Автор Тема: читанката и пр. проблеми  (Прочетена 27220 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #45 -: Jan 14, 2018, 13:49 »
Ето две песни посветени на българската полиция: youtu.be/IsNQUW6M8d0 и youtu.be/pipW3_wvA_0

Общото и на двете песни е, че са на по един месец. Да и двете са рап, а рапа по презумпция трябва да произвежда такива песни. Но забележи нещо. Втората песен е изпята от човек, на който най-добрия приятел е полицай. Не само, че е полицай, ами му дължи кажи-речи всичко от съзнателния си живот.

Ето, какво мислят хората за полицията.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #46 -: Jan 14, 2018, 14:55 »
Няма да кажа, че не е така. Абсолютно съм съгласен. В допълнение на това, във все повече държави, полицията все повече носи военно снаряжение. Бронирани са, автоматично оръжие, облеклото. Всичко е направено, да изглеждат наистина застрашително,  а ги обучават и да се държат така. Факт е, че ако им се изпречиш, дори случаен минувач да си, ще те прегазят, без да те забележат дори. Въпреки това съм оптимист.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #47 -: Jan 15, 2018, 11:45 »
Здравейте,

Пак мисля да се върна към фундамента/базовите неща :-)

Тъй като по всеобщо официално признание и убеждение съвременната юридическа система за базира на Римската юриспруденция ще цитирам малък откъс (намерих го след 10-тина минути търсене в търсачката) който отговаря на това което знаех и от преди за нея. Доста вероятно, някой може да намери и съвсем различни цитати, но мисля че който е учил право ще потвърди (в най-общи линии).
...
A useful key in which to observe and contemplate the evolution of ancient Roman morality is to consider that “morality”, a philosophy in its own right, is something that comes from within society and which is subsequently encoded through laws. Morality cannot be easily imposed upon the people who are to live by it, not without a good dose of divine intervention. Indeed divine intervention is often at the root of the moral codes of many modern societies (eg Moses and the ten comandments).

It will be noted that these elements and considerations pervade Roman morality throughout the entire history of ancient Rome.

As Cicero succinctly put it: Salus populi suprema lex. The supreme law is the welbeing of the people (of Rome). This is a perfect example of the sense of practicality and pragmatism which pervaded Roman culture even with respect to moral issues.

Given that morality is directly linked to social customs and the individuals within society, it follows that it is directly influenced by the waves of wealth and poverty, peace and war to which they are subjected. Various examples of this effect are to be found throughout Roman history.
...

Сега за да не оставям нещата само на цитата ще поясня защо го давам. Правя го с цел да покажа как от първопричината "морал" произлиза закона а не както вече писах преди някой да ми казва че нещо не било морално. но виждате ли не било и незаконно.

Тук нещата вече са сменени на 180 - първо е закона и морала е нещо допълнително (не толкова важно). Дали все още съвременното право наистина произлиза от Римското (както все още ни учат) или вече е нещо друго, нещо по-скоро обратно на него ?

PS: помислете за функцията на парите като "богатство" и ще видите една от тъмните страни.

Поздрави,
Румен
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #48 -: Jan 15, 2018, 12:28 »
В съвременния свят моралът и законът имат второстепеннаа роля в това, накъде ще върви обществото и как ще функционира. Основното е едно. Едно малцинство управлява мнозинството. Докато това е така, ще има винаги едно непрекъснато нагнетяване на напрежение, защото винаги, дори зад добре прокламираната фасада на демокрацията, малцинството се грижи първо за своите нужди. Народът е казал: гарван гарвану око не вади. Иначе казано, при избиване на предпазния винтил някъде и фучене на пара, те ще се пазят помежду си. Както се пазят помежду си лекари, полицаи, съдии, политиците дори. Когато си достатъчно дълго в една прослойка на обществото ти ставаш една от многото взаимни връзки помежду членовете на тази прослойка. Ставаш част от тъканта ѝ. Между различните тъкани има допирни точки, но на практика, те не са преплетени. Винаги когато се приема закон, той се приема така, че да обслужва общите интереси на малцинството. Ако засегне положително мнозинството, това не е по презупция или цел, а отстъпка в интерес да се поддържа някакво налягането на парата в някакви граници, та да не гръмне котела. Никога не бива да се вярва на човек, който има власт над теб по някакъв начин. Има и някои социални аспекти, които допълнително подпомагат малцинството. Може би и там има съзнателна намеса. Манипулацията на масите може да се прави много тънко.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #49 -: Jan 15, 2018, 13:22 »
Здравей,

Определено съм съгласен с писаното, единствено искам да дам някои "по скоро мои" пояснения как разбирам нещата.

Значи морала е свързан по-скоро с мисленето и отттам с образованието, тоест от училището и обществото до голяма степен зависи какъв ще е масовия начин на мислене (справка - някой скорошни дебати по съдържанието на учебниците и термините използвани в тях). За добро или лошо съвременния човек е в преобладаваща степен продукт на обществения мироглед и начин на живот (дори да не си го признава :-)

Закона, от друга страна е изпълнителната част на обществото като мироглед, тоест двете се намират в основата на две различни сфери.

Въпроса е че човек действа така както мисли че е  правилно, а по-често дори може и да не мисли друг (по-умен) е мислил и направо е дал "закона" как да се действа с тази конкретна ситуация - и ето как "закона" подпомага формирането на новия "морал", който още преди това е бил посаден (в училище).

А относно малцинството и мнозинството, това е истината - обаче има разлика какво мисли и иска това малцинство, в историята има достатъчно случаи на царе/малцинства които са управлявали в интерес на народа а не в името на свои лични цели и амбиции (има ги и в нашата история).

Защото едно общество е силно когато е единно и най-ефективния начин да го победиш е да го разединиш (по интереси, произход, пол, и какво ли не). Защо не се погледне към нещата които ни обединяват а не към тези които ни разделят ? (но като народ и после като хора на обща планета).

Вижте как са се освободили индийците, тръгват на мирни демонтрации (Джавахарвал Неру) без никакви бурни прояви, не плащат данъци (обаче всички) и не работят за англичаните, така доста време - и накрая успяват (малко прилича на Каталуния сега, но там май няма талкова силно единство).

Май стига толкова !

Поздрави,
Румен
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #50 -: Jan 15, 2018, 15:31 »
Хм! Не съм на мнение, че някой, пък бил той и добронамерен, трябва да се грижи за мнозинството/за хората. Както даде приер с "добрите" царе.
Дръж едно малко дете непрекъснато за ръчичка, давай му в устата и му бърши дупето и то никога няма да може да се научи само. Хората прекрасно могат да се грижат за себе си и сами, сами могат да взимат решение, как да живеят. Няма нужда, никой да им казва. Но са научени, че не могат да се справят с това. Трябва лидер, трябва някой да им каже, кое е добро за тях.

За мен това нещо наречено демокрация, което си мислят толкова хора, че е най-добрия метод на управление е просто друг вид диктатура. Дори да имаше абсолютна демокрация, без депутати, които да гласуват, а да се гласува пряко за всяко нещо, тоест да имаш три и половина милиона гласа за или против, както например е бройката при нас, дори да са длъжни да гласуват всички, защото да не гласуваш, означава отказ от поемане на отговорност. пак ще се получи така, че петдесет процента плюс един глас, могат да променят живота на всички останали. Дори да не са съгласни. Това не е демокрация, а диктатура на мнозинството.
Случаят с представителността е още по-лош. Значи едно лице представлява един избирателен район и уж, хората там. Първо, не представлява всички хора. Второто е, че от тук нататък той изпълнява политиката на партията, която го е издигнала, а интересите на региона, който представлява остават на заден план, ако изобщо са били в намеренията му. Видинския край. Колко депутата от там са били в парламента и колко от тях са станали да говорят за проблемите на района си и да настояват за търсене на решение за положението там? Колкото правителства, толкова и депутати. Промяна? Няма. За крепостническото положение на хората по Родопите също не се говори. Там е феодално управление. И това е обществена тайна, но никой не повдига края на чергата, че да не замирише.
В момента никъде няма пряко управление, а представително и непрекъснато се говори за корупция, за злоупотреба с власт и положение. Това е във всяка една държава. Не мисля, че има аизключение.

Законът не е изпълнителната част на обществото като мироглед. Погледни, как се приемт и гласуват законите и ще видиш, че не е така. Как може, депутат или конгресмен, или както се нарича, да гласува по закон, който засяга да речем банки, лихви, кредити и прочее финансови инструменти, ако няма икономическо образование. И тоя дава вота си, без изобщо да знае, за какво става въпрос, какви ще са последствията от закона.

Не зная, съвременната юридическа система, на какво се базира. Може и да е от римско време. Зная от къде е тръгнала най-опасната болест по човечеството. Някой да се разпорежда с останалите и да "управлява". Хората да се подчиняват на авторитети, без да се замислят със собствените си глави, прав ли е този човек или греши. Или може би лъже. Само защото името ти го знаят повече хора и това автоматично те прави нещо повече? Дава ти право да изказваш мнения по различни въпроси, дори да не разбираш нищо, чак и да взимаш решения, засягащи толкова хора? Шо за абсурд! И лошото в днешно време е, че изказванията ти могат да достигнат до всеки. Някога хората са казвали, Бог високо, цар далеко и са живяли живота си. Но в днешно време "царете" са в дома ти. Само трябва да натиснеш едно копче. Та ей такива и дружките им, ще предлагат закони и после ще говорят за върховенството на закона. Законите само вредят. Те не гледат, кое е правилно и кое, грешно. Затова престъпници се измъкват, други имат оправдание да вършат злини, защото закона не го забранява или го е пропуснал, или някой е изпуснал две запетайки в него и един предлог и това лекинко ти дава възможност да се наиграеш. Законно почти се превърна в синоним на правилно. Хората спир да ги интересува редно ли е, да се случва нещо, освен, ако не ги засегне лично. Проглеждаш едва като усетиш ножа. Преди това си сляп.
Хората не се подчиняват на закони и не живеят според тях. Никой не го прави. Законите не са спрели злините, които си причиняваме, няма и да ги спрат. На практика какво е закона. Най-просто механизма какъв е? Ако сбъркаш, те чака глоба, обществено полезен труд, затвор, понякога и смъртно наказание, зависи къде се намираш. Това не прилича ли на управление чрез страх?

Ма почвам да се уморявам. Тези теми можеш да ги разстягаш колкото си искаш. Какво се случи на практика. Отнеха правото на хората сами да определят, как ще живеят. Сами, всеки един от нас. Отнеха правото ни да взимаме решения за бъдещето си, да грешим и да се учим от тези грешки. Дундуркат ни. Но както казах и преди това, ако не се пуснем от ръцете на тати и на мама, няма да се научим. Е, сега тати и мама ги избираме през четири години, даваме им титли, чакаме да сготвят вечеря, да ни завият като си лягаме и се надяваме, че утре ще е още по-хубав деня. Ма, нъцки. Обърни внимание на децата. Много малки, те вече имат желания и ги отстояват по начина по който могат. Искат да докоснат всичко и да пробват всичко и въпреки, че им забраняваме да го правят доста често, те въпреки това го правят. Нищо не може да те научи така, както собствения опит. Това ни бе отнето. Бавно и леко, без да се усетим. Полицията е просто Торбалан.  :D
« Последна редакция: Jan 15, 2018, 15:35 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #51 -: Jan 15, 2018, 16:32 »
Хм! Не съм на мнение, че някой, пък бил той и добронамерен, трябва да се грижи за мнозинството/за хората. Както даде приер с "добрите" царе.
Дръж едно малко дете непрекъснато за ръчичка, давай му в устата и му бърши дупето и то никога няма да може да се научи само. Хората прекрасно могат да се грижат за себе си и сами, сами могат да взимат решение, как да живеят. Няма нужда, никой да им казва. Но са научени, че не могат да се справят с това. Трябва лидер, трябва някой да им каже, кое е добро за тях.

Дам, трябва им 2pac :)
https://www.youtube.com/watch?v=-_V9OmuZ7fk&feature=youtu.be&t=6m16s
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: читанката и пр. проблеми
« Отговор #52 -: Jan 15, 2018, 20:08 »
Хм! Не съм на мнение, че някой, пък бил той и добронамерен, трябва да се грижи за мнозинството/за хората. Както даде приер с "добрите" царе.
Дръж едно малко дете непрекъснато за ръчичка, давай му в устата и му бърши дупето и то никога няма да може да се научи само. Хората прекрасно могат да се грижат за себе си и сами, сами могат да взимат решение, как да живеят. Няма нужда, никой да им казва. Но са научени, че не могат да се справят с това. Трябва лидер, трябва някой да им каже, кое е добро за тях.

Дам, трябва им 2pac :)
https://www.youtube.com/watch?v=-_V9OmuZ7fk&feature=youtu.be&t=6m16s
[_]3
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.