Покажи Публикации - mishaikin
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 6
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / 2 въпроса дето ме тормозят -: Jan 18, 2006, 03:11
Потърсих в гугъла, но нищо не намирам за следния проблем:
Като гледам нещо с real кодек непрестанно буферира, показва образ и картина за секунда и после: Congestion и пак буфериране и така все едно и също. Пробвах в уиндоуса - такъв проблем няма. Някакви идеи? Не ми се рестартира компютъра всеки път когато искам да гледам НАСА.ТВ . Пробвах и с най-пресните build-ове, но си стои този проблем. Като че ли нещата стават по-добре ако сложа да ползва минимум CPU, тогава обаче образът е с лошо качество. Излишно е сигурно да добавя че с пакетът win32codecs, наса.тв в asx формат не тръгва в никой от плейърите ....

И втори проблем: Има ли начин да се преодолее проблем с нагъл ISP доставчик и firewall-a му, който не ми позволява да ползвам никакви voip услуги щото не били "supported for now" и единственото "supported" било скайп (на тоя доставчик плащам 39 евро на месец, но за съжаление имам 2г. договор и не мога да се отърва! ....)

Под уиндоуса това се преодолява с помощта на realtunel (макар че резултатът с качеството на звука не беше добър), но има ли някакви варианти за под линукса.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / tvout резолюция -: Jan 08, 2006, 15:48
може ли да се конфигурира резолюцията на tvout-а? Опитах да коригирам в xorg.conf опциите за размера но нищо не се получава, също и чрез контролния панел на ATI, пак без ефект.

Ето в xorg.conf какви опции имам:
=== TV-out Management ===
    Option "TVFormat"                   "PAL-B"
    Option "TVStandard"                 "PAL-D"
    Option "TVHSizeAdj"                 "-50"
    Option "TVVSizeAdj"                 "-10"
    Option "TVHPosAdj"                  "0"
    Option "TVVPosAdj"                  "0"
    Option "TVHStartAdj"                "0"
    Option "TVColorAdj"                 "0"
    Option "GammaCorrectionI"           "0x00000000"
    Option "GammaCorrectionII"          "0x00000000"

Каквото и да променям в Option "TVHSizeAdj"  не става нищо след рестарт на Х-а. А проблемът е че лаптопът е с почти widescreen - 1280/800. Засега единствения начине е като пускам филм да сменям резолюцията на кде-то да е с отношение 4/3 за да се вижда филма нормално.

Някакви идеи?
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Jan 06, 2006, 12:06
Преди 3 дни купих нова оптична Logitech мишка и откакто я ползвам не съм имал такива usb забивания. Надявам се от това да е бил проблема.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / kubuntu dvd проблем -: Jan 04, 2006, 19:02
Цитат (FuckMyFucker @ Ян. 03 2006,18:07)
Цитат (debelio @ Ян. 03 2006,16:59)
Цитат на: mishaikin,Ян. 03 2006,13:44
Но причината да се насоча към подобна алфа версия е че искам да съм с най-новия кърнел и прочие...

Не използвай Драке-а за нищо друг освен за тест. Колкото до компилацията на нов кърнъл, виж тук.Да той е прав.По всяко време може да си сложиш нов кернел с твои настройки.Което според мен ще ти е доста по удобно, защото всичко ще е нагодено по твоите лични нужди.

Малко progress report, както се казва:
Опитах с custom компилация на кърнел:
2.6.15 - зарежда сусето до графичен логин с 15 сек. по-бързо, обаче, един сериозен проблем - драйверите на ати не работят с него и не мога да имам 3d
2.6.14 - зареждането не е по-бързо, не може да се компилира с пача за suspend2, не показва правилна информация за батерията, когато се изкл. захранването, затова пък винаги връща процесора на 1800 МХц, след като се вкл. захранването (това е проблем в 2.6.13), или както се казва Едно оправили, друго развалили  '<img'> , ati драйверите могат да се заредят.

За съжаление се налага да стоя със стария кърнел ....  ':angry:'
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Защо ми забива линукса -: Jan 03, 2006, 21:23
Моя Konqueror почна често да крашва без ясна прилика в обстоятелствата, но не знам какво го причинява. Пак в същия линукс SUSE 10, с кде 3.5.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / kubuntu dvd проблем -: Jan 03, 2006, 13:44
Процесорът е 64 разбира се, иначе няма да тегля 64 битов линукс. Но причината да се насоча към подобна алфа версия е че искам да съм с най-новия кърнел и прочие, заради разни acpi проблеми, вкл. това че лаптопът не може да се хибернира (suspend2disk), вкл. и странните неща с usb мишката дето се случват напоследък.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Jan 03, 2006, 13:29
ами то биоса е един такъв доста постен, почти без настройки. Освен това съм сложил последния ъпдейт от сайта на Fujitsu-Siemens от септември мисля беше миналата година. От тогава насам не е имало други, за съжаление. Даже и вчера гледах, но уви! Но не мога да си обясня защо трябва в такива ситуации да вадя батерията (при извадено захранване) за да може да стартира машината.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Jan 02, 2006, 17:38
Заблудил съм се!
Днес пак имах същия проблем с мишката, после преди рестарт трябваше да вадя батерията и да я връщам иначе лаптопът забиваше незабавно след пускане на захранването.
Опитах след това да стартирам и  в safe mode, acpi=off, но така въобще не работи машината.
И още нещо - забелязах че когато се случи такова нещо обикновено лаптопът е по-горещ отколкото би трябвало, т.е. почти пари на пипане отляво на тъчпада. Не знам дали има нещо общо. Дали да сменя мишката?  '<img'> Или линукса!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Dapper - instal -: Jan 02, 2006, 12:47
Цитат (Guest @ Ян. 01 2006,22:22)
Цитат (mishaikin @ Ян. 01 2006,21:57)
хубаво че въобще стигаш донякъде, аз стигам до тук още в началото - http://www.starrydreams.com/kubuntu/kubuntu1.jpg '<img'>

Не ти е читаво CD-то, троши се като търси файлове... Провери си MD5 - ако те съвпадат, може да е бъгаво...

MD5 съвпадат, иначе не бих тръгнал да записвам двд без да съм го проверил .... 2 пъти го записвах пустото двд! Но съм на трафик и не мога да го тегля няколко пъти.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Jan 02, 2006, 00:26
Върнах стария оригинален default kernel 2.6.13, след едни експерименти за пореден път бях качил ъпдейтите до 2.6.13-15.7 но този път от немски сървър, а не от българското огледало както при предишните пъти.

Днес не съм имал проблеми с мишката, но пък не смея да слагам ъпдейтите  '<img'>  и ми свети постоянно иконката за тези пачове.

А acpi-ът по принцип много шантаво си работи на този лаптоп, ама чакам с надежда по-новите кърнели. Дано и от Novell да са по-бързички  '<img'>
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Dapper - instal -: Jan 01, 2006, 20:57
хубаво че въобще стигаш донякъде, аз стигам до тук още в началото - http://www.starrydreams.com/kubuntu/kubuntu1.jpg '<img'>
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Dec 31, 2005, 01:39
Хм, проблема почва наистина да става много изнервящ. Даже и да успея след подобно зависване на мишка да изключа лаптопа, след това не може да се стартира - нито линукс, нито уиндоус, просто забива след груб менюто. Единствено помага да извадя батерията и да я сложа обратно. Не мога да разбера мишката ли довежда до това или проблем с лаптопа.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Dec 31, 2005, 01:08
Цитат (Guest @ Дек. 30 2005,21:32)
Имам същия проблем USB мишката ми умира безпречинно.
При мен се оправя като "утрепам" модула usbhid и го лоадна на ново.(rmmod usbhid ; modprobe usbhid)   ':ok:'

Току що пак се случих, току ще се бе заредило кдето, и като се опитах да помръдна оптичната usb мишка и тя запецна. Опитах rmmod usbhid ; modprobe usbhid но не подейства, за съжаление. Дали не се е пък скапала мишката и да трябва да купя нова?
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / kubuntu dvd проблем -: Dec 30, 2005, 22:17
Искам да пробвам Kubuntu  - изтеглих dvd-то оттук
md5sum проверката бе ок, изпекох dvd-то, като пуснах проверка на записа - ок, рестартирах, пуснах инсталация на хард диска и секунди след декомпресирането на кърнела - О, ужас! (извинявам се за лошото качество на образа, но е набързо направено с цифрова камера)

Изпекох ново двд - същото. Какво да правя? Не мога напосоки да тегля по 3Гб непрестанно защото съм ограничен с 15Гб месечен трафик. Може би нещо трябва да се зададе в опциите с F4, но не знам какво. Помогнете!
Пуснах и едно съобщение в бъгзилата на кубунтуто, но това не ме успокоява  ':crazy:'
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / проблем с usb мишка -: Dec 30, 2005, 17:35
Хм, след като претърсих форума, изглежда че този въпрос най отговаря на това което искам да питам, а именно:
От няколко дни имам сходен проблем, мишката (usb) умира бепричинно, след което даже и да я изваждам/слагам в usb порта, нищо не се получава - свети, но не работи (тъчпада обаче продължава да действа). По-притеснителното обаче е че като се случи такова нещо, ако се опитам да изключа лаптопа или да го рестартирам - не се получава, стига до състояние подобно на standby и продължава да му свети лампичката за това че е включен. Опитите да го изключа от подобно състояние с power бутона са обречени на неуспех в такъв момент, което ме шокира най-много - единствено помага изваждане на батерията при изваден кабел на захранването ....
Понякога мишката успява да се оправи ако спра или рестартирам hal процеса, но само в 20 процента от случаите.
В момента пак се случи същото и ето както получавам с dmesg:
usb 1-1: USB disconnect, address 6
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
hub 3-0:1.0: Cannot enable port 1.  Maybe the USB cable is bad?
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
hub 3-0:1.0: Cannot enable port 1.  Maybe the USB cable is bad?
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
hub 3-0:1.0: hub_port_status failed (err = -32)
ehci_hcd 0000:00:13.2: port 1 reset error -110
..........................

Почвам да се притеснявам да не е хардуерен проблем с лаптопа, от друга страна мисля че в уиндоус това няма да се случи (поне не се е случвало никога в редките случаи когато го включвам, вкл. и вчера). Имате ли някаква идея?
Страници: [1] 2 3 ... 6