Linux за българи: Форуми

Предложения и въпроси относно Linux-BG => Предложения за подобрения на сайта => Темата е започната от: lunarvalley в Aug 28, 2014, 00:15



Титла: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Aug 28, 2014, 00:15
здравейте пишкомерци  8)

интересно ми е, има ли някакви, макар и неясно-бегли, далечни или хипотетични планове за промяна на linux-bg порталъ? най-вече, "двигателя" на форума, па и самия сайт? Редактирането на статии, няма ли начин да стане малко по-лесно. Вместо да е идиотията дето е в момента (та чак да ти се отще да редактираш нещо), която те кара да си скубеш косите или да почнеш да пиеш от обяд? А защо не и двете? Същата работа и с малоумния форум -- на главния сайт се появяват новите постинги с 10 минути (в най убавия случай) закъснение. Галериятя? да почвам ли? някакви виждания за този невероятен момент когато скрийншотове ке могат да се публикуват в нормална разделителна способност? Или дори без да се чака 2 месеца потвърждение от ерудирания екип на сайта?

а за идиотските теми дето напоследЪк правят сигурно едно 90% от трафика ви, няма да почвам, шото ше стане наистина зле.

 [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2014, 00:26
Здравей съдбителю наш  :D

До сега си мислех, че си кореняк софиянец, ала с това ке почваш да ме съмняваш. Какво им е на темите? От последните десет има само една дето обсъждахме Дриско, останалото си е по тематиката.

Аз косите не мога да си скубя, защото отдавна ги е хванала липсата, ама се чудя поради каква причина трябва да почваме с поркането едва по обяд? Заранта е по-добре. Или викаш да се проспиме, пък като го отпочнеме и до някое време?

Иначе планове има, имало е и ще има, само дето няма кой да ги изпълни.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: gat3way в Aug 28, 2014, 00:45
Фащай лопатата и почвай да ринеш. Аз галерии не гледам, новините рядко ги чета, а теми извън тролските рядко ме вълнуват, тъй че съм пас.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в Aug 28, 2014, 01:47
Проблема е, че сигурно искат да мигрират цвялото съдържание към нова платформа, а това ще стане точно ... никога.
По-добре да се занули целия форум и да се почне начисто (гол лист), само да се остави един линк към стария форум (сегашния) в режим readonly и става за норматив. прехвърлят се потрбителите (само username, машинна парола и се пращат имейли народа да влезе и да се самодооформи)

А иначе, най интересните теми са точно тролските и уж са в " Живота, вселената и някакви други глупости" модераторите, кой знае защо ги заключват скоропостижно - страх ги е да не им се препълне диска ли, или ще им падне реномето. Народа има нужда да си чеше клавиатурата (като едно време в селската кръчма), но не го оставят, после умирал форума.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2014, 02:17
Специално с форума не виждам някакъв проблем, като не взимаме под внимание голямото изключение, че не може да се пише анонимно. Иначе е стара версия да, но аз не съм видял новите да са с нещо по-добри. Евентуално има някакви дупки по сигурността, но мисля Зеридон се грижи за това. На старото корито си му личат годинките и там са основните проблеми по модернизацията, но изглежда на никой не му се пише на Пърл. Кога станах калайджии (пиейчпъри), кога им почерняха задниците?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: User13 в Aug 28, 2014, 07:15
То този сайт и форум е върха на излагацията. Уж хора разбирачи са тука, програмисти, админи, и всякакви други ИТ фенове и ентусиасти а сайта и форума не са пипани от години.
Не знам вече коя по ред тема е това, която засяга разни проблеми на портала.
Какво оправдание ще намерят сега администраторите на сайта?
Много са заети ли!?
Айде стига бе за 2-3 години да не намериш време поне малко да пипнеш нещо... Просто нямам думи.
И тая тема ще прочетат ще ударят една прозявка, ще си пият кафето или бирата и няма да им дреме. Накрая някой тинейджър тотално ще им хакне системата ама тоя път ще е много по-зле от предния.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2014, 08:21
Ей сега виждам, че тази версия на SMF е от 2006 год. (долу в дъното), тогава явно беше миграцията от старият форум. А някъде малко след това трябва да си и направих тази регистрация, която ползвам до днес. Бая вода изтече от тогава. И реално това беше последното пипано. След това имаше две кърпения заради script-kidie, но не е имало нищо по функционалността.

А Старото корито, ако добре помня, го подмениха с версия две през 2003-та. Май единственото ново в нея беше, че има мобилна версия, която никой не ползва, защото е бая буболечеста, иначе е доста идейна.

Някъде тогава мисля Славей замина за ГФР. Тайнственият RED, с който са започнали всичко е все още тук, но гледам и той нищо не пипа. Булфон си има малко детенце, няма как да стане.   

Всъщност най-големият подем беше, като назначиха Мара за около половин година в СНЦ, тогава се прокараха някакви малки идеи, но след това всичко отново утихна.

А Ве да ви кажа, това пак е добре, че нещо мърда. Колко сме? Сто човека от цялата страна. Пишат редовно не повече от десет. Пак добре, че за десет човека ни търпят шестнадесета година. Ега ти колко дърти сме станали.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: laskov в Aug 28, 2014, 09:42
Тия дни едни се похвалиха, че направили нови версии на сайтовете на едни проекти. Гледам..., вижте и вие: http://www.clamav.net/index.html , https://www.snort.org/

Чета новина за Презентации от LinuxCon в Щатите и гледам сайта им с презентациите ($2) ...
Е? Ако натам отива уебът - мерси. И сайтът и форумът са си добре.
Не знам каква цел са имали ClamAV напр. за да тръгнат да си подновяват сайта, но при мен целта им не е постигната - каквато и да е тя.

Така както върви сайтът "Линукс за българи" май ще остане един от малкото нормални сайтове за нормални хора.

ПС: Впрочем, опитвайте се да различавате "сайт" (в смисъл "дизайн на сайта") и "съдържание" (ново или не)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: gat3way в Aug 28, 2014, 10:59
Ем това е хипстърската визия, не е важно да върши работа, а да изглежда оригинално. Накрая оригиналното става банално, за сметка на което спира да върши работа. Тия пичове имат мисия, борят се да ликвидират смисъла от всичко и да го заместят с хипстърщина.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: BRADATA в Aug 28, 2014, 11:19
Ем това е хипстърската визия, не е важно да върши работа, а да изглежда оригинално. Накрая оригиналното става банално, за сметка на което спира да върши работа. Тия пичове имат мисия, борят се да ликвидират смисъла от всичко и да го заместят с хипстърщина.
Понеже тоз термин ми беше непознат си направих труда да потърся информация... Ето какво казва википедията:
Цитат
... Противно на общественото схващане, хипстърите държат на качественото и престижно образование. Масата от тях посещава курсове по визуални изкуства, мода, комуникации или други специалности и науки, които предполагат творчески начин на мислене.[1][2][3][4]

Хипстърите изпъкват с развитото си толерантно светоусещане като отричат расизма. Неслучайно в рамките на хипстър-културата се наблюдават най-голям брой смесени бракове.[1][2][3][4]

Критици и анализатори на движението описват хипстърите като поддръжници на постмодернизма и сюрреализма. Те твърдят, че се превръщат в съвременни концептуалисти, които не се страхуват да бъдат себе си.[1][2][3][4]
...
Обаче имайки предвид казаното от теб, прочетеното в нета и собственото ми виждане върху гореописаните сайтове - смятам, че нещата съвсем не отиват надобре. Т.е. ако бяха "хипстъри" щеше да е добре, ама не. Всъщност от кога снорт е търговска марка на Цицко? И аджеба кога ще почнат да искат безумни пари за лицензи и за него? Или визията на сайта е това, дето е по-важно....


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: gat3way в Aug 28, 2014, 11:27
Остави я тая уикипедия, нормално е статията за хипстърите да е писана от хипстъри. Тия пичове са мизантропи дълбоко в себе си, в тоя ред на мисли мразят еднакво всички раси и съответно няма как да са расисти.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2014, 15:48
Тия дни едни се похвалиха, че направили нови версии на сайтовете на едни проекти. Гледам..., вижте и вие: http://www.clamav.net/index.html , https://www.snort.org/

Чета новина за Презентации от LinuxCon в Щатите и гледам сайта им с презентациите ($2) ...

Тъкмо щях да кажа, че няма такъв безподобен боклук като тези модерни едностранични портали.

Преди седмица Гном показаха новите си визуални джаджи. Повърня. Направили са ги (нарочно) да приличат на нещо правено с jquery. Не мога да разбера, защо нарочно съсипват всичко.

Брада, преди около година Циско ги купи. Купи още Джабър. Купи и други неща. И тия са хиени.

Гейт, ако хипстърите са мизантропи, значи съм хипстер, без да знам. Няма по-тъпо животно от това хората. Добре, че не съм някакво божество, щях да освободя вселената от нас.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в Aug 29, 2014, 03:30
Абе форума горе долу бива, ама сайта... Пускането на новина е рокет сйънс и накрая грозно. Сигурно вече и модераторите не помнят какъв е мета езикът на това чудо - щото гледам и след тяхна намеса е същата шитня.
Иначе за обмяна на знания ме кефи http://askubuntu.com/, не знам какъв му е енджина, ама е як, но пък не става за тролене.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: laskov в Aug 29, 2014, 09:06
Иначе за обмяна на знания ме кефи http://askubuntu.com/, не знам какъв му е енджина, ама е як, но пък не става за тролене.
Има две теми по този повод, но ... тема от 2006 г. ($2) и от 2013 г. ($2) И аз смятам, че ще е едно добро допълнение към форума (а не замяна).


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: cybercop в Aug 29, 2014, 09:11
...не знам какъв му е енджина, ама е як, но пък не става за тролене.
Не става. Какво правим тогава с ядрената енергия, пушенето, бездомните кучета...
Някой хора са написали по 1000 поста в такива теми и по десетина поста в теми, свързани с Linux. Те какво ще правят в специализиран форум?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 29, 2014, 10:01
Портала има секция въпроси-отговори, която решиха да закрият заради форума. Единствената разлика от Изчерпване на купа и Питай Убунту е, че няма система за оценяване. Но може да се добави.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Aug 29, 2014, 13:53
Аз не виждам, защо трябва да се ръчка нещо, което работи.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Aug 30, 2014, 12:55
начи нема такива планове

ми хубу...
 :)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: PaperNick в Aug 30, 2014, 22:18
Как ли е изглеждал сайта преди 10 години? ($2)

Не целя с този линк да упреквам някого, напротив сайтът е много готин. Просто вече сме 2014 г. и технологиите бързо се променят. Не е нужно да се правят някакви радикални промени, трябва просто да се фикснат бъговете и да се пипне дизайна.

Ако искаме да привлечем повече хора към Линукс, ще е добре поне външния вид да не бие на Windows 95 (гротеска) ;)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 30, 2014, 22:29
Пейпър това дето иска е най-сложно. Ако се направи това, може да се направи всичко останало дето ти хрумне. Просто когато е правен, шаблонните системи не бяха на мода и всичко е писано в добрият стар буламачест стил дето логика и представяне е омешано доволно. Иначе и сега има няколко стила, от които може да избираш. Аз доста години ползвах червеният. Не че е кой знае какво, ама от наличните ми се виждаше най-свеж. После се отказах дори от това. Но пък така зарежда бързичко. Ако се барне, ще стане много килобайти, а на такива като мен с мобилна връзка (при това ограничена по трафик) това ще горчи доста.

п.п. По между другото има неща в дизайна дето работят само на IE и Опера. Не че нещо, но когато е правен, бяхме много зле от към интернет-навигатори и тогава всичко се правеше и изпробваше на/за злото.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: PaperNick в Aug 30, 2014, 22:52
Чувал съм как са се правели сайтовете едно време, дори сега като отворя Page Source-а, бързо добивам представа.

Със сигурност промените не стават отведнъж, но трябва да се почне отнякъде. Ако не се направи нещо, след 10-тина години ще гледаме сайта само от "archive.org/web"...


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: gat3way в Sep 01, 2014, 00:39
Като се замисля, не е лоша идея да се сложи нещо подобно на stackoverflow, не знам как се води, но не може да няма опънсорс решения.

Така убунту въпросите и как да си подкарам субтитрите ще отидат на правилното място и форума най-накрая ще си остане само за тролене.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 19, 2014, 05:26
Но пък така зарежда бързичко. Ако се барне, ще стане много килобайти, а на такива като мен с мобилна връзка (при това ограничена по трафик) това ще горчи доста.

Е стига де. Един Bootstrap 3 е 140 кбайта общо CSS и JS, а с него можеш да си правиш каквото искаш по външния вид доста лесно. Сега като заредиш сайта имаш 143 кбайта, значи общо стават 300. Ако искаш малко JS благинки, слагаш едно jQuery което е още 90 кбайта - общо 400. Още повече че всеки уважаващ себе си браузър ще ги кешира след първия рекуест.

Никакъв проблем няма да се направи малко по-барнат редизайн без да се променя съдържанието или перлския код отдолу, стига да има желание от админите, и да го пуснат като оферта. Естествено, нямам предвид педерастиите които се слагат навсякъде днес  - едностраничен сайт със слайдер на цял екран и три таба под него, правен с цел единствено да продава, а не да е полезен. Ето ти един що годе приличен пример за сайт ($2) с Bootstrap 3 който би паснал на съдържанието (не съм си играл да търся много). Първото зареждане е бавно, защото не са оптимизирани картинките. Нататък дърпаш по 23 кбайта на всеки рекуест.

Не че сегашния сайт е чаааак толкова зле, но примерно аз на телефон не бих искал да го използвам.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 19, 2014, 09:02
Този портал за рецепти изглежда приятен и класически. Демек няма да се напъваме от към дизайн :) Зареди ми ≈200 КБ, което изглежда много по-приемливо от твоят половин мегабайт, който е точно 1‰ от общият трафик, с който разполагам и който би ми се зареждал половин минута при средна скорост от около 7 Кб/с .

В същото време тия 200 КБ са около три пъти повече от форума и четири от портала, чийто основни килобайти вярвам, че отиват в отвратителният банер горе. Това е добре. Има места, които с цялата си наглост ми зареждат цял мегабайт, а са едни смотани пощи.

Мен разбира се, че кучета ме яли, но адски много хора влизат в паяжината от телефони и изпитват моят проблем, че уебърите са се самозбравили.
 
По между другото влаченият стил, срещу който скачаш, е измислен точно за хората с телефоните. И понеже те са повече от нас и ще стават все повече, то все повече ще го виждаш ивсе повече ще изчезва неедностраничният стил.

Когато говорим за буутстрап в действителност под приятното име говорим за жабаскрипт, на който съм твърд противник. Проверих, странно, при мен не съм сложил нищо такова, но има хора, които влизат с Линкс, Дило или подобно. С bootstrap, какво ли ще им се покажа? Защото най-редовно  забравят за обратна съвместимост, а леля Гошовица направо декларира, че ще я премахне изцяло.

Така, както говоря, нашият приятел Боровака има право, че съм срещу иновациите и вероятно ще чупя станове скоро. Но това не са никакви иновации. Аз мисля за малкият човек с малките възможности, вероятно от еггоизъм, че и аз съм такъв. Но в ГНУ/Линукс сме се събрали различни хора — специалисти, новатори, изобретатели, модерни хора и… отритнатите от другите лагери, намерили последен пристан тук.

Каквото и да е, аз просто си приказвам. Истината е, че  новото идва с дела, не с думи. И в  кръга на черният хумор, мога да кажа, че  съм доволен. Българина не прави нищо за без пари. Видя се в онази тема, колко много са уебърите, но никой нищо не е свършил за това време, няма и да свърши. Пък създателя на старото корито от много години е в ГФР, пише книги за Зенд и вероятно отдавна е забравил за съществуването на ЛЗБ.


п.п. Северн мост забравих нещо. Казваш, че портала не ти изглежда добре на телефон. Вероятно, защото е статично подреден (с добрите стари таблици, а не извратеният каскаден стил) и ти излиза извън екрана, трябва да превърташ настрани? Поне предполагам, че така се случва. Нямам умен телефон. Последното, което сториха оригиналните създатели (не знам кой от тримата), беше да направят изглед за телефони. Той е доста красив и аз бих го използвал по подразбиране, ако не съдържаше някоя и друга грешчица. Най-големият проблем при него е, че чупи кодировката при коментар и той излиза с йероглифи. Но ако не коментираш, а само гледаш, е доста файски.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: neter в Nov 19, 2014, 09:41
Пък създателя на старото корито от много години е в ГФР, пише книги за Зенд и вероятно отдавна е забравил за съществуването на ЛЗБ.
Ако говориш за Славей, засякохме се на OpenFest - сега е в България (и, доколкото разбрах, за дълго) и не е забравил ЛЗБ :)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 19, 2014, 09:51
Много, много се радвам да го чуя!

 [_]3 [_]3 [_]3



Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: plamen_f в Nov 19, 2014, 09:52
Моето мнение:
1. Сайта трябва да се подреди и пренареди. Ако искаме и младите да влизат тук. Може би е добре да се провери ква ни е средната възраст и пиковете;
2. Форума - липсват ми like/dislike бутони :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 19, 2014, 10:02
По първа точка мога да ти отгооря веднага. Средната възраст на питащите е 10-12 години, въпросите основно са за Блек Трак и Кънтър Страйк. Средната възраст на отговарящите е в интервала 25-45, значи 35 :)

По втора точка с две ръце и три крака съм за и съм си правил устата десетки пъти, но никой, никога не ме отрази.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в Nov 19, 2014, 10:06
Лапетиите ли питат тия неща ?

И все СЪРВЪРИ ще пускат. Админи от малки.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 19, 2014, 11:45
Новостите са хубаво нещо, но и традициите също. Един добре написан сайт трябва да изглежда по един и същи начин, на теория, ако се гледа в обикновен браузър и в Lynx например. В крайна сметка не е нищо повече от текст и тагове. JS библиотеките трябва да са само за подобрена функционалност и красоти и толкова.
Сега като правят проверки за браузър, система, дисплей и прочее параметри на средата, май само за статистика го правят. Колко му е, да се проверят тези неща и да се приложи съответния стил за устройството. Колко му е, да се провери дали JS е включен и ако не е, да не ти вика че ти трябва, за да видиш страницата, защото не е така. Ако не може да се използва AJAX, може да се зарежда цялото съдържание. Какъв е проблема да се прехвърлят през мрежата още няколко К? Никакъв според мен. Плюс това повечето големи портали или компании имат и Арр-че, дето да можеш да си сложиш и да не е нужно да отваряш браузър. Начини да се направи нужното много. Желание трябва и добра воля от поръчителя.
Може някой от големите умници да си мисли, че колкото по-шарено е, толкова по-добре. Картинки, нещо да се движи там, да мига в червено. Да, но хората ползват интернет вече 24-25 години и са добили една много хубава способност. Да прокарат бързо поглед по текста на страницата и много бързо да преценят, дали имат работа там, дали им трябва или не. Лично аз се задържам пет секунди максимум в някой сайт и напускам, ако преценя, че не е това, което ми е нужно.
Хората си го казват, а и Гого го казва. Да се набляга на съдържанието, не толкова на визията. Защото и да ти е красиво, като Гого го индексира  като 14431 резултат от приблизително 33000.... ами нека е красиво  :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 19, 2014, 13:14
Този портал за рецепти изглежда приятен и класически. Демек няма да се напъваме от към дизайн :) Зареди ми ≈200 КБ, което изглежда много по-приемливо от твоят половин мегабайт, който е точно 1‰ от общият трафик, с който разполагам и който би ми се зареждал половин минута при средна скорост от около 7 Кб/с .

В същото време тия 200 КБ са около три пъти повече от форума и четири от портала, чийто основни килобайти вярвам, че отиват в отвратителният банер горе. Това е добре. Има места, които с цялата си наглост ми зареждат цял мегабайт, а са едни смотани пощи.

Ако сървъра праща хедърите за кеширане като хората (т.е. някой е вложил малко мисъл), зареждаш статичните ресурси веднъж, и след това се рефрешват на седмица, две или колкото сложиш. Нататък зареждаш само текст.

Цитат
Мен разбира се, че кучета ме яли, но адски много хора влизат в паяжината от телефони и изпитват моят проблем, че уебърите са се самозбравили.
 
По между другото влаченият стил, срещу който скачаш, е измислен точно за хората с телефоните. И понеже те са повече от нас и ще стават все повече, то все повече ще го виждаш ивсе повече ще изчезва неедностраничният стил.

Там е работата, че ако това е удобно за телефон, за десктоп обикновено е ужасно направено - много обичат да ти вадят очите с огромни картинки и бутони "Изпробвай сега", или "Купи само за 5 пари". Идеята е да продава, а не да е удобно за използване. Макар че аз примерно мразя да зареждам 3 секунди за да видя някаква смотана картинка на цял екран и да търся къде е бутона с който да отида на страницата която ми трябва.

Цитат
Когато говорим за буутстрап в действителност под приятното име говорим за жабаскрипт, на който съм твърд противник. Проверих, странно, при мен не съм сложил нищо такова, но има хора, които влизат с Линкс, Дило или подобно. С bootstrap, какво ли ще им се покажа? Защото най-редовно  забравят за обратна съвместимост, а леля Гошовица направо декларира, че ще я премахне изцяло.

Признавам си че никога не ми се е налагало да правя сайт съвместим с Lynx и компания, затова дръпнах един за боза и разгледах онзи сайт който ти пратих по-горе. Изглежда доста прилично в интерес на истината. В гитхъб имаше един commit за трета версия с който специално са си играли да го направят по-достъпен от тази гледна точка. Ако си направиш кадърен progressive enhancement, не мисля че ще има проблем.

Цитат
п.п. Северн мост забравих нещо. Казваш, че портала не ти изглежда добре на телефон. Вероятно, защото е статично подреден (с добрите стари таблици, а не извратеният каскаден стил) и ти излиза извън екрана, трябва да превърташ настрани? Поне предполагам, че така се случва. Нямам умен телефон. Последното, което сториха оригиналните създатели (не знам кой от тримата), беше да направят изглед за телефони. Той е доста красив и аз бих го използвал по подразбиране, ако не съдържаше някоя и друга грешчица. Най-големият проблем при него е, че чупи кодировката при коментар и той излиза с йероглифи. Но ако не коментираш, а само гледаш, е доста файски.
Всъщност го погледнах през Google Page Insights. Под не бих искал да го изполвам от телефон имах предвид че мобилната версия която създават автоматично фреймове като BS е по-удобна и по-приятна за ползване.

@4096bits, вярно е, но абсолютно нищо не ти пречи едновременно да си фокусиран върху съдържанието, и да имаш малко шарения да радва окото. Виж примерно сайта на Linux Mint - без излишни глупости, и все пак приятно изглеждащ. А масата сайтове са шарени, защото шареното се продава, а продуктивното не. Народа мисли че като има красив сайт ще има повече посещения от нормален сайт с повече съдържание.

Всъщност така и не разбрах има ли някой отгоре интерес да се направи нов сайт или редизайн на стария?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 19, 2014, 13:57
Норд Брич, признавам се за победен, обори всичките ми възражения. Дано само следващата версия да не е с EmberJS ;)

На един Install fest във ФМИ, на който любезен организатор беше Мария, се запознах с Мирчо. Оказа ми се градски. Но има проблем. Човека има дете и много задължения. Затова мислеше да мине по наклонената права и да използва Вордпрес. Спря ми сърцето като чух, но пък от практична гледна точка, е най-доброто. Но явно времето му не стигна дори за това. С него се мотае някакъв Бойчо, но явно той не е техническо лице, а помага в самото сдружение, мероприятията и така нататък. Зеридон е админ, не се занимава с разработка. И остана наш мил Нетер, който обаче отново е админ и всъщност задълженията му свършват с форума. Никой не му е давал права за старото корито. Останалите особи като Мирон, Агента и т.н. отдавна се загубиха някъде и никой не знае, живи ли са, здрави, какво правят.

Единственият шанс нещо да се промени, е да се инстанцира от форума. Засега живите секции от портала, като не броим форума, са в общи линии галерията и новините. Викито е дееспособно, но май никой не му се пише. Кибер коп се пробва на дистрибуциите, понаписа доста, но си е сама лястовица.

Та в общи линии като начало може да се работи в тази посока — да се подобри галерията, новините да станат по-достъпни (хората писали новини, казват,че редактора е ужасен) и карето с интеграцията на форума най-после да се оправи.

Има го и варианта, не да се кърпи старото, а да се прави на ново. Прието е в практиката, че е по-чистият вариант. Но тогава остава проблема с именуваните пространства, защото леля Гошовица е индексирала портала доста добре, разхвърляни са връзки по знайни и незнайни места и ако в новото по-човешко именуване на пътищата, не се запази и старото за съвместимост, всичко това ще се счупи, последното, което желае един стар проект. Но и доста потно за направа.

Каквото и да е, ако не се започне от доброволци от форума, то още 10 или повече години ще си гледаме, това което съществува от шестнадесет насам.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 19, 2014, 14:22
Сега видях всъщност че сайта си има отделна мобилна версия която съм пропуснал - http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=templates&act=change_look&look=mobile

Иначе имах предвид дали някой отгоре е съгласен при достатъчно желание и работна сила да се реализира цялата идея. Знае ли човек, може пък те да не искат да се пипа нищо. Ако са съгласни, и популацията на форума е съгласна (все пак тя ще го ползва основно), нататък си правим отделна тема, всеки заинтересуван казва какво умее и с какво може да помогне, и да се действа по въпроса. Примерно аз мога да се заема директно с правенето на layout-a (мамка му, нямаме български думи за 90% от ит термините...), някой друг хваща и кодва HTML-a на новините, трети прави CSS с различни цветове, и т.н. (примерно). Стига да има достатъчно навити разбира се, не мисля че мога да направя всичко сам без съдействие.

Ще пиша повече довечера, че сега съм полузаспал и главата ми е мъгла.

В този ред на мисли, пусни едно съобщение на нетер или някой от другите ако имаш връзка с тях и ги питай какво мислят по въпроса.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 19, 2014, 14:25
Може тук едно елементарно нещо да се направи. Ширината е на максимум и аз както съм с x1080 и дребните букви, реда на текста ми идва в леко повече, случвало се е, не често разбира се, да почна да чета същия ред отново или пък друг. Мога да увелича големината на текста, за да стане по къс реда, но това води до други неудобства. Може да се направи една фиксирана или поне да е съобразена спрямо ширината на видимата област, ако е по-малка резолюцията


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: neter в Nov 19, 2014, 15:42
Ширината е на максимум и аз както съм с x1080 и дребните букви, реда на текста ми идва в леко повече
В такива ситуации, вместо да се мъчиш, може да намалиш широчината на страницата от твоя браузър. Най-лесният вариант - смали прозореца на браузъра. За такива гимнастики има и най-различни добавки за браузърите. Можеш да регулираш ширината на страницата и от вградените разширени инструменти в браузърите. Ако ползваш Firefox, цъкни десен бутон на страницата, избери "Изследване на елемент" и от иконките в горния десен ъгъл на появилото се прозорче избери "Гъвкав дизайнерски режим". Ако бутонът липсва, добави го от бутона "Настройки" (зъбно колелце). Ако си с Chrome/Chromium, цъкни десен бутон на страницата, избери "Проверка на елемента", включи емулацията от иконката на телефон (втората в горния ляв ъгъл на появилото се прозорче) и въведи желаната разделителна способност в полето "Resolution". Някой ден този сайт може да стане с фиксирана ширина, но все някъде пак ще попаднеш на сайт с плаваща ширина и трябва да си имаш решение ;)

пусни едно съобщение на нетер
Аз чета всички постове във всички теми, така че няма нужда. Проблемът е, че за момента за промени по сайта можем да си говорим само теоретично. Е, може и да се разработи нещо, но за момента няма възможност да се приложи. Обърнал съм внимание и не съм забравил желанията на много от вас за промени и да помогнат, но за момента единственото, което мога да обещая, е да говоря за това на Мирчо и zeridon.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 20, 2014, 07:03
Ебаси. Крастата била голяма работа.

Мислех да направя набързо една примерна начална страница с Bootstrap за демо, но мирясах чак преди малко >:D

Както и да е, прикачил съм архива с html, css и js. Просто разархивирате и отваряте index.html. Зверски дървена е, но виждате каква ми е идеята.

На който не му се сваля архив, ето и съшит с бели конци от Paint шот:

(http://i.imgur.com/ipAK9rBs.png) ($2)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 20, 2014, 11:11
Не е за изхвърляне. Имам някои забележки. Първо, хубаво е часта от галерията да се сложи като хедър, че да има нещо красиво в началото на страницата. "Последните новини" е добре да е със скролване, а не да цъкаш с мишката на следващите 5-10. По-удобно и по-бързо е за преглед. Повече за новите хора, които посещат страницата, защото ние сме ги чели последните и ни интересува само последната. Същото и за статиите. Вертикална подредба със скролване. Дисплеите са с достатъчна ширина, че да се сбиват статиите така вертикално. Също ще трябва да се разработи една галерия с разни свободни картинки, мацаници, че ако някой трябва и картинка да качва към статията всеки път, вместо просто да я напише.... Може да се разделят на теми. Линукс, php, Майкрософт и прочее, за да е адекватна картинката към темата на статията и когато тя се пише да се задава категорията към която се отнася и картинката да се прилага автоматично.
"Вие сте тук" нещо не ми се върза със изгледа на страница, защото ми казва, че съм в галерия пък виждам статиите, новините и е малко объркващо.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 20, 2014, 11:15
Ебаси. Крастата била голяма работа.

Мислех да направя набързо една примерна начална страница с Bootstrap за демо, но мирясах чак преди малко >:D

Както и да е, прикачил съм архива с html, css и js. Просто разархивирате и отваряте index.html. Зверски дървена е, но виждате каква ми е идеята.

На който не му се сваля архив, ето и съшит с бели конци от Paint шот:

(http://i.imgur.com/ipAK9rBs.png) ($2)

Е то е ясно, че е мега по-атрактивно и много повече ни допада от сегашното. Влизаме в ⅩⅩⅠ-и век. Защо казваш paint? Не го ли правиш в шоплук/гимп и после да режеш?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Nov 20, 2014, 12:34
Цитат
Както и да е, прикачил съм архива с html, css и js. Просто разархивирате и отваряте index.html. Зверски дървена е, но виждате каква ми е идеята.

на мен ми харесва  :) [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в Nov 20, 2014, 12:50
Разбира се. Новото си е ново.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Nov 20, 2014, 13:15
Цитат
Новото си е ново.

ама не... аз съм много закостенял човек и като цяло не обичам промените, стига старото да работи добре и да съм доволен от него.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 20, 2014, 13:43
Глей' с'га, при мен новото се чупи, ама то 'щото са ми стари интернет-навигаторите и явно пустият буутстрап е правен с някаква по-нова версия на ECMAscript, дето при мен е неподдържана. Та старият изглед работи за мен по-добре. Но! Новият му личи, че не е от деветдесетте, като старият.

А относно работата, аз бих се усъмнил много в тази на това отдолу. Ти ползваш ли например проектите? А порталите? То половината ги няма де. А изобщо нещо от разширените функции? Rdp? М-не. Минаваш като бързият влак, хвърляш око има ли нови коментари, картинката отдолу дали ти е позната, ако ти хване окото я нацъкваш и продължаваш към ./forum/infex.php?action=tisiizbira6.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: plamen_f в Nov 20, 2014, 14:24
Аз от кога казвам че един лайк бутон липсва.
Сега ако имаше поне 2 кофи мастило щяхме да икономисаме.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: ddantgwyn в Nov 20, 2014, 14:40
Сега видях всъщност че сайта си има отделна мобилна версия която съм пропуснал - http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=templates&act=change_look&look=mobile

Иначе имах предвид дали някой отгоре е съгласен при достатъчно желание и работна сила да се реализира цялата идея. Знае ли човек, може пък те да не искат да се пипа нищо. Ако са съгласни, и популацията на форума е съгласна (все пак тя ще го ползва основно), нататък си правим отделна тема, всеки заинтересуван казва какво умее и с какво може да помогне, и да се действа по въпроса. Примерно аз мога да се заема директно с правенето на layout-a (мамка му, нямаме български думи за 90% от ит термините...), някой друг хваща и кодва HTML-a на новините, трети прави CSS с различни цветове, и т.н. (примерно). Стига да има достатъчно навити разбира се, не мисля че мога да направя всичко сам без съдействие.

...


layout -- макет на разположението (на каквото там правиш)  ::)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 20, 2014, 14:55
Аз доколкото разбрах, въпроса е за визията. Или не е. Ако е само за визията, малко css и js ще свършат работа.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 20, 2014, 16:12
Човека е разработчик на предната част и затова, това е направил. Целта е ясна — правим мястото по-атрактивно. Дори само с промяната на изгледа става по-атрактивно, защото по-ползваните неща са по-видни.

И е лесно. Трябва само Мирчода добави и тази тема към съществуващите и да я направи подразбираща. По между другото Мирчо е от прощапулниците на RIA у нас.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 20, 2014, 22:57

Е то е ясно, че е мега по-атрактивно и много повече ни допада от сегашното. Влизаме в ⅩⅩⅠ-и век. Защо казваш paint? Не го ли правиш в шоплук/гимп и после да режеш?

Уви, в момента имам само един лаптоп с Windows 7, и понеже нямам флашка или нещо друго да сложа някое дистро, трябва да я карам на виртуалка, която се влачи нечовешки. Резултата е че за момента ща не ща съм на боза.

Човека е разработчик на предната част и затова, това е направил.

И е лесно. Трябва само Мирчода добави и тази тема към съществуващите и да я направи подразбираща.

Всъщност човека е разработчик на задни части (хах, това звучи яко  >:D ) и по принцип мрази да се занимава с дизайн и html, но ми се е налагало и с това да се занимавам. Затова и реших да пусна едно демо за да се почне нормална дискусия какво да и какво не и да не остане темата в забрава като тези от 2006 и 2010.

Не мисля обаче че може да пуснеш това само като тема. При положение че сменяш целия html, няма как просто да изсипеш един css файл и да изглежда като хората - стария темплейт е на таблици, този е с дивове. Ако ти е за теми, отвори гошо и търси теми за BS - с лопата да ги ринеш.

Има и други фреймове за фронт-енд като Foundation и Skeleton, но първия не изглежда толкова добре и е много по-тежък, докато втория не се поддържа на всички браузъри.

Всъщност като стана въпрос за браузъри, на какво го гледаш та не ти излиза като хората? :)

Не е за изхвърляне. Имам някои забележки. Първо, хубаво е часта от галерията да се сложи като хедър, че да има нещо красиво в началото на страницата.

За галерията номера е че скрийншоти от дистрота често са с голяма резолюция. Ако я навреш в хедъра или трябва да намалиш височината на под 300px, където няма да се вижда много от картинката, или трябва да разпънеш на самия хедър височината така че да стане като типичен Bootstrap landing page, което едва ли ще се хареса на много хора. Още повече че галерията си е съдържание, което не мисля че има място в хедър. Там очакваш да има лого, навигация, поле за търсене и общо взето толкова, докато за всичко останало гледаш надолу.

Цитат
"Последните новини" е добре да е със скролване, а не да цъкаш с мишката на следващите 5-10. По-удобно и по-бързо е за преглед. Повече за новите хора, които посещат страницата, защото ние сме ги чели последните и ни интересува само последната. Същото и за статиите. Вертикална подредба със скролване. Дисплеите са с достатъчна ширина, че да се сбиват статиите така вертикално.

Това е хубава идея, ще си поиграя малко.

Цитат
Също ще трябва да се разработи една галерия с разни свободни картинки, мацаници, че ако някой трябва и картинка да качва към статията всеки път, вместо просто да я напише.... Може да се разделят на теми. Линукс, php, Майкрософт и прочее, за да е адекватна картинката към темата на статията и когато тя се пише да се задава категорията към която се отнася и картинката да се прилага автоматично.

Ето един пример за това: http://kcfinder.sunhater.com/demos/ckeditor
Правиш си една папка примерно Linux, една Microsoft и т.н., като ти трябва картинка в редактора на статии просто си избираш от качените и нагласяш височина/широчина. Само че това е по сървърната част.

Цитат
"Вие сте тук" нещо не ми се върза със изгледа на страница, защото ми казва, че съм в галерия пък виждам статиите, новините и е малко объркващо.

На това му викат breadcrumb и го ползват за навигация на места с много линкове, за да знае човек къде се намира (може и да знаеш де, но да обясня за другите). Показва че си в галерията само за демонстрацията, иначе е ясно че ще пише само "начало". В интерес на истината не успях да измисля по-добър хедър от този, затова го оставих така, иначе и мен ме дразни. Frontend-a далеч не ми е силата  :(

Ако на някой му се играе, ето ви един линк ($2) с който бързо можете да си вдигнете някакъв layout и да видите как изглежда.

На мен по принцип не ми пречи да се заема и с правенето на нова система, само че първо да разберем от neter дали имаме съдействие от главните - все пак там ще трябва достъп до стария код, до базата, да се разбере как ще се качват файлове, git репото къде ще седи, ssh ключове за достъп и все такива дребни неща които искат сусадмин.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 01:40
По принципдостъп до кода, можеш да получиш моментално, защото когато за последно правиха големи промени, преди осем години (без да броим преминаването към SMF), го отвориха под ОПЛ. Леко е проблемно, защото междувременно са закрили лабораторията (вероятно след последната атака), а пък Оги поради незнайна причина затри Опен ФМИ, но все пак кода оцеля тук ($2).

Ако не си се сетил по адресите, това е Пърл. Не, не се нядявай да е Жаба СП с променени имена :P Трябва да ти кажа,че за времето си, това беше доста авангардна система (има и до днес рядко срещани другаде възможности). Например система за шаблони, поддръжка на различни синтаксиси (в частност html и вики), много настройки, интернационализация (която така и никога не бе използвана), модули за разширение, специални етикети като географски например (слага карта на Гошо по оказани координати, използва се широко в techcamp.eu да указват де ще са конференциите, обикновено в франкофонският център) и за календари, джейсън, ересес, микроформати (semantic web), множество настройки по самите публикации (шаблони, заключвания, клонирания, освен обичайните редактиране и добавяне), показване на случайни документи (използва се в галерията). По между другото в docs/CreateNewTheme.txt има опътване за теми, ама то и от конкурсите може да се види.

Някой хора като Ениак използваха тази система (по-скоро файловият ѝ навигатор) за собствените си проекти. Имаше дори поръчкови страници. Много се шумя за тази ($2).

Всичко това обаче е дървено, старо и несигурно. Знаем, защо на Пърл вече не му казват „тиксото, с което е скрепена паяжината“.

п.п. Едно-две от тия неща не ги помних, та погледнах в архивите. Много знам, че можело да се клонират документи, като я съм виждал редактора веднъж, дваж, я не. Други като geo и смисловите мрежи, бяха толкова впечатляващи, че нямаше как човек да ги забрави и до днес и до утре. Само и смисловите мрежи да бяха смислени, съвсем рахат щеше да е, въ-три-цешка му работа ;)

А и трябваше да си извадя връзки, че не ги помня на изуст :)

п.п.п. А да. И определено мисля, че няма да имаш сили сам да пренапишеш всичко това. Предната система са я писали трима човека в продължение на месеци на два пъти.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 21, 2014, 02:07
Като казах Хедър имах предвид да не е заглавна част, а просто в началото, за да може човек чул за линукс, но още не посмял да си доведе у дома такова животно, да добире още малко стимул веднега с посещаването на страницата. Иначе бих си поиграл с html-а и css-а, но не точно сега. Малко съм зает. Дори не мога да седна да видя по-добре сайта и да си помисля, кое как и къде може да е, ей така за  5 минути.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 02:27
От живота знам, че каквото захванеш за пет минути, ти итнема минимум пет дни :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 21, 2014, 03:38
а пък Оги поради незнайна причина затри Опен ФМИ, но все пак кода оцеля. Ако не си се сетил по адресите, това е Пърл. Не, не се нядявай да е Жаба СП с променени имена :P тук ($2).

Тя ако беше JavaScript, хич нямаше и да си предлагам услугите  ;D

Всъщност съм приятно изненадан от кода. Като се има предвид кога е писан, и че всичко това е вдигано от нулата, човека заслужава само едно голямо евала.

Цитат
Трябва да ти кажа,че за времето си, това беше доста авангардна система (има и до днес рядко срещани другаде възможности). Например система за шаблони, поддръжка на различни синтаксиси (в частност html и вики), много настройки, интернационализация (която така и никога не бе използвана), модули за разширение, специални етикети като географски например (слага карта на Гошо по оказани координати, използва се широко в techcamp.eu да указват де ще са конференциите, обикновено в франкофонският център) и за календари, джейсън, ересес, микроформати (semantic web), множество настройки по самите публикации (шаблони, заключвания, клонирания, освен обичайните редактиране и добавяне), показване на случайни документи (използва се в галерията).

Да видим сега:

1. Система за шаблони - това е лесно.
2. Поддръжка на различни синтаксиси - markdown езика имаше подобна функционалност, но даже и за нормален html мисля че трябва да има някой плъгин парсер за целта.
3. Много настройки - това е още по-лесно (една таблица в базата, до която има достъп само с админски права, евентуално може след всяка промяна се дъмпи в config файл), но обикновено настройките никой не ги ползва  :D
4. Интернационализация - ммм, не че е проблем, но нали сайта е за българи, не за чужденци? Който иска новини и статии на английски, нета е пълен. Едва ли някой въобще ще ги чете.
5. Модули за разширение - почти всяка система като се прави се вдига някакво ядро и останалото се разбива на модули. Да се добавят нови в последствие отново не е проблем.
6. Специални етикети като географски и за календари - на Google Maps, Bing Maps, OpenStreetMap и Mapnik е елементарно упражнение да им хвърлиш координати и да ти покаже маркер с мястото (има една златна библиотечка за картографски истории). Малко по-сложно е да показва локации в радиус от Х километра и дистанция до тях, но това конкретно съм го правил вече. За календара не разбрах каква е идеята...
7. джейсън, ересес - RSS feed добре, JSON е протокол за сериализиране и пращане на данни - предполагам че имаш предвид да има вдигнато публично API за връзка с други системи?
8. микроформати - с това не съм се занимавал, не мога нищо да кажа
9. настройки по самите публикации (шаблони, заключвания, клонирания, освен обичайните редактиране и добавяне) - това е още една колона в таблицата с публикации и при четене/писане проверка на флаговете
10. показване на случайни документи - това съм сигурен че дори и ти си способен да го напишеш  [_]3

Така, сега да минем и през секциите на главния сайт:

1. Новини - те са ясни
2. Актуална тема - нямам никаква представа каква е идеята на тази секция
3. Linux портали - там виждам купчина фийдове от слашдот, регистъра и линукс журнала. Не мисля че въобще са необходими.
4. Справочник (демек уики) - може би една тясна интеграция с главния сайт ще е хубава идея
5. F.A.Q. - това няма нужда да е в менюто според мен
6. Какво е Линукс? - съдейки по коментарите, това е една от страниците с най-много трафик, така че заслужава повече внимание за да "зарибява" по-ефективно. Например списък с малко пропаганда от тук ($2), няколко скрийншота на ДЕ-та и по-подробно инфо ще свършат хубава работа.
7. Въпроси и отговори - ъъъ, това не мисля че има смисъл да седи, като се има предвид че има форум и последните въпроси са от 2007 (освен може би за архив)
8. Форуми, трудова борса, конкурс - последните две спокойно могат да изчезнат
9. Статии - те са ясни
10. Дистрибуции - също. По един линк към статията от уикито ще е полезен, или пък двете да се обединят
11. Поръчка на CD - магазин? Има няколко дистрота които предлагат офи дискове, и е вариант да се препродават тук, хем и сайта ще изкара някой лев да си плаща хостинга.
(между другото, ако все още предлагате Slackware 10.2, държа да си го купя  ;D )
12. Made in BG - може би ще е добре да се преименува на "Български софтуер" или нещо подобно.
13. Файлове - тук съм със смесени чувства
14. Връзки - тези бяха модерни преди доста време. Някой ползва ли ги все още?
15. Галерия - тя е ясна
16. Конференции - там вие си знаете

Подчертавам двойно и тройно че това е само мое виждане. Сайта има някакъв тракер сложен, ако можем да видим някаква информация кои страници са най-посещавани, това ще помогне доста.

Цитат
п.п.п. А да. И определено мисля, че няма да имаш сили сам да пренапишеш всичко това. Предната система са я писали трима човека в продължение на месеци на два пъти.

О не. Далеч съм от мисълта да правя нещо подобно. Мисълта ми е при наличие на още двама-трима души или повече (дотук май само 4кбит-а предложи да помогне с html-a) да се почне лека-полека да се вдига нова система модул по модул. Един отделен адрес за тестове, бъг тракер, гит репо и така нататък. Не е необходимо всичко това по-горе да се прави наново - някои неща ги има готови като пакети, други не се ползват. Няма deadline, така че стига да има желание всеки ще може да помогне с нещо.

Ако ли не - оставаме с надеждата за нов дизайн и това е  [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: remotexx в Nov 21, 2014, 05:02
12. Made in BG - може би ще е добре да се преименува на "Български софтуер" или нещо подобно.

Само едно молба - ако може се смени на нещо още по-неангажиращо... напр. "Родно производство" и т.п.
че инак голям проблем за тези дето вече не сме в БГ и то за постоянно... ако речем да пуснем нещо там то първо не е "Made in BG" и второ дали е "Български софтуер" е вече спорно..


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 09:25
Е аз съм писал подобна система, когато мъжете бяха мъже и си пишеха всичко сами :) Беше на php 5, но процедурен, петичката тъкмо се беше появила и всички мразеха обектният ѝ модел. Е нямах геогравски локации, нямаше много библиотеки по онова време — за пращане на поща, smarty и подобни, брояха се на пръсти. 

Определено харесвам идеите ти :) Ако питаш мен, всичко бих мигрирал към вики. Така де, има новини от по един ред. Повечето са такива. Като някаква откъслечна хроника. Аз като пишех новини, пишех по минимум една страница ;)

За микроформатите, не се кахъри, че не си чувал. Това е една идиотщина сътворена от групата w3c, която никой, никога, никъде не въведе. Джейсъна е някакъв интерфейс, както си се сетил, не знам за какво се ползва. Но през две и шеста, аз със сигурност все още не знаех за съществуването на тази технология. Та то Аякс даже още не си бе пробил път. За тия неща у нас взе да се чува края на десетилетието.

Въпроси и отговори е нещо като предтеча на stack overflow. Когато е писано, края на деветдесетте, още нямаше разпространени форумни системи. Щяха да минат няколко години, за да изгрее phpBB. И да раздела е оставен за историческа справка. По принцип голямото му предимство е, че е достъпен от търсачката, защото форума на практика няма почти никаква интеграция.

Последното, което качиха във файловете беше УСУ, но да днес при хубавата връзка му се губи смисъла. Има някакви ценни исторически работи там. Конференциите на практика са отделна инсталация на системата, която се ползва само за техните нужди. Нищо не пречи, като си я харесват, да си я запазят. Преди я ползваха за опитна площадка на новите работи да видят дали работят.

А да календарите. Ами те на практика не се ползват. Събитията се обявяват във форума. Има цял раздел за това. Все пак бяха готина идея.

п.п. Случайните генератори в езиците за програмиране не са добри. Но няма и нужда, функцията не се ползва за сигурност, а за разнообразие.

п.п.п.  [_]3 [_]3 [_]3 , радващо е да се види, че у нас все още има инициативни хора.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 21, 2014, 09:38
п.п. Случайните генератори в езиците за програмиране не са добри. Но няма и нужда, функцията не се ползва за сигурност, а за разнообразие.

Карай, най-малкия ни проблем е сигурността, при положение че имаме експерти като gat3way ($2)  [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 09:46
Е, че аз от кой мислиш, че го знам  ;D По между другото, не съм сигурен, но мисля, че при няколкото атаки, които преживя ЛЗБ през последните години, Гейт не е взимал дейно участие при отстраняване на дупките. Май Владсън и Зеридон са свършили работата. Не знам със сигурност, не съм в кухнята, но с такива впечатления останах.

И като говорим за обнова (не смрадливото село), я на какво попаднах туко що:

http://nap.bg/news?id=1903

Знаете по професия съм икономист и ми се налага да ги следя тези люде. Е щом дори НАП се обновява, значи му е крайно време и на ЛЗБ [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Nov 21, 2014, 10:17
Поздравявам ви всички за ентусиазма [_]3 и се надявам сайтът да получи обновение. Приемете моите извинения, ако съм се изразил малко хапливо в първия пост  :-[

Иначе, аз не разбирам от компютри и ИТ та няма да мога да помогна. Сори


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 10:32
Lunar, че то кой разбира? Ала винаги може да се помогне, стига човек да има желание. Не става само с кодене, трябва и… (тук всеки да си добави) ;)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в Nov 21, 2014, 10:37
Хаххахахааааааааааа, само така Гоше.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 10:56
Ле-ле, станал съм дърт на пръчка. Поразгледах темата назад, само, за да установя, че „едно си баба знае, едно си бае“. Няколко неща съм ги повторил по сто пъти. УжасТ  :-[


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Nov 21, 2014, 12:02
нема се пуашиш :)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 21, 2014, 15:51
JSON е начин за трансфер на ... структурирана информация, ако това е правилния израз, като за целта с използва единствено вградения в JS синтаксис. Много удобно нещо. Може да се ползва за изпращане и получаване може би на всичко, като е лесно получените данни да се вземат и обработят от всеки един език за програмиране.
Ето как изглежда
[
  {
    "id":1,
    "name":"Johnson, Smith, and Jones Co.",
    "amount":345.33,
    "Remark":"Pays on time"
  },
  {
    "id":2,
    "name":"Sam \"Mad Dog\" Smith",
    "amount":993.44,
    "Remark":""
  },
  {
    "id":3,
    "name":"Barney & Company",
    "amount":0,
    "Remark":"Great to work with\nand always pays with cash."
  },
  {
    "id":4,
    "name":"Johnson's Automotive",
    "amount":2344,
    "Remark":""
  }
]


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: pennywise в Nov 21, 2014, 16:26
Първо да се извиня, че прочетох темата малко "по диагонал" и може да не е много на място коментара ми.

Видях, че има даже и дизайн - ами дайте да го обновим тоя сайт.

Лично аз в момента съм доста зает, но като ми остане време с радост бих помогнал с хамалска работа като да сменя таблиците с дивове.
Мога и с други неща, но виждам, че има други кадърни хора.
Дори и мсеци да се проточи защо да не го сменим? Аз смятам, че сегашния е много стар и би отблъснал всеки нов потребител.

Това с което мога да помогна тук и сега и да дам репо - не, че не можем да ползваме GitHub, но ако трябва да е private - няма проблем - стига да не минавате  4-5гб  ;D



Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 21, 2014, 19:08
Пуснах да свалям сайта и съм любопитен, дали ще свали и perl скриптовете. Малко се съмнявам. Най-вероятно wget няма да бъде допуснат до тези директории. Ама понеже съм с Windows в момента и не мога да видя какво дърпам, че текста в cmd-то лети като магнитен влак.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: neter в Nov 21, 2014, 19:14
Не дърпай сайта, а архива ($2), който go_fire сподели в по-предните постове! В момента само товариш сайта и себе си излишно.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 21, 2014, 19:18
neter, напиши и ти пет приказки какво мислиш по въпроса. Предишните две страници са пълни с материал за чесане на езици, а колкото повече мнения, толкова по-добре  [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 21, 2014, 20:07
Малко късно. От два часа сваля някъде с 500К, не ми се смята колко се е дръпнало. Иначе архивчето го свалих.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: neter в Nov 21, 2014, 20:30
neter, напиши и ти пет приказки какво мислиш по въпроса
Ами... аз съм пълна трагедия като уеб дизайнер, та няма смисъл да губя вашето и своето време с такива напъни. Относно съдържанието може би ще е полезно да се пусне една отворена анкета с въпрос кой какво би искал да има на сайта, за да се разбере кое е необходимо и кое е излишен пълнеж (поне според текущо активните потребители). От сега наличното аз имам желание да останат новините, статиите и форума. Като нови попълнения в съдържанието... всъщност, няма да са попълнения, а заместители - форума бих го заменил с нещо, подобно на StackOverflow ($2), а статиите бих ги заменил с нещо, подобно на Blog.bg ($2) (съвкупност от блогове; в това могат да влязат още и сега наличните Галерия, Made in BG, а може би и Новини). И RSS-и навсякъде :)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 21, 2014, 20:45
Напълно за, всичко от това много ми допада. А да и карма във форума.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в Nov 22, 2014, 00:49
може би основният сайт трябва да е едно wiki за да може да се префасонира набързо. Малко по-техничарски вид ще има, но по-важно е съдържанието


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: gat3way в Nov 22, 2014, 01:27
Ей, форума няма да го пипате!!!

Идеята за stackoverflow-подобната чекия е добра, значи по-малко тъпи теми във форума и ще може да се троли на воля.

Не знам какви restful API-та толкова ви гонят, кой какво толкова ще черпи информация тук, види ми се overkill. Всъщност тези неща с галерията (която така или иначе е супер безсмислена, но някои хора държат другите да им гледат десктопите не знам защо) и новините - това е доста морална остаряла работа, те трябва да се пипнат. Аз бих помислил за някаква FAQ секция и календар на събитията. И агрегатор на новини от други сайтове може би. Като цяло обаче определящото е активността, гигантска активност нямаме тук и честно казано не съм толкова убеден че редизайн на цялата тарапана ще докара кой знае колко повече активност. Може би, теоретично може би, та може би трябва да се отворим малко повече към света и да допускаме ингилизко съдържание. Което обаче означава да жертваме скъпоценния български език малко или много и много хора ще са против. А и аз не знам как би завършил такъв експеримент - може би много успешно, може би пълна трагедия. Така или иначе обаче ние дори с близките си съседи няма как да се разбираме на български.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 22, 2014, 10:19
Да и аз много харесвам идеята за вики. Но Гейта е прав, че така трудно се коментира. Пък и старите собственици, няма да се съгласят. Това място е правено деветдесетте и има един деветдесарски дух. Тогава таман се бяхме освободили, но робската психика все още витаеше.

Виждате как е. Отгоре седи един голям чичка и казва — т'ва е редно, онова не. Как е в Слашдот, Лор, Хабрахабър, Либератум, Ейч, Лексер и изобщо мега-порталите за ГНУ/Линукс? Някой пише новина, друг минава и я одобрява. Може да има карма като в Слашдот, но пак си е потребител. На най-свободните от тях модерацията е ПОСЛЕДВАЩА. Пишеш статия, не знаеш, ще се появи ли. Качваш картинка, ако някой благоволи тоя месец да я одобри, се появява, ако не, не. Тъй, че робията на мисълта, все още си витае тук. Никой няма да допусне нещата да станат Вики.

Помните ли, че дори се отмени анонимното коментиране във форума, за което няма никаква техническа причина!!!

Но каквото можеш, ще се пробваме, за да не сме виновни пред внуците, че не сме опитали.

Гейт агрегатор и сега има, само дето никой не го е обновявал и никой не го ползва. Това е онова, което наричаш отметки (bookmarks). Всъщност има и отметки, но те са за наблюдение на части от портала.

Календар има, но доста рудиментарен и реално народа ползва за целта форума.

Като цяло съм съгласен с всичко, което казваш, без последното изречение.

Половината румънски език е български, но все пак без минимални познания по някакъв латински език (по-точно италиански, френски, с другите не знам) трудно ще се оправиш. Не така обаче седи положението със Сърбия и Македония. В Сърбия спокойно можеш да се разбереш, знам го от първо лице, единствено число. Предполагам, че и в Македония е така. Виж сега с гърци и турци е друга историята, но например, ако знаеш цигански в Гърция ще се оправиш доста добре, езиците са доста близки. Но и с български ще стане. Не знам, вероятно сте ходили и знаете, но в Гърция има толкова много българи, че е трудно да се повярва. И не са само гурбетчии, много си живеят просто там. Преселили са се или направо са се родили.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 22, 2014, 11:21
linux-bg се е дръпнал, малко над 4 гига е. Оставих wget да бачка от любопитство, ама ще го затрия след минути, че пространството не е безплатно.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: NorthBridge в Nov 22, 2014, 11:47
С риск да стана досаден, ще се самоцитирам:

Сайта има някакъв тракер сложен, ако можем да видим някаква информация кои страници са най-посещавани, това ще помогне доста.

По-конкретно видях че има някакъв urchin.js, който е бил дядото на гугъл аналитикс. Не знам дали още бачка, ако бачка добре, ако не, сложете един нов тракинг скрипт и да видим след време кои секции от сайта се посещават и кои не. На сляпо ако се тръгне да се маха това и онова има голяма вероятност някои потребители да избягат, вместо да дойдат нови.

Иначе като споменахте за stackoverflow, тази сутрин умувах малко върху идеята докато се опитвах да се събудя, и излезе следната концепция:

1. Основното - въпроси и отговори, там няма какво да се коментира. Щом тъпите индийци са се научили как да го ползват, ясно е че и нашия народ ще може.
2. Таговете на всеки въпрос да водят към страница от уикито.
3. По тертипа на Planet PHP ($2) да станат статиите - купчина блогове, всеки пише нещо и отива на главната страница. (ще обясня след малко)
4. Правим система за точки и привилегии пак по тертипа на stackoverflow.

Примерни правила:
Новите потребители започват с 10 точки. Ако паднат до 0, системата автоматично ги банва. Като начални привилегии могат да задават въпроси и да отговарят. +1 на въпрос им дава 5 точки, -1 им сваля с по 1 точка. +1 на отговор им дава по 10, -1 им сваля с по 2. Маркиран като работещ отговор им дава 15.

Примерна таблица с привилегии:
0 - няма право да пише отговори, само да задава въпроси (т.е. чистилище)
10 - (default) има право да пише отговори и да задава въпроси
20 - има право да пише коментари под въпросите и отговорите, както и да гласува с +1
50 - може да поства снимки в галерията без модерация и да коментира статии и новини
100 - има право да редактира статии в уикито и да гласува с -1
150 - рекламите на сайта изчезват (ако ще има такива)
200 - получава собствен блог на адрес user.linux-bg.org. Модераторите на сайта могат да избират статии от него които да слагат на началната страница
300 - може да публикува новини
500 - постовете от блога му с таг Linux автоматично се появяват на главната страница.
1000 - частични модераторски права, може да редактира въпроси, отговори и новини
10000 - каса бира с автограф от zeridon и gat3way (друг е въпроса че gat3way най-вероятно ще се подпише с частния си ключ а не с химикал, ама все пак  [_]3)

Форума си остава отделен от сайта с основно предназначение чесане на езици и тролене.

Мислите ли че нещо подобно ще свърши работа?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 22, 2014, 12:10
Според мен идеята е просто перфектна. И със сигурност е светлинни години пред сегашното положение.

Норд Брич — президент, оле-оле!

п.п. Карма и за форума.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 22, 2014, 12:30
"150 - рекламите на сайта изчезват (ако ще има такива)"
Имам си Adblock. Иначе идеята е добра.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Nov 22, 2014, 13:15
0-10000, сори това е безсмислено... сложете една карма като в реддит и това е.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 22, 2014, 13:31
Каква е тази карма?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 22, 2014, 13:49
Има различни системи за карма. Тук до неотдавна имаше една „класическа“ — по брой мнения. Има друга, която е основана на плюсчета и минусчета. Най-известен неин представител е spybook, където обаче е само положителна. И така нататък, продължаваме напред, както е модно да се казва напоследък в стил Барканичков—Пулев. Аз специално много харесвам една система, където може да казваш благодаря на определени мнения. С авери я въведохме в друг форум (отново SMF) и си я харесвам много. Тук може да я заменим с бири ;)

Но това е мое мнение. Ако се получи съгласие за карма, то може отделно да разискаме, каква точно да е.

п.п. Имам предвид за форума, за портала предложението на Северен мост ми харесва. Никой не е казал, че трябва да е една и съща на двете места, но пък и защо едната да не влияе на другата?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в Nov 22, 2014, 14:00
Цитат
Каква е тази карма?


The number next to a username is called that user's "karma." It reflects how much good the user has done for the reddit community. The best way to gain karma is to submit links that other people like and vote for, though you won't get karma for self posts. ($2)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 22, 2014, 14:48
О, онези звездички или нещо такова. Предпочитам вместо звездички, бири.  ;D
Но може и да не са бири. Бирата да е средна оценка. Първо се почва с шотчета, после се минава на домашна, после на бира, следващата оценка може да е винце и последната, коктейлче и най-високата бърбън.  ::)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в Nov 22, 2014, 19:10
Публикуването във вики също може да е ограничено до няколко души - не е задължително да е отворено, за всички останали - само за четене. 
Публикуването/редактирането и одобряването е по-бързо и по-красиво (ако знаеш вики синтаксиса). В момента пускането на новина е в г...з.а, а редактора за ниощо не става (не знам дали някой му знае сегашния синтаксис и дали изобщо има такъв).

Агрегатора сега си е много добре - аз само през него аксесвам тука, вярно съдържанието вътре е много скопено (като за 90-те г. през дайълъп), но линковете са си ок и се обновяват.
Точковата система е добре, защото преди се брояха постовете и народа се юрна да пише глупости само и само броячът да му е по-голям. То затова и се изключиха тези броячи и карми по онова време.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: cybercop в Nov 22, 2014, 19:38
Точковата система е добре, защото преди се брояха постовете и народа се юрна да пише глупости само и само броячът да му е по-голям. То затова и се изключиха тези броячи и карми по онова време.
Много се зарадвах, когато махнаха тази глупост с категориите потребители. Но, лошото е, че глупостите не престанаха да се пишат. Нивото на сайта и форума падна много. В момента се пускат теми за обща раздумка, колкото да има някаква активност. Дори и тази тема е такава, защото е ясно, че нищо няма да се пипне. Имаше друга подобна, която замина в небитието. Радвам се, че поне спряха да решават проблемите с бездомните котки и кучета, че имаше един период, когато форума беше станал съвсем за посмешище. Колкото и отношенията между Google и Mozilla да не засягат Linux, не е, като да се коментират гей парадите, ядрената енергетика и пушенето в заведенията.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в Nov 22, 2014, 19:44
Не виждам, защо темите за раздумка и всякакви други може да се поставят под въпрос или да са проблем. Има си раздел за това, значи са позволени.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: cybercop в Nov 22, 2014, 19:48
Лошо няма. Можем да включим и един раздел за запознанства, както и "Лична драма" в която потребителите да изплачат житейските си проблеми. Със сигурност, активността във форума ще се увеличи.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: gat3way в Nov 22, 2014, 20:15
Абсолютно не виждам какъв проблем може да е това. Просто не влизаш там и толкова. И аз като видя някакви малоумни теми от сорта на "имам проблем с видеодрайвера" или "браузъра ми не се стартира" не ходя да чета, това ебати скучните глупости там.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: stealth01 в Nov 22, 2014, 20:25
и аз не виждам проблем. без off-topic раздел няма как да има активно работещ форум. той задържа вниманието на постоянните потребители, докато липсват тематичните въпроси. ако ги няма въпросните потребители, то няма да има кой да отговаря, когато се появи специфичен въпрос или времето за отговор ще се удължи страшно много.
по-добре така, отколкото технически теми да се напълнят с off-topic, ако няма отделено място за него.

всяко зло - за добро ;) все пак off-topic-а трябва да се поддържа в границите на разумното. мисля че тук е нямало някакви сериозни отклонения.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 22, 2014, 20:34
Лошо няма. Можем да включим и един раздел за запознанства, както и "Лична драма" в която потребителите да изплачат житейските си проблеми. Със сигурност, активността във форума ще се увеличи.

Не мисля, че ще има успех. Какви може да са личните драми? Два вида. Единият е професионален. Но в такъв смисъл съм само аз, щото не съм на държавна хранилка и не съм „айти“ (да им Адам и Ева майката на тия криваци дето си чупят езика). Другият вариант е в личните отношения. Тук е малко мъгляво. По принцип това е силно мъжка професия и съответно много самотна под завивките с мечти за първият, пролетен плод. Ама и заплатките не са лоши като за простолюдието, затова ку*вите (куклите, какво си помислихте?!) се лепят.  Погромист непогубен до сега не е останал. „Анаконди“ е приличен филм, хи-хи-хи-хи.

Да ве говоря малко завоалирано, но имаме млада аудитория и правила срещу вулгарното, откровено поведение :) С две думи „Лична драма“ трябва да си остане на папирус, тук няма да постигне успех.

Виж да обсъдим кучетата и котките си е съвсем друга работа, ама Гатата скоро не се е вясвала, а ми липсва, харесвам го това момиче, макар, че е малко кльощавичка, ама си е бая еманципирана. 


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в Nov 22, 2014, 20:48
Кльощавичка ли е ?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 22, 2014, 20:58
Виждал съм я само два пъти на мероприятия. И двата пъти беше вейка, ще я метне първият бриз. Същата работа като Нетер. Ако сам не ми беше казал, че е той, нямаше никогиш да повярвам (помните онези теми за месото, очаквах да е бая свинче).

Гатата е мега-интересна личност. А пък да се запознаеш с приятеля ѝ! Тоя човек е ега ти дебелата глава. Чак се учудвам, че не е доцент във ФМИ. Много готин. Ако бях жена, щях да оскубя Гата и да се оженя за него, точно като във филм на Диема.

Изобщо добре е от време на време да се отъркаш в себеподобни. Да ве, Варна е далеч и ти е несгодно. Не отидох на сватбата на много мой човек, 'щото беше във Варна, ама от друга страна Бактуфайл успя да дойде, значи не е невъзможно, стига да стиснеш зъби за трите дена с камили с влака.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в Nov 22, 2014, 21:04
Да са живи и здрави Гоше. И ти също приятел, ама и да си намериш хубава работа.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Nov 22, 2014, 21:06
А ве аз имах най-хубавата работа на планетата, ама нали съм си прасе  ;D Всичко ще се уреди. Важното е да бутаме, да тикаме, а не крайната цел. Поне така разправят йогите (онези дет' се чудиш имат ли кости) — вървиш пътя, пък целта все тая  [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: laskov в Dec 08, 2014, 09:37
Тия дни едни се похвалиха, че направили нови версии на сайтовете на едни проекти. Гледам..., вижте и вие: http://www.clamav.net/index.html , https://www.snort.org/

Чета новина за Презентации от LinuxCon в Щатите и гледам сайта им с презентациите ($2) ...

Тъкмо щях да кажа, че няма такъв безподобен боклук като тези модерни едностранични портали.

Преди седмица Гном показаха новите си визуални джаджи. Повърня. Направили са ги (нарочно) да приличат на нещо правено с jquery. Не мога да разбера, защо нарочно съсипват всичко.

...
[да се чете с интонацията на конферансието на мача Пулев - Кличко]

Очаквайте идването на Новият сайт на ФЕДОРА-А-А-ААА !!!

[бурни нестихващи ръкопляскания с възгласи КаПеЕсЕсБеКаПе! А, сори, това беше от другаде :) и друго време :)]


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Jan 07, 2015, 18:07
Да се ненадяваш! Сега забелязах, че са оправили карето в портала с последните теми от форума. Минута след като написах нещо, погледнах главната страница и о, чудо! Не знам кога се е случило, никой нищо не е казал, но се радвам. Отпадна поне един проблем. Ура! Да се напием от радост  >:D

п.п. Ами оказа се, чиста случайност. Нищо не се беше променило ☹


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Jun 05, 2015, 18:52
Забелязвам, че последните седмици някой упорито раздава оценки в портала. Трябва да се каже, че оценките, които дава са силно положителни. Няма минус единици, няма нули. Има образоващ, мъдър, информиращ. И въпреки това, тези оценки са рядко малоумни. И със сигурност раздаващият ги не е линуксар. Има очевидна тенденция на човек, които не е от „нашите“.

Не се жалвам, защото аз не съм получавал „гювеч“. Напротив. В предпоследната новина цели два мои коментара са отразени по същият начин. Друг е въпроса, аз бих ли ги оценил така. Не е въпроса дори в това, самият аз, ако имах такива правомощия, дали бих раздавал по-добри оценки.

Засега човека, който е така старателен в „позитивното мислене“, не се е издал кой е. Подпитвал съм. Дори го нахраних юнашката веднъж-дваж, на което той нито ме „наказа“, нито си поправи грешката. Не се знае кой е. Навремето на някакъв много случаен, по симпатии начин, се раздаваше тази „привилегия“.

Въпроса е не дори в личните ми или на някой друг пристрастия. Въпроса е, че това е по начало грешно. Така могат да се раздават оценки само, ако този, който ги дава, е много над нашето умствено, морално и социално равнище. Обаче за почти двадесет години от както ГНУ/Линукс получава прием у нас, то такъв човек няма.

Справедливо е да се направи едно от две неща. По-лесното е  — тази вредна система просто да се премахне. Тук не сме забавачница и да раздаваме бонбони, което дете успее да сглоби кубчета. По-доброто е да се замени с демократична такава — всеки желаещ да може да цъка плюсове и минуси по свое усмотрение, от което да проработи делфийският ефект.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: mystical в May 06, 2018, 22:05
Защо не използвате някоя готова платформа, писана специално за решения от подобен характер?
Знам, че нещо което работи, не се пипа, но според мен трябва да се пипне, за да живне малко сайта и форума.

Може да се избере нещо подобно на http://mikrotik-bg.net


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: spec1a в May 06, 2018, 22:43
   Да,добре ще е да се обнови сайта.
   Особено е наложително да се криптира връзката (ssl/tls).Вече има
безплатни сертификати (напр. letsencrypt).Неведнъж сме го обсъждали.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: laskov в May 07, 2018, 22:00
... за да живне малко сайта и форума.

Не че имам нещо против да бъде обновен, но искам да попитам, как едно обновление ще направи така, че да живне. И сега ако е поумрял, кое го е предизвикало?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: mystical в May 07, 2018, 23:31
Не че имам нещо против да бъде обновен, но искам да попитам, как едно обновление ще направи така, че да живне. И сега ако е поумрял, кое го е предизвикало?
Добър въпрос. Аз също не мисля, че обновяването на сайта само по себе си, ще помогне за популярността му.
Имам чувството, че в момента всичко е оставено на произвола и никой не поддържа сайта. Някой трябва, да започне, да се занимава с него. За да стане това, трябва да има стимул. А това може да стане по следният начин:
- избира се нова платформа
- някой/и прелива старата БД към новия сайт, но това няма да стане лесно
- новата платформа трябва да има много добра функционалност, но в същото време да се поддържа с минимални усилия
- поддръжката на мобилна версия и полета за реклами (тук е стимула) е задължително условие
- трябва да има нови статии, може да са и преводи или извадки от такива
- и теми, които да служат за препратки, вместо да се отварят нови дублиращи се

Могат да се направят много неща, но не и с тази платформа.
Примерно, аз когато отворя страницата искам, да видя нещо ново, но това се случва много рядко. И да е удобно за разглеждане и четене през телефон. Сайта и форума замират.
Какъв е проблема да има няколко полета с реклами и там да циркулират такива, било и то в началото безплатно. Но всеки път когато отворя сайта, ще виждам промяна, нова различна реклама.
Секции купувам продавам, работа ...
Сайта също трябва да е полезен за потребителите.



Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: mystical в May 07, 2018, 23:49
Скоро някой да е виждал коментар от администратор или от собственика във форума?
Аз не съм.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в May 08, 2018, 00:30
Може и да има, но как ще разбереш. По ник-а няма как да познаеш, а и много потребители са в режим само на четене, та не е ясно дали форума е наистина западнал ако има много читатели. Броя на пишещи и брой постове не са единствените параметри за посещаемост.
Има писатели които спряха да пишат само защото вече няма трупане на точки и рейтинги (по едно време ги имаше).
Писането на Новини е доста тегаво занимание в този сайт, одобряването пък отнема цяла вечност.
RSS емисиите също трябва да се подробят - например да съдържат целия пост от форума, а не само заглавието (вече не сме в дайълъп ерата да се съобразяваме с някой друг килобайт в повече, а и екраните са с по-голями резолюции и диагонали, та събират повече информация) - предполагам е въпрос на настройка.
Може да се тури и някой линк за донации - например в Биткойни.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в May 08, 2018, 03:43
Не виждам признаци на посещения от някой с достатъчно правомощия.
Някои теми ги превърнахме в ... дори думи нямам да се изразя  :D

Предполагам, че само се проверява, от кога е последния пост, демек има ли активност.
Въпреки, че много хора ги няма вече, все пак има достатъчно, че да помогнат на питащите.
Аз не съм от тези, че това не ми е професия.

Някой знае ли, дали може да се направи архив на форума? Базата данни. В един друг форум дори имаше възможност като xml да се извлече. От обикновен потребител. Само си избираш форума и/или раздела. Дори още повече настройки имаше, какво искаш да смъкнеш.



Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в May 08, 2018, 10:52
Цитат
дори думи нямам да се изразя
нужник


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: cybercop в May 08, 2018, 12:51
Може и да има, но как ще разбереш. По ник-а няма как да познаеш, а и много потребители са в режим само на четене, та не е ясно дали форума е наистина западнал ако има много читатели. Броя на пишещи и брой постове не са единствените параметри за посещаемост.
Хич не е ясно. Пусни една тема с конкретен въпрос за Linux и ще видиш, каква е реакцията. Или ще мълчат, като партизани на разпит, или един ще отговори нещо от типа на "Аз никога не съм ползвал тази дистрибуция, не смятам да я ползвам, нямам този проблем, но да кажа нещо за международното положение", колкото да се почне спама. Следват 16 страници коментари от трима потребителя за бездомни кучета, хлебарки, бълхи, ядрената енергетика, положението в Сирия и Украйна.
Е, това е положението. За някой, това е западане, за друг е извисяване и начин да сподели някъде в мрежата, това, което се е натрупало в главата му.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в May 08, 2018, 15:12
Аз например не знаех, че mystical се появява тъдява, но явно следи форума, просто не пише. Сигурно има много други потребители дето не желаят да пишат, но активно следят темите, сигурно и самобанналия се gofire хвърля по някое око. Много от въпросите не са интересни и се преценява, че не си заслужава - свободни хора сме все пак. Не всеки има търпение да се обяснява.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: spec1a в May 08, 2018, 15:18
Може и да има, но как ще разбереш. По ник-а няма как да познаеш, а и много потребители са в режим само на четене, та не е ясно дали форума е наистина западнал ако има много читатели. Броя на пишещи и брой постове не са единствените параметри за посещаемост.
Хич не е ясно. Пусни една тема с конкретен въпрос за Linux и ще видиш, каква е реакцията. Или ще мълчат, като партизани на разпит, или един ще отговори нещо от типа на "Аз никога не съм ползвал тази дистрибуция, не смятам да я ползвам, нямам този проблем, но да кажа нещо за международното положение", колкото да се почне спама. Следват 16 страници коментари от трима потребителя за бездомни кучета, хлебарки, бълхи, ядрената енергетика, положението в Сирия и Украйна.
Е, това е положението. За някой, това е западане, за друг е извисяване и начин да сподели някъде в мрежата, това, което се е натрупало в главата му.


   Аз не си спомням някога тук да се е коментирало за бездомни кучета, хлебарки и бълхи.
   Ако е така,е ебаси ужаса  ;D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: cybercop в May 08, 2018, 15:22
   Аз не си спомням някога тук да се е коментирало за бездомни кучета, хлебарки и бълхи.
   Ако е така,е ебаси ужаса  ;D
Уверявам те, че поне за бездомните кучета е сигурно. Хлебарките и бълхите ги написах на шега, но са се коментирали куп други глупости, като пушенето, ядрената енергетика и какво ли не още. Запомнил съм тази тема, като началото на края на този сайт. Оттогава почна да запада.
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=40067


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в May 08, 2018, 21:07
Всяко начало си има и край.

Не е толкова важно.  Вече има много изчерпателни източници за почти всичко. Сайтът е свършил своето и то добре. Някога не е било толкова достъпно, да потърсиш решение на някое затруднение със системата. Ако решат да го спрат, ще ида да се напия от мъка и на следващия ден живота ще си продължи.  :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: laskov в May 08, 2018, 23:04
Според мен, нивото на който и да е форум се определя от пишещите и проблемите, които те искат да обсъдят. Проблемите пък ги определя работата, която трябва да се върши.
Напоследък или никой не работи, или ... кой знае :)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: backinblack в May 08, 2018, 23:45
... за да живне малко сайта и форума.

Не че имам нещо против да бъде обновен, но искам да попитам, как едно обновление ще направи така, че да живне. И сега ако е поумрял, кое го е предизвикало?

Доста хора избягаха не само от сайта, ами и от Линукс дори, но не заради визията на форума. Ползващите и разбиращи от Линукс са една много уникална порода дето, голяма част от тях и за чеп за зеле не стават. Аз лично го изпитах какво е, докато си намеря свестен, който не безплатно да ми поддържа двете виртуалки с Убунту.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: cybercop в May 09, 2018, 10:06
Всяко начало си има и край.

Не е толкова важно.  Вече има много изчерпателни източници за почти всичко. Сайтът е свършил своето и то добре. Някога не е било толкова достъпно, да потърсиш решение на някое затруднение със системата. Ако решат да го спрат, ще ида да се напия от мъка и на следващия ден живота ще си продължи.  :D
Не е така. В момента има в пъти повече потребители на Linux и в пъти повече проблеми. Няма, какво да обвиняваме сайта за западането. Все едно да обвиняваш овощна градина, оставена с години без грижи, че е буренясала и запада. За да е в добро състояние, някой трябва да изкоренява бурените, да подрязва дърветата и да убива паразитите - гъби или инсекти. И да се стимулира плододаването с подходящи торове и поливане. За всяко нещо, трябват грижи или запада. Простият му дизайн е по- скоро предимство, защото всички останали, станаха еднотипни, правени, като по шаблон. А в шаренията се губи съществената информация, което е водещо напоследък при новинарските сайтове.
Аз искам да имам модераторски права в няколко теми, които сам ще пусна и ще обхващат основните проблеми при Linux дистрибуциите. В останалите да правят, каквито извращение искат. Едва ли форума ще цъфне и върже, но, поне да има някаква изчистена от душевни отпадъци база от данни.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: makeme в May 09, 2018, 13:16
Дам, ъпдейт е наложащ.
Според мен форума може да "разцъфне" само с направата на три неща:
1. Нови модератори (с удоволствие бих гласувал за @cybercop).
2. Ъпдейт/закърпване на SMF-то (или миграция към ново)
3. Поставяне на чат функционалност (shout box), която да елиминира писането на офтопици, но същевременно да задоволи потребностите на потребителите, да се карат :)

ПП:
Цитат на: jet
Сигурно има много други потребители дето не желаят да пишат, но активно следят темите, сигурно и самобанналия се gofire хвърля по някое око.
Аз също предимно чета, но понеже проверявам и кой е онлайн, мога да потвърдя, че си прав за gofire :)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в May 09, 2018, 13:22
Ами там разните модератори и админ поддържащи форума, появяват ли се - като следите кой е OnLine ?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: makeme в May 09, 2018, 13:28
Ами там разните модератори и админ поддържащи форума, появяват ли се - като следите кой е OnLine ?
Аз съм сравнително нов и не знам, кои са модератори/администратори. Просто поглеждам за познати никове.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: runtime в May 10, 2018, 00:42
Аз мятам по едно око веднъж на няколко месеца, но последните няколко години стана доста досаден тоя форум  [_]3
Не знам, сигурно вече е на самотек всичко тук?!
Практически ми изглежда умрял, но това е нормално за сайт, който не търпи никакво развитие :)

И все пак, ще го наглеждам до сетният му час  де  [_]3


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: PaperNick в May 10, 2018, 09:21
И аз го наглеждам, но нямам време да се включа в разгорещените теми на деня. Просто докато го отворя има 10+ нови страници ;D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: console в May 16, 2018, 11:43
Колеги тая тема е стартирана 2014 и до сега само си чешаме езиците какво било добре и т.н. Аз не съм запознат кой държи хоста и домейна, ама ако няма намерения да го развива и поддържа да го даде на някой които ще ми хвърля по едно око от време на време.

Ако знаете кой е човека драснете му един емайл да вземе решение или да каже че работа няма да свърши.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: getqwerty11 в May 16, 2018, 15:29
Да сведем глави и да кажем: Бог да го прости. Амин.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: vyrgozunqk в May 19, 2018, 00:52
   Аз не си спомням някога тук да се е коментирало за бездомни кучета, хлебарки и бълхи.
   Ако е така,е ебаси ужаса  ;D
Уверявам те, че поне за бездомните кучета е сигурно. Хлебарките и бълхите ги написах на шега, но са се коментирали куп други глупости, като пушенето, ядрената енергетика и какво ли не още. Запомнил съм тази тема, като началото на края на този сайт. Оттогава почна да запада.
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=40067

Глупости, преди около 10 години, в точно този форум имахме скандал за бездомните псета с Gatta_Negra, аз обяснявах за отровата, мисля, че дадох и дозата за антифриза на килограм, а тя беше подапалила... За тия 17 години живот на тоя форум, мнооого простотия е излята. Ама тия дето си лянкате тука, нямате спомени от толко отдавна. Тогава само backinblack i Cybercop, Acho съм ги мяркал. Другите сте нови звезди, още надъхани, млади хипари. : ))))

 By the way, backinblack нещо мразеше Оупън сорса и се изнесе от тоя форум преди години, влизаше да троли нещо, са го гледам пак тука... странно. То и аз така де. :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: remotexx в May 19, 2018, 01:44
Брей верно 17 години... Кога се изнизаха... Секаш беше вчера.
И къде изчезна антифриза викаш - некой го изпи, или пък го употреби по предназначение и затова ли зачезнаха черните котки , а?

Малей колко ли глупости са ми се събрали да съм изчел тука, сигурно моем да чупим Гинес рекорди.. като казахме Гинес - ха наздраве   [_]3 [_]3 [_]3

Инак още има млади, и надъхани и... само хипарите вече не са на мода.. всичко друго си е същото

https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Video-Momchetata-ot-SMG-s-rokli-i-peruki-na-bala-si-pod-saprovoda-na_680823.html

А за троловете.. нема както да говорим, всички си ги знаете.. предимството на възрастта му е че е толкоз дърт че чак троловете го отбягват (е освен 2-3 местни ама тях няма какво да ги броим), вече има нови територии за тролене, ей го на от утре вече и в космоса
http://one.endurosat.com/

Приятна почивка колеги...


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в May 19, 2018, 01:47
Сакън сега ще ти се скарат, че цапаш и саботираш форума.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: remotexx в May 19, 2018, 01:52
Сакън сега ще ти се скарат, че цапаш и саботираш форума.

Ех, случва се, на стари г. човек да се изпусне.. ма така е като пускате такива теми без предупреждение  8)

П.П. а сега малко по темата, аз мисля .. ъпдейта на сайта ще дойде със следващото хакване - дерзайте... И тогава ще не ще все някой ще влезе да го оправя, а ако ли не, после може и ние да си го хакнем (хакера) и да си го оправим най-накрая, а (сайта, а не хакера)


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в May 22, 2018, 09:35
Аз например не знаех, че mystical се появява тъдява, но явно следи форума, просто не пише. Сигурно има много други потребители дето не желаят да пишат, но активно следят темите, сигурно и самобанналия се gofire хвърля по някое око. Много от въпросите не са интересни и се преценява, че не си заслужава - свободни хора сме все пак. Не всеки има търпение да се обяснява.

До днес не хвърлях нито един поглед дори на заглавията на темите. Бях мега-разгневен и не съм убеден, че ми е минало. Обаче влизах почти всеки, направо всеки ден за под секунда. Това беше, за да проверя, дали някой ми е писал на лични. Днес си нямах работа освен да проверя за съобщения да видя и коя е последната тема. И не издържах. Знаех си, че така ще стане.

Малко не мога да разбера, какво точно предлага Мистикал. Да обновяването винаги е добра идея и да това води посещаемост дори само, за да се види новото. Но страницата, която е дал като връзка, не е някаква портална система, както Мистикал оставя впечатление. До колкото видях от диагонален поглед, това е някакъв форум основно за Микротик, но очевидно не само.

Беше добре да каже Мистикал, освен рекламите в онзи форум, какво друго му допада. Това за рекламите е тъпо по мое мнение. Славей не е опрял да живее от това. А и с форум (портал) посветен на много тясна тематика в малка страна е просто невъзможно да се живее от реклами и/или дарения.

Отделно, SMF има мобилна версия. Но понеже тя не се зарежда автоматично, повечето хора и не знаят за нея. Старото корито също има и също не се зарежда автоматично. Там в добавка има и проблем с кодировките, когато коментираш. Но пък колко ли коментара има в новините, галерията и статиите?

   Аз не си спомням някога тук да се е коментирало за бездомни кучета, хлебарки и бълхи.
   Ако е така,е ебаси ужаса  ;D

Ами не си прав. Причината Киберкоп да започне да вдига революция да се превръщаме в Стакексчейндж дойде от Гата негра (модератора на кошчето), която е невероятен котко-(и вскякакви животно-)-любител и по едно време доста прокламираше идеите си. Обаче като удари на камък се завтече към новинарските портали и почти не се е вяствала. Последно дойде, когато излезе Гном 3, а на нея не ѝ допадаше и търсеше, с какво да го смени. За нейна радост точно тогава се роди разклонение на Гном 2 и тя отлетя щастлива.


Ами там разните модератори и админ поддържащи форума, появяват ли се - като следите кой е OnLine ?

Славей, много рядко, но го засичам. Витковия често се мярка. И двамата не пишат и не ми е много ясно защо влизат. Според мен втория по-скоро за някакви текущи неща. Всеки сървър, дори изоставените имат нужда от някаква профилактика. Нетер последно го видях в деня, когато се „самонабаних“ по израза на Джет. Явно онова малко лекенце Лемур ме беше докладвал и е дошъл да види, какво стана. Като доброволно се оттеглих, спрях назряващия бурен скандал между младите, красиви, талантливи срещу тъпите и грозните, и нетолерантните.



п.п. Тази тема също нямаше да я погледна, ако не бях видял, че Ремо е коментирал последен.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в May 22, 2018, 19:17
Само аз ли не схващам, как става така, че човек се дразни наа разни други хора по интернет?

И в добавка, нещата тук – поддръжката - няма да се променят.
По-добре да се направи, както направихме с питонския форум. Нов домейн, ясни правила, модове и прочее, всичко си на мястото. И върви.
Само ми се ще, да може да се архивира базата данни. Със сигурност има много ценни постове и теми.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в May 22, 2018, 19:29
Само аз ли не схващам, как става така, че човек се дразни наа разни други хора по интернет?

И в добавка, нещата тук – поддръжката - няма да се променят.
По-добре да се направи, както направихме с питонския форум. Нов домейн, ясни правила, модове и прочее, всичко си на мястото. И върви.
Само ми се ще, да може да се архивира базата данни. Със сигурност има много ценни постове и теми.

Понеже съм последния писал преди теб, приемам, че говориш на мен.

Да го кажа така. Аз не познавам Лемур и нямам никакво желание да се запозная с него. Обаче истински се вбесявам от този тип хора. И ставам агресивен. Много агресивен. Агресивен съм към малоумието. Всеки има право да е прост, глупав, тъп, луд, ненормален, откачен. Но никой в новото хилядолетие няма право да ползва мозъка си за баласт на главата си.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в May 22, 2018, 19:41
Не е задължително.
Ако е голяма и празна, можеш да я напълниш с хелий и да полетиш.  :D

Не говорех на теб, а изобщо. Но ти си причината за въпроса ми. Аз нямам енергия да се ядосвам на когото и да е. Нещо се уморих вече


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в May 23, 2018, 05:55
Не е задължително.
Ако е голяма и празна, можеш да я напълниш с хелий и да полетиш.  :D

Не говорех на теб, а изобщо. Но ти си причината за въпроса ми. Аз нямам енергия да се ядосвам на когото и да е. Нещо се уморих вече

Сигурно си прав. Взимам вътрешно някакви неща, които не мога да променя. Кой съм аз да казвам на хората да не ползват сивото си вещество за кафяво или инертен газ по твоя пример? Като не ти пука, по-лесно се живее.

Пари няма, но се дръжте, както написа Ремо, цитирайки известен политик. Рано ти е да се уморяваш. Сигурно ти е писнало от много неща, но пък може да последваш своя си съвет — тегли им една майна.

п.п. Защо си буден в 4:47, като очевидно не си в нетрезвено състояние и не се прибираш от дискотека, най-малкото, защото е рано за това. Доколкото си казвал, работиш за себе си, значи и на сменен режим не си. Да не си забегнал временно или постоянно нейде по чужбината?


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в May 23, 2018, 06:39
Събудих се и не мога да заспя.
Не съм по чужбина.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в May 23, 2018, 06:59
И аз така. Тъпо, защото съм отпуска, а когато е за работа, ставам трудно.

Което ни връща на главния, екзистенциален въпрос поставян през годините от Кибер. Е ли мястото на форумите да бъдат „кошчета за душевни отпадъци“ при наличието на блогове, а от някакво време насам и spybook?!

Като един от основните спамери, ми е трудно да го приема. В такива случаи по-мъдрите казват, че трябвало да се търси баланс.

От друга страна, мен ме нямаше 2-3 месеца. Не знам, какви теми е имало, не знам, какво се е обсъждало. Мога да предположа, че неосъществилата се  (за сега) трета световна  е била обсъдена. Сигурно и за Скрипал е имало. Не мога да кажа, че точно тия теми са ми липсвали, защото са очевидни, подготвени циркове, за чиято цел или съм прекалено глупав да я схвана, или пък прекалено циничен, ако съм прав.

Но, може да не съм чел темите, но виждам посещаемостта. Тя не е спряла да пада от това, че не съм спамил наоколо. 20-30 души за 15 минути означава, че се е завъртял не повече от един истински. При 50-60 има вероятност да са десетина и повече, но такова отдавна не се е случвало.

Моето виждане е, че всеки (български) форум на практика е мъртъв, ако това число не е от порядъка на 300. Такива числа май вече само spybook може да извади. Там има ли група на „Линукс за българи“ или подобна тематична? Посещава ли се? Пише ли се?

Открих, че в моята професия вече масово не се посещават специализираните форуми, а групите. Форумите са все още живи и много здрави, но това е просто защото нашето съсловие е едно от най-големите в страната.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в May 23, 2018, 13:59
ходи да тролиш у kaldata  :P


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в May 23, 2018, 14:20
ходи да тролиш у kaldata  :P

Ебал съм ги. И тях и Дира и други там, каквито имаше — Дежбг, Ситиком, не знам си какво. В Калдата има точно един човек, заради който бих ходил, но той влиза по веднъж на високосна.

Между другото там член е и Кибер. Е, ако ме види там, ще се откаже от живота изобщо. Нека не му го вгорчаваме.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в May 23, 2018, 16:10
у дира се подвизаваха дрфранки и чертата |  :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в May 23, 2018, 16:15
Специално линукския клуб по интереси в Дир е за психопати. Не знам там, как човек може да опази нормалността си. Там се врещи, крещи, пише се несвързано. То вероятно и моите идиотщини изглеждат така, но дори аз не успявам да хвана някаква логика на случващото се там. И предпочитам да не ходя за свое добро. Всеки сам си избира.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: spec1a в May 23, 2018, 16:22
   Сетих се кое още не сме разисквали:сексуалната ориентация на политиците  ;D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: lunarvalley в May 23, 2018, 16:24
Специално линукския клуб по интереси в Дир е за психопати. Не знам там, как човек може да опази нормалността си. Там се врещи, крещи, пише се несвързано. То вероятно и моите идиотщини изглеждат така, но дори аз не успявам да хвана някаква логика на случващото се там. И предпочитам да не ходя за свое добро. Всеки сам си избира.

аз за тва от там, дойдох тука... и порчето се подвизаваше по едно време в оня онлайн психодиспансер :D :D :D


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: 4096bits в May 23, 2018, 16:41
Както казах, ако форума се премести и се ползва някоя по-нормална платформа, модерира се и се администрира, както си му е редаа, може и да тръгне.
Видях, как става с очите си в друг форум, международен, обаче все пак.... Дълго време нямаше толкова посещаемост и бяхме десетина души, но нещата тръгнаха.
А такива идиотщини като СО не мога да понасям. То бива рестрикци, борба да се харесаш повече обаче... Тез лайкове са пълна глупост.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: runtime в May 23, 2018, 21:40
Хора, темите в този форум/сайт доста отдавна се изместиха от идеята му и пак ще повторя, че станаха доста скучни, банални та чак и дразнещи.  [_]3 Няма нищо градивно или по хобито. Защото за вселенската глупост мога да прочета и в фейсбук.

И ако според няколко човека ( може би и единствените, които продължават да го посещават по една или друга причина ), сайта си е добре... ще го оставя без коментар.
Добре, че само при дистрибуциите виждането им за развитие не е еквивалентно с вашето, че тогава вече щеше да е трагикомично  [_]3


Цитат
Само аз ли не схващам, как става така, че човек се дразни наа разни други хора по интернет?

Ъъ, човек не се дразни на хората, а на безмозъчните словосъчетания сътворени от тях. И тук, не говорим за някой глуповат въпрос от "нов потребител", което е нормално да се зададе, когато човек няма нужната компетентност в тази свера, а за далеч по-дразнещи неща...


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: mystical в Aug 22, 2018, 20:47
Да не се появи администратор във форума?

Според мен сайта не отговаря и на новите изисквания за защита на личните данни.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: vyrgozunqk в Aug 23, 2018, 09:26
Да не се появи администратор във форума?

Според мен сайта не отговаря и на новите изисквания за защита на личните данни.

Модератори има от години, ама не влизат, наложи ми се да търся алтернативни канали, да ги накарам да влезнат. В крайна сметка, свърших работа.  [_]3   :D Дължите ми по бира!


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: jet в Aug 23, 2018, 14:53
Дистрибуция от първия път няма да намериш. Започни с една и като поработиш то ще си покаже.
За разлика от Уиндоус, можеш да инсталираш и трите едновременно и при зареждане да си избираш коя да зареди.
Всички дистра са еднакви (с изключение на тапетите и мениджъра на прозорците който е инсталиран по подразбиране). Голямата разлика е пакетния мениджър и на практика той е нещото което води до полемики и дистро войни и в кайна сметка ще те насочи какво точно искаш.
Като излезе нова версия на ЦентОС, ще трябва да инсталираш от начало, Убунту - понякога се справя с обновяването, понякога не. Дебиан се обновява винаги, Арча е винаги обновен, но много чуплив.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: Acho в Aug 23, 2018, 16:29
Само на мене ли ми дава все по-често:

Грешка с базата данни Моля, опитайте отново. Ако тази грешка възникне отново, уведомете администраторите.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: makeme в Aug 23, 2018, 20:26
Само на мене ли ми дава все по-често:

Грешка с базата данни Моля, опитайте отново. Ако тази грешка възникне отново, уведомете администраторите.
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45848.msg306172#msg306172


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 24, 2018, 08:46
Доколкото видях онзи ден. Те просто бяха изтрили всичко до 17-и. После прочистваха нещо и по основния портал, защото завчера новините се виждаха единствено в мобилната версия. Не, че имаше нови новини :P

Това момче не знам, как не разбра, че мнения се трият много по-бързо, от колкото се пишат и, че Иво Андонов не е пример за подражание. Особено пък в технологичния век.

п.п. Мистикал, не отговаря на тези изисквания, защото не обработва лична информация, освен евентуално пощи. Ако има нещо положително в GDPR то е поне, че хората престанаха да ползват безумия от сорта на „чувствителни данни“ и започнаха да ползват значещи словосъчетания като „лична информация“ и „поверителна информация“, сиреч тайна.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: remotexx в Aug 24, 2018, 20:25
...Ако има нещо положително в GDPR то е поне, че хората престанаха да ползват безумия от сорта на „чувствителни данни“ и започнаха да ползват значещи словосъчетания като „лична информация“ и „поверителна информация“, сиреч тайна.

То това е малката файда, голямата е че вече може да си изтриеш профила (или поне личните данни от него), а не както досега - човекът пукнал ама ти идва напомняне, има активност тука тоя твоя авер и като идеш да видиш - активността била на некъв измислен бот дето се сетил че днес щял да бил имал рожден ден (ако не беше се трупясал)

Е поне в Европата ще може... затова сега всички големи почват да си отделят съврърите за Европа от останалия свят - т'ва  сурат тефтери, гугълясници и пр. даже едните бая зор виждат щото имаха само два - един за Америка и един за Европа и останалия свят и сега си съдират г.за да отделят останалия свят от малката Европа за да могат да продължат да правят каквото си искат в Китай, Индия и т.н.

https://www.theguardian.com/technology/2018/apr/19/facebook-moves-15bn-users-out-of-reach-of-new-european-privacy-law

очаквайте следващия епизод където мис Пиги ще каже.... т.е. Империята отвръша на удара - да заредим с пуканки (че особ. Гугъл бая се набута с едни 8.8 млрд. за едното кафе на бат Лари, а с рестото щял да су купи нова яхата)

https://www.wired.com/story/are-google-and-facebook-undermining-europes-privacy-rules/


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: bot в Aug 28, 2018, 14:22

То това е малката файда, голямата е че вече може да си изтриеш профила (или поне личните данни от него), а не както досега - човекът пукнал ама ти идва напомняне, има активност тука тоя твоя авер и като идеш да видиш - активността била на некъв измислен бот дето се сетил че днес щял да бил имал рожден ден (ако не беше се трупясал)

Щом цитираш гардиън явно си наясно че в по-голямата част от англоезичния свят се празнува рожденният ден на мъртъвците, така че явно бот-а просто си върши добре работата


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: remotexx в Aug 28, 2018, 15:17

То това е малката файда, голямата е че вече може да си изтриеш профила (или поне личните данни от него), а не както досега - човекът пукнал ама ти идва напомняне, има активност тука тоя твоя авер и като идеш да видиш - активността била на некъв измислен бот дето се сетил че днес щял да бил имал рожден ден (ако не беше се трупясал)

Щом цитираш гардиън явно си наясно че в по-голямата част от англоезичния свят се празнува рожденният ден на мъртъвците, така че явно бот-а просто си върши добре работата

Това че официалния език на една страна е английски, не значи че из всички щати повечето хора го говорят, пък и празника е мексикански по скоро
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Dead
The Day of the Dead (Spanish: Día de Muertos) is a Mexican holiday...

Та не разбрах що ги намеси англоговорящите...

Макар че от друга страна, те и на  Cinco de Mayo не знаят какво празнуват, та всеки път се налага да ги ограмотявам,
...денят в който мексиканската армия побеждава френската па го празнуват в САЩ

Макар че повечето хора се радват и на 4 юли, за нещо което сами да си извоювали от англичаните, а после са отказали на местните индианци, когато и те си поискали от същото... йезуитщина

Нека наричаме нещата с истинските им имена
https://kafeneto.wordpress.com/2018/08/27/всенародният-бунт-срещу-елитите/


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: bot в Aug 28, 2018, 18:16
Става дума за следното: когато на един англичанин/канадец/австралиец му почине близък роднина, той продължава да празнува със семейството си и близките му приятели рожденните му дни.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: go_fire в Aug 29, 2018, 20:34
Е хайде де. Все пак сме във форум. Освен да цитираме това, онова, си имаме и мнения, които излагаме.

Между другото, докато ти четох коментара, аз също си мислех, че говориш за този празник. И чак някъде към края осъзнах, че имаш предвид, това, което поясни. А наистина не го знаех.

И пак. Без да ставам адвокат, но Ремо не е в някоя от изброените от теб страни, тъй, че е напълно възможно да не е запознат с факта, който изложи.

За последно да повторя, че и аз почти през целия ти коментар смятах, че става въпрос за празника на мъртвите и само заради „странния“ ти словоред се усъмних, че има нещо подобно на това, което изясни след това.


Титла: Re: update на сайта?
Публикувано от: bot в Aug 29, 2018, 22:39
ОК, съжалявам за тона, появата на оня нещастник ме издразни и явно ми е повлияло на стила.