Покажи теми - freedj
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Хардуер за Линукс / Сървъри / Проблем със стартирането на CentOS 5 -: Oct 02, 2013, 11:39
Здравейте,

Става въпрос за един Storage сървър с 10 твърди диска, като масива е Raid 10 . Преди няколко дни ЧЕЗ имаха авария и съответно електроснабдяването беше преустановено за цял ден. Съвсем нормално UPS-са след около 40-50 минути беше се изразходил и спря, с него и сървъра. След като тока беше възстановен сървъра първоначално не искаше да изкара картина, оказаха се няколко надути кондензатора по дъното, бяха сменени и сървъра запали. След като стигнах до запалване на сървъра, когато се стартира системата стига до един момент, след което нататък не продължава. Най-интересното е, че не забива, просто не продължава. След ровене насам-натам  не успях да намеря адекватно решение, така че да подкарам системната. Пробвах с ъпгрейд като от 5.5 наградих на 5.9 посредством "linux updates", чрез netinstall, но разлика нямаше.

Ето една снимка, до къде стига зареждането на системата:


Благодаря ви, успешен ден!

Поздрави!
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какви са ограниченията на безплатния лиценз на Xenserver -: Aug 13, 2012, 13:35
Здравейте,

Въпроса ми е какви са ограниченията на безплатния лиценз на Xenserver освен главните: http://www.citrix.com/English/ps2/products/subfeature.asp?contentID=2300456

Чел съм, че ограничават броя на поддържаните процесора до 8 ядра, но така и не намерих информация, дали ограничават броя на виртуалните машини, размера на паметта и броя на твърдите дискове.

Ще съм благодарен ако някой ми даде повечко информация, ако до сега се е сблъсквал с безплатния лиценз на хена

Поздрави!

3  Игри за Linux / Общ форум / Valve разработва своята Steam платформа за Linux -: Jul 31, 2012, 17:39
Здравейте колеги,

Попаднах днес на една добра новина, която може да прочетете тук: http://blogs.valvesoftware.com/linux/

Какво е вашето мнение по въпроса.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / iptables - Пренасочване на отговарящия трафик -: Jul 20, 2012, 17:58
Здравейте колеги,

Сблъсках се със следния проблем. Искам да направя едно пренасочване, нека първо обясня приложението и след това какво искам да направя.

Значи, приложението работи така, пуска заявка която изпраща към сървър X, сървър X му отговаря, че всичко е наред. Целта ми е отговора на сървър X да се пренасочва към IP от друга мрежа без да излиза ип-то на сървъра пуснал заявката.

Ето един пример:
Моето IP: 127.0.0.1
IP-то на сървър Х от дружа мрежа: 212.0.0.1
IP-то към което искам да пренасоча заявката: 143.0.0.1

Така, ето я и ситуацията:
127.0.0.1 изпраща пакет със въпрос:

Сървър 212.0.0.1 приема въпроса и изпраща обратен отговор на 127.0.0.1

127.0.0.1 от своя страна прави редирект на пакета към 143.0.0.1, като той е само точка на редирект, тоест не искам да излиза неговото IP при пренасочване на заявката.

Надявам се да сте ме разбрали, това което пробвах, беше:
Код:
iptables -t nat -А PREROUTING -p udp -i eth0 --dport 453 -j DNAT --to 143.0.0.1:5433
-- Това прави така, че препраща не отговора а заявката
Код:
iptables -t nat -А OUTPUT -p udp -i eth0 --dport 453 -j DNAT --to 143.0.0.1:5433
-- Това прави същото
Код:
iptables -t nat -А POSTROUTING -p udp -o eth0 --dport 453 -j SNAT --to 143.0.0.1:5433
-- Това не действа изобщо

Въпроса ми като цяло е, това изобщо възможно ли е да се направи или просто се мъча напразно?

Благодаря предварително.
5  Нетехнически теми / Коментар / Мрежите в България -: Jul 05, 2012, 18:06
Здравейте,

Имам една задача, да изградя списък с мрежите на България, въпроса ми е дали това е пълния списък: http://www.pagesinventory.com/country/bulgaria/ ?

Май съм объркал раздела, моля модератора да ме поправи ако е така

Поздрави
6  Хардуер за Линукс / Сървъри / Кой сървър е по-добре за закупя? -: May 08, 2012, 19:26
Здравейте,

Заглавието ми е малко "кофти", но се надявам да не е проблем

Появи се един проект по който трябва да се закупи сървър, нещо стабилно което да осигури сигурност най-вече на данните. Ориентирал съм се към няколко сървъра на HP, но тези дни се замислих, да ли не по-добре да сглобя нещо от сорта на Supermicro. Главно ми трябва, процесор с голям кеш, рам поне 6GB или над 6GB, и един стабилен Storage контролер с два или четири харда. Ако ще са два, то поне по 1TB като обем.

Един от сървърите на HP към който съм се ориентирал е този: http://hp.most.bg/hp-proliant-ml350-g6-e5606-4gb-r-p410i-300gb-sas-460w-ps-server-go-partnum470065-549.html (Като разбира се ще се ъпгрейдне) . Понеже съм работил с такъв модел само, че от 5 генерация и не съм имал сериозни проблеми с него, като изключим няколко стресови ситуации, но пък те се получиха от глупостта ми.

Не съм много убеден какви пари ще отпуснат от проекта, но сървъри до 3000-4000лв са приемливи. Това което ме разубеждава, че за парите които бих закупил един сървър на HP, бих взел нещо по-голямо от към параметри от тези на Supermicro.

Какво бихте ме посъветвали?

Благодаря :)

Поздрави
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Въпрос относно Raid масив -: Apr 23, 2012, 19:26
Здравейте,

На сървър HP ProLiant ML350 G5 има хардуерен raid контролер към който са вързани в момента два харда по 250GB които работят в raid1. Скоро обаче ще ми се наложи да разширя масива на 500GB или 1TB, все още не знам със сигурност. Въпроса ми е: как ще стане номера със разширяването на масива без да се налага наново да се конфигурира целия масив.

Да ли ще стане ако един от 250GB хардове го заменя с 500GB, след което да изчакам да се синхронизират от към информация и след това да спра втория 250GB като и него да го заменя с 500GB и разбира се след това капацитета да стане 500GB. До колкото четох трябва да се конфигурира наново масива, за да мога да направя този ъпгрейд в/у машината.

Надявам се, да съм го обяснил разбираемо

Поздрави
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Издирва се DNS контролен панел за BIND -: Mar 16, 2012, 17:17
Здравейте,

Гледах няколко подобни системи, но не избрах нищо подходящо. Търся нещо улеснено за крайния потребител, тоест "за пълни ид**ти" .

Благодаря.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Anonymous създадоха хакерска ОС -: Mar 16, 2012, 12:51
Здравейте, Колеги

Попаднах на една интересна новина, да но линка не се счете за реклама: http://it.dir.bg/news.php?id=10756398 .

Какво е вашето мнение за проекта на Anonymous, все още не съм я тествал напълно, но ми е интересно какво бихте казали за нея?
10  Сигурност / Системна Сигурност / iptables логване на string от трафика -: Feb 28, 2012, 13:34
Здравейте, Колеги

Имам един въпрос и не знам по какъв начин да го задам, дано ме разберете така:

Знаете, че iptables има възможност да блокира определени стрингове имам в предвид:
Код:
-m string --algo bm --hex-string "|....|"

въпроса ми е по какъв начин мога да логна стринг от влизащия в машината трафик. Стринга не е точно определен, не го знам и за това ми е въпроса с какво се логва.

Силно се надявам да сте ме разбрали защото го обясних доста странно

11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Въпрос относто RAID на дъно Gigabyte GA-880GM-D2H -: Aug 25, 2011, 13:29
Здравейте,

Замислил съм да купувам ето това дъно http://www.gigabyte.bg/products/page/mb/ga-880gm-d2hrev_13/ и понеже RAID-а ми е най-важен в цялата конфигурация забелязвам, че го поддържа, но преди когато съм конфигурирал подобни дънна на машини работещи обаче с Windows при тях си върви една дискета с драйверите за райда, и до колкото си спомням нямаше поддръжка за Linux. Въпроса ми е как става конфигурацията на RAID 1 под Linux защото за начало това ще ми трябва. Не знам как седят нещата при обикновените дънна по принцип знаете как на сървър машините си има отделен хардуерен софтуер с който може да си ги конфигурираш преди инсталацията, но до колкото четох при обикновените дъна не било по този начин или нещо аз не съм разбрал?

Поздрави,
Костов
12  Хардуер за Линукс / Сървъри / Проблем със стартирането на ядро при сървър Dell PowerEdge 1750 -: Aug 16, 2011, 13:16
Здравейте,

Имам един сървър Dell PowerEdge 1750 с 2GB рам и само един процесор Intel Xeon 2.40GHZ. Проблема идва от това, че съм инсталирал един прост Debian Lenny 5.7 както си е по дефаулт с ядро: 2.6.26-2-686 . Когато компилирам ново ядро, примерно 2.6.33.5 при старт на ядрото минава известно време в чакане и накрая дава "Kernel panic". Преди настройката си копирам оригиналния ".config" файл на старото ядро, но резултата е същия (Пробвай и без да копирам ".confgi" файла). Същото се получава ако се опитам да инсталирам по-нови версии от сорта на Debian Squeezy или CentOS 6.0, при тях ядрото е по-нова версия и естеството на проблема идва някъде от там.

За момента направих ъпгрейд на BIOS-са както и на целия Firmware, но резултатите са същите за съжаление. Свалях рамта, но не е и от нея. Не ми се вярва проблема да идва от процесора, но нямам друг с който да тествам, така че това си остава като възможен проблем. Силно се надявам някой да е имал подобен проблем и да каже някакво решение.

Благодаря за отделеното време и Ви пожелавам приятен ден :)

Поздрави,
Костов
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програма чрез която да сканира Linux машина за .exe файлове -: Oct 08, 2010, 17:08
Здравейте :)

Търся програма или може би код с който мога да пусна проверка, на всички дялове на една Linux машина за проверка на .exe файлове. Целта ми е ако намери нещо да ми покаже пътя до него.

Благодаря ви kostov
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Iptables защита против DoSHTTP Flood? -: Sep 17, 2010, 17:04
Здравейте :)

Така се случи, че блъскат един хост с DoSHTTP Flood. Има ли начин да се защити с iptables?
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / [iptables] Има ли начин да блокирам сканирането на портове? -: Aug 30, 2010, 17:11
Здравейте :)

Мисълта ми е да блокирам сканирането на портове примерно със nmap от външни хостове. Тази опция я има в един рутер на linksys . Но понеже неможах да се справя сам да го блокирам с iptables, реших да се допитам до вас колеги :)
Страници: [1] 2 3