Автор Тема: linux дистрибуции  (Прочетена 3609 пъти)

kostadinz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 197
    • Профил
linux дистрибуции
« -: Mar 03, 2004, 16:49 »
Всички си хвалим дистрибуциите които имаме и оплюваме тези които сме захвърлили вече. Всеки е минал през една или повече.
Имам предложение когато сравняваме: за да се ориентират хората коя дистрибуция да си изберат- да се казва и какво точно не сме харесали в дадена дистрибуция и причините да я изоставим.
Понякога се оказва че сме се отказали от някое дистро само защото не знаем и не можем да настроим нещо и решаваме че е боклук.
Практиката показва че почти няма нещо което да може да се направи с една дистр., а да не може с друга.
Активен

dafo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 293
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: KDE
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #1 -: Mar 03, 2004, 20:48 »
Не използвам Red Hat, заради „подобреният” им вариант на gcc навремето.
Активен

Йордан

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
    • WWW
linux дистрибуции
« Отговор #2 -: Mar 03, 2004, 23:14 »
SuSE 9 Pro - elementarna za instalaciq i configorirane
s pomo6ta na YAST sistemnata administraciq se olesnaqwa a waw wska sledwa6ta wersiq na SuSE YAST e s nowi instrumenti
ima dosta paketi w 5'te si CD'ta
obnowqwa se 4esto i s pomo6ta na OnLine update moje da se sledi za nowi paketi koito spomagat za po golqmata sigornost na sistemata
... podhodq6t kakto za na4inae6ti taka i za razglezeni naprednali podrebiteli kato men koito obi4at 6areniikata na KDE i ne obi4at da se zanimawat mnogo mnogo s konzolata
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

rip_darkman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #3 -: Mar 04, 2004, 16:06 »
SuSE 9 е най-бавната Линукс Диструбиция, на която съм работил.А RedHat?Ами хубава дистрибуция,само дето са махнали МР3 съппорт-а и липсват програми като MPlayer...
Друг срещан проблем при почти всички дистрибуции е липсата на WINE.  ':angry:'
Активен

  • Гост
linux дистрибуции
« Отговор #4 -: Mar 04, 2004, 18:16 »
kam SuSE9 Pro ima Wine + crossover '<img'>

by GigaVolt
Активен

  • Гост
linux дистрибуции
« Отговор #5 -: Mar 05, 2004, 11:11 »
Мисля си, че този подход и коментари са малко неправилни...

Какво имам наум: Пробвал съм Мандрейк, РедХет, СуСе и сега съм с Дебиан. Как обаче да направя коментар по темата, при положение, че:

Започнах с Мандрейк - отказах се, защото търсех нещо ново, по-"яко" и т.н. "Радини вълнения" да му се невиди...

Прехвърлих се на РедХет - отказах се заради липсата на бг мирър за ъпдейти, чудовищната тел. сметка (още бях на модем) и трудностите при биещи се пакети.

Пробвах СуСе - честно до ден днешен не мога да назова точната причина да го резна от моята машина. Дали бяха форумите на немски и липсата на съпорт, дали управлението, не мога да кажа точно... абе просто не ме кефеше.... '<img'>

Откакто си сложих Дебиан, за първи път имам усещане за стабилност и развитие - аз уча, и системата се развива заедно с мен, расте, става по-сигурна, по-мощна и все-по-удобна...

СЕГА ! Ако внимателно прочетеш горното, ще забележиш няколко неща:

Нито едно от мненията (с изключение на това за дебиан) не е актуално или обективно, заради 2 причини - първо от тогава е изтекла много вода, и дистрибуциите са се развили неимоверно. Ако сега кажа "Мандрейк няма MPlayer и е скучен", шансовете някой да ме сломи с факти са =100%... Второ, когато съм ползвал съответната дистрибуция, много силен е бил фактора върл-ламуга-пред-клавиатурата-ругае-разработчици-щото-не-е-чел-достатъчно. Т.е. човешкия фактор в една такава оценка е прекалено висок, за да има някаква тежест което и да е мнение изпълнено с емоции и усещания подобни на увлечението по един или друг футболен отбор.

Тук мнения могат да изкажат хора, които са инсталирали и поддържат линукс като бизнес модел, които имат приемерно 20 слак, 50 федора и 150 дебиан/кнопикс машини, които поддържат от повече от година, и са видяли 2 и 200, и добро и зло от всяка различна конфигурация и дистрибуция...

След това кратичко отклонение, в заключение искам да кажа, че малко на брой ще са мненията които заслужават необходимото внимание. Който и линукс да инсталираш или ползваш за начало, неизбежно с времете ще си намериш ТОЧНО ТОВА, което ти е необходимо. Като мен.

Основното според мен е да се ползва линукс и да имаш избор. Колкото до колебаещите се начинаещи - коя дистро да си сложа - в секцията дистрибуции има препоръки за начинаещи и напреднали.

Айде стига толкова от мен,
Смит '<img'>
Активен

dafo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 293
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: KDE
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #6 -: Mar 05, 2004, 13:05 »
То и сега ако си с комутируем достъп до интернет, няма значение какво ъпдейтваш-Slackware,Debian,Red Hat и т.н. Въпросът горе-долу опира до това, че ползваш дистро, с което си свикнал и можеш да настроиш максимално бързо системата - например още ми е мъка с това init.d на System V, друго си е BSD-style '<img'>  '<img'>  '<img'>
Активен

nix

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 442
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #7 -: Mar 05, 2004, 15:53 »
Подкрепям на 100% мнението на Smith '<img'>Нямам какво повече да кажа по въпроса!
Активен

DEBIAN GNU/Linux SID/kernel-2.6.16

webmastera

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #8 -: Mar 05, 2004, 17:07 »
Az ne sym ot ekspertite, chiito mnenie cenite, no za tova pyk imam dosta presen opit s poslednite versii na distribuciite:
1. Zashto se otkazah ot Mandrake 9.2 - haresvashe mi mnogo, za sekundi si nastroih mrezata, vsichko vyrveshe OK, NO X-a neshto se beshe bygnal i kato risuvash neshto v Gimp naprimer se poluchavaha uzasni cherti. I zybivashe poniakoga.
2. Zashto se otkazah ot RedHat 9 - ne losha distribucia, NO raboteshe dosta nestybilno, imah golemi problemi s instalaciata na prilozenia ot izhoden kod - pochti nikoga ne uspiavah da go napravia. Otnemashe mnogo diskovo prostranstvo, bez da znam za kakvo - a la Windows.
3. Zashto se otkazah ot Knoppix/Debian - prilozenieto za nastroika na mrezata pri men ne raboteshe dobre, pochti nikoga ne uspiavashe da si vzeme IP ot DHCP server-a na dostavchika mi. Imah problem s otpechatvaneto na kirilica - prosto ne stavashe. Ne uspiah da si instaliram driverite za video kartata ot saita na nvidia. Kogato se opitvah da instaliram niakoi prekompiliran paket obiknoveno iskashe da iztegli 100-tina MB informacia i da iztrie paketi koito mi triabvat. Taka i neuspiah da forsiram instalaciata.
4. Zashto se otkazah ot SuSE - e za tazi distribucia nishto, ama nishto, syvsem nishto dobro ne moga da kaza. Pyrvo - zae mi pet CD-ta, koeto si e mnogo. Instalirashe se bavno i postoiannoto vkarvane - izkarvane na diskove me iznerviashe i mi napomniashe na edno drugo vkarvane i izkarvane koeto triabva da pretyrpiat vyrhu sebe si developer-ite na SuSE i maikite im spored men. Samoche tova e samo nachaloto. Po default biaha izbrani kraino malko i nepodhodiashti paketi, kakto i da e, izbrah kakvoto mi triabvashe. I sega veche stana strashno - monitora mi, otkri go, znaeshe che poddyrza chestota do 86Hz, no go pusna na 100 shi*ania YaST. Sysipa mi LAN kartite kato vkara ednata ot tiah v rezim na disable ili neshto podobno, sled koeto az si kupih nova i posle tia se opravi kato ia slozih na drugo PC. Vednaga sled instalacia zybi. Sled restart baveshe UZASNO mnogo i prodylzavashe da zybiva postoianno i da mi napomnia za edna druga os pri koiato Reset i Enter sa si razmenili poziciite. Estestveno pri tova polozenie ne uspiah da testvam poveche ot tazi OS.
5. Slackware 9.1 - sled mnogo chetene uspiah da si pusna mrezata, uspiah da si sloza i nastroia XFS, da si pusna KDE 3.2, da si sloza kernel 2.6.1 i da si naglasia vsichko po moi vkus. Daze i kartinka pri zarezdane otnachalo da si sloza vmesto teksta. Koe NE MI haresa: pri instalacia e dobre da dobaviat i vyzmoznost za grafichen instalator, po priatno e ot tekstovia, no i tekstovia e vazen - vyv VMWare s nego e dosta po-byrzo. No tova e nai-malkata griza, za syzalenie povecheto kompanii koito praviat Software za Linux iavno prenebregvat Slackware, pri koeto se poluchava nesyvmestimost na instalacionnite scriptove s nego i se nalaga chovek rychno da se byhte da gi podkarva, naprimer VMWare triabvashe dosta da se pomycha dokato go pusna. A i nai-golemia problem: edva podkarah LTSP(Linux Terminal Server Project) sled koeto klienta zybi, restartirah i LTSP beshe do tam. A ne bih izgubil oshte dva dni da go preinstaliram. Prichinata e che toi syshto ne poddyrza Slackware. Drug MNOGO VAZEN problem e che printera mi otkazva da pechata pod linux, pechata no v sivo i s mnogo losho kachestvo. Po princip moia model se smiata za poddyrzan, pisah i do ekipa koito se zanimava s canon v linuxprinting no rezultat - nikakyv. Osven tova ne razbrah kak da si pusna subtitrite v MPlayer da izglezdat tochno kakto po televiziata, a ne s niakakvi glupavi efekti. Shriftovete ne se izobraziavat dobre vyv vsichki prilozenia. Niama nikakva unifikacia na grafichnia interfeis mezdu prilozeniata pisani s razlichni grafichni biblioteki, makar da sym s ednakva tema(Plastik) za GTK i KDE. Ne moze da se gledat stream filmi za koito ne ti stiga bandwith-a, naprimer v Media Player pod Windows filma spira za malko i moze da se vyrne i dokato stignesh do tam kydeto e sprial toi si svalia oshte i taka i pak da si vyrnesh, tova e po-skoro za klipove de, ne za filmi, no mplayer stava cheren i zybiva kato ne mu stiga bandwith-a. Ne znam kak da naglasia mplayer da puska stream radio prez proxy. Niama hubav download manager kato FlashGET samoche za KDE(wget e hubav, no ne me kefi mnogo konzolata). Trudno se puska skenera mi, osobenno sled kato sym s kernel 2.6.1, iavno triabva da upgrade-vam sane. Za tova pyk Slackware raboteshe mnogo byrzo i stybilno.
6. Windows Server 2003 - neshto mu se skapa mrezata, sega obache ia opravih i vmomenta pisha pod nego. Ne poddyrza skenera mi.
7. Windows XP - mnogo baven, mnogo zybiva, sled kato edva pusnah Terminal Services chrez SP2 sistemata bavi oshte poveche, ne moze da se raboti, osobenno s poveche klienti. Izchezva mi mnogo goliamo kolichestvo ot pametta, bez da znam kyde. V process manager-a ne se izvezdat mnogo ot aktivnite procesi, a i niakoi ot tezi koito se izvezdat ne mogat da se ubiat. No do sega biah pod nego. Poddyrza se celia mi nalichen hardware na dobro nivo, vsichko se razpoznava vednaga pri vkluchvane/izkluchvane. Kato sym si pusnal i edin Slack vyv VMWare koito raboti kato server i imam port forwarding na XP-to i taka si imam i IIS i Apache pod Linux na edna mashina s edno IP '<img'> Osven loshata proizvoditelnost i skritite prilozenia drugi zabelezki niamam.
I nakraia da spomena za kakva mashina govorim: AMD Thunderbird 1GHz, 256 RAM.
Активен

ccenkin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 19
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #9 -: Mar 05, 2004, 19:33 »
Подкрепям Смит.
Вижте има едно нещо което забравяме:
Сусе, Ред Хет, Слак, Дебиан и др. знайни и не знайни ОС-и, ТЕ всички са BASED ON Linux.
Мисля, че почваме да приличаме на шутове '<img'>
Линукс ни дава свободата която нямаме дори в собствената си страна НЕ хабете празни приказки за това, коя е Дъ бест дистрибуция евър.
Дайте да направим така че тоя Линукс дет е толкова добър, да стане достъпен за всеки, който има желание да пробва.
НЯМА най-добра дистрибуция има хора които могат повече и които могат по-малко, в крайна сметка това е най-важно и колкото повече бачкаме да за да стигнем тези дет могат повече, толкова по-малко ще водим дебати от този сорт.
"Човек винаги оценява правилно едно нещо, чак след като го загуби"  '<img'>
Прощавайте ако съм обидил някого.
Активен

XP_man

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 14
    • Профил
linux дистрибуции
« Отговор #10 -: Mar 05, 2004, 20:25 »
В интерес на истината пробвал съм Red Hat, Mandrake, SuSe и Slackware. За RedHat мога да кажа, че е доста бавна дистрибуция, от което следва, че и Mandrake е такава. Това е мое лично мнение. За сусето, пробвал съм само версия 8.1 и останах с добри впечатления и си нямам идея защо, го зарязах.

Към Slackware имам по-специално отношение, стабилна система, чудесна пакетна система и много добър tool за update. Та все пак Slackware ми беше първата дистрибуция. Показа ми Linux от гледна точна ка конзолата   '<img'>

Искренно много желая да пробвам Debian. Запален съм по неговата идеология,обаче някак си не ми се бута така добре настроената ми система, на която има доста информация.
Активен

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
linux дистрибуции
« Отговор #11 -: Mar 05, 2004, 21:51 »
покрепям XP_man - аз също много си обичам Слака, но за Дебиан не се чувстма готов, въпреки че много ми се иска да си имам един apt-get.....
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

CaBA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 303
    • Профил
    • WWW
linux дистрибуции
« Отговор #12 -: Mar 08, 2004, 21:12 »
Започнах с RedHat 4.0 и карах с него до 7.1, но не бях съвсем доволен -   имаше си доста бъгове (примерно конфигуратора на Х произвеждаше конфигурационен файл за Х 3.3, а дистрибуцията беше с Х 4.0) . Все пак, въпреки минусите си, Red Hat беше най-приятелски настроената система към начинаещия потребител по времето, когато се захванах с нея.
Пробвал съм и Слак, но не останах доволен от пакетния мениджмънт (доколкото може да се говори за такъв в 7.0 версията, не знам сега как са нещата). В момента ползвам ЗуЗЕ, и то има трески за дялане като мазалото, което направи след ъпгрейда от 8.1 до 8.2, два дни оправях външния вид на КДЕ. Debian не съм пробвал и май няма да го опитам след като махнаха Cyrus SASL от дистрибуцията преди година (ползвам го доста сериозно).
Разбира се, моето мнение е доста субективно. Всеки ползва това, на което се кефи, и ако има проблеми, ги отстранява или уведомява разработчиците — това е най-хубавата черта на свободния софтуер.
Активен

10 години ябълкова диета стигат, стигат!

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Бисквитките на linux-bg.org
Предложения за подобрения на сайта
ogi 0 4281 Последна публикация Apr 29, 2002, 21:40
от ogi
Лаком Linux
Хардуерни и софтуерни проблеми
kennedy 2 4837 Последна публикация Aug 13, 2002, 01:15
от zarrro
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 8853 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 7467 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 7516 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork