Покажи теми - nslave
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Интересни блогове на български? -: Feb 03, 2024, 21:37
Стана ми интересно дали някой може да препоръча някой интересен блог на български. Има ли изобщо такива, които си заслужават прегледа. Става дума за поне малко по задълбочени и структурирани, а не просто блог записи с пейстнати команди. Преди сякаш съм попадал на интересни неща, но май е позабравено като дейност. Отделно чрез гугъл трудно се стига до някакви такива места.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Chrome не чете файла със запаметените пароли -: Nov 01, 2021, 09:38
Реших да инсталирам KDE, че четох наскоро за бързодействието му и разни други хвалби. Като потребител на xfce, попаднах на тема, в която даже обясняваха, че било по-бързо от него и по-малко рам използвало, а спомените ми за KDE са точно в обратната посока.

Не ми хареса де и реших да си продължа с Xfce, но се оказа, че Chrome вече не ми помни паролите за сайтовете. Всичко друго си е наред - bookmark-ове, история. Файла 'Login Data' си седи непокътнат в папката на профила на Chrome, но в browser-а няма пароли. Почетох насам-натам и едно от евентуалните обяснения може би е, че когато съм сложил KDE, съответно се е появил и kwallet и когато го има наличен Chrome решава да прави нещо си с паролите през него. Разкарах KDE и kwallet, стартирам Chrome с --password-store=basic , но пак пароли няма.. съответно и не ми запомня нови. Чак като махна "Login Data" и го стартирам пак, тогава започва да запомня нови.

Та ще се радвам на идеи как да го накарам да чете файла или поне да се ориентирам какво точно се е случило, защото мисля, че за втори път си го правя този номер.

От това произтича и друго чудене. Какви password manager-и използвате, ако използвате такива, тъй като явно ще трябва да започвам да ползвам. Бях тръгнал да използвам pass, че изглежда простичко, но все пак ми е интересно другите какво ползват.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / i3 мениджър на прозорци -: Nov 09, 2018, 18:27
От доста време гледам из интернет хвалебства в посока на въпросният мениджър на прозорци, та си викам вчера... я да го пробвам. За сега изглежда интересно, като всичко ново.

За сега ми е малко странно да гледам някакви работи на половин или четвърт екран. Стана ми интересно от тук подвизаващите се кой го ползва и дали има някакви ценни съвети. До сега винаги съм си ползвал xfce и си го намирам за чудесен, но просто ми стана интересно и реших да експериментирам. Към момента обаче ми е малко трудно да преценя какво му е толкоз хубавото на това i3.. сигурно е обвързано с някакъв много конкретен начин на работа, който аз нямам :)
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Странен пощенски спам списък -: Oct 24, 2018, 11:08
Има един spam списък, който от време на време явно решава да ме листне. Обикновено е когато не съм листнат никъде другаде и не виждам да има изходящ спам от сървъра. Явно доста сървъри се сравняват с него и ми създава проблеми. Странното е, че ми изглежда нелегитимен особено или поне с не особено чисти цели, тъй като единствено се появявам в него, когато всъщност няма проблем със спама. Това е SpamRL, някой сблъсквал ли се е с това чудо? И се чудя как да си реша проблема, особено за такива домейни, към които трябва да се изпраща и няма посочен email на техническо лице за връзка или пък не отговарят на посочените.

На всичкото отгоре и не им се отваря сайта да си попълня заявка за делистване.. чудно направо :)
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Proxmox влиза в emergency mode -: Apr 18, 2018, 19:19
Здравейте,
Въпросният proxmox, който се троши е доста дълеч като разстояние. Към момента белезите са за недостиг на рам и kernel panic в определени ситуации. Това за сега е предимно теория, но звучи най-разумното обяснение. Мислех, че се случва заради спиране на тока, но след подменен ups отново го направи и няма признаци да е имало сътресения в токоподаването :) . Конфигурацията е 2 хард диска в zfs raid 1 и 1 брой за backup на виртуалните машини форматиран с ext4. Влиза в emergency mode при опит да се стартира системата след kernel panic-а, защото се е прецакал журнала на този ext4 за backup-и и не може да го монтира.

Доколкото прочетох този emergency e target на systemd, runlevel в който разполагаш с гол шел без монтирани файлови системи. Странното е, че продължавам да имам ping до машината, но няма стартиран ssh демон и няма как да вляза да пусна проверка на файловата система за да се стартира след това нормално. Чудя се за временно решение преди да се добави рам, тъй като процедурата по купуването ще е тромава и искам да си облекча живота малко, докато се случи.

Едната ми идея е да добавя ssh unit-а като необходим за този emergency mode, но нещо не успявам да намеря къде и как да го направя. Някой може ли да съдейства с идея как да го сътворя това. Другото, което се сещам е евентуално ако мога да го накарам да не се опитва да монтира този диск за бекъпите ако има проблем, но и това не знам как да направя. Ако има и по-добри решения, моля да споделите. Знам че лекувам симптома, а не проблема, но просто се намирам в такава ситуация :)
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Архивиране на email -: Jan 25, 2017, 15:03
Зачудих се как се справят другите администратори с огромните пощенски кутии на потребителите. Има ли добра практика за архивиране на писма по-стари от определен период, като е хубаво да отиват в пространство където потребителят да има само опция четене, без триене? Например за mail услуга използваща dovecot за отваряне на кутиите :)
7  Трудова борса / Предлагане / Работа в София като системен администратор -: Nov 14, 2016, 15:22
Не съм сигурен, че е правилният раздел, но не измислих къде другаде. Интересно ми е какво може да се очаква като нормално (средно) нетно възнаграждение в град София за Линукс системен администратор. Става дума за човек с базови познания и опит в малка фирма и малко и остаряла инфраструктура. Също така дали има търсене за такъв тип администратори - junior, предполагам се води. Не съм сигурен, че мога да формулирам какви точно са уменията, но да речем, че с малко документация и малко време, всичко е възможно :)

Въпроса възниква от това, че извън София се носи легендата за изумително и на моменти сюрреалистичните заплати в този град. Та ми е интересно ако на някой му се споделя какви могат да бъдат по-скоро реалистичните очаквания. Също е ясно, че и с пазарлък и попадане на правилното място, може да се изцеди повече, но не това е критерия :)
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Firewalld концепция -: Nov 07, 2016, 09:52
Нещо изпитвам затруднения да схвана концепцията и как точно трябва да се организират нещата с firewalld. Принципно звучи добре това със зоните, но не успявам да схвана някои неща. В случая става дума за Fedora 24. Имам желание да филтрирам портове по source мрежи. Например ssh да ми е достъпен само от 192.168.100.0/24. По подразбиране зоната на интерфейс enp1s0 е FedoraWorkstation. Как да постигна горе посоченото?
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Thin client или Zero client чудене -: Nov 24, 2015, 14:14
Здравейте,

Разтърсих се по темата, защото ми стана интересно дали не мога да си виртуализирам няколко операционни системи на един XenServer, който имам за експерименти и десктоп машината ми да си пали от него операционната система. Единственото, което се хвали, че може да го постигне е Thinstation, но все още не съм го пробвал. Идеята е за без пари да го постигна това. Става дума само за моят компютър, така че всякакви трудности с конфигурацията и поддръжката съм готов да ги боря.

В идеалният случай си го представям така: флашка с операционна система, която при зареждане дава избор коя виртуална операционна система да запали от XenServer (или друг hypervisor). Ще е хубаво да си работят добре драйвърите, за да не е усещане тип RDP през бавна връзка :)

Знам, че има платени опции за това, но в случая идеята не е такава. Ще се радвам ако имате някакви предложения и идеи :)
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Стратегия за backup на виртуални машини? -: Nov 04, 2015, 22:33
Чудя се разни работи, но все опирам до това как да се правят backup-ите. В частният случай ме интересува за Citrix XenServer, когато става дума само за един физически компютър с hypervisor качен на него. Как подхождате например като искате да имате:
Backup на цяла виртуална машина, така че бързо и лесно да може да се вдигне на друг hypervisor (отново XenServer).

Ако се използва за файлов сървър виртуалната машина, правите ли отделно backup на самите файлове, които са вътре в нея и отделно на цялата.

Ясно е, че ако има опция е хубаво да се прави backup на всичко и навсякъде, но действителността е малко по-различна от утопичната теория :) Обикновено няма пари за нищо и трудно се оправдава разход за една щайга дискове :D

Та въпроса ми е дали някой не иска да сподели опит издържал на битка :)
Страници: [1]