Автор Тема: Паника повсеместно поради простотии  (Прочетена 10843 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #30 -: Jun 01, 2015, 11:10 »
Повечето от филмите, за които говорите, не съм гледал. По някаква случайност гледах „Елизиум“. „Елизиум“ е приятно филмче, но не казва нещо ново. Забавен беше момента, че програмата управляваща изкуственият спътник е стотици терабайти писани на Асемблер?!? А промяната на точно един байт доведе революция.

Но както казах, нищо ново. Някакъв апокалиптичен сценарии за диктата на избрано общество от капиталисти, а ножицата в доходите се е разтворила до невероятни размери.

Типичната грешка, която правим, е да мислим, че промяната ще дойде от запад и по-точно от САЩ. Когато е паднала египетската цивилизация, промяната е дошла от евреите, не от египтяните. Когато е паднал Рим, промяната е дошла от германски, галски, британски и не 'нам си какви племена, не от Рим. Падането на Британската империя, владяла половината свят — дойде от един (буквално) бос циганин, а не от кралицата. Като падна ☭, промяната не дойде вътре от СССР, а от САЩ.

И правим още една грешка. †Христос се явява точно, когато Рим е най-силен, а не когато залязва. На християнството ще му трябват много векове да се наложи, а империята пада след едва 1 400 год. Сиреч западната цивилизация (от която слава на небесата сме част) изобщо не е в упадък, напротив в най-силното си време е.

Какво ще дойде след нея и ще има ли апокалипсис? Вече направих наблюдение, че при Йоан не се е случило. Срока му е минал двойно. Има всички шансове и сега или в бъдеще да няма потоп. Ако не унищожим собственоръчно планетата де, което упорито правим, но струва ми се тя е държелива. Издържала е на динозаврите, колко му е някакви маймуноподобни.

Какво или кой ще наследи САЩ? За мен това са два въпроса. Под кой бих казал без много да го мисля КНР. Това  дори вероятно ще го видим в рамките на живота си. Но с това не се решава въпроса „какво“. КНР, макар на изток, е част от западният проект.

Какво? Ами по принцип трябва да е нещо по-ниско поставено от сегашното. Средновековието построено върху останките на античността и прерасло до днешната система, е сторено буквално от вандали и варвари (първото е име на немско племе, второто общо означение за диви племена). Гърците и евреите, когато са живели в Африка, са били роби, едва с отмирането на тогавашната цивилизация разпространяват достиженията ѝ извън пределите ѝ и ги обогатяват.

Приличен кандидат са арабите и изобщо мохамеданите. Все пак изпитвам известни съмнения. Арабите са имали период на най-голям разцвет (по времето, когато ние  горим вещици) и освен това мохамеданството не е кардинално различно от християнството, като изключим може би, че е с една идея още по-кръвожадно. Нещо, което  се построи на основа, която не е кардинално различна от сегашната, няма да е различно от сегашното. Изобщо не съм убеден, че промяната на една константа води до революция, каквото и да показват в „Елизиум“.

Та арабите изпуснаха своя шанс, а не съм убеден, че историята дава втори шансове. Досега не се е случвало. Но поне от сегашна гледна точка, изглеждат най-благонадеждният кандидат. Обаче да повторя, че според мен, това няма да е никак скоро. Вероятно внуците на внуците на внуците на нашите внуци също няма да го видят. А до тогава кой знае от къде ще изкочи заека на нов кандидат да гради цивилизация.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6180
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #31 -: Jun 03, 2015, 21:59 »
Микро черната дупка ще е  с невъзможно малки размери. Пак според Стивън Хокинг, тази дупка би трябвало да се "изпари" много бързо. При това си действие, ще отдели почти същото количество енергия, която я е пръкнало. Тази енегрия не ще да е чак толкова голяма, щом едно устройство като това в ЦЕРН успява да я овладее. Също, черна дупка с размери, по-маки от атом незнайно колко пъти, как ще взаимодейства с материята, че да направи беля. Не разбирам достатъчно от тези работи, но едва ли има нещо опасно. Ползите са повече.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #32 -: Jun 04, 2015, 02:05 »
е това, че нещо е по-малко от атом не означава, че не може да "взаимодейства с материята". Протони, неутрони, електрони, фотони...
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6180
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #33 -: Jun 04, 2015, 09:37 »
Гравитацията много бързо губи сила. Действа на големи растояния, но е много слаба. Не може никога да надвие над ядреното взаимодействие между частиците, за да почне да откъсва от тях. Не вярвам, че такава малка черна дупка ще има силата да го направи. Цялата наша планетка, ако я свием до невидимо малки размери, може и да я накараме да стане черна дупка и пак гравитацията ѝ няма да е достатъчна, за такова нещо. А не ми се вярва в ЦЕРН да са способни да постигнат енергии, които да се равняват и на половината. На практика планетата ни е черна дупка. При черните дупки има нещо наречено хоризонт на събития. Това е мястото, отвъд което светлината не може да се откъсне и ние бидейки отвън, не можем да правим наблюдения зад него и да правим предвиждания. Слънцето ни също има такова място, точно където е гравитационния му център. Но според силата на гравитацията, този хоризонт на събития може да е толкова малък, че на практика да е неизмерим по всякакви стандарти. Мисля, че всеки гравитационен център има такова място, но да е толкова малко, че на практика да е много, много пъти отвъд константите на Планк.
« Последна редакция: Jun 04, 2015, 09:55 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

kennedy_a

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 6
    • Профил
Re: Паника повсеместно поради простотии
« Отговор #34 -: Jun 11, 2015, 20:44 »
Сега там, скоро и на други места
http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2077181/
https://www.kaldata.com/Хардуер/ASUS-създаде-първата-в-света-изцяло-автома-101593.html
Активен