Автор Тема: Изчезва ли капитализмът?  (Прочетена 44391 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #240 -: Nov 28, 2018, 07:48 »
Забравих предният път да кажа още нещо, защо капитализма е по-лошият вариант. Ипи по-скоро тъй наречената пазарна икономика. Цените са такива, каквито пазарът може да понесе. Ето затова горивата не тръгнаха да гонят левче за литър, когато петролът беше четиридесет долара за барел. На практика, никаква пазарна икономика не може да има при това положение. Има пазарни отношения. Хората не осъзнават, че могат сами да контролират този процес обаче. Просто като не купуват това, което не им харесва. Никой търговец или производител не може да издържи на този натиск.

Започвам от края. Това, което казваш е вярно. Аз самия непрекъснато упражнявам правото си да не купувам. Но примера ти е грешен. Горивата са луксозна стока. При луксозните стоки нямаш избор. Ако ще ги ползваш, ще плащаш. Не можеш да натиснеш търговеца по никакъв начин.


Е, да но за да те изпратят по ума, първо трябва да те посрещнат. Никой няма да те посрещне в този вид. Това сме хората.


През 2014-та останах безработен за кой ли път. Този път беше по собствено желание. Точно три години си стоях вкъщи. Накрая започнах работа срещу мизерна (за образователния ми статус) заплата, но по предложение, което не мога да откажа и където бих работил безплатно.

Та през това време (пък и до днес) провеждам социален експеримент. Ходя като Робинзон. Знам, точно колко бързо расте брада, защото съм брадат. Нарочно съм невчесън и дори нямам гребен. Това на плешивец е особено смешно. Ходя с най-странния подбор от дрехи, който успея да сглобя. Къпан съм де. Понякога имам агресивно-заплашителен вид, понякога жалък. По-често е първия.

И наблюдавам реакциите на хората. С изненада установих, че нормално съм приеман от две категории хора. Първите са тези, които повечето биха нарекли обикновени, но аз предпочитам непретенциозни. Вторите са хората, които искат нещо от мен.

Този социален експеримент ми показа, че дипломите и количеството прочетени книги са точно без никакво значение. Ако си задръстен задник, книгите не те правят човек. Обикновено е точно обратното. Когато стигнеш до социален статус, който е малко над най-ниското стъпало в обществото, то придобиваш самочувствие. И с човещината ти е точно до тук.

Изобщо съжалих, че съм ходил да уча висше и дори средно образование. Сред сдеднистите много рядко, а сред вишетата никога не срещнах човек през тия четири години.

Ако да бих бил почтен гражданин, щях да се превърна в Диоген.

Ако нещо такова ти се случи, какви са възможностите ти? Няма значение, колко си образован, какви дипломи имаш? Никой няма да те вземе в този вид.

След малко ще разбреш, защо ти разказах горната (истинска) история.

Но преди това, в типичния си стил, ще се върна назад.

В по-предно мнение споменах, че е мит, че всички цигани са клатикурци, а в най-добрия случай са крадци, насилници, убийци. Това не е вярно за повече от половината. Имах честа през последните години да срещна доста цигани.

Циганите доста си приличат с клошарите. Отделно на ръка, че много клошари са цигани.

Те са изтласкани от ксенофобското ни общество и не им се дава шанс.

НО! Те не си клатят краката. Непрекъснато се пробват. И пробиват. Работят. 90% от работещите (тези, които все още живеят в гетата, моито мило наричаме махали) работят работа, която (почти) никой българин не би работил поради заплащане, условия на труд и т.н. несгоди.

Имам един практичен, близък за теб и всеки пример. Представи си, колко би струвал апартамента, в който живееш, ако той не бе построен от цигани? Ако се спазваха всички здравни условия. Ако се спазваше Кодекса на труда. Ако се спазваше Кодекса за социално осигуряване. Ако се спазваше Закона за безопасни условия за труд. Ако се спазваха всички останали хигиенни и други норми. Ако се даваше достойно възнаграждение. Ако строителите не бяха цигани.

Казвам ти веднага. Твоето жилище щеше да е по-скъпо от три до пет пъти в зависимост от това, колко ръчен труд е поел. Логично е при по-луксозните, разчупени жилища, труда да е двоен.

Където имаме достъпна стока или услуга, то там винаги е намесен циганин или друг човек, който се е съгласил правата му да са газени.

Започна ли да се досещаш, защо ти разказвах битуването си от последните години?

Циганите пробиват, защото има хора, които не ги „посрещат по дрехите“, а го правят, защото искат нещо от тях. В случая искат почти безплатен труд.

Затова няма клошар, който да няма избор. Той може веднага да бъде назначен на неблагодарна работа.

Тук е твоето преплитане. Казваш, каквито и дипломи да имал. Нямат значение дипломите, щом си стигнал дъното. Не може директно да се върнеш на върха. Тръгваш отдолу.

Та нашия клошар след месец или седмица вече ще е взел пари, ще може да си купи дрехи, обувки и да се окъпе. Едно бикче е 20 ст. Значи ще се и обръсне.

Но аз ти казвам, че няма да чака цял месец. Хората, които наричам непретенциозни, а по-често са наричани обикновени, са солидарни за разлика от цялото останало общество. Мога да спекулирам, че това е защото са стигнали дъното и са видели, че сами са кръгла нула. Не знам дали съм прав в предположението си, но истината е, че те са единствените хора.

Та тия хора като видят, че нашия клошар се старае, още на третия ден ще го окъпят, ще му дадат някоя стара дреха и дори ще му намерят подслон в някой хамбар на завет. Самите колеги на клошаря ще му подадат ръка. Няма да е шефа. Шефа ще е някой търгаш.

Важно е да имат желание. А те го нямат. И всъщност ги разбирам. Аз самия не бих работил за нищо на света. И това, че в момента съм трудоустроен се дължи на извънпазарни фактори.

Накрая съвсем ще те изненадам, като ти кажа, че клошарите обичат живота си. Те са свободни. Всички останали сме затворници.



Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #241 -: Nov 28, 2018, 07:50 »
От всичко това какво излиза. Първо твърдиш че бай Тошо бил свален от от шепа хора по екологични причини, но всъщност реално си твърдял, че бил свален от външни сили по геополитически причини. Реално имаш ли мнение по въпроса или просто пишеш глупости на килограм?

Не мога да разбера, как точно ******* не разбираш, че едно се представя на обществото, а друго се върши в действителност.

Както и да е. Смисъла на многократно цитираното от теб, беше друг. Не се напъвай, няма да го разбереш.
« Последна редакция: Dec 08, 2018, 01:48 от !ntel »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #242 -: Nov 28, 2018, 09:46 »
Go-fire, преди 1989г в контейнерите за боклук ровеха само цигани за да събират предимно хрантилени отпадъци с които си хранеха животните. Това не им беше основното препитание. След 1989г и до ДЕН ДНЕШЕН ровят в казаните и българи за да се изхранват. След 1989г ровенето в казаните се превърна в основно препитание за много хора и не само през 90-те години а и след т.нар от теб и Андрей Райчев "завършване на прехода" (което дали е така или не, е отделна тема).

Казваш също, че дали ще си клошар или не е въпрос на личен избор. Това се отнася само за здравите хора. След 1989г и до ДЕН ДНЕШЕН държавата не се грижи за душевно болните хора. Именно голяма част от бездомниците са с психиатрични диагнози, като някои от тях не са освидетелствани, друга част са изгубили покрива над главата си защото са станали жертва на измама точно защото са психично болни.

Що се отнася до по-голямата част от останалите българи, включително и за мен, ние също сме до голяма степен клошари, въпреки че дори вече не го осъзнаваме, понеже за нас е нещо нормално да си купуваме дрехи и коли втора употреба. Доходите ми са горе долу колкото на повечето българи и за мен например е напълно невъзможно да си помисля за нова кола от магазина. Ти вероятно си от оня процент на най-богатите българи щом твърдиш че живеем богато и пребогато. Ако пък не си, за да твърдиш подобно нещо и още повече ако си вярваш, значи това говори много лошо за теб. Ако пък не си вярваш на приказките значи викаш на черното бяло само за да се заяждаме тука.
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #243 -: Nov 28, 2018, 11:45 »
Като гледам изказването (написаното) от @go-fire и се връщам към по-предишен момент където се дискутираше Фройд (при него нещата са по-скоро доминирани от сексуалния елемент) относно подсъзнанието.

След втори прочит на писанието от @go-fire/кашика започвам да си мисля по-скоро за Карл Густав Юнг, неговите последователи и психоанализата му.

Напълно е възможно и тук да се провежда друг вид "социален експеримент" и тогава нещата стават интересни :-)

Поздрави !

PS: совите не са това което са/изглеждат (май беше така, но може и да бъркам малко ;-)
PS2: току виж някой ще напише и защити дисертация от това :-) :-) :-) (майтап бе Уили,сега да не се впрегнете)
« Последна редакция: Nov 28, 2018, 13:05 от ray »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #244 -: Nov 28, 2018, 15:25 »
Като гледам изказването (написаното) от @go-fire и се връщам към по-предишен момент където се дискутираше Фройд (при него нещата са по-скоро доминирани от сексуалния елемент) относно подсъзнанието.

Ееех, отпуската ми свърши и гледам пак съм останал неразбран...
Не 'при него' колега, а при нас/вас нещата стоят така и затова Фройд е казал - Не бих имал нищо против... (да би седели другаде.... а вий къде мен завряхте), но всеки с проблемите си.

П.П. Човекът е учен, където го заведе науката там се завира, т.е. не е ровил по кофите...
« Последна редакция: Nov 28, 2018, 15:27 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #245 -: Nov 28, 2018, 18:09 »
двуличен копелдак като теб

Сутринта бях афектиран, а после ходих на работа.

Не се харесваме взаимно, но нямам право да те наричам копелдак.

Публично и най-искрено ти се извинявам за тая дума!

п.п. Това не променя мнението ми към теб, а само отбелязвам, че е моя много голяма грешка да не уважа личността ти;

п.п.п. Сега нямам време да отговарям на останалите. Знаете. Семейни задължения. Извинявам се и на вас!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #246 -: Nov 28, 2018, 20:31 »

След 1989г ровенето в казаните се превърна в основно препитание за много хора и не само през 90-те години а и след т.нар от теб и Андрей Райчев "завършване на прехода" (което дали е така или не, е отделна тема).

Две неща. Днес ровенето по кофите е въпрос на избор, а не лоша съдба. Никой не може да ме убеди в обратното, защото бях там. Не съм ровил, но бях. И бях скоро. А ти изобщо не си бил.

Второто. Не знам червения, дърт пергиш, какво е казал. Но факта си е факт. Прехода към демокрация свърши през 1991-ва с приемането на демократичната конституция. От тогава редовно се провеждат избори. Да си чувал за непроведени избори или казано с други думи: суспендиране на конституцията?! Защото аз не съм.

Икономическия преход от командно към пазарно стопанство завърши с приватизацията на Костов. Днес средствата за производство (с малки и извънредно досадни изключения като ВМЗ, АЕЦ и други изчадия) са частни. Или имаш други наблюдения???

Това, че ти и всички останали бивши комунисти искате прехода никога да не е свършил, ами проблема си е ваш.

=*=

Натам продължаваш с някакви спекулации за психично болни и не знам, какво. Просто ги пропускам.

=*=

Събраните доходи на цялото ми семейство са по-малко от това, което НСИ твърди, че е среден доход на човек. Твърдиш, че твоите се припокриват със средните. Позволи ми да не ти вярвам, че не можеш да си позволиш нова кола. Няма сметка, при която това да не е възможно. И после. Защо точно кола? Това е луксозна стока. Ако имаш претенции за кола, каква ще да е, ако ще на 30 години, то имаш претенция за луксозен живот. Човек, който парадира с лукс, няма право да се нарича беден. Бедния е, човек, който има доходи (или ги няма) само за екзистенц и нищо повече.


Фройд
Карл Густав Юнг

Тия не ги познавам. Не са от моя квартал. За единия от тях съм чувал, че е сексуален маниак и нищо друго няма в главата му. Всичко свежда до секс. Например: момиченцето (едногодишно!) мрази майка си, защото вижда, че тя няма пишка, то също няма, а тати има. Ако да бе жив, щях да съжалявам този човек.

За другия и толкова не знам.

Напълно е възможно и тук да се провежда друг вид "социален експеримент" и тогава нещата стават интересни :-)

Не е възможно да се провежда социален експеримент в Интернет. Ти не си жив, аз не съм жив, не взаимодействаме. Това място не съществува и нас ни няма. Дори на теория не мога да проведа социален експеримент.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #247 -: Nov 28, 2018, 23:00 »
Цитат
...А ти изобщо не си бил.
Позволи ми аз най-добре да знам къде съм бил и къде не съм бил  :D


Цитат
Икономическия преход от командно към пазарно стопанство завърши с приватизацията на Костов.

С приватизацията на Костов почти привърши разграбването на баницата или иначе казано ограбването на държавата.

Цитат
Това, че ти и всички останали бивши комунисти искате прехода никога да не е свършил, ами проблема си е ваш.
Защо смяташ че съм бивш комунист? Аз съм настоящ. Станах такъв след като видях как свърши "прехода".  ;D

Цитат
Натам продължаваш с някакви спекулации за психично болни и не знам, какво. Просто ги пропускам.

Знаеш какво, само че нямаш отговор, затова ги пропускаш. ;)

Цитат
Защо точно кола? Това е луксозна стока.

Не може всички автомобили да ги слагаш под общ знаменател, защото има различни класове https://toplifehacker.com/interesno-v-sveta/8770.html. Както виждаш далеч не всички са луксозни. Пък и да бяха, нали викаш че сме били богати и пребогати. Аз карам един стар дарак на 22г, не за да парадирам с лукс, а защото няма как иначе да ходя да работя на 4 места. С градския транспорт не се смогва (пробвах през лятото когато ми беше в ремонт колата за цяла седмица). Налага ми се да работя на 4 места за да изкарам една що-годе нормална за България заплата. Същите тези пари ги взимат хората с моята професия в държавите от Евросъюза за една седмица на едно работно място. В някои от тях и за по-малко от седмица. Същото е положението и на останалите ми колеги в България. Знам, защото поддържам връзка с много от тях в цялата страна.   
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #248 -: Nov 29, 2018, 02:03 »
Накрая съвсем ще те изненадам, като ти кажа, че клошарите обичат живота си. Те са свободни. Всички останали сме затворници.
Не ме изненадваш изобщо. Това отдавна съм го осъзнал и аз също бях отказал да работя. Години бях без постоянна работа. От време на време изпълнявах задачки за някой. Докато не реших, каква работа искам. Не съм правил проучвания на различните сектори, не съм се интересувал кой от тях, какво предлага. Тук идва интересната част. Знаеш ги тези книги в които пише, че мисълта можела всичко, че правела чудеса, че ще промени живота ти и прочее приказки, които приличат на религиозни. Филми има даже. Оказа се, че са прави. До един. Но за да се случи това, което пише в книгите и се говори във филмите, трябва да са изпълнени някои условия. Трябва цялото ти същество да е убедено, какво иска, защо го иска и прочее. Не да се насилваш да мислиш в определена посока. Това не става. Трябва вътрешно да пречупиш мирогледа си, да преместиш гледната си точка и начина на мислене перманентно. Буквално да си друг. Същите спомени, същият опит, но с различна визия за себе си и света. Това не можеш да го направиш с напъване и да си казваш "от днес/утре съм друг". Което можеш да направиш, е съзнателно да поемеш в посока, която ще те изведе там, където искаш. Също и да не си оставиш спасителни изходи и вратички. Малко хора имат смелостта или безумието съответно да дръзнат изобщо такова нещо. Но който и да го направи, ако устои на натиска, ще излезе от това съвсем различен човек. И свободен. Свободата не е да не работиш или да нямаш отношения с финансите, пазара или държавата. Свободата е, да можеш да правиш съзнателен избор, без оглед на условията и да си готов да понесеш всички последствия от този избор. Та, когато се случи това, когато имаш определената нагласа, виждане и начин на мислене, тогава виждаш и възможностите, които преди това дори да са били под носа ти, не си им обръщал внимание, просто защото не си ги различавал от пейзажа. Точно това се случи и с мен. И намерих точно това, което исках, без да зная, точно какво искам. Последва учене и подготовка, защото няма как другояче, но това пък ме научи на друго. Преди всичко това си мислех, че за някои дейности трябва да имаш минимум две визши, за предпочитане от три нагоре, да си гений до степен на магьосник, да помниш като слон, с една дума, да си един на милион. Сега зная друго - всичко е занаятчийство. Всичко можеш да усвоиш и научиш, ако вложиш нужните усилия и време. Имам си и потвърждението. Запознах се преди време с едно няма и тредесет годишно момиче ( не казвам жена, защото изглеждаше точно като момиченце ), която от офис плъхче изведнъж правят асистент на шефа на най-голямата конгломерация от банки в България. Със сестра ми са приятелки. Обикаляли са DnB партитата из България. Не е имало май и интервю доколкото разбрах, само са я питали, дали иска работата. А са се спряли на нея, защото са я видяли, как си изпълнявала задълженията, дори да били скучни и заради това досадни. Не и е лесно, дори напротив. Напрежението е огромно и си ѝ личеше. Говорихме си известно време, като буквално я разпитвах, докато в един момент и зададох въпроса, мисли ли, след като е наблюдавала всичко, което прави шефът ѝ, че ще може да се справи с управление на банка или дори на негово място. Отговори ми, че с банка ще се справи, но за другото ще и трябва още време. Последният ми въпрос от "разпита" беше, в контекста на предишния въпрос, дали мисли, че всичко може да се научи, дали всичко е занаятчийство и ми отговори с да. Преди да я назначат на сегашната и работа, дори не е подозирала на какво е способна. А сега е убедена, че ще може да се справи и с много повече. След това просто продължихме с празни и приказки и да си пием бирата. Осъзнаването на последното е още една стъпка към свободата. Но на повечето хора не им се случва. Не им се позволява да го видят. Дори точно обратното. Казва им се, колко не ги бива за нещо повече и че по-добре да си стоят на мястото. Една Цецка Цачева например. И това пред камера. Не каза точно тези думи, но това беше смисъла и цинизма и арогатността ѝ направо ме втрещиха. Съвсем са се самозабравили някои хора. А онизи покрай нея, тя също в това число, дори не се справят с работата си. Не че и това е целта им де. С това, което искат, се справят прекрасно.
Ти ми казваш, че клошарът всъщност има избор и може да работи, ако е способен и иска. Даде ми и пример. Не мога в момента с нищо да го оборя. Но моето мнение е, че за да може идин клошар да направи направи такъв избор, трябва да може и да види, че има някакъв. Съзнание, което е в плен на мисълта, че няма изход, няма и да го види, както споменах с повечко думи по-нагоре. Също трябва и да поиска да поеме отговорност пред себе си, ако се провали, а и ако успее. Защото, ако успее, това води до нови отговорности. Ака са клошари, нямат никакви. Тук имам съмнения, защото в крайна сметка, нямам опит на клошар, нито съм си говорил с такъв. Може би светът и мисленето им са съвсем различни от това, което си представям. Ти казваш, че клошарите са просто мързеливи. Не вярвам в това, защото не вярвам, че някой може да реши да се постави в такава социална изолация. Не е човешко да нямаш социални контакти, да не можеш да отидеш на кино или да седнеш на кафе с познат, пък дори и си непознат човек. Те са сами. Казах по-нагоре, че след време един изпаднал на улицата човек би започнал да страни от останалите хора. И точно това наблюдавам. Не съм видял клошарите да се движат по двама или трима. На групички са циганите, които ровят по кофите. Никой човек не може да е сам. Отразява се и на психиката даже. За това според мен, това не е избор. Просто живота ги е натикал там и не виждат изхода.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #249 -: Nov 29, 2018, 08:07 »
В момента нямам време за Вектора, пък и 4096 е казал по-важни (според мен) неща.

=*=

4096 прекрасно казано в големия абзац. Християните бихме сложили и божия пръст в цялата работа, но това не е задължително. За материалисти може и без намеса свише. Ефекта е същия.

Прав си, че е възможно човек да е „в дупка“. Тогава измъкването сам е извънредно трудно, ако не да е почти невъзможно. Това може да се отнася за всеки човек, чак до президента на САЩ (като най-високата, видима фигура в социалната йерархия). Но тук се влиза в един сложен, „психологичен“ разговор, същия, в който се опитва да ме вкара Вектора. Християните (пък изобщо набожните) имаме отговор на този въпрос, но той не е материалистичен, сиреч не е общовалиден.

Относно изолацията. Това наистина може да е преднамерен акт, колкото и да не ти се вярва. Много хора го правят, като в определени времена са стигали до 10% от обществото. Най-видимата и известна част от обществото, която го прави са монасите.

Монасите, дори, когато живеят на групи (т.нар. манастири), то почти не си говорят, не взаимодействат различно от това да свършат нещо заедно, което е съвсем минимално необходимото за съществуването им. Прекарват живота си в пост и молитва.

Да виждал съм българските монаси, те не са пример. Но дори сред тях има истински такива. Малко, но ги има.

Не съм я чул Цачева, какво е казала. Новини не гледам, когато реша да се осведомявам, го правя по друг начин. Начина е през места, които знам, точно „къде ги сърби“, така, че да мога лесно да очистя информацията.

Но да ти кажа друго. Цачева е доста куха лейка, но това е било изблик на искреност. Наистина това е, което се случва в държавата. И това се случва във всяка държава. Това е нормалното състояние на една държава.

А и какво точно очакваш, когато сложиш някой готованец да работи? Ами няма да го прави. Дори да е редкия случай, когато има искреното желание да го прави, просто няма, как да се случи. С всички глупости, които го занимават, накрая, ще, не ще, съвсем ще изфиряса и оглупее.

Само комунисти като Вектор могат да вярват, че държавата е добро. И религиозни разбира се. Те проповядват, че е божия ред. Държавата е божи ред, доколкото всичко е от Него, но това е „дяволско четене на евангелието“.

Ето ти си нормален, умен, напредничав младеж. Всъщност си най-прогресивния, млад човек, който зная. И съжалявам, че не те познавам на живо.

Ти би ли работил за държавата?


Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #250 -: Nov 29, 2018, 10:44 »
Цитат
Тук идва интересната част. Знаеш ги тези книги в които пише, че мисълта можела всичко, че правела чудеса, че ще промени живота ти и прочее приказки, които приличат на религиозни. Филми има даже. Оказа се, че са прави. До един. Но за да се случи това, което пише в книгите и се говори във филмите, трябва да са изпълнени някои условия. Трябва цялото ти същество да е убедено, какво иска, защо го иска и прочее.

Руснаците имат една поговорка (в някакъв филм я бях слушал)
Ако не може но много искаш значи може.

Цитат
4096 прекрасно казано в големия абзац. Християните бихме сложили и божия пръст в цялата работа, но това не е задължително. За материалисти може и без намеса свише. Ефекта е същия.

Материалист или не, вярващ или не вярващ на всекиму се дава в живота това, което желае и което му е дълбоко вътре в душата - толкова дълбоко, че може даже да не осъзнава какво точно иска. Аз съм убеден че е божият пръст. Но няма значение дали човекът е вярващ или не, пак му се дава. Дава се даже и на престъпниците да може да извършват 'желанията' си и да си начешат крастата. Колкото и парадоксално да звучи.


« Последна редакция: Nov 29, 2018, 12:15 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #251 -: Nov 29, 2018, 11:21 »
Брех, я колко бързо се реализира желанието ми от психоанализата (имам предвид основно Юнг, не всичко от него, но голяма част) да се роди нещо много интересно.
И ето че стана !!!

И за да внеса и малко художествен елемент към писанието на 4096bit, пак ще отида към филма "Матрицата", хехе.

Там на няколко места Оракула казва на Нео че той вече е направил избора, остава му още само да го разбере и приеме (и в обикновеното си съзнание).

Тук като една чисто моя интерпретация бих казъл че Оракула е подсъзнателната му част, която знае и може почти а може би и всичко ако Нео (обикновеното съзнание) му се довери и премахне задръжките натрупани от културата, образованието, общественото мнение и какво ли още не. Обаче преди това да стане трябва да вярваш (вярата/ не толкова религията) тъй като още не знаеш какво и дали въобще нещо ще стане, както се писа важна е мотивировката и нагласата (противно на рекламите "ти го заслужаваш, ти си велик/а и др.) иска се доверие в неизвестното, в света и живота !
 
Има и друг вид книги, филми и т.н., но те са по-скоро изключение което почти се губи в морето на масовата култура.

Поздрави !

PS: доколкото помня в някаква стара тема 4Kbit беше споменал нещо от Карлос Кастанеда(малкия тиранин май беше термина), като махнете обвивката същността и там е същата, и други примери бол;

PS2: тъй като виждам че все още никой друг не коментира, най-нагло ще използвам случая да допълня с още аналогии от филма:
 - Когато Сериф доведе Нео (неофит :-) при Оракула преди срещата със Смит, тя му каза да се погледне за да види колко много се е променил (станал е съвсем друг човек, дори в облеклото и държанието). Но иначе си остава същия Нео като личност;
 - друг момент е преди това когато Сериф се сражава/бие с Нео и след като спряха Нео го попита защо просто не го е попитал дали е избрания, и какво му отговаря Сериф, за да опознаеш някого трябва да се биеш с него (да действате и двамата) не става с думи а само с действия.

PS3: има още много неща във филма които са един вид "наръчник", но мисля че засега и това стига. Други подобни филми са: "Властелина на пръстените", "Землемория", Harry Potter*, Celestine Prophecy*, The Prophet* и поне още дузина други. (тези със звездичките ги добавих по-късно, JFYI).
« Последна редакция: Nov 30, 2018, 10:43 от ray »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #252 -: Nov 29, 2018, 11:24 »
@Naka, в Библията Исус нали казва "Аз съм пътят, и истината, и животът..." ( изрових набързо цитатa, не го зная наизуст ). Може би това са най-мъдрите думи в цялата "книга". Не съм я чел докрай и дори не помня и до половината да съм я чел. Ако този човек е съществувал, е бил тук да ни покаже, как да живеем. С пример. Обаче цялото христианство се е юрнало да тълкува житията и какво точно означават. Нещата според мен са толкова прости. Ако хората слушаха по-малко с ушите си, а повече наблюдаваха, какво се случва и кой какви ги върши, светът щеше да е много по-различен. Хората нямаше да бъдат лъгани толкова лесно, политиката щеше да е нещо съвсем друго, както и държавите. Но не. Всички се връзваме на приказки. Затова и продължават да ни лъжат. Кой повече го лъжат, кой по-малко...
Яд ме е много. Яд ме е, че хората не гледат тези, които са успели в нещо и да си кажат, че щом някой го може, значи и аз го мога. Не, те слушат близки, "приятели", експерти, как няма да стане. Дори да пробват, щото искат, след първите няколко препиятствия се отказват. В повечето случаи. И спират. Извиненията винаги са налице. Нямам време, нямам условията, нямам пари... и така нататък. За парите съм съгласен. Основателно причина са, но все пак. Ако не си се отказал, след време и тя е се преодолява. И аз съм така. Намирам си извинения за много неща. Зная, че се лъжа, но... Навиците, които си създал се преодоляват много трудно. Всекидневните ти дейности, пък и в мисленето. Навикът да си намираш  извинения, дори пред себе си, дори да знаеш в същия миг, че сам се опитваш да се излъжеш. Много трудно преодолимо.

Та, исках да кажа, че трябва да се гледа, кой, какво прави, вместо да го слушаш, какво ти говори. Както е думата, по делата им ще ги познаете. Прав е @go_fire за това, да не вярва на държавата. Аз също не ѝ вярвам. Държавата е химера, построение. Описанието, как да функционира държавата наричаме конституция, закони, нормативни разпоредби и други, но всичко си остава само думи. Какво правят хората е съвсем отделен въпрос.

@go_fire, аз работя за държавата искам или не искам. Внасям данъци, такси и други налози. Няма как. Ако си честен човек, ще го правиш, ако искаш да имаш правото да имаш претенции към същата тази държава. Зная, че парите ми се крадат. Боли ме, като видя някоя баба да зъзне онзи ден, протегнала ръка за милостиня. Дори да и оставя двадесет лева и да ѝ кажа, да се прибере на топло, това няма да реши нищо. Не ѝ оставих двадесет лева, а много по-малко. Сетих се много по-късно, че съм могъл поне това да направя. Единственото, което щях да постигна е, да и вдъхна някаква надежда, че не е сама, но само толкова. След два дена пак ще е на същото място, протегнала ръка. Право да си кажа, ако знаех, че няма да ме преследват и застрелят, щях да си купя оръжие, достатъчно амуниции и да се разправя, с който смятам че трябва. Не мисля, че щях да имам проблеми със съвестта впоследствие. И тежко им. Стрелям точно.  :D
« Последна редакция: Nov 29, 2018, 11:31 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #253 -: Nov 29, 2018, 14:48 »
Цитат
...дори да и оставя двадесет лева и да ѝ кажа, да се прибере на топло, това няма да реши нищо. Не ѝ оставих двадесет лева, а много по-малко. Сетих се много по-късно, че съм могъл поне това да направя. Единственото, което щях да постигна е, да и вдъхна някаква надежда, че не е сама, но само толкова.

Просията е бизнес и както в проституцията има сводници. Бабата за която говориш се отчита ще не ще на някой тартор (вероятно с черен мерцедес), който и взима повечето пари изкарани през деня. В замяна я "охранява" и и "позволява/принуждава" да проси на въпросното място където си я видял. Тя и още други като нея се отчитат на въпросния тартор. Това се нарича да "работят" за него. Другите просяци работят за други тартори. Тарторите се отчитат на по-големи тартрори или на мутрите или на полицията, което е същото. Така че и 100лв да дадеш на бабата, тя я вземе 5лв я не. Останалите заминават по хранителната верига нагоре.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #254 -: Nov 29, 2018, 19:16 »
Зная за това, но не съм си помислял, че бабата може да е част от бизнеса. Не мога ли да остана в някое капанче наблизо, докато този не се появи и да му напукам кофата?  :D Мразя такива работи.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.