Автор Тема: Цъфнахме и вързахме  (Прочетена 22462 пъти)

lunarvalley

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #45 -: Feb 04, 2018, 14:54 »
go_fire

как трябва да са нещата?
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1452
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #46 -: Feb 04, 2018, 15:11 »
Здравейте,

Като гледам (поне според мен) става добра и полезна дискусия.

Без да искам да опровергавам някой (@4096bit) ще дам само два примери, изводите са си ваши, аз моите съм ги направил :-)
Първия, на едно работно място ме уволниха поради "невъзможност за изпълнение на задълженията" (сега не ми се рови да видя кой член беше), това доколкото знам се прави или ако вече не си тук или някакъв много сериозен инцидент (болест, травма, др.).

Понеже в Бюрото по труда отказаха да ме регистрират по този член се наложи да говоря с новия Председател и той се съгласи че е пълна глупост и така написах молба и поправиха члена (всичко това още си стои в книжката, плюс поправката). И тогава и сега мисля че нямаше смисъл да си търся правата при тази правна система (сега е дори по-лошо от 1994 г.)

Втория пример е с един познат (бивш данъчен) на когото скроиха "шапка" и изчезнаха накакви цигари и го уволниха "дисциплинарно" (беше се намесил където не трябва и отгоре на това и не слуша ;–).

Тръгна да съди данъчното (самия той казваше че го прави заради самата справедливост, не за пари), след като минаха 15 години и три инстанции спечели делото и толкова (дори черпи), ползва и доста стабилни връзки за да успее ! Тук не е място да описвам какви хватки има за отлагане, забавяне и т.н. на делата - отделно и напоследък имаше осъдени за преминаване на пешеходна пътека и блъснати, за едно дете дето се блъснало с джип, за жена блъсната на пътека и излязла виновна (дори на последна инстанция).

Та това е !

Поздрави,
Румен
« Последна редакция: Feb 04, 2018, 15:13 от ray »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #47 -: Feb 04, 2018, 15:35 »
go_fire

как трябва да са нещата?

Lunar, не трябваше Адам да яде ябълката. Ама те, изяде я. Сега живеем в свят с ограничени ресурси във вселена с неограничени, но до които нямаме достъп и близките столетия (поне) няма да имаме, ако все още не сме потопили планетата си в ядрена зима.

При тези условия верни решения няма. Всички решения са грешни. Всеки се спасява поединично. Другото е някакъв комунизъм. А той пише в книжките, че е утопия. Мани друго на собствен гръб проверихме тази теория. Е оказа се, че е трябвало да четем книжките и да им вярваме.

=*=

Рей, 4096 е прав за това, че за дисциплинарно уволнения трябва да съществуват точно определени и много ограничени условия. Обаче не знае, че работника сам да си определя работното време е точно такова условие и никаква Инспекция по труда не може да те спаси.

Освен това на всички са ни добре известни ползите от самонаетата дейност. Обаче не всеки от нас е роден за предприемач. Не само това, не всеки му харесва перспективата.

На мен например не ми харесва да мисля повече от осем часа за работа. Не искам да мисля за това по 24 часа в денонощието. Повечето хора също така не обичаме да рискуваме. Когато работиш за себе си може да имаш по-висок доход, но този доход не е гарантиран. Нямаш увереност, че на 31-ви картата ти ще бъде заредена с една и съща, очаквана сума. Нищо такова. Може да има нула. Всичко над нулата трябва да го спечелиш. Не всички го умеем. Аз не го умея. Вярвам, че не съм единствен.

=*=

Това, че хората са заети с работа в действителност е за добро. Когато човек е оставен без работа започва да мисли за глупости. Мани друго, почва да ги върши. Вижда се всеки път, когато се съберат почивни дни. Затова е по-добре да са по-малко. Например да няма. Но пък и това е зле, защото така човек прекалено бързо се износва. Ми добре, нека има един, два дена отдих.


п.п. Лунар, ако питаш за училището, там има алтернативни „по-добри“ решения. Например аз напрекъснато намеквам за едното. То е училищата да са пряко финансирани от родителите. Съответно настоятелствата да са като „директорски борд“ на компаните. Да си има общи събрания (като на кооперациите и акционерните дружества, кое ще е от двете е въпрос на доуточняване). Като родителите са пряко въвлечени в цялото нещо, то искат или не искат, ще им пука. Учителите съответно трябва да са с граждански договори до завършване на задачата. Задачата им приключва с приключване на учебната година. Дали ще има договор за догодина? Общо събрание, оценъчна комисия от настоятелството, доклад, контра-доклад и гласуване. Разбира се тук участва и държавата (по-скоро университетите, които според мен трябва да са по същата схема) с единни стандарти и… до тук. Нищо друго.

Обаче тази схема има един огромен проблем. Образу̀ваниету̀ става достъпно единствено за платежоспособни, сиреч хора имащи доходи. Париите автоматично отпадат. И понеже до съвсем не отдавна бях парии и съвсем скоро може да стана отново, то никога не бих подкрепил подобна идея. Както казах и преди. Нашите училища всъщност не са толкова зле. Успяват да извадят някакви що годе пълноценни граждани. Всички тук сте минали през българското образование, нали? Станали сте хора. Тъй, че кошмара не е чак толкова непоносим. Бива.
« Последна редакция: Feb 04, 2018, 15:52 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #48 -: Feb 04, 2018, 15:36 »
Не говорих за това, колко прогнила е системата, а за избора, който правят хората. Ако имаш семейство, сядате с жената и говорите. Като сте заедно, сте заедно и заедно трябва да се прави. Дори, ако няма активно участие от едната страна, трябва да има подкрепа. Не можеш да вървиш срещу семейството си.

Относно по-големите сили, с които можеш да се сблъскаш... Ами има ги. Една приятелка, която работи в БАБХ са и спасявали живота, щото си е вършела работата. Заради някакви двеста-триста хиляди евро глоба са искали да я гърмят или нещо друго, та нейни колеги или началници са се молили на някакви изроди да не го правят, щото била нова и не знаела, как стоят нещата.

Искам и да питаам, с кои хора точно трябва да се съобразиш? Какво предпочиташ? Да пробваш въпреки възможността да се провалиш или цял живот да не пробваш нищо и да я караш, както досега? Замисли се за цената, която плащаш и при двата случая. В първия ще загубиш пари. Пробваш нещо, проваляш се поради недостатъчно опит или направо некомпетентност, не достатъчна подготовка или липса на внимание към подробностите и в крайна сметка си на нулата или на червено. Но губиш пари, нищо поеече- Ако не пробваш нищо и решиш, да я караш, както винаги си го правил, плащаш не ти, а наследниците ти, които не научават, че ако искат да нещо от този живот, трябва да търсят начин да го получат и да не се отказват. Да, може да не успеят от първия, втория или третия път, но тези провали носят опит, дават знания, които никой не може да ти даде. Не учиш в училище за това. Нещата опират само до нещо много просто. Избираш или да правиш нещо, или да не правиш нищо. И в двата случая има последствия.

А за блъсналите се хора в джипове чух, да. Ще го кажа направо. Ако нещо такова се случи с мой близък и, ако онзи се отърве въпреки, че е виновен, ако е виновен разбира се, ще взема нещата в мои ръце и ще си получи заслуженото. По един или по друг начин. Може да не е правилно, може да е подсъдно, но ще го направя. Няма да ми пука особено, дали в последствие, аз ще го отнеса. Ясно е, че държава няма, това го зная. Взимам нещата в свои ръце и се решава всичко. От моя гледна точка.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #49 -: Feb 04, 2018, 22:58 »
Точно избора на хората кара системата да гние . Какво имам предвид .

След като "ритнах" корабите работех 4 месеца в голф игрище , няколко дена на бензиностанция , няколко дена в печатница и т.н. Това все около родния ми град Каварна ( роден край забравен всички и от Бога дори ) . Какво ми направи впечатление , където и да отидех да работя . Стара техника , мизерни условия , малки заплати и така до безкрай .
Само 2 примера :
1) на голфа в големия хотел бича си аз с машина за миене на мокет - ама само хвърля вода , не я смуче обратно , а мокета не си знае годините ( ама хотела е 5 * и цените са космически ) . Минава Балъков ( културен тип се оказа ) и ми шепне " Извинявай , но мисля че това няма нужния ефект" и аз още по тихо му отвръщам " Машината е майка на пълнолетния мокет - каквото стане ,стане " . Усмихна се и подмина , вицепрезидентка та ме чу и ме уби няколко пъти мислено .
2) в печатницата работех на машина на която предната част пишеше "Лайпциг 1974 " а на задната "ГДР 1964 " . Необезопасена отникъде , химикалите са навсякъде из въздуха -буквално рай за наркоманите .

Та , близо 10-15 % от населението ( и млади и стари ) бягат от града но останалите стоят - въпреки всичко . Колко пъти съм питал и познати и роднини -"защо стоите тук ,нали виждате че ви се качат на главите " - само вдигат рамене . Кой стои заради децата ,кой заради имота и т.н.

На мен "мандата" ми скоро изтича - дал съм обещание да стоя тук до края на зимата . Но се уморих да каня някой да дойде с мен извън "домашното огнище" .

Казват "Пашата обича смелите" -вярно е , но смелите са малко . По скоро българина е на принципа "преклонена глава сабя не я сече" .

както казах избора на хората прави гнила системата. А няма да ти кажа как вече осезаемо се усеща липсата на работна ръка в града -и въпреки всичко старото положение си остава - мизерни условия ,малки заплати , стара техника и заплахата ( която дори и аз чух ) " Като не ти харесва заминавай ,отвън чакат 10 такива като теб" .
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6199
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #50 -: Feb 04, 2018, 23:34 »
Ами вече го написах. Страха е най-голямото зло. Хората ги е страх, да си търсят правата. Не мога да разбера защо. Не мога да разбера, защо са съгласни да умират всеки ден по малко, независимо от причините. Да си замълчиш пред такъв работодател след всеки "ти или той", "оставаш или се махаш" момент го кара да се чувства още по-уверен, силен и нагъл. И тях ги е страх. Някой да не захвърли всичко на кучето в дирника и да ги направи сами да си говорят. Защото знаят, че престъпват и морални и всякакви други закони. Пет звездния хотел дали ще остане такъв, ако се разнесе навсякъде, че мокета им е на двадесет години, че машините са също толкова стари? Едва ли. Едва ли някой ще иска да си даде парите и да отседне там. Знаеш ли колко декларации за поверителност съм подписвал, точно заради нередности във фирмите с условия на труд, колко им е законен бизнеса и прочее. Колко ще оцелее бизнеса на някой, ако разгласиш, че плаща 600 лева на митницата на определен човек, вместо да плати няколко десетки хиляди такси и мита. Знаеш ли, как се спичат, като разберат, че не ти пука, колко те заплашват и ще отидеш до край. Не го очакват, не очакват някой да им отвърне със същото. Ако са умни, започват да играят по правилата с теб. Казах за изгонването ми от последната фирма, заради онзи нещастник. Единия от собствениците направо си изтърва нервите и ми каза да се махам и да не стъпвам повече там и ако не беше другия, по интелигентния, просто на другия ден щях да се върна с адвокат и да им разкажа играта. Бяхме тридесет човека във фирмата и нямаше тайни, какво се случва там и как се върти бизнеса. Щяха много да го отнесат. Трябваше да видиш, по умния как ме успокояваше и как му личеше притеснението.

Прав си за избора. Всичко си зависи от избора на хората. Който е избрал да свежда глава, го тъпчат. Който започва да се образова за правата си, законите, може да използва всичко това като лост, за да получи, каквото заслужава. Не каквото му подхвърлят. Нарочно казвам подхвърлят, защото се подхвърля на куче, а отношението на по-голямата част на бизнеса към работната ръка е точно такова. Каато към кучета, като към рая. Но, не е виновен този, който яде баницата. Нито един закон, нито една разпоредба не ти дава права или свобода. Трябва да си ги извоюваш. Факт е, че въпреки закони и правила, не малко хора се чувстват като крепостни селяни  или роби спрямо работодателя си.

Има заведения, които приличат на долнопробна кръчма, но само прилича. Материалите са най-високо качество. Обслужването, храната и напитките - също. Няма звезди, няма нищо. Цените са според, каквото се предлага. Не всеки може да си ги позволи. Никой не ходи там заради лъскава обстановка. Никой не ходи там, за да се показва. В България не зная, дали има такива.

Тъй наречените петзвездни хотели не предлагат нищо друго освен фасада. Брат ми е обикалял страната страшно много. Такъв му беше бизнеса. Отсядали са във всякакви хотели и хотелчета. Разказваал ми е за чудеса. Не помня, колко звездички са имали, обаче и обстановката и обслужването били по-добро от всичко, което виждал. Малки хотелчета. Местни.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #51 -: Feb 05, 2018, 07:35 »
Явно ще си изпяваме болките. Какво пък. Всеки го боли за нещо, иначе няма да е човек.

На бизнаеса също не му е лесно. Икономиката на страната катастрофира много отдавна и няма никакви шансове за реанимация. Един труп не можеш да го върнеш към живот. Бизнесмените също имат вина за това. Вие двамата давате много интересни примери. Но тяхната вина не е цялата вина. Магьосници да бяха, не могат да съживят нещо, което е умряло и изгнило.

Хората. В другата тема написах, че верни решения няма и всяко едно носи и негативни последствия. Написах го по друг повод, но понеже произлиза от една универсална истина (русурсите са краен брой), то е приложимо навсякъде.

Всеки ден виждам хора, които ги лъжат, знаят, че ги лъжат, очакват да ги лъжат и едва ли не искат да ги лъжат. Не мога да си го обясня. Но това е техния свят, а не моя. За тях така явно е по-добре. Така се чувстват повече живи.

Освен това, онази, другата, нечестната страна също е човек. Всеки има право да съществува. А как би съществувала другата страна, ако я няма тази? Нарочно говоря най-общо.

На мен ми е дри повече жал за тези, на които им се налага да са некоректни. След като са такива, значи са упрени в стената. Те нямат избор. И правят, каквото е по силите им. А очевидно нямат сили за нишо, след като са притиснати.

Човек като нас тримата има избор. И е правил този избор. Няма да преповтарям стари истории, които съм разказвал. Но съм го правил и аз. В моя случай тежестта идваше от това, че съм семеен. Но поне за мен се изля †Божията милост. Продължавам да съм такъв, какъвто смятам за правилно.

Един от уроците, които имам да уча през този живот е именно що е това семейство. Интересно, че Николин, който не е женен, вече го е усвоил. При мен се случва трудно и в продължение на много години. За него очевидно е отреден друг урок. Да опознае света. За теб е урока, колко са собствените ти сили в действителност. Отдавна съм казал, че очаквам един ден да чета във вестниците за теб.

За другите хора има други уроци. Затова света е шарен.

Много често се казва, че трябва да се погледне на нещата отстрани. Това е нещо, което за мен е работило. Когато гледам само това, което ми изнася и както го желая, то пропускам важни подробности. И не съм обективен. Обективността по принцип е нещо трудно, но ограничавайки се само до собственото гледище, се губи дори субективност. Защо съм субективен по начина, който съм? Това е въпрос, на който не може да се отговори вглеждайки се само в себе си по своя начин. Както се казва, трябва да можеш да влезеш и в обувките на другия.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #52 -: Feb 05, 2018, 10:58 »
Интересна тема и аз ще се включа като човек работещ професионално като developer.

Мога да ви кажа че кадрите които бълват университетите за чеп за зеле нестават. Незнам на какво ги учат там, но програмист без да знае assembler и C извинете ама не е за тая професия.Неказвам че трябва да ги знае перфектно, но просто трябва да е запознат с материята.Това са фундаменталните езици чрез които човек разбира как работи компютъра изобщо. Пък после всеки може да избира дали да прави нещо на уеб или там кой каквото го кефи.

Голяма част от кадрите неразбират какво се случва на по-ниско ниво в системата, че дори и незнаят как един прост масив се позиционира в паметта. А като не ги знае човек тези работи почва да прави неща които ядът толкова памет че не е реално просто.

Да не говорим че изобщо липсва всякакво критично мислене към това което прави или това което ползва. Ако сте решили да се занимавате сериозно и професионално в тази сфера ви препоръчвам да се учите сами а работа и без тапия ще си намерите не се притеснявайте за това. В България е толкова зле положението че и без диплома можете да си намерите работа в I.T. бранша.

Сега разбирам че след мене ще се изсипят една камара от вишисти тука неможещи да преглътнат фактите но sorry това е положението.
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3401
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #53 -: Feb 05, 2018, 11:17 »
Да обобщя по темата:

Животът е бъгъв. [_]3
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3871
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #54 -: Feb 05, 2018, 11:24 »
nikolin:
"Точно избора на хората кара системата да гние " ...
   
   Аз бих го казал в прав текст: В някои източни философски с-ми
съществува понятието карма.
   Положението в България е такова,поради събития,случили се
преди повече от 1000 години.Изборът тогава е бил на овластени
хора,по чиято заповед са изклани цели родове, около 1 век по късно
също са избивани хора,или пращани на сигурна смърт.
   Това е мое мнение и не ангажирам никого с него.
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #55 -: Feb 05, 2018, 11:41 »
Един текст, който отговаря на заглавието на темата, което може да се допълни и с " ... и ето как хептен ще разцъфтим!".

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/24/3117719_koi_ubi_lora_palmur/
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1452
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #56 -: Feb 05, 2018, 11:48 »
Интересна тема и аз ще се включа като човек работещ професионално като developer.

Мога да ви кажа че кадрите които бълват университетите за чеп за зеле нестават. Незнам на какво ги учат там, но програмист без да знае assembler и C извинете ама не е за тая професия.Неказвам че трябва да ги знае перфектно, но просто трябва да е запознат с материята.Това са фундаменталните езици чрез които човек разбира как работи компютъра изобщо. Пък после всеки може да избира дали да прави нещо на уеб или там кой каквото го кефи.

Голяма част от кадрите неразбират какво се случва на по-ниско ниво в системата, че дори и незнаят как един прост масив се позиционира в паметта. А като не ги знае човек тези работи почва да прави неща които ядът толкова памет че не е реално просто.

Да не говорим че изобщо липсва всякакво критично мислене към това което прави или това което ползва. Ако сте решили да се занимавате сериозно и професионално в тази сфера ви препоръчвам да се учите сами а работа и без тапия ще си намерите не се притеснявайте за това. В България е толкова зле положението че и без диплома можете да си намерите работа в I.T. бранша.

Сега разбирам че след мене ще се изсипят една камара от вишисти тука неможещи да преглътнат фактите но sorry това е положението.

Добро утро,

Не пиша за да те опровергая, а по-скоро да допълня картинката с "моите" факти и наблюдения.

Съзнавам че може да звучи като фантастика или някакво примитивно време (за някои), но е така - първия ми компютър бе Правец/копие на Apple II/май - ВМЕИ/2-курс. Нямаше хард-диск нито флопи (е как работи тогава :-), имаше basic интерпретатор и програмата се записваше на касетофон и касета, ако запишеш на един не е сигурно че друг (с друга скорост) ще го прочете успешно. Чакаш да се освободи "твоя" !

Дипломната ми работа вече беше на PC-DOS с 10 МБ хард и не помня колко памет (само помня че тогава ми се струваше ужасно много), като дадеш dir трябва да сложиш /p или | more за да видиш файловете. Програмата бе на basic компилирана с Qbasic-2.0 май.

Сега работя почти изцяло с виртуални сървъри в AWS, локални виртуалки (вече дори са и с докър-контейнери вътре), тук няма желязо или поне е някъде през две-три нива.

И като гледам проектите и нещата които се разработват (езици,,API-та и др.) честно казано не мисля че някой може да се справи с този океан от информация, не че не трябва да знае фундамента просто чисто практически е много по-лесно да задълбаеш в тези абстракции които дори ти носят и доста пари (има дори някакви сървъри които са само като код, няма машина и т.н., как ли се дебъгват). Тук не съм се ровил много но нямам и желание.

Да ви прилича на "Матрицата", тук малко ще се върна към предишната дискусия. За мен има две филмови поредици които са много показателни за сегашното време и за близкото бъдеще - единия е Матрицата (по-скоро от страната на технологиите и влиянието им върху хората), другия е "Властелина на пръстените", в който може да видите цялата ни цивилизация (с изключение на тези които ръководят нещата - и от "добрата" и от "лошата" им страна, не че те не съществуват обаче).

Впрочем един интересен факт - и двамата братя които направиха/написаха Матрицата вече не са братя а "сестри", поне за мен това е много показателно, но темата отново е огромна.

Относно училището искам само да посоча един факт - проверете къде са учили например децата на Берлускони/не можах да намеря потвърждение, но го чух от напълно надежден за мен човек/ и сегашния главен секретар на НАТО/за него имам потвърждение/ (един "жокер" - не в "нормално" съвременно училище) има и доста други примери - тях мога да ги намеря. Тоест има съществуващи варианти на сегашната образователна система, просто както с технологиите хората забелязват това което е масово и им се предлага/налага пък е и по-лесно така.

Иначе може да се напише още много, ако някой има интерес !

Поздрави,
Румен
« Последна редакция: Feb 05, 2018, 13:31 от ray »
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #57 -: Feb 05, 2018, 11:48 »
Цитат
Хората ги е страх, да си търсят правата. Не мога да разбера защо.
защото много хора са смазани и обезверени. Нямат усещане за сигурност, виждат че държавата е 'абдикирала от функциите си' (виж по долу).

Цитат
Нито един закон, нито една разпоредба не ти дава права или свобода.

е, хубава работа, сега... държавата за какво е? Та нали едно от задължанията й е именно да гарантира правата на гражданите й. Това, че нашата "държава" е на този хал е отделен въпрос.

ПП: поне през моя наивен мироглед, нещата са такива ;)
« Последна редакция: Feb 05, 2018, 12:20 от lunarvalley »
Активен

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #58 -: Feb 05, 2018, 20:39 »
Цитат
първия ми компютър бе Правец/копие на Apple II/май - ВМЕИ/2-курс. Нямаше хард-диск нито флопи (е как работи тогава :-), имаше basic интерпретатор и програмата се записваше на касетофон и касета

божее , върна ми спомените - още си пазя книгите
Активен

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: Цъфнахме и вързахме
« Отговор #59 -: Feb 05, 2018, 21:03 »
@ console
по рано  споменах как на изпит по Операционни Системи се скарахме с изпитващата и не успя да ме скъса . Това което не споменах че колежката преди мен получи 5 защото си предаде курсовата работа на химизирана хартия , в папка , със шрифтове както требе и т.н. но .... не успя да каже какво е микропроцесор !?!?!?! А ние бяхме специалност Компютърни Системи и Технологии . И тази колежка завърши , дипломира се и дори опита да си намери работа .

А ти ми говориш да разбира как се позиционира масив в паметта .

А ми единият ми колега от радиостанцията ( боже опази - същата специалност записа след мен ) , по малко понятие си имаше и от колежката университета .Като поиска да му направя дипломната работа ( ООП ) първо започна да се пазари кат циганин за 100 $ ( мда , меркантилен тип съм за такива като него ) - после като чу JavaScript ми вика
-  Кво е тва
- Ми Обектно Базиран Език
- Аааа, не . На мен митрябва Обектно Ориентирано Програмиране , каква е тази глупост


Мъъъка .  И този образ се дипломира . Ужас
Активен