Когато работи за пари, а не за удоволствие :) .
И както казах в друг коментар, колкото и добър продукт да направиш, без сериозни вложения в маркетинг, реклама, отстъпки за дистрибутори......., продукта ти няма да се продава и кинти няма да ти влязат от него, а когато стане добър и популярен, той пък ще се краква и пак ще губиш. Ако е бизнес продукт, тези с кракнатия ще се по-конкурентни от твоите клиенти и те, като не се развиват и ти ще губиш :) .
Този модел с проипетарния лиценз, спъред мен БЕШЕ печеливш, когато и-нет не беше толкоз развит и в един панелен блок 10% от апартаментите имаха компютри.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2017, 01:25
Нещата не са особено сложни. Всичко опира до това, как виждаш света света около теб.
Преди много време ми разказаха една историйка. Този, който ми я разказа е бил с някакво западно милионерче по черноморието в разгара на сезона. И човека много доволен. Колоритно му било тук. Не било толкова рафинирано като курортите, с които бил свикнал и се врял да разгледа навсякъде. Та влезли в някакъв рибарски магазин. Излязъл с един калмар в найлонова торбичка. Та моя познат го питал, за какво му е този калмар, като няма къде да го сготвят. Били на хотел, нямали кухня в стаята. Калмара отишъл в кухнята на хотела и го сготвили накрая за таз компания, обаче се разочаровали. Както и да е. Отговора бил, че не му трябва калмара. Трябвал му етикета. Да види откъде е. Защото там, където живеел, тези неща се продавали няколко пъти по-скъпо. Ей по такъв начин тоз станал мултимилионер.

За софтуера не съм много сигурен, как може да се направи нещо сериозно. Просто още не съм се занимавал с такова нещо. Но не вярвам да се различава от каквото и да е било друго. Дали ще е програма или услуга, няма значение. Трябва да е като дреха. Да ти пасва интерфейса и да се ориентираш бързо в него. Да ти е удобно. След това е важно, да хване окото с дребни детайли. Ако ще е "свободен" софтуер, защити го по някакъв начин, ако ще изкарваш пари с него. Нека освовното в него да е безплатно. Продавай добавките. Ако ще е месинджър, нека разговорите, чата, синхронизацията и експорт/импорта на контактите да са безплатни. Продавай споделянето на екрана, файловете и папките. Ако ще платена добавка, пусни и нещо безплатно и интересно. Дръж хората в очакване и им дръж интереса. Не ги лъжи и не ги карай да четат безумно дълги условия за ползване на продукта ти. Никога не прави програмката си прекалено голяма и не и блъскай непрекъснато нови възможности. Ако искаш нещо допълнтелно да се случва и което ще увеличи разхода на ресурс като памет и процесорно време, направи нова програма и им дай възможност да си говорят. Пази го познато за хората и не прави експерименти. Може да се окаже объркващо и ако не изтръпват, докато се чудят, какво ще им поднесеш следващия път, леко си се унесъл в ентусиазма.

Не мога да пиша, че имам малко работа
Може да си допиша утре


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 17, 2017, 01:33
Има и още един модел, който корпорациите заобичаха - Облачният. Там се тръби, че всичко е оворен код и без пари, ама трябва да се абонираш за облака. Даже и да публикуват кода както е според ГПЛ изискванията, не може да се провери защото не можеш да погледнеш под капака. И те таксуват за трафик, за дисково пространство, брой връзки, на час, по лъжичка и т.н.
Всички вариации на Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), and Infrastructure as a Service (IaaS).
Даже работи дето не са Облаци, пак ги пробутват като такива, щото сега това е куул.
Така по-лесно си опазват авторските права на скриптовете дето са си натворили, а пък използват наготово свободен софтуер за услугата - MySQL, Apache, Nginx, контейнери, докери, mail сървъри и т.н. Хубаво, че ти взимат парите по малко (като на лизинга), получаваш услуги които биха били са немислими за малките фирми, не се занимаваш и споддръжка, но данните ти са на течение, което за някои бизнеси не е ок.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2017, 02:02
Корпорациите са си корпорации и те си плащат! Има една фондация наречена ФСС, която е собственик на Линукс и ядрото и други ключови за еко системата проекти. Някои корпорации наливат кинта за да се развиват неща с които работят и имат полза. Други, като червената шапчица направо разработват, но за своя сметка и го предават за вграждане. Други ползват направеното от тези и правят други свои си неща, но програмиста си е програмист! Работи за пари и дали ще му плаща фондация или корпорация му е през онази работа.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2017, 02:25
Данните трябва да се криптират и да не са в облака. Аз важните неща си ги държа в един файл, за който съм казал на системата, че е блоково устройство, форматирано и криптирано. ЛУКС не съм му слагал. Файла дето съдържа тази файлова система го минавам през няколко дена през допълнително криптиране, а "ключа" е отвратително голям и различен всеки път. На всичко отгоре съм го забутал сред снимки и видео прекръстен подходящо.

От месец ми хрумна една хрумка за мобилно приложение и може и да има някакъв успех. Надявам се. Тя програмката почти е готова, че си я ползвам конзолна версия за да си автоматизирам някои неща, дето ги правя редовно. Трябва само да я облека в някакво GUI. И други две хрумки имам, но за тях ще ми трябва малко свободно време, че има неща, дето ми е малко трудно да смеля. Досега не се бях замислял за лицензите. Хич ме няма в тези неща.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 17, 2017, 09:54
4096bits:
Цитат
Данните трябва да се криптират и да не са в облака. Аз важните неща си ги държа в един файл, за който съм казал на системата, че е блоково устройство, форматирано и криптирано. ЛУКС не съм му слагал.
   Аз съм ползвал нещо подобно (без luks ) , само че преди доста време; минава се
през loopback,после се вика командата "losetup  -e ..."  която отваря "устройството".
   Сега ползвам cryptsetup (тук вече се използва luks), твърди се,че този начин
е много по-сигурен.
   Tи какво си чел по въпроса ,кой метод е по-сигурен ?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 12:03
Данните трябва да се криптират и да не са в облака. Аз важните неща си ги държа в един файл, за който съм казал на системата, че е блоково устройство, форматирано и криптирано. ЛУКС не съм му слагал. Файла дето съдържа тази файлова система го минавам през няколко дена през допълнително криптиране, а "ключа" е отвратително голям и различен всеки път. На всичко отгоре съм го забутал сред снимки и видео прекръстен подходящо.

От месец ми хрумна една хрумка за мобилно приложение и може и да има някакъв успех. Надявам се. Тя програмката почти е готова, че си я ползвам конзолна версия за да си автоматизирам някои неща, дето ги правя редовно. Трябва само да я облека в някакво GUI. И други две хрумки имам, но за тях ще ми трябва малко свободно време, че има неща, дето ми е малко трудно да смеля. Досега не се бях замислял за лицензите. Хич ме няма в тези неща.


Този документ, дето е „блоково устройство“ му трябва архивиране и евакуационен план, ако искаш да не останеш без тези ценни данни дето са вътре. И разбира се не трябва да бъде качван по облаци.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2017, 12:13
На някои хора манията да не им окраде някой личната информация ме фрапира :) !


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2017, 12:22
LUKS e хубаво да има. Допълнително ниво на защита. А и достатъчно добро. Всъщност не съм сигурен дали може да бъде преодоляно. Каквото и да съм чел, ще е остаряло. Все по-добри машини и алгоритми се появяват и при това с притеснителна скорост. Просто трябва да си в крак, доколкото можеш. Съжалявам, че не съм специалист по тези неща. Гейта трябваше да е тук, та да каже нещо.

Иначе имам собствен начин да си криптирам нещата, но просто още не съм си го написал. От мързел. Би трябвало да е доста сигурен. На теория.
Трябва да направя нещо и да го пратя на някой да го троши, да видя, става ли за нещо.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 17, 2017, 12:23
   backinblack, ти да не би да си публикувал ДНК профила си във facebook  :D


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2017, 12:27
На някои хора манията да не им окраде някой личната информация ме фрапира :) !
Може да те фрапира много, но мен ще ме боли далеч повече и ще съм много стресиран, ако ми откраднат това и, ако успеят да го строшат. Банкови аканунти, транзанции, плащания и прочее финансови дреболии. Та каквото ди направя по въпроса, ще ми се струва малко.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: makeme в Jul 17, 2017, 12:36
На някои хора манията да не им окраде някой личната информация ме фрапира :) !
Може да те фрапира много, но мен ще ме боли далеч повече и ще съм много стресиран, ако ми откраднат това и, ако успеят да го строшат. Банкови аканунти, транзанции, плащания и прочее финансови дреболии. Та каквото ди направя по въпроса, ще ми се струва малко.
Има два типа хора: Едните си пишат паролите по тиекстита и стикита разлепени на всякъде и другите, които ползват криптиращи програми и си пазят файловете с тях като очите си.
Та първия тип хора никога няма да те разберат :) Също така те обикновено свършват като ония дядо от Дупница дето го тормози "хакер" и то не какъв, а магьосник :)


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2017, 12:52
   backinblack, ти да не би да си публикувал ДНК профила си във facebook  :D

Моя профил във ФБ е напълно отворен! Няма нищо скрито, за такива, които не са ми "приятели". Контактите ми мейл, скайп и телефон са видими от всички. Боли мъ гъзъ каква информация събирал ФБ и кой какво щял да научи за мен. По същия остър начин коментирам и от личния си профил, без да се съобразявам с това, кой е съгласен и кой не е.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2017, 12:57
На някои хора манията да не им окраде някой личната информация ме фрапира :) !
Може да те фрапира много, но мен ще ме боли далеч повече и ще съм много стресиран, ако ми откраднат това и, ако успеят да го строшат. Банкови аканунти, транзанции, плащания и прочее финансови дреболии. Та каквото ди направя по въпроса, ще ми се струва малко.

И-нет плащането ми е с тан кодове. Когато ползваш банка, трябва да ти е ясно, че информацията ще е винаги споделена. И аз ползвам банка само за разплащания в чужбина. В България ползвам наложен платеж за доставки и в брой. Всъщност, банките отдавна имат защита срещу "откраднат акаунт" и можеш само да зяпаш през него.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2017, 13:15
Не ползвам електронни разплащания в България за нищо все още, въпреки, че съм го правил.
Да не искаш да ми кажеш, че трябва да оставя всичко това на светло, щото видиш ли, банките имали защита?
Нали, ако стане нещо, ми се срива целия "бизнес". Два дена да закъснея с разплащания и съм дотам.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 13:24
На някои хора манията да не им окраде някой личната информация ме фрапира :) !
Може да те фрапира много, но мен ще ме боли далеч повече и ще съм много стресиран, ако ми откраднат това и, ако успеят да го строшат. Банкови аканунти, транзанции, плащания и прочее финансови дреболии. Та каквото ди направя по въпроса, ще ми се струва малко.

Ако са финансови данни, то те вече са известни на съответните служби. Твоята защита е единствено срещу конкуренцията. Но, ако тя е достатъчно влиятелна (имайки предвид къде живеем), то това не те опазва от нея.

Все пак ти желая да не са гъсти „с когото трябва“.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: petar258 в Jul 17, 2017, 13:34
4096bits:
Цитат
Данните трябва да се криптират и да не са в облака. Аз важните неща си ги държа в един файл, за който съм казал на системата, че е блоково устройство, форматирано и криптирано. ЛУКС не съм му слагал.
   Аз съм ползвал нещо подобно (без luks ) , само че преди доста време; минава се
през loopback,после се вика командата "losetup  -e ..."  която отваря "устройството".
   Сега ползвам cryptsetup (тук вече се използва luks), твърди се,че този начин
е много по-сигурен.
   Tи какво си чел по въпроса ,кой метод е по-сигурен ?
Виртуално устройство или физически дял криптиран с veracrypt по aes-twofish-serpent  или каквато друга комбинация ти хареса


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 14:17
Виртуално устройство или физически дял криптиран с veracrypt по aes-twofish-serpent  или каквато друга комбинация ти хареса

Вера е… truecrypt. Чудничък съвет.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2017, 14:52
Доколкото съм запознат TrueCrypt е доста сносно нещо. Щом от щатските агенции са уговаряли тези, дето го пишат, да вкарат уязвимост... Не съм запознат, дали са успели да ги навият.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 14:56
Доколкото съм запознат TrueCrypt е доста сносно нещо. Щом от щатските агенции са уговаряли тези, дето го пишат, да вкарат уязвимост... Не съм запознат, дали са успели да ги навият.

Успели са разбира се. Но пичовете излезнали паметни. Затова сега не съществува.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 17, 2017, 15:02
Това тук дето си го говорите е ТНТМ.
Нали говорим за бизнес клауд - какво криптиране, какви пет лева.
Говорите за клауда като диск сторидж и то за един потребител като вас - това е само един частен случай на клауд.
Какво ако е Фирма, нали за бизнеси си говорим тук - на всички клиенти ще им раздадете криптиращи ключове?! А ако използувате облачна услуга (например Склад или ЕРП, еМагазин) - тогава какво ще криптирате.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 15:09

А ако използувате облачна услуга (например Склад или ЕРП, еМагазин) - тогава какво ще криптирате.

Базата?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 17, 2017, 15:41
Ако има клиент инсталиран при теб и му имаш кода да си играеш - да, ако е уеб апп - къде ще скриеш ключа?


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 15:48
Правилно  [_]3


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 17, 2017, 15:52
   Ами всички данни ще минават през допълнителен "encrypting layer"
което ще е незабележимо за клиентите(е, ще се наложи да се инсталира
допълнителен софтуер на клиентските компютри).
   Ако има "Linux mount",тогава е още по-лесно...
   Май вече има такива работещи решения.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 17, 2017, 16:21
Купуваш си МС Ексчейнч например - дават ти Юзернейм и парола (50 парчета например за твоите служители) - какво ще криптираш тука. Или Гугъл корпоративен емайл - същата работа. Напред към Salesforce или Cisco WebEx, SAP или Workday същата работа. Не знам за БГ SAAS приложения, но сигурно вече е пълно с тях


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: spec1a в Jul 17, 2017, 16:47
   По принцип не обичам да говоря наизуст, съжалявам, че не мога да си
спомня линковете към съотв. приложения.
   Освен криптирането ,за което споменах по-горе, се използва и
"маскиране на данни" (има го в много БД като Oracle,DB2 и т.н.)
   Например "Иван Иванов Иванов" сe "маскира" (може точния термин да е
"обфускира", не съм сигурен) напр. като "фдътфръ търтър ътутъу", и така
е записано в съотв. БД "оттатък","в облака".
   На клиентския компютър, "фдътфръ търтър ътутъу" се визуализира като
"Иван Иванов Иванов", но как точно става номера,не знам.
   Така ,до известна степен се скрива "чувствителната" информация.
   Не знам как ще проработи това напр. на мейл сървър,но тогава ще е
наложително да се изп. "частен облак" (т.е. данните са на сървъри на
съответната фирма).


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: Acho в Jul 17, 2017, 16:48
На "бизнес модела" му се ева майката......................


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: jet в Jul 17, 2017, 16:56
На "бизнес модела" му се ева майката......................
Нашия девиз: "Да не оставим човек неоправен"  ;D


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2017, 18:08
Ебаси и чувствителните бизнеси дето се подвизавали в този форум  ;D ! Занимавате се с глупости, вместо да си гледате бизнеса, щом го имате  ;D


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2017, 18:26
На "бизнес модела" му се ева майката......................
Нашия девиз: "Да не оставим човек неоправен"  ;D

И не нахранен. Поне някои от нас. Ако имаш две торби храна, дай едната на изпречило ти се конте.


Титла: Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс
Публикувано от: remotexx в Jul 17, 2017, 21:33
ш-ш-ш-т (аз за малко да пропусна най-интересното в тоя филм)
докато вие тука ...витаете в облаците (и си ги мерите) - някой (ни се налага и да) работим


https://xkcd.com/538/
https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/538:_Security
(ей т'ва шопите.. корави глави - вече трети гаечен ключ чупим)

класика - разликата между желанието и действителността (колкото и да ги боли някои)
или както казваха навремето (ехееей още по 'такова беше времето')
- На теория няма разлика между теория и практика, но на практика...  ;)

и понеже подозирам че ще има опити за измъкване - още отсега да е ясно:  :P
As pointed out by the wikipedia article, deniable cryptography might either fool the attackers, or make them keep beating you even after you give them the real password. 198.41.235.179 22:48, 13 October 2015 (UTC)

П.П.
https://xkcd.com/792/
и още една история от време оно (макар и апокрифна)
https://vasil.ludost.net/blog/?p=3344#comments
Една от най-любимите ми е за ISP-то (във времената на dial-up-а), на което един от админите по погрешка направил UPDATE на passwd таблицата без WHERE клауза и потрил всички пароли. Нямало backup (разбира се) или начин да се възстановят, за това си patch-нали radius-а ако един потребител три пъти напише същата парола, да я приеме и да я запише в базата. Така успели да възстановят почти всичко.