Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 165
61  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: May 30, 2013, 17:32
Марче, аз под задачи имах в предвид реални проблеми в работата или в къщи на които търси решение или пък да си измисли такива.
Аз също. Виждала съм (неформални) курсове за администратори, в които ти дават един сървър и ти казват инсталирай това, счупи онова, оправи хакнатото.
62  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: May 30, 2013, 17:23
ако вземаш цялата сума и си отделяш в една спестовна сметка, дори и 1/4 от заплата, ще си позволиш по-висока пенсия
Ще ми се някой със стаж от поне 20 години да направи реална сметка за целия този период, ако е отделял настрана по 1/4 от бруто заплатата си, колко пари би имал към настоящия момент, та да преценим, ако се пенсионира, за колко точно пенсии ще му стигне спестеното. Поскъпването на живота е толкова непредвидим фактор - ако човек има спестена сума пари, мисля, че е по-добре да я преобърне в нещо, което и след 30 години ще има същата ценност (злато, жилище и т.н.).
63  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: May 30, 2013, 15:59
На мен лично ми се вижда малко трудно това учене без конкретни задачи/задания на които трябва да се намери решение!
А той добрият учител ще му измисли задачи, но е добре самият ученик да сподели приоритетите си, за да няма недоволни накрая. Иначе, най-важното е да се научи на логическо мислене и подходи за разчопляне на проблемите.
64  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: May 30, 2013, 15:56
Цитат
Когато тук няколко човека ти кажат, че това с намалялата клиентела са пълни глупости, ти изглежда, че не им вярваш, понеже ти *лично* си спрял да ходиш на кръчми и си видял „твоите“ заведения празни.

Както се казва в един стар виц, аз на кура си ли да вярвам или на тъпана :D !
Лумпен, лумпен е модерната дума!  ;D А иначе ти хубаво си вярвай на себе си, но не се учудвай, когато и другите постъпват по същия начин.

Относно двойното счетоводство,...
Имам чувството, че нещо те опарих, като използвах това словосъчетание, въпреки че явно беше без изказване на мнение „за“ или „против“ него. Само исках да кажа, че когато реалните приходи са скрити, а официалните - манипулирани, не може да се докаже дали са повече или по-малко.
А за съжаление моят опит в съревнованието на заведения, които издават фискални бонове, и такива, които не го правят, не е бил съпроводен с твоя късмет във втория случай да попадне на по-качествена храна. Но това е дълга тема...
65  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: May 30, 2013, 15:10
Колко дългосрочен ти е планът за учене и имаш ли някакви конкретни неща, над които искаш да наблегнеш?
66  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: May 30, 2013, 15:03
после пак $%^&*(^%^&(*&$#@^&)!

Опитах се да го разбера и разчета... обаче не успях. :'( Някой може ли да помогне ???
Да не би да става дума за нов синтаксис......  Mara Compatible Regular Expression ?
Хич ме няма в регулярните изрази, факт.  ;D

големия въпрос и проблем е, че точно заради такива намеси в бизнеса, не само ресторантьорския, страдаме всички.
За мен това не е намеса в бизнеса. Тютюнопушенето е косвено свързано със заведенията, особено пък с тези за хранене.
Цитат
Резултата е само повишаване на цените, намаляване на доходите и ограничение на свободите на мнозинството от малцинството.
За цените не се безпокой, дори и без уж намалялата клиентела заради тая забрана, пак щяха да си намерят оправдание. Свободите не са ограничени в този случай, защото и на открита, и на закрита частна територия (вкл. на частни партите на публични места) не важи забраната. А дали пушачите, които искат да няма такава забрана, са народно мнозинство (защото аз познавам няколко пушачи, които напълно я подкрепят!) е практически недоказуемо твърдение, основано на логиката „аз съм пушач, Вуте е пушач, начи всички са пушачи“.

До преди да бъде въведена, имаше места за пушачи и непушачи и моите наблюдения бяха, че местата за непушачи бяха винаги свободни, а при пушачите претъпкано. ....
Да, тези неща ги знаем, вече си ги казвал (а уж нямаше да се връщаме на старите спорове ;)).

Обаче ти изхождаш от своята гледна точка за местата, които ти си посещавал. Когато тук няколко човека ти кажат, че това с намалялата клиентела са пълни глупости, ти изглежда, че не им вярваш, понеже ти *лично* си спрял да ходиш на кръчми и си видял „твоите“ заведения празни. Но твоят опит си е твой, моят си е мой и аз не съм видяла разлика в посетеността, когато решим да хапнем навън. И понеже няма как реално да се провери намалели ли са приходите и печалбите на ресторантьорите, тъй като те обичат да водят двойно счетоводство, нито ти, нито аз можем да докажем тезите си. Съответно, неправилно е да се опитваме да ги налагаме като универсални истини на други хора.

А на мен лично не ми е жал за нито едно фалирало заведение, уповавало се само на пушенето на клиентите си. Това е като мол, който разчита на посетители само заради големия си паркинг. ;)
67  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: May 30, 2013, 08:59
Не ти ли омръзна да дъвчеш едно и също?
Всички разбрахме за теб и твоите 4-6 приятели пушачи, или има нещо ново?
Аз разбрах, че backinblack сега е „за“ забраната, защото не иска новото правителство да се занимава с теми, по които вече са взети решения. Или пък ни призовава и ние да се обърнем „против“ нея, за да не се създават конфликти между населението, при все, че енергията може да се използва за борба с некадърни управляващи?
68  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Въпрос към прекаралите ваканцията в София -: May 23, 2013, 01:03
Ама той пряко ли го е отнесъл? Аз признавам не съм изчел цялата тема. Много ли е пострадал?
Май не. Изглежда си нормално, само дето не работи и понамирисва. Не сме отваряли вътре да зяпаме (може да го направим, ама след празниците).
69  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Въпрос към прекаралите ваканцията в София -: May 22, 2013, 22:50
Абе някой има ли снимка на суич или рутер, отнесъл светкавица директно? Много искам да видя как изглежда. Миналата година гледах как една светкавица прасна една стара ТВ антена на блока отсреща и онази пръчка, сигурно половин-един сантиметър дебела се сгъна бавно и впечатляващо, беше плашеща гледка. Искам да видя на какво ще прилича някой суич след такова попадение.
Не знам дали ще ти свърши работа, но стига да искаш, ще ти дадем нашия да го отваряш и разглеждаш. :)
70  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Въпрос към прекаралите ваканцията в София -: May 22, 2013, 19:08
UPS как щеше да ни помогне в нашия случай, който, както обсъдихме, не е токов удар, а светкавица по LAN-а?
Напоследък малките UPS-и са с вградена защита на LAN - имат два куплунга RJ-45 за целта - вход от розетката на стената и изход към твоето устройство.
Да, така става.

Но пък това не оправдава ЕРП-та, които нарочно пускат ток с по-висок волтаж, за да вдигат сметките на хората, или пък Интернет доставчици, които предлагат сигурна инфраструктура, ама само в районите, в които си решат. :)
71  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Въпрос към прекаралите ваканцията в София -: May 21, 2013, 23:14
хехе щели да се разправят! такива като вас всяка втора седмица се разправят я с ЛАН-а я с ЕРП-то !!
за това .....и преди и сега... са много вървежни УПС-те :)) а едно време с всеки телевизор имаше стабилизатор на напрежението! :)
всеки учил ТЕ знае какви преходни процеси протичат при вкл/изкл особено от незаземени/занулени контакти няма как да не изгори нещо, а най-лесно е някое съпортивленице или кондензаторче на мрежовите адаптери и после няма линк.... !!! :)

Не, че искам да обидя или омаловажа някой ама все пак сме в БГ имайте милост към служителите направо се обръщайте към шефчетата!!! :)))
UPS как щеше да ни помогне в нашия случай, който, както обсъдихме, не е токов удар, а светкавица по LAN-а?
72  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ПРЕМЕСТЕНО: Проблем с WPS на рутер -: May 21, 2013, 16:04
Тази тема е преместена в Системна Сигурност.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=44897.0
73  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Въпрос към прекаралите ваканцията в София -: May 21, 2013, 13:12
Благодаря за разясненията! Ще ги разгледаме и, ако трябва, пак ще питаме :)
74  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на Apache и греда -: May 21, 2013, 09:56
мерси много сега ще пробвам ама защо са го направили толкова трудно?!?!?
Кое е толкова трудно? Да видиш какви процеси ти вървят на машината или да си пуснеш някой нов?

ако ме разбираш какво искам да кажа
Аз поне не те разбирам. До момента не ти се е случило нищо мистериозно. Инсталирал си един пакет със софтуер и ни питаш как да видиш дали върви процеса на услугата и къде да му търсиш конфигурационния файл.

Аз бих те попитала коя е тази книга, която следваш, от коя година е и за коя версия на коя дистрибуция (SUSE Linux Enterprise или OpenSUSE) е?
75  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на Apache и греда -: May 20, 2013, 17:39
не намирам httpd demona
Дай изхода от ps auxf, за да видим дали няма да го намерим...

Моля ви дайте ми идея къде се спънах
нито /etc/httpd.conf
Според дистрибуцията (и версията на apache) конфигурационните файлове могат да имат разнообразни имена и местоположения. При мен вкъщи (Debian Testing) е, например, /etc/apache2/apache2.conf. Същото важи и за името на изпълнимия файл (и на процеса, съответно) - може да е httpd, може да е apache2... Или се разтърси се из /etc, или виж в yast дали няма опция за инсталирания пакет да ти даде списък с инсталираните файлове.

пробвах варианта :l
# ./configure --prefix=PREFIX
bash: ./configure: No such file or directory
В книгата не пишеше ли нещо за сваляне на изходния код на apache, разархивиране, придвижване до директорията преди изпълняването на тази команда? ;)
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 165