Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: go_fire в Feb 04, 2017, 10:01



Титла: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2017, 10:01
https://olimex.wordpress.com/2017/02/01/teres-i-do-it-yourself-open-source-hardware-and-software-hackers-friendly-laptop-is-complete/


Преди време във форума се появи новина, че конкурента на Олимекс (платкаджийницата, а не рафинерията) Ориндж Пи ще продава лаптопи. Тогава запитах, какво става с българския проект. Никой не знаеше, затова започнах да се интересувам. Гледах представяния по света и у нас, коментари по наши и чужди портали, новини.

Ще пропусна нещо, защото не бях подготвен да пиша новина, а знаете не съм писал новини от поне четири години. Импровизирано ще нахвърлям досегашни впечатления, а като се сетя, може би ще добавя.

Лаптопа е много спартански. Понеже е предвиден като комплект (нещо, което сами да сглобим), няма как да е сложен. Не е казано в прав текст, но вероятно, като се продава разглобен, е решен и въпроса с гаранцията. Много тежка и скъпа логистика е, ако трябва да осигуряваш гаранция. Отделно у нас работната ръка е достатъчно скъпа, за да е неизгодно да наемаш работници, които единствено да сгобяват компютри. И това без даже да са на поточна линия, сиреч без да е целодневно занимание.

Реално Олимекс произежда единсттено необходимите платки. Затова например няма да видите документи на Freecad с корпуса. Това е първото запитване в Гитхъб, но няма как да стане. Олимекс няма капицатета за това. Пластмасите са внесени от КНР. Съжалявам, но сам Цецо (собственика), казва, че има смисъл да се инвестира в това, единснствено, ако ще продадът милиони бройки. А в техния случай 10 000 е оптимистично. Успех ще е продажби между 2-3 000 за целия живот на първата версия, а под хиляда ще е провал и вероятно край на авантюрата.

Друг е въпроса, че у нас има стотици пластоливници. Но пък пластмасата у нас е много скъпа. Цената ѝ е по-голяма от на готово изделие. После не питайте, защо дори чашите за кафе (сдудентския кристал) са внос от КНР.

А родните, индустриални проектанти са много малко (единици) и взимат космически хонорари. А какъв им е опита с електронни джаджи е много под въпрос. Така, че производство у нас на корпуси би било неоправдан риск, дори, ако е изнесено към външен доставчик, а не Олимекс да си купува машините и да лее сам. Те за техните машини им е тясно, камо ли нови, които на всичкото отгоре няма да се натоварят.

Няма посочващо лостче, а подложка с пипане. Ако може да се нарече добра новина, в най-новото КДЕ има аплет за настройка на такива, който прилича на стандартно управление за совалка.

Няма никакви по-завъртяни работи. Няма дори разширителен пристан. В действителност вътре има изведени изходи, които не са закачени за нищо, но това е само зародиш на истински пристан. Този проблем все още не е решен.

Използван е Олуинърски професор, както се очаква, а не интелски. Той е 64-битов, двуядрен. Пишат го четириядрен. Ще кажа, защо се води с 4, ако някой се интересува.

За  съжаление това е малкия брат (продължител на А10, 20, 30), а не на 13, 23, 33. В нашия случай това означава, че няма да имаме SATA (твърд диск) или PCIe (cardbus, pcmcia…), което значи без периферия, защото професора е за планшети, а не за телевизори.

За сега, най-вероятно и в бъдеще не се предвиждат екстри като локализирани клавиатури (има единствено qwerty, но не италианска, френска, немска, британска, не е потвърдено, но може би все пак ще има БДС и фонетика) или апаратни копчета за изключване на неприятни джаджи като камера, микрофон, wifi, bt.

Няма модели и размери. Корпуса е един. Екрана е един. И двете са скапани.  Ще рече, че са примитивни. Това е единствено с цел цена. Защото нещото не се сглабя в КНР, като това на OrangePi. Но все пак са достатъчно надеждни и удобни. За  безкрайно съжаление, екрана не е дори с пипане ☹, затова подложката е единствен вариант за управление в графичен режим.

Или трябва да се прежалите, да си купите мишка. Но дори това не е вариант, защото професора позволява само две usb и то реално само едно истинско. Изобщо не се знае, какво ще стане, ако едновременно сте мушнали външен диск (неизбежно, машината поддържа до 32Гб SD, като за по-големи, е неизвестно, какво ще се случи) и мишка едновременно. Най-вероятно външния диск ще работи със скоростта на флопи, а мишката ще има „запецвания“, особено, ако е лазерна и над 1000 мигания за секунда, каквато за екран под 12 инча е просто задължителна.

Лаптопа консумира 5В и не се нуждае от охлаждане! Но това също значи, че за игри и приложения имате единствено триклетото Мали (при това стара ревизия), което е очаквано предвид, че сме с ARM, а дори Атомите станаха с него.

Батерията е достатъчно голяма, за да предполагаемо да издържи един работен ден. За съжаление поради причини цена и тегло (лаптопа е 1 кг. и няма нищо метално, ако не броим лития), батерита е течна. На всичкото отгоре закрепнето ѝ е напълно неадекватно. За да я смените, трябва да разглобите цялата машина. А извода ѝ към „дъното“ е като за детска играчка. Нищо стандартно.

Съответно и като резервно зарядно може да ползвате това от количките на сина си. Не се майтапя. Същото е.

Сега наистина бързам, че трябва да работя (нищо, че съм безработен).

Само в заключение ще кажа, че горните недостатъци ги сложих не случайно. Те са единствено с цел да се разбере, че машината е базова. Да не се очакват чудеса. Това не са десетилетията инженерен опит зад Тинкпад, Тошиба и по-скъпите HP (Compaq). Но машината става. Върши работа. И е българска. И е с отворен код.

Последната лоша новина е цената — 250 еврака. Без ДДС. Но тази машина заслужава да бъде подкрепена. Дори, за да я хвърлите на някое бебе да си гледа анимациите.

Може би по-късно пак ще се включа.

п.п. Под Правец в заглавието не се разбира легендарната ни национална марка, а онова изращение на онзи търновски простак;

п.п.п. Все още не съм видял коментари, но професора по всяка вероятност разполага с canbus. За съжаление обаче, той сигурно няма да се използва, като заобиколен начин за закачване на периферия. Олимекс имат някакви смахнати планове да правят от лаптопа… осцилоскоп и други индустриални употреби. Какво да правиш, хората са електрончици и там си ги сърби. За тези цели искат да използват допълнителни професори в FPGA. Но дали ще ги закачат на кан-а или друго, още не са казали.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2017, 15:33
За съжаление само ден по-късно (лаптопа още не е в продажба, а едва утре ще бъде представен първом публично в Брюксел), се появи и първия лош отклик:

http://yourpocketnews.com/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop/
https://newsist.io/2017/02/03/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop-the-verge/
http://0daytech.com/2017/02/03/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop/
http://www.darbyleedominique.com/blog/you-can-build-a-laptop-out-of-open-source-components-if-you-want-a-bad-laptop/

Цитат
You can build a laptop out of open source components if you want a bad laptop

I'm typing this on a unibody MacBook Pro, probably the most infamous laptop on the planet when it comes to lack of repairability and modularity. But in the drawer next to my desk is a Raspberry Pi and a loose LCD I bought from Adafruit. My heart is in that drawer. Figuratively. In every way, a MacBook is a superior computer, but a Raspberry Pi is more than a computer: it's an invitation to do something new and different with computers.
Now a Bulgarian company called Olimex is doing something new and different with laptops. It recently announced an open source DIY laptop kit called TERES-I, based on its modular hardware. That means instead of buying one hyper-integrated board that has all of the laptop's brains and I/O on it, you buy several little boards and wire them together. Then you put them inside a mostly finished case built by Olimex — although if you want to go ultra DIY you can 3D print your own case, too.
Everything, from the shell's CAD design to the motherboard's wiring, is available on GitHub for perusal or modification, and the modular nature of the internals means you can add a more powerful chipset or modify just about anything you find unsatisfying about the computer if you have the know-how or if Olimex or others offer compatible parts.
   
But, unfortunately, almost everything about this laptop is unsatisfying right now. It runs a quad-core ARM64 chip, though x86 and MIPS chips might be offered later on. It has a tiny 11.6-inch screen, a huge bezel, a tiny trackpad, a cramped-looking keyboard, and a whole lot of plastic. The OS (Linux, naturally) runs off a microSD card. At least the LCD comes in a 1080p variant, because the default 1366 x 768 resolution is a real throwback. There's even 802.11n Wi-Fi, which has me questioning what decade it is. All these unimpressive specs can be yours for the reasonable price of €225, about $242 USD.
Unless you're excited to build your own computer, you're probably better off getting any old Chromebook and throwing regular Linux on it. But that's not really the point with a project like this. Open source hardware is still relatively rare, and Olimex's project might not result in the computer of my dreams, but it does scratch a certain itch that off-the-shelf proprietary computers never will.


Беше неизбежно. Всички знаят, че Allwiner произвежда извънредно скапани ARM и го прави по китайски. Но западните аналози са десетки пъти по-скъпи.

Олимекс е платкаджийница — отлична, с огромен опит, прекрасни изделия, но платкаджийница. Лаптоп е сложно, огромно изделие. Не е само платки. И „нормално“ Терес с вичките му ограничения да бъде сравняван с истински лаптопи. Тъпото е, че ако беше с Atom или Geode, то щеше да бъде приет радушно.

Колкото и да е трудно да има по-скапана архитектура от 8*86, ARM е точно такава. A производители като Рокчип и Олуинър са най-лошите ѝ представители.

В крайна сметка „марки“ като Asus и Acer (а дори Леново с техните „идеи“) от години произвеждат подобни недоразумения, но народа ги купува, защото е поколението spybook, което не се интересува от нещо изън своята „социална мрежа“.

Лаптопа все още има шансове да успее, макар такива коментари ще се множат. Потребителите са съгласни да плащат за грешките на производителите. И плащат щедро. Но, когато си открит, честен с тях, нищо не ти прощават, дори да знаят, че си десетилетия зад големите производители. Дори да знаят, че нямаш и хилядна от техните човешки ресурси.

Лошо. Хората са понякога големи говеда. 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: zahari_bgr в Feb 04, 2017, 17:08
Добре, защо не са го направили като хората - с части, които някой в действителност би искал? Екрана вероятно би бил много по-скъп, но защо процесора да не бъде нещо съвременно, а такъв като от вторични суровини?
С такива хардуерни ограничения - нищо чудно, че и реакциите не са добри. Дори и цената не е сензационно ниска - какво би се променило, ако беше с 10-20% по-висока?
Аз прилагам този принцип винаги, когато съставям компютърни конфигурации - по-добре 10-20% над предвидената цена, отколкото компромис с хардуера, заради който после ще си го бия в главата. Идеалната цена не е най-ниската възможна цена, а оптималната цена в даден ценови клас - цената, която дава най-добро съотношение спрямо производителността.
Да, ентусиастите, които имат излишни пари, сигурно ще си го купят. А не може ли да направим така, че хората да си го купуват не от ентусиазъм, а защото наистина би им било полезно?
Нямаше ли да се продадат повече бройки, ако наистина се бяха постарали да предизвикат положителни отзиви от самото начало? Сега и да го оправят в следващи версии - хората вече са си изградили отрицателно мнение. И вече става много по-трудно да се промени - както с Линукс.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2017, 17:23
Не си разбрал баш съвсем. Ако те трябва да правят същото, което традиционните производители, би излязло три пъти по-скъпо от тяхното, без изобщо с нещо да е по-добро като изработка.

Те търсят ниша. Нишата е ентусиастите. Искат лека машина (1 кг), искат красива машина (китайските пластмаси наистина са файски), искат машина, която харчи малко, за да не се налага да я изстудяват изкуствено.

Работят с Allwiner, защото просто пазара с това разполага. Техния основен конкурент Rockchip има съвсем мъничко предимство, че не се налага да се слагат толкова много собственически петна в кода. Ама разликата не е голяма. Само едно, две по-малко.

И нормално като правиш лаптоп с нещо предназначено за „играчки“, че ще имаш множество ограничения. 8*86, колкото и да е кофти, чиповия набор е извън процесора (поне южния мост). Можеш да закачваш, каквото ти дойде. В ARM можеш да слагаш само неща предвидени от производителя на професора. В този смисъл ARM е много по-близо до микроконтролер. Не можеш да мърдаш.

Освен това Олимекс не са в положение да преговарят. Например на тях една шибана матрица тип TN с хилава (никаква) разделителна способност им излиза по-скъпа от една хубава IPS с доста добра резолюция. Това е защото просто пазаруват някакви малки бройки (в хиляди, а не милиони).

Но всичко това изобщо не значи, че лаптопа не става. Напротив за зает, пътуващ човек е напълно незаменим. За домашен потребител е също много добър избор. Какво му трябва на него? Spybook, поща, клюките на Пик и някое филмче. Ами тази машина се справя повече от прекрасно с тези задачи.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2017, 19:25
Я Олимекс действат бързо.

Добавили са още един екран с приемливите като за просяци 1920x1080, което според моя Емакс е мизерните 189.90579052433606 пиксела към инч, но все пак далеч по-добре от предната ужасия. Е да-а-а, не се надявайте на друго освен пропадналия TN, ама вече тоя въпрос го изяснихме. Ще го подарите на някой сляп и той няма да разбере.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: zahari_bgr в Feb 04, 2017, 21:41
Ето това е проблема, а не дисплея:

За  съжаление това е малкия брат (продължител на А10, 20, 30), а не на 13, 23, 33. В нашия случай това означава, че няма да имаме SATA (твърд диск) или PCIe (cardbus, pcmcia…), което значи без периферия, защото професора е за планшети, а не за телевизори.

...

Или трябва да се прежалите, да си купите мишка. Но дори това не е вариант, защото професора позволява само две usb и то реално само едно истинско. Изобщо не се знае, какво ще стане, ако едновременно сте мушнали външен диск (неизбежно, машината поддържа до 32Гб SD, като за по-големи, е неизвестно, какво ще се случи) и мишка едновременно. Най-вероятно външния диск ще работи със скоростта на флопи, а мишката ще има „запецвания“, особено, ако е лазерна и над 1000 мигания за секунда, каквато за екран под 12 инча е просто задължителна.


Та какво пречеше да има свестен процесор, дори и да е ARM? Аз това не разбирам.
Ако има син зъб - на него вероятно може да се закачи мишка. Да я захапе, един вид. :D


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 04, 2017, 22:51
Относно производителност, аз имам следния въпрос. Колко от хората, които ползват лаптопи, натоварват машините на 50%? Не включвам гледането на флаш клипчета. От много време мисля да си пусна нещо да ми следи натоварването на ядрата и да ми вади статистика. Определено в днешно време разхищението на ресурс е част от културата на цялата ни цивилизация.

Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: lunarvalley в Feb 04, 2017, 23:20
Цитат
Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx

браво.

И какво излиза? Дайте да правим нещата по трудния начин, че сакън да не товарим компютъра. Апропо, въвеждането на данни в таблица дори в LibreOffice предполагам не е толкова трудоемко за процесора.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 05, 2017, 00:02
Не съм казал да не товарим процесора. Той е за това. Исках да кажа, колко работа може да се свърши и с на пръв поглед най-смотаната машина.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: lunarvalley в Feb 05, 2017, 00:11
е, и това зависи от вида работа, но както и да е. Разбирам какво имаше предвид. Между другото, като стана дума за офис, от известно време ползвам WPS (http://wps-community.org/) и не мога да се нарадвам, че не ми се налага да работя с Impress.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: jet в Feb 05, 2017, 01:11
Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx
Що за упражнение е това! Добре, че не обясни как правиш MS Word документ - сигурно почваш на Асемблер.
Ти или използваш комютъра неправилно, или се правиш на интересен.
Иначе по темата: Имам Olinuxino 10 и 20. Замръзват от време на време (само хард ресет ги оптавя). След някой ъпдеит 20 се оправи, но 10 още се успива.
Даваш един apt-get update и по средата замръзва.

Не знам с този лаптоп как ще е софтуера, но от него зависи всичко. Зтова и има и по-добри платки от Распбери Пи, но не успяват защото комюнитито покрай тях е слабо и софтуера е лабав. И Асус правят хубави таблети, но няма софтуерни ъпдейти.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 05, 2017, 10:46
Чакайте сега. Професора е много калпав, но не е чак толкова калпав. На ЛО може да се работи спокойно. Може да си пускате почти всичко. Е сигурно Блeндер, Синелера и Фрее кад ще го озорят, но нормалните приложения си работят.

И е доста по-добър от малинката. Но се каза, в какво малинката бие. Софтуера наистина е по-добре пренесен. Но зад малинката седи Броудком с цялата си мощ.

Добрата новина е, че нещата се подобряват. Обществото linux sunXi почти е изтърбушило китайското „чудо“ и успява все по-добре да го поддържа.

Например имаме хардуерно ускорение за много видео-формати. Вярно за по-новите. По-старите като xvid, divx, wmv не се поддържат. Това с оправданието, че се поддържат софтуерно. Е, както знаем софтуерната им поддръжка също е трагична. Странно, но новите формати са добре поддържани и в библиотеките, така, че за тях хардуерното ускорение е това дето е почти излишно, а не за старите.

Освен това Олимекс въведе мода да се ползват Allwiner и днес има десетки платки, ако не стотици. Това доведе до версия на Дебиан за тях, която е независима от производителите. Не се прави поединично. Тя също става все по-добра.

В е17 има аплет, който показва натоварването на процесора. Не е нищо иновативно, много такива има. Аз просто ползвам е17. Та моя процесор е Pentium M 1,2 Low voltage, той е мъничко по-добър от Атом. А пък A64 (съдейки по сравнителни характеристики във Phoronix с други подобни) е мъничко по-слаб. Демек трите са горе-долу еднакви по възможности. Ами мога да ви кажа, че рядко стигам 100% натоварване. В момента е 23%.

Положението не е чак толкова зле! Машината е използваема.

п.п. Тоя номер за таблиците никога не съм се сещал да правя, а ми се струва доста по-бърз вариант за въвеждане на информация;

п.п.п. Най-големия проблем на машината не е нито екрана (особено откакто добавиха втория), нито професора. Паметта е лошото.От личен опит мога да кажа, че единичка е адско мъчение. Докато не се сдобих с втора банка, се мъчех съвсем буквално като грешен гявол. А за да е купона пълен, тук паметта е запоена за дъното. Наистина двойка гъбки е санитарния минимум за нещо що годе удобно за работен плот.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 05, 2017, 11:46
Добре де аз да попитам, че нещо не ми е ясно.

Това е последният CENTOS7 http://mirror.centos.org/altarch/7.3.1611/isos/

и там се мъдри някакъв билд за armhfp/  Това за какъв хардуер е???
и може ли да се сложи на този лаптоп?

Изобщо има ли някаква стандартизация на ARM хардуера и софтуера? Ами това какво е?
https://fedoraproject.org/wiki/Architectures/ARM/F25/Installation/Hardware_Status

Ами АРМ-ския хардуер има ли си BIOS по подобие на i386 компютрите? или изобщо не му трябва биос а има някакъв твърд ARM компилиран boot лоадер?



Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 05, 2017, 11:50
Ами Федора е първата дистрибуция, която  още преди години вкара официално AMR Cortex сред поддържаните архитектури. Затова би трябвало този Цент да работи.

п.п. Понеже е ARM, та има драма с първоначалното зареждане (защото не съществува BIOS), но това е проблем, по който се работи и става все по-малка трагедията. Някой ден с присмех ще се сещаме за тия дни.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 05, 2017, 14:46

Ами АРМ-ския хардуер има ли си BIOS по подобие на i386 компютрите? или изобщо не му трябва биос а има някакъв твърд ARM компилиран boot лоадер?

Не знам конкретно за тази архитектура, но от опита ми с raspberry pi мога да ти отговоря веднага - не.
Пак отварям скобата, че говоря за броудкомските шитни, но там буут процеса протича по този начин - във видео ядрото (?!) което се намира на същия чип както и основното арм ядро има записана първата степен на бууткода. Този бууткод е достатъчно интелигентен да потърси от сдкартата върху дял форматиран на фат32 и да зареди файл bootcode.bin. Този файл на практика до колкото разбирам, представлява мини ОС наречена VideoCore (броудком специфични истории), която се изпълнява от графичното ядро. Тя привежда същинския арм процесор в готовност зарежда още един файл - start.efi и чак тогава предава управлението на арм ядрото. След това  start.efi чете config.txt файла, cmdline.txt и се зарежда ядрото на операционната система - kernel.img. Всички настройки които нормално се правят от бисоа се намират в този config.txt. Всичко, което нормално груб подава като параметри е в cmdline.txt и мисля че ядрото си се зарежда от стейдж лоудъра без намесата на груб.
Нямам представа как точно работи арм-а на този лаптоп но на дали ще е кой-знае колко различно. То и при телефоните е така. Арм-а е само апликейшън процесор, инициализацията се прави от gsm ядрата и винаги се зарежда някакъв бейзбанд преди да запали арма и да тръгне ос ядрото. То джейлбрейка на айфона в началото винаги се промъкваше пред бейзбанда.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 05, 2017, 14:49
Да добавя също така, че линукс поддръжката за arm64 архитектурата е проблемна. Специално за пая драйверите за основните периферии не могат да се компилират за 64 битова архитектура. От грешките които излизат виждам, че просто асембрера за арм64 не е написан, а кой го пише и кога ще е готов не мога да кажа.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 05, 2017, 14:51
Малинката е ARM Cortex, само, че много стар.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 05, 2017, 15:08
Малинката е ARM Cortex, само, че много стар.
То това му е най-дребния кусур.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 05, 2017, 15:14
Значи един процесoр пали друг процесор. Не трябва да е така. Трябва да е класиката reset->ARM->jump

Може би проблема е че кернел-а не може да иницилизира хардуера или пък трябва да е нещо елементарно по подобие на freebios...амa само за иницилизация.....без разни биоски функции....

Както и да е направили са го някакси за сега.



Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 05, 2017, 15:22
Значи един процесoр пали друг процесор. Не трябва да е така. Трябва да е класиката reset->ARM->jump

Може би проблема е че кернел-а не може да иницилизира хардуера или пък трябва да е нещо елементарно по подобие на freebios...амa само за иницилизация.....без разни биоски функции....

Аз до колкото разбирам АРМ архитектурата е мислена за микроконтролери и помощни периферии. В момента е малко изнасилване на първоначалната идея. Предполагам, че ще си седи така и за напред защото изнася идеално на основните производители. Без техните затворени бууткодове или бейзбанди или каквото и да е там трудно се минава. Четох, че има някъде напълно отворен любителски борд който полза юбуут но не съм не интересувал.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 05, 2017, 15:36
Аз това, казвах, че процеса като процес не е много различен, макар да се правят малко по-различни магии. Просто ARM е така. Аз за това горе написах, че мяза повече на микроконтролер, отколкото на класически професор. Да те „успокоя“, че например Allwiner не ползва device tree та се правят и там едни магии. Изобщо лудницата с първоначалното зареждане е пълна. Иначе и тук се ползва uBoot, като сега борбата е да се освободят точно от проприетарните кръпки. За Libreboot има само да мечтаем.

п.п. ARM още през осемдесетте е мислен за процесор, а не за микроконтролер. Най-известната машинка от тогава е Apple Newton, но си е имало стандартни 8-битови компютри, които са си били ползване много в английските училища.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 05, 2017, 15:51
п.п. ARM още през осемдесетте е мислен за процесор, а не за микроконтролер. Най-известната машинка от тогава е Apple Newton, но си е имало стандартни 8-битови компютри, които са си били ползване много в английските училища.

АРМ-а е копиране на идеиите на 6502 - легентарният процесор на Apple II. И да мислен е за пълнокръвен процесор.
http://forum.6502.org/viewtopic.php?t=1892






Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: jet в Feb 05, 2017, 17:06
Нещата с ARM почнаха да се оправят след като Торвалдс нарита производителите да си пращат кода мейнстрийм, а не всеки да си сваля ядро при себе си и да маже. Проведени бяха и уроци как трябва и не трябва да се пише код за да влезе в главното дърво и сега АРМ си се намира там. Блобовете ще е трудно да се изчистят.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 05, 2017, 17:46
Например, не ми трябва да отварям LibreOffice, за да мога да направя електонна таблица, която после да експортна като екселски файл. Просто ще отворя vim, ще въведа набързо данните разделени със запетая, ще го запиша като .csv и с един прост скрипт от 10 реда максимум, ще го превърна в xlsx

И ще загубиш повече време да въведеш данните във vim, отколкото в calc, даже и в таблица 5х60. А ако е по-голяма не ми се мисли какви мисли ще ти минават през главата, докато навигираш с клавишите до нужното ти място ::)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 05, 2017, 18:36
За навигацията във vim ли ще говорим?  ;D Във вим даже можеш да се телепортираш.  ::)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 05, 2017, 18:44
Абе то вим-а може да е ос сам по себе си  :D :D :D :D :D :D


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 05, 2017, 19:34
A-a-a да се обадя и аз. Емакса е ОС (само си няма ядро), а Вим-а е един „прост“ редактор за мазохисти.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 05, 2017, 21:41
За навигацията във vim ли ще говорим?  ;D Във вим даже можеш да се телепортираш.  ::)

Не, говорим за бързина на въвеждане.

Може да експериментираш и след това любезно да споделиш какво си постигнал ::)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 05, 2017, 21:41
A-a-a да се обадя и аз. Емакса е ОС (само си няма ядро), а Вим-а е един „прост“ редактор за мазохисти.

Все тая -- пак ще си по-бавен с него.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 05, 2017, 22:33
A-a-a да се обадя и аз. Емакса е ОС (само си няма ядро), а Вим-а е един „прост“ редактор за мазохисти.

Абе и аз така си мислех, докато един познат не ми показа как е напомпал вим-а си с всякакви плъгини... Някакви прозорци, табове, истории, не можах да го позная чак.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 06, 2017, 09:24
A-a-a да се обадя и аз. Емакса е ОС (само си няма ядро), а Вим-а е един „прост“ редактор за мазохисти.

Все тая -- пак ще си по-бавен с него.
Защо? След като просто въвеждаш на ръка, защо някой ще е бавен с едното нещо, вместо с другото?


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 06, 2017, 11:57
Зави си как се въвежда, по редове или по колони. Ако е по редове с vi и ; ще е по-бързо, ако обаче е по колони...


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 06, 2017, 12:01
Паметта наистина му е проблем. 1GB е много малко. Направо ограничние. Но малкото памет винаги е бил проблем на всички комерсиални и маркови лаптопи, компютри ..... Кой как може все от рам спестява.

Друго си ОЕМ-а
Колкото за негативните отзиви винаги ще се намерят такива, я от конкуренция я от разбирачи....
Аз лично много съм си мислил защо ОЕМ индустрията не се насочи към ARM дъна, линукс, андроид за десктопи.... Бъдещето ще покаже.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 06, 2017, 12:12
Зави си как се въвежда, по редове или по колони. Ако е по редове с vi и ; ще е по-бързо, ако обаче е по колони...
Да де, нали затова говорих за кома сепарейтед валюс. Осве това на вим много бързо става и въвеждане по колони, казах ли, че може да се телепортира... На първия ред на файла. Ма няма смисъл да се говори за всичко това. Всеки ползва, каквото му е удобно. Аз екселски таблици не ползвам. Засега.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Acho в Feb 06, 2017, 12:20
Ако беше Правец, щеше да е с повече памет. Едва ли щяха да го оставят така.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 06, 2017, 13:19

Друго си ОЕМ-а
Колкото за негативните отзиви винаги ще се намерят такива, я от конкуренция я от разбирачи....
Аз лично много съм си мислил защо ОЕМ индустрията не се насочи към ARM дъна, линукс, андроид за десктопи.... Бъдещето ще покаже.
Производителността при любителските арм системи е трагична. Аз пая си мислех да го ползвам като НАС (на хартия е уж по-добър от повечето нас кутии) но и/о то е така скопено (всичко минава по 1 юсб шина) че като си направх тестовете и ми се приплака. Го_файър спомена в горните се постове за точно тези неща, така че няма да го повтарям. С две думи ако искаш да си на бюджет е трагедия. От друга страна ако бюджетът не те интересува, тогава какво печелиш в сравнение с интелите? Очевидно не е производителност, евентуално "батерия".


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 06, 2017, 13:47
Идеята на проекта не е да бъде евтин. Идеята е да бъде OSHW. И мисля че се справиха успешно с това. Все пак това е най-хубавото в целия проект. В последствие може да смениш мейнборда, ако не си доволен от тоя А53 и 1ГБ РАМ. Аз лично ще инвестирам в един Терес, но ще изчакам да излязат и други дъна.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 06, 2017, 13:48
А да, влезеш ли в света на арм и SoC ги има и тези красоти http://elinux.org/Device_Tree_What_It_Is Просто не ми се мисли как ще се съпортва това...


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 06, 2017, 13:59
Производителността при любителските арм системи е трагична. Аз пая си мислех да го ползвам като НАС (на хартия е уж по-добър от повечето нас кутии) но и/о то е така скопено (всичко минава по 1 юсб шина) че като си направх тестовете и ми се приплака.

В смисъл? трагичната производителнот от самият АРМ процесор ли е? или от чипсета дето сигурно идва със всичко вътре наготово ARM+I/O-та+video и т.н.

В тази логика защо да не възможно да има по-професилнална ARM система с добра производителност? Накъде преди гледах сравнения че последните ARM-и с всичко накичено по процесора се изравнявали до I5 и до Xeon-ите (на еднаква тактова честота). Не знам да вярвам или не.



Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 06, 2017, 14:20

В тази логика защо да не възможно да има по-професилнална ARM система с добра производителност? Накъде преди гледах сравнения че последните ARM-и с всичко накичено по процесора се изравнявали до I5 и до Xeon-ите (на еднаква тактова честота). Не знам да вярвам или не.

Арм-а като процесор и памет си е ок. СоК-а като концепция си е също много добре. Лошото е, че вързват периферията с бавни шини. Има и по-добри платки примерно банана пай ама то тогава цената стига почти до интелска атом машина и просто почва да си губи смисъла. Арма е страхотен но не за десктоп или лаптоп системи. Примерно аз реших да си ползвам пая дистанционно за фотоапаратите ми и за това си е перфектно. Другото за което става е да си играя супер марио и голдън акс през емулейшън стейшън-а :)
От друга страна пък с тия СоК никога не знаеш какво имаш като хардуер и почват изпълненията с дърветата на устройствата. Погледни кода на CromiumOS виж само колко модели платки и варианти има за поддръжка и ще ти стане ясно защо няма такъв ентусиазъм от страна на ОЕМ-ите. Ще има и тук въпроси за убунту за арм32 на броудком, убунту за арм на нвидиа, убунту за не знам си какво...


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 06, 2017, 15:47
Според това:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_ARMv8-A_cores

Следващият процесор Cortex-A57 е двойно по бърз от Cortex-A53 дето е в лаптопа.

Интересно е обаче че в страницата на ARМ
https://www.arm.com/products/processors/cortex-a/cortex-a72-processor.php
за следващите/последни два процесора: Cortex-A72 и A73 вече за областа на приложение се появява и tablets & large screen mobile devices


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 06, 2017, 17:02
Брей, аз докато се правя на трудолюбив, бая въпроси се събрали.


Паметта наистина му е проблем. 1GB е много малко. Направо ограничние.



Идея си нямам, защо е тази мизерия. Всички останали ограничения са заради пустия Олуинър. Но той поддържа и повече. Единственото ми предположение е, защото Цецо разправяше, че опроводяване на памет е най-трудното нещо в електрониката. Малко хора го можели и те били от тях. Може просто осемте слоя да не са им стигнали. Нали споменах, че поради някакъв пристъп на умопомрачение, не е изведена на отделна платка, а директно запоена.

†Боже, като си спомня (не толкова отдавна), когато излязоха шестслойните дъна и говорехме — тия хора не са наред, защо толкова сложно? А вече говорим за осем, че не стигат!!!


Но малкото памет винаги е бил проблем на всички комерсиални и маркови лаптопи, компютри ..... Кой как може все от рам спестява.


Това ми е странно. Че паметта е най-евтиния чарк в един лаптоп. Всичко останало е все по-скъпо — дъно, диск, процесор, екран, всяко от тях в нормален лаптоп е много по-скъпо от банките памет.



Друго си ОЕМ-а
Колкото за негативните отзиви винаги ще се намерят такива, я от конкуренция я от разбирачи....
Аз лично много съм си мислил защо ОЕМ индустрията не се насочи към ARM дъна, линукс, андроид за десктопи.... Бъдещето ще покаже.

Има дадено и друго обяснение, но моето винаги е било мафията М$-Интел. И поне това не е теория на заговора, а факт, многократно доказан съдебно.

Идеята на проекта не е да бъде евтин. Идеята е да бъде OSHW. И мисля че се справиха успешно с това. Все пак това е най-хубавото в целия проект. В последствие може да смениш мейнборда, ако не си доволен от тоя А53 и 1ГБ РАМ. Аз лично ще инвестирам в един Терес, но ще изчакам да излязат и други дъна.

Здрасти Дидко! Радвам се да те видя. Нали не са те изпратили да ме търсиш? Рано е още за плащането.

Колкото и да си прекрасен човек, колкото и да те обичам, се страхувам, че ще ти причиня болка, като те разочаровам.

Но преди това: по-малкия проблем. Че е OSHW е главната му отличителна черта, затова е за ентусиасти! Той е първото напълно готово, комерсиално изделие. Досега всичко останало е било самоделки.

Но това не значи, че не са гледали да пестят. Ако го направят 1 000 лв., няма да го купи и най-големия ентусиаст. А те все пак трябва да хранят семейства.

Всъщност ограниченията са такива, че дори ти казваш, че ще чакаш втората версия. Това значи само едно — сигурен провал и възможност втора версия да няма. Все пак се надявам това да не стане, защото Олимекс продава не само у нас, ами по цял свят. Ако разчитаха на българския пазар да са умрели отдавна.

Няма как, но стигнахме до лошата новина. Съвсем преднамерено не писах за това в новината, защото поне идеята за OSHW исках да остане неопетнена.

Истината е, че това е първата наистина свободна тяхна платка, защото е правена на свободната Кикад.

Но тук има няколко подводни камъка.

Кикад последните две-три години дръпна осезаемо пред Геда, защото от толкова получиха финансиране от Церн, а Геда не получи и потъна.

Обаче, както навсякъде, където става въпрос за САПР, то и тук дори най-доброто (осиновения от ЦЕРН Кикад) е буквално десетилетия зад най-забатачените комерсиални аналози.

Олимекс досега използваха най-бюджетното и от най-бюджетните решения. Дори то (Eagle) е много пред Кикад, като удобство.

И нашенци се набиха в небрано лозе. Те просто не успяха да се справят и да се научат да работят с Кикад. В момента, когато обявиха, че го ползват и са публикували, изтичах на Гитхъб. И се хванах за главата. Те са си направили своя библиотека от компоненти, която замества стандартната, просто защото стандартната им е прекалено сложна за разбиране.

Провалили са се. Но не е имало, как да го кажат. Защото преди това са били дали вече обещание да ползват Кикад.

А да, влезеш ли в света на арм и SoC ги има и тези красоти http://elinux.org/Device_Tree_What_It_Is Просто не ми се мисли как ще се съпортва това...

Да това е един от огромните недостатъци на ARM. А както вече знаем, те са много и все големи. Единственото му хубаво е, че е RISK, ама RISK има още хиляди други, а част от тях отлични.

Наистина всяка най-малка промяна в хардуера изисква ново ядро. Ретранслиране на ядра до откат. И никога не тръгва от първи път. Наново, наново, наново. Почваш да се чувстваш като прецакан гентувец.

А споменах ли, че Олуинър са се издънили по китайски дори в това? Хъм, да. Пичовете device tree им се видял сложен и го заменили. Та даже не го ползват.


В смисъл? трагичната производителнот от самият АРМ процесор ли е? или от чипсета дето сигурно идва със всичко вътре наготово ARM+I/O-та+video и т.н.

В тази логика защо да не възможно да има по-професилнална ARM система с добра производителност? Накъде преди гледах сравнения че последните ARM-и с всичко накичено по процесора се изравнявали до I5 и до Xeon-ите (на еднаква тактова честота). Не знам да вярвам или не.

Както казах, недостатъците на ARM са много и все големи. Един от тях е, че няма chipset, както споменах и преди. ARM представлява едни блокчета наречени ip cores. Всеки производител си купува необходимите му и ги сглобява.

Например Олимекс продават една платка, която няма, но може да има 4 lan. Защо? Защото този ARM, който е ползван там, е правен за домашни маршрутизатори (като тъп линк, д-линк и сие). Вътре в него има четири „блокчета“ за Lan.

В този лаптоп няма нито един, защото… точно така професора в Терес няма нито едно „блокче“ за това. Ето нещо, което забравих да спомена. Има само едно блокче за WiFi и едно за bt (то даже двете май са едно).

=*=
Тая идея да се закачи мишката за bt4 май ще сработи и така няма да се бият с външния диск за шината.
=*=

И поради това, въпреки, че Олуинърските тъпотии са много по-нови като поколение, въпреки, че са много по-бързи като тактова честота, се дънят ужасяващо в ролята на съхраняващо устройство, просто защото вътре няма „блокчета“ със SATA. Във версията за телевизори има едно, а тук нито едно.

Понеже и аз съм мислил по тоя въпрос, единственото решение, до което бях стигнал беше да вържа четири платки с glusterfs. Ама ми се видя над моите възможности, пък и би ми излязло по-скъпо от нормално дъно по стандарта itx, а двайсете вата обща консумация се изравняват с него. А аз точно заради тока, исках да го правя. Накрая и аз си купих „готова кутийка“ за два диска в RAID 1, която даже не поддържа raiserfs и съм бесен. Поради тази причина от три години си седи в кашончето и даже не съм я разопаковал да я видя.

Относно прецаквацията с блокчетата, някога (преди десетина години) имаше проект за свободни такива и всеки да си ги ползва. Ама не срещна подкрепа и идеята умря. А, ако бе успяла, сега както се задават поне 4 различни OpenRISK щеше да е от полза за тях.

Сега надявам се разбираш, защо Allwiner са сложили дърта на куче ревизия (на една петилетка) на Мали в професора си. Просто, защото отказват да купят лиценз за по-нова. И китаеца пести.



Интересно е обаче че в страницата на ARМ
https://www.arm.com/products/processors/cortex-a/cortex-a72-processor.php
за следващите/последни два процесора: Cortex-A72 и A73 вече за областа на приложение се появява и tablets & large screen mobile devices

Ами те и досегашните се ползваха абсолютно за същото. Такива ентусиасти като Олимекс дето правят платки и Гошовица дето правят Cromebook-ци са съвсем странична употреба. Всички тия десетки милиони професори дето месечно ги бълват китайските фабрики отиват за планшети и телевизори.

Опитват се да пробият и при колите, ама ще им се отвори парашута (ако им се отвори) само за китайските, изкопирани возила.






Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 06, 2017, 23:19
Гоше, бях забравил ,че постовете ти са толкова дълги, че се налага да спирам за междинна закуска, докато ги чета.
Не са ме пратили да те търся, спокойно.
Не знам защо само недостатъците на проекта споменаваш, но я поговори малко за преимуществата.
1. Лаптопа е модулен, и можеш да смениш всеки един модул. Кеф ти да си смениш мейнборда с интелски .... сменяш (когато излезе версията  или ако сам си проектираш).
2. Всичко е качено в github - има възможност да си направиш сам която и да е част ... щеш мейнборд, щеш кутия ... а защо не само долния капак ...абе каквото душа ти сака.
3. Това е първия разработен в България такъв проект. Правец продават лаптопи и телефони, ама всичките са китайски ... Цецо и компания, направиха нещо добро и на достъпна цена.


 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 07, 2017, 00:35
Във всичките си мнения в темата се опитвах за всяко лошо нещо да казвам по нещо хубаво. Последното мнение е изключение. Hо казах, че това не исках да го пиша. Tи ме подтикна.

Лошите работи написах, че съм ги казал, за да имаме реалната представа, че това си е базова машина, бюджетно решение. Да не стане, някой да си мисли, че е нещо повече и да се разочарова.

За ремонтопригодността си напълно прав, че пропуснах. Аз мислех да пиша за това. И даже мислех да го направя като кратка съпоставка с „новия Правец“, че онзи aшлак и търгаш нали точно с ремонтопригодност се хвалеше. Да се вид, как Олимекс, които никога не са имали сервиз за разлика от него, са се справили сто пъти по-добре с тая задача. Е като изключим, че хардуера е на практика непроменим.

А накрая тъпата китайщина Правец, на която само името е българско, остана само в заглавието.

В своя защита ще кажа, че наистина писах много набързо и разхвърляно. Просто да оставя информация. Нито е премислено, нито структорирано. Ако имах повече от броени минути, щеше да е по-балансирано.

Така наистина изглежда, че само недостатъци съм избровал, а не беше това целта. Целта беше да накарам хората, да си купят машината.

Сега ме подсещаш, че във второто мнение от темата цитирах кратка критична статия, препечатена на няколко места. Но не написах нейно оборване. Това трудно би се получило, защото автора безпогрешно е хванал някой моменти като напълно излишната macbook-ерищина. Тънко, та тънко. Тънкото е калпаво.

Но например можех напълно да оборя извода му. Той казва — по добре си вземете Cromebook и му сложете ГНУ/Линукс. Поне засега. Но това е тъпо. Защото Терес на практика представлява Cromebook. По нищо не се отличава. Като четеш за едната машина, все едно е писано за другата.

Сега се сещам, че навсякъде и на запад и на изток, където има новини за Терес, кой знае защо се пише, че корпуса е открит. А той не е. Може би затова в моите бележки отделих толкова внимание на този въпрос.

Сега и за двете неща дето споменаваш също, а аз пак преднамерено пропуснах. Това дето Олимекс са написали на страницата на проекта е реклама и даже малко не им отива. Шиндош за тази машина няма и няма и да има. Версията RT, която беше писана за ARM, официално я убиха. А и кой го интересуват анти-продуктите на тая компания? Да си ги ползват секретарките.

А други ОС много трудно ще бъдат пренесени. E най-вероятно откачените руснаци, ще успеят да подкарат драгоценния си Оберон, както се заканиха още преди година. Но на кой му пука за Оберон?

Относно други архитектури. Кой друг освен Олимекс има капацитета да го направи? Това е осемслойна платка! Не е едно или двуслойна. А и говорим за процесори не за пикчета.

И има още две чуденки, доколко е издържано да се прави и самите Олимекс имат ли капацитета. Да речем, че Open RISK няма да им е проблем.

Но заслужава ли си?

От всички паралелни проекти за открит RISK, най-напред е този на Бъркли. А той е на нивото малко под Pentium I (едно!). Добре, какво ще пусна на тази машина? Дебиан 0,98?

С Atom е малко под въпрос, защото те никога не са работили 8*86. Но да кажем, че сега те на обратен ред ще почерпят опит, защото вече има открити платки с Атоми, макар и малко.

Не, че Атома е нещо кой знае, какво, но тази машина дори аз ще си я купя. Е ще ида да открадна, да убия, да излъжа някой, за да спечеля пари да си я купя. Не за нещо, а просто защото е 8*86 и няма да се чудя — добре, а сега на това е17, Тринити, Емакс, нещо друго любимо, ще тръгне или не?

Ако направят Атом, ще им е най-добрия ход и почти пълна гаранция, че машината ще успее. Защото, колкото и да ни е кофти, всичко е правено с мисъл за тая архитектура. Добро, лошо, за нея. И тогава може да се надяваме дори на Libreboot. А ARM е един непрекъснат низ от проблеми.

=*=

Нака, в дългия отговор забравих единия ти въпрос. Понеже и днес съм доста зает, та не последвах връзките ти. И не съм ги чел. Не знам от къде е информацията за i5/7, но това е малоумщина. Никой ARM не може да бъде сравняван с нещо повече от Atom, а дори той му идва малко преко сили.

Ти си електрончик и трябва да знаеш, че не може нещо, което е 2В да се мери с нещо, което е 50В. Няма начин.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: jet в Feb 07, 2017, 02:37
Аз имам А20 и си работи пушка със SATA SSD диск. Целия ми /var е на SSD. Да се надяваме, че ще има и версия със SATA порт а и повечко РАМ


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 07, 2017, 12:01
Цитат
Нака, в дългия отговор забравих единия ти въпрос. Понеже и днес съм доста зает, та не последвах връзките ти. И не съм ги чел. Не знам от къде е информацията за i5/7, но това е малоумщина. Никой ARM не може да бъде сравняван с нещо повече от Atom, а дори той му идва малко преко сили.

Да де ама това не обеснява факта Защо АРМ-ите се представят толкова добре в умите телефони и таблетите. И браузерите (които са вече доста тежки приложения) работят много хубаво.

Сега въпросът е дали един пълен Интел или атом на 1.3-1.8 Ghz ще работи много пъти по бързо?

---
PS никъде не мога да намеря данни за MIPS (милони инструкции за секунда) За А72 и А73. Във википедиата се мъдри едно 4.72DMIPS (за A72) при 1 Мегахерц но не става ясно дали е за едно коре или и общо за 4етирите. Ако е само за едното, това е много добре - илиза че за 4 корета ще ~18 мипса , значи направо диша във врата на интела.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 07, 2017, 12:06
Не съм запознат дори с половината от съкращенията, които използвахте в приказките си дотук, но предполагам, че всичко зависи от това, как и за какво е изграден процесора. Графичните чипове се справят в пъти по-добре от всички други с определените за тях задачи. Има чипове с които хеширането е по-бързо и по-евтино точно защото са направени за това. Сравненията за производителност според мен са доста субективни.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 07, 2017, 12:52
A-a-a да се обадя и аз. Емакса е ОС (само си няма ядро), а Вим-а е един „прост“ редактор за мазохисти.

Все тая -- пак ще си по-бавен с него.
Защо? След като просто въвеждаш на ръка, защо някой ще е бавен с едното нещо, вместо с другото?

Защото да се позиционираш на съответното място ще са ти нужни повече от едно натискане на клавиш.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 07, 2017, 12:55
Зави си как се въвежда, по редове или по колони. Ако е по редове с vi и ; ще е по-бързо, ако обаче е по колони...

Така е, но когато има да въвеждаш таблична информация (примерно някакви данни) винаги е по-лесно да се въвежда по колони.

Освен това, мисля че в някоя електронна таблица (не съм проверявал конкретно за LibreOffice) можеше да се конфигурира действието на клавиша enter.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Dojnow в Feb 07, 2017, 18:54
"Терес е готов" !?!?!? - "A64-TERES
Build instructions
In progress" https://github.com/OLIMEX/DIY-LAPTOP/blob/master/SOFTWARE/A64-TERES/README.md ($2) "това, което трябваше да е Правец" !?!?!? Правец 8 и 16 са 1:1 откраднати (копирани) от оригиналите. 1 GB e Ok с минималните Debian+xsever+LXQt+Konqueror,...KMPlayer,....За офис-пакет - Calligra или Kile  :P LXQt на IA32 - 65 MB.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 07, 2017, 22:17
Зави си как се въвежда, по редове или по колони. Ако е по редове с vi и ; ще е по-бързо, ако обаче е по колони...

Така е, но когато има да въвеждаш таблична информация (примерно някакви данни) винаги е по-лесно да се въвежда по колони.

Освен това, мисля че в някоя електронна таблица (не съм проверявал конкретно за LibreOffice) можеше да се конфигурира действието на клавиша enter.

То това ми беше и мисълта с онова ... в края на предния пост, но се сетих че имаше във вима команда която те праща в края на първия ред (нещо като dd и след това $ ли беше) и ако разделяш колоните с ; и натискаш ентер след това с тази клавишна комбинация ще започваш нова колона по-бързо от колкото може да скролираш и цъкаш с мишката. В опън офиса не се сещам за клавишна комбинация отиди на първи ред в нова колона. Абе не подценявайте вим-а, много подло добиче е :D


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Feb 07, 2017, 22:19
Зави си как се въвежда, по редове или по колони. Ако е по редове с vi и ; ще е по-бързо, ако обаче е по колони...

Така е, но когато има да въвеждаш таблична информация (примерно някакви данни) винаги е по-лесно да се въвежда по колони.

Освен това, мисля че в някоя електронна таблица (не съм проверявал конкретно за LibreOffice) можеше да се конфигурира действието на клавиша enter.

То това ми беше и мисълта с онова ... в края на предния пост, но се сетих че имаше във вима команда която те праща в края на първия ред (нещо като dd и след това $ ли беше) и ако разделяш колоните с ; и натискаш ентер след това с тази клавишна комбинация ще започваш нова колона по-бързо от колкото може да скролираш и цъкаш с мишката. В опън офиса не се сещам за клавишна комбинация отиди на първи ред в нова колона. Абе не подценявайте вим-а, много подло добиче е :D
Това обяснявам от няколко дена, но никой не иска да чуе. Във vim-а, можеш да се телепортираш, където поискаш.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 07, 2017, 22:43
Да де ама това не обеснява факта Защо АРМ-ите се представят толкова добре в умите телефони и таблетите. И браузерите (които са вече доста тежки приложения) работят много хубаво.

Напротив точно отрязаната част от отговора ми показва — двата вата консумация. А аз всъщност не мога да кажа, че добре се представят. Телефона ми държи седмица, а си мечтая за месец. Тия играчки не издържат до вечерта. Не съм щастлив от това.

Все пак ти имаше, ама съвсем друго предвид.

Отдолу е жабешка машина. Добре оптимизирана. Но дори без това, тя самата си е кажи-речи като RISK гледайки виртуалните инструкции. Както казва легендата Ал. Шопов — жабешкия асемблер, най-простия асемблер.


Сега въпросът е дали един пълен Интел или атом на 1.3-1.8 Ghz ще работи много пъти по бързо?


За всеки случай, няма да са малко :P


PS никъде не мога да намеря данни за MIPS (милони инструкции за секунда) За А72 и А73. Във википедиата се мъдри едно 4.72DMIPS (за A72) при 1 Мегахерц но не става ясно дали е за едно коре или и общо за 4етирите. Ако е само за едното, това е много добре - илиза че за 4 корета ще ~18 мипса , значи направо диша във врата на интела.

Оставих един въпрос незададен, само по заявка. Казах, че ако някой се интересува ще отговоря, защо този професор е двуядрен, а го водят 4. Точно там е отговора на тоя въпрос, но ти не попита .


"Терес е готов" !?!?!? - "A64-TERES
Build instructions
In progress" https://github.com/OLIMEX/DIY-LAPTOP/blob/master/SOFTWARE/A64-TERES/README.md ($2)  "това, което трябваше да е Правец" !?!?!? Правец 8 и 16 са 1:1 откраднати (копирани) от оригиналите. 1 GB e Ok с минималните Debian+xsever+LXQt+Konqueror,...KMPlayer,....За офис-пакет - Calligra или Kile  :P LXQt на IA32 - 65 MB.

Dojnow останал съм с впечатление, че си умен мъж, но тук се изложи като кифладжия.

Ако беше последвал връзката, която се намира точно под заглавието, щеше да имаш красив pdf като за деца — с картинки и всичко останало. Но мисля, че за всеки над две годишен той не е необходим.

А ако от цялото нещо беше прочел поне послеписа или поне бе потърсил за второто съвпадение на думата „Правец“, щеше да знаеш, за кой „Правец“ става въпрос. В последното ми мнение, мъничко над твоето „Правец“ е споменат отново.

Kile?!? Ти сериозно ли? За тая задача винаги е съществувал само един инструмент — Емакс. 4096 ще се опита тук да навре Vim, ама не му вярвай.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 07, 2017, 22:45
Май MIPS и DMIPS не са еквивалентни неща.

Вари го печи го... https://en.wikipedia.org/wiki/Instructions_per_second#Timeline_of_instructions_per_second дори на мегахерц за го разделиш и да приложиш закона на Мур за ектраполация нещата са ясни.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 07, 2017, 23:01

Оставих един въпрос незададен, само по заявка. Казах, че ако някой се интересува ще отговоря, защо този професор е двуядрен, а го водят 4. Точно там е отговора на тоя въпрос, но ти не попита .


Да не би да броят графичните ядра като "нормални", защото се сещам за една компания която го прави това.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 07, 2017, 23:14
Ами ти въведе мода на Википедия, та и от мен:

https://en.wikipedia.org/wiki/Big.LITTLE

Обяснявам с две думи. Big е едно мощно добиче, дето харчи като лудо и загрява бързо. Литъл пък си е нормален Арм, който харчи малко, но е и с никаква производителност. Като се понатовари процесора, се пуска за няколко секунди Биг-а, той насмита, насмита, насмита, след което отново се прещраква на незагряващия.

Сега се досети, че и двата са двуядрени, тъй, че може физически да имаш четири ядра, но не можеш да ползваш повече от две.

Между другото точно с тоя номер успяват да настигат Атом (а в някой тестове и да бият). Хитро е, защото реално не ти трябва през цялото време цялата мощ. Съвременните процесори в 90% (не е преучеличение) от времето не правят нищо и обикновено чакат данни.

Иначе без частта Big са доста скромни по производителност. Тогава не са и на половината на Atom.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 07, 2017, 23:39
Ясно.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 08, 2017, 10:47
не може нещо, което е 2В да се мери с нещо, което е 50В. Няма начин.

Чакай малко.... Това са много дълбоки води.  Отделената топлина няма нищо общо с изчисленията и процесорната мощ.

Топлината е нещо вредно което се отделя при превключванията(изчисленията) и няма връзка с това колко информация е смлял процесора.

Като превключват логическите елементи вътре в процесора топлината се отделя на малки порции - на пикове и то през времето на самото превключване. (не мога да намеря картинка :'( )
Сега колкото е по бърз елемента (транзисторите/технологията) толкова по бързо става превключването и по-малко топлина отделя. В тази логика бързите процесори (и такива с по-малко на брой транзистори като ARM) отделят по малко топлина.

Например един процесор проектиран да работи на 3Ghz и пуснат на 1Ghz ще грее значително по-малко от друг такъв който е проектиран да работи на 1Ghz и пуснат пак на 1Ghz.

------
Това за връзката на топлината и информацията е направо философки въпрос. На макро равнище Няма връзка. Появява се даже и във физиката.
Има един мислен парадокс - Демонът на Максуел https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B5%D0%BB

Едно демонче дето седи и гледа хвърчащите частици и ако частицата е топла(бърза) я пуска от ляво, ако не е не и отваря вратата. И след време ще направи така че от едната страна да е горещо а от другата студено. Ето ти на Свободна енергия и перпетум мобиле.

Бях чел една статия в Мире Науки - руският превод на Scientific American.
Там го разглеждаха този парадокс. И заключиха защо това не може да стане. Защото това демонче прябва да има памет и да пази знанието за предишната молекула. А за новата трябва да я забрави. Именно забравянето означавало да се отдели енергия и да се разплати в термодинамичеки смисъл.
Е от това тълкование излиза че все пак има връзка межу промяната на информацията и енергията  ??? ама енергията е много много малка. колкото може да се кодира в една молекула един електрон, един фотон.....







Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 08, 2017, 11:02
Има си съвсем пряка връзка. Физически закони. Макар да е напълно вярно, казаното от теб, че това е външен белег. Но за какво говори той? Минало е повече ток през професора, което е довело до повече изчисления.

Сега. Има я врътката с архитектурата. MIPS и RISK са две от познатите ни, които са по-добри (ефективни) от CISK (Интел/АМД), но разликата не е чак толкова драматична  — 25 пъти.

Сега има го и номера с намаляване на кристала, намаляващо пътечките по които тече тока и съответно загубите водещи до „печка“. Но това е причина закона на Мур да продължава да действа. В момента производствените процеси между ARM и Intel не са такива големи, че да можем да калкулираме загуби и от там. И то, ако е така, ще е по-скоро в полза на Intel.

Така, че да — сметка по външен признак, но близка до вярното.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 08, 2017, 11:57
Някъде бях чел, че ентусиасти проектирали суперкомпютър базиран на распберитата. На теория като се добави факторът цена и енергопотребление може да се окаже, че за някои специфични задачи арм е много по-изгоден от интела. За чиста производителност за мегахерц на ядро очевидно и дума не може да става. Арма много зависи от оптимизациите на компилатора и е възможно синтетичен бенчмарк да извади убийствена производителност но това да няма никакво отношиние към реалната производителност с настолен софтуер да речем.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 08, 2017, 14:50
Добре де какво ще стане ако някой от тези китайските произодители пусне добре накичен чип с 4 X A72 и го избичи на 3Гхз. Нали всичко можело да се лицензира. Тогава по твойте думи и бая ток ще тече през процесора. Па и радиатор с перка ще трябва да му сложат - хем да отделя топлината хем за успокоение на потребителя че вижда нещо МОЩНО!

А това че никой не иска да го прави, щото са си намерили нишата в мобилните е друг въпрос.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 08, 2017, 17:00
E те тогава  ще може да се мери с i7, а може би и Xeon/Opteron. Но тоя номер с big.Litle ми говори, че не са се преборили с оттечките на ток. Иначе и в момента има освен „четириядрени“, „осемядрени“ и дори „десетядрени“ по схемата делено на две. Allwiner още нямат, но от години са обещали осем. Вероятно го бавят, защото не са BGA, та ще е спънат сериозно.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 09, 2017, 13:23
Я какво имало тук :o Авно се пробват в сърверите и то не кой да е а AMD

http://www.amd.com/en-us/products/server/opteron-a-series
http://www.lenovator.com/product/103.html
http://www.amd.com/Documents/A-Hierofalcon-Product-Brief.pdf

Само 32W със само 8 процесора A57 и само на 2Ghz. И L3 кеш 8MB имало, Нещо което го няма в другите SoC. Направо резил със тези 32W.

Прави ми впечатление че всичките високопроизводителни процесори на ARM
Cortex-A15 ... Cortex-A57 А72/73 за които им дават 3 до 4 DMIPS/mhz имат  "out-of-order pipeline"


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ЗибелтБг в Feb 09, 2017, 13:34
Устройството е пълен провал по оценки в интернет.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 09, 2017, 14:45
Напълно е възможно като гледам тук https://fedoraproject.org/wiki/Architectures/AArch64/F25/Installation#Supported_Hardware
колко работи не светят.

Но както бе казано по горе 64 битовият софтуер още не е написан напълно. Как пък няма някой да пусне един стандартен тест на тези устройства та човек да се ориентира..... Гледам в утуба и все се кефат на разопаковане... инсталиране....

PS:
-------
продължавам да спамя >:D тук намерих много хубаво сравнение  и тестове с I7.
http://blog.regehr.org/archives/1465
Според тестовете ARM-а (сърверският на AMD) е по по бавен около 3.5 пъти в сравнение с i7-2600. И двата имат еднакъв кеш 8Mb. Но ARM-а работи на 1.7 а I7 на 3.4-3.8Ghz.
Даже да се вземе това в предвид пак се получава че AMD ARM-а е около 1.5 пъти по бавен от I7.

тук има още разни тестове.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nvidia_tegrak1_preview&num=2
При всички положения  ARM-a (Не този сърверският) бие Atom-a

А спред този тест.
https://openbenchmarking.org/result/1405010-PL-1405010KH96
производителността му е колкото на Celeron-a J1900 (като и ARM-a и Целерона имат еднакъв кеш 2Mb)

Ако на някого съм досадил ето ви по една бира  [_]3 [_]3 [_]3



Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 14, 2017, 11:17
Правилно си се насочил към Фороникс. Както казах някъде нагоре и аз така направих. Само те правят изпитания под ГНУ/Линукс.

Но все пак грешиш, защото си избрал Тегра. Тегра е стар, много калпав ARM (по-калпав от китайските), но с много добро графично ядро, с много добра поддръжка. И няма как да е друго. Купиха човека, който правеше Лима. Така хем спечелиха великолепен разработчик за без пари, а едновременно убиха Лима. С последното може да изглежда, че са направили услуга на ARM, но всъщност им подляха вода.

За да придобиеш по-пълна представа, какво представлява ARM като производитлност, трябва да разгледаш поне десетина изпитания. Там има Хромбуци, има на отделни платки, има и на „сървъри“. Просто изръшкай, каквото имат последните (примерно три) години на тема ARM и ще схванеш картинката, която аз вече няколко пъти описах.

Но реално за Терес може просто да погледнеш изпитанията на Хромбуците. Реално си говорим за едно и също нещо.

=*=

Зевсе аз вече написах, че Терес е прекалено голяма хапка, за мъничка компания. Все пак е напредък спрямо предните два опита за български лаптоп. Първия само го сглобяваха в България, а втория дори това не е. Така, че от тая гледна точка, третия опит — Терес е успех.

Хората просто не уцелиха нишата. Трябваше да го пробват с Атом (и Шиндош :'( ) съответно да го продават през Техно* и мобилните оператори в сглобен вид. Тогава щяха да продадат много хиляди само у нас.

Щеше да е по-скъп може би със стотина лева (заради шибания Атом), но сега не изглежда евтин, а нишата, която аз рисувам, му е тамън с по-скъпата цена, която там ще е евтина.

С китайските пластмаси, съответно калпава клавиатура, без посочващо лостче, памет, която е запоена на дъното (а е и безкрайно малко, поне осем пъти по-малко, от колкото трябва), eDP, което не е отделна платка (като в конкурентния проект eNovena), липсата на RJ45, липсата на SATA, липсата на PCIe, липсата на изключващи, апаратни копчета за опасна периферия, убиха машината за ентусиасти. Просто, защото в нея няма нищо интересно. Човек би я купил единствено, за да подкрепи проекта, но не би я ползвал, а би я подарил.


п.п. За мен е новина, че АМД се занимават с ARM, но не е изненада. От една страна проклетниците Intel играят много мръсно и не им остава нищо. Интел не са ги фалирали само, за да не ги налазват регулатори. Но ги държат полуживи, в будна кома.

От друга страна самите изедници Intel от отдавна имат заигравка с ARM. Защото знаят, че архитектурата 8*86 е зле, а за мобилни неща неприложима. Опитват се да смъкват надолу, като купуват патенти (например легендарната Трансмета, Триранд и др.), а знаят,  че онези вървят нагоре и ще се срещнат. Знаят старата римска мъдрост, затова държат враговете си още по-близо. Надеждата им е да ги убият подобно на DEC (Alpha) и много други преди това.

Все пак поживяха около 20 год. без смъртна опастност, трябва да са доволни. А как ще ликвидират ARM, те първа ще видим. Отново настанаха интересни времена след ледената епоха на деветдесетте и началото на века.
 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 14, 2017, 15:13
Аз гледам това https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ARM_microarchitectures
последната колонка за прозиводителността в DMIPS

Прави впечатлени че както в 32 битовите така и в 64 битовите има два вида процесора едните са с производителност около 2DMIPS а другите са двойно по-бързи с 4DMIPS. А двойно никък не е малко!!!

И точно тези двойки са групирани в Big-Little комбинацията A15+A7 за 32бит. и A57+A53 за 64бит.

Всичките висопроизводителни дънца (включително и тегра) който гледах за производителност са направени с тези двойно по-бързите чипове с 4 DMIPS. А Терес е с бавният варянт :'(.

Считам че това Big-Little е много ама много добро решение!

Но тоя номер с big.Litle ми говори, че не са се преборили с оттечките на ток.
Не мисля че е това. Консумацията на процеора когато не превключва трябва да клони към нула. Направо изолатор.
Е може и да има такава компонента ама никой не я казва - колко ще консумира процеора при 0hz или 1hz. Може и да има щото като се умножи статичната комсумация на един лог. елемент X 10 милиона елемента може да се получи число........но не мисля че е това.

По скорo е друг проблема:
Нормално за да намалят динамично консумацията на един процесор му намаляват динамично честоттата. Ама ако процесора е от тези високо прозиводителните с Милярди транзистори - все едно намалява общата консумация на няколко милярда превключващи транзистора. И в един момент може да се получи че е много по ефективно този милирдният процесор да го замениш с друго коре(процесор), който въобще не е така накичен и вместо милярди превключващи транзистори има само милиони такива. А този малкият пак ще свърши същата работа като на големия но двойно по бавно.

Все пак поживяха около 20 год. без смъртна опастност, трябва да са доволни. А как ще ликвидират ARM, те първа ще видим. Отново настанаха интересни времена след ледената епоха на деветдесетте и началото на века.
Инересното е кой кого ще купи. АРМ-ите били най-продаваните и най масовите процесори сега в света.




Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 14, 2017, 15:41
Започнах да зацепвам. Имало някаква нова Тегра, за която не съм чул. Също както имало и трета Малинка, за която също не знаех.

Ама тая Тегра някой виждал ли я? Съществува ли? Да не е на хартия? Защото и А80 на Олуинър (с харектериристиките, които искаш и без Мали) седи поне от 4 год., но още никой не го е виждал наистина.

Затова питам дали има реални устройства, защото чини ми се единстено новите iPad-и (четворка) са единствени по тая архитектура. А и за тях чувам, че имали проблеми.


п.п. Интел няма да купи директно Арм, както не купи Дек, ИБМ, Сън и т.н. Арм е богата компания, но правото да правиш техни професори е някакви ст~инки на бройка. Та може да произвеждат и сто пъти повече, но пак ще бъдат 1 000 пъти по-бедни, защото Интел си прибира 90% от цената на професорите, които произвежда, като чиста печалба;

п.п.п. А и без тоя факт, колко струва едното, колко другото. Пак едни сто, двеста, триста, петстотин пъти в цената.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 14, 2017, 17:16
Не разбирам какво е общото между хакерски DIY лаптоп и политиките на големите производители на процесори.
Лаптопа е модулен, системата е с хардуес с отворен код. Всеки, бил той физическо или юридическо лице, може да си конструира мейнборд който да е с какъвто иска процесор и да подмени стандартния. Както и Цветан каза, това няма да е единствения мейнборд, ще има и други ... зависи от времето и ресурсите им, които ще предостави Олимекс. До тогава, всеки ентусиаст може да се пробва сам да си направи такава.  Идеята лаптопа да е модулен е точно в това, всеки да може да си подмени само частта, която иска. Например, искаш да минеш от Оуинерския процесор на рокчипски, сменяш само мейнборда. А сега обяснете как това ще се случи с един хромбук?
Първите бройки са с тоя мейнборд и тоя процесор, защото са евтини, а проекта се проточи повече от година. За това и аз казах, че ще изчакам да се появят и други дънни платки, защото не исм да купувам излишна платка, която няма да ползвам.
Айде сега да се върнем на темата Терес 1, и да  отделим всички постове за Интел/АМД/АРМ в отделна тема, тая много се разводнява.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 15, 2017, 01:01
В същата тема обсъждахме и бързината на въвеждане на данни в електронна таблица по традиционни и алтернативни начини. Това се случва с теми, в които няма модерация. Обсъжда се всичко.

Иначе, чисто теоретично, си има връзка. Връзката са наличните професори.

Аз малко избързах със заключенията, че понеже никой няма да си купи Терес Ⅰ, та той ще е провал. Фактически всички части без „дъното“ са налични и достъпни за всички модели. A „дъното“ го произвеждат сами. Така все още не са провалени, докато налучкат, каква платка искат потребителите.

А проклетия Атом е важен, не за друго, а за Шиндош. Защото тази машина е тъпа и за нищо не става. Съжалявам да го кажа, но единствените възможни клиенти са поколението на Spybook — младите и модерните. Красивите и известните. Успелите и предприемчивите. Активистите, веганите и суровоядците. Градската интелигенция. Хората без мозък. Затова тя трябва да се продава в веригите Техно* и трябва да се пробутва с планове от Глобул тип „я Гришо от Хасково“.

Това е машина на нивото на Асус, Ейсър, Идеяпад и всякакви други китайщини от места като Deal*, Alibaba и подобни безумия. И на такива хора трябва да бъде продавана.

А машината има някакви интересни неща. Но на фона на общата трагедия просто се изгубват. Това не е платка за домашна автоматизация. Това е нещо, което се предполага да е луксозно, богато на възможности и комфортно. А то е недодялано, неудобно и безперспективно.

Отново опираме до най-огромния, великия, ненадминат плюс. Това е ремонтопригодността. Това е нечувано чудо във време дето един тъп пасатор представляващ ел. моторче и малко пластмаса за стотици левове, е направено така, че да му се изтърка главата за няколко месеца, след, което да го изхвърлиш.

И тук са се справили забележимо. Можеш да смениш клавиатура, можеш платмасите, можеш антенката дори (но не и екрана?!?). И в същото време не можеш да смениш нищо, което можеш в лаптоп. Хайде професора добре. Тук нямаме цокли, няма стандарт, а то в лаптоп пак си е непосилно. Лаптопски професори не се продават на крайни потребители.

Но в лаптоп можеш да смениш и надградиш паметта. Тук тя е запоена. Можеш да сложиш нов диск, може да е дори епилиптичните твърдотелни. Тук изобщо не можеш да сложиш диск. Споменах и, че eDP не е отделна платка.  Защо е отделна платка в емодената правена пак с олимекски „дъна“? Защото така можеш лесно да смениш платката. Тук можеш да смениш „дъното“ единствено с „тереско“. Странно заключване към производителя за някой отворен.

О-о-о можел съм да си направя сам платка. Съжалявам. Аз от тоци не разбирам и ме е страх от тях. А с ютията няма как да гладя осемслойни платки. Аз не съм Джон Кюби. Не мога да си правя платки. Запоявайки eDP към „дъното“ ме връзват за себе си.

=*=

Или пак стигам до обобщението, което стигам във всяко свое мнение по темата. Лаптоп е прекалено голяма хапка за микроскопична компания. Тия хора нямат никаква идея, с какво са се заели. Последното само по себе си е похвално за дързостта. Нямат грам представа, какво търси „пазара на ентусиастите“. Направили са машина като за случайни загубеняци.

Но! След Хермес и Правец, това най-после е почти изцяло български, почти краен продукт. Тук е хвърлено много време и енергия. Тук има ентусиазъм. Тук има дързост. Тук има смелост. Тук има нещо заслужаващо вниманието ни.

И ако тази машина не струваше, колкото печеля за четири години, то щях да я купя. Но аз не съм критерии. Повечето нормални хора печелят толкова за месец, а не за четири години. Могат да си я купят. А тия, които са чули за съществуването ѝ печелят крайната ѝ цена за не повече от седмица. Могат да я купят и захвърлят в ъгъла, като забравят за съществуването ѝ.

За съжаление няма да го сторят, защото може и да си купуват чешки бири по десетачка за 330 мл,  но никога не харчат за апаратура, която не е привлекателна.

Но, както казах в първия си коментар — слава на небесата, че Олимекс не разчитат на българския пазар. Все ще се намерят достатъчно хора по света, за да купят Терес. И това ще е един щастлив проект. Дано!


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 15, 2017, 01:20
Жоре, ще те поправя, и дисплея можеш да смениш .... реално в момента това даже е по-лесно от колкото да се смени дъното. Но не това е идеята ми. въпроса е, че това не трябва да го разглеждаме, като цялостен продукт, а като съвкупност от платки и части, които заедно правят лаптоп. Да си представим, че и други тръгнат по тоя път (аз лично видях уиндов машина натъпкана в същия корпус, името на производителя трудно се чете на български) - тогава просто купуваш дъното от конкурента и го слагаш ... ако ти е кеф де.

Като споменах за въпросната машина с уиндоус в същия корпус ... машината е с атом и нещо и се е скапал процеса на бутване ... само светва и умира, и всички специалисти казват "няма смисъл да го ремонтираш, купивай нов". Ако това бе лаптоп от типа на Терес1 ... нещата нямаше да са такива.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 15, 2017, 10:27
Бе то ясно, че мога да сменя всеки кондензатор, ако искам, но Олимекс не ми предлагат екрани за свободна продажба. От КНР ли да ходя да си купувам нов екран?

Дали можеш или не можеш в корпуса на друг лаптоп да сложиш друга  платка, от трети производител е спорно. Поечето лаптопи тип „направи си сам“ са с платки на Олимекс и поставени в корпусите на стари компаци, тошиби и т.н. Едно търсене на DYI laptop/notebook ще ти покаже доста снимки и клипчета. То проекта Еновена точно така се ражда.

На мен Терес ми звучи не по-малко странно от Хуавей да речем. На страницата им са обяснили, че тоя Терес бил някакъв тракийски (одриски?) цар. Сега няма да спорим по  въпроса Пловдив в Тракийската долина ли се намира или на сами нейния край. Името е не повече българско от всяка друга марка техника. А и не ни интересува. Хората са си харесали това име, това име ползват.

Имат, какво да подобряват. Гледам, че Цецо е качил впечатления от Брюксел. Там първото, което са казали е мизерното количество памет. Той е действал бързо и е обещал платка с двойка гъбки. Това вече е поносимо. Пиша от такава машина.

В Брюксел са му казали повечето основни оплаквания. И той мисли по тях.

Аз бях започнал да се притеснявам, че Олимекс спи зимен сън.  И в дейстителност. В началото тръгнаха с OSHW бързо, мощно. Ако им разгледаме портфолиото е забележително. Имат платки едва ли не с всеки микроконтролер, който съществува.

Обаче преди две-три години удариха рязко спирачка. Взеха да правят само с ESP и подобни неща. Платка с А33/30 така и не се появи. А беше доста напреднала.

Реално погледнато в нишата на малките линукски компютърчета всички ги изпревариха. А това е ниша, която те разработиха. Цецо от скромност казва, че Малинката е виновна. Но тя не е OSHW. Но същата тази Малинка бързо ги изпревари и сега е по-бърза от Олимексино. А те нищо не правеха.

Затова бях много разтревожен и гледах с уплах към Олимекс. Да в момента произвеждат над възможностите си с кански усилия. Но това е до време. Ако нямаш нещо, което да поддържа интереса, инерцията бързо се губи.

Ала най-после се появи Терес. И стана повод отново да се загоори за Олимекс. А ще има и Олимексино на основата на Терес. Поуспокоих се. Все още има бъдеще пред тях, не са в дълбок сън, макар да са много бавни. Но пък факта, че не са в КНР и почти успяват да поддържат китайските темпове на иновации, си е доволно приятен.
 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 16, 2017, 10:42
Хайде професора добре. Тук нямаме цокли, няма стандарт, а то в лаптоп пак си е непосилно. Лаптопски професори не се продават на крайни потребители.

Едно време и това можеше. Имаше мобилни процесори на интел с крака и за цокли. Аз поне съм смъквал такъв от лаптоп.
Мисля че даже имаше един момент във времето в който можеше да се сложи мобилен процесор на десктоп.


Терес ще стане много хубав ако му сложат лан карта и ако има варянт с някой от онези високопроизводиелните Биг-литтле процесори. Тогава ще стане много бърз и хубав, като се прибава и 2-та Гб памет, всичко ще му е наред.

Обаче за съжаление всички тези дънца с Биг-Литтле дето гледах, цената им варира около $160. Сигурно тези процесори са много скъпи.
Ако сложат такъв процесор, ще трябава да го охлаждат - дали шасито и пласмите им позволяват това? Тези Биг-Литтле платки имаха среден на размер радиатор с перка. А също и доколкото гледам в пласмасите им няма дупка за лан карта.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 16, 2017, 14:57
Терес ще стане много хубав ако му сложат лан карта и ако има варянт с някой от онези високопроизводиелните Биг-литтле процесори. Тогава ще стане много бърз и хубав, като се прибава и 2-та Гб памет, всичко ще му е наред.

Обаче за съжаление всички тези дънца с Биг-Литтле дето гледах, цената им варира около $160. Сигурно тези процесори са много скъпи.
Ако сложат такъв процесор, ще трябава да го охлаждат - дали шасито и пласмите им позволяват това? Тези Биг-Литтле платки имаха среден на размер радиатор с перка. А също и доколкото гледам в пласмасите им няма дупка за лан карта.
за да се сложи LAN трябва да се проектира нова кутия, но китайците не искат и да чуят за поръчка под няколко стотин хиляди бройки, камо ли да правят. Това е и главната причина в Терес 1 да липсват някои неща, ползва се готова кутия в която са се постарали да натъпчат кокото се може повече платки.
Ако се проектира нова кутия, то тогава ще се оскъпи допълнително крайната цена на КИТ-а.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 17, 2017, 11:25
Ако Терес не е просто поредния експеримент на Олимекс, а желание за нещо повече, то неизбежно ще стигнат до момента, когато трябва да си поръчат проектирането, а след това и изливането на пластмасите.

Аз не случайно в първия си коментар обширно разисквах въпроса. Проблема с проектирнето стои и има две възможни решения:


① Някой да им го направи бадева. Става за еднократно, но това няма да им върши работа. Иначе, не е невъзможно някой по света и у нас да се навие. Правят се доста самоделни устройства. За тях се правят доста кутии. Опасвам се, че проектиране на кутия на лаптоп е доста по-сложно от досегашните самоделки, но не невъзможно;

② Втория вариант е професионалиста. Тук подводния камък е същия. Ще има ли опит той в това. Явно няма да има и ще има доста провали до крайния резултат. Плащането може да се реши като обичайния компромис. Даване % от продажбената цена. Така де, Цецо няма да даде % от Олимекс срещу пластмаса :P Но и % от цената пак може да изиграе кофти номер. Ако вземат да продават много, ще трябва да плащат много над това, което дори Apple плаща. Ама да им имам проблема.

А биха почнали да продават много, ако нацелят потребителите си. Ето Наката каза минимума, за да е продаваемо нещото.

Но малко избързвам. Ще се върна в началото. В оригиналната новина споменах, че да се заинтересувам по-подробно за българския проект ме наведе една новина. Изрових я:

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=47557.0

Нека го разгледаме:

• Професор — същия;
• Екран същия, но може и 14", а освен това е IPS (тук имаме обещание за малко по-читав);
• Паметта — двойна (имаме обещание от Цецо да оправи проблема);
• Вътрешния обем (eMMC) — четворен (имаме само мрънкане и оправдания, може би бъдещи действия);
• Еднакво гадни, от каменната ера камера, микрофон, wifi, bt4, ама на кой му пука за тия шпионщини;
• Отново имаме батерия като за детска играчка, която е течна и заплаха за машината. Но с ⅓ по-голяма;
• Около 300 гр. повече в теглото (явно заради батерията);
• Входове и изходи същите, заради тъпия Allwiner.

Всичко това пристига на цена с 2½ по-малка от на Терес.

Последната точка е ясна и всеки ще я преглътне, ако Терес не е на нивото на китайщината, каквато е Pine. За съжаление, това все още не е така. Ако не се промени, ще е смърт за Терес. Нов корпус е едната възможност.

Да анализираме и останалото.

Кои са Pine? Това са хора получили миналата година 1,8 млн. щ.д. от Кикстартер. Олимекс не са получавали безплатни пари, не са и търсели. Защо? Отново имаме инертност, мудност. От първото Олимексино хора получават стотици хиляди за устройства на негова основа. Но първообраза на нещата, седи в страни и се подсмихва, като бай Ганьо. Иди и ти също им вземи парите!

Та пари от там хвана и Леон. Кой извън родината е чувал за Леон? Аз съм му страшен почитател, но ако не бях българин, нямаше да го знам. Ако не знаят, как се прави кампания — да го попитат.

Не бях се зачитал в коментарите за нещото на Пайн. Сега го направих. Първо са много повече. Пайн изпревариха Олимекс. И за пореден път. Пайн си спечелиха милионите от кикстартера за платка със същия А64, който Олимекс още нямат. Единственото от тях беше, че цената е невъзможна. Но не и платка. Още я няма.

Случая е много показателен, защото непрекъснато Олимекс — големите, известните и с огромния опит са бити от поредния неизвестен китаец.

И това щеше да е разбираемо, ако Олимекс бяха големи не само, като уважение, а в действителност. А те са малки. Приличат на започваща компания. Нямат 20 нива на управление. Имат един шеф.

Специално в случая с Терес, изоставането се компенсира чудесно с идеята „направи си сам“. Тя замазва гафа.

Но с Олимексино за Allwiner А64 нямат измъкване. Казват, ама той не поддържан. А да не би сега година по-късно да е по-добре поддържан, та има Терес? Оправдания и никакви действия. Дълбок зимен сън. Поне да бяха руснаци, та да кажем, че са мечки.

Та като чета за нещото на Пайн и о, чудо! Същите оплаквания и коментари, че е китайщина, каквито са за Терес. Нямаше един дето да не е, като за Терес. Даже имаше от сорта — защо не си взема разкостен (barebone) лаптоп и не му накича, каквото искам. Не знам, някой усети ли, как отново стигнахме до нуждата от собствен корпус.

И понеже хванахме темата да си останем на нея. Отново за екрана.

Китаеца дава със същата мизерна, разделителна способност, като от миналия век. Но пък е IPS. А дават и същото, но в 14".

Почваме ли да си говорим? Изискванията към екрана са колкото хората. Заедно с клавиатурата са най-видните неща. Но клавиатурата трябва да е просто добра.  По гяволите, у нас се правеха пишещи машини. Всички ли специалисти измряха, мамка му?!? И клавиатури имаше поне десет вида, като не броим, че и днес се правят за касови апарати и други търговски машинки.

Та изискванията към екраните, че пак се вбесих. Един иска матова, друг иска огледалце, огледалце, трети настоява за ISP, четвърти за разделителна способност, пети за физически размер, шести докосване, седми няколко неща, осми всичко на куп.

А Олимекс и в момента продават за другите си платки няколко варианта на екрани от 7 до 10 с пипане и не.

Дори и досегашните екрани могат да станат лаптопи. Нека си припомним, че netbook-ците бяха великолепна идея. Беше убита напук от мафията M$-Intel, едно да пробутат своята концепция за ultrabook, второ да убият ГНУ/Линукс на работен плот. Но е повече от очевидно, че има огромен пазар за нетбуци и Терес е в същата ценова ниша. Екрани има… Трябва им корпус.

Винаги е седяло на преден план разнообразието, когато говорим за направи си сам. Защото няма, какво да те спира. А Терес в момента не е това. Той е един шибан комплект (kit). Нещо, което те ограничава повече от готовите изделия, но ти вдъхва измамното чувство, че си постигнал нещо сам. Това е като съвременните джипове (SUV) — тъпо, грозно, скъпо и не става.

=*=

Ох. Мислех да пиша още много, но взех яко да се вбесявам. Ще оставя за друг път, когато съм по-спокоен и ще мога да ръся суперлативи за Олимекс. Защото целта е все пак да ги похваля, а не нахраня.

Само да кажа все пак за по-производителните big.LITLE. Няма да го направят, защото в самото си виждане за лаптоп, изключиха да охлаждат, каквото и да е и да харчат много ток.

Изобщо това им е основния проблем. Гледат, какво на тях им изнася, а не, какво биха платили клиентите. Затова и гигата памет. Те просто не схванаха, че лаптоп не е Олимексино и памет си трябва. А аз се бях заблудил, че платката им е малка и няма, къде да прокарат каналите.

Как да е. Бавно, като охлюви взеха да овират за някакви неща. Например разнообразие от екрани на тоя етап не могат да предложат, защото не са в позиция да преговарят с китайците. Но ето, че могат да сглобят няколко варианта и от наличните си екрани.

Могат да вдигнат паметта и обещаха да го сторят. Могат още някакви неща да свършат. Мислят по тях. Дано Терес не свърши в кошчето като поредния им експеримент. Зависи само от тях.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 17, 2017, 13:27
Като ще е „направи си сам“ за ентусиасти и девелопъри що не взема да си купя един 3D принтер. >:D >:D >:D
Е малко грубичко ще излезе отгоре, но като го мина с една ситна шкурка 400 и като му пръсна една качествена боя, ще стане по хубав и от матриците.

И дупка за лан ще си има, а след като всичко вече се продава.... клавиатури, екрани - какъв е проблема. И високо производителна платка ще му намеря..... Ще стане много по убав от купешките и значително по-бърз!

Пък и може да продам някоя друга бройка на енусиастите.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 17, 2017, 17:43
Tова не е толкова лесна задача, колкото си мислиш. Това си е инженерна дейност, по-зле дори е архитектурна.

Защото си трябва много смятане. Материалнознанието е не просто задължително, а направо назубрено. Трябва точно да се изчисли, кое, колко и какво да понесе. Да се нагоди към производстения процес. Не знам дали си забелязал, че хубавите лаптопи имат разни ламаринки в тях, понякога от разни интересни материали, като карбон, титан, въглеродни ниши. И те не са вътре, ей така да вдигат цената.

Това си е същото като да построиш сграда. Сега разбираш защо цялото ново строителство от последните 30-40 и повече години е пълен shit. Защото няма добри архитекти.

И това е само половината задача. Защото подобно на архитектурата, не може просто да е здраво и надеждно. Трябва и да е красиво. Никой не желае да гледа нещо, което прилича на крастава жаба. Сега разбираш защо Apple има такъв огромен успех. Ако беше само рекламата, нямаше, как да стане.

Изобщо не е само едното шкурене и хубава боя.

Когато говорим за свободни технологии, две от най-важните събития, които трябва да се следят всяка година са FOSSDEM и DebConf. Mоже да разгледаш ето това:

https://archive.fosdem.org/2015/schedule/event/gps_watch/

Ако искаш, не гледай видеото, но хвърли поглед на доклада:

https://archive.fosdem.org/2015/schedule/event/gps_watch/attachments/slides/765/export/events/attachments/gps_watch/slides/765/fwatch_fosdem2015.pdf

Там ясно се вижда, какви проблеми спохождат създателите на свободни устройства. А имай предвид, че часовник е далеч по-просто устройство от лаптоп.

Цецо не е глупак, че пазарува пластмасите от КНР. Много добре си дава сметка, колко трудна задача е това.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 18, 2017, 10:47
И прав си и не си прав.

Първо за пласмасовят корпус. Това не е носеща конструкция та да му трябват инженерни изчисления.... Не мисля че такива се правят.
Не е нито нещо критично, нито е подложено на динамични натоварвания (та да има умора на метериала).
Това си е един най-обикновен пласмасов корпус и да се счупи нещо никой няма да пострада - най много бранда да отнесе някоя псувня.

Едиствените сметки които може да се правят са размерите - дали детайлите ще се поберат вътре :o и как ще се паснат отделните елементи.

Виж в крепежните елементи на един климатик там има такива сметки.... Някой някъде ги е смятал и преценил... колко товар ще издържи; как ще се закрепва; как е разпределнено натоварването; от каква стомана да се изработи; каква е технологията на изработването им.


Матрицата обаче е друга работа. Там е доста по сложно и трябва да е много прецизна. Например правят се процепи през които въздуха минава а пласмасата не.. правят се отвори и канали за охлаждане (водно?) Шлайфат се и се полират повърхности. Не я разбирам тази материя така че мога да пиша глупости >:D
Разправяш че бизнесът не ноже да намерят кадри. Ами може би проблемът им е че търсят да намерят майстор матричар, който да им изработи матрицата на парче.
Ами като няма майстори матричари .... да си наемат един машинен инженер (па и не само един), да фрезоват, да струговат, да смятат да пробват, па ще се научат как се прави матрица. Да ама в БГ никой не иска да инвестира в KnowHow.


Сега за 3д принтера. Наясно съм че няма резолюция и се получават груби повърхности. Ама подценяваш силата на добрата водна шкурка!  :o Има шкурки 400, 1000, 2000. Като 2000 си е направо 'полиране' и става като стъкло!

Межу другото трябва да изглеждат добре само външните повърхности. Като отвориш някой лаптоп или какъвто и да е корпус - било то на електроника или домашна техника - като погледнеш вътрешните повърхности, ще видиш че те са много груби - личи си как е минавала фрезата на матрицата.

Има и разни други 'ръчни' технологии с който се постигат учудващо красиви и здрави неща - например корпуси от епоксидна смола с въглеродно платно.

Та проблема тук който трябва да се разисква не е как да се изработи такъв корпус а дали може да се получи нещо красиво и прецизно с качество на излязло от матрица. (Не говоря за промишлено производство). Според мен това може да стане.

---
ps: тук например прочетох че единият от полимерите ABS който най често се ползва в 3Д принтерите може да се полира с ацетон и се получават такива лъскави повърхности:
http://sinkhacks.com/building-acetone-vapor-bath-smoothing-3d-printed-parts/


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 20, 2017, 10:45
Отначало бях тръгнал да споря, как да няма вибрации. IBM имат десетки патенти за лаптопски, твърди дискове и окомплектовкта им в лаптопи.

После се замислих. Флопита в лаптопите няма толкова отдавна, че много хора не ги и помнят. Компактните дискове взеха и те да изчезват. А в този специално няма дори нормален твърд диск или някаква охлаждаща перка. Да. Няма от къде да има вибрации.

И някак се сетих за един коментар:

Цитат
Фу, как обычно, народ обсуждает девкит как эндюзерский девайс. Это хороший годный PoC ноутбука, как и pinebook. Тем, кому он не нравится он и не предназначался.

Може би има право. Но все пак целта на комплекта е да се стигне до крайно устройство, а не просто да си го сглобяваме и разглобяваме по цял ден, че да си тренираме работата с отвертка.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2017, 10:39
Нещо, за което нахоках Олимекс, че не се престрашават:

Тези хора:

https://www.indiegogo.com/projects/gpd-pocket-7-0-umpc-laptop-ubuntu-or-win-10-os-laptop--2#/

Са получили подарък двеста хиляди за лаптоп с:

• 7-инчов екран с 1920 × 1200;
• 4 ГБ оперативна памет;
• 128 ГБ вътрешна памет;
• Intel Atom x7-Z8700;
• батерия издържаща 12 часа.

ТОЙ НЕ Е OSHW!

Е добре, аз казах ли, че по тия места плиткоумни дават безплатни пари??? Казах ли, че като имаш зад гърба нещо, шансовете са ти много по-големи??? Казах ли, че има много българи получили пари така и щедро разказващи опита си???

Казах да направят версии с 7 до 10 инчовите екрани, които имат. Казах да направят с Атом. Което ме подсети. Тая машина ще е 400 щ.д. Даже е повече от стоте лева оскъпяване, които казах заради Атома. И пак ще се избият за нея.

Тази машина не е нищо друго освен скъп netbook. Казах ли, че има огромен пазар за нетбуци?!?

Ами за бой, сръбска музика и най-вече третото нещо са от Олимекс.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 22, 2017, 11:34
200 000 Е,$ в сегашното време не са никакви пари. Има хора и организации дето не си знаят парите и се чудят какво да ги правят. Ами то на наш Гришо, падне не падне само за участието в първи мач му дават $25000.

А иди работи в Бг.
На този за корпуса например пише CNC precise all-in-one body made of magnesium and alloy. Това означавали че всеки корпус го правят индивидуално на CNC машина?


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2017, 11:43
Абсолютно си прав, че не е кой знае, какви пари.

Но погледни го така.

Тия пичове правеха „конзола“ (за игри, не команден ред). Устройството го имат готово, само са му сложили по-голям екран. Парите им идват от небето. Чиста печалба. И хич не лоша реклама.

А и аз нали съм някакъв пишман икономист? Искаш ли да бръкна в агенцията по вписванията и да видим, че със сигурност печалбата на Олимекс за 2015-та (за 2016-та се публикува лятото, няма го) е по-малка от двеста. Никога не съм ги проверявал. Просто съм убеден.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 22, 2017, 11:46
Остави ги тях. Всеки си има проблемите и сам си отговаря за себе си и най добре си знае.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2017, 12:03
Изобщо не знам на CNC ли ги правят, на фреза, на какво. Помниш, че съм тъп и не завърших за инж., а станах глупав икономист. Та малко ги разбирам.

Но пък това подкрепя тезата ми, че трябва сами да си правят корпусите. А и когато очакваш да продаваш в хиляди, а не милиони, защо не на CNC? Е по-скъпо е от готов корпус, ама можеш да си слагаш неща дето си искаш. Например твоя случай с RJ45. Казвам твой, защото ти го каза, но и аз съм напълно съгласен, че трябва да има.

Даже могат да се изхитрят и да си вземат едно CNC с европари. Сума ти народ така си ги купи. То, ако не бяха проектите, не вярвам у нас и едно CNC да имаше.


=*=

На мен ми направи впечатление клавиатурата. Намирам коментари. Казват, че била същата като на легендарния Sony Vaio P. А ето онова беше уникална машинка. Още ми е жал, като се сетя, че нямах пари да си я взема. Бая скъпа беше. Ама ей на — има заместител. Пет пъти по-евтин.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2017, 12:42
Започнах да си мисля за друго. Да не би нещото да е само прототип, а реалната продукция да не е на CNC. Така де. Само да го покажат, как би изглеждало. Защо да се набутват, ако вземе та не успее. Е очевидно са успели. Ама никой не ти гарантира, че няма да се издъниш. И тогава ще са хвърлили едни пари на вятъра.

Мисля, че е просто прототип.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 22, 2017, 12:51
Изобщо не съм наясно как ги правят тези алуминиевите корпуси и защо са писали това CNC (може би за реклама). Корпусите трябва и да са тънки. Може би ги правят на преси. И на мен ми е пълна мъгла тази материя.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2017, 13:02
Бях си купил  преди години една духалка (вентилаторна печка, мини-калорифер) на Делонги. Приличаше много на старите макбуци, онези алуминиевите. Личеше, че е с прахово боядисване. В описанието пишеше, че била направена от лят под налягане алуминий. Не знам, какво означава това, но определено беше много лека. Може да ти е майтап, ама беше двойно по-лека от пластмасовите духалки със същите размери.


п.п. На това GPD му дават половин кило, което означава, че все пак корпуса е тънък. И в химията не съм добър, но за магнезия съм останал с впечатление, че е здрав материал. Преди да продадът тинкпадите на Леново, всичките ги правеха, като слагаха ленти магнезии наредени на решетка под пластмасата на корпуса. А самата пластмаса изглеждаше здрава, ама на всяко отваряне на Тинкпад ми се кършеше по нещо в ръцете. Нищо фатално и само дето загрозява, но може би точно заради тия лентички, си оставаше здрав. Тоя, от който пиша, е пак така.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Acho в Feb 22, 2017, 13:42
Отливката може и да е под налягане.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 00:34
Да спомена, че съм прочел стара новина и после не съм доогледал, че вече не са 200. 200 са искали. Вече са взели милион и половина.

Видях го на обяд, но трябваше да се работи и чак сега се освободих, малко преди дванадесет. Както знаете, безработния не е човек, който не работи въобще и няма задължения, а такъв, на който не се плаща за това  :o

Иначе, какво ми направи впечатление в машината.

Аз нали все говоря за клавиатури, че като тинкпададжия много държа на тях. Тази от картинката не ми прилича на прочутото Вайо. Вярно е, че онова съм го държал в ръце съвсем малко и то преди девет години, но спомена ми хич не се покрива с това.

За сметка на това — тази ми се вижда удивително удобна и хитра. За тези размери, невероятно. Е разбира се, трябва да се пипне. Не става само с гледане. Ама хич да не е, много съм обнадежден.

Има и посочващо лостче. За такова убивам и отивам в затвора.

Екрана, няма какво да говорим 300+. Класическа ретина. Е иска ми се 500+, ама такива има само LG. А истинската ретина е 900+, ама такава никой няма. Лошото на гъстотата е много по-големия шанс за мъртви пиксели, но две добри няма.

Но пък има горилино стъкло трето поколение, като на най-скъпите играчки (четем телефони и планшети). За нещо пипащо се с мазни пръсти и огромен риск от изпускане — незаменимо.

Друго, което ми харесва. Въпреки размера си — лаптопа може да се надгражда. Може процесор и памет, без съхранение, но това е цяло чудо. И го нямам в Терес ☹

Въпреки размерите си — има активно охлаждане! Даже са нарисували графика, от къде ще минава въздуха на перката.

И последния въпрос, който са решили извънредно елегантно, а в Терес няма да го видим, е пристана. Тук той е заменен по много елегантен начин от концентратор закачващ се на онази ябълкова измишльотина Тип Ц. Няма значение, на какво се закачва. Няма значение и, че почти никакви възможности за разширение не дава. Важното е, че го има, елегантен е и решава най-наболялото като липси в машинката.

Батерията е истинското ми разочарование в машината. Отново имаме течна батерия, което пак си води неприятностите по възможен пожар, протичане, което да унищожи машината и употреба по-къса от живота на насекому̀. Какво да правиш? Тук размера има значение.

И на всичкото отгоре несменяема. Пак размера.

И все пак аз бих предпочел батерията да е във вид на подложка. Както беше UltraBase. По този начин размерите на лаптопа не се променят, като само става по-дебел. Така хем лаптопа ще е защитен, хем батерията ще е сменяема. А знаем ултра бейсите можеха да се слагат по два или един с добавка Ultrabay.


=*=

На всички ни е ясно, че Олимекс не може да се състезава с китайците. Те имат на разположение по-добри екрани, повече еММЦ, повече RAM, отличен изглед, по-евтина цена. И всичко това, само защото се намират в Хонг-Конг. Единственото, което им се налага да внасят са Атомите и то от съседна Малайзия.

Но въпреки това, оставайки настрана конкретните характеристики, китайците от GPD са решили въпроси, неизискващи „връзки“, които нашенците дори не са наченали. А единственото, което са правили до сега, е модерен Тетрис, джобна играчка.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 23, 2017, 07:46
Изобщо не съм наясно как ги правят тези алуминиевите корпуси и защо са писали това CNC (може би за реклама). Корпусите трябва и да са тънки. Може би ги правят на преси. И на мен ми е пълна мъгла тази материя.

Спомни си как правят алуминиевите джанти :)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 23, 2017, 07:48
В описанието пишеше, че била направена от лят под налягане алуминий. Не знам, какво означава това, но определено беше много лека. Може да ти е майтап, ама беше двойно по-лека от пластмасовите духалки със същите размери.
Означава, че алуминия се подава във формáта за отливане под налягане -- така я запълва по-добре, което е от особено значение за тънки детайли.

PS. Не чист магнезий, а магнезиеви сплави има с голяма механична якост.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 23, 2017, 10:21
Те алуминиевите сплави са стотици видове (също както и стоманите). Не само магнезий има ами и други елементи - мед, манган, хром......Само дето концентрацията на тези елементи е до 3-4 процента. Тъпичен пример е 'Дуралуминий'-ят  дето с него са правили самолетите. Хем лек хем здрав. Та корусите ги правят с някакво подобие на този Дуралуминий.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 23, 2017, 10:26
PS. Не чист магнезий, а магнезиеви сплави има с голяма механична якост.

Те алуминиевите сплави са стотици видове (също както и стоманите). Не само магнезий има ами и други елементи - мед, Манган......Само дето концентрацията на тези елементи е до 3-4 процента. Тъпичен пример е 'Дуралуминий'-ят  дето с него са правили самолетите. Хем лек хем здрав. Та корусите ги правят с някакво подобие на този Дуралуминий.

Хубаво, но магнезиевата сплав не е магнезий.

И именно защото в него има други (легиращи) елементи се нарича сплав. И нека не си говорим повече за металургия, сплави, елементи и тяхната концентрация, pls.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 10:58
На мен пък ми е интересно, защо пишеш обратни (меки) ударения, а не прави (остри). Франкофония нещо? А и обратните изискват още едно копче при писането си. По-неудобни са.

А, аз всъщност снощи влязох да напиша съвсем друго нещо и не го написах.

Според  мен това CNC е вид реклама. Корпуса ни е толкова добре направен, сякаш е рязан на CNC. Първо аз грешно се заблудих, че китаец ще прави нещо в хиляди бройки. Каквото и да е, щом не е в десетки милиони, той не започва. Второ сравняват го със „повърхността“ на М$ и „подложката“ на нахапаните, където стоят същите думи. А те вече се продават в много милиони.

Не е невъзможно да се наемат хиляди китайци, които да се сложат на хиляди CNC-та сякаш станове. Но някак не го вярвам. Отминаха тия времена. И в КНР вече автоматизацията цепи мрака. 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ЗибелтБг в Feb 23, 2017, 11:43
По-добре да произвеждаме това, което не могат да направят великите сили-екологични храни в България с недостижими качества. Ето по темата  http://pcworld.bg/26625_windowslaptopi_s_chipove_ot_qualcomm_oglezhdajte_se_za_tyah_ot_yuli_natatak&ref=chrext


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 23, 2017, 12:27
http://pcworld.bg/26625_windowslaptopi_s_chipove_ot_qualcomm_oglezhdajte_se_za_tyah_ot_yuli_natatak&ref=chrext

Да интересни времена. Виндовс 10 с ARM. Интересно с какъв компилатор ще го направят. Може би с GCC ???


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 12:29
Като чуя за Куалком и изпадам в ужас. Децата ми имат едни Пиксита (Pixi III). Ама то едни заключени зареждания, орязани възможности, дивотия над дивотия. За някакви задачи, които аз не ги смятам даже за задачи от вида на това да инсталирам приложение върху SD или да направя видео-запис на екрана — се оказвам в много-седмична борба, която в края на крайщата завършва с пълен провал. А да сменя ОС просто не може.

Отделно и шибаното Адрено. Ако си мислим, че Мали-то е кофти педерастия, ела да видиш него.

В статията не се уточнява от бързите или бавните big.LITTLE-и ли е това, но е, ако е от бавните, с нищо няма да е по-добро от Терес.

И изобщо от 15 години знам, че PCWORD са кухи лейки. Не съществува такова нещо като „системата в чип“. Нарича се еднокристална система.

Надълго и широко точно в тая тема разисквахме, защо това е идиотска идея, доразвила тази за микроконтролерите на место класическата процесор и чипов набор.


п.п. Ти имаш някаква много изкривена представа за земеделието и родината, като цяло. Може би защото не си работил в земеделието. Аз съм. Първо в страната ни няма никаква екология, че да можем да претендираме за екологични храни. Второ тук отдавна се произвежда по модерен начин и такова едно псевдо-екологично производство просто може да те доведе до фалит.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 12:40
http://pcworld.bg/26625_windowslaptopi_s_chipove_ot_qualcomm_oglezhdajte_se_za_tyah_ot_yuli_natatak&ref=chrext

Да интересни времена. Виндовс 10 с ARM. Интересно с какъв компилатор ще го направят. Може би с GCC ???

А-а-а те си имат там нещо за ARM нали си имаха Windows RT. И даже вероятно го раздават със студиото, защото нали и приложения се пишеха на RT. Не, че бяха много, ама имаше някакви. Как да е. Аз Студио и изобщо техните глупости не съм помирисвал, от не помня кога, но имат нещо транслиращо към ARM.

п.п. Договора за разпространение на GCC, Clang… не ги спира да създават собственически ОС и други приложения.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 13:02
Нещо не ще да ми се отвори:

https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/processors/835

Ама изглежда ще е от бързите, щото щял да е в новия Самсунг и новата Моторола.

Как да е. Важното е, че е гадния Снапдрагон, който не бих пипнал даже с пръчка.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 23, 2017, 13:10
Ами те и интел вървят по пътя на SoC. В процесорите им вече е интегриран контролера за паметта и видеото. В скоро време ще има и още.

Ама да би трябвало да има отделен чипсет с всички входно изходни контролери и този чипсет да може да се вързва към всякакви процесори. Кеф ти към интел кеф ти към арм кеф ти към PowerPC..... И този чипсет да не зависи даже и от версията на процесора.

Мечтиии. ама нещата не вървят така.




Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 23, 2017, 13:11
На мен пък ми е интересно, защо пишеш обратни (меки) ударения, а не прави (остри). Франкофония нещо? А и обратните изискват още едно копче при писането си. По-неудобни са.

Защото мога, защото искам и защото така ми харесва  :P

А реших да сложа ударение, защото иначе звучеше малко многозначно -- форма и формат като ги членуваш изглеждат почти еднакво и щяхте да е чудите какво точно съм искал да кажа ::)

А истината е, че ти трябва да си франкофон, щом правиш разлика между ляво ударено à и дясно ударено á. За мен си само ударено ::)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 13:14
Не! Отвори ми се, ама там не пишеше. Що да пише?! Поразрових се още и се оказа, че си бил същия A53, като в Олуинърския А60. Та с нищо не по-добър. Само може би ще харчи по-малко ток, щото щели да го правят по 10 нанометра ( :o  :o  :o ). А ве още малко и няма да има де да тече тока ве. Тия са луди.


п.п. Трябваше да се сетя, щом ще го слагат в телефони. Там няма, как да го охлаждат.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 23, 2017, 13:17
А ве още малко и няма да има де да тече тока ве. Тия са луди.

Споко, целта е да се подредят електроните в редичка по един и така да се движат по пистите, така че има още накъде да намаляват (не ми се търси какъв е радиуса на електрона в нанометри ::))


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 13:21
Не, че съм много паметлив, ама имам някакъв спомен, че диаметъра му е два. Та верно ще ги редят в редичка.


п.п. Ама и PCWORD са педали. Можеше да вмъкнат един последен ред — а българският производител Олимекс, вече предлага на пазара лаптопи с подобен процесор, с което изпревариха китайците. Не, че е вярно, помним Pinebook, ама ей така за рекламата и честта на родината.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 23, 2017, 13:33
А ве още малко и няма да има де да тече тока ве. Тия са луди.
Споко, целта е да се подредят електроните в редичка по един и така да се движат по пистите, така че има още накъде да намаляват (не ми се търси какъв е радиуса на електрона в нанометри ::))

Ха ха.. Ами точно така е. Преди време като излезе последната незнам си колко нанометра технология на Интел - публикуваха разни резултати и снимки с ел. микроскоп на транзисторите. Ами то изолацията между Гейта и подложката беше тънка 4-5 атома!!! А транзистора беше дълъг само 150 (или 250?) атома!


Да ама....... вече няма къде да тече тока.... но при толкова малки размери почват да се появяват тунелни ($2) (квантови) ефекти. Току виж някой друг електрон от 'редичката' е решил да прескочи към съседната пътечка или да прескочи към съседният транзистор. :o



Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: growchie в Feb 23, 2017, 16:27
Малко стара статийка но все пак... https://arstechnica.co.uk/gadgets/2016/07/itrs-roadmap-2021-moores-law/
https://arstechnica.com/gadgets/2015/02/intel-forges-ahead-to-10nm-will-move-away-from-silicon-at-7nm/
С две думи - ядрата вече ще ги разполагат не едно до друго, а едно върху друго... ако успеят.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: remotexx в Feb 23, 2017, 21:33
Да ама....... вече няма къде да тече тока.... но при толкова малки размери почват да се появяват тунелни ($2) (квантови) ефекти. Току виж някой друг електрон от 'редичката' е решил да прескочи към съседната пътечка или да прескочи към съседният транзистор. :o

Хехех - ами тогава ще откриеш 'квантовия компютър' - също както едно време приказваха как Попов открил радиото - ами навел се и се поразровил из прахта под леглото на Маркони и "Ах едно радио"
П.П. Не уточняваха какво друго е правил в/над/под леглото на Маркони де  :P

По въпроса за ударенията go_fire е прав т.е. българското ударение (по БДС дет се вика) открай време си е това \ (нарочно по-голямо) а другото е обратно (за нас) / (и нормално за французите напр.)
и затова удареното ($2) ѝ не е 'й' и не е с 'обратното' ударение ами си е с нашето
т.нар. grave accent ($2) - жалко че статията не е преведна на български...

между другото аз винаги съм предпочитал комбинираното ($2) ударение т.е. намеквам, че колегата е ползвал обратното щото има такава немска/френска клавиатура и там по-лесно е намерил ударено 'а' па макар и ударено накриво  ;)

само че (аз поне) си помислих че е неправилно и е искал да каже е фо̀рмата - щото нали се излива във форми?!

П.П. Даже не му личи тука че ударението е отделно - нали?

А относно Snap Dragon, Windows 10 и новите лаптопи - аз откога разправям че евтиния ми (китайски) тел. HTC One M9 е с 8 ядрен процесор.. е сега и новият (т.е. следващият - ама като му дойде времето) лаптоп изглежда ще е с нещо подобно, ако не друго поне по др. ядра ще го настигне.
Уточнявам (понеже спорът е вечен - какво да се прави като спечелим 1000лв./1 мил от тотото) има два типа хора:
1. Ще си купя най-скъпия супер-дупер комп. /тел. и т.п./ за 1000 лв. и 10 г. ще карам с него
2. Аз пък сяка година ще си купувам най-евтиния (ама последен модел) за по 100 лв.
е аз съм от вторите... и познайте след 10 г. (даже още след 1-2-3г.) кой ще е с по-добър компютър / тел. и пр. и то не само като скорост ами и като дизайн и пр. - друго си е всяка година да ги сменяш ...пс тихо да не ме чуе жената  ::)... а бе жената както и да е (да кажем не е невъзможно всяко година...) ама с децата е по-сложно  ;D


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 23, 2017, 22:40
между другото аз винаги съм предпочитал комбинираното ($2) ударение т.е. намеквам, че колегата е ползвал обратното щото има такава немска/френска клавиатура и там по-лесно е намерил ударено 'а' па макар и ударено накриво  ;)

Всъщност клавиатурата е типично англосаксонска, така че се наложи да ползвам клавиша compose и съответния клавиш, като се оказа, че този за дясно ударение е по-близо, отколкото този за лявото такова

Цитат
само че (аз поне) си помислих че е неправилно и е искал да каже е фо̀рмата - щото нали се излива във форми?!

Виж, за това си прав -- ударението е на ò, а не на à, но пък от друга страна, може да се излива и в калъпи, та де да знам ::)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2017, 23:05
Чакайте сега, аз всекидневно използвам композитното копче, за да пиша неща като ①; •; ♥; ☺; ¹; ¢; ≠;  °; ♫; ‰. Ама никога не ми е хрумвало да бия ударения с него. Тях си ги има в българските подредби от едно 14 год. Като искам на някоя буква да сложа ударение, просто ѝ слагам трето ниво + /, за обърнато трябва да е четвърто + /. Затова казах, че е с копче повече, защото участва и shift-а. Разбира се ѝ прави изключение, защото не съществува друга буква, която да я има два пъти в подредбите.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 24, 2017, 00:21
Да си се върна на моята тема. На дневника на Олимекс се е разиграл тия дни един разговор. Господин кръстил се Oliensze, пита:

Цитат
Hello friends.
 Can you provide more info on where your plastic housing is made and the design process. So I an try and get a hosing made for a 13″ screen. I also like the idea of a hack top for code editor but I require a decent ISP screen and 10-11 inches is just too small and uncomfortable for me. There are many Chromebooks with this form factor so sourcing this screen size should .not be too difficult.
If we understand how or who makes the housing Im not sure if the cad files for the actual housing were included can you list your supplier or is the plastic moulding done in house? I also don’t mind bulk pricing to get a prototype made since it’s a plastic component, thank you.
Anyone else interested in an affordable 13″ version, let’s work together to create one. Thank you again.

На което Цецо отговаря:

Цитат
Hello friend. We spent months of our time and bag of money to find the proper plastics for this laptop, forgive me for not sharing this manufacturer info with you. Good luck with your project! There are thousands of manufacturers in China which could help you.


Чудничко. Значи не са толкова опън. И какво сега, изхарчили торба пари и се мъчили с месеци, за да им доставят тая пластмаса. Ако се върнем на второто мнение в темата и включително недоклатената новина в портала, която говори за /., то основното освиркване от потребителите идва, заради пустата пластмаса, която нито е добра, нито удобна, само дето е хубава. Ама и хубостта ѝ не е прекалена, само тук-там някой детаил.

Много разочароващо. Излиза, че Олимекс смятат за свое главно предимство, че умеят да търсят по страници на китайски производители. Че и нямало да споделят това толкова „ценно“ дело, дето са свършили.

Хората дори не ги щат тези пластмаси. Предпочитат нещо тяхно. Може да е още по-недодялано от китайското, ама няма да е безлично. Въпреки, че потребителите им непрекъснато им говорят някакви неща, те не осъзнават, какво е това лаптоп и при какви перспективи може да се продаде.

Даже заявяват. А бе ние тук имаме 50-60 бройки, който му харесва, т'ва е. Ами защо загубихте цяла година? Като не щете да се заемете сериозно, продавайте си ESP-тата и толкова. Шменти-капели из половин Европа и накрая никакъв ефект.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: jet в Feb 24, 2017, 00:22
Абе какво е това композитно копче дето го имате, а аз го нямам?

Иначе Samsung показа днес 10 nm Exynos 9 Series whose number is 8895
This is an octa-core processor which fuses in four second-gen CPU cores designed by Samsung and four ARM Cortex-A53 cores. gigabit LTE modem.
27 percent higher performance while consuming 40 percent less power than the previous 14nm process chipset


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 24, 2017, 00:27
Абе какво е това композитно копче дето го имате, а аз го нямам?


http://www.google.bg/search?q=xlib+compose&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Не мога да повярвам, че никога не си чувал за едно от най-ценните неща в графичната подсистема на Юникс.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: jet в Feb 24, 2017, 01:06
Къде ме прати на Гошо. Пак не е ясно. А и се говори за два клавиша, вие говорите за един (единствено число)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: ddantgwyn в Feb 24, 2017, 08:03
Къде ме прати на Гошо. Пак не е ясно. А и се говори за два клавиша, вие говорите за един (единствено число)

В настройките Typing (при мен те са в gnome-tweak-tool) има Position of compose key, който ти позволява да слагаш така наречените диакретични знаци към стандартните букви от латинската азбукa.

В латиницата това са различните ударения във френския език, различните прегласи в немския, разните допълнителни знаци над буквите в скандинавските езици, завъртулките под буквите etc.

Та в тази настройка си определяш един клавиш от клавиатурата за compose key, след натискането на който и последващо натискане на буквата и още един клавиш (например при използването на о и " се получава ö) получаваш това, което искаш.

Затова се говори за използване на два клавиша. А в българските клавиатури при мен виждам фиксирано само и единствено Ѝ и ѝ, затова се наложи да прибегна до този клавиш.

Колкото до 4-то и 5-то ниво -- при мен има само настройка за избор на клавиш за преминаване на 5-то ниво, което се оказва, че не е чак толкова удачно, затова смятам използването на compose key за по-удачен избор (imho).


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 24, 2017, 09:29
Къде ме прати на Гошо. Пак не е ясно. А и се говори за два клавиша, вие говорите за един (единствено число)

Да наистина има и мъртво копче, но при мен то не е настроено (взеха да ми свършват, IBM нямат windows key или menu key). Модерните версии на КДЕ, ГНОМ, ХФЦЕ имат графични инструменти за настройката им. Предимството им е, че за всяко приложение или всеки прозорец имаш отделна подредба. Не е глобална.

Но за съжаление, аз нямам. Затова ползвам глобални настройки. Преди те се задаваха в ьорг, но откакто той е за декорация, ги бича същите с setxkbmap, изпълняван в началото на графична сесия. Номера става, понеже настройките влизат в сила веднага.

Конкретната команда при мен е:

Код
GeSHi (Bash):
  1. setxkbmap -model pc105 -layout bg,bg -variant latin,phonetic -option lv3:ralt_switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll,terminate:ctrl_alt_bksp,compose:rctrl,grp:r$

Както се вижда, леко съм излъгал. Моята клавиатура не е с 105 копчета. И не ползвам enUS или UK. А ползвам latin по БДС. Това е така, защото той е абсолютно същия като US, но освен това добавя трето и четвърто нива, в които са набутани гръцката азбука и повечето ценни, математически знаци. Затова мъртвото копче не ми липсва.

Следващото оказва точно това, третото ниво да ми се прикачи на сивия alt (при мен не е сив). Казал съм също, че искам да сменям между подредбитте с alt+shift. Ненавиждам alt+shift+someone, както ни налагат от години. Някой пък от ДОС-а предпочитат ctrl+shift.
 
След това пак имам една лъжа да ми свети scrolllock. Аз такъв светлик нямам. Но е много полезен например при TWM, където няма как да имаш друг индикатор.

Казал съм, че искам да имам убийство, макар напоследък рядко да се налага. Ама друго си е да имаш паническа дръжка.

И последно съм задал композитното ми копче да е десния контрол. Така третото ниво, четвъртото (десния shift) и композицията са ми заедно. Така подредени композиция и трето ниво не съм ги измислил аз. Доста са разпространени. Но човек може да си ги настрои, ама както му дойде. Аз открих, че за мен има смисъл да са така. И ми е удобно. На друг, друго.


п.п. Забравих най-важното предимство. Ще дам пример. Искам да напиша многоточие. За целта с трето ниво трябва да ида на кирилица (при мен фонетика), ако не съм и едновременно да натисна трето ниво плюс : (двуеточие). Точно при моята подредба това е доста удобно, но има и преминаване в кирилица, ако не съм. При композицията това става, като независимо на каква подредба съм натисна последователно, а не заедно композиция и две точки (знака за точка два пъти).

Има и обратната страна. Ако искам да вдигна нещо на степен което става с последователността композиция → вдигане на степен (^) → цифрата, трябва да премина в латиница, защото кирилицата няма ^. Това се случи и докато пишех предното изречение, защото по-голямото (>) е заменено от дясна кавичка. Но пак има предимство. Понеже е последователност, а не едновременно натискане, то мога да вляза в режим на латиница по време на изпълнение на последователността. И доста често го правя. В случая също.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 24, 2017, 10:51
Като заговорихме за проклетниците от Куалком, се оказа, че те са купили две от най-любимите ми компании. Първатта е Freescale. Естествено, че ми е любима, заради историята си, съвременните им неща… не са много съвремени да го кажем.

Но това показва силата на китайската икономика. Те успяват да изпреварят самите, велики и единствени Интел във въвеждането на производствени процеси и успяват да си пазаруват без проблем американски полупроводчици.

Другото, което са купили, ми е много по-болно. Това е Атерос. И, ако някой каже — а бе, какво скърбиш за тези. Те са умрели в кожата си и произвеждаха пълни боклуци. Ще кажа, че само те произвеждаха напълно открито wifi, което му е открит дори BIOS-a. А сега са придобити от една от най-затворените компании. Не мога да реша Apple или те са по-затворени. Ама ония поне имат Дарвин. И спонсорират няколко проекта като cups, llvm, freebsd…

Това е и поредното доказателство, че колкото си по-затворен, толкова повече успяваш. Мъчно ми е. Но е така.






Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 25, 2017, 10:36
Сега забелязах, че сръбските композитни последователности (/usr/share/X11/locale/sr_CS.UTF-8/Compose) ги използват единствено за поставяне на ударения. Нещо, което не знаех за сръбския език е, че имат и двойни ударения. Знаех, че подобно на македонския имат ударения на два звука, но не и двойни. Друго, което ми направи впечатление, е, че са сложили само гласни. А пак  по съпоставка с македонския език, знам, че имат ударения на Л, Р, К, М и вероятно още други звучни съгласни.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 26, 2017, 15:10
Само може би ще харчи по-малко ток, щото щели да го правят по 10 нанометра ( :o  :o  :o ). А ве още малко и няма да има де да тече тока ве. Тия са луди.
Гоше ... само за информация, вече има създаден 1nm транзистор , което значи, съвсем скоро  ще има и процесори по тази технология.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Feb 26, 2017, 16:49
Само може би ще харчи по-малко ток, щото щели да го правят по 10 нанометра ( :o  :o  :o ). А ве още малко и няма да има де да тече тока ве. Тия са луди.
Гоше ... само за информация, вече има създаден 1nm транзистор , което значи, съвсем скоро  ще има и процесори по тази технология.

Ами как ще стане това (1nm транзистор) като във википедията пише за кристалната решетка на силиция:
Цитат
Silicon, like carbon and germanium, crystallizes in a diamond cubic crystal structure with a lattice spacing of 0.5430710 nm (5.430710 Å).[13]

Ако правилно го разбирам това 0.5nm е разтоянието межу два атома на силиция.
Или с други думи са решили да правят транзистор само от 2 атома :o :o :o Барем поне 3-4 атома да беше .... та поне да има по едни атом за краката му.  >:D
Лъжат на поразия! И се чудят как да оправдаят и удължат закона на Мурч0.

------
PS май не е точно така. Тези нанометри на технологията (32, 22, 14.... ) явно не са размерите на транзистора а разделителната способност на технологията - най малкият детайл/елемент който може да се изобрази. Е транзистора се състои от различни елементи... гейт, контактни повърхнини....пътечки- така че е доста по голям.

Но това при 1нм не променя нещата. Какво ще му направят гейта от 2 атома,  що ли?

От друга страна нищо не им пречи например да направят транзистор по 1нм технология, но той да е голям като за транзистор от 22нм. Могът да ни бъзикат и лъжат както си искат. 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 27, 2017, 14:31
Замислих се за мъртвото копче. Казах на Джет, че не ми липсва, защото в разширената латиница по БДС имам и гръцката азбука. Може би изключение е µ, което има цели три изписвания с композитна последователност без мъртво копче. Но това е сигурно, защото в английският език се употребява като знак за термина „микро“.

Замислянето ми беше за самото мъртво копче. Може би по-коректно е да го наричаме на български „остаряло“. Защото нещата изписвани с него, не са мъртви. След като ги пишем, са си „живи“. Просто са вехти.

п.п. Ходил съм веднъж в Гърция и разбрах, че там имали две азбуки. Така и не разбрах разликите между тях. Като се върнах в България опитах да проуча въпроса във Википедия, но там нищо не пишеше.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 28, 2017, 07:11
Само може би ще харчи по-малко ток, щото щели да го правят по 10 нанометра ( :o  :o  :o ). А ве още малко и няма да има де да тече тока ве. Тия са луди.
Гоше ... само за информация, вече има създаден 1nm транзистор , което значи, съвсем скоро  ще има и процесори по тази технология.

Ами как ще стане това (1nm транзистор) като във википедията пише за кристалната решетка на силиция:
Цитат
Silicon, like carbon and germanium, crystallizes in a diamond cubic crystal structure with a lattice spacing of 0.5430710 nm (5.430710 Å).[13]

Ако правилно го разбирам това 0.5nm е разтоянието межу два атома на силиция.
Или с други думи са решили да правят транзистор само от 2 атома :o :o :o Барем поне 3-4 атома да беше .... та поне да има по едни атом за краката му.  >:D
Лъжат на поразия! И се чудят как да оправдаят и удължат закона на Мурч0.

------
PS май не е точно така. Тези нанометри на технологията (32, 22, 14.... ) явно не са размерите на транзистора а разделителната способност на технологията - най малкият детайл/елемент който може да се изобрази. Е транзистора се състои от различни елементи... гейт, контактни повърхнини....пътечки- така че е доста по голям.

Но това при 1нм не променя нещата. Какво ще му направят гейта от 2 атома,  що ли?

От друга страна нищо не им пречи например да направят транзистор по 1нм технология, но той да е голям като за транзистор от 22нм. Могът да ни бъзикат и лъжат както си искат.

1. 1nm размер на гейта
2. не е задължително да е силициев кристал


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Feb 28, 2017, 10:20
Същото казваш. Един нанометър са два атома. Ако ще и Германий да е.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: danaildr в Feb 28, 2017, 11:23
Същото казваш. Един нанометър са два атома. Ако ще и Германий да е.
В статията   ($2)която обявяват 1nm транзистор, се обяснява, че се ползва въглеродна нанотръба (диаметъра и е около 0.246 nm) и циркониев диоксид. Така, че ... има още накъде да се ходи.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: go_fire в Mar 16, 2017, 02:23
Само седмица след като (да им се) Невиди/я обявиха новата си платка по Тегра, Фороникс пусна изпитания, както бе обещал ($2):

http://www.phoronix.com/vr.php?view=24362

Правят впечатление няколко неща. Първо, че е доста спартанска. Има 1 usb, 1 hdmi, 1 rj45, 1 sd, 2 антени и това е. Но на картинката виждам нещо (пък и от текста разбирам), което изглежда, че е някакъв разширителен жлеб за периферия.

Платката идва с 8 ГБ памет, както е редно за минимален работен плот. Предишната версия незнайно защо е била само с четири.

Другото, което прави впечатление е консумацията — 15 В, което е над 5 пъти повече от на нормален Арм по А53 и по-стари. Затова има и вариант (с джъмпер) за половината и малко по-лоша производителност.

И като казахме производителност — тя е убиствена. Отвява всякакви атоми далеч назад.

И цената също е убийствена. 600 щ.д. за малко парче текстолит. Какво да правиш? Все пак не могат да избягат от самите себе си.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: 4096bits в Mar 16, 2017, 16:53
Тази технология както я обявяват с цифричка в нанометри означава, че това е проходящия размер на фотографската плака. Сътветно и най-малкия възможен размер на всеки елемент направен с нея. Сега, може да има и технология която да фокусира лазера още повече, обаче... съмнително е.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 13, 2017, 18:10
Olimex is shipping its open source, Alwinner A64 based Teres-A64 laptop kit, with an 11.6-in LCD, 2GB RAM, 16GB eMMC, 9500mAh battery, and an Ubuntu Mate OS. ($2)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: zxz в Oct 14, 2017, 17:09
Реално погледнато не би трябвало да може да се направи транзистор по-малък от 7nm. Причината за това е в този ефект - https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_tunnelling ($2). Именно заради това големите фирми вече се ориентират към квантовите компютри.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Oct 17, 2017, 10:59
Цитат
по-малък от 7nm

А това откъде идва. То ясно че ще се появят тунелни ефекти, но тази цифра откъде е...Новини...Официални изявления на Интел или някакви теоретични сметки? 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Acho в Oct 17, 2017, 11:02
Хахаххахааааааааа, може и до 6.93 да го докарат накрая.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: deant01 в Oct 17, 2017, 11:14
и тая тема отиде у ряката...


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Oct 17, 2017, 13:39
Я .. във Википедията много хубаво са го написали.
Цитат
Tunnelling occurs with barriers of thickness around 1-3 nm and smaller,[14] but is the cause of some important macroscopic physical phenomena. For instance, tunnelling is a source of current leakage in very-large-scale integration (VLSI) electronics and results in the substantial power drain and heating effects that plague high-speed and mobile technology; it is considered the lower limit on how small computer chips can be made.[15] Tunnelling is a fundamental technique used to program the floating gates of FLASH memory, which is one of the most significant inventions that have shaped consumer electronics in the last two decades.

Което обаче е много интересно, че точно това се ползва за записа във Флаш паметите, които ползваме всеки Божи ден. Електоните прескачат изолацията на гейта, щото имат вълнови свойства и се натъпкват в гейта.

Та следващият път като си записвате нещо на флашката имайте в предвид, че ползвате едно истинско квантово устройство. :o :o :o


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Oct 17, 2017, 18:13
Хахаххахааааааааа, може и до 6.93 мм да го докарат накрая.

За малко не познахте. Ама не им давай идеи де....
В момента са на вълна слагане на плюсчета.

14nm     (тези кои бяха? )
14nm+    (Kaby Lake I5 и I7 седма серия)
14nm++  ( Cоffee Lake I5 и I7  осма серия) - излезе тия дни

Нещата явно са се позапекли щом са опряли до плюсчетата. 


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: zxz в Oct 17, 2017, 18:28
Поразчетох се малко по темата, оказа се че аз съм в грешка. При 7nm просто започва този тунелен ефект, но явно има и някакви начини да се избягва. Ето тази статия в уикипедия показва малко повече информация по въпроса - https://en.wikipedia.org/wiki/5_nanometer ($2) Явно има някакъв начин, но още не е изпипан да започне масово производство на такива устройства.


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: jet в Oct 17, 2017, 18:53
И един лаптоп с Raspberry 3 https://pi-top.com/products/pi-top
Само, че с истински дисплей: 14" 1920 x 1080

(https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/_ttIv05p7pxv5ArnBUBOQRXRsGo=/0x0:1200x800/920x613/filters:focal(504x304:696x496):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/57164669/pitop.0.png)


Титла: Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец
Публикувано от: Naka в Oct 17, 2017, 18:55
 Не си много в грешка.... Започва,  не започва... Там си е.как да се избегне. Все едно да се каже че може да се избегне интерференцията.