Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: ice4o в Dec 01, 2006, 18:48



Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ice4o в Dec 01, 2006, 18:48
Предполагам, че доста от вас са си играли да ползват internet for free, както се казва. Малко се притеснявам да пиша понеже незнам кой чете и все пак..ако някой знае форумче където може да се обменят съобщения без да има публичност в нашата държава или да е private, нека сподели на private.
Идеята ми е да престане тази мания за величие - аз съм твоят интернет доставчик! Ти ще ми се подчиняваш или няма да имаш интернет! Някъде тук из форума бях чел “...интернет-а не е на баща ти! Като отидеш за хляб не ти казват – хляба няма да го делиш нали?...” и много ми хареса. Ако има и други на които им звучи нелогично да ти казват как да си ползваш интернет-а нека се включат.
Идеята за форум-а ми дойде, защото от няколко дни търся алтернатива на обикновенно ръчно сменяне на Media Access Control и Internet Protocol, но не намирам скрипт в интернет. Скрипта представлява интелигентна система за слушане на определен порт за определено съобщение, като при получаване сменя Internet Protocol-а с неактивен от мрежата. Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос.
===
Същността е да се споделят проблеми свързани с интернет доставчика ви, примерно моят ограничава сесиите според тарифния план - което е глупаво според мен и да се намери вариянт за преодоляването им. Все пак интернет-а им е все едно 1стотинка на mbps и при положение, че си плащаш ти вкарват 1000 условия. За пример вижте Визио в ПЛД.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: n_antonov в Dec 01, 2006, 19:27
По начало, евтин и интернет малко не вървят заедно:)

Иначе си прав, много "доставчици" наричат услугата си интернет, но всъщност доставят само www, "мирка" и mail, а някои дори и третото не правят. Позволяват си да забраняват протоколи, портове, услуги... Все неща, които би трябвало да влизат в понятието интернет.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: misho_cg в Dec 01, 2006, 21:45
По принцип мисля че проблема е в липсата на стандартизация и държавен контрол. Виждал съм такива изпълнения по дърветата  в квартал "Лозенец", че съм съжалявал че нямам цифрова камера :) . За да пуснеш кабелна телевизия например в едно село с 3000 жителя се изисква лиценз, честотен план, трябва сигналът да отговаря на стандарта, идват от време на време и измерват от ДКД или КРС или както сега там се нарича. Това при сегашните "интернет доставчици" - липсва. Всеки си прави някаква самоделка, нарича я доставка на интернет и си кара кефа. Ако не си доволен иди при другия и третия те са се уговорили в този район да спестят уплоад трафик от Bittorent например. Понеже мрежите са им несиметрични от "икономически съображения" например. Евтин интернет няма, ако намериш доставчик без филтриране на портове и услуги той ще е по скъп от тях, защото ще прави по големи инвестиции.

edit: забравих да кажа че искат и пълен проект на мрежата изграден в/у кадастър. :)





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: jumboframe в Dec 01, 2006, 22:45
ice4o, според мен въпросът ти трябва да бъде преместен в секция "психически проблеми".. Няма ли ? Ами тогава ще ти отговоря тук. Първо след като си толкова умен, БИ трябвало да можеш да си напишеш сам скрипчето.. Обаче... Не си първият които се е сетил за това.  Също така има закон за  Авторските права (или каквото е там) в който неоторизирано проникване в компютърни мрежи е квалифицирано като криминално дяние, Това е доста по-сериозно престъпление от разнасянето на торенти от видеотеката и  се следи...И се наказва. Не твърдя че ще те бутнат зад решетките,нито че ще те хване доставчика веднага... В жилищен комплекс ще му отнеме максимум 3 дена, колкото и да е некадърен. Според мен, ако не си доволен от доставчика си спри да му плащаш и си намери друг. Колкто и да е кьопав,  поддръжката на мрежата му, външния канал и т.н. не са без пари.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: malone в Dec 02, 2006, 00:29
Юридически неграмотен доставчик [ISP].
Не смятам краденето на интернет за почтено занимание, но не ми е приятно също и да чета някакви абсолютно неграмотни експликации на тема Закони, Наредби, Криминализиране и т. н.
Първо.
В Българското законодателство съществуват следните видове компютърни престъпления:
.: Престъпления, включващи проникване в компютри и повреждане;
.: Измама и кражби;
.: Фалшификации;
.: Хазарт и други престъпления срещу морала;
.: Престъпления срещу правителството;
.: Несексуални престъпления срещу личността;
.: Сексуални/полови престъпления.
Кажи ми уважаеми ISP или разносвачо на кабели кое точно ще съм извършил, ако си сменя MAC и IP. Е като го направя, това незаконно ли е? Еми ще имам интернет, така е, но това ще в резултат на интервенция на нещо мое, в случая компютърни компоненти и софтуер, които са мои. Направи така, че да нямам.
Второ.
Въпросните престъпления се разглеждат в НК, а не в Закона за авторското право и сродните му права.
През 2002 г. бяха приети специални поправки в НК и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с компютърните престъпления. В НК бе създадена специална глава - 9 "а", озаглавена точно "Компютърни престъпления". В нея бяха инкриминирани нерегламентираният достъп до ресурсите на компютър, както и копирането на компютърни данни без разрешение. В НК бе предвидена дори санкция - макар и само глоба до 3000 лв., и за лице, което въведе компютърен вирус в компютър или информационна мрежа. Беше въведен и затвор за разпространяване на компютърни или системни пароли, от което е последвало разкриване на лични данни.
До момента обаче не е известно в съдебна зала да е влизало дело по тези текстове.

Освен това, след като сме вече с единия крак в Европа е редно да се подчертае, че Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа бе приета от Комитета на министрите на СЕ и открита за подписване в Будапеща на 23 ноември 2001 г. В същия ден тя е подписана от България, но и до момента нашата страна не я е ратифицирала (т.е. не е одобрена със закон от българския парламент). До момента документът е ратифициран само от 6 държави - Албания, Хърватия, Естония, Унгария, Литва и Румъния. За тях той е в сила от 1 юли 2004 г. Други 38 страни, сред които е България, са подписали конвенцията, но все още не са я ратифицирали. Независимо че конвенцията е на Съвета на Европа, тя е подписана, но все още не е утвърдена от Япония, САЩ, Канада, ЮАР. За всички е ясно, че без участието на първите три държави (в които ползването на компютри е фактически най-голямо) нейното действие ще е периферно и донякъде безсмислено.

Така че, айде ISP попрочетете малко Законите, вижте какви задължения имате [извън описаното в Договора] и тогава плашете хората с нормативната уредба.
99% от доставчиците са на ръба на законодателството, като по голямата част от дейността им е ... да я наречем нередовна. Като почнем от преносната среда, минем през софтуера и т. нар. free servers и стигнем до счетоводството.
Така че по полека го давайте с цитирането на Закона.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: jumboframe в Dec 02, 2006, 01:55
Малоне,
Юридически неграмотен съм, признавам си. От това което прочетох по-горе, става ясно че е съвсем редно да се вършат следните неща:

1. Да се закача за телефона на съседа и да прасна един-два разговора до китай

2. Да се закача за електромера на съседа и така цяла зима с 3KW калорифери

3. Да се закача за кабелната на блока, и да скапя сигнала на целия вход

Отново подчертавам че не става въпрос какво е напрежението в мрежата в случая с електромера,  дали съм доволен от услугите на телефонната компания или сигнала на кабеларката. Никой не го кара насила да си плаща, нали ?
Като не му харесва Визио, има БТК АДСЛ, Кабелни модеми, оптики и т.н. Само защото не му харесва дадена услуга трябва да се троши цялата мрежа, и това е редно ?

По въпроса за софтуера, преносната среда.. Лично аз смятам че моята си е наред. Това което не е ще се оправи в разумни строкове, съгласно ЗУТ, МУТ, МАЗУТ и квото и да било там. Софтуера не ми е GPL, ако махнем ОО, но има и други лицензи, така че по-полека. Във всеки случай във цитираните 99% попада не само моя бранш и всички останали "Малки и средни бизнеси", за големите не говорим, там е друга история.

По въпроса за промяната, "Твоето Нещо" се нарича IP адрес, който е даден за ползване на определен клиент и това нещо не е на клиента а е дадено за ползване и е част от услугата за която си плаща, докато някой не му отусне PI space /RIPE в нашия случай/, но дори тогава пак ще опреш до един или повече разносвачи, от които можеш да  изискваш каквото си прецениш SLA и да станеш клиент на тези, които ти го предложат за сумата която си склонен да дадеш.


Още нещо, ако на въпросня умник, в един момент му изгасне ICQ-то например защото аз, от своя страна променя конфигурацията на софтуера при мен, и в резултат на това му се смени паролата, какво правим ?

Това че работя разносвач на кабели е просто частен случай,  не ми харесва идеята обаче, някой независимо колко много разбира да се възползва от стока или услуга за която  съм си платил. В случая не е толкова важно че той ще си спести 20 кинта на месец за нет, а това че с тези си действия пречи на останалите които са си платили,  и понеже те са моите клиенти, е нормално в случая да съм на тяхна страна. Въпреки че иде реч за това че въпросният скрипт трябва да подменя комбинациите така че да не да не пречи, нещо ми подсказва че няма да стане точно така. А това че доставчика му го  е оставил включен физически в мрежата, без да му е клиент е съвсем друга история. Ако той не се е вързал сам, естествено.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 02, 2006, 02:30
Уффф...
 Айде, стига в този форум сме се делили на "ланаджии" и др. Предполагам, че поне половината хора в този форум са имали вземане-даване с конфигуриране на LAN ISP-та. Е, другата половина не са.
 Само не мога да разбера какъв е поводът за тези постоянни натяквания от втората половина - има ISP-та и ISP-та, както има хора и хора. Стига с тези общи знаменатели.
  Да не говорим, че без тези "омразни" LAN ISP-та още щяхме да кретаме примерно на 256Kb за 25 лв. на месец. Колко от вас помнят времената, когато се плащаше 25 лв. на месец за неограничен достъп през dial-up ??!?! И помните ли фантастичната скорост от 33.6Кb и прекъсване през 5 минути и то когато успеете да се свържете?
 Да, и аз съм се нагледал на простотии от страна на LAN доставчиците, но не мога да не им призная съществената роля, която те изиграха в ценообразуването на пазара - вие можете ли?
 Всеки път ми беше смешно като чета подобни коментари, но този път - човекът съвсем отявлено иска да КРАДЕ Internet достъп (при това регулярно), а един от модераторите му отговаря невинно?!?!
Другите мнения ще ги пропусна ...
Правилата на форума не важат за по-равните май ...





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 02, 2006, 04:12
Цитат (misho_cg @ Дек. 01 2006,21:45)
1. Понеже мрежите са им несиметрични от "икономически съображения" например.
2. Евтин интернет няма, ако намериш доставчик без филтриране на портове и услуги той ще е по скъп от тях, защото ще прави по големи инвестиции.

3. edit: забравих да кажа че искат и пълен проект на мрежата изграден в/у кадастър. :)

По 1. - и при четиримата "ланаджии", за които съм работил, наистина достъпът беше несиметричен от "икономически съображения" - след като им показах, че download-a е 4 пъти по-малък от upload-a (за междунар. трафик), хората просто казаха: ок, вдигни скоростите за download-a 4 пъти. В резултат - несиметричен канал, от което най-много "пострадаха" потребителите - 4 пъти по-висок download и НЕПРОМЕНЕН upload ...
По 2. - Това с рязането на портове е пълна простотия (не говорим за любими портове от сортa на 137-139 и т.н.). Още не разбирам защо услугата да става по-скъпа, ако не се режат?!?
По 3. - хм, кадастър?!? Виждал съм топологична схема на ЛАН мрежа за пред КРС - доста далече е от поняитето "кадастър".





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: misho_cg в Dec 02, 2006, 09:25
@vladsum
Говорех за изграждане на кабелна телевизия, преди 8 години съм правил проект за Две могили (Русенско) и беше върху кадастър, може изискванията да са се изменили вече. :) Може и да съм забравил вече ама тая карта доколкото си спомням беше специална и се взимаше от общината, може и да не се нарича кадастър, не си спомням вече. :)





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 02, 2006, 10:09
Е, сега искат просто някаква карта на района, като единственото специално изискване е мащаб да се вижда на копието. Останалото - взимаш маркери и си рисуваш.
Кадастър не ти искат.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: n_antonov в Dec 02, 2006, 10:28
Цитат (VladSun @ Дек. 02 2006,05:30)
Всеки път ми беше смешно като чета подобни коментари, но този път - човекът съвсем отявлено иска да КРАДЕ Internet достъп (при това регулярно), а един от модераторите му отговаря невинно?!?!

А как да му отговори? виновно? Или да вземе да морализаторства - нещото, което най-много ненавиждам.

Т. нар. "ланаджийници" също крадат и дори базират целия си бизнес на кражбата. Като започнат от това, че мародерят клиентите си за какво ли не, като това да плащат за "реални" IP-адреси, и стигнем до "атрактивните" услуги като arenabg.com и data.bg. Много моля, кражбата е родила бизнес-модела на българските доставчици, така че не ми приказвайте за морал и принципи.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 02, 2006, 11:00
Това изказване като на виден политик по никакъв начин не отговори на въпроса ми - пуснатата тема противоречи ли на правилата на форума и мястото й в тази секция ли е?





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gvend в Dec 02, 2006, 12:48
Цитат
Т. нар. "ланаджийници" също крадат и дори базират целия си бизнес на кражбата.
Тук никой няма да противоречи. Но все пак аз мисля, че както в този форум не се поощрява споделянето на т.нар. "пиратски софтуер" или пък crack-oве, така трябва да се постъпи и в конкретния случай.
Ланаджийниците крадат, потребителите крадат. Нека се надхитрят, за да видят кой е по - гявол, нямам нищо против, ама не в този форум.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vstoykov в Dec 02, 2006, 15:06
Държавата трябва по-малко да пречи на доставчиците на Интернет и на кабелна телевизия. На държавните органи изобщо не им е работа да мерят какъв е сигнала вътре в кабелите - тях трябва да ги интересува само кабелите да не излъчват сигнали, които да пречат на някой и да са закопани (или висящи) така, че да не пречат. Другите глупости с плащане на ненужно високи  суми за "лиценз" са ненужни (изключение: само при безжично предаване на данни трябва да се изисква разрешение - за да не се замърси ефира; освен това трябва да има достатъчно широка честотна лента, която да не се контролира).

Накратко: държавата трябва да пречи по-малко на хората. Качеството на услугите трябва да се регулира от пазара, а не от държавата - държавата трябва да помага за това като не пречи т.е. като не се намесва (и да се намесва само когато има монопол).

Струва ми се, че с влизането в ЕС повече се отдалечаваме от идеята за свободния пазар - европейската бюрокрация твърде много влияе на пазара (нямаш право да произвеждаш над определено количество, нямаш право да държиш на склад стока над определено количество, плащат субсидии и т.н.), като този процес доста напомня централно-плановата икономика от близкото минало.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 02, 2006, 15:23
@vstoykov
http://www.linux-bg.org/cgi-bin....1;st=10
виж посл. два поста :)

А, по темата за лицензите - преди време имаше едни "Индивидуални лицензии" - 10'000 лв. От разни хора чух, че според наредбата към тази лицензия трябва да описват ежегодишно (доколкото си спомням) марките и моделите на всички крайни устройства ...
За "Общите лицензии" - 2'000 лв. - оплакаха ми се, че всяка година трябва да се представят копия от всички договори с клиенти ... малко конфиденциална информация май :)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: n_antonov в Dec 02, 2006, 19:35
Цитат (VladSun @ Дек. 02 2006,14:00)
Това изказване като на виден политик по никакъв начин не отговори на въпроса ми - пуснатата тема противоречи ли на правилата на форума и мястото й в тази секция ли е?

Не съм модератор на форума и не ми е работа да се занимавам с това. Този отговор достатъчен ли е? Изобщо не знам в коя секция е темата, а кракове не съм седнал да давам на никого, така че всички упреци отиват по дяволите. Забавлявайте си и по-малко се взимайте насериозно.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ice4o в Dec 04, 2006, 03:03
Цитат (jumboframe @ Дек. 01 2006,23:45)
ice4o, според мен въпросът ти трябва да бъде преместен в секция "психически проблеми".. Няма ли ? Ами тогава ще ти отговоря тук. Първо след като си толкова умен, БИ трябвало да можеш да си напишеш сам скрипчето.. Обаче... Не си първият които се е сетил за това.  Също така има закон за  Авторските права (или каквото е там) в който неоторизирано проникване в компютърни мрежи е квалифицирано като криминално дяние, Това е доста по-сериозно престъпление от разнасянето на торенти от видеотеката и  се следи...И се наказва. Не твърдя че ще те бутнат зад решетките,нито че ще те хване доставчика веднага... В жилищен комплекс ще му отнеме максимум 3 дена, колкото и да е некадърен. Според мен, ако не си доволен от доставчика си спри да му плащаш и си намери друг. Колкто и да е кьопав,  поддръжката на мрежата му, външния канал и т.н. не са без пари.

Тъй като пряко ме нападна ще карам ред по ред

1. не съм споменавал мога или не мога да го направя този скрипт, а по-скоро отправих покана към хора, които ги интересува идеята. В крайна сметка, за да разработиш добра защита на нещо, трябва да можеш да атакуваш!
2. дали съм първи или последен слабо ме вълнува. В интерес на истината, не очаквах някой да откликне, нито пък да намеря нещо готово в интернет - не мисля че има толкова глупави хора.
3. не си спомням да съм споменавал, че ползвам нелегално интернет, а ти? Така, че спести си закончетата за авторските права, понеже мен не ме касаят.
4. относно хващането, хубаво е че когато хората казват нещо са убедени в това и си вярват напълно. Само не можах да разбера как изчисли точно тези 3 дни? Ако има някаква математическа схема, моля те, сподели я! И аз искам да се науча!
последна. относно външния канал - да не е без пари, тук се съгласявам. Но ако 24 часова поддръжка означава 24/7, то аз си мисля, в 3:20am като ми спре интернет-а например, ще вдигнат определени лица да отстранят аварията. Струва ми се нереално обаче да станат по него време хората и да тръгнат да търсят защо им е забил рутера да кажем... А и хората, които работят на високи позиции, администратори им казват май, не би ли трябвало да откриват злонамерените клиенти и да ги блокират. А, забравих, те не са си защитили мрежата! Сигурно са забравили да прочетат Комикса на Windows Firewall например за базови познания... (с cisco и баба знае...)

Между другото jumboframe, ти да не си интернет доставчик, че толкова остро реагираш? :)  - Аааа, разносвач на пици! - Прощавай, пици ли казах? - Всъщност имах впредвид кабели! Да те питам нещо, кой ти дава информация колко пари ще спестя, като съм толкова голям умник, както ти се изрази и ти прочете ли въобще първото ми съобщение до край...вникна ли в него? Очевадно не си забелязал, че би следвало да се ползва интернет-а на хората, които не са активни в даден момент.
---
Не претендирам с никакви познания! Плащам си данъците, интернет-а също! :) Изказвам мнение, което считам за правилно, ако някой ме убеди в обратното - прекрасно! Но нападки по мой адрес (както г-н jumboframe) и то без конкретна причина и липса на факти - мой цитат например, по-добре ми ги спестете. Мисля че в този форум има достатъчно интелигентни хора, които могат доста трезво да разсъждават!





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: v_badev в Dec 04, 2006, 10:38
Цитат (ice4o @ Дек. 04 2006,03:03)
Очевадно не си забелязал, че би следвало да се ползва интернет-а на хората, които не са активни в даден момент.

Замислял ли си се че може да ползваш интернета на човек на трафик, което определено ще му се отрази в месечната сметка?


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ice4o в Dec 04, 2006, 12:25
Цитат (v_badev @ Дек. 04 2006,11:38)
Замислял ли си се че може да ползваш интернета на човек на трафик, което определено ще му се отрази в месечната сметка?

Да! Все пак ти сам определяш на кой да вземеш интернет-а. Но всъщност...мисля, че отдавна никой не плаща за трафик в столицата при положение, че за същата сума пари ще сваля на воля, но с определено ограничение на скоростта.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: mhydra в Dec 05, 2006, 13:27
Цитат (misho_cg @ Дек. 01 2006,22:45)
По принцип мисля че проблема е в липсата на стандартизация и държавен контрол. Виждал съм такива изпълнения по дърветата  в квартал "Лозенец", че съм съжалявал че нямам цифрова камера :) . За да пуснеш кабелна телевизия например в едно село с 3000 жителя се изисква лиценз, честотен план, трябва сигналът да отговаря на стандарта, идват от време на време и измерват от ДКД или КРС или както сега там се нарича. Това при сегашните "интернет доставчици" - липсва. Всеки си прави някаква самоделка, нарича я доставка на интернет и си кара кефа. Ако не си доволен иди при другия и третия те са се уговорили в този район да спестят уплоад трафик от Bittorent например. Понеже мрежите са им несиметрични от "икономически съображения" например. Евтин интернет няма, ако намериш доставчик без филтриране на портове и услуги той ще е по скъп от тях, защото ще прави по големи инвестиции.

edit: забравих да кажа че искат и пълен проект на мрежата изграден в/у кадастър. :)

Е това ще се промени. Вервай ми. След 1.1.2007 вече много неща ще се променят. Но това все пак зависи от самите нас.
Знаеш ли как се юрнаха всички фирми да си купуват лицензи за програмите дет ползват?
Щот досега е било квот било ама след присъединяването към ЕС никой няма да им цепи басма.
Сега гледам по случай никулден изкарали на улицата една кофа пълна с вода и вътре неква риба. Е мое ли да продават риба в кофа с вода на улицата?
Направо ми идеше да вдигна телефона и право на полицията да звънна ама като знам че едва ли не ще се скъсат да се смеят тия полицаи ....
Поне аз съм се заканил след 1.1.2007 да се обадя поне за 1 фирма дет ползва нелегален софт.
Същото се отнася и за ИСП-тата. Моя доставчик е добър ама има някой други дет се правят на цигани.
Все си мисля че това с портовете не е много законно. Все пак потребителя купува услуга наречена интернет и се предполага че той трябва да е ползва.
С блокирането на определени портове се нарушава правото на потребителя да си ползват интернета пълноценно което нарушава правата на потребителя.
Абе който е недоволен от ИСП-то си направо да вдига телефона и да се оплаква на агенцията за защита на потребителите.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: empty в Dec 05, 2006, 14:44
Цитат (n_antonov @ Дек. 02 2006,11:28)
Т. нар. "ланаджийници" също крадат и дори базират целия си бизнес на кражбата. Като започнат от това, че мародерят клиентите си за какво ли не, като това да плащат за "реални" IP-адреси, и стигнем до "атрактивните" услуги като arenabg.com и data.bg.

Тук много оважавания човек от мен загатна нещо. Преференциален достъп до някой free сървъри.... Е хубаво има преференциялен достъп до тези сървъри, ама това не е ли преференциялен достъп до места където лесно и бързо да нагазиш няколко закона и най вече закона за авторските права.
Също така както каза той... Плащаш си за реално IP... Е това е вече лакомията. Тези реални IP-та се раздават безплатно срещо попълването на няколко документа. Е питам аз не е ли алчност това да искаш по 5 лв. месечно за нещо което си получил напълно безплатно(малко труд по попълване на документите)? Е този еднократен труд 5 лв. месечно ли струва? И после да не сме връждебно настроени? Ами хубаво .. ще се примиря да си платя за реално ИП, но може би 5 лв. еднократно!

На колко хора от вас се е случвало да има буря и да гръмне суич на доставчика, да му звъннете, той да ви обеждава 30 минути, че мрежовата ви карта е изгоряла(което вие знаете, че не е така) и след още 30 минути в разговори и обеждения да му докажете, че не ядете доматите с колците и те да ви кажат "Добре след 30 минути ще има техник", да го чакате 3 дни и при всяко обаждане да ви казват, че техника е на съседния блок и всеки момент ще дойде при вас. И в крайна сметка оставаме за 3 дни без интернет и без обещетение. Ами ако работата ви зависи от това да имате интернет? Ами ако сте новинар в информационен сайт и трябва да публикувате новини от вкъщи? Ще ходите в комшията, в районния клуб или ще ви оволнят...

За съжаление това са нашите "доставчици"!
Имат нужда от малко превъзпитание!





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 05, 2006, 16:01
@empty
С абсолютно всичко казано от теб съм съгласен. Само с едно не съм - "общият знаменател". Това май е най-дълбоката черта в нашата народо-психология изявена най-вече в израза "ние, българите".

Възмущението по темата ми беше заради толерирането на първото мнение от модератори и администратори - искане в прав текст за помощ при кражба. Ако законите се творяха въз основа на проведения от нас спор, то със сигурност линчуването щеше да е узаконено.

@ice4o
Ако не ти харесва доставчика - смени го. Ако считаш, че са ти нарушени правата като клиент - има си КТЗП, освен това в този случай можеш да сигнализираш и на КРС. Пишеш *писмена* жалба и според закона те трябва да направят проверка. Не си прави труда да подаваш само устна жалба - няма да има никакъв ефект.

И още нещо:

"... Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос. ..."

" ... 3. не си спомням да съм споменавал, че ползвам нелегално интернет, а ти? ..."

На кое от двете да вярваме ...


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 05, 2006, 16:37
Цитат

Идеята за форум-а ми дойде, защото от няколко дни търся алтернатива на обикновенно ръчно сменяне на Media Access Control и Internet Protocol, но не намирам скрипт в интернет. Скрипта представлява интелигентна система за слушане на определен порт за определено съобщение, като при получаване сменя Internet Protocol-а с неактивен от мрежата. Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос.


Прекрасно, аз пък ще напиша един скенер дето хваща range от IP адреси и ако някакво такова животно слухти там да му праща по една заявка да си сменя мак-а и ип адреса (и съответно всичките му установени TCP сесии да изпопадат). Ще го цикля веднъж на половин минута, та когато кретенчетата в моя квартален ЛАН прекалят с дърпането на торънти да не ми пречат да си гледам любимите сайтове. В този ред на мисли, прекрасна идея, дано да я реализирате и да я разпространите ")


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 05, 2006, 16:54
Цитат
... Плащаш си за реално IP... Е това е вече лакомията. Тези реални IP-та се раздават безплатно срещо попълването на няколко документа. Е питам аз не е ли алчност това да искаш по 5 лв. месечно за нещо което си получил напълно безплатно(малко труд по попълване на документите)? Е този еднократен труд 5 лв. месечно ли струва? И после да не сме връждебно настроени? Ами хубаво .. ще се примиря да си платя за реално ИП, но може би 5 лв. еднократно!


Това е хммм далеч от истината. Не знам кой ти е казал че само си подписваш документите и толкова, но винаги можеш да прегледаш RIPE charging процедурите на http://www.ripe.net/ripe/docs/charging.html. Другият вариант е някой от LIR-овете да ти рутира определен address range, но определено няма да е безплатно.

И да речем как го разбираш това с "имането на ИП адрес" ? Ти така или иначе можеш да си присвоиш какъвто си искаш адрес, естествено дали ще се рутира от останалите пиъри  е съвсем отделен въпрос. И в това че някой подържа скъпа BGP-enabled техника и персонал, който да работи с нея, няма нищо алтруистично...както и да е.

Мене лично не ми допада този обсесивен стремеж към някаква недоразбрана "свобода".

Ако има нещо, за което "ланаджииниците" ме дразнят, това е че продават десетки, че и стотици пъти повече капацитет, отколкото реално имат. Като пльоснат една реклама с гръмкия надпис "3 мбит/с международен" аз очаквам наистина да ползвам такъв канал, а не да го споделям с един квартал диванета. После се оказва че всъщност незнамсикоя услуга била доволно добре шейпната. Цели мрежи се шейпват според някакви техни малоумни споразумения, въпреки което рекламират някакви съвсем различни скорости. И това е проблем, който не е типичен само тук, но и в целия свят. За съжаление.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ice4o в Dec 05, 2006, 17:00
Цитат (VladSun @ Дек. 05 2006,17:01)
@ice4o
Ако не ти харесва доставчика - смени го. Ако считаш, че са ти нарушени правата като клиент - има си КТЗП, освен това в този случай можеш да сигнализираш и на КРС. Пишеш *писмена* жалба и според закона те трябва да направят проверка. Не си прави труда да подаваш само устна жалба - няма да има никакъв ефект.

И още нещо:

"... Сещате се предполагам, за какъв тип получаване на интернет става въпрос. ..."

" ... 3. не си спомням да съм споменавал, че ползвам нелегално интернет, а ти? ..."

На кое от двете да вярваме ...

Този въпрос буди смесени чувства в мен!
Като казах по какъв начин се получава интернет-а бях далеч от мисълта кражба да те светна :)
По-скоро ставаше въпрос за DHCP :p
И...вярвай на каквото искаш, в крайна сметка всеки има право на мнение :)





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: malone в Dec 05, 2006, 17:59
@jumboframe
Радвам се, че не си се обидил, тъй като бях може би малко по-остър от необходимото. Преценявам го, като си препрочитам поста. Под разносвач на кабели имам нещо друго предвид, реакцията ми е в резултат от почти аналогичен спор в друг форум. Ще изясня.

Подчертах, че съм против кражбата на интернет.
Също обаче съм против и ограничението на броя на компютрите в едно домакинство, подчертавам, моите компютри в къщи. Предоставянето на достъп на съседа срещу заплащане смятам за нередно.

Там се каза следното:
Цитат
Какво прави един доставчик в общи линии - купува някакъв гарантиран капацитет и си го планира за N потребители. Шейпва, продава, разпределя. Говорим за негарантиран споделен на клиент. Когато запълни капацитета с планирания брой клиенти, прави ъпгрейд - купува още капацитет за нови N потребители.


Аз отговорих по следния начин и мисля, че съм прав

Цитат
Да, принципно трябва да бъде така, но не е. Не искам да ме убеждаваш в противното, познавам безброй доставчици от зората на интернет в България. Такива апостоли няма. Познавам действителността и от чисто практическата, бизнес гледна точка и от счетоводната такава.

Ситуацията винаги се развива по следния начин:
"... купува някакъв гарантиран капацитет и си го планира за N потребители. Шейпва, продава, разпределя. Говорим за негарантиран споделен на клиент. Когато запълни капацитета с планирания брой клиенти ..." обаче решава, че му е по-изгодно да шейпва, продава и разпределя на N+M клиенти същото количество, което в прав текст ще рече, че има почти същите разходи с непропорционално по-големи приходи. Това респективно предизвиква реакцията "Ще ме цака той сЪС топла бира". И отговора е "щом той така, ами и ние така".
И ситуцията обикновено продължава, докато недоволството на клиентите добие застрашителни за бизнеса размери. Тогава се купува нов гарантиран канал, но в бизнес плана се залагат N+M клиенти, като цената не намалява, както би трябвало да се очаква, а остава същата. Ще рече увеличава се печалбата за сметка на купувача на услугата.
Цинични икономисти биха нарекли това нормализация на бизнес процеса.
 
Или ако искам да синтезирам, и двете страни постъпват некоректно, което общо взето си е справедлива сделка, типично по български.
По тази причина смятам спора за безмислен.


Та мисълта ми беше, че се наслушах на покриваджии, шофьори, касиерки, телефонни съпорти, които ама хабер си нямат от действителността, от това, което действително правят реалните организатори на бизнеса в тяхната фирма.
И понеже шефа е казал "Няма да ви увелича заплатите, защото се краде трафик" те са готови да се съгласят със всичко и да защитават твърдението на шефа на всяка цена, без да мислят.

Извинения, ако си се обидил от професионалния профил, който ти присъдих. Ако си наистина доставчик, просто няма какво да споря с теб. Аз съм убеден в правотата си, а именно, че ISP мултиплицират печалбите си за сметка на редуциране на качеството на услугата, която клиентите купуват. Не можеш, а и не искам да ме убеждаваш в противното.
Поздрави!





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 05, 2006, 18:00
Цитат (gat3way @ Дек. 05 2006,16:54)
Другият вариант е някой от LIR-овете да ти рутира определен address range, но определено няма да е безплатно.
...
Ако има нещо, за което "ланаджииниците" ме дразнят, това е че продават десетки, че и стотици пъти повече капацитет, отколкото реално имат. Като пльоснат една реклама с гръмкия надпис "3 мбит/с международен" аз очаквам наистина да ползвам такъв канал, а не да го споделям с един квартал диванета. После се оказва че всъщност незнамсикоя услуга била доволно добре шейпната. Цели мрежи се шейпват според някакви техни малоумни споразумения, въпреки което рекламират някакви съвсем различни скорости. И това е проблем, който не е типичен само тук, но и в целия свят. За съжаление.

LIR-овете дават и още как - иначе те губят като клиент. :)

По отношение на споделеността - не ми е известна обществена (гражданска) мрежа за комуникация, която да не е с дефицит. Всички ние доволно псуваме прим. на Нова Година след N-тия опит да се свържем с близките си по телефона (няма значение дал е БТК, Глобул и т.н.). Да, има известна разлика с масовия ЛАН случай :) Просто те попрекаляват с дефицита.
При хората, с които съм работил, допълнителен канал се купува при първата по-постоянна "черта" на МРТГ-то. Лошото стана, когато потребителите масово почнаха да ползват torrent-системите - непрекъснат upload и 1/3 download (с леки и кратковременни пикове до 1/2 download). По случая се наложи въвеждането на някакъв примитивен QoS - за upload SYN, ACK пакетите отделихме нарочна част от канала за да не се отразява запълването на Upload канала на download-a. Не след дълго, както писах по-горе, се даде перманентно свободния канал за ползване от потребители чрез въвеждане на 4:1 d/u.
Според мен най-големият проблем за липсата на разбирателство между потребители и доставчици е различната представа на двете страни за понятията "домашен потребител" и "бизнес потребител".

@ice4o
Нали не ни смяташ всички тук за дебили?


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ice4o в Dec 05, 2006, 21:28
Цитат (VladSun @ Дек. 05 2006,19:00)
Цитат на: gat3way,Дек. 05 2006,16:54
@ice4o
Нали не ни смяташ всички тук за дебили?

Не мисля никой за дебил. Който е, то той сам си го показва и доказва.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: divak в Dec 05, 2006, 21:37
@ice4o,  ти си поредният Звезделин дето се пробва тук ( този форум ). Едни питат как да променят пароли на свой приятели, щото видиш ли имали важна информация на техните дискове, а тях ги нямало, други питат що немогат да маунтват административни шерове със Самба, и ако може някой да им каже как, трети просто ... питат разни подобни нелепици, но ти ....ти изби рибата със тази тема.
Както сам каза - всеки има собствено мнение, предполагам разбра моето какво е.
Как мислиш би се отнесъл ти ако разбереш, че от твоята машина са правени глупости по мрежата ? А как би се отнесъл някой към арматурата ти ако те хване, че твориш подобни простотии ?
Къде е проблема да си смениш доставчика ? Или може би си поредният лан юнак решил да очарова приятелчетата със вещина във хакериите ? Доста комично е да се обадиш във 3:20am като ти спре нета и да се окаже че някой малоумник е осъществил идеята ти. Най-смешното в тази история е това
Цитат
Очевадно не си забелязал, че би следвало да се ползва интернет-а на хората, които не са активни в даден момент.


Ми то ...така и така ще ползваме неща дето в момента не се ползват ....да почна да ти реда ? - жена, кола, банкова сметка, то моето си мое ама чуждото трябва да е общо . ;)
Това бе от веселата страна, трагичната обаче е, че този манталитет и начин на мислене са объркани от самото начало. Говориш колко си онеправдан и как си прецакан ти и всички като цяло и ...какво е решението - кражба !!
 :ok:
Много ми харесва израза :
Прангите не са гривни за украса .
@VladSun той не смята никой, май е убеден ;)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: mhydra в Dec 06, 2006, 14:24
@divak
Цитат
Едни питат как да променят пароли на свой приятели, щото видиш ли имали важна информация на техните дискове, а тях ги нямало, други питат що немогат да маунтват административни шерове със Самба, и ако може някой да им каже как,


Почвам да си мисля май че исказването на CEO-то на М$ че линуксаджиите били комунисти е правилно.....
Поне от това което ти си написал си правя това заключение...
айде поздрави и леки празници.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ilian_BIOS в Dec 06, 2006, 15:45
Не харесвам в моя доставчик това че из цял Бургас има кабели и кутий с натписа "Унакс БГ-лан нет" , то и не само на тоя доставчик ама карай ( верно ли е че като влезем в ЕС , ще се наложи да вкарат сичко под земята ? )  :)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 06, 2006, 16:03
Доколкото съм запознат, крайната дата за изълнение на изискванията на КРС (т.е. "под земята") е 10.01.2007. Интересното в случая е, че "под земята" почти във всички случаи означава "в каналната мрежа на БТК". От своя страна БТК има изисквания към типа на преносната мрежа - бях чел някъде, че разрешава само оптични кабели, коаксиални кабели и нищо друго (т.е. без S/F/UTP). Това означава, че би трябвало да се изгради една доста стабилна оптична опорна мрежа и най-накрая SOHO техниката да се използва по предназначение :). И ние най-накрая да се радваме на наличност на Интернет достъп и в най-големите бури :) :) :)





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ilian_BIOS в Dec 06, 2006, 16:08
Малееее ще имат да събират кабели колкото от тук до луната няколко пъти  :D


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: laskov в Dec 06, 2006, 16:19
Цитат (mhydra @ Дек. 06 2006,15:24)
Почвам да си мисля май че исказването на CEO-то на М$ че линуксаджиите били комунисти е правилно.....

Това не го знаех, но като се замисля - изобилие от дистрота, от ... абе изобилие от изобилия! И то безплатно! Но всеки ползва, колкото му е необходимо! Значи - построили сме комунизма! Бре, да му се не види!  :D


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 06, 2006, 16:22
Тц, Линус Торвалдс е фашист.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 06, 2006, 16:34
Цитат (ilian_BIOS @ Дек. 06 2006,16:08)
Малееее ще имат да събират кабели колкото от тук до луната няколко пъти  :D

Към изискванията на КРС има и още едно - под "въздушни" кабели се разбирало и такива, които са по фасадите на сградите ... смятай още колко кабеляк :)
Мен лично, това малко ме притеснява, защото изпълнението на това изискване е почти невъзможно, а не ми се ще ЛАН операторите да изчезнат от пазара и да останат само няколко монополиста, които да определята цените.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ilian_BIOS в Dec 06, 2006, 16:44
крайната дата за изълнение на изискванията на КРС (т.е. "под земята") е 10.01.2007
Съмнявам се малко че ще я изпълнят ноо...  ;)  , пък и това е наистина малко непосилно , трябва на ново да правят манийте + много пари сигурно трябва да се влагат в ще стане оле мале  :)





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: kennedy в Dec 06, 2006, 17:15
Някъде четох за 2 града с изградена 1GB NGN мрежа до домовете, което естествено е оптика. Не вярвам цената за интернет там да е много висока ....
Напоследък се навъди много "тъмно влакно" на мтел, глобул, овергаз, бдж и електроразпределение , така че скоростите ще растат а цените ще падат.....


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: SRG в Dec 06, 2006, 17:41
Цитат (kennedy @ Дек. 06 2006,17:15)
Някъде четох за 2 града с изградена 1GB NGN мрежа до домовете, което естествено е оптика. Не вярвам цената за интернет там да е много висока ....
Напоследък се навъди много "тъмно влакно" на мтел, глобул, овергаз, бдж и електроразпределение , така че скоростите ще растат а цените ще падат.....

Мда,ще растат .... скоростите ..... в локалната мрежа :)
Явно доста от по-големите квартални "ланки" ръгнаха "тъмно" в ниското,но давам пример с моя доставчик:

Примерен код
Примоция :)
От едикойси ноември нови,ПО-ГОЛЕМИ скорости.
Международен интернет 8mbps


но ..... пинг до "нещо външно" - над 2000 и при това скорост 1/10 от обещаното.И така вече седмица.Иначе пиъринга е добре.
Абе доста време ще мине докато се "интегрират" наш'те ISP-та в EU и забравим за разделението на канала на BG и не-BG.
То и ний докато се интегрираме ще мине време.
Абе май не успях да се изразя правилно,ама нещо ми е скапано и не искам да се подтискам още повече с подобни черни мисли :)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 06, 2006, 18:08
Съгласен съм но пък един пинг с дефолтската големина на icmp echo пакета далеч не е показателен за скоростта с която достъпваш въпросните сайтове, но това е дълга тема за разговор..


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: SRG в Dec 06, 2006, 18:23
Да,така е,не може човек да си прави някакви заключения от един "подразбиращ се" пинг,но пък е най-простия начин когато имаш някаква база за сравнение,а конкретно в моя случай преди това увеличение на скоростта пинга беше 10 пъти по-бърз и скоростта беше нормална (в смисъл колкото трябваше да бъде).Знам ли пък,може и технически проблем да имат,но конкретно днес мисля да не обръщам внимание на нета,а ще обърна внимание на един Мавруд :)
Наздраве на всички Николайчовци и на всички около тях :)
Честит праздник.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 06, 2006, 19:09
Аз не влизам от много време в този форум, защото щадя себе си и не искам да чета глупости. Но след като двама приятели ме помолиха да вляза и да напиша някои неща, ще си позволя да пусна тук тази кратка бележка и после пак да си кажем "чао".

Повечето пишещи тук са в максимална и болезнена заблуда какво е доставка на свързаност към Интернет (известна сред масовия неграмотен потребител като "Интернет").


1. Кой какво доставя?

В глобалната мрежа доставчиците на свързаност са разделени в йерархия. Няма да почна да пльосвам термини, а ще се опитам да обясня какво точно прави всеки от тях. Най-високо стоят доставчици, които разполагат с физически трасета и оперират на територията на поне два континента. Тези доставчици често доставят т.нар. "Layer 2" свързаност и не се занимават с маршрутизация. Т.е. те доставят канала за свързаност, а вече в него заделят физически подканали, които продават на т.нар. "Layer 3" доставчици, които извършват маршрутизацията. Някои от споменатите доставчици оперират и с "Layer 2" и с "Layer 3" канали едновременно. Как и защо оперират и на двата слоя в OSI модела няма да коментирам. Това е много дълга тема.

На всеки може да му се струва безкрайно удобно да се свърже към такъв високостоящ в йерархията доставчик, но това не може да става толкова лесно. Една от причините е, че за да стане някакъв субект партньор на такъв доставчик, той трябва да отговаря както на технически условия (да има определен клас оборудване, обучен персонал, да има трасе, отговарящо на определени условия, автономна система и др), така и на финансови (за закупи канал със скорост не по-малка от някаква пределна - никой не продава обем трафик, а канал със зададени параметри). Именно тук се започва веригата от посредници, които донасят доставката, като услуга, до крайния клиент. Колко дълга е тази верига, т.е. колко доставчика един след друг са навързани, е вече въпрос на конкретна ситуация. Броят посредници по веригата до крайния потребител, влияе много силно върху крайната цена на доставка.

Стигаме до последното ниво, с което крайния потребител контактува. Дали това ще е БТК, която предлага ADSL (безобразна услуга) или бизнес линии, или ще е квартален LAN, който предлага "к'ъв да е Интернет" е вече въпрос на конкретна ситуация.



2. Какво получава крайният потребител?

В случая говоря за домашни потребители и само частично ще засегна малки бизнес потребители.

У нас никой доставчик на свързаност за краен клиент не предлага технически документ, с който да покаже пред потребителя какви технически параметри на връзката му предлага и в каква степен му ги гарантира. На практика у нас никой не знае какво се крие зад доставката на услугата "доставка на свързаност към Интернет". Практиката е да се указва скорост, която не е ясна скорост на какво е. Доколкото у нас се е тръгнало към едно напълно потребителско общество с идиотизирани потребители, в което никой нищо не осмисля и гледа само какво има в рекламата като обещания и цена, аз не очаквам в обозримо бъдеще някой доставчик да започне да дава технически спецификации на връзката към клиента, защото именно клиента е идиот и не изисква такава. Освен това никой държавен орган по стандартизация към момента, не се интересува от това кой доставчик на свързаност каква услуга и с какви параметри предлага. Т.е. в момента няма дефиниция на услугата "доставка на свързаност към Интернет" за крайни клиенти. Наскоро ми се наложи да участвам в комисия по провеждане на търг за доставка на свързаност за една голяма организация. Няма да ви казвам какви физиономии имаха участващите като разбраха, че трябва да покажат точно какво ще доставят с точни технически спецификации. Но аз настоявах изрично да бъдат предоставена тази информация и не остъпих от позицията си, защото аз не мога да оценявам предложения само по цена, а искам да знам какво се крие като услуга зад тази цена. И пет пари не давах за притесненията на участниците - след като са тръгнали да печелят пари, да си ги заслужат с качество.

Центата за доставката на свързаност към Интернет може да се раздели на три пера: разходи по оборудване и наемане на канали за свързаност, разходи по персонал (застраховки, работни заплати, отчисления за здравни застраховки, пенсионно осигуряване и др), разходи по поддръжката на клиента. Второто перо обикновено е най-голямото. То зависи от това как се управлява фирмата. Обикновено у нас повечето приходи отиват за управляващото тяло на фирмата и не се влагат в кадърни специалисти. Наемат се какви да са хора като критерия е да не искат много пари. Това води до силно текучество, невъзможност за задържане на кадърните кадри и се изпада в омягьосания кръг на посредствените кадри. Заложените разходи за обслужване на клиента също са като правило ниски. Осигурява се доста семпла поддържка, която трябва да накара клиента да се чувства виновен, че изобщо иска разрешаване на свой проблем. Истината е, че у нас все още няма наистина "фантатична" поддръжка, каквато например има във Великобритания. Не се наемат хора, които да знаят как точно да осъществят поддръжката. Вина за това положение на нещата има начина на мислене: ръководството на доставчиците знае, че клиентите са идиоти и ги разглежда като гъби, които трябва да бъдат изтискани до последно; клиентите в повечето случаи са непретенциозни, не знаят какво искат и ги удовлетворява положението "едно порно на ден, кърваво екшънче, повечко чалга и 'да загеймим' до пълно изпростяване".

Услугите се предлагат на принципа на ограничаването. Това значи, че за по-малко пари ти се предлага услуга с повече ограничения. Тук не говоря за ограничения по скорост. Говоря за чисто техлогични спънки, които биват създавани на потребителя, за да няма той нормален (не високоскоростен) достъп до Интернет. Орязване на портове и протоколи е масова практика в родните доставчици. Рязане на GRE пртокола за капсулация е също нещо, което може да се характеризира у нас като "стар народен обичай". Забележете, че достъпа до някой си порт например, не натоварва с нищо маршрутизаторите на доставчика (освен ако не са настроени рядко глупаво). Ограничаването по скорост на клиента се базира на броене на битовете информация преминали от и към него. За доставчиците у нас все още по-добрата услуга е тази, която предлага по-малко ограничения. Забележете, че тук схемата на печалба не идва от качеството. Доставчикът купува чист канал с накакво качество. След това ограничава достъпа през него (така калкулира разходи) и обявява снижения достъп като по-изгодна ценова услуга. Т.е. той формира някаква своя гледна точка за това какво е Интернет и я налага на клиента срещу цена, която се внушава за по-изгодна за клиента.

За прозрачни проксита няма да говоря. При този богат на съдържание Интернет в момента, да се ползва прокси сървър по подразбиране, е меко казано простотия. Направете си сметка сами. При все по-голямо разнообразие от съдържание, вероятността един обект от кеша да бъде извикан втори път е много малка. Така се напълва дисково съдържание върху прокси сървъра, което на практика не се използва повторно, а това което се използва повторно не може да оправдае дори електроенергията изразходвана от този сървър. За моя радост в София повечето доставчици са махнали прозрачните проксита.

Още имам спомени от идиотиите и мегакретениите на разни доставчици, свързани с IRC войни. Да бъдеш уникално прост не е лесно. От това време датират и прозрачни DNS сървъри, които трябва да направят така, че да не можеш да влезеш на IRC сървъра на конкурентната IRC мрежа. Тази небивала простотия все още стои по някои "местни" LAN доставчици и показва за каква услуга си говорим.

Но така е, като няма ясно описание на услугата, която се предлага и като няма нормални потребители, които да изискват такова описание, ще има тъпанарски изпълнения и много мъка.



3. Технически аспекти на доставката

Преди да продължа с тази част искам да кажа, че бях дълбоко учуден, че няма бомбен атентат срещу някой краен доставчик, извършен от негови клиенти по особено жесток и брутален начин. Това учудване обаче премина, след като си оформих ясна картина за това какви са потребителите в тази страна. Тези потребители просто плачат да бъдат лъгани, крадени, унижавани, бити, подтискани и т.н. И причината е, че те нямат манталитета на граждани в едно реално гражданско общество, където всеки си търси правата, включително и тези на потребител.

В момента има две полулярни форми на свързване на крайните клиент - модем и LAN адаптор.

Модеми: кабелни модеми и ADSL модеми. Това са някакви остатъци от миналото, които не знам защо толкова се харчат и рекламират. Кабелните модеми, чрез които се извършва доставката на свързаност към Интернет през коаксиалните среди на доставчиците на кабелна телевизия са пълна технологична отживелица. Аз не мога да повярвам, че в момента има интерес към подобна форма на свързване. Това е една силно асиметрична услуга (по отношение на скоростта downstream/upstream) и качеството много силно зависи от много странични фактори, които трудно могат да се контролират (качеството на преносната среда). Устройствата за осъществяване на обратен канал в коаксиалната среда да прекалено скъпи. Кабелните модеми са прекалено скъпи. От друга страна ADSL модемите (реализират PPP over ATM), са малко по-добри в някои отношения, но отново при тях има силна асиметрия и много зависи на какво разстояние от ATM концентратора се намира клиента. Максимално достижимата скорост в преносната среда на БТК е около 5 Mbps. Не съм чувал за скорости до 7 Mbps, освен ако БТК не си ги реализират в помещението, където им е ATM концентратора. И при тях асиметрията downstream/upstream е много голяма. Един от основните проблеми при модемите споменати тук, е високата стойност RTT (Round-Trip delay Time) и силната девиация на RTT за обменяните пакети. (RTT си го представете като голямо време на отговор при ping).

LAN: По замисъл хората свързани по етернет стандарта чрез LAN адаптор, трябва да използват най-добрата за момента услуга за домашни клиенти (че и за корпоративни, в повечето случаи). Истината е, че етернет среда за пренос се гради с изключително много опит, който повечето доставчици у нас нямат, защото нямат кадри, които да го направят (а нямат кадри, защото не искат да им плащат добре и да им осигурят среда за развитие). Изключителна субкултурна педерастия е, да имаш едно трасе, с един етернет сегмент в него и да пуснеш в него 802.1q капсулация (известна много като VLAN стандарт). Това обременява преноса на рамки в този сегмент с 4 байта (товари и комутаторите на пакети безмислено). Мислите си, че това е малко на фона на максималния размер на рамката от 1518 байта? Лъжете се. Проблемът ясно изниква при комуникации с малки като размер пакети (примерно телефония, някои мултимедийни услуги), където тези 4 байта са сравнително голяма относителна част от общия трафик в самия етернет сегмент. Друга уникална простотия е да имаш при клиента MTU=1500 байта, такова да е MTU на файловия сървър, а някъде по средата на "високоскоростното" трасе MTU да спада до 1476 байта и когато клиентите затеглят любимите си филмчета (и пакетите с трансфера станат точно равни на MTU), да се получи високо ниво на фрагментация, което да смали ефективния трафик с доста проценти и да мори маршрутизаторите. Безкрайто тъпи изпълнения са тези с разпределението на скоростта. На едно трасе с капацитет N клиента, се закачат N+100 клиента. Вследствие на това се наблюдават ужасно неприятни загуби на пакети (девиациите в скоростта са ужасни). Примерно, представете си да кажем LAN доставчик със загуба от 20% пакети в мрежата си. Всеки знае, че профила на скоростта от доставчика на свързаност до клиента се проектира да е пресечено конусовиден, насочен с върха към клиента. При нашите LAN доставчци, профилът е цилиндричен. Абсурдните схеми, с които доставчиците целят да ограничат torrent клиентите, товарят излишно маршрутизаторите и комутаторите и не само не спират torrent потоците, но и влошават другите услуги. За т.нар. "шейпъри" (баси и българската дума, а) не искам да се нервирам излишно и да обяснявам какви идиотски схеми за контрол на скоростта могат да се измислят. В 1% само се използват u32 селектори. Всички са безумно влюбени във flowid и само това може да обясни защо една задача по селекция на пакети, която може да се направи в tc направо чрез u32 или u8 селектор, трябва да се прави първо през netfilter с iptables и чак тогава чрез tc.



4. Какво следва?

От следващата година сме в Европа. Това означава, че ще има все нови и нови външни телекомуникационни компании, които ще се стремят да заемат дял на нашия пазар. Аз страшно много ще се радвам те да накарат потребителите да ценят истинските услуги и да видя сред армията на безработните всички тези, които години наред мародерстваха българския потребител.

Всички кабелни модеми, LAN-ове с неизяснено качество на услугите вече са пътници. Те са такива, защото идва пазара на IP базирани медийни услуги, които изискват високоскоростни трасета с ясни параметри. Така, че забравете за Суперлюбовци и с ADSL-и от миналото, забравете за Евротур с модемите им за коаксиални мрежи, забравете за квартални LAN-ове с 20% загуби на пакети и не сключвайте никакви дългосрочни договори. Още от пролетта нещата ще започнат да се променят и ще е тъпо да се окажете прецакани с дългосрочен договор за услуга с ниско или никакво качество. Аз не виждам нормален човек, който в момента ще сключи двугодишен договор с БТК за ADSL модем, след като само след 6 месеца тази услуга ще е безкрайно остаряла.



Благодаря за вниманието и не поднасям никакви извинения на засегнатите.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: if в Dec 06, 2006, 20:23
Благодарности на Веселин Колев, че ни запознава с "Интернет" в България... положението в страната е толкова зле, че няма такива епитети да се опише.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 06, 2006, 20:52
Цитат (vesselinkolev @ Дек. 06 2006,19:09)
За т.нар. "шейпъри" (баси и българската дума, а) не искам да се нервирам излишно и да обяснявам какви идиотски схеми за контрол на скоростта могат да се измислят. В 1% само се използват u32 селектори. Всички са безумно влюбени във flowid и само това може да обясни защо една задача по селекция на пакети, която може да се направи в tc направо чрез u32 или u8 селектор, трябва да се прави първо през netfilter с iptables и чак тогава чрез tc.

И аз благодаря, г-н Колев за *обективната* оценка на положението с Интернет доставчиците в България.

По отношение на твърденията в цитираното по-горе - не съм много съгласен и ще обосновя различията си с Вашето мнение в качеството си на автор на статии за прилагане на споменатата от Вас схема. Дали ще отговорите или не - не това е важното за мен.

*Всички* големи български Интернет доставчици, които не се занимават с крайни клиенти и от които всички малки доставчици купуват канал правят разграничение м/у български трафик и международен такъв. Естествено разграничението е в цената. По веригата това разграничение отива и до крайния клиент.

В такъв случай, аз лично не виждам как би могло да се реализира контрол върху трафика с u32 селектор и за *двете* посоки на канала без това решение да стане в пъти по-неефективно от решението с flowid.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 06, 2006, 21:30
|sed {s/flowid/handle/}

халал да е...


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 06, 2006, 22:00
Цитат (gat3way @ Дек. 06 2006,21:30)
|sed {s/flowid/handle/}

халал да е...

тъй дье :)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 08:25
Цитат (VladSun @ Дек. 06 2006,21:52)
Цитат (vesselinkolev @ Дек. 06 2006,19:09)
За т.нар. "шейпъри" (баси и българската дума, а) не искам да се нервирам излишно и да обяснявам какви идиотски схеми за контрол на скоростта могат да се измислят. В 1% само се използват u32 селектори. Всички са безумно влюбени във flowid и само това може да обясни защо една задача по селекция на пакети, която може да се направи в tc направо чрез u32 или u8 селектор, трябва да се прави първо през netfilter с iptables и чак тогава чрез tc.

И аз благодаря, г-н Колев за *обективната* оценка на положението с Интернет доставчиците в България.

По отношение на твърденията в цитираното по-горе - не съм много съгласен и ще обосновя различията си с Вашето мнение в качеството си на автор на статии за прилагане на споменатата от Вас схема. Дали ще отговорите или не - не това е важното за мен.

*Всички* големи български Интернет доставчици, които не се занимават с крайни клиенти и от които всички малки доставчици купуват канал правят разграничение м/у български трафик и международен такъв. Естествено разграничението е в цената. По веригата това разграничение отива и до крайния клиент.

В такъв случай, аз лично не виждам как би могло да се реализира контрол върху трафика с u32 селектор и за *двете* посоки на канала без това решение да стане в пъти по-неефективно от решението с flowid.

Да, объркал съм handle с flowid, има и правописни грешки, за които се извинявам, но не разполагам с време дори за редакция на написаното.

Също така, хайде без снобщини и разговори на вие. Това, че ти не знаеш как се разделя трафик по канали и пишеш статии достойни за снизходителна усмивкам не значи изобщо, че имаш понятие как това става.

И ще напиша как точно се разделя трафика и къде се прави от опит на аднминистратор с над 8 години стаж точно по проблема и дано най-накрая се разбере това, което пиша и се спрат какви ли не тъпотии с извличане на мрежи по country поле от RIPE DB и прочие, от които човек само може да се отчайва, че ги има!


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 09:36
Как се класифицира трафика за да бъде след това подложен на селекция по скорост за клиент.

(Предварително се извинявам за грешките, които ще допусна при бърозото писане).


Понеже се навъдиха всякакви писачи по темата, които даже имат претенциите да препоръчват творенията си, искам да напиша как се решава задачата, известна сред ланаджиите-идиоти като разделяне на трафика на "peering" (да ви имам и понятията) и "международен" (въх!;). Точно идиотски са самоделните решения тип "ТНТМ"

Защо толкова малко хора си дават труда да седнат с лист и химикал и да поразсъждават така, както биха разсъждавали доставчиците, които събират трафика и го класифицират.

Какво значи локален канал (известен като "peering")? Повечето хора си представят едни безкрйно широки канали и по тях достъпват на висока скорост всичко българско. Това са пълни безмислици. Скоростта в самия български интернет е страшно неравномерно разпределена. Висока скорост има само там, където между доставчиците има напречна свързаност и то в рамките на населеното място. Пример е София, където всеки доставчик оперира през някоя от MAN средите и се свързва с другите формирайки виртуални LAN мрежи (VLAN). Дори и там скоростта на свързаност е обект на договорка и не е безгранична. Ако един клиент от Софийска мрежа реши да достъпи файлов съвър във Варна, нали никой не си прави заблуда, че това ще е с някаква висока скорост? Или пък торент сесия до клиент в Малко Търново ще е със скоростта, която ще има сесия с близкия съсед през два квартала? И после има обаждания от клиенти със съдържание "е нали е пиъринг това бе, защо нямам висока скорост". В момента положението е такова, че скоростта до мрежи в чужбина е по-висока от скоростта до повечето мрежи в провинцията.

И тук идват самоделките и мега техническите схеми на разни "специалисти", съгласно които има само два канала и клиентите биват разпределяни по скорост в тях. И веднага се вижда, че по единия канал се задава дефицит на трафик, който може да препълни дори дадено направление, да внесе в него загуби на пакети и да направи услугата "к'ъв да е Интернет". Това е така, защото хората, които правят подобни схеми и идея си нямат от топология. И после творят, че дори и продават подобна услуга (мега наглост!;), пишат статии и дори не ги е срам да си напишат името като автори на подобни идиотии.

Много от тях се измъкват с оправдание "ами то сега едното по-скъпо от другото", "ами то да работи там нещо" и подобни. Ето заради такъв начин на разсъждения в българското интернет пространство е пълен мрак, дерибейство и безпростветност. И после били обидени защо не им признавали "труда" и не им давали парички за това. Типична постсоциалистическа наглост - да правя каквкто мога, а да ми плащат както искам и да ме признават за баш тарикат. Прочели нещо от тук и там, въоръжили се с неумение да решават елементарни транспортни задачи и после "ау, ами то така сега, какво да направим, то не съм аз виновен, ами Пешо". Също така има оправдания "ами той моя доставчик така иска и аз затова такава идиотска схема правя" и т.н. Ами при прости клиенти (все LAN корифеи, знаещи и можещи, опъващи жици по дървета), големите доставчици се изхитряват да дават за много пари малко услуги. Като клиентът не изисква нещо, то не се предлага.

Ценово оправдание "ами едиия канал е по-скъп от другия" издиша от всякъде, защото ако се следва схемата на разделяне на скоростите, едното разделяне (това с т.нар. "peering") води до създаване на дефицит на скорост и следователно излиза, че по-скъпия канал е по-качествен (като параметри и най-вече ниво на загуби на пакети), а по-евтиния е много по-лош, защото в него има дефицитни откъм скорост направления, които не са покрити с политики за скорост (примерно по едно направление могат да дойдат не повече от 720 Kbps, а на "шейпъра" (велика българска думичка използвана от култовите администратори), сложен клас за 10 Mbps).

Това със списъка с "български" мрежи винаги ме е просълзявало от умиление. Разбира се, аз не мога да очаквам, че всички хора са наясно защо това, че една мрежа е описана с поле "country: BG" в RIPE DB (от където се извлича списъка), не я прави достъпна на висока скорост или дори не я прави "българска". Това по този списък да правиш извод за свързаността до дадена мрежа е признак на стрхотен дефицит от познания. Също така този списък не отчита и ценовата схема на каналите, защото има български мрежи, които продават трафика от и към тях на цени по-големи от тези, които са за Интернет (известен сред широките LAN маси като "международен" канал - канал между народите) - warez-и и не знам си какви още източници на филмчета, музика и кадри с голи какички и батковци.


***


Протоколите, чрез които се маршрутизират пакетите не знаят нищо за принадлежността на една мрежа към дадена държава. За BGP4 (основен маршрутизиращ протокол в момента), няма географски признаци, които той да следва. В него са заложени съвсем различни параметри.

За да не си губя времето с описание на нечия простотия, обяснявам как се извършва разпределението по скорости.

Нека аз съм краен разпределител за домашни клиенти. Аз купувам трафик от доставчик и искам той да ми класифицира канала чрез три виртуални LAN-а така. Първи канал (първи виртуален LAN) - Интернет, втори канал (втори виртуален LAN) - локален канал със скорост до точките му на терминиране не по-малка от 80 Mbps, трети канал (трети виртуален LAN) - локален канал със скорост до точките му на терминиране не по-голяма от 10 Mbps. При себе си имам три маршрутизатора, които получават през BGP сесията селектирани маршрутите за трите канала. Тези маршрутизатори са т.нар. "първи вал" в моята автономна система. Вторият вал маршрутизатори са тези при клиентските мрежи и всеки маршрутизатор от втория вал има по една сесия с всеки машрутизатор от първия вал. На маршрутизаторите от втория вал има само контрол на трафика касаещ вътрешната мрежа (превентори на полюции на трафика, защита от потоци с голяма плътност на пакетите и т.н.). На всеки маршрутизатор от първия вал се прави контрол на трафика за всеки клиент по даден канал. И това (ако маршрутизатора е с OS Linux), става само със селектор, без да се прави изобщо маркиране с iptables.

Може да се направи и по-сложна схема на селекция, но тази е достатъчно илюстративна. Може и да се разпредели натоварването по по-уместен начин, но горното стига да опише идеята.

Няма да описвам BGP community схемата при доставчка. Това е обект на различна дискусия и ако някой много иска, ще му бъде обеснено с примери.


***


И нека сега да не започваме по стар български обичай с оправдания от рода "ама то така скъпо, ама то много сложно и т.н.". Никой не е абониран да бъде доставчик и на никой не е гарантирано конституционно правото да бъде доставчик. Това, че е много модерно да доставяш свързаност към Интернет, а предишната или сегашна дейност да ти е месопреработване и продажба на коли втора употреба, изобщо не значи, че ти трябва да оцелееш като доставчик на свързаност. В момента всеки иска да е интернет доставчик, да купува евтинко каналите и да ги разпределя без особени схеми и усилия и да печели повечко. Доставчиците у нас са твърде много и 80% от тях са пълна скръб и трябва да фалират. Не може човек със съзнание на земеделец и скотовъд, да се занимава с мрежи. Хора с манталитет "аз съм админ, тука един леймъри дето не са чували ко туй слак ги мачкам и рулирам", да отварят по една сергия на женския пазар и да почват да се занимават с единственото нещо, което могат. Ето затова не ни взимат не сериозно в чужбина. Защото съм бил в три комисии за одит на телекомуникационни структури у нас и ме е срам от колегите ми от чужина, защото те са в шок от това, което виждат тук. И после този одит отива при инвеститора и той казва "за какво да инвестирам в България, като пазара им е кирлив, а "спациалистите" прости". И от догодина като почнат да идват у нас телекоми, те изобщо няма да се занимават да закупуват даден LAN. Ще пускат своя среда, ще предлагат своя услуга и ще мачкат с качество. На "мегаспециалистите" ще им остане само да си пият ракията и да псуват що сме в Европа и що по-кадърни от тях идват и им взимат клиентите.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 07, 2006, 09:47
Ами предполагам знаеш кой е създал и кой подържа базата с адресни ranges на ip.ludost.net, предполагам че ще е най-коректно да отидеш да им се навикаш и обвиниш в некомпетентност, така де, таргетирай си недоволството по-прецизно. Иначе как очакваш тук да има засегнати хора, те нито са виновни, нито пък си постигаш ефекта така :)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 09:57
Цитат (gat3way @ Дек. 07 2006,10:47)
Ами предполагам знаеш кой е създал и кой подържа базата с адресни ranges на ip.ludost.net, предполагам че ще е най-коректно да отидеш да им се навикаш и обвиниш в некомпетентност, така де, таргетирай си недоволството по-прецизно. Иначе как очакваш тук да има засегнати хора, те нито са виновни, нито пък си постигаш ефекта така :)

Както винаги пишеш глупости и се опитваш да участваш някъде на принципа "и аз да кажа". Приятно ми е, че те дразня и че не ти създавам душевен комфорт, но за жалост това положение ще продължи.

Ти поне нямаш косица, която да ти пречи да гледаш по-добре в монитора, виж моля те къде на ip.ludost.net пише за какво се използва и къде е написано, че този списък се използва за класифициране на трафика по скорости. Обясни ми в този случай мега кретенската си идея да пиша на Боян Кроснов и да му се карам за това, че е направил този списък, само защото някакъв подобен на теб набеден специалист, е ползвал този списък както си знае? Както винаги се обаждаш неподготвен и не знаеш, че този списък бе напревен с цел направата на access-list-и по време, когато напречните връзки бяха по-скоро изключение и въпрос на политически натиск.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: wlado в Dec 07, 2006, 10:17
цялата тая работа обяснена по-горе и то много културно не ми е ясна но смятам, че така обяснено си е много добре.И вече искренно се надявам че всички ще фалират и на тяхно място ще дойдат някви спецове


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 07, 2006, 10:24
Тц, разсейваш скуката и създаваш предимно приятни емоции да ти кажа. Твоето мнение по въпроса дали имам коса и как съм бил правил правила за трафик контрол например ми даде една свежа доза положителни емоции.

Пък и щом искаш да ти обясня, ще ти обясня бе :) Това беше първото нещо за което се сетих като прочетох ейтва:

Цитат

...тъпотии с извличане на мрежи по country поле от RIPE DB и прочие, от които човек само може да се отчайва, че ги има!


Ама честно казано нямам нищо против да се опитваш да ме класифицираш. Даже сега съвсем нарочно те провокирам. Липсват ми емоции, липсва ми безплатна психоанализа и как беше там... консултация от истински специалист. Последното всъщност не ми липсва толкова, и не само на мене доколкото разбирам :)


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 10:46
Цитат (gat3way @ Дек. 07 2006,11:24)
Тц, разсейваш скуката и създаваш предимно приятни емоции да ти кажа. Твоето мнение по въпроса дали имам коса и как съм бил правил правила за трафик контрол например ми даде една свежа доза положителни емоции.

Пък и щом искаш да ти обясня, ще ти обясня бе :) Това беше първото нещо за което се сетих като прочетох ейтва:

Цитат

...тъпотии с извличане на мрежи по country поле от RIPE DB и прочие, от които човек само може да се отчайва, че ги има!


Ама честно казано нямам нищо против да се опитваш да ме класифицираш. Даже сега съвсем нарочно те провокирам. Липсват ми емоции, липсва ми безплатна психоанализа и как беше там... консултация от истински специалист. Последното всъщност не ми липсва толкова, и не само на мене доколкото разбирам :)

Говори ми глупости, говори ми. Ела и напиши в блога ми пак някой анонимен коментар. Типичен IRC герой си. Понеже нямаш друга среда на изява, много те кефят анонимните изяви тип "селски тарикат от градски тип". Безинтересна циклофрения, а?


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 11:16
Да отминем тирадите на разни IRC герои и смешници, на които падението им е така присъщо и да продължим малко по темата.


В условията на локална свързаност в България има един голям проблем. Този проблем е топологията на взамната свързаност. Причината е, че у нас локалната свързаност не мина през фазата "Internet Exchange" - IX. Какво е това? Както знаете в местата, в които преминава и се разпределя много трафик, са организирани т.нар. локални среди за обмен на трафика. Това са именно IX. Основата им е високоскоростна среда за обмен на данни, връзката до която всеки участник в IX изгражда за своя сметка. Разбира се, има условия, на които един участник в IX трябва да отговаря (няма да ги изброявам, но най-важното е участника да има автономна система и да използва BGP4 за да рекламира маршрутите). В IX топологията на свързване е пак точка в точка, но има много по-добър контрол над скоростта от доставчик до доставчик и разбира се, по-малко настройки, чрез които тя да се поддръжка. Има и по-малък брой BGP сесии, които се реализират чрез свързване на участниците в рефлекторна BGP схема, което намалява натоварването на маршрутизаторите (т.нар. пълен "mesh" е по-малък). От гледна точка на BGP сесиите топологията е звезда (не е нужно всеки доставчик да пуска BGP сесия до всички други), а пуска само една или две сесии до BGP сървъри в рефлекторната топология. Топологията, по която обаче двата доставчика обменят свързаност е точка в точка. Хубавото е, че така се оптимизира топологията за връзка до недиректно свързаните в IX доставчици и е ясен нейния статус и лесно може да се договори резервиран капацитет (технологично лесно е той да се направи). IX води и до по-голяма симетризация на каналите и най-вече прави транзита задължителен. Това задължение се декларира от доставчика му при кандидатстването му за членство в IX. Няма балкански нрави като "абе аз да точа само, а от мен никой да не точи" и т.н. селски тарикатлъци.

У нас нещата се развиха по доста различен сценарий. Първо се създаде т.нар. SIX - Sofia Internet Exchange. Доколкото в дъното й стояха BOL.BG (Димитър Ганчев много обича да ръководи и управлява), тази организация нито имаше ясна представа какво е IX, нито реализира технически среда за IX. Разбира се, разпадна се с гръм и трясък, поради това, че не само BOL.BG не знаеха какво е IX, а и останалите дето се бяха събрали да участват не знаеха и понеже не знаеха, го разглеждаха като заплаха за бизнеса им със обмен на съдържание в нарушение на лиценза за разпространение. Трябва да си го кажем ясно, че ставаше дума за извиване на ръцете на едни доставчици от страна на други с цел продажба на достъп до "free" сървъри. Вследствие на това се започнаха едни тънки сметки кой с кого да се свърже, кой какви мрежи да филтрира (ip.ludost.net помогна на някои хора да филтрират достъпа до "free" съдържание само за български мрежи, а не за разпределение на скоростта, както някои мега специалисти смятат). След това дойде модата на MAN средата за свързване. В нея логиката е, че всеки доставчик предоставя вируален LAN, в които се свързва с други доставчици. Тази схема отново може да се използва за извиване на ръце и тя се използваше като такава. Искахе се гаранции за това, че единия нямало да точини много, пък щял да дава да се точело от него еди колко си пъти повече и не знам си какви абсурдни схеми. За Евронет и ДатаБГ ме е гнус да говоря даже. Такова извиване на ръце, такива мутренски похвати в Интернет и селяния не съм очаквал да видя.

MAN средата за свързаност омрежва много топологията. На практика у нас силно асиметризира връзките (доста време ми отне да анализирам защо, но не мисля, че искам да описвам и това) и не може да даде точна и ясна представа за скоростта между транзитно свързани автономни системи. Много е сложно да се направи подобна оценка. Няма и ясни правила при обмена на трафик, често има асиметрии в маршрутизацията. На практика локален високоскоростен канал за повечето доставчици се формира чрез BGP community обмен на префикси и формирания накрая "mesh" се различава доста от списъка на ip.ludost.net, който е абсолтен, а не топологичен и затова не може да е меродаван източник за конкретната ситуация. Т.е. има делене по BGP community маркер на високо и нискоскоростни направления. Няма единен канал за локална свързаност, няма гарантирани скорости, няма дори минимално прогнозируеми. Именно защото е така, когато се налага висока скорост между два града в България за някакви фирмени цели, се гради канал с гарантирана скорост и въобще не се разчита на тесните канали на доставчиците. Дори в някои случай е по-добре да се изгради сателитен линк. Макар RTT там да е голям и BDP параметъра да е неблагоприятен за връзките, тази свързаност е по-качествена от тази, която уж идвала от "peering" високоскоростните трасета.

Бях голям ентусиаст в София да се изгради IX и мислех да пусна проект за това за финансиране от ЕС (не от мое име, а от името на доста авторитетна организация). След като видях обаче с какъв манталитет на тарикатлък ще се сблъскам у нас, започнах да се поотказвам. Поотказа ме и Делян Делчев, с който след доста обширен спор, стигнахме до мнението, че така само ще позволим на МВР по-лесно да подслушва трафика у нас. За жалост Делян се оказа за пореден път лош пророк. Близо година, след като спорехме с него, МВР използва подслушване и принуда за да се бори с потребителите. И доколкото аз съм много против Интернет да е поле на изява на падари и цензури, оттеглих целия проект за IX.





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 07, 2006, 14:39
@ Веселин Колев
Много добре описано, много хубаво, веднъж даже го обсъждахме с Вас - съгласен съм.
Но няма как да отида при моите клиенти (ланаджиите) и да им кажа - сега ще съберете един тон пари, ще направим това и това и по този начин ще станете свестен Интернет доставчик. Е, потребителите едва ли ще го усетят много, ама ще сте свестни. А и между другото ще трябва да си уредим няколко технически аспекта с доставчика (Евронет в случая) - налагало ми се е няколко пъти да говоря с тях по проблеми зависещи от тях - много е трудно.
Те, клиентите-ланаджии, не могат да прескочат в случая, нито "ама то така скъпо, ама то много сложно и т.н.", нито "it works for me".
Докато ситуацията е такава, моята работа ще е да им предоставям решение, което е достатъчно евтино и работи достатъчно надеждно. И ще предлагам моите решения на хората, които могат и искат да ги ползват.

ПП: " ... Също така, хайде без снобщини и разговори на вие. ..."
Г-н Колев, разговорите с Вас винаги ще бъдат на Вие - това отразява от една страна моето уважение към Вас в качеството си на добре образовано техническо лице и дистанцираността ми към *човека* Веселин Колев от друга. Не влагам нищо подигравателно или снобско тук.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 07, 2006, 14:41
Най-нагледен пример за параноя редуваща се с грандомания. Злоупотреба със стимуланти, бифазни разстройства или просто генетична обремененост, знае ли човек...


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 15:08
Цитат на: gat3way,Дек. 07 2006,15:41
@VladSun: Стига филмови сцени и лични драми. Дистанциран от човека, тра-ла-ла и глупости, колко хубаво звучи, все едно гледам треторазряден латиносериал. Сигурно си очаквал да бъдеш оригинален и да засегнеш, но дори не ме разсмя. Я вземи се стегни и почти да разсъждаваш малко по-трезво. Да обясняваш на отношението си към някого, за което той не дава и пет пари е повече присъщо на жените...

И още нещо, като препоръчваш такива самоделки, не се чуди, че състоянието на нещата е такова. Едно нещо се прави винаги по правилния начин. За това обаче е нужно да се търсят начини. За да се направи по неправилния начин винаги може да се намерят причини и основания. Именно затова всичко е на този хал. И ще продължава да си бъде и после пак ще има чуденки "ама защо така бееее... ама защо не е добре ...". Ами то реалността е функция на тези, които я градят.


@gat3way: Дарлинг, защо не си толкова хубава, колкото и проста?





Титла: евтин интернет?
Публикувано от: gat3way в Dec 07, 2006, 15:11
Защото не съм еврейка. Базик.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: vesselinkolev в Dec 07, 2006, 15:19
Понеже виждам, че се няма никакви технически аргументи и само разни травестити се напъват да кажат нещо (не визирам VladSun), е време да си кажем "всичко хубаво". Да пиша повече няма смисъл. Нито gat3way ще се излекува, нито ще се разхубави, нито ще поумнее. И след пет месеца да вляза пак, пак ще си е същия непризнат психолог-форумен лъв, за който най-големия дразнител е това някой да знае нещо, което той не знае. Нормалните хора се радват, като виждат знаещи хора около себе си, защото така те си вършат по-добре работата. Ненормалниците само се дразнаят от това, но те и без това никаква работа не вършат.

Останете си със здраве и дано ежедневната олигофрения тук не ви дразни. Аз лично си ценя времето и не може да го губя обяснявайки на някого нещо, което той не иска да разбере.


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 07, 2006, 15:45
Цитат (wlado @ Дек. 07 2006,10:17)
цялата тая работа обяснена по-горе и то много културно не ми е ясна но смятам, че така обяснено си е много добре.И вече искренно се надявам че всички ще фалират и на тяхно място ще дойдат някви спецове

А, пък аз се надявам спецовете да не са от E-ON ... е станаха по-известни като E-OFF


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: ZERG в Dec 14, 2006, 18:53
Цитат (n_antonov @ Дек. 01 2006,20:27)
По начало, евтин и интернет малко не вървят заедно:)

Иначе си прав, много "доставчици" наричат услугата си интернет, но всъщност доставят само www, "мирка" и mail, а някои дори и третото не правят. Позволяват си да забраняват протоколи, портове, услуги... Все неща, които би трябвало да влизат в понятието интернет.

Да и БТК затова отнесоха 100000 лв глоба че бяха затворили воип портове.Моят предишен нет доставчик ми беше затворил 5060 и аз като се обадих ми казаха че такъв порт няма : :p


Титла: евтин интернет?
Публикувано от: VladSun в Dec 14, 2006, 22:49
А КРС какво казаха по въпроса ;) ?

Не се заяждам, но колкото повече чета за такива проблеми, толкова повече се убеждавам, че същите се разискват само в подобни форуми - резултатът е нулев. И докато е така ISP-тата ще си правят каквото искат...
Съшествува цял изграден правен механизъм, със съответните институции - използвайте ги! Те са създадени именно за да служат на нас.